2022 russisk invasion af Ukraine -2022 Russian invasion of Ukraine

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

2022 russisk invasion af Ukraine
En del af den russisk-ukrainske krig
2022 russisk invasion af Ukraine.svg
Militær situation pr. 18. august 2022
Kontrolleret af Ukraine
Besat af Rusland

For et mere detaljeret kort, se det detaljerede kort over den russisk-ukrainske krig
Dato 24. februar 2022 – nu (5 måneder, 3 uger og 6 dage) ( 24-02-2022 )
Beliggenhed
Status Løbende ( liste over engagementer · kontrol af byer · tidslinje for begivenheder )
krigsførende
Ukraine
Kommandører og ledere
involverede enheder
Kamporden Kamporden
Styrke
  • Rusland: ~175.000-190.000
  • Donetsk PR: 20.000
  • Luhansk PR: 14.000
  • Ukraine:
    • 196.600 (væbnede styrker)
    • 102.000 (paramilitær)
Styrkevurderinger er fra starten af ​​invasionen.
Tilskadekomne og tab
Rapporterne varierer meget.
Se Tilskadekomne og humanitær påvirkning for detaljer.

Den 24. februar 2022 invaderede Rusland Ukraine i en større optrapning af den russisk-ukrainske krig, der begyndte i 2014. Invasionen forårsagede Europas største flygtningekrise siden Anden Verdenskrig, hvor omkring 6,7 millioner ukrainere flygtede fra landet og en tredjedel af befolkningen var fordrevet . . Invasionen forårsagede også global fødevaremangel .

I 2014 invaderede og annekterede Rusland Krim, og russisk-støttede separatister erobrede en del af Donbas -regionen i det sydøstlige Ukraine, bestående af Luhansk og Donetsk oblaster, hvilket udløste en regional krig . I 2021 begyndte Rusland en stor militær opbygning langs grænsen til Ukraine og samlede op til 190.000 soldater og deres udstyr. I en tv-transmitteret tale kort før invasionen, gik den russiske præsident, Vladimir Putin ind for irredentistiske synspunkter, udfordrede Ukraines ret til statsskab og hævdede fejlagtigt, at Ukraine var styret af nynazister, der forfulgte det etniske russiske mindretal . Den 21. februar 2022 anerkendte Rusland Folkerepublikken Donetsk og Folkerepublikken Luhansk, to selverklærede udbryder -kvasistater i Donbas. Den næste dag godkendte Ruslands Føderationsråd brugen af ​​militær magt, og russiske tropper rykkede prompte frem på begge territorier.

Invasionen begyndte om morgenen den 24. februar, da Putin annoncerede en "særlig militær operation" for at " demilitarisere og denazificere " Ukraine. Få minutter senere ramte missiler og luftangreb over hele Ukraine, inklusive hovedstaden Kiev . En stor jordinvasion fulgte fra flere retninger. Den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyy vedtog krigslov og en generel mobilisering af alle mandlige ukrainske borgere mellem 18 og 60, som fik forbud mod at forlade landet. Russiske angreb blev oprindeligt lanceret på en nordfront fra Hviderusland mod Kiev, en nordøstlig front mod Kharkiv, en sydfront fra Krim og en sydøstlig front fra Luhansk og Donetsk . I løbet af marts gik den russiske fremrykning mod Kiev i stå. Midt i store tab og stærk ukrainsk modstand trak russiske tropper sig tilbage fra Kyiv Oblast den 3. april. Den 19. april lancerede Rusland et fornyet angreb på Donbas, som er forløbet meget langsomt, hvor Luhansk Oblast først var fuldt erobret den 3. juli, mens andre fronter stort set forblev stationære. Samtidig fortsatte russiske styrker med at bombe både militære og civile mål langt fra frontlinjen, blandt andet i Kiev, Lviv, Serhiivka nær Odesa og Kremenchuk . Den 20. juli meddelte den russiske udenrigsminister, Sergey Lavrov, at Rusland ville reagere på den øgede militære bistand, som Ukraine modtager fra udlandet, som retfærdiggør udvidelsen af ​​'særlige operationer'-fronten til at omfatte militære mål i både Zaporizhzhia Oblast og Kherson Oblast ud over oprindelige mål for oblasterne i Donbas-regionen.

Invasionen har modtaget udbredt international fordømmelse . De Forenede Nationers Generalforsamling vedtog en resolution, der fordømte invasionen og krævede en fuldstændig tilbagetrækning af russiske styrker. Den Internationale Domstol beordrede Rusland til at indstille militære operationer, og Europarådet udviste Rusland. Mange lande indførte sanktioner mod Rusland, som har påvirket økonomierne i Rusland og verden, og ydet humanitær og militær hjælp til Ukraine . Protester fandt sted rundt om i verden; dem i Rusland blev mødt med masseanholdelser og øget mediecensur, herunder et forbud mod ordene "krig" og "invasion". Den Internationale Straffedomstol har åbnet en undersøgelse af forbrydelser mod menneskeheden i Ukraine siden 2013, såvel som krigsforbrydelser i 2022-invasionen .

Baggrund

Demonstranter på Uafhængighedspladsen i Kiev under den orange revolution, november 2004

Efter at Sovjetunionen (USSR) blev opløst i 1991, opretholdt de nyligt uafhængige republikker Ukraine og Rusland båndene. Ukraine indvilligede i 1994 i at underskrive den nukleare ikke-spredningstraktat og afmontere de atomvåben i Ukraine, som Sovjetunionen efterlod. Til gengæld blev Rusland, Det Forenede Kongerige (UK) og USA (USA) i Budapest-memorandummet enige om at opretholde Ukraines territoriale integritet.

I 1999 underskrev Rusland charteret for europæisk sikkerhed, som "genbekræftede den iboende ret for hver enkelt deltagende stat til frit at vælge eller ændre sine sikkerhedsordninger, herunder alliancetraktater". Efter at Sovjetunionen kollapsede, sluttede flere tidligere østbloklande sig til NATO, delvist på grund af regionale sikkerhedstrusler såsom den russiske forfatningskrise i 1993, krigen i Abkhasien (1992-1993) og den første tjetjenske krig (1994-1996). Russiske ledere hævdede, at vestlige magter lovede, at NATO ikke ville udvide østpå, selvom dette er omstridt.

Ukraine med det annekterede Krim i syd og to selverklærede separatistrepublikker i Donbas i øst

Efter Euromaidan - protesterne og en revolution ved navn Revolution of Dignity resulterede i afsættelsen af ​​den pro-russiske præsident Viktor Janukovitj i februar 2014, på grund af hvilken pro-russisk uro udbrød i dele af Ukraine. Russiske soldater uden insignier tog kontrol over strategiske stillinger og infrastruktur på det ukrainske område på Krim og beslaglagde Krim-parlamentet . Rusland organiserede en kontroversiel folkeafstemning, hvis udfald var, at Krim sluttede sig til Rusland. Ruslands annektering af Krim fulgte i marts 2014, derefter krigen i Donbas, som begyndte i april 2014 med dannelsen af ​​to Rusland-støttede separatistiske kvasi-stater : Folkerepublikken Donetsk og Folkerepublikken Luhansk . Russiske tropper var involveret i konflikten. Minsk-aftalerne blev underskrevet i september 2014 og februar 2015 var et forsøg på at stoppe kampene, men våbenhvilerne slog gentagne gange fejl.

En strid opstod om Ruslands rolle: Normandy Format- medlemmerne Frankrig, Tyskland og Ukraine så Minsk som en aftale mellem Rusland og Ukraine, hvorimod Rusland insisterede på, at Ukraine skulle forhandle direkte med de to separatistiske republikker. I 2021 afviste Putin tilbud fra Zelenskyy om at føre samtaler på højt niveau, og den russiske regering godkendte efterfølgende en artikel af den tidligere præsident Dmitrij Medvedev, der hævdede, at det var meningsløst at handle med Ukraine, mens det forblev en "vasal" af USA. Annekseringen af ​​Krim førte til en ny bølge af russisk nationalisme, hvor en stor del af den russiske nyimperialistiske bevægelse stræbte efter at annektere mere ukrainsk jord, herunder det ikke-anerkendte Novorossiya . Analytiker Vladimir Socor hævdede, at Putins tale i 2014 efter annekteringen af ​​Krim var et de facto "manifest af Greater-Russia Irredentism ". I juli 2021 udgav Putin et essay med titlen " Om den historiske enhed mellem russere og ukrainere ", der bekræftede, at russere og ukrainere var " et folk ". Den amerikanske historiker Timothy Snyder beskrev Putins ideer som imperialisme . Den britiske journalist Edward Lucas beskrev det som historisk revisionisme . Andre iagttagere har bemærket, at den russiske ledelse har et forvrænget syn på det moderne Ukraine og dets historie.

Optakt

Russisk militæropbygning (marts 2021 – februar 2022)

Amerikanske faldskærmstropper fra 2. bataljon, 503. infanteriregiment forlader Italiens Aviano Air Base til Letland den 23. februar 2022. Tusindvis af amerikanske tropper blev udsendt til Østeuropa midt i Ruslands militære opbygning.

I marts og april 2021 begyndte Rusland en større militær opbygning nær den russisk-ukrainske grænse. En anden opbygning fulgte fra oktober 2021 til februar 2022 i både Rusland og Hviderusland. Medlemmer af den russiske regering nægtede gentagne gange at have planer om at invadere eller angribe Ukraine; herunder regeringens talsmand Dmitry Peskov den 28. november 2021, viceudenrigsminister Sergei Ryabkov den 19. januar 2022, den russiske ambassadør i USA Anatoly Antonov den 20. februar 2022 og den russiske ambassadør i Tjekkiet Alexander Zmeevsky den 23. februar 2022.

Putins vigtigste nationale sikkerhedsrådgiver, Nikolai Patrushev, mente, at Vesten havde været i en uerklæret krig med Rusland i årevis. Ruslands opdaterede nationale sikkerhedsstrategi, offentliggjort i maj 2021, sagde, at Rusland kan bruge "kraftfulde metoder" til at "forpurre eller afværge uvenlige handlinger, der truer Den Russiske Føderations suverænitet og territoriale integritet". Kilder siger, at beslutningen om at invadere Ukraine blev truffet af Putin og en lille gruppe krigshøge i Putins inderkreds, herunder Patrushev og den russiske forsvarsminister Sergei Shoigu .

Da Rusland i begyndelsen af ​​december 2021 nægtede planerne om at invadere, frigav USA efterretninger, herunder satellitfotografier af russiske tropper og udstyr nær den russisk-ukrainske grænse, som indikerede noget andet, og fortsatte med at præcist forudsige invasionsbegivenheder. Efterretningerne sagde også, at russerne havde en liste over nøglesteder og over personer, der skulle dræbes eller neutraliseres i invasionen.

Russiske anklager og krav

Den 10. januar 2022 talte den ukrainske vicepremierminister Olha Stefanishyna og NATO's generalsekretær Jens Stoltenberg til medierne om udsigten til en russisk invasion.

I månederne forud for invasionen anklagede russiske embedsmænd Ukraine for russofobi, opildnede til spændinger og undertrykker russisktalende i Ukraine . De stillede også flere sikkerhedskrav til Ukraine, NATO og ikke-NATO-allierede i EU. Kommentatorer og vestlige embedsmænd beskrev disse som forsøg på at retfærdiggøre krig. "Russofobi er et første skridt mod folkedrab ", sagde Putin den 9. december 2021. Putins påstande om "afnazificering" er blevet beskrevet som absurde, og russiske påstande om folkedrab blev bredt afvist som grundløse. Forskere af folkedrab og nazisme sagde, at Putins påstande var "faktisk forkerte", og at de faktisk bidrager til tilskyndelse til folkedrab på ukrainere ved anklager i et spejl .

Putin udfordrede den ukrainske stats legitimitet og hævdede, at "Ukraine aldrig havde en tradition for ægte stat", beskrev den forkert som skabt af Sovjet-Rusland, og sagde fejlagtigt, at det ukrainske samfund og regering var domineret af nynazisme .

Ukraine har ligesom pro-russiske separatister i Donbas en yderst højrekant, herunder den nynazistiske Azov-bataljon og højresektor, men eksperter har beskrevet Putins retorik som en kraftig overdrivelse af indflydelsen fra højreekstremistiske grupper i Ukraine ; der er ingen udbredt støtte til ideologien i regeringen, militæret eller vælgerne. Zelenskyy, som er jøde, irettesatte Putins påstande og bemærkede, at hans bedstefar tjente i den sovjetiske hær, der kæmpede mod nazister. US Holocaust Memorial Museum og Yad Vashem fordømte denne brug af Holocaust- historie og hentydning til nazistisk ideologi i propaganda.

Vladimir Putin (til højre) og hans mangeårige fortrolige forsvarsminister Sergei Shoigu .

Under den anden opbygning krævede Rusland, at USA og NATO indgår en juridisk bindende ordning, der forhindrer Ukraine i nogensinde at blive medlem af NATO, og fjerne multinationale styrker fra NATOs østeuropæiske medlemslande. Rusland truede med et uspecificeret militært svar, hvis NATO fulgte en "aggressiv linje". Disse krav blev bredt set som ikke-levedygtige; nye NATO-medlemmer i Central- og Østeuropa havde tilsluttet sig alliancen, fordi de foretrak de sikkerhed og økonomiske muligheder, som NATO og EU gav, og deres regeringer søgte beskyttelse mod russisk irredentisme. En formel traktat, der skal forhindre Ukraine i at blive medlem af NATO, ville være i strid med traktatens " åben dør "-politik på trods af NATO's uentusiastiske reaktion på ukrainske anmodninger om at blive medlem.

Emmanuel Macron og Olaf Scholz gjorde en indsats for at forhindre krigen i februar. Macron mødtes med Putin, men det lykkedes ikke at overbevise ham om ikke at gå videre med angrebet. Scholz advarede Putin om tunge sanktioner, der ville blive pålagt, hvis invasionen skulle ske. Scholz bønfaldt også Zelenskyy om at give afkald på aspirationen om at blive medlem af NATO og erklære neutralitet, men Zelenskyy nægtede det.

Påståede sammenstød (17.-21. februar 2022)

Kampene i Donbas eskalerede efter den 17. februar 2022. Ukraine og Donbas anklagede hinanden for at skyde på tværs af konfliktlinjen. Den 18. februar beordrede Donetsk- og Luhansk-folkerepublikkerne alle civile til at forlade deres hovedstæder, ukrainske medier beskrev en kraftig stigning i artilleribeskydningen fra de russisk-ledede militante i Donbas som et forsøg på at provokere den ukrainske hær. Den 19. februar erklærede begge separatistiske republikker fuld mobilisering.

I dagene op til invasionen intensiverede den russiske regering en desinformationskampagne, der havde til formål at dæmpe offentlig kritik. Russiske statsmedier promoverede opdigtede videoer (mange amatøragtige), der foregav at vise ukrainske styrker angribe russere i Donbas; beviser viste, at de påståede angreb, eksplosioner og evakueringer var iscenesat af Rusland. Den 21. februar sagde lederen af ​​den russiske føderale sikkerhedstjeneste (FSB), at russiske styrker havde dræbt fem ukrainske "sabotører", der var krydset ind på russisk territorium, fanget en ukrainsk soldat og ødelagt to pansrede køretøjer. Ukraine benægtede dette og advarede om, at Rusland søgte et påskud for en invasion. Sunday Times beskrev det som "det første skridt i Putins krigsplan".

Eskalering (21.-23. februar 2022)

Putins tale til nationen den 21. februar (engelske undertekster tilgængelige)

Den 21. februar anerkendte den russiske regering Donetsk- og Luhansk-folkerepublikkerne. Samme aften beordrede Putin russiske tropper ind i Donbas på det, han kaldte en " fredsbevarende mission". Flere medlemmer af FN's Sikkerhedsråd fordømte interventionen den 21. februar i Donbas; ingen gav udtryk for støtte. Den 22. februar viste videooptagelser optaget tidligt om morgenen russiske væbnede styrker og kampvogne, der bevægede sig i Donbas-regionen. Føderationsrådet godkendte brugen af ​​militær magt uden for Rusland . Zelenskyy indkaldte hærens reservister ; og Ukraines parlament proklamerede en 30-dages national undtagelsestilstand . Rusland evakuerede sin ambassade fra Kiev. DDoS -angreb, der i vid udstrækning tilskrives russisk-støttede hackere, rammer det ukrainske parlaments og den udøvende afdelings hjemmesider og mange bankers hjemmesider. Ukraines sikkerhedstjeneste (SBU) afviste rapporter om kinesisk militærspionage på tærsklen til invasionen, herunder om nuklear infrastruktur.

Den 23. februar holdt Zelenskyy en tale på russisk, hvor han appellerede til russiske borgere om at forhindre krig. Han afviste russiske påstande om nynazister i den ukrainske regering og sagde, at han ikke havde til hensigt at angribe Donbas. Kreml-talsmand Dmitry Peskov sagde den 23. februar, at separatistledere i Donetsk og Luhansk havde sendt Putin et brev, hvori de sagde, at ukrainsk beskydning havde forårsaget civile dødsfald og appellerede om militær støtte fra Rusland. Ukraine anmodede om et hastemøde i FN's Sikkerhedsråd. En halv time inde i krisemødet annoncerede Putin starten på militære operationer i Ukraine. Sergiy Kyslytsya, den ukrainske repræsentant, opfordrede den russiske repræsentant, Vasily Nebenzya, til at "gøre alt muligt for at stoppe krigen" eller opgive sin stilling som præsident for FN's Sikkerhedsråd ; Nebenzya nægtede.

Erklæring om militære operationer

Den 24. februar, inden kl. Kyiv-tid annoncerede Putin en "særlig militær operation" i det østlige Ukraine og "erklærede effektivt Ukraine krig." I sin tale sagde Putin, at han ikke havde planer om at besætte ukrainsk territorium, og at han støttede det ukrainske folks ret til selvbestemmelse . Han sagde, at formålet med "operationen" var at "beskytte folket" i den overvejende russisk-talende region Donbas, som han fejlagtigt hævdede, at "i otte år nu [havde] stået over for ydmygelse og folkedrab begået af Kiev-regimet" .

Putin sagde, at Rusland søgte "demilitarisering og denazificering" af Ukraine. Inden for få minutter efter Putins meddelelse blev der rapporteret om eksplosioner i Kiev, Kharkiv, Odesa og Donbas-regionen. En påstået lækket rapport fra FSB hævdede, at efterretningstjenesten ikke var advaret om Putins plan om at invadere Ukraine. Umiddelbart efter angrebet erklærede Zelenskyy krigslov i Ukraine . Samme aften beordrede han en generel mobilisering af alle ukrainske mænd mellem 18 og 60 år, som fik forbud mod at forlade landet. Russiske tropper gik ind i Ukraine fra nord i Hviderusland (mod Kiev); fra nordøst i Rusland (mod Kharkiv); fra øst i DPR og Folkerepublikken Luhansk; og fra syd på Krim. Russisk udstyr og køretøjer var mærket med et hvidt Z militærsymbol (et ikke -kyrillisk bogstav ), der menes at være en foranstaltning til at forhindre venlig ild .

Invasion og modstand

Militærkontrol omkring Kiev den 2. april 2022

Invasionen begyndte ved daggry af 24. februar med infanteridivisioner og panser- og luftstøtte i det østlige Ukraine og snesevis af missilangreb tværs over både det østlige Ukraine og det vestlige Ukraine. De første kampe fandt sted i Luhansk Oblast nær landsbyen Milove på grænsen til Rusland kl. 03.40 Kyiv-tid. De vigtigste infanteri- og kampvognsangreb blev lanceret i fire spydspidsangreb, hvilket skabte en nordfront lanceret mod Kiev, en sydfront med oprindelse i Krim, en sydøstfront lanceret mod byerne Luhansk og Donbas, og en østfront. Dusinvis af missilangreb over hele Ukraine nåede så langt mod vest som Lviv. Wagner-gruppens lejesoldater og tjetjenske styrker gjorde efter sigende flere forsøg på at myrde Volodymyr Zelenskyy . Den ukrainske regering sagde, at disse bestræbelser blev forpurret af anti-krigs embedsmænd i Ruslands føderale sikkerhedstjeneste (FSB), som delte efterretninger om planerne.

Den 25. marts sagde det russiske forsvarsministerium, at den "første fase" af det, de kaldte "den militære operation i Ukraine" generelt var afsluttet, at de ukrainske militærstyrker havde lidt alvorlige tab, og at det russiske militær nu ville koncentrere sig om "befrielsen". af Donbas ". Den "første fase" af invasionen blev gennemført på fire fronter, inklusive en mod det vestlige Kyiv fra Hviderusland, udført af det russiske østlige militærdistrikt, omfattende den 29., 35. og 36. kombinerede våbenhær . En anden akse indsat mod det østlige Kyiv fra Rusland af det centrale militærdistrikt (nordøstfronten), omfattede den 41. kombinerede våbenhær og 2. vagthær med kombinerede våben . En tredje akse indsat mod Kharkiv af det vestlige militærdistrikt (østfronten), med 1. Guards Tank Army og 20. Combined Arms Army . En fjerde, sydlig front med oprindelse i det besatte Krim og Ruslands Rostov oblast med en østlig akse mod Odesa og et vestligt operationsområde mod Mariupol, ved det sydlige militærdistrikt, inklusive den 58., 49. og 8. Combined Arms Army, sidstnævnte også kommanderende 1. og 2. armékorps af de russiske separatiststyrker i Donbas

Den 7. april trak russiske tropper, der var udsendt til nordfronten af ​​det russiske østlige militærdistrikt, sig tilbage fra Kyiv-offensiven, tilsyneladende for at forsyne dem igen og derefter omplacere til Donbas-regionen for at forstærke den fornyede invasion af det sydøstlige Ukraine. Den nordøstlige front, inklusive det centrale militærdistrikt, blev på samme måde trukket tilbage for genforsyning og omfordeling til det sydøstlige Ukraine. Den 8. april blev general Alexander Dvornikov sat i spidsen for militære operationer under invasionen. Den 18. april rapporterede pensioneret generalløjtnant Douglas Lute, den tidligere amerikanske ambassadør i NATO, i et PBS NewsHour- interview, at Rusland havde omplaceret sine tropper for at indlede et nyt angreb på det østlige Ukraine, som ville være begrænset til Ruslands oprindelige udsendelse af 150.000 til 190.000 tropper. for invasionen, selvom tropperne blev godt forsynet fra tilstrækkelige våbenlagre i Rusland. For Lute stod dette i skarp kontrast til den enorme størrelse af den ukrainske værnepligt af mandlige ukrainske borgere mellem 16 og 60 år, men uden tilstrækkelige våben i Ukraines meget begrænsede lagre af våben. Den 26. april mødtes delegerede fra USA og 40 allierede nationer på Ramstein Air Base i Tyskland for at diskutere dannelsen af ​​en koalition for at yde økonomisk støtte og militære forsyninger og ombygning til Ukraine. Efter Putins tale om Victory Day i begyndelsen af ​​maj sagde den amerikanske direktør for National Intelligence Avril Haines, at der ikke skulle forventes en kortsigtet løsning på invasionen.

Russiske styrker forbedrede deres fokus på at beskytte deres forsyningslinjer ved at rykke frem langsommere og mere metodisk. De nød også godt af at centralisere kommandoen under general Dvornikov. Ukraines afhængighed af vestligt leveret udstyr begrænsede det, da vestlige lande frygtede, at Ukraine ville bruge det til at angribe mål i Rusland. Militære eksperter er uenige om konfliktens fremtid; nogle har foreslået handel med territorium for fred, mens andre mener, at Ukraine kan opretholde deres modstand mod invasionen på grund af de russiske tab. Den 26. maj 2022 rapporterede Conflict Intelligence Team, med henvisning til russiske soldater, at generaloberst Gennady Zhidko var blevet sat til at lede de russiske styrker under den russiske invasion af Ukraine i 2022, der erstattede hærgeneral Dvornikov. Den 30. maj var der tydelige forskelle mellem russisk og ukrainsk artilleri. Russisk artilleri havde en længere rækkevidde, f.eks. Som svar på Bidens indikation af, at udvidet artilleri ville blive leveret til Ukraine, indikerede Putin, at russisk ville udvide sin invasionsfront til at omfatte nye byer i Ukraine og beordrede som tilsyneladende gengældelse et missilangreb mod Kiev den 6. juni efter ikke at have angrebet byen direkte i flere uger. Den 10. juni 2022 udtalte Vadym Skibitsky, vicechef for Ukraines militære efterretningstjeneste, under Severodonetsk-kampagnen, at frontlinjerne var, hvor fremtiden for invasionen ville blive afgjort: "Dette er en artillerikrig nu, og vi taber med hensyn til artilleri. . Alt afhænger nu af, hvad [vesten] giver os. Ukraine har en artilleribrønd til 10 til 15 russiske artilleristykker. Vores vestlige partnere har givet os omkring 10 % af, hvad de har."

Den 29. juni rapporterede Reuters, at direktøren for den nationale efterretningstjeneste Avril Haines, der opdaterede den amerikanske efterretningsvurdering af den russiske invasion, sagde, at de amerikanske efterretningstjenester er enige om, at invasionen vil fortsætte "i en længere periode... Kort sagt er billedet fortsat. temmelig dyster, og Ruslands holdning til Vesten bliver hårdere." Den 5. juli rapporterede BBC, at omfattende ødelæggelser af den russiske invasion ville forårsage enorm økonomisk skade på Ukraines genopbygningsøkonomi, idet den sagde: "Ukraine har brug for 750 milliarder dollars til en genopretningsplan, og russiske oligarker bør bidrage til omkostningerne," har den ukrainske premierminister Denys Shmyhal fortalt til en genopbygningskonference i Schweiz."

Første fase: Invasion af Ukraine (24. februar – 7. april)

2022 russisk invasion af Ukraine fase 1 fra 24. februar til 7. april 2022

Invasionen begyndte den 24. februar, lanceret ud af Hviderusland for at målrette Kiev, og fra nordøst mod byen Kharkiv. Sydøstfronten blev ført som to separate spydspidser, fra Krim og sydøst mod Luhansk og Donetsk.

Første fase – Nordfronten

Russiske bestræbelser på at erobre Kiev omfattede en bevisende spydspids den 24. februar fra Hviderusland syd langs Dnipro-flodens vestbred, tilsyneladende for at omringe byen fra vest, understøttet af to separate angrebsakser fra Rusland langs Dnipro-flodens østbred. : den vestlige ved Chernihiv og den østlige ved Sumy . Disse var sandsynligvis beregnet til at omringe Kiev fra nordøst og øst.

Rusland forsøgte tilsyneladende hurtigt at erobre Kiev, hvor Spetsnaz infiltrerede ind i byen støttet af luftbårne operationer og en hurtig mekaniseret fremrykning fra nord, men det lykkedes ikke. Russiske styrker, der rykkede frem mod Kiev fra Hviderusland , fik kontrol over spøgelsesbyerne Tjernobyl og Pripjat . Russiske luftbårne styrker forsøgte at erobre to vigtige flyvepladser nær Kiev, lancerede et luftbårent angreb på Antonov Lufthavn, og en lignende landing ved Vasylkiv, nær Vasylkiv Air Base, den 26. februar.

I begyndelsen af ​​marts var russiske fremrykninger langs den vestlige side af Dnipro begrænset af ukrainske forsvar. Den 5. marts havde en stor russisk konvoj, angiveligt 64 kilometer (40 mi) lang, gjort små fremskridt mod Kiev. Den London-baserede tænketank Royal United Services Institute (RUSI) vurderede russiske fremskridt fra nord og øst som "stoppet". Fremskridt fra Chernihiv stoppede stort set, da en belejring begyndte der . Russiske styrker fortsatte med at rykke frem mod Kiev fra nordvest og erobrede Bucha, Hostomel og Vorzel den 5. marts, selvom Irpin forblev anfægtet den 9. marts. Den 11. marts var den lange konvoj stort set spredt og søgt dækning. Den 16. marts begyndte ukrainske styrker en modoffensiv for at afvise russiske styrker. Ude af stand til at opnå en hurtig sejr i Kiev ændrede russiske styrker deres strategi til vilkårlig bombning og belejringskrig .

Den 25. marts gentog en ukrainsk modoffensiv adskillige byer øst og vest for Kiev, inklusive Makariv . Russiske tropper i Bucha-området trak sig tilbage mod nord i slutningen af ​​marts. Ukrainske styrker gik ind i byen den 1. april. Ukraine sagde, at det havde generobret hele regionen omkring Kiev, inklusive Irpin, Bucha og Hostomel, og afsløret beviser for krigsforbrydelser i Bucha . Den 6. april sagde NATO's generalsekretær Jens Stoltenberg, at den russiske "tilbagetrækning, genforsyning og omplacering" af deres tropper fra Kyiv-området skal tolkes som en udvidelse af Putins planer for Ukraine ved at omplacere og koncentrere sine styrker om det østlige Ukraine. . Kiev blev generelt efterladt fri for angreb bortset fra isolerede missilangreb. Den ene fandt sted, mens FN's generalsekretær António Guterres besøgte Kiev den 28. april for at diskutere med Zelenskyy de overlevende fra belejringen af ​​Mariupol.

Første fase – Nordøstfronten

Russiske styrker rykkede frem i Chernihiv Oblast den 24. februar og belejrede dens administrative hovedstad . Dagen efter angreb og erobrede russiske styrker Konotop . En separat fremrykning ind i Sumy Oblast samme dag angreb byen Sumy, kun 35 kilometer (22 mi) fra den russisk-ukrainske grænse. Fremrykningen kørte fast i bykampe, og ukrainske styrker holdt med succes byen og hævdede, at mere end 100 russiske panserkøretøjer blev ødelagt, og snesevis af soldater blev taget til fange. Russiske styrker angreb også Okhtyrka og indsatte termobariske våben .

Den 4. marts skrev Frederick Kagan, at Sumy-aksen dengang var "den mest succesrige og farlige russiske fremrykningsvej på Kiev", og kommenterede, at geografien favoriserede mekaniserede fremskridt, da terrænet "er fladt og tyndt befolket og tilbyder få gode defensive positioner ". På vej langs motorveje nåede russiske styrker Brovary, en østlig forstad til Kyiv, den 4. marts. Pentagon bekræftede den 6. april, at den russiske hær havde forladt Chernihiv Oblast, men Sumy Oblast forblev anfægtet. Den 7. april sagde guvernøren for Sumy Oblast, at russiske tropper var væk, men efterlod riggede sprængstoffer og andre farer.

Første fase – Sydfronten

En ødelagt russisk BMP-3 nær Mariupol, 7. marts

Den 24. februar tog russiske styrker kontrol over den nordlige Krim-kanal, hvilket gjorde det muligt for Krim at hente vand fra Dnepr, afskåret siden 2014. Den 26. februar begyndte belejringen af ​​Mariupol, da angrebet bevægede sig mod øst og forbinder til separatist-kontrollerede Donbas. Underv gik russiske styrker ind i Berdiansk og erobrede den . Den 1. marts angreb russiske styrker Melitopol og nærliggende byer. Den 25. februar rykker russiske enheder fra DPR mod Mariupol og blev besejret nær Pavlopil . Om aftenen begyndte den russiske flåde angiveligt et amfibieangreb på kysten af ​​Azovhavet 70 kilometer vest for Mariupol. En amerikansk forsvarsofficer sagde, at russiske styrker muligvis udsender tusindvis af marinesoldater fra dette strandhoved .

Det russiske 22. armékorps nærmede sig Zaporizhzhia-atomkraftværket den 26. februar og belejrede Enerhodar for at tage kontrol over det. En brand begyndte, men Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA) sagde efterfølgende, at væsentligt udstyr var ubeskadiget. Atomkraftværket faldt under russisk kontrol, men på trods af brandene registrerede det ingen strålingslækager.

En tredje russisk angrebsgruppe fra Krim rykkede mod nordvest og erobrede broer over Dnepr. Den 2. marts vandt russiske tropper et slag ved Kherson, den første større by, der faldt for russiske styrker i invasionen. Russiske tropper rykkede mod Mykolaiv og angreb den to dage senere, men blev slået tilbage af ukrainske styrker. Også den 2. marts indledte ukrainske styrker en modoffensivHorlivka, kontrolleret af DPR siden 2014.

Efter fornyede missilangreb den 14. marts i Mariupol sagde den ukrainske regering, at mere end 2.500 var døde. Den 18. marts var Mariupol fuldstændig omringet, og kampene nåede byens centrum, hvilket hæmmede bestræbelserne på at evakuere civile. Den 20. marts blev en kunstskole, der husede omkring 400 mennesker, ødelagt af russiske bomber . Russerne krævede overgivelse, og ukrainerne nægtede. Den 24. marts gik russiske styrker ind i det centrale Mariupol. Den 27. marts sagde den ukrainske vicepremierminister Olha Stefanishyna, at "(m)ere end 85 procent af hele byen er ødelagt." Putin fortalte Emmanuel Macron i et telefonopkald den 29. marts, at bombardementet af Mariupol først ville ende, når ukrainerne overgav sig.

Den 1. april nægtede russiske tropper sikker passage ind i Mariupol til 50 busser sendt af FN for at evakuere civile, da fredsforhandlingerne fortsatte i Istanbul. Den 3. april, efter de russiske styrkers tilbagetog fra Kiev, udvidede Rusland sit angreb på det sydlige Ukraine længere mod vest med bombardement og angreb mod Odesa, Mykolaiv og Zaporizhzhia-atomkraftværket.

Første fase – Østfronten

Russisk bombardement i udkanten af ​​Kharkiv, 1. marts

I øst forsøgte russiske tropper at erobre Kharkiv, mindre end 35 kilometer (22 mi) fra den russiske grænse, og mødte stærk ukrainsk modstand. Den 25. februar blev Millerovo-luftbasen angrebet af ukrainske militærstyrker med OTR-21 Tochka- missiler, som ifølge ukrainske embedsmænd ødelagde flere russiske flyvevåbens fly og startede en brand. Den 28. februar dræbte missilangreb adskillige mennesker i Kharkiv. Den 1. marts meddelte Denis Pushilin, leder af DPR, at DPR-styrker næsten fuldstændigt havde omringet byen Volnovakha . Den 2. marts blev russiske styrker afvist fra Sievierodonetsk under et angreb mod byen . Izium blev angiveligt erobret af russiske styrker den 17. marts, selvom kampene fortsatte.

Den 25. marts sagde det russiske forsvarsministerium, at det ville forsøge at besætte større byer i det østlige Ukraine. Den 31. marts bekræftede det ukrainske militær, at Izium var under russisk kontrol, og PBS News rapporterede om fornyede beskydninger og missilangreb i Kharkiv, lige så slemt eller værre end før, da fredsforhandlingerne med Rusland skulle genoptages i Istanbul.

Midt i den øgede russiske beskydning af Kharkiv den 31. marts rapporterede Rusland om et helikopterangreb mod et olieforsyningsdepot cirka 35 kilometer (22 mi) nord for grænsen i Belgorod og anklagede Ukraine for angrebet. Ukraine nægtede ansvaret. Den 7. april fik den fornyede samling af russiske invasionstropper og kampvognsdivisioner omkring byerne Izium, Sloviansk og Kramatorsk ukrainske regeringsembedsmænd til at rådgive de resterende beboere nær Ukraines østlige grænse om at evakuere til det vestlige Ukraine inden for 2-3 dage, i betragtning af fraværet af våben og ammunition, der tidligere var lovet Ukraine på det tidspunkt.

Anden fase: Sydøstoffensiv (8. april – i dag)

2022 russisk invasion af Ukraine fase 2 fra 7. april til 7. august 2022

Den 8. april meddelte det russiske ministerium, at alle tropper og divisioner i det sydøstlige Ukraine ville forene sig under general Aleksandr Dvornikov, som var placeret i spidsen for kombinerede militære operationer, inklusive de enheder, der blev omplaceret fra nordfronten og nordøstfronten. Den 17. april så russiske fremskridt på den sydøstlige front ud til at være hæmmet af modstående ukrainske styrker i det store, stærkt befæstede Azovstal stålværk og det omkringliggende område i Mariupol. Den 19. april bekræftede The New York Times, at Rusland havde lanceret en fornyet invasionsfront kaldet et "østlig angreb" over en 300-mile (480 km) front, der strækker sig fra Kharkiv til Donetsk og Luhansk, med samtidige missilangreb igen rettet mod Kiev i nord og Lviv i det vestlige Ukraine. Den 30. april beskrev en NATO-embedsmand russiske fremskridt som "ujævne" og "mindre". En anonym amerikansk forsvarsmyndighed kaldte den russiske offensiv: "meget lunken", "i bedste fald minimal" og "anæmisk". Den 26. maj 2022 rapporterede Conflict Intelligence Team, med henvisning til russiske soldater, at generaloberst Gennady Zhidko var blevet sat til at lede de russiske styrker under den russiske invasion af Ukraine i 2022, der erstattede hærgeneral Dvornikov. I juni 2022 afslørede cheftalsmanden for Den Russiske Føderations Forsvarsminister Igor Konashenkov, at russiske tropper er delt mellem hærgrupperne "Center" under kommando af generaloberst Aleksander Lapin og "Syd" under kommando af hærens general Sergey Surovikin . Den 20. juli meddelte Lavrov, at Rusland ville reagere på den øgede militære bistand, som Ukraine modtager fra udlandet, som begrundelse for udvidelsen af ​​dens særlige militæroperation til at omfatte mål i både Zaporizhzhia- og Kherson- regionerne.

Anden fase – Donbas front; Faldet af Sievierodonetsk og Lysychansk

Militær kontrol omkring Donbas pr. 31. maj 2022

Et russisk missilangreb på Kramatorsk banegård i byen Kramatorsk fandt sted den 8. april, hvor det angiveligt dræbte mindst 52 og sårede 87 til 300. Den 11. april sagde Zelenskyy, at Ukraine forventede en ny stor russisk offensiv i øst. Amerikanske embedsmænd sagde, at Rusland havde trukket sig tilbage eller blevet slået tilbage andre steder i Ukraine, og derfor var ved at forberede en tilbagetrækning, genforsyning og omfordeling af infanteri- og kampvognsdivisioner til den sydøstlige Ukraines front. Militære satellitter fotograferede omfattende russiske konvojer af infanteri og mekaniserede enheder, der deployerede sydpå fra Kharkiv til Izium den 11. april, tilsyneladende en del af den planlagte russiske omfordeling af dets nordøstlige tropper til den sydøstlige front af invasionen.

Den 14. april sprængte ukrainske tropper efter sigende en bro mellem Kharkiv og Izium, som blev brugt af russiske styrker til at omplacere tropper til Izium, hvilket forhindrede den russiske konvoj. Den 18. april, med Mariupol næsten fuldstændig overhalet af russiske styrker, meddelte den ukrainske regering, at anden fase af den forstærkede invasion af Donetsk-, Luhansk- og Kharkiv-regionerne var blevet intensiveret med udvidede invasionsstyrker, der besatte Donbas. Den 5. maj udtalte David Axe, der skrev for Forbes, at den ukrainske hær havde koncentreret sin 4. og 17. kampvognsbrigade og den 95. luftangrebsbrigade omkring Izium for mulige bagtropsaktioner mod de udsendte russiske tropper i området; Axe tilføjede, at den anden store koncentration af Ukraines styrker omkring Kharkiv omfattede 92. og 93. mekaniserede brigader, som på samme måde kunne indsættes til bagtropsaktion mod russiske tropper omkring Kharkiv eller forbindes med ukrainske tropper, der samtidig blev indsat omkring Izium.

Den 13. maj rapporterede BBC, at russiske tropper i Kharkiv blev trukket tilbage og omplaceret til andre fronter i Ukraine efter de ukrainske troppers fremrykning til de omkringliggende byer og selve Kharkiv, hvilket omfattede ødelæggelsen af ​​strategiske pontonbroer bygget af russiske tropper for at krydse Seversky Donets-floden og tidligere brugt til hurtig tankudsætning i regionen. Den 22. maj rapporterede BBC, at Rusland efter Mariupols fald havde intensiveret offensiverne i Luhansk og Donetsk, mens de koncentrerede missilangreb og intens artilleriild mod Sievierodonetsk, den største by under ukrainsk kontrol i Luhansk-provinsen. Den 23. maj blev russiske styrker rapporteret ind i byen Lyman, og erobrede byen fuldt ud den 26. maj. Det blev rapporteret, at ukrainske styrker forlod Sviatohirsk . Den 24. maj erobrede russiske styrker byen Svitlodarsk . Den 30. maj rapporterede Reuters, at russiske tropper havde trængt ind i udkanten af ​​Sievierodonetsk. Senest den 2. juni rapporterede The Washington Post, at Sievierodonetsk var på randen af ​​kapitulation over for russisk besættelse med over 80 procent af byen i hænderne på russiske tropper. Den 3. juni begyndte ukrainske styrker efter sigende et modangreb i Sievierodonetsk. Den 4. juni hævdede ukrainske regeringskilder, at 20 % eller mere af byen var blevet generobret. Den 5. juni sagde den ukrainske guvernør i Luhansk, Serhiy Haidai, at Dvornikov stadig havde kommandoen og havde fået indtil den 10. juni af sine overordnede til at fuldføre reduktionen af ​​Severodonetsk .

Den 12. juni blev det rapporteret, at muligvis så mange som 800 ukrainske civile (ifølge ukrainske skøn) og 300-400 soldater (ifølge russiske kilder) blev belejret på Azot kemisk fabrik i Severodonetsk. Med det ukrainske forsvar af Severodonetsk vaklende, begyndte russiske invasionstropper at intensivere deres angreb på nabobyen Lysychansk som deres næste målby i invasionen. Den 20. juni blev det rapporteret, at russiske tropper fortsatte med at stramme deres greb om Severodonetsk ved at erobre omkringliggende landsbyer og landsbyer omkring byen, senest landsbyen Metelkine. Den 24. juni rapporterede CNN, at midt i den fortsatte taktik af den brændte jord, der blev anvendt af fremrykkende russiske tropper, blev Ukraines væbnede styrker beordret til at evakuere byen; de ville efterlade flere hundrede civile, der søger tilflugt i Azot kemiske fabrik i Severodenetsk, som er blevet sammenlignet med de civile flygtninge, der blev efterladt på Azovstal stålværket i Mariupol i maj. Den 3. juli meddelte CBS, at det russiske forsvarsministerium hævdede, at byen Lysychansk var blevet erobret og besat af russiske styrker. Den 4. juli rapporterede The Guardian, at efter Luhansk-oblastens fald, ville russiske invasionstropper fortsætte deres invasion i den tilstødende Donetsk-oblast for at angribe byerne Sloviansk og Bakhmut .

Anden fase – Mykolaiv-Odesa front

Missilangreb og bombardement af nøglebyerne Mykolaiv og Odesa fortsatte, da anden fase af invasionen begyndte. Den 22. april sagde Ruslands brigadegeneral Rustam Minnekayev på et forsvarsministermøde, at Rusland planlagde at udvide sin Mykolayiv-Odesa-front efter belejringen af ​​Mariupol længere mod vest til at omfatte udbryderregionen Transnistrien på den ukrainske grænse til Moldova. Ukraines forsvarsministerium beskrev denne hensigt som imperialisme og sagde, at den modsiger tidligere russiske påstande om, at den ikke havde territoriale ambitioner i Ukraine, og at erklæringen var en indrømmelse af, at "målet med krigens 'anden fase' ikke er sejr over de mytiske nazister, men blot besættelsen af ​​det østlige og sydlige Ukraine". Georgi Gotev, der skrev til Reuters den 22. april, bemærkede, at en besættelse af Ukraine fra Odesa til Transnistrien ville forvandle det til en indlandsstat uden nogen praktisk adgang til Sortehavet. Den 24. april genoptog Rusland sine missilangreb på Odesa, ødelagde militære faciliteter og forårsagede to dusin civile ofre.

Den 27. april oplyste ukrainske kilder, at eksplosioner havde ødelagt to russiske sendetårne ​​i Transnistrien, primært brugt til at genudsende russisk tv-programmer. I slutningen af ​​april fornyede Rusland missilangreb på landingsbaner i Odesa og ødelagde nogle af dem. I løbet af ugen den 10. maj begyndte ukrainske tropper at tage militære aktioner for at fordrive russiske styrker, der installerede sig på Snake Island i Sortehavet cirka 200 kilometer (120 mi) fra Odesa. Den 30. juni 2022 meddelte Rusland, at det havde trukket tropper tilbage fra øen, efter at målene var afsluttet. Den 23. juli rapporterede CNBC om et russisk missilangreb på den ukrainske havn i Odesa, hvori det erklærede, at handlingen hurtigt blev fordømt af verdens ledere, en dramatisk afsløring midt i en nylig FN- og tyrkisk-mægleraftale, der sikrede en havkorridor til eksport af korn og andre fødevarer. Den 31. juli rapporterede CNN om betydelig intensivering af raketangrebene og bombningen af ​​Mykolaiv af russere, der også dræbte den ukrainske kornmagnat Oleksiy Vadaturskyi i byen under bombningen.

Anden fase – Dnipro-Zaporizhzhia-fronten

Det russiske missilangreb på et offentligt indkøbscenter i Kremenchuk blev kaldt en "krigsforbrydelse" af Emmanuel Macron fra Frankrig den 28. juni 2022.

Russiske styrker fortsatte med at affyre missiler og kaste bomber mod nøglebyerne Dnipro og Zaporizhzhia . Den 10. april ødelagde russiske missiler Dnipro International Airport . Den 2. maj evakuerede FN efter sigende omkring 100 overlevende fra belejringen ved Mariupol i samarbejde med russiske tropper til landsbyen Bezimenne nær Donetsk, hvorfra de skulle flytte til Zaporizhzhia. Den 28. juni rapporterede Reuters, at et russisk missilangreb blev lanceret mod byen Kremenchuk nordvest eller Zaporizhzhia, der detonerede i et offentligt indkøbscenter og forårsagede mindst 18 dødsfald, mens det trak fordømmelse fra Frankrigs Emmanuel Macron, blandt andre verdensledere, der talte om det som værende en "krigsforbrydelse". 2022 Juli Dnipro missilangreb dræbte fire.

Den 7. juli blev det rapporteret, at efter at russerne erobrede atomanlægget i Zaporizhzhia tidligere i invasionen, installerede de tungt artilleri og mobile missilaffyringsramper mellem de separate reaktorvægge i den nukleare installation som et skjold mod mulige ukrainske modangreb, hvilket ikke er muligt uden risiko for strålingsnedfald i tilfælde af næsten uheld mod de installerede russiske artilleripladser.

Anden fase - Mariupols fald

Den 13. april intensiverede russiske styrker deres angreb på Azovstal-jern- og stålværket i Mariupol og de ukrainske forsvarsstyrker, der forblev der. Den 17. april havde russiske styrker omringet fabrikken. Den ukrainske premierminister Denys Shmyhal sagde, at de ukrainske soldater havde lovet at ignorere det fornyede ultimatum om at overgive sig og kæmpe til sidste sjæl. Den 20. april sagde Putin, at belejringen af ​​Mariupol kunne betragtes som taktisk afsluttet, eftersom de 500 ukrainske tropper forankret i bunkere i Azovstal jernværker og anslået 1.000 ukrainske civile var fuldstændigt afspærret fra enhver form for nødhjælp i deres belejring.

Efter på hinanden følgende møder med Putin og Zelenskyy sagde FN's generalsekretær Guterres den 28. april, at han ville forsøge at organisere en nødevakuering af overlevende fra Azovstal i overensstemmelse med forsikringer, han havde modtaget fra Putin under sit besøg i Kreml. Den 30. april tillod russiske tropper civile at re under FN-beskyttelse. Inden den 3. maj, efter at have tilladt cirka 100 ukrainske civile at forlade stålfabrikken i Azovstal, fornyede russiske tropper non-stop bombardement af stålfabrikken. Den 6. maj rapporterede The Telegraph, at Rusland havde brugt termobariske bomber mod de resterende ukrainske soldater, som havde mistet kontakten med Kiev-regeringen; i sine sidste meddelelser havde Zelenskyy bemyndiget chefen for den belejrede stålfabrik til at overgive sig efter behov under presset fra øgede russiske angreb. Den 7. maj rapporterede Associated Press, at alle civile blev evakueret fra Azovstal stålværker ved afslutningen af ​​den tre dage lange våbenhvile.

Et børnehospital i Mariupol efter et russisk luftangreb

Efter at de sidste civile var evakueret fra Azovstal-bunkerne, forblev næsten to tusinde ukrainske soldater barrikaderet der, med 700 sårede; de var i stand til at kommunikere en bøn om, at en militær korridor skulle evakueres, da de forventede summarisk henrettelse, hvis de overgav sig til russerne. Rapporter om uenighed inden for de ukrainske tropper ved Azovstal blev rapporteret af Ukrainskaya Pravda den 8. maj, hvilket indikerede, at chefen for de ukrainske marinesoldater, der var udpeget til at forsvare Azovstal-bunkerne, foretog en uautoriseret erhvervelse af kampvogne, ammunition og personel, brød ud fra stillingen der og flygtede. De resterende soldater talte om en svækket defensiv position i Azovstal som et resultat, hvilket gjorde det muligt at fremskride til fremrykning af russiske angrebslinjer. Ilia Somolienko, næstkommanderende for de resterende ukrainske tropper, der er barrikaderet ved Azovstal, sagde: "Vi er grundlæggende døde mænd her. De fleste af os ved dette, og det er derfor, vi kæmper så frygtløst."

Den 16. maj meddelte den ukrainske generalstab, at Mariupol-garnisonen havde "opfyldt sin kampmission", og at de endelige evakueringer fra Azovstal-stålfabrikken var begyndt. Militæret sagde, at 264 tjenestemedlemmer blev evakueret til Olenivka under russisk kontrol, mens 53 af dem, der blev "alvorligt såret", var blevet bragt til et hospital i Novoazovsk, også kontrolleret af russiske styrker. Efter evakueringen af ​​ukrainsk personel fra Azovstal kontrollerede russiske og DPR-styrker fuldt ud alle områder af Mariupol. Slutningen af ​​slaget bragte også en ende på belejringen af ​​Mariupol . Ruslands pressesekretær Dmitry Peskov sagde, at den russiske præsident Vladimir Putin havde garanteret, at de krigere, der overgav sig ville blive behandlet "i overensstemmelse med internationale standarder", mens den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyy sagde i en tale, at "arbejdet med at bringe drengene hjem fortsætter, og dette arbejde fortsætter. har brug for delikatesse - og tid". Nogle fremtrædende russiske lovgivere opfordrede regeringen til at nægte udveksling af fanger for medlemmer af Azovregimentet .

Vestukraine

Den 14. marts gennemførte russiske styrker flere krydsermissilangreb på et militært træningsanlæg i Yavoriv, ​​Lviv Oblast, tæt på den polske grænse. Den lokale guvernør Maksym Kozytskyy rapporterede, at mindst 35 mennesker var blevet dræbt. Den 18. marts udvidede Rusland angrebet til Lviv, hvor ukrainske militærembedsmænd sagde, at de første oplysninger tydede på, at missilerne, der ramte Lviv, sandsynligvis var luftaffyrende krydsermissiler, der stammede fra krigsfly, der fløj over Sortehavet. Den 16. maj siger amerikanske forsvarsmyndigheder, at russerne i de foregående 24 timer affyrede langdistancemissiler rettet mod militært træningsanlæg nær Lviv.

Luftkrigsførelse

Russian Aerospace Forces helikoptere på et felt under invasionen, marts 2022

Den 24. februar angreb russiske styrker Chuhuiv-luftbasen, som husede Bayraktar TB2 - droner. Angrebet forårsagede skade på brændstoflagerområder og infrastruktur. Dagen efter angreb ukrainske styrker Millerovo-luftbasen . Den 27. februar affyrede Rusland angiveligt 9K720 Iskander- missiler fra Hviderusland mod den civile Zhytomyr Lufthavn . Mange ukrainske luftforsvarsanlæg blev ødelagt eller beskadiget i de første dage af invasionen af ​​russiske luftangreb. I de første dage af konflikten affyrede Rusland mange krydstogt- og ballistiske missiler mod de vigtigste ukrainske jordbaserede varslingsradarer og gjorde derved det ukrainske luftvåben blinde for deres luftaktivitet. Derudover hindrede kratere i operationsfladerne på de store ukrainske luftbaser ukrainske flybevægelser, og flere ukrainske langrækkende S-300P jord-til-luft missilbatterier blev ødelagt.

Den 1. marts etablerede Rusland og USA en dekonfliktlinje for at undgå enhver misforståelse, der kunne forårsage en utilsigtet eskalering.

Rusland mistede mindst ti fly den 5. marts. Den 6. marts rapporterede generalstaben for Ukraines væbnede styrker, at 88 russiske fly var blevet ødelagt siden krigen begyndte. En anonym højtstående amerikansk forsvarsmand fortalte dog til Reuters den 7. marts, at Rusland stadig havde "langt størstedelen" af sine kampfly og helikoptere, der var blevet samlet nær Ukraine, til rådighed til at flyve. Efter den første måned af invasionen talte Justin Bronk, en britisk militærobservatør, de russiske flytab ved 15 fly med faste vinger og 35 helikoptere, men bemærkede, at den sande total var bestemt højere. I modsætning hertil gik 49 ukrainske jagerfly ifølge USA tabt den 18. marts.

Den 11. marts sagde amerikanske embedsmænd, at russiske fly søsatte op til 200 udflugter om dagen, hvoraf de fleste ikke kom ind i ukrainsk luftrum, men i stedet opholdt sig i russisk luftrum.

Den 13. marts udførte russiske styrker flere krydsermissilangreb på et militært træningsanlæg i Yavoriv, ​​Lviv Oblast, tæt på den polske grænse. Den lokale guvernør Maksym Kozytskyy rapporterede, at mindst 35 mennesker var blevet dræbt i angrebene. Det russiske luftvåbens dårlige præstationer er blevet tilskrevet af The Economist Ruslands manglende evne til at undertrykke Ukraines mellemdistance overflade-til-luft missil (SAM) batterier og Ruslands mangel på præcisionsstyrede bomber. Ukrainske SAM-steder i mellemklassen tvinger fly til at flyve lavt, hvilket gør dem sårbare over for Stinger og andre skulder-affyrende jord-til-luft-missiler, og manglende træning og flyvetimer for russiske piloter gør dem uerfarne til den type nærliggende støttemissioner. typisk for moderne luftvåben. Den 5. maj rapporterede magasinet Forbes, at russerne havde fortsat luftangreb og "fortsat med at sende Su-24 og Su-25 angrebsfly på trætop-niveau bombningskørsler rettet mod ukrainske stillinger."

I juni 2022 havde Rusland ikke opnået luftoverlegenhed, efter at have mistet omkring 165 af sine kampfly over Ukraine, hvilket svarede til cirka 10% af dets frontlinjekampstyrke. Vestlige kommentatorer bemærkede de kvalitative og kvantative fordele, det russiske luftvåben havde i forhold til sit ukrainske modstykke, men tilskrev den dårlige ydeevne af russisk luftfart til ukrainernes omfattende jordbaserede luftværnskapaciteter.

Søkrigsførelse

Det russiske Sortehavsflagskib Moskva, 2012, blev angiveligt sænket den 14. april 2022 efter at være blevet ramt af to ukrainske Neptun -antiskibsmissiler

Ukraine ligger ved Sortehavet, som kun har havadgang gennem de tyrkisk-holdte Bosporus- og Dardaneller - strædet. Den 28. februar påberåbte Tyrkiet sig Montreux-konventionen af ​​1936 og forseglede strædet for russiske krigsskibe, der ikke var registreret på Sortehavets hjemmebaser og ikke vendte tilbage til deres oprindelseshavne. Dette forhindrede fire russiske flådefartøjers passage gennem det tyrkiske stræde i slutningen af ​​februar. Den 24. februar meddelte Ukraines statslige grænsevagt, at et angreb på Snake Island fra russiske flådes skibe var begyndt. Den guidede missilkrydser Moskva og patruljebåden Vasily Bykov bombarderede øen med deres dækskanoner. Da det russiske krigsskib identificerede sig selv og instruerede de ukrainske soldater, der var stationeret på øen, om at overgive sig, var deres svar " Russisk krigsskib, gå fuck dig selv! " Efter bombardementet landede en afdeling af russiske soldater og tog kontrol over Snake Island .

Rusland erklærede den 26. februar, at amerikanske droner leverede efterretninger til den ukrainske flåde for at hjælpe med at målrette russiske krigsskibe i Sortehavet, hvilket USA benægtede. Den 3. marts blev den ukrainske fregat Hetman Sahaidachny, flagskibet for den ukrainske flåde, styrtet i Mykolaiv for at forhindre, at den blev erobret af russiske styrker. Den 14. marts rapporterede den russiske kilde RT, at de russiske væbnede styrker havde erobret omkring et dusin ukrainske skibe i Berdiansk, inklusive Polnocny-klassens landingsskib Yuri Olefirenko . Den 24. marts sagde ukrainske embedsmænd, at et russisk landgangsskib, der lagde til i Berdiansk – oprindeligt rapporteret at være Orsk og derefter dets søsterskib, Saratov – blev ødelagt af et ukrainsk raketangreb.

I marts 2022 forsøgte FN's Internationale Søfartsorganisation (IMO) at skabe en sikker havkorridor for kommercielle fartøjer til at forlade ukrainske havne. Den 27. marts etablerede Rusland en havkorridor 80 miles (130 km) lang og 3 miles (4,8 km) bred gennem sin maritime udelukkelseszone til transit af handelsfartøjer fra kanten af ​​ukrainsk territorialfarvand sydøst for Odesa. Ukraine lukkede sine havne på MARSEC niveau 3, med havminer lagt i havneindflyvninger, indtil fjendtlighedernes afslutning.

Den russiske krydser Moskva, flagskibet for Sortehavsflåden, blev ifølge ukrainske kilder og en amerikansk højtstående embedsmand ramt den 13. april af to ukrainske Neptun-antiskibskrydsermissiler, der satte ild til skibet. Det russiske forsvarsministerium bekræftede, at krigsskibet havde lidt alvorlig skade på grund af en ammunitionseksplosion forårsaget af en brand, og sagde, at hele dets besætning var blevet evakueret. Pentagon -talsmanden John Kirby rapporterede den 14. april, at satellitbilleder viste, at det russiske krigsskib havde lidt en betydelig eksplosion ombord, men var på vej mod øst for forventet reparation og ombygning i Sevastopol . Senere samme dag oplyste det russiske forsvarsministerium, at Moskva var sunket under slæb i hårdt vejr. Den 15. april rapporterede Reuters, at Rusland lancerede et tilsyneladende gengældelsesmissilangreb mod missilfabrikken Luch Design Bureau i Kiev, hvor Neptun-missilerne, der blev brugt i Moskva- angrebet, blev fremstillet og designet.

I begyndelsen af ​​maj indledte ukrainske styrker modangreb på Snake Island. Det russiske forsvarsministerium hævdede at have slået disse modangreb tilbage. Ukraine har frigivet optagelser af et russisk landgangsfartøj af Serna-klassen beliggende i Sortehavet, der bliver ødelagt nær Snake Island af en ukrainsk drone. Samme dag gennemførte et par ukrainske Su-27 en højhastigheds- bombe på lavt niveau på den russisk-besatte Snake Island ; angrebet blev fanget på film af en Baykar Bayraktar TB2 drone.

Den 1. juni hævdede den russiske udenrigsminister Sergey Lavrov, at Ukraines politik med at udvinde sine egne havne for at forhindre Ruslands maritime aggression havde bidraget til fødevareeksportkrisen, og udtalte, at: "Hvis Kiev løser problemet med minerydning af havne, vil den russiske flåde sikre uhindret passage af skibe med korn til Middelhavet." Den 30. juni 2022 meddelte Rusland, at det havde trukket tropper tilbage fra øen i en "gest af velvilje". Tilbagetrækningen blev senere officielt bekræftet af Ukraine.

Potentiel russisk brug af taktiske atomvåben

Den 14. april rapporterede The New York Times, at William Burns fra CIA havde meddelt, at truslen om at bruge taktiske atomvåben lå inden for Ruslands våbenkapacitet, og udtalte: "CIAs direktør sagde torsdag, at 'potentiel desperation' for uddrage skinet af en sejr i Ukraine kunne friste Ruslands præsident Vladimir V. Putin til at beordre brugen af ​​et taktisk eller lavtydende atomvåben." Den 22. april blev det rapporteret, at Rusland fortsatte med at teste sine RS-28 Sarmat (kaldet " Satan 2 ") langrækkende interkontinentale ballistiske missiler (ICBM'er) for at opgradere sit atomarsenal i efteråret 2022, hvor Putin sagde, at andre nationer burde være mere på vagt over for Ruslands atomarsenal. Den 24. april, som et åbenbart svar på, at Biden sendte Antony Blinken til Kiev for militære støttemøder med Zelenskyy den 23. april, udtalte den russiske udenrigsminister Sergei Lavrov, at yderligere støtte til Ukraine kunne forårsage spændinger, som potentielt kunne føre til et scenarie fra den tredje verdenskrig, der involverer Ruslands fuldt arsenal af våben. Næste dag efter Lavrovs kommentarer rapporterede CNBC, at minister Lloyd Austin omtalte Ruslands atomkrigsretorik som værende "farlig og ubehjælpsom".

Som reaktion på Ruslands tilsyneladende tilsidesættelse af sikkerhedsforanstaltninger under invasionen af ​​Ukraines atomkraftværk i Zaporizhzhia og dets deaktiverede tidligere atomkraftværk i Tjernobyl, udtrykte Zelenskyy den 26. april bekymring over, at russisk uansvarlighed i at affyre deres missiler i nærheden af ​​Ukraines aktive atomkraft anlægget bør føre til international diskussion rettet mod at begrænse og kontrollere Rusland som en nation, der ikke længere er kvalificeret til ansvarlig forvaltning af dets nukleare ressourcer og atomvåben, idet jeg siger: "Jeg tror, ​​at efter alt det, det russiske militær har gjort i Tjernobyl-zonen og kl. Zaporizhzhia kraftværket, kan ingen i verden føle sig trygge ved at vide, hvor mange atomanlæg, atomvåben og relaterede teknologier den russiske stat har ... Hvis Rusland har glemt, hvad Tjernobyl er, betyder det, at global kontrol over Ruslands atomanlæg, og nuklear teknologi er nødvendig."

Som tilsyneladende svar på, at Tyskland indsatte væbnede kampvogne til Ukraine, meddelte Putin i Ruslands vigtigste lovgivende forsamling, at Rusland ville reagere på enhver krigsførende militær provokation uden for Ukraine med omgående tvangshandling, som kun er mulig med Ruslands unikke arsenal af atomvåben. Pentagon-pressesekretær John Kirby, efter at have annonceret den vellykkede levering af en stor opstilling af M777 -haubitskanoner til Ukraine, kaldte Putins påstand om nuklear styrke i strid med processen med den fredelige løsning af den nuværende konflikt i Ukraine. Den 4. maj afholdt det amerikanske senat "høringen om atomberedskab midt mellem Rusland-Ukraine-krigen", hvor admiral Charles A. Richard udtalte, at de nuværende nukleare triadeforsvarskapaciteter i USA fungerede på et minimalt acceptabelt niveau af operationel kapacitet med russiske lagre. og kinesiske lagre i øjeblikket større end de amerikanske. Den 6. maj udtalte det russiske udenrigsministeriums talsmand Alexei Zaitsev, at Rusland ikke ville bruge atomvåben i Ukraine, og beskrev deres brug som "ikke relevant for den russiske 'særlige militæroperation'".

Den 23. maj trak den russiske diplomat Boris Bondarev sin stilling og udsendte en kritik af invasionen, idet han fremhævede Lavrovs holdning til den potentielle brug af russiske atomvåben: "På 18 år gik han (Lavrov) fra en professionel og uddannet intellektuel . .. til en person, der konstant udsender modstridende udtalelser og truer verden med atomvåben!" Den 29. maj, efter at have afvist beskyldninger fremsat mod Rusland vedrørende grusomheder i Bucha, forsøgte Andrei Kelin i et interview med BBC at gå tilbage tidligere russiske kommentarer om brugen af ​​atomvåben ved at erklære, at Rusland i øjeblikket ikke havde nogen planer om at bruge dem, medmindre russisk suverænitet. viste sig at være i fare. Japans premierminister Fumio Kishida udtalte, at Japan ville støtte yderligere international diskussion om Rusland og dets atomvåbentrusler under invasionen af ​​Ukraine på det kommende møde om ikke-spredning af atomvåben, der finder sted næste august. Den 20. juni åbnede "Konferencen om den humanitære virkning af atomvåben" i Wien for at diskutere potentielle katastrofale virkninger af atomvåben midt i stigende frygt for Ruslands mulige brug af atomvåben under invasionen af ​​Ukraine i 2022.

Den 1. juli, under et besøg af Lavrov i Hviderusland, tilkendegav den hviderussiske præsident, Alexander Lukasjenko, støtte til, at Moskva bruger atomvåben mod de brede trusler fra vestligt hegemoni over Rusland og dets allierede, der blev demonstreret under konflikten i Ukraine. Eric Schlosser, der skrev for magasinet The Atlantic den 22. juni 2022, udtalte, at Ruslands atomsabel raslende under invasionen syntes at foreslå, at de mest sandsynlige mål for et atomangreb var: "(1) en detonation over Sortehavet, der forårsagede ingen tilskadekomne, men demonstrerer en vilje til at krydse den nukleare tærskel og signalerer, at værre kan komme, (2) et halshugningsangreb mod den ukrainske ledelse, forsøg på at dræbe præsident Volodymyr Zelensky og hans rådgivere i deres underjordiske bunkers, (3) et atomangreb på et ukrainsk militært mål, måske en luftbase eller et forsyningsdepot, der ikke er beregnet til at skade civile, og (4) ødelæggelsen af ​​en ukrainsk by, der forårsager civile masseofre og skaber terror for at fremskynde en hurtig overgivelse – de samme mål som motiverede atomangrebene på Hiroshima og Nagasaki ."

Den 13. august sagde Jim Hockenhull, den afgående chef for UK Military Intelligence, i et interview med BBC, at han betragter Ruslands forestående brug af taktiske atomvåben som "usandsynlig".

Folkelig modstand

Civile i Kiev forbereder molotovcocktails, 26. februar 2022

Ukrainske civile modstod den russiske invasion, meldte sig frivilligt til territoriale forsvarsenheder, lavede molotovcocktails, donerede mad, byggede barrierer som tjekkiske pindsvin og hjalp med at transportere flygtninge. Som svar på et opkald fra Ukraines transportagentur, Ukravtodor, afmonterede eller ændrede civile vkilte, konstruerede provisoriske barrierer og blokerede veje. Rapporter på sociale medier viste spontane gadeprotester mod russiske styrker i besatte bosættelser, som ofte udviklede sig til verbale skænderier og fysiske kampe med russiske tropper. I begyndelsen af ​​april begyndte ukrainske civile at organisere sig som guerillaer, for det meste i den skovklædte nord og østlige del af landet. Det ukrainske militær annoncerede planer om at iværksætte en storstilet guerillakampagne for at komplementere dets konventionelle forsvar mod den russiske invasion.

Folk blokerede fysisk russiske militærkøretøjer, nogle gange tvang dem til at trække sig tilbage. De russiske soldaters reaktion på ubevæbnet civil modstand varierede fra modvilje mod at engagere demonstranterne til at skyde i luften eller direkte ind i folkemængderne. Der har været massetilbageholdelser af ukrainske demonstranter, og ukrainske medier rapporterede om tvangsforsvindinger, falske henrettelser, gidseltagning, udenretsligt drab og seksuel vold begået af det russiske militær. For at lette ukrainske angreb rapporterede civile russiske militærstillinger via en Telegram - chatbot og Diia, en ukrainsk regeringsapp, som tidligere blev brugt af borgere til at uploade officiel identitet og medicinske dokumenter. Som svar begyndte russiske styrker at ødelægge mobiltelefonnetværksudstyr, søge dør-til-dør efter smartphones og computere og i mindst ét ​​tilfælde dræbe en civil person fundet med billeder af russiske kampvogne.

Pr. 21. maj indikerede præsident Zelensky, at Ukraine havde 700.000 soldater i aktiv tjeneste i kampen mod den russiske invasion.

Udenlandsk støtte

Udenlandsk militær salg og bistand

Rusland
Ukraine
Lande, der sender militærhjælp til Ukraine under invasionen i 2022
Rusland
Ukraine
Lande, der sender enhver form for bistand, herunder humanitær bistand, til Ukraine

Mellem 2014 og 2021 ydede Storbritannien, USA, EU og NATO for det meste ikke-dødbringende militærhjælp til Ukraine. Dødelig militær støtte var oprindeligt begrænset. USA begyndte at sælge våben, herunder Javelin anti-tank missiler fra 2018, og Ukraine indvilligede i at købe TB2 kampdroner fra Tyrkiet i 2019. Rusland byggede udstyr og tropper op ved Ukraines grænser i januar 2022. Som svar arbejdede USA med andre NATO's medlemslande skal overføre amerikansk producerede våben til Ukraine. Storbritannien begyndte også at forsyne Ukraine med NLAW og Javelin antitankvåben. Efter invasionen blev NATO-medlemsstaterne inklusive Tyskland enige om at levere våben, men det gjorde NATO som organisation ikke. NATO og dets medlemmer nægtede også at sende tropper ind i Ukraine eller at etablere en flyveforbudszone, for at dette ikke skulle udløse en større krig, en beslutning, som en eller anden betegnede forsoning .

Den 26. februar annoncerede den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, 350 millioner dollars i dødelig militær bistand, herunder anti-panser- og antiluftskytssystemer. Dagen efter erklærede EU, at det ville købe 450 millioner euro (502 millioner dollars) i dødelig bistand og yderligere 50 millioner euro (56 millioner dollars) i ikke-dødelige forsyninger til Ukraine, hvor Polen varetager distributionen. I løbet af den første uge af invasionen leverede NATOs medlemslande mere end 17.000 panserværnsvåben til Ukraine; i midten af ​​marts blev antallet anslået til at være mere end 20.000. I tre trancher, der blev aftalt i februar, marts og april 2022, forpligtede Den Europæiske Union sig til 1,5 mia. EUR til at støtte de ukrainske væbnede styrkers kapacitet og modstandskraft og beskyttelsen af ​​den ukrainske civilbefolkning inden for rammerne af den europæiske fredsfacilitet .

Fra den 11. april var Ukraine blevet forsynet med cirka 25.000 anti-luft og 60.000 panserværnsvåbensystemer af USA og dets allierede. Den følgende dag modtog Rusland angiveligt panserværnsmissiler og RPG'er fra Iran, leveret gennem undercover-netværk via Irak.

Den 19. april 2022 annoncerede Rumænien en planlagt reform af regeringsdekretet, der regulerer eksporten af ​​militære våben og nationale forsvarsprodukter for at levere disse våben ikke kun til NATO - allierede, men også til Ukraine. Forsvarsministeriet udviklede udkastet til dekret, som siger, at årsagen til denne beslutning var Ruslands aggression mod Ukraine. Men den 27. april sagde forsvarsminister Vasile Dincu, at hans plan var blevet afbrudt.

Den 26. april indkaldte USA til en konference, hvor repræsentanter for mere end 40 lande mødtes på Ramstein Air Base for at diskutere militær støtte til Ukraine.

Den 28. april bad den amerikanske præsident Biden Kongressen om yderligere 33 milliarder dollars til at hjælpe Ukraine, herunder 20 milliarder dollars til at levere våben til Ukraine. Den 5. maj meddelte Ukraines premierminister Denys Shmyhal, at Ukraine havde modtaget mere end 12 milliarder dollars i våben og økonomisk bistand fra vestlige lande siden starten på Ruslands invasion den 24. februar. Den 10. maj vedtog Parlamentet en lovgivning, der ville give 40 milliarder dollars i ny bistand til Ukraine. Efter at lovgivningen blev godkendt af Senatet, underskrev Biden lovgivningen den 21. maj.

Den 30. maj annoncerede den franske udenrigsminister Catherine Colonna leveringen til Ukraine af yderligere CAESAR selvkørende haubitssystemer, monteret på Renault Sherpa 5 6×6 chassiset. Den 25. maj sagde den øverstkommanderende for de væbnede styrker i Ukraine, Valery Zaluzhny, at det første parti allerede var i frontlinjen og kæmpede mod angriberen. Den 10. juni demonstrerede AFU kampsystemerne for repræsentanter fra pressen; på den dato havde de ukrainske skytter besiddelse af 18 CAESAR-enheder.

Den 31. maj informerede Det Hvide Hus pressen om, at USA ville levere HIMARS raketsystem med flere opsendelser til Ukraine. Nogle analytikere har sagt, at HIMARS kan være en "game-changer" i krigen. Under forsvarsminister for politik, Colin Kahl, udtalte, at USA ville være i stand til at sende flere systemer, efterhånden som kampene udvikler sig.

Den 10. juni sagde en embedsmand fra det ukrainske militær, at de brugte 5.000 til 6.000 artillerikunder om dagen og derefter brugte 155 kaliber NATO-standardgranater, fordi alle deres kanoner fra sovjettiden var blevet ødelagt. Embedsmanden sagde, at russerne havde forvandlet krigen til en artilleriduel med fokus på den sydøstlige del af landet. Den 12. juni lagde en ukrainsk præsidentrådgiver på Twitter en liste over våben, som Ukraine har brug for for at opnå "paritet med tunge våben". Den øverste vare er "1000 haubitser kaliber 155 mm". Ukraine hævder, at det har nok 155 mm ammunition, det mangler artilleriet til at bruge det. Ifølge Oryxspioenkop er der kun blevet lovet eller leveret 250 haubitser. Den 13. juni sagde en Deutsche Welle -korrespondent, at den ukrainske forsyning af ammunition fra sovjettiden var opbrugt, og at alt, hvad de havde, var en svindende forsyning fra venlige tidligere sovjetiske lande. I juni 2022 afklassificerede Tyskland sin liste over militærhjælp til Ukraine: 1) Selvkørende Howitzer 2000 (som krævede vedligeholdelse før donationen af ​​7 haubitser); 2) Marder infanteri kampvogn; 3) Leopard-2 hovedkampvogn; 4) Stinger missil launcher ( MANPADS )—500 blev doneret; 5) Geppard flaktank (mobil antiluftskytskanon) 50 blev lovet, men der er mangel på ammunition i juni 2022.

Inden den 21. juli 2022 havde EUCOM Control Center-Ukraine/International Donor Coordination Centre, eller ECCU/IDCC, en fælles celle, der blev dannet i marts 2022, trænet 1.500 medlemmer af de ukrainske væbnede styrker i koalitionsdoneret udstyr.

For de 16 USA-leverede HIMARS-systemer i Ukraine (2. august 2022) yder USA mere i ammunition (yderligere HIMARS-raketkapsler i månedlige rater, samt flere 155 mm haubitsgranater) til en pris af 550 millioner dollars for 17. præsidentvalgsudtrækningspakke.

Den 18. amerikanske præsidentielle udtrækningspakke blev frigivet (8. august 2022), en pakke på 1 milliard dollar, inklusive yderligere HIMARS raketkapsler, 75.000 patroner 155 mm artilleriammunition, 20 120 mm mortersystemer og 20.000 patroner 120 mm avanceret overflade-til-A-morterammunition. Missile Systems (NASAMS), 1000 spydkast og hundredvis af AT4 panserværnsvåben, 50 pansrede medicinske behandlingskøretøjer, Claymore-miner, C4-sprængstoffer og medicinske forsyninger. Pakkerne har i øjeblikket samlet 9,8 milliarder dollars siden 2021.

I juli 2022 rapporterede CNN om amerikanske nylige afklassificerede oplysninger, at iranere har givet Shahed 129 UAV-kampdroner til russiske styrker.

Udenlandsk militær involvering

Selvom NATO og EU har ført en streng politik med "ingen støvler på jorden" til støtte mod den russiske invasion af Ukraine, har Ukraine aktivt søgt frivillige fra andre lande. Den 1. marts ophævede Ukraine midlertidigt visumkravene for udenlandske frivillige, der ønskede at deltage i kampen mod russiske styrker. Tiltaget kom efter, at Zelenskyy oprettede Ukraines Internationale Legion af Territorialt Forsvar og opfordrede frivillige til at "være med i forsvaret af Ukraine, Europa og verden". Ukraines udenrigsminister Dmytro Kuleba udtalte, at pr. 6. marts har omkring 20.000 udenlandske statsborgere fra 52 lande meldt sig frivilligt til at kæmpe. De fleste af disse frivillige sluttede sig til Ukraines nyoprettede International Legion of Territorial Defense. Den 9. juni dømte Folkerepublikken Donetsk tre udenlandske frivillige til døden. To af dem var britiske statsborgere og en var marokkansk statsborger.

Den 3. marts advarede talsmand for det russiske forsvarsministerium, Igor Konashenkov, at lejesoldater ikke er berettiget til beskyttelse i henhold til Genève-konventionerne, og at tilfangetagne fremmedkrigere ikke ville blive betragtet som krigsfanger, men retsforfulgt som kriminelle. Kort efter, dog den 11. marts, meddelte Moskva, at 16.000 frivillige fra Mellemøsten var klar til at slutte sig til andre pro-russiske fremmedkrigere sammen med Donbas-separatisterne. En video uploadet online viste bevæbnede centralafrikanske paramilitære, der kalder til våben for at kæmpe i Ukraine med russiske tropper. Den 5. maj bekræftede en amerikansk embedsmand, at USA gav "en række efterretninger" (inklusive real-time slagmarken rettet efter efterretninger ) for at hjælpe med sænkningen af ​​den russiske krydser Moskva .

Udenlandske sanktioner og konsekvenser

Den amerikanske præsident Joe Bidens udtalelser og en kort spørge- og svarsession den 24. februar 2022

Vestlige lande og andre indførte begrænsede sanktioner mod Rusland, da det anerkendte Donbas som en uafhængig nation. Da angrebet begyndte, anvendte mange andre lande sanktioner med det formål at lamme den russiske økonomi. Sanktionerne var rettet mod enkeltpersoner, banker, virksomheder, monetære udvekslinger, bankoverførsler, eksport og import. Sanktionerne skar store russiske banker fra SWIFT, det globale meddelelsesnetværk for internationale betalinger, men efterlod en vis begrænset tilgængelighed for at sikre den fortsatte evne til at betale for gasforsendelser. Sanktionerne omfattede også indefrysning af aktiver på den russiske centralbank, som besidder 630 milliarder dollars i valutareserver, for at forhindre den i at opveje virkningen af ​​sanktioner og fryse Nord Stream 2 -gasrørledningen. Den 1. marts beløb de samlede russiske aktiver fastfrosset af sanktioner sig til 1 billion USD.

Kristalina Georgieva, administrerende direktør for Den Internationale Valutafond (IMF), advarede om, at konflikten udgør en betydelig økonomisk risiko både regionalt og internationalt. IMF kunne hjælpe andre berørte lande, sagde hun, ud over lånepakken på 2,2 milliarder dollar til Ukraine. David Malpass, formand for Verdensbankgruppen, advarede om vidtrækkende økonomiske og sociale virkninger og rapporterede, at banken var ved at forberede muligheder for betydelig økonomisk og finanspolitisk støtte til Ukraine og regionen. Økonomiske sanktioner påvirkede Rusland fra den første dag af invasionen, hvor aktiemarkedet faldt med op til 39 % ( RTS-indeks ). Den russiske rubel faldt til rekordlave niveauer, og russerne skyndte sig at veksle valuta. Børserne i Moskva og Sankt Petersborg lukkede indtil mindst 18. marts, den længste lukning i Ruslands historie. Den 26. februar nedjusterede S&P Global Ratings den russiske regerings kreditvurdering til "junk", hvilket fik fonde, der kræver obligationer af investeringsgrad, til at dumpe russisk gæld, hvilket gjorde yderligere låntagning meget vanskelig for Rusland. Den 11. april placerede S&P Global Rusland under "selektiv misligholdelse" på sin udenlandske gæld for at insistere på betalinger i rubler. Snesevis af virksomheder, herunder Unilever, McDonald's, Coca-Cola, Starbucks, Hermès, Chanel og Prada ophørte med at handle i Rusland.

Fredsforhandlinger og stabilitet af internationale grænser blev diskuteret i ugen den 9. maj i både Sverige og Finland, da deres parlamenter ansøgte om at blive fuldgyldige medlemmer af NATO.

Den 24. marts udstedte Joe Bidens administration en bekendtgørelse, som forhindrede salg af russiske guldreserver på det internationale marked. Guld har været en af ​​Ruslands vigtigste veje til at beskytte sin økonomi mod virkningen af ​​de sanktioner, der blev pålagt siden annekteringen af ​​Krim i 2014. I april 2022 leverede Rusland 45 % af EU's naturgasimport og tjente 900 millioner dollars om dagen. Rusland er verdens største eksportør af naturgas, korn og gødning og blandt verdens største leverandører af råolie, kul, stål og metaller, herunder palladium, platin, guld, kobolt, nikkel og aluminium. I maj 2022 foreslog Europa-Kommissionen et forbud mod olieimport fra Rusland . Med europæiske politiske beslutningstagere, der beslutter at erstatte russisk import af fossilt brændsel med anden import af fossile brændstoffer og europæisk kulenergiproduktion, samt på grund af, at Rusland er "en nøgleleverandør" af materialer, der bruges til "rene energiteknologier", er reaktionerne på krigen kan også have en generel negativ indvirkning på klimaemissionsforløbet . På grund af de sanktioner, der er pålagt Rusland, søger Moskva nu at udnytte alternative handelsruter, da landet praktisk talt har brudt alle logistiske korridorer for handel.

Gaskonflikten mellem Rusland og EU blussede op i marts 2022. Den 14. juni meddelte det russiske Gazprom, at det ville skære ned på gasstrømmen via Nord Stream 1-rørledningen på grund af, hvad det hævdede at være Siemens ' manglende returnering af kompressorenheder til tiden. var blevet sendt til Canada for reparation. Forklaringen blev udfordret af Tysklands energitilsyn.

Den 17. juni talte præsident Putin med investorer på St. Petersburg International Economic Forum om økonomiske sanktioner og sagde, at "den økonomiske blitzkrig mod Rusland ikke havde nogen chance for at lykkes lige fra begyndelsen". Han hævdede endvidere, at sanktionerne ville skade de lande, der indfører dem, mere end de ville skade Rusland, og kaldte restriktionerne "gale og tankeløse". Han sagde til investorerne: "Invester her. Det er mere sikkert i dit eget hus. De, der ikke ville høre på det her, har tabt millioner i udlandet".

Som svar på den russiske invasion af Ukraine har Estland fjernet et tilbageværende monument fra en sovjetæra fra en plads i Tallinn. Efter dets fjernelse var Estland udsat for "det mest omfattende cyberangreb" siden 2007 cyberangrebene på Estland .

Udenlandsk fordømmelse og protest

Invasionen modtog udbredt international fordømmelse, og protester fandt sted rundt om i verden. Den 2. marts vedtog FN 's Generalforsamling FN's generalforsamlings resolution ES-11/1, der fordømte invasionen og krævede en fuldstændig tilbagetrækning af russiske styrker. Den Internationale Domstol beordrede Rusland til at indstille militære operationer, og Europarådet udviste Rusland. Mange lande indførte sanktioner mod Rusland, som har påvirket økonomierne i Rusland og verden, og ydet humanitær og militær hjælp til Ukraine . Den Internationale Straffedomstol åbnede en undersøgelse af forbrydelser mod menneskeheden i Ukraine siden 2013, samt krigsforbrydelser i 2022-invasionen .

Tilskadekomne og humanitær påvirkning

Tilskadekomne

Sammenbrud Bekræftede ofre Tidsperiode Kilde
Civile 5.401 dræbte, 7.466 sårede
( 269 dræbt i DPR/LPR-områder)
24. februar – 7. august 2022 Forenede Nationer
ukrainske styrker ( ZSU, NGU ) 10.000 dræbte, 30.000 sårede 24. februar – 3. juni 2022 ukrainske regering
Russiske styrker
( VSRF, Rosgvardiya, FSB )
5.507 dræbte (konf. ved navn) 24. februar – 11. august 2022 BBC News Russian & Mediazona
5.131 dræbte (konf. ved navn) 24. februar – 11. august 2022 Vigtige historier
Folkerepublikken Donetsks styrker 2.640 dræbte, 11.227 sårede 26. februar – 11. august 2022 Folkerepublikken Donetsk
Luhansk Folkerepublikkens styrker 500-600 dræbte 24. februar – 5. april 2022 russisk regering
Sammenbrud Anslåede og krævede tab Tidsperiode Kilde
Civile 12.000–28.521+ dræbt 24. februar – 7. august 2022 ukrainske regering
884 dræbte, 2.952 sårede 17. februar – 11. august 2022 DPR og LPR
ukrainske styrker ( ZSU, NGU ) 193.000+ dræbte og sårede 24. februar – 8. august 2022 Folkerepublikken Donetsk
Russiske og andre styrker
( VSRF, Rosgvardiya, FSB,
PMC Wagner, DPR & LPR )
15.000 dræbte, 45.000 sårede 24. februar – 20. juli 2022 amerikanske, britiske og estiske estimater
70.000-80.000 dræbte og sårede
( 20.000 dræbte)
24. februar – 8. august 2022 amerikansk skøn
43.900 dræbte, 98.000-117.000 sårede 24. februar – 16. august 2022 ukrainske regering

Kampdødsfald kan udledes fra en række forskellige kilder, herunder satellitbilleder og videooptagelser af militære aktioner. Både russiske og ukrainske kilder anses i vid udstrækning for at øge antallet af tab i modstridende styrker, mens de nedtoner deres egne tab af hensyn til moralen. Russiske nyhedsmedier er stort set holdt op med at rapportere det russiske dødstal. Rusland og Ukraine indrømmede at lide henholdsvis "betydelige" og "betydelige" tab. Ifølge BBC News omfattede ukrainske påstande om russiske dræbte også de sårede. Agence France-Presse, såvel som uafhængige konfliktmonitorer, rapporterede, at de ikke havde været i stand til at verificere russiske og ukrainske påstande om fjendens tab, men havde mistanke om, at de var oppustede.

Antallet af civile og militære dødsfald er umuligt at bestemme med præcision i betragtning af krigens tåge . Kontoret for FN's Højkommissær for Menneskerettigheder (OHCHR) anser antallet af civile ofre for at være betydeligt højere end det tal, FN har været i stand til at attestere.

Den 16. juni fortalte den ukrainske forsvarsminister til CNN, at han troede, at titusindvis af ukrainere var døde, og tilføjede, at han håbede, at det sande dødstal var under 100.000.

Den 17. juli sagde chefen for det britiske forsvarsstab, admiral Sir Tony Radakin, at Rusland har mistet 50.000 dræbte eller sårede soldater sammen med næsten 1.700 kampvogne og næsten 4.000 kampkøretøjer, et tab på mere end 30 % af landets "landkamp". effektivitet". Moralen er også et problem for russiske soldater.

Krigsfanger

Officielle statistikker og informerede estimater om krigsfanger (POW) har varieret. I de indledende faser af invasionen, den 24. februar, sagde Oksana Markarova, Ukraines ambassadør i USA, at en deling af 74. Guards Motor Rifle Brigade fra Kemerovo Oblast overgav sig og sagde, at de var uvidende om, at de var blevet bragt til Ukraine og fik til opgave med at dræbe ukrainere. Rusland hævdede at have taget 572 ukrainske soldater til fange inden den 2. marts 2022, mens Ukraine hævdede, at 562 russiske soldater var tilbageholdt som fanger den 20. marts, hvoraf 10 tidligere rapporterede løsladt i en fangeudveksling for fem ukrainske soldater og borgmesteren i Melitopol . En rapport fra The Independent den 9. juni citerede en efterretningsrapport, der anslår, at mere end 5.600 ukrainske soldater var blevet fanget, mens antallet af russiske soldater, der blev tilbageholdt som fanger, var faldet til 550, fra 900 i april, efter flere fangeudvekslinger. I modsætning hertil hævdede avisen Ukrayinska Pravda, at 1.000 russiske soldater var tilbageholdt som fanger den 20. juni.

Den første store fangeudveksling fandt sted den 24. marts, hvor 10 russiske og 10 ukrainske soldater samt 11 russiske og 19 ukrainske civile søfolk blev udvekslet. Den 1. april blev 86 ukrainske soldater udskiftet med et ukendt antal russiske tropper.

Den 8. marts meddelte en ukrainsk forsvarsreporter med The Kyiv Independent, at den ukrainske regering arbejdede på at få russiske krigsfanger til at arbejde for at hjælpe med at genoplive den ukrainske økonomi i fuld overensstemmelse med international lov. I de første uger af marts opfordrede menneskerettighedsorganisationer den ukrainske regering til at opretholde rettighederne for russiske krigsfanger i henhold til den tredje Genève-konvention og til at stoppe med at cirkulere videoer af tilfangetagne russiske soldater, der bliver ydmyget eller intimideret. Den 27. marts blev en video, der angiveligt viser ukrainske soldater skyde russiske fanger i knæene, uploadet på Telegram, hvilket gav anledning til bekymringer om tortur og vilkårlige henrettelser af krigsfanger. En anden video, der viser ukrainske tropper, der dræber russiske fanger, blev lagt på Telegram den 6. april og blev bekræftet af The New York Times og af Reuters. FN 's Menneskerettighedsovervågningsmission i Ukraine udtrykte bekymring over behandlingen af ​​ukrainske krigsfanger, der holdes af styrker fra Rusland og Donetsk- og Luhansk-folkerepublikkerne. Videoer, der viser ukrainske krigsfanger, der tvinges til at synge prorussiske sange eller bære blå mærker, vakte bekymring over deres behandling.

Flygtninge

Flygtninge på vej ind i Polen, marts 2022
Ukrainske flygtninge i Kraków protesterer mod krigen, 6. marts 2022

Krigen forårsagede den største flygtninge- og humanitære krise i Europa siden de jugoslaviske krige i 1990'erne; FN beskrev den som den hurtigst voksende sådan krise siden Anden Verdenskrig. Mens Rusland opbyggede militære styrker langs den ukrainske grænse, forberedte mange naboregeringer og hjælpeorganisationer sig til en massefordrivelsesbegivenhed i ugerne før invasionen. I december 2021 vurderede den ukrainske forsvarsminister, at en invasion kunne tvinge tre til fem millioner mennesker til at flygte fra deres hjem.

I den første uge af invasionen rapporterede FN, at over en million flygtninge var flygtet fra Ukraine; dette steg efterfølgende til over 6,1 millioner pr. 28. juli, en reduktion fra højere tal på over otte millioner på grund af nogle flygtninges tilbagevenden. Den 20. maj rapporterede NPR, at efter en betydelig tilstrømning af udenlandsk militærudstyr til Ukraine, søger et betydeligt antal flygtninge at vende tilbage til regioner i Ukraine, som er relativt isoleret fra invasionsfronten i det sydøstlige Ukraine. Den 3. maj var yderligere 8 millioner mennesker fordrevet inde i Ukraine.

De fleste flygtninge var kvinder, børn, ældre eller mennesker med handicap. De fleste mandlige ukrainske statsborgere i alderen 18 til 60 år blev nægtet udre fra Ukraine som led i den obligatoriske værnepligt, medmindre de var ansvarlige for økonomisk støtte til tre eller flere børn, enlige fædre eller var forældre/værge for børn med handicap. Mange ukrainske mænd, herunder teenagere, valgte under alle omstændigheder at blive i Ukraine for at slutte sig til modstanden.

Med hensyn til destinationer var der ifølge FN's Højkommissariat for Flygtninge pr. 13. maj 3.315.711 flygtninge i Polen, 901.696 i Rumænien, 594.664 i Ungarn, 461.742 i Moldova, 415.402 i Slovakiet, og 8 i Slovakiet, 8,273, modtaget over 800.104 flygtninge. Den 23. marts var over 300.000 flygtninge ankommet til Tjekkiet. Tyrkiet har været en anden vigtig destination, idet den registrerede mere end 58.000 ukrainske flygtninge pr. 22. marts og mere end 58.000 pr. 25. april. EU påberåbte sig direktivet om midlertidig beskyttelse for første gang i sin historie, der giver ukrainske flygtninge ret til at bo og arbejde i EU i op til tre år.

Ukraine har anklaget Rusland for at tvangsflytte civile til "filtreringscentre" i russisk-holdt territorium og derfra til Rusland, som ukrainske kilder sammenlignede med sovjettidens befolkningsoverførsler og russiske aktioner i den tjetjenske uafhængighedskrig . Fra den 8. april hævdede Rusland at have evakueret omkring 121.000 Mariupol-beboere til Rusland. RIA Novosti og ukrainske embedsmænd sagde, at tusinder blev sendt til forskellige centre i byer i Rusland og det russisk-besatte Ukraine, hvorfra folk blev sendt til økonomisk deprimerede regioner i Rusland. Ukraines nationale sikkerheds- og forsvarsrådssekretær Oleksiy Danilov sagde, at Rusland også planlægger at bygge koncentrationslejre for ukrainere i det vestlige Sibirien, hvor fanger vil blive tvunget til at hjælpe med at bygge nye byer.

En anden flygtningekrise skabt af invasionen og af den russiske regerings undertrykkelse af menneskerettighederne har været flugten af ​​mere end 300.000 russiske politiske flygtninge og økonomiske migranter, den største udvandring fra Rusland siden oktoberrevolutionen i 1917, til lande som Østersøen . stater, Finland, Georgien, Tyrkiet og Centralasien. Den 22. marts blev det anslået, at mellem 50.000 og 70.000 højteknologiske arbejdere havde forladt landet, og at 70.000 til 100.000 flere kunne følge efter. Frygten opstod over virkningen af ​​denne talentflugt på russisk økonomisk udvikling. Nogle sluttede sig til den russiske modstand mod Putin-styret og søgte at hjælpe Ukraine, og nogle blev udsat for diskrimination for at være russiske. Der har også været en udvandring af millionærer. Den 6. maj rapporterede The Moscow Times, der citerede data fra FSB, at næsten fire millioner russere havde forladt landet, selvom dette tal ikke skelner mellem emigranter og rende for forretning eller turisme osv.

Landbrug og fødevareforsyning

Europa TTF naturgas
Putin mødtes med præsidenten for Den Afrikanske Union, Macky Sall, for at diskutere kornleverancer fra Rusland og Ukraine til Afrika, 3. juni 2022

Ukraine har været blandt verdens førende landbrugsproducenter og eksportører og beskrives ofte som "Europas brødkurv". I løbet af den internationale hvedemarkedsføringssæson 2020/21 (juli-juni) rangerede den som den sjettestørste hvedeeksportør, der tegnede sig for ni procent af verdens hvedehandel . Landet er også en stor global eksportør af m, byg og raps . I 2020/21 stod den for 12 procent af den globale handel med m og byg og for 14 procent af verdens rapseksport . Dets handelsandel er endnu større i solsikkeoliesektoren, hvor landet tegner sig for omkring 50 procent af verdens eksport i 2020/2021.

Forstyrrelser i korn- og oliefrøsektoren i Ukraine blev anset for uundgåelige. På tærsklen til invasionen var anslået 6 millioner tons hvede og 15 millioner tons m blevet klargjort til eksport. Ifølge De Forenede Nationers Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO) vil dette medføre yderligere tab af menneskeliv og øge de humanitære behov. Derudover kan potentielle eksportvanskeligheder for fødevarer og gødning, som Den Russiske Føderation, som er en stor eksportør af kaliumchlorid, ammoniak, urinstof og andre jordnæringsstoffer, støde på som følge af økonomiske sanktioner bringe fødevaresikkerheden i mange lande i fare. Stigende naturgaspriser presser landbrugets gødningspriser højere, hvilket bidrager til at øge fødevarepriserne globalt. Særligt sårbare er dem, der er stærkt afhængige af Ukraine og Den Russiske Føderation for deres import af fødevarer og gødning. Flere af disse lande falder ind under gruppen af ​​mindst udviklede lande (LDC), mens mange andre tilhører gruppen af ​​lavindkomstlande med fødevareunderskud (LIFDC'er). For eksempel hentede Eritrea 47 % af sin hvedeimport i 2021 fra Ukraine. De øvrige 53 % kom fra Den Russiske Føderation. Samlet set er mere end 30 nationer afhængige af Ukraine og Rusland for over 30 % af deres hvedeimportbehov, hvoraf mange er beliggende i Nordafrika og i Vest- og Centralasien.

Fra begyndelsen af ​​invasionen besatte russiske styrker allerede Ukraines Krim-halvø og overdøvede hurtigt resten af ​​Azovhavets kyst, Sortehavskysten øst for byen Kherson. Den russiske flåde indførte en blokade af Ukraines havne og truede med at iværksætte et amfibieangreb mod havnebyen Odesa og forhindrede eksporten af ​​2021-høsten ad søvejen. Ukraine og partnerlandene bestræbte sig på at øge eksporten til lands, men søtransportkapacitet var nødvendig for at afsende betydelige mængder og tomme lagerfaciliteter til 2022-høsten. Russiske styrkers nederlag på Snake Island den 30. juni bød på en vis lettelse, hvor Ukraine åbnede fire havne på og nær Donau-floden.

Et russisk angreb beskadigede Kozarovychi-dæmningen [ uk ], som regulerer flowet fra Kyiv Reservoiret, hvilket forårsagede oversvømmelser langs Irpin - floden . Et russisk missilangreb på Kyiv-dæmningen ved Dnepr-floden blev blokeret af ukrainsk forsvar. Et brud kunne have udløst oversvømmelser af dele af Kiev, beskadiget nedstrøms dæmninger og truet Zaporizhzhia-atomkraftværket . Russiske styrker sprængte dæmningen på den nordlige Krim-kanal i luften, som Ukraine havde rt for at blokere vandstrømmen til landbrugsområder på Krim, som Rusland beslaglagde i 2014. Russerne afbrød den civile vandforsyning som en del af belejringen af ​​Mariupol .

Det ukrainske forsvarsministerium anklagede Rusland for at stjæle "hundredetusinder af tons korn" fra kornelevatorer og andre lagerfaciliteter i hele det besatte Ukraine og transportere kornet til besatte havne med henblik på eksport. Betydelige mængder landbrugsudstyr, mejetærskere og traktorer er også blevet plyndret fra gårde og forhandlere og transporteret til Rusland, så langt væk som Tjetjenien i nogle tilfælde. Tyveri af korn fra besatte regioner i Ukraine har potentiale til at intensivere fødevarekriser, hvor både den ukrainske landbrugsminister og FN 's Verdensfødevareprogram advarer om, at dette kan forværre den ukrainske fødevarekrise og endda forværre den globale sult. Den 30. maj hævdede Rusland, at de var begyndt at eksportere sidste års korn fra Kherson til Rusland og arbejdede på at eksportere solsikkefrø. Den russiske udenrigsminister Sergey Lavrov sagde: "Hvis Kiev løser problemet med minerydning af havne, vil den russiske flåde sikre uhindret passage af skibe med korn til Middelhavet." Ifølge lokalbefolkningen plukkede russiske soldater jordbær i Kherson Oblast.

Lederen af ​​Den Afrikanske Union, den senegalesiske præsident Macky Sall, mødtes med præsident Putin den 3. juni for at diskutere "frigørelsen af ​​lagrene af korn og gødning," sagde præsident Salls kontor, og diskutere bestræbelser på "at bidrage til krigens pause i Ukraine." Han gav også EU's sanktioner over for russiske banker og produkter skylden for at forværre situationen.

Den ukrainske kornhøst i 2022 vil ifølge UK MoD være 35 % af 2021-høsten.

Rusland og Ukraine underskrev en aftale med Tyrkiet, under FN-tilsyn, om sikker eksport af ukrainsk korn fra blokerede havne

Ukrainske, russiske og FN-forhandlere mødtes i Tyrkiet i midten af ​​juli for at overveje en plan om at sejle korn ud af ukrainske Sortehavshavne. FN's generalsekretær Antonio Guterres kaldte forhandlingerne en "stråle af håb om at lindre menneskelig lidelse og lindre sult rundt om i verden", men sagde, at en plan "endnu ikke var helt færdig". Den tyrkiske forsvarsminister, Hulusi Akar udgav en erklæring: "På dette møde, som vi holder i næste uge, vil alle detaljerne blive gennemgået igen, og det arbejde, vi har udført, vil blive underskrevet," Den 22. juli, to Rusland-Ukraine korneksportaftaler blev underskrevet, en FN-Tyrkiet-Rusland-aftale og en FN-Tyrkiet-Ukraine-aftale for at tillade eksport af korn fra ukrainske havne. Inden for 24 timer angreb Rusland havnen i Odesa med krydsermissiler.

Den 1. august forlod det første fartøj med korn Odesa i henhold til aftalen mellem Ukraine og Rusland om eksport af fødevarer fra Ukraine. Ifølge Tyrkiet vil skibet være på vej mod Libanon og fragte 26.000 tons m.

Fra den 12. august har 14 skibe, der transporterer forskellige korn og m, med succes forladt ukrainske havne. Med de to første under en FN-sponsoreret aftale.

Virkninger på russiske styrker

Flere russiske soldater, taget til fange af ukrainske styrker, hævdede, at russiske officerer dræbte deres sårede. Der var også påstande om, at russiske soldater har dræbt deres befalingsmænd og nogle gange sig selv. For eksempel frigav ukrainsk efterretningstjeneste en telefonaflytning, som den hævder er mellem en soldat og hans mor: "Jeg havde en kommandant, der skød sig selv i benet bare for at komme ud herfra. Og det var i begyndelsen [af krigen] ." I et andet opkald fortæller en soldats kone ham, at han skal "falde ned af en tank eller noget – jeg ved det fandme ikke! Fordi du ville være i stand til at tage hjem direkte fra hospitalet." En russisk domstol afslørede, at den havde afskediget 115 medlemmer af nationalgarden for at nægte at kæmpe i invasionen.

I marts 2022 blev det afsløret, at russiske værnepligtige havde deltaget i krigen på trods af, at det var blevet afvist tidligere. Nogle mødre til indkaldte russiske soldater har forsøgt at få dem ud af Ukraine og vendt tilbage til Rusland. En række mødre har henvendt sig til Soldaternes Mødreudvalg for at få råd. Menneskerettighedsadvokater og -aktivister hævder, at russiske professionelle soldater, også kendt som kontraktsoldater, søger juridisk rådgivning, så de ikke skal kæmpe i Ukraine. Russiske soldater klager fortsat over en forlænget tjenestere. Nogle har søgt juridisk rådgivning for at komme ud af hæren, men de har fået at vide, at de er i løbet af deres kontrakter. De pro-russiske militser, der er rt i Donetsk og Luhansk, har videoer, der viser, at de mangler selv grundlæggende beskyttende rustninger og har gammelt udstyr. Russiske styrker har kompenseret for manglen på tropper ved at rekruttere fra ikke-russiske kilder, herunder lejesoldater som Wagner-gruppen, og rekruttere fra russisk kontrollerede områder i Ukraine.

Det britiske forsvarsministerium hævdede, den 19. juni, at: "De russiske myndigheder kæmper sandsynligvis for at lægge juridisk pres på militære modstandere, hæmmet af invasionens officielle status som en 'særlig militær operation' snarere end som en krig." Det er også blevet rapporteret, at russiske soldater og hele enheder har nægtet at adlyde deres befalingsmænds ordrer og har deltaget i væbnede kampe med dem. I juni 2022 havde militsen i Folkerepublikken Donetsk lidt 55 % nedslidning under kampene i Donbas, ifølge det britiske MoD, som også hævdede, at Rusland med stor sandsynlighed ville indsætte et stort antal reserveenheder til Donbas. Rusland er holdt op med at sende værnepligtige til Donbas, hvilket har tvunget russiske styrker til at stole på lokale fuldmagter på grund af det, britiske efterretningstjenester kalder "ekstraordinær nedslidning".

Ifølge rapporten fra det britiske forsvarsministerium af 27. juni 2022 bruger russiske væbnede styrker reservister fra Mobilization Human Reserve i dets kampoperationer i Ukraine. Disse reservister udfylder tredje bataljoner inden for regulære brigader.

Ukraine hævder, at Rusland forsøger at mobilisere Krim-indbyggere til at kæmpe i den russiske hær. Den russiske statsduma overvejer en ny føderal lov, der vil tvinge private virksomheder til at støtte de "særlige militær- og terrorbekæmpelsesoperationer". At give regeringen beføjelser til at tvinge private virksomheder til at acceptere offentlige kontrakter, nægte dem retten til at nægte sådant arbejde og ændre medarbejdernes arbejdsvilkår ensidigt. Så for at tillade regeringen at "koncentrere indsatsen i visse sektorer af økonomien." Lovforslaget rer også spørgsmålet om reparation af russisk militærudstyr.

Det foreslåede lovforslag, der ville sætte den russiske økonomi på "krigsfod". Den vedtog den første afstemning enstemmigt i statsdumaens underhus . Vicepremierminister Yury Borisov sagde: "Belastningen på forsvarsindustrien er steget betydeligt. For at garantere forsyningen af ​​våben og ammunition er det nødvendigt at optimere arbejdet i det militærindustrielle kompleks og virksomheder, der indgår i samarbejdskæder ." En af de foreslåede love giver regeringen mulighed for at tvinge arbejdere til at arbejde overarbejde. Den anden tvinger private virksomheder til at forsyne staten.

Den 4. juli kommenterede præsident Putin også russiske styrker, der kæmper i Luhansk, og sagde, at de "bør hvile, øge deres kampkapacitet."

Den 7. juli indikerede en rapport fra IStories, at de brigader, der er hårdest ramt af krigen i Ukraine, er begyndt at annoncere ledige stillinger online for at rekruttere arbejdsløse som soldater, nogle gange uden uddannelse.

Institute for the Study of War (ISW) har rapporteret om russiske militærbloggere, kendt som milbloggere. Disse milbloggere kritiserer den russiske håndtering af krigen, mens de ikke er imod den. Et problem har været den russiske manglende evne til at stoppe eller beskytte mod ukrainske angreb, hovedsageligt og især med HIMARS- raketter. ISW citerede en milblogger: "Den russiske milblogger Voennyi Osvedomitel' understregede truslen fra vestligt leveret højmobilitets artilleri raketsystem (HIMARS) og udtalte, at HIMARS vil komplicere russisk logistik, i et Telegram-indlæg den 9. juli."

Dette kom til hovedet med frontlinjekorrespondenter, der gik uden om hæren og mødtes direkte med præsident Putin den 17. juni. En milblogger, ved navn Rybar, har sagt, at Kreml ser dækning af krigen som at gå fra et "dårligt kontrolleret problem" til en "trussel". Hvis disse milbloggere bliver censureret eller bragt til tavshed, vil det "betydeligt" påvirke den information, der kommer ud af Rusland om krigen.

I juli startede Rusland en "frivillig mobilisering": 85 føderale områder i Rusland, inklusive "Krim og Sevastopol", forventes at re 400 mænd pr. region ved udgangen af ​​måneden. Russiske medier har rapporteret: "Kursk, Primorskyi Krai, Republikken Bashkortostan, Chuvashia Republic, Tjetjenien, Republikken Tatarstan, Moskva City, Perm, Nizhny Novgorod og Orenburg Oblasts" har allerede oprettet sådanne enheder. Russisk stats-tv har vist mænd, der ser ud til at være i 50'erne og 60'erne. De nye rekrutter, der underskriver en seks-måneders kontrakt, får "3.750 til 6.000 amerikanske dollars om måneden". Nogle regioner tilbyder en signaturbonus på $3.400. Ifølge russiske oppositionskilder som Gulagu.net er Wagner-gruppen også begyndt at rekruttere fanger med løftet om at fjerne deres kriminelle historie og en tilmeldingsbonus på 200.000 rubler.

Den 29. juli udtalte en mediemeddelelse fra Pentagon: "Vi fortsætter med at se øgede tegn på disciplin og moralske problemer i den russiske hær. Når det kommer til russisk moral, sagde embedsmanden, at der er mange rapporter om, at soldater på alle niveauer deserterer stillinger eller nægter at kæmpe." Wagner-gruppen har rekrutteret omkring 1.000 fanger fra 17 fængsler rundt om i Rusland. De, der normalt bliver udvalgt, er mord eller tyve. De skal bestå en fysisk test og ikke lide af nogen alvorlig sygdom. Efter en række interviews får de så grundlæggende træning af Wagner-gruppen, før de sendes til Ukraine for at kæmpe. De tilbyder en løn på 200.000 rubler om måneden og en dødsfaldsbetaling til deres pårørende. Hvis de efter seks måneders kamp overlever, får de en præsidentiel benådning.

En undersøgelse fra Royal United Services Institute viser, at russiske våben fundet i Ukraine indeholder mange komponenter fra fremmede lande. Omkring 450 udenlandsk fremstillede komponenter, i 27 undersøgte våben, er blevet fundet i avancerede våben såsom krydsermissiler, luftforsvar, droner, krypterede radioer osv. Hvordan disse komponenter er nået til Rusland er ikke klart; nogle tyder på, at de er blevet fjernet fra husholdningsapparater eller tredjepartsmæglere i Asien. Den 11. maj fortalte handelsminister Gina Raimondo til Kongressen: "Vi har rapporter fra ukrainere om, at når de finder russisk militærudstyr på jorden, er det fyldt med halvledere, som de tog ud af opvaskemaskiner og køleskabe."

Effekt på det ukrainske samfund

Samarbejdet med russiske styrker på Krim er en bekymring for den ukrainske regering. Nogle af Ruslands største gevinster har været i syd, fra Krim til Kherson-regionen. At broer over Dnepr-floden ikke blev revet ned, hvilket tillod russiske styrker at krydse til højre bred og erobre byen Kherson, har til dels fået skylden for samarbejdet med russiske styrker. Ifølge Kyiv-analytiker Volodymyr Fesenko: "Det var tydeligt, at der var forræderi i Kherson-regionen." I øjeblikket arbejder 60 tidligere medlemmer af Ukraines sikkerhedstjeneste (SBU) for russiske styrker. Der er 651 aktive undersøgelser, der involverer påstande om samarbejde og forræderi i Ukraine. Den 31. marts fyrede præsident Zelenskyy lederen af ​​SBU's Kherson-kontor og sagde: "nu har jeg ikke tid til at håndtere alle forræderne, men gradvist vil de alle blive straffet." Den tidligere SBU-kommandant på Krim Oleh Kulinych er mistænkt for forræderi. Præsident Zelenskyy har sagt om ham: "Der er blevet indsamlet tilstrækkelige beviser til at rapportere denne person på mistanke om forræderi. Alle hans kriminelle aktiviteter er dokumenteret." Tidligere leder af SBU Ivan Bakanov er blevet beskyldt for infiltrationen af ​​SBU af FSB. Men andre påpeger, at hans baggrund som tv-producer, politisk kampagneleder og barndomsven af ​​præsident Zelenskyy har gjort ham til et dårligt valg til at begynde med. Embedsmænd i det amerikanske udenrigsministerium har bekræftet, at de vil fortsætte med at dele efterretninger med Ukraine og siger, at de investerer i institutioner og ikke personligheder.

Fra den 5. juni står omkring 1.400 private borgere over for sager om samarbejde og forræderi, og de risikerer op til 15 års fængsel, hvis de bliver dømt. Dette er i lyset af talrige mordforsøg på ukrainere, der er anklaget for at samarbejde med Rusland, vil stige, ifølge det britiske forsvarsministerium. Især de embedsmænd, der er installeret af Rusland: "målretningen af ​​embedsmænd vil sandsynligvis eskalere, hvilket vil forværre de allerede betydelige udfordringer, som de russiske besættere står over for og potentielt øge presset på allerede reducerede militær- og sikkerhedsformationer."

Forbrydelser mod kulturarven

I slutningen af ​​maj havde russiske styrker ødelagt eller beskadiget 250 museer og institutioner i Ukraine. 2.000 kunstgenstande anslås at være blevet plyndret, og der eksisterer specielle grupper for at opspore og ekspropriere oldsager såsom skytiske genstande fra arkæologiske udgravninger for at flytte til Rusland. Bemærkelsesværdige kulturarvssteder ødelagt under invasionen omfatter Sviatohirsk Lavra i Donbas og den russiske komponist Pjotr ​​Iljitsj Tjajkovsk hus i Trostyanets .

Andre påvirkninger

Ukraine havde en betydelig fertilitetsturismeserviceindustri, som blev hårdt ramt. Ved starten af ​​invasionen blev surrogatmødre fordrevet og nødstedte, hvilket krævede evakuering til sikre områder. En IVF-klinik kæmpede for at få nok flydende nitrogen til at holde 19.000 embryoner og æg levedygtige.

Ifølge forskere er Sortehavets flaskenæsedelfiner ved at dø eller blive såret af krigen. Kraftige militære sonarer får skylden, ligesom undervandseksplosioner. Præcise tal menes at være høje, hvor mange dukker op på kysten nær Odesa og i andre lande.

Ifølge lokale embedsmænd blev de første russiske pas udstedt den 11. juni 2022 til indbyggerne i Kherson og Melitopol i de russisk-besatte regioner i Ukraine.

Reaktioner

FN's Generalforsamlings resolution ES-11/1 afstemning den 2. marts 2022, der fordømmer invasionen af ​​Ukraine og kræver en fuldstændig tilbagetrækning af russiske tropper.
Til fordel
Mod
Undlod at stemme
Fraværende
Ikke-medlem

Invasionen modtog udbredt international fordømmelse fra regeringer og mellemstatslige organisationer, med reaktioner, herunder nye sanktioner mod Rusland, som udløste omfattende økonomiske virkninger på den russiske og verdensøkonomien . Den Europæiske Union finansierede og leverede militært udstyr til Ukraine. Blokken implementerede også forskellige økonomiske sanktioner, herunder et forbud mod russiske fly, der bruger EU's luftrum, et SWIFT-forbud mod visse russiske banker og et forbud mod visse russiske medier. Reaktionerne på invasionen har varieret betydeligt over et bredt spektrum af bekymringer, herunder mediernes reaktioner, fredsbestræbelser og undersøgelsen af ​​de juridiske konsekvenser af invasionen.

Se også

Noter

Referencer

Yderligere læsning

eksterne links