2022 Tour de France Femmes -2022 Tour de France Femmes

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

2022 Tour de France Femmes
2022 UCI Women's World Tour, løb 16 af 23
Rutekort, der viser etaperne af Tour de France Femmes 2022 med deres start- og målbyer
Rute for 2022 Tour de France Femmes
Race detaljer
Datoer 24-31 juli 2022
Niveauer 8
Afstand 1.033,6 km (642,2 mi)
Vindertid 26 timer 55' 44"
Resultater
Vinder Annemiek van Vleuten ( NED ) ( Movistar Team )
Sekund Demi Vollering ( NED ) ( SD Worx )
Tredje Katarzyna Niewiadoma ( POL ) ( Canyon-SRAM )

Points Marianne Vos ( NED ) ( Team Jumbo–Visma )
Bjerge Demi Vollering ( NED ) ( SD Worx )
Ungdom Shirin van Anrooij ( NED ) ( Trek–Segafredo )
Kamplyst Marianne Vos ( NED ) ( Team Jumbo–Visma )
Hold Canyon-SRAM
2023

2022 Tour de France Femmes ( officielt Tour de France Femmes avec Zwift ) var den første udgave af Tour de France Femmes, en af ​​kvindecyklingens to store tours . Løbet fandt sted fra 24. til 31. juli 2022 og var den 16. begivenhed i 2022 UCI Women's World Tour .

Løbet fulgte efter årelange kampagner fra den professionelle kvindepeloton for et løb svarende til mændenes Tour de France, efter at historiske forsøg mislykkedes på grund af økonomiske vanskeligheder, begrænset mediedækning og varemærkeproblemer. Løbet blev arrangeret af Amaury Sport Organisation (ASO), som også arrangerer Tour de France for mænd.

Løbet blev vundet af Annemiek van Vleuten fra Movistar Team . I starten af ​​løbet led van Vleuten af ​​en mavefejl, hvilket fik hende til at tabe næsten et minut til nogle af sine rivaler om maillot jaune . Hun var til sidst i stand til at komme sig, da løbet nåede bjergene. På syvende etape angreb van Vleuten på den første stigning, inden han kørte solo de sidste 60 kilometer (37 mi) for at vinde etapen med mere end tre minutter og rykkede ind i den gule trøje i processen. Hun bekræftede sin sejr ved at vinde sin anden etape i træk dagen efter, som sluttede på toppen af ​​La Super Planche des Belles Filles . Andenpladsen gik til Demi Vollering fra SD Worx, som blev nummer to efter van Vleuten på begge bjergetaper for at konsolidere sin plads i det generelle klassement (GC). Podiet blev rundet af Katarzyna Niewiadoma fra Canyon-SRAM . Hun leverede en konsekvent præstation under de første seks etaper og vandt tid på nogle af sine rivaler om podiet, før hun sluttede i top fem på begge bjergetaper for at sikre sin podieplads.

I løbets øvrige klassifikationer vandt Marianne Vos fra Team Jumbo–Visma pointklassificeringen. Hun sluttede i top fem på hver af de første seks etaper og tog to etapesejre i processen. Vos holdt også maillot jaune fra anden etape til sjette etape. Udover at blive nummer to i GC, tog Vollering også den prikkede trøje som vinder af Queen of the Mountains (QoM) klassificeringen. Shirin van Anrooij fra Trek–Segafredo tog den hvide trøje som vinder af klassen for unge ryttere, som blev tildelt den bedst placerede GC - rytter under 23 år. Canyon–SRAM vandt holdklassificeringen som holdet med det laveste samlede antal. tid blandt deres tre bedst placerede ryttere. Vos tog også prisen for superkamp for at tilføje sin grønne trøje og to etapesejre.

Alt i alt blev løbet meget rost af publikum, medier, hold og ryttere - med store menneskemængder og høje tv-seertal. Som det første officielle Tour de France for kvinder siden 1989, nød løbet betydelig mediedækning rundt om i verden. Løbsleder Marion Rousse bemærkede, at der var plads til forbedringer i fremtidige udgaver og mere generelt inden for kvindecykling.

Hold

24 hold deltog i løbet. Alle 14 UCI Women's World Teams blev automatisk inviteret. De fik selskab af 10 UCI Women's Continental Teams - de tre bedste 2021 UCI Women's Continental Teams ( Ceratizit–WNT Pro Cycling, Parkhotel Valkenburg og Valcar–Travel & Service ) modtog en automatisk invitation, og de andre syv hold blev udvalgt af Amaury Sport Organisation (ASO), arrangørerne af Touren. Holdene blev annonceret den 30. marts 2021. 144 ryttere startede løbet fra 25 nationaliteter – hvor den største procentdel var hollandske (20 % af feltet).

UCI Women's World Teams

UCI kvinders kontinentale hold

Rute og etaper

I oktober 2021 blev ruten annonceret af løbsdirektør Marion Rousse . Det omfattede otte etaper over otte dages løb (da der ikke var nogen hviledag som ved længere etapeløb), der dækkede i alt 1.033 kilometer (642 mi). Løbet startede med en etape på Champs-Élysées, tidligere samme dag som mændenes tour sluttede. Ruten omfattede grussektioner i Champagne-vinmarker, etaper i Vosges -bjergene (inklusive den længste, etape 5, på 175,6 km (109,1 mi)) og et topmøde ved La Super Planche des Belles Filles . Ruten blev hilst velkommen af ​​den professionelle peloton og forkæmpere som Kathryn Bertine . Den samlede længde af arrangementet blev også mødt med enighed, med nogle hold, der bemærkede, at de "endnu ikke har personalet eller antallet ... til en tre-ugers begivenhed."

Selve ruten krævede en dispensation fra Union Cycliste Internationale, da Women's WorldTour-løb har en maksimal etapelængde på 160 kilometer (99 mi) og en maksimal løbetængde på seks dage. Disse restriktioner blev kritiseret af den professionelle peloton og forkæmpere som "seksistiske".

Scenekarakteristika
Scene Dato Rute Afstand Type Vinder
1 24 juli Paris ( Tour Eiffel ) til Champs-Élysées 81,6 km (50,7 mi) Flad scene Lorena Wiebes ( NED )
2 25 juli Meaux til Provins 136,4 km (84,8 mi) Bakket scene Marianne Vos ( NED )
3 26 juli Reims til Épernay 133,6 km (83,0 mi) Bakket scene Cecilie Uttrup Ludwig ( DEN )
4 27 juli Troyes til Bar-sur-Aube 126,8 km (78,8 mi) Mellembjergetape Marlen Reusser ( SUI )
5 28 juli Bar-le-Duc til Saint-Dié-des-Vosges 175,6 km (109,1 mi) Flad scene Lorena Wiebes ( NED )
6 29 juli Saint-Dié-des-Vosges til Rosheim 129,2 km (80,3 mi) Bakket scene Marianne Vos ( NED )
7 30 juli Sélestat til Le Markstein 127,1 km (79,0 mi) Bjergscene Annemiek van Vleuten ( NED )
8 31 juli Lokk til La Super Planche des Belles Filles 123,3 km (76,6 mi) Bjergscene Annemiek van Vleuten ( NED )
i alt 1.033,6 km (642,2 mi)

Race oversigt

Forud for løbet blev Annemiek van Vleuten, Elisa Longo Borghini, Ashleigh Moolman, Cecilie Uttrup Ludwig, Marta Cavalli og Katarzyna Niewiadoma alle kåret som favoritter før løbet til det generelle klassement, hvor Lorena Wiebes og Elisa Balsamo tippede til pointklassificeringen. Feltet på 144 blev beskrevet som "fyldt med talent", hvor de 28 bedste ryttere på UCI-ranglisten alle deltog.

Mediedækningen forud for begivenheden var meget positiv og kaldte løbet for et "historisk øjeblik for kvindecykling" og "game changing". Der var dog en del kritik vedrørende €250.000-præmiefonden (sammenlignet med €2,2m.-præmiefonden for mændenes løb). Ryttere fra Cyclists Alliance (en fagforening, der repræsenterer den kvindelige peloton) udtalte, at direkte tv-dækning af løb var deres største prioritet frem for præmiepenge. ASO, arrangørerne af løbet, bemærkede, at præmiefonden var større end mænds løb af tilsvarende længde – såsom Critérium du Dauphiné .

Tidlige stadier

Vinder af etape 2 og 6, Marianne Vos

Etape 1 af løbet, som fandt sted tidligere på samme dag af den sidste etape af mændenes Tour, startede under Eiffeltårnet i Paris, før rytterne tacklede otte omgange af en rundstrækning omkring Champs-Élysées . I en sprintafslutning overløb Lorena Wiebes ( Team DSM ) Marianne Vos ( Jumbo–Visma ) for at tage løbets første maillot jaune samt den grønne trøje i pointklassificeringen. Etape 2 til Provins blev skæmmet af flere styrt i de sidste 30 kilometer (19 mi), hvor Marta Cavalli ( FDJ Suez Futuroscope ), en af ​​favoritterne til den gule trøje, måtte opgive løbet som et resultat. En anden favorit før løbet, Annemiek van Vleuten ( Movistar Team ), var også tæt på at opgive løbet efter at have lidt af en mavefejl og ude af stand til at spise eller drikke. I finalen overløb Vos en lille gruppe for at tage de gule og grønne trøjer.

Etape 3 fandt sted i bølgende terræn, med en sidste sløjfe ind i Épernay . På Côte de Mutigny delte feltet sig med en udvalgt gruppe på syv ryttere, der indeholdt de fleste af de generelle klassifikations (GC)-udfordrer, der gik foran. På den sidste stejle stigning til stregen kørte Cecilie Uttrup Ludwig ( FDJ Suez Futuroscope ) ud af gruppen for at indtage etapen, hvor QoM- klassifikationen nu ledes af Femke Gerritse ( Parkhotel Valkenburg) .

Etape 4 til Bar-sur-Aube var endnu en kuperet etape, men den involverede også fire grussektorer ( chemin blanc ) i den sidste halvdel af etapen. Flere ryttere inklusive Katarzyna Niewiadoma ( Canyon–SRAM ), Elisa Longo Borghini ( Trek–Segafredo ), Uttrup Ludwig og van Vleuten fik punkteringer og andre mekaniske ting, men de fleste af dem var i stand til at slutte sig til feltet igen og ikke tabe tid. Mavi García ( UAE Team ADQ ) blev dog ramt af sin egen teambil, mens hun jagtede tilbage efter en mekanisk, hvilket fik hende til at tabe halvandet minut. Med omkring 23 kilometer (14 mi) tilbage angreb Marlen Reusser ( SD Worx ) og kørte solo for at vinde etapen med næsten halvandet minut.

Etape 5 til Saint-Dié-des-Vosges fortsatte østpå tværs over Frankrig og var den længste på Women's WorldTour-kalenderen med en længde på 175,6 kilometer (109,1 mi). Med omkring 45 kilometer tilbage, slog et styrt i feltet flere ryttere ned, hvor Emma Norsgaard ( Movistar Team ) måtte opgive. I slutspurten tog Wiebes sin anden etapesejr fra Balsamo og Vos. I GC beholdt Vos maillot jaune, og udvidede hendes fordel til 20 sekunder på grund af bonussekunder. Etape 6 til Rosheim var en kuperet etape med fire kategoriserede stigninger og endnu en stigning med bonussekunder på toppen. På nedstigningen af ​​den næstsidste stigning styrtede en lille gruppe inklusive Wiebes og Lotte Kopecky (SD Worx) ned på nedgangen, hvor alle involverede afsluttede etapen. Det tidlige udbrud blev fanget i de afsluttende kilometer, hvor etapesejren kom ned til en massespurt. Vos overløb Marta Bastianelli ( UAE Team ADQ ) og Kopecky for at vinde sin anden etape af løbet. I GC udvidede Vos sin fordel på grund af de ti bonussekunder, hun fik for etapesejren, da løbet gik mod bjergene.

Bjergetaper

Annemiek van Vleuten på sit solo-angreb for den gule trøje på 7. etape

Etape 7 og 8 fandt sted i Vogeserne i Grand Est, med fem kategori 1-stigninger over de to dage og to topmøder.

Etape 7 havde 3.000 meter (9.800 fod) lodret klatring inklusive Grand Ballon, og blev betragtet som løbets dronningetape . På dagens første stigning blev Vos i maillot jaune droppet, hvilket sikrede, at den gule trøje ville skifte hænder sidst på dagen. I mellemtiden opgav Wiebes løbet efter sit styrt på etape 6. Med 86 kilometer tilbage eksploderede løbet, da van Vleuten iværksatte et angreb på Petit Ballon, hvor kun Demi Vollering ( SD Worx ) kunne følge med hendes træk. En jagtgruppe med de fleste af de andre GC - udfordrer dannede sig bag sig. På dagens anden stigning, Col du Platzerwasel, droppede van Vleuten Vollering en kilometer fra toppen. På den sidste stigning af Grand Ballon øgedes van Vleutens føring over Vollering til næsten fire minutter. Van Vleuten tabte noget tid til Vollering på den sidste plateau-sektion, men hun kørte alligevel væk til en dominerende etapesejr, 3' 26" foran Vollering, der tog den prikkede trøje som leder af QoM- klassen. I GC, van Vleuten tog postlot jaune, mere end tre minutter foran Vollering, mens Katarzyna Niewiadoma ( Canyon–SRAM ) rundede podiet efter fire et halvt minut. Trods tabet af den gule trøje, fortsatte Vos med at holde den grønne trøje.

Ryttere på etape 8 ved Plancher-les-Mines

Etape 8 var den anden bjergetape af Touren, med tre kategoriserede stigninger. Den sidste stigning til La Super Planche des Belles Filles var 7 kilometer (4,3 mi) lang med et gennemsnit på 8,7 procent. Ligesom etape 7 af herreudgaven bød den sidste kilometer på en udvidet grussektion med stigninger så høje som 24 procent. På den første stigning var der ikke etableret nogen pause, og Vollering var i stand til at tage maksimale point for at udbygge sin føring i QoM- klassifikationen. Med 57 kilometer (35 mi) til mål blev maillot jaune, van Vleuten ramt af en mekanisk skade. SD Worx og Trek–Segafredo hævede hurtigt tempoet i feltet, hvor van Vleuten blev tvunget til at jagte et underskud på næsten et minut. Efter et stykke tid nåede van Vleuten til sidst tilbage til feltet lige ved foden af ​​den anden stigning, Ballon d'Alsace. På stigningen lavede van Vleuten yderligere fire cykelskift, men hun kom hurtigt tilbage til feltet hver gang. På den sidste stigning til La Super Planche des Belles Filles angreb van Vleuten fra feltet med 6 kilometer tilbage. Hun passerede resterne af udbruddet, mens Vollering gik i jagten på løbslederen. Ligesom den foregående dag dannede en jagtgruppe af GC - udfordrer sig bag duoen. Van Vleuten udbyggede gradvist sit forspring over Vollering mod mål, da hun tog sin anden etapesejr i træk og beseglede Tour-titlen i processen. Vollering sluttede 30 sekunder efter, samtidig med at hun bekræftede sin sejr i QoM- klassifikationen.

Resumé

Annemiek van Vleuten i den gule trøje (i midten), Marianne Vos i den grønne trøje (til højre) og Demi Vollering i den prikkede trøje (til venstre)

I det endelige generelle klassement vandt Annemiek van Vleuten ( Movistar Team ) Tour de France Femmes med en fordel over Demi Vollering ( SD Worx ) på næsten fire minutter, mens Katarzyna Niewiadoma var nummer tre på mere end seks et halvt minuts nedtur. Vollering vandt bjergklassifikationen, mens Marianne Vos ( Team Jumbo–Visma ) og Shirin van Anrooij (Trek–Segafredo) vandt henholdsvis point- og young riders-klassifikationen. Holdklassifikationen blev vundet af Canyon-SRAM som holdet med den laveste samlede tid blandt deres tre bedst placerede ryttere, mens superkamp-prisen blev vundet af Marianne Vos. Ud af 144 startere afsluttede 109 stævnet.

Verdensomspændende mediedækning roste begivenheden, hvor CNN kaldte løbet for en "genfødsel" og Cycling Weekly udtalte, at løbet var et "enormt skridt for kvindesporten". Løbsleder Marion Rousse udtalte, at "det er en ordentlig Tour de France, med campingvognen, folkemængderne, plakater, flag" og Le Tour Entiers medstifter Kathryn Bertine, der udtalte, at det var en "vidunderlig udgave". Rytterne roste også stævnet, hvor Katarzyna Niewiadoma bemærkede, at det var et af de hårdeste løb, som kvindefeltet har deltaget i, og den samlede fjerdeplads Juliette Labous ( Team DSM ) forklarede, at hun var overrasket over det store publikum, og udtalte: "Det gjorde jeg. Jeg forventede ikke så meget, jeg vidste, at der ville være mange mennesker, men jeg forventede ikke så meget som dette."

Fremtidige forbedringer af løbet blev også diskuteret, herunder at øge rytterne på hvert hold, flere dages løb (inklusive en individuel tidskørsel og etaper i Alperne eller Pyrenæerne ) og øget sponsorat. Det blev også bemærket, at der stadig var behov for arbejde for at forbedre den konkurrencemæssige dybde og "økonomiske model" for kvindefeltet.

Klassifikationsledelse

Klassifikationsledelse efter trin
Scene Vinder Generel klassifikation
Jersey gul.svg
Pointklassificering
Jersey grøn.svg
Klassificering af bjerge
Jersey polkadot.svg
Ung rytter klassificering
Jersey hvid.svg
Holdklassifikation
Jersey gul nummer.svg
Kampkraftspris
Jersey rød nummer.svg
1 Lorena Wiebes Lorena Wiebes Lorena Wiebes Femke Markus Maike van der Duin Canyon-SRAM Gladys Verhulst
2 Marianne Vos Marianne Vos Marianne Vos Maike van der Duin
3 Cecilie Uttrup Ludwig Femke Gerritse Julie De Wilde Alena Amialiusik
4 Marlen Reusser SD Worx Marlen Reusser
5 Lorena Wiebes Victor Berteau
6 Marianne Vos Julia Borgström Marie Le Net
7 Annemiek van Vleuten Annemiek van Vleuten Demi Vollering Shirin van Anrooij Canyon-SRAM Annemiek van Vleuten
8 Annemiek van Vleuten Mavi García
Finale Annemiek van Vleuten Marianne Vos Demi Vollering Shirin van Anrooij Canyon-SRAM Marianne Vos

Endelig klassement

Legende
Jersey gul.svg Betegner lederen af ​​den generelle klassifikation Jersey polkadot.svg Betegner lederen af ​​bjergklassifikationen
Jersey grøn.svg Betegner lederen af ​​pointklassificeringen Jersey hvid.svg Betegner lederen af ​​klassen for unge ryttere (under 23 år).
Jersey gul nummer.svg Betegner lederen af ​​holdklassifikationen Jersey rød nummer.svg Betegner vinderen af ​​Combativity-prisen

Generel klassifikation

Endelig generel klassifikation (1-10)
Rang Rytter Hold Tid
1 Annemiek van Vleuten ( NED ) Jersey gul.svg Movistar Team 26 timer 55' 44"
2 Demi Vollering ( NED ) Jersey polkadot.svg SD Worx + 3' 48"
3 Katarzyna Niewiadoma ( POL ) Jersey gul nummer.svg Canyon-SRAM + 6'35"
4 Juliette Labous ( FRA ) Hold DSM + 7'28"
5 Silvia Persico ( ITA ) Valcar – Rer og service + 8'00"
6 Elisa Longo Borghini ( ITA ) Trek-Segafredo + 8'26"
7 Cecilie Uttrup Ludwig ( DEN ) FDJ Suez Futuroscope + 8' 59"
8 Évita Muzic ( FRA ) FDJ Suez Futuroscope + 13' 54"
9 Veronica Ewers ( USA ) EF Education–Tibco–SVB + 15' 05"
10 Mavi García ( ESP ) UAE Team ADQ + 15' 15"

Pointklassificering

Endelig pointklassificering (1-10)
Rang Rytter Hold Points
1 Marianne Vos ( NED ) Jersey grøn.svg Jersey rød nummer.svg Team Jumbo–Visma 272
2 Lotte Kopecky ( BEL ) SD Worx 174
3 Maria Giulia Confalonieri ( ITA ) Ceratizit–WNT Pro Cycling 127
4 Silvia Persico ( ITA ) Valcar – Rer og service 106
5 Demi Vollering ( NED ) Jersey polkadot.svg SD Worx 104
6 Elisa Longo Borghini ( ITA ) Trek-Segafredo 104
7 Katarzyna Niewiadoma ( POL ) Jersey gul nummer.svg Canyon-SRAM 97
8 Elisa Balsamo ( ITA ) Trek-Segafredo 85
9 Cecilie Uttrup Ludwig ( DEN ) FDJ Suez Futuroscope 77
10 Annemiek van Vleuten ( NED ) Jersey gul.svg Movistar Team 76

Klassificering af bjerge

Endelig bjergklassifikation (1-10)
Rang Rytter Hold Points
1 Demi Vollering ( NED ) Jersey polkadot.svg SD Worx 42
2 Annemiek van Vleuten ( NED ) Jersey gul.svg Movistar Team 38
3 Katarzyna Niewiadoma ( POL ) Jersey gul nummer.svg Canyon-SRAM 15
4 Elisa Longo Borghini ( ITA ) Trek-Segafredo 14
5 Mavi García ( ESP ) UAE Team ADQ 11
6 Pauliena Rooijakkers ( NED ) Jersey gul nummer.svg Canyon-SRAM 11
7 Grace Brown ( AUS ) FDJ Suez Futuroscope 10
8 Femke Gerritse ( NED ) Parkhotel Valkenburg 9
9 Silvia Persico ( ITA ) Valcar – Rer og service 8
10 Juliette Labous ( FRA ) Hold DSM 6

Ung rytter klassificering

Finale klassement for unge ryttere (1-10)
Rang Rytter Hold Tid
1 Shirin van Anrooij ( NED ) Jersey hvid.svg Trek-Segafredo 27 timer 21' 34"
2 Mischa Bredewold ( NED ) Parkhotel Valkenburg + 5' 41"
3 Julia Borgström ( SWE ) AG Insurance–NXTG + 16' 43"
4 Vittoria Guazzini ( ITA ) FDJ Suez Futuroscope + 23' 48"
5 Marie Le Net ( FRA ) FDJ Suez Futuroscope + 27' 35"
6 Julie De Wilde ( BEL ) Plantur-Pura + 28' 14"
7 Pfeiffer Georgi ( GBR ) Hold DSM + 31' 54"
8 Magdeleine Vallieres ( CAN ) EF Education–Tibco–SVB + 38' 29"
9 Henrietta Christie ( NZL ) Menneskedrevet sundhed + 35' 14"
10 Victoire Berteau ( FRA ) Cofidis + 38' 54"

Holdklassifikation

Endelig holdklassificering (1-10)
Rang Hold Tid
1 Canyon-SRAM Jersey gul nummer.svg 81h 27' 09"
2 FDJ Suez Futuroscope + 14' 19"
3 Trek-Segafredo + 24' 34"
4 SD Worx + 32' 09"
5 Movistar Team + 33' 24"
6 Team BikeExchange–Jayco + 52' 32"
7 Hold DSM + 54' 59"
8 Team Jumbo–Visma + 58' 00"
9 UAE Team ADQ + 1h 00' 59"
10 EF Education–Tibco–SVB + 1 time 15' 37"

Udsendelse

Store menneskemængder hilste Touren velkommen

Direkte tv-dækning blev leveret af France Télévisions i samarbejde med European Broadcasting Union . Der var over 22 timers livedækning over de 8 scener, hvor nogle seere anmodede om, at live tv-dækningen blev udvidet til at omfatte hele scenens længde. Løbet blev sendt rundt om i verden, herunder på NBC's Peacock i USA, på Eurosport i hele Europa og af en række nationale tv-selskaber såsom France 3, RTVE og SBS .

Efter begivenheden rapporterede tv-selskaberne høje seertal. I Frankrig rapporterede France 3 om et gennemsnit på 2,25 millioner seere over de otte scener (en 26 % seerandel), og et toppunkt på 5,1 millioner, der så den sidste del af fase 8 (en 45 % seerandel). Det er lige under halvdelen af ​​publikummet på mændenes tour. I Holland blev der rapporteret en seerandel på 45 % i spidsbelastningsperioder. Eurosport rapporterede en rækkevidde på over 14 millioner i hele Europa.

Referencer

eksterne links