Marilyn Monroes død -Death of Marilyn Monroe

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Marilyn Monroes død
New York Mirror Forside af 6. august 1962.jpeg
New York Daily Mirrors forsideartikel, 6. august 1962
Dato 4. august 1962 ; 60 år siden ( 1962-08-04 )
Tid Sen aften
Beliggenhed 12305 Fifth Helena Drive,
Brentwood, Los Angeles
Californien, USA
årsag Overdosis barbiturat
Begravelse 8. august 1962 på Westwood Village Memorial Park Cemetery,
Los Angeles
Ligsyn 17. august 1962, Los Angeles
Ligsynsmand Theodore Curphey
Dom Sandsynligvis selvmord
Overbevisninger Ingen

Marilyn Monroe døde i en alder af 36 af en barbituratoverdosis sent på aftenen lørdag den 4. august 1962 i sit hjem 12305 Fifth Helena Drive i Los Angeles, Californien . Hendes lig blev opdaget før daggry søndag den 5. august. Hun var en af ​​de mest populære Hollywood-stjerner i 1950'erne og begyndelsen af ​​1960'erne, blev betragtet som et stort sexsymbol på det tidspunkt og var en top-billed skuespillerinde i et årti. Monroes film havde indtjent 200 millioner dollars ved hendes død.

Monroe havde lidt af psykisk sygdom og stofmisbrug i flere år forud for sin død, og hun havde ikke færdiggjort en film siden The Misfits, udgivet den 1. februar 1961; filmen var en skuffelse i billetsalget. Monroe havde brugt 1961 optaget af sine forskellige helbredsproblemer og var i april 1962 begyndt at filme Something's Got to Give til 20th Century Fox, men studiet fyrede hende i begyndelsen af ​​juni. Studiet gav hende offentligt skylden for produktionens problemer, og i ugerne før hendes død forsøgte Monroe at reparere sit offentlige image ved at give adskillige interviews til højt profilerede publikationer. Hun indledte også forhandlinger med Fox om at blive genansat til Something's Got to Give og for hovedroller i andre produktioner.

Monroe tilbragte den sidste dag i sit liv, den 4. august, i sit hjem i Brentwood . Hun blev på forskellige tidspunkter ledsaget af publicisten Patricia Newcomb, husholdersken Eunice Murray, fotografen Lawrence Schiller og psykiateren Ralph Greenson . På Greensons anmodning blev Murray natten over for at holde Monroe med selskab. Omkring klokken 3 søndag den 5. august bemærkede hun, at Monroe havde låst sig inde i sit soveværelse og virkede ikke reagerende, da hun kiggede ind i soveværelset gennem et vindue. Murray advarede Greenson, som ankom kort efter, gik ind i rummet ved at bryde et vindue op og fandt Monroe død. Hendes død blev officielt dømt som et sandsynligt selvmord af retsmedicineren i Los Angeles County, baseret på fortilfælde af hendes overdosering og tilbøjelighed til humørsvingninger og selvmordstanker. Der blev ikke fundet tegn på uretfærdigt spil, og utilsigtet overdosis blev udelukket på grund af den store mængde barbiturater, hun havde indtaget. Den 8. august fandt hendes begravelse, arrangeret af Monroes tidligere mand Joe DiMaggio, sted på Westwood Village Memorial Park Cemetery, hvorefter hun blev begravet i en krypt ved Erindringernes Korridor.

På trods af retsmedicinerens resultater er adskillige konspirationsteorier, der tyder på mord eller utilsigtet overdosis, blevet foreslået siden midten af ​​1960'erne. Mange af disse involverer præsident John F. Kennedy og hans bror, Robert, såvel som fagforeningsleder Jimmy Hoffa og pøbelboss Sam Giancana . På grund af udbredelsen af ​​disse teorier i medierne gennemgik kontoret for Los Angeles County District Attorney sagen i 1982, men fandt ingen beviser til støtte for dem og var ikke uenige i resultaterne af den oprindelige undersøgelse.

Baggrund

Monroe optrådte ved præsident John F. Kennedys fødselsdagsfejring i Madison Square Garden i maj 1962, mindre end tre måneder før hendes død.
Monroe på en strand, iført bikini og griner.
Monroe i en af ​​hendes sidste fotooptagelser, taget af George Barris for Cosmopolitan i juli 1962

I flere år på vej ind i begyndelsen af ​​1960'erne havde Monroe været afhængig af amfetamin, barbiturater og alkohol, og hun oplevede forskellige psykiske problemer, der omfattede depression, angst, lavt selvværd og kronisk søvnløshed. Hun havde fået ry for at være svær at arbejde med, og hun forsinkede ofte produktioner ved at komme for sent til filmoptagelser ud over at have svært ved at huske sine replikker.

I 1960 påvirkede denne adfærd negativt hendes karriere. For eksempel, selvom hun var forfatteren Truman Capotes foretrukne valg til at spille Holly Golightly i filmatiseringen af ​​Breakfast at Tiffany's, afviste Paramount Pictures at caste hende på grund af frygt for, at hun ville komplicere filmens produktion. De to film, Monroe færdiggjorde i 1960'erne, Let's Make Love (1960) og The Misfits (1961), var både kritiske og kommercielle fiaskoer. Under optagelserne til sidstnævnte havde hun været nødt til at tilbringe en uge med at afgifte på et hospital. Hendes tredje ægteskab, med forfatteren Arthur Miller, endte også med skilsmisse i januar 1961.

I stedet for at arbejde tilbragte Monroe en stor del af 1961 optaget af helbredsproblemer og arbejdede ikke på nye filmprojekter. Hun blev opereret for sin endometriose og en kolecystektomi og tilbragte fire uger på hospitalet – inklusive et kort ophold på en mental afdeling – for depression. Senere i 1961 flyttede hun tilbage til Los Angeles efter seks år på Manhattan; hun købte et hus i spansk hacienda -stil på 12305 Fifth Helena Drive i Brentwood . I begyndelsen af ​​1962 modtog hun en "World Film Favorite" Golden Globe-pris og begyndte at optage en ny film til 20th Century Fox, Something's Got to Give, en genindspilning af My Favorite Wife (1940).

Dage før optagelserne begyndte, fik Monroe bihulebetændelse ; Fox blev rådet til at udsætte produktionen, men rådet blev ikke fulgt, og optagelserne begyndte planmæssigt i slutningen af ​​april. Monroe var for syg til at arbejde i størstedelen af ​​de næste seks uger, men på trods af bekræftelser fra flere læger forsøgte studiet at presse hende ved offentligt at påstå, at hun forfalskede det. Den 19. maj tog hun en pause fra optagelserne for at synge " Happy Birthday " på scenen ved præsident John F. Kennedys fødselsdagsfejring i Madison Square Garden i New York ti dage før hans egentlige fødselsdag.

Monroe og Kennedy havde fælles venner, og selvom de nogle gange havde tilfældige seksuelle møder, er der ingen beviser for, at deres forhold var seriøst. Efter Monroe vendte tilbage til LA fra New York City, genoptog hun optagelserne og fejrede sin 36-års fødselsdag på settet den 1. juni. Hun var igen fraværende i flere dage, hvilket fik 20th Century Fox til at fyre hende den 7. juni og sagsøge hende for brud på kontrakt med krav om 750.000 USD i erstatning. Hun blev erstattet af Lee Remick, men efter medspiller Dean Martin nægtede at lave filmen med andre end Monroe, sagsøgte Fox ham også og lukkede produktionen ned.

Studiet gav offentligt Monroes stofmisbrug og påståede mangel på professionalisme skylden for filmens død, og hævdede endda, at hun var mentalt forstyrret. For at imødegå den negative omtale gav Monroe interviews til flere højtprofilerede publikationer, såsom Life, Cosmopolitan og Vogue, i sine sidste uger. Efter at have genforhandlet sin kontrakt med Fox, skulle optagelserne med Monroe efter planen genoptages i september på Something's Got to Give, og Monroe lagde planer om at spille hovedrollen i What a Way to Go! (1964) samt en biopic om Jean Harlow .

Tidslinje

Monroe tilbragte den sidste dag i sit liv, lørdag den 4. august, i sit hjem i Brentwood. Om morgenen mødtes hun med fotografen Lawrence Schiller for at diskutere muligheden for, at Playboy kunne offentliggøre nøgenbilleder taget af hende på settet af Something's Got to Give . Hun fik også massage af sin personlige massageterapeut, talte med venner i telefon og kvitterede for leveringer. Til stede i huset om morgenen var også hendes husholderske, Eunice Murray, og hendes publicist Patricia Newcomb, som var blevet natten over. Ifølge Newcomb havde de et skænderi, fordi Monroe ikke havde sovet godt natten før.

Monroes hus på 12305 Fifth Helena Drive i Los Angeles

Klokken 16:30 PDT lørdag den 4. august ankom Monroes psykiater Ralph Greenson til huset for at gennemføre en terapisession og bad Newcomb om at gå. Inden Greenson rte omkring klokken 19, bad han Murray om at overnatte og holde Monroe med selskab. 7-7:15 modtog Monroe et opkald fra Joe DiMaggio Jr., som hun havde været tæt på siden sin skilsmisse fra sin far . Han fortalte hende, at han havde slået op med en kæreste, hun ikke kunne lide, og han opdagede intet alarmerende i Monroes opførsel. Omkring 7:40-7:45 ringede hun til Greenson for at fortælle ham nyheden om bruddet mellem DiMaggio og hans kæreste.

Monroe trak sig tilbage til sit soveværelse omkring kl. 20.00. Hun modtog et opkald fra skuespilleren Peter Lawford, som håbede at kunne overtale hende til at deltage i hans fest den aften. Lawford blev foruroliget, fordi Monroe lød, som om hun var påvirket af stoffer. Hun sagde til ham at "Sig farvel til Pat, sig farvel til præsidenten (Lawfords svoger), og sig farvel til dig selv, fordi du er en flink fyr", inden hun drev af sted. Da han ikke var i stand til at nå Monroe, ringede Lawford til sin agent Milton Ebbins, som uden held forsøgte at nå Greenson, og ringede senere til Monroes advokat, Milton A. "Mickey" Rudin. Rudin ringede til Monroes hus og blev forsikret af Eunice Murray om, at hun havde det fint.

Cirka klokken 03.30 søndag den 5. august vågnede Murray "og mærkede, at noget var galt" og så lys fra under Monroes soveværelsesdør, men hun var ikke i stand til at få et svar og fandt døren låst. Murray ringede til Greenson, på hvis råd hun kiggede ind gennem et vindue, og så Monroe ligge med ansigtet nedad på sin seng, dækket af et lagen og holdt i en telefonrør. Greenson ankom kort tid efter. Han kom ind i rummet ved at bryde et vindue op og fandt Monroe død. Han ringede til hendes læge, Hyman Engelberg, som ankom til huset omkring klokken 03.50 og officielt bekræftede dødsfaldet. Klokken 4:25 underrettede de Los Angeles Police Department .

Inquest og 1982 anmeldelse

Vicejury Thomas Noguchi foretog Monroes obduktion samme dag, som hun blev fundet død, søndag den 5. august. Ligningskontoret i Los Angeles County blev assisteret i efterforskningen af ​​psykiatere Norman Farberow, Robert Litman og Norman Tabachnik fra Los Angeles Suicide Prevention Center, som interviewede Monroes læger og psykiatere om hendes mentale tilstand. Baseret på den fremskredne tilstand af rigor mortis på det tidspunkt, hvor hendes krop blev opdaget, blev det anslået, at hun var død mellem 20:30 og 22:30 den 4. august.

Den toksikologiske analyse konkluderede, at dødsårsagen var akut barbituratforgiftning ; hun havde 8 mg% (mg/dl) chloralhydrat og 4,5 mg% pentobarbital (Nembutal) i blodet og yderligere 13 mg% pentobarbital i leveren. Politiet fandt tomme flasker med disse lægemidler ved siden af ​​hendes seng. Der var ingen tegn på ydre sår eller blå mærker på kroppen.

Resultaterne af undersøgelsen blev offentliggjort den 17. august; Coroner Theodore Curphey klassificerede Monroes død som "sandsynligt selvmord". Muligheden for en utilsigtet overdosis blev udelukket, fordi de doser, der blev fundet i hendes krop, var flere gange over den dødelige grænse og var blevet taget "i en slurk eller i et par slurk over et minut eller deromkring". På tidspunktet for hendes død blev Monroe rapporteret at have været i et "deprimeret humør", og havde været "uplejet" og uinteresseret i at bevare sit udseende. Der blev ikke fundet noget selvmordsbrev, men Litman udtalte, at det ikke var usædvanligt, fordi statistikker viser, at mindre end 40 procent af selvmordsofre efterlader notater. I deres endelige rapport udtalte Farberow, Litman og Tabachnik:

Miss Monroe havde lidt af psykiatriske forstyrrelser i lang tid. Hun oplevede alvorlig frygt og hyppige depressioner. Stemningsændringer var bratte og uforudsigelige. Blandt symptomer på desorganisering var søvnforstyrrelser fremtrædende, som hun havde taget beroligende medicin mod i mange år. Hun var således bekendt med og erfaren i brugen af ​​beroligende stoffer og udmærket klar over deres farer ... I vores undersøgelse har vi erfaret, at Miss Monroe ofte havde udtrykt ønsker om at give op, trække sig tilbage og endda dø. Ved mere end én lejlighed tidligere havde hun gjort et selvmordsforsøg ved at bruge beroligende stoffer. Ved disse lejligheder havde hun tilkaldt hjælp og var blevet reddet. Det er vores opfattelse, at det samme mønster blev gentaget om aftenen den 4. august bortset fra redningen. Det har været vores praksis med lignende oplysninger indsamlet i andre tilfælde tidligere at anbefale en certificering for sådanne dødsfald som sandsynligt selvmord. Yderligere spor for selvmord, som de fysiske beviser giver, er det høje niveau af barbiturater og chloralhydrat i blodet, som sammen med andre beviser fra obduktionen indikerer den sandsynlige indtagelse af en stor mængde stoffer inden for en kort periode: den helt tomme flaske Nembutal, hvor recepten (25 kapsler) blev fyldt dagen før indtagelsen, og den låste dør til soveværelset, hvilket var usædvanligt.

I 1970'erne dukkede påstande op om, at Monroes død var et mord og ikke selvmord. På grund af disse påstande tildelte Los Angeles Countys distriktsadvokat John Van de Kamp sin kollega Ronald H. "Mike" Carroll til at udføre en "tærskelundersøgelse" fra 1982 for at se, om en kriminel efterforskning skulle åbnes. Carroll arbejdede sammen med Alan B. Tomich, en efterforsker for distriktsadvokatens kontor, i over tre måneder på en undersøgelse, der resulterede i en tredive sider lang rapport. De fandt ingen troværdige beviser til støtte for teorien om, at Monroe blev myrdet.

I 1983 udgav Thomas Noguchi sine erindringer, hvori han diskuterede Monroes sag og påstandene om uoverensstemmelser i obduktionen og retsmedicinerens kendelse om selvmord. Disse omfattede påstandene om, at Monroe ikke kunne have indtaget pillerne, fordi hendes mave var tom; at Nembutal-kapsler skulle have efterladt gule rester; at hun kan have fået et lavement ; og at obduktionen ikke konstaterede nålemærker på trods af, at hun rutinemæssigt fik indsprøjtninger fra sine læger.

Noguchi forklarede, at blødning i maveslimhinden indikerede, at medicinen var blevet indgivet oralt, og at fordi Monroe havde været misbruger i flere år, ville pillerne være blevet absorberet hurtigere end i tilfældet med ikke-misbrugere. Han afviste også, at Nembutal efterlader farvestofrester. Han bemærkede, at kun helt nye nålemærker er synlige på en krop, og at det eneste blå mærke, han bemærkede på Monroes krop, på hendes lænd, var overfladisk, og dets placering indikerede, at det var tilfældigt og ikke var forbundet med uretfærdigt spil. Noguchi konkluderede endelig, at baseret på hans observationer, er den mest sandsynlige konklusion, at Monroe begik selvmord.

Offentlige reaktioner og begravelse

Monroes tidligere mand Joe DiMaggio sørger ved hendes begravelse. New York Daily Mirrors forside, 9. august 1962.

Monroes uventede død var forsidenyheder i USA og Europa. Ifølge biograf Lois Banner, "siges det, at selvmordsraten i Los Angeles fordobledes måneden efter hun døde; oplagsraten for de fleste aviser udvidedes den måned", og Chicago Tribune rapporterede, at de havde modtaget hundredvis af telefonopkald fra medlemmer af offentligheden, der anmoder om oplysninger om hendes død. Den franske kunstner Jean Cocteau kommenterede, at hendes død "skulle tjene som en frygtelig lektie for alle dem, hvis hovedbeskæftigelse består i at spionere på og plage filmstjerner", hendes tidligere medstjerne Laurence Olivier anså hende for "det fuldstændige offer for ballyhoo og sensation", og busstoppestedets direktør Joshua Logan udtalte, at hun var "en af ​​de mest ikke værdsatte mennesker i verden".

Monroes begravelse blev holdt den 8. august på Westwood Village Memorial Park Cemetery, hvor hendes plejeforældre Ana Lower og Grace McKee Goddard også var blevet begravet. Tjenesten blev arrangeret af hendes tidligere mand Joe DiMaggio, hendes halvsøster Berniece Baker Miracle og hendes forretningschef Inez Melson, som besluttede kun at invitere omkring tredive af hendes nærmeste familiemedlemmer og venner, undtagen det meste af Hollywood. Politiet var til stede for at holde pressen væk og for at kontrollere de flere hundrede tilskuere, der myldrede i gaderne omkring kirkegården.

Begravelsen, ledet af en lokal minister, blev gennemført på kirkegårdens kapel. Monroe blev lagt ud i en grøn Emilio Pucci- kjole og holdt en buket små lyserøde roser. Hendes mangeårige makeupartist og ven, Whitey Snyder, havde lavet hendes make-up. Lovtalen blev leveret af Lee Strasberg, og et udvalg fra Tchaikovskys sjette symfoni samt en plade af Judy Garland, der synger " Over the Rainbow " blev spillet. Monroe blev begravet ved krypten nr. 24 ved Mindernes Korridor. DiMaggio sørgede for, at røde roser blev placeret i en vase fastgjort til krypten tre gange om ugen i de næste 20 år.

Hugh Hefner betalte $75.000 i 1992 for at blive begravet i Westwood Memorial Park i Los Angeles, i krypten ved siden af ​​Marilyn Monroe. I 2009 sagde han til Los Angeles Times : "At tilbringe evigheden ved siden af ​​Marilyn er en mulighed for sød til at gå glip af."

Bobehandling

I sit testamente efterlod Monroe flere tusinde dollars til sin halvsøster Berniece Baker Miracle og hendes sekretær May Reis, en andel til uddannelse af hendes ven Norman Rostens datter, og etablerede en trustfond på 100.000 dollar til at dække udgifterne til plejen. af hendes mor, Gladys Pearl Baker, og enken efter hendes skuespillerlærer Michael Chekhov . Fra den resterende ejendom bevilgede hun 25 procent til sin tidligere psykiater Marianne Kris "til fremme af arbejdet i sådanne psykiatriske institutioner eller grupper, som hun skal vælge", og 75 procent, inklusive hendes personlige effekter, film royalties og fast ejendom, til Lee Strasberg, som hun instruerede til at distribuere sine effekter "blandt mine venner, kolleger og dem, som jeg er hengiven til". På grund af juridiske komplikationer blev støttemodtagerne først udbetalt i 1971.

Da Strasberg døde i 1982, blev hans ejendom testamenteret til hans enke Anna, som hævdede Monroes publicitetsrettigheder og begyndte at licensere hendes image til virksomheder. I 1990 sagsøgte hun uden held Anna Freud Center, som Kris havde testamenteret sine Monroe-rettigheder til, i et forsøg på at opnå de fulde rettigheder til Monroes ejendom. I 1996 hyrede Anna Strasberg CMG Worldwide, en celebrity-legacy licensgruppe, til at administrere licensrettighederne.

Hun fortsatte med at forhindre Odyssey Group, Inc. i at auktionere effekter, som Monroes forretningschef Inez Melson, som også var blevet udnævnt til Monroes særlige bobestyrer, overleverede til hendes nevø, Millington Conroy . Mellem 1996 og 2001 indgik CMG 700 licensaftaler med forhandlere. Mod Monroes ønske havde Lee Strasberg aldrig fordelt sine effekter blandt sine venner, og i 1999 gav Anna Strasberg Christie's til opgave at auktionere dem og indtjente 13,4 millioner dollars. I 2000 grundlagde hun Marilyn Monroe LLC .

Marilyn Monroe LLC's krav på eksklusivt ejerskab af Monroes publicitetsrettigheder blev genstand for en "skøn [retlig] sag" i 2006, da arvingerne til tre freelancefotografer, der havde fotograferet hende - Sam Shaw, Milton Greene og Tom Kelley - med succes udfordrede selskab ved domstolene i Californien og New York. I maj 2007 fastslog domstolene, at Monroe ikke kunne have overdraget sine publicitetsrettigheder til hendes ejendom, da den første lov, der tildeler en sådan ret, California Celebrities Rights Act, først blev vedtaget i 1985.

Boet opsagde deres forretningsforhold med CMG Worldwide i 2010 og solgte licensrettighederne til Authentic Brands Group året efter. Også i 2010 solgte godset Monroe's Brentwood-hjem for 3,8 millioner dollars og udgav et udvalg af hendes private notater, dagbøger og korrespondance som en bog kaldet Fragments: Poems, Intimate Notes, Letters .

Konspirationsteorier

1960'erne: Frank A. Capell, Jack Clemmons

I løbet af 1960'erne var der ingen udbredte konspirationsteorier om Monroes død. De første påstande om, at hun var blevet myrdet, stammede fra den antikommunistiske aktivist Frank A. Capells selvudgivne pjece The Strange Death of Marilyn Monroe (1964), hvori han hævdede, at hendes død var en del af en kommunistisk sammensværgelse. Han hævdede, at Monroe og den amerikanske justitsminister Robert F. Kennedy havde en affære, som hun tog for alvorligt og truede med at forårsage en skandale; Kennedy beordrede derfor hende til at blive myrdet for at beskytte sin karriere. Ud over at anklage Kennedy for at være en kommunistisk sympatisør, hævdede Capell også, at mange andre mennesker tæt på Monroe, såsom hendes læger og eksmand Arthur Miller, var kommunister.

Monroe med den amerikanske justitsminister Robert F. Kennedy og præsident John F. Kennedy til en privat fest i penthouse-hjemmet i Midtown Manhattan, hvor Arthur B. Krim og Mathilde Krim fejrede JFK's fødselsdag 10 dage før hans egentlige fødselsdag; Monroe havde sunget " Happy Birthday " for ham offentligt tidligere på aftenen; hun døde 77 dage senere.

Capells troværdighed er blevet alvorligt sat i tvivl, fordi hans eneste kilde var klummeskribent Walter Winchell, som til gengæld havde modtaget meget af hans information fra ham; Capell citerede derfor sig selv. Hans ven, LAPD- sergent Jack Clemmons, hjalp ham med at udvikle sin pjece; Clemmons blev en central kilde for konspirationsteoretikere. Han var den første politibetjent på stedet for Monroes død og fremsatte senere påstande, som han ikke havde nævnt i den officielle efterforskning fra 1962: han påstod, at da han ankom til Monroes hus, vaskede Eunice Murray sine lagner i vaskeriet, og han havde "en sjette sans", at noget var galt.

Capell og Clemmons' påstande er blevet forbundet med deres politiske mål. Capell dedikerede sit liv til at afsløre en "international kommunistisk sammensværgelse", og Clemmons var medlem af The Police and Fire Research Organisation (FiPo), som forsøgte at afsløre "subversive aktiviteter, der truer vores amerikanske livsstil". FiPo og lignende organisationer var kendt for deres holdning mod Kennedys og for at sende breve til Federal Bureau of Investigation, der inkriminerede dem; en FBI-fil fra 1964, der spekulerede i en affære mellem Monroe og Robert F. Kennedy, er sandsynligvis kommet fra dem.

Desuden blev Capell, Clemmons og en tredje person tiltalt i 1965 af en storjury i Californien for "sammensværgelse til injurier ved at indhente og distribuere en falsk erklæring ", der hævdede, at senator Thomas Kuchel engang var blevet arresteret for en homoseksuel handling. De havde gjort dette, fordi Kuchel havde støttet Civil Rights Act af 1964 . Capell erkendte sig skyldig, og anklagerne mod Clemmons blev frafaldet, efter at han trak sig fra LAPD.

I 1960'erne blev Monroes død også diskuteret i Charles Hambletts Who Killed Marilyn Monroe? (1966) og i James A. Hudsons The Mysterious Death of Marilyn Monroe (1968). Hverken Capells, Hambletts eller Hudsons beretninger blev bredt udbredt.

1970'erne: Norman Mailer, Robert Slatzer, Anthony Scaduto

Beskyldningerne om mord blev først en del af mainstream-diskussionen med udgivelsen af ​​Norman Mailers Marilyn : A Biography i 1973. På trods af at han ikke havde nogen beviser, gentog Mailer påstanden om, at Monroe og Robert F. Kennedy havde en affære og spekulerede i, at hun var dræbt af enten FBI eller CIA, som ønskede at bruge mordet som et "trykpunkt ... mod Kennedys". Bogen blev stærkt kritiseret i anmeldelser, og senere samme år tilbagekaldte Mailer sine påstande i et interview med Mike Wallace i 60 Minutes, hvor han udtalte, at han havde lavet dem for at sikre kommerciel succes for sin bog, og at han mener, at Monroes død var "ti til et" et "utilsigtet selvmord".

To år senere udgav Robert F. Slatzer The Life and Curious Death of Marilyn Monroe (1975), baseret på Capells pamflet. Udover sin påstand om, at Monroe blev dræbt af Robert F. Kennedy, hævdede Slatzer også kontroversielt at have været gift med Monroe i Mexico i tre dage i oktober 1952, og at de havde været nære venner indtil hendes død. Selvom hans beretning ikke var meget udbredt på det tidspunkt, er den forblevet central for konspirationsteorier.

I oktober 1975 publicerede rockjournalisten Anthony Scaduto en artikel om Monroes død i blødt pornomagasin Oui , og året efter udvidede han sin beretning til bogform som Who Killed Marilyn Monroe? (1976), udgivet under pennenavnet Tony Sciacca. Hans eneste kilder var Slatzer og hans private efterforsker, Milo Speriglio. Ud over at gentage Slatzers påstande påstod Scaduto, at Monroe havde ført en rød dagbog, hvori hun havde skrevet fortrolige politiske oplysninger, hun havde hørt fra Kennedys, og at hendes hus var blevet aflyttet af overvågningsekspert Bernard Spindel på ordre fra fagforeningsleder Jimmy . Hoffa, som håbede på at opnå belastende beviser, han kunne bruge mod Kennedys.

1980'erne: Milo Speriglio, Anthony Summers

I 1982 udgav Slatzers privatdetektiv Milo Speriglio Marilyn Monroe: Murder Cover-Up, hvori han hævdede, at Monroe var blevet myrdet af Jimmy Hoffa og pøbelboss Sam Giancana . Baseret på sin beretning på Slatzer og Scadutos bøger, tilføjede Speriglio udtalelser fra Lionel Grandison, som arbejdede på ligsynets kontor i Los Angeles County på tidspunktet for Monroes død. Grandison hævdede, at Monroes krop var blevet meget forslået, men dette var udeladt fra obduktionsrapporten, og at han havde set den "røde dagbog", men den var på mystisk vis forsvundet.

Speriglio og Slatzer krævede, at efterforskningen af ​​Monroes død blev genåbnet af myndighederne, og Los Angeles District Attorney gik med til at gennemgå sagen. Den nye efterforskning kunne ikke finde beviser til støtte for mordpåstandene. Grandison viste sig ikke at være et pålideligt vidne, da han var blevet fyret fra retsmedicinerens kontor for at stjæle fra lig. Beskyldningerne om, at Monroes hjem blev aflyttet af Bernard Spindel, blev også fundet at være falske. Spindels lejlighed var blevet overfaldet af Manhattan District Attorney 's kontor i 1966, hvor hans bånd blev beslaglagt. Han fremsatte senere en påstand om, at han havde aflyttet Monroes hus, men det blev ikke understøttet af indholdet af båndene, som efterforskerne havde lyttet til.

Journalisten Anthony Summers, en af ​​de mest fremtrædende biografer, der hævdede, at Monroes død involverede en cover-up

Den mest fremtrædende Monroe-konspirationsteoretiker i 1980'erne var den britiske journalist Anthony Summers, som hævdede, at Monroes død var en utilsigtet overdosis aktiveret og dækket over af Robert F. Kennedy. Hans bog, Goddess: The Secret Lives of Marilyn Monroe (1985), blev en af ​​de mest kommercielt succesrige Monroe-biografier. Inden han skrev om Monroe, havde han skrevet en bog om en konspirationsteori om mordet på John F. Kennedy . Hans undersøgelse af Monroe begyndte som en opgave for den britiske tabloid Sunday Express for at dække Los Angeles District Attorneys anmeldelse fra 1982.

Ifølge Summers havde Monroe alvorlige stofmisbrugsproblemer og var psykotisk i de sidste måneder af sit liv. Han hævder, at Monroe havde affærer med både John F. og Robert F. Kennedy, og at da Robert F. Kennedy afsluttede deres affære, truede hun med at afsløre deres tilknytning. Kennedy og Peter Lawford forsøgte at forhindre dette ved at aktivere hendes afhængighed. Ifølge Summers blev Monroe hysterisk og overdosis ved et uheld og døde i en ambulance på vej til hospitalet. Kennedy ønskede at forlade Los Angeles før Monroes død blev offentlig for at undgå at blive forbundet med den, og derfor blev hendes lig returneret til Helena Drive og overdosis iscenesat som et selvmord af Lawford, Kennedys og J. Edgar Hoover .

Summers baserede sin beretning på interviews, han havde foretaget med 650 personer med tilknytning til Monroe, men hans forskning er blevet kritiseret af biograferne Donald Spoto og Sarah Churchwell . Ifølge Spoto modsiger Summers sig selv, præsenterer falsk information som kendsgerning og misfortolker, hvad nogle af Monroes venner sagde om hende. Churchwell har i mellemtiden udtalt, at mens Summers akkumulerede en stor samling af anekdotisk materiale, er de fleste af hans påstande spekulationer; mange af de personer, han interviewede, kunne kun give anden- eller tredjehåndsberetninger, og de "relaterer, hvad de tror, ​​ikke hvad de beviseligt ved". Summers var også den første store biograf, der fandt Slatzer et troværdigt vidne, og er stærkt afhængig af vidnesbyrd fra andre kontroversielle vidner, herunder Jack Clemmons og Jeanne Carmen, en model-skuespillerinde, hvis påstand om at have været Monroes nære ven er blevet bestridt af Spoto og Lois Banner.

Summers' påstande dannede grundlag for BBC- dokumentaren Marilyn: Say Goodbye to the President (1985), og for et 26-minutters segment produceret til ABC's 20/20 . 20 /20 -segmentet blev aldrig sendt, da ABC-præsident Roone Arledge besluttede, at påstandene i det krævede mere bevis for at bakke dem op. Summers hævdede, at Arledges beslutning var påvirket af pres fra Kennedys.

1990'erne: Brown og Barham, Donald H. Wolfe, Donald Spoto

I 1990'erne påstod to nye bøger, at Monroe blev myrdet: Peter Brown og Patte Barhams Marilyn: The Last Take (1992) og Donald H. Wolfes The Last Days of Marilyn Monroe (1998). Ingen af ​​dem fremlagde mange nye beviser, men stolede i vid udstrækning på Capell og Summers såvel som på miskrediterede vidner som Grandison, Slatzer, Clemmons og Carmen; Wolfe gav heller ingen kilder til mange af sine påstande og ignorerede mange af resultaterne af obduktionen uden forklaring.

I sin biografi om Monroe fra 1993, bestridte Donald Spoto de tidligere konspirationsteorier, men påstod, at Monroes død var en utilsigtet overdosis iscenesat som et selvmord. Ifølge ham havde hendes læger Greenson (psykiater) og Engelberg (personlig læge) forsøgt at stoppe hendes misbrug af Nembutal. For at overvåge hendes stofbrug havde de aftalt aldrig at ordinere noget til hende uden først at rådføre sig med hinanden. Monroe var i stand til at overtale Engelberg til at bryde sit løfte ved at lyve for ham, at Greenson havde accepteret det. Hun tog adskillige Nembutaler den 4. august, men fortalte dette ikke til Greenson, som ordinerede hende et chloralhydratklyster; kombinationen af ​​disse to stoffer dræbte hende. Bange for konsekvenserne iscenesatte lægerne og Eunice Murray derefter dødsfaldet som et selvmord.

Spoto hævdede, at Monroe ikke kunne have været selvmordstruet, fordi hun havde indgået en ny aftale med 20th Century Fox, og fordi hun angiveligt skulle gifte sig med Joe DiMaggio igen . Han baserede sin teori om hendes død på påståede uoverensstemmelser i politierklæringerne afgivet af Monroes husholderske og læger, en påstand fremsat af Monroes publicist Arthur P. Jacobs kone om, at han var blevet underrettet om dødsfaldet allerede kl. 22.30, som samt på påstande fremsat af anklager John Miner, som var involveret i den officielle efterforskning. Minearbejder havde påstået, at hendes obduktion afslørede tegn, der var mere i overensstemmelse med et lavement end oral indtagelse.

2000'erne: John Miner, Matthew Smith

John Miners påstande om, at Monroes død ikke var et selvmord, fik mere omtale i 2000'erne, da han offentliggjorde transskriptioner, som han hævdede at have lavet fra lydbånd, som Monroe optog kort før hendes død. Miner hævdede, at Monroe gav båndene til sin psykiater Greenson, som inviterede ham til at lytte til dem efter hendes død. På båndene talte Monroe om sine planer for fremtiden, hvilket Miner hævder er et bevis på, at hun ikke kunne have begået sig selv. Hun diskuterede også sit sexliv og brug af lavementer; Miner påstod, at Monroe blev dræbt af et lavement, der blev administreret af Eunice Murray.

Miner's påstande har modtaget kritik. Under den officielle gennemgang af sagen af ​​distriktsadvokaten i 1982 fortalte han efterforskerne om båndene, men nævnte ikke, at han havde udskrifter af dem. Miner hævdede, at det var fordi Greenson havde svoret ham til tavshed. Selve båndene er aldrig blevet fundet, og Miner er fortsat den eneste person, der hævder, at de eksisterede. Greenson var allerede død, før Miner offentliggjorde dem.

Biograf Lois Banner kendte Miner personligt, fordi de begge arbejdede på University of Southern California ; hun udfordrede yderligere ægtheden af ​​afskrifterne. Miner havde engang mistet sin licens til at udøve advokatvirksomhed i flere år, løj for Banner om at have arbejdet for Kinsey Institute og var gået konkurs kort før han solgte de påståede udskrifter. Han havde først forsøgt at sælge udskrifterne til Vanity Fair, men da magasinet havde bedt ham om at vise dem til Anthony Summers for at validere dem, var det blevet tydeligt, at han ikke havde dem.

Udskrifterne, som Miner solgte til den britiske forfatter Matthew Smith, blev derfor skrevet flere årtier efter, at han påstod at have lyttet til båndene. Miners påstand om, at Monroes husholderske i virkeligheden var hendes sygeplejerske og administrerede hendes lavementer regelmæssigt, understøttes heller ikke af beviser. Desuden skrev Banner, at Miner havde en personlig besættelse af lavementer og praktiserede sadomasochisme ; hun konkluderede, at hans teori om Monroes død "repræsenterede hans seksuelle interesser" og ikke var baseret på beviser.

Matthew Smith udgav udskrifterne som en del af sin bog Victim: The Secret Tapes of Marilyn Monroe (2003). Han hævdede, at Monroe blev myrdet af CIA på grund af hendes tilknytning til Robert F. Kennedy, da agenturet ønskede hævn for Kennedys' håndtering af Svinebugten-invasionen . Smith havde allerede skrevet om emnet i sin tidligere bog, The Men Who Murdered Marilyn (1996). Da han bemærkede, at Smith ikke inkluderede nogen fodnoter i sin bog fra 1996 og kun otte i Victim, har Churchwell kaldt hans beretning "et væv af formodninger, spekulationer og ren fiktion som dokumentarisk fakta" og "formentlig den mindst faktuelle af alle Marilyns liv". Miner-udskrifterne blev også diskuteret i en Los Angeles Times- artikel fra 2005.

Noter

Referencer

Fodnoter

Kilder

eksterne links