Juris Hartmanis -Juris Hartmanis

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Juris Hartmanis
Juris Hartmanis(2002).jpg
Født ( 05-07-1928 )5. juli 1928
Riga, Letland
Døde 29. juli 2022 (2022-07-29)(94 år)
Alma Mater
Priser Turing Award (1993)
Videnskabelig karriere
Felter Computer videnskab
Institutioner
Doktorgradsrådgiver Robert P. Dilworth
Ph.d. studerende Allan Borodin (1969), Dexter Kozen (1976), Neil Immerman (1980), Jin-Yi Cai (1986)

Juris Hartmanis (5. juli 1928 – 29. juli 2022) var en lettisk-født amerikansk computerforsker og beregningsteoretiker, der sammen med Richard E. Stearns modtog ACM Turing-prisen i 1993 "som anerkendelse af deres skelsættende artikel, der etablerede grundlaget for feltet for beregningsmæssig kompleksitetsteori ".

Liv og karriere

Hartmanis blev født i Letland den 5. juli 1928. Han var en søn af Mārtiņš Hartmanis [ lv ], en general i den lettiske hær, og bror til digteren Astrid Ivask . Efter at Sovjetunionen besatte Letland i 1940, blev Mārtiņš Hartmanis arresteret af sovjetterne og døde i et fængsel. Senere i Anden Verdenskrig forlod Mārtiņš Hartmanis kone og børn Letland i 1944 som flygtninge, af frygt for deres sikkerhed, hvis Sovjetunionen overtog Letland igen.

De flyttede først til Tyskland, hvor Juris Hartmanis modtog hvad der svarer til en kandidatgrad i fysik fra universitetet i Marburg . Han flyttede derefter til USA, hvor han i 1951 modtog en kandidatgrad i anvendt matematik ved University of Kansas City (nu kendt som University of Missouri–Kansas City ) og i 1955 en Ph.D. i matematik fra Caltech under tilsyn af Robert P. Dilworth . University of Missouri-Kansas City hædrede ham med en æresdoktor i humane bogstaver i maj 1999. Efter at have undervist i matematik ved Cornell University og Ohio State University, sluttede Hartmanis sig til General Electric Research Laboratory i 1958. Mens han var hos General Electric udviklede han mange principper af beregningsmæssig kompleksitetsteori. I 1965 blev han professor ved Cornell University. Han var en af ​​grundlæggerne og den første formand for dets datalogiafdeling (som var en af ​​de første datalogiafdelinger i verden).

Hartmanis bidrog til de nationale bestræbelser på at fremme datalogi og ingeniørvidenskab (CS&E) på mange måder. Mest betydningsfuldt var han formand for National Research Council - undersøgelsen, der resulterede i 1992-publikationen Computing the Future – A Broad Agenda for Computer Science and Engineering, som kom med anbefalinger baseret på dets prioriteter for at opretholde kerneindsatsen inden for CS&E, for at udvide feltet, og at forbedre bacheloruddannelsen i CS&E. Han var assisterende direktør for National Science Foundation (NSF) Directorate of Computer and Information Science and Engineering (CISE) fra 1996 til 1998.

I 1989 blev Hartmanis valgt som medlem af National Academy of Engineering for grundlæggende bidrag til beregningsmæssig kompleksitetsteori og til forskning og uddannelse inden for databehandling. Han var medlem af Association for Computing Machinery og American Mathematical Society, også medlem af National Academy of Sciences . Han var også et udenlandsk medlem af det lettiske videnskabsakademi, som skænkede ham deres store medalje [ lv ] i 2001 for hans bidrag til datalogi.

Sammen med RE Stearns modtog Hartmanis Turing-prisen i 1993 for et papir, hvori de introducerede tidskompleksitetsklasser TIME (f(n)) og beviste tidshierarkisætningen . Et andet papir af Hartmanis fra 1977, med Leonard Berman, introducerede den stadig uløste Berman-Hartmanis-formodning om, at alle NP-komplette sprog er polynomisk-tidsisomorfe.

Hartmanis døde den 29. juli 2022. Han efterlader sig sine tre børn Reneta, Martin og Audrey.

Priser

Udvalgte publikationer

Bøger
 • Algebraisk strukturteori for sekventielle maskiner 1966 (med RE Stearns )
 • Gennemførlige beregninger og bevisbare kompleksitetsegenskaber 1978
 • Computational Complexity Theory (red.) 1989
 • Computing the Future: En bredere dagsorden for datalogi og teknik (red.) 1992 (med Herbert Lin)
Udvalgte artikler
 • "Beregningsmæssig kompleksitet af rekursive sekvenser" 1964 (med RE Stearns )
 • "Klassifikationer af beregninger efter tids- og hukommelseskrav" 1965 (med PM Lewis og RE Stearns )
 • "Hierarchies of memory limited computations" 1965 (med PM Lewis og RE Stearns )
 • "Om beregningskompleksiteten af ​​algoritmer" 1965 (med RE Stearns )
 • Hukommelse grænser for genkendelse af kontekstfrie og kontekstfølsomme sprog 1965 (med PM Lewis og RE Stearns )
 • "Om isomorfismer og tæthed af NP og andre komplette sæt" 1977 (med L. Berman)
 • "Observationer om udviklingen af ​​teoretisk datalogi" 1981

Interviews

Juris Hartmanis er blevet interviewet fire gange. Videoer er tilgængelige for to af dem. Den mest vidtrækkende er af William Aspray.

 • William Aspray interviewer Hartmanis til ACM Oral History-interviewene, 2009
 • David Gries interviewer Hartmanis til Cornell ecommons-samlingen, 2010
 • Len Shustek interviewer Hartmanis i en artikel i CACM, 2015
 • David Gries interviewer Hartmanis som modtager af ACM Turing Award, 2018

Referencer

eksterne links