Kongeriget East Anglia -Kingdom of East Anglia

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Østvinklernes rige
Ēastengla Rīċe
Regnum Orientalium Anglorum
6. århundrede–918
Williamson p16 3.svg
Status uafhængigt (6. århundrede-869) Danskernes
Kongerige (869-918) Vasal of Mercia ( 654-655, 794-796, 798-825) Vasal of the Danes (869-918)

Fælles sprog Gammel engelsk, latin
Religion
angelsaksisk hedenskab, angelsaksisk kristendom
Regering Heptarki
Historie
• Etableret
6. århundrede
• Nedlagt
918
Forud af
Efterfulgt af
Labarum.svg Det underromerske Storbritannien
Kongeriget England

The Kingdom of the East Angles ( gammelengelsk : Ēastengla Rīċe ; latin : Regnum Orientalium Anglorum ), i dag kendt som Kingdom of East Anglia, var et lille selvstændigt kongerige af anglerne omfattende det, der nu er de engelske amter Norfolk og Suffolk og måske den østlige del af fenerne . Kongeriget blev dannet i det 6. århundrede i kølvandet på den angelsaksiske bosættelse i Storbritannien . Det blev regeret af Wuffingas -dynastiet i det 7. og 8. århundrede, men faldt til Mercia i 794, og blev erobret af danskerne i 869 for at indgå i Daneloven . Det blev erobret af Edward den Ældre og indlemmet i kongeriget England i 918.

Historie

Kongeriget East Anglia blev organiseret i det første eller andet kvartal af det 6. århundrede, med Wehha opført som den første konge af East Angles, efterfulgt af Wuffa .

Indtil 749 var kongerne af East Anglia Wuffingas, opkaldt efter den semi-historiske Wuffa. I løbet af det tidlige 7. århundrede under Rædwald af East Anglia var det et magtfuldt angelsaksisk kongerige. Rædwald, den første østanglianske konge, der blev døbt en kristen, ses af mange lærde som den person, der er begravet i (eller mindes ved) skibsbegravelsen ved Sutton Hoo, nær Woodbridge . I løbet af de årtier, der fulgte efter hans død i omkring 624, blev East Anglia i stigende grad domineret af kongeriget Mercia . Flere af Rædwalds efterfølgere blev dræbt i kamp, ​​såsom Sigeberht, under hvis styre og med vejledning af hans biskop, Felix af Bourgogne, kristendommen var solidt etableret.

Fra Mercians død af Æthelberht II i 794 til 825 ophørte East Anglia med at være et selvstændigt kongerige, bortset fra en kort genansættelse under Eadwald i 796. Det overlevede indtil 869, hvor vikingerne besejrede østanglierne i kamp og deres konge., Edmund Martyren, blev dræbt. Efter 879 bosatte vikingerne sig permanent i East Anglia. I 903 fik den eksil Æthelwold ætheling de østanglianske danskere til at føre en katastrofal krig mod sin fætter Edward den Ældre . I 917, efter en række danske nederlag, underkastede East Anglia sig til Edward og blev indlemmet i kongeriget England, og blev derefter et jarledømme .

Afregning

East Anglia blev bosat af angelsakserne tidligere end mange andre regioner, muligvis i begyndelsen af ​​det femte århundrede. Det opstod fra den politiske konsolidering af anglerne i det omtrentlige område af det tidligere territorium Iceni og de romerske civitas, med centrum ved Venta Icenorum, tæt på Caistor St. Edmund . Regionen, der skulle blive til East Anglia, ser ud til at være blevet affolket til en vis grad omkring det fjerde århundrede. Ken Dark skriver, at "i det mindste i dette område, og muligvis mere udbredt i det østlige Storbritannien, ser store landområder ud til at være blevet øde i slutningen af ​​det fjerde århundrede, muligvis inklusive hele 'små byer' og landsbyer. Dette lader ikke til at være en lokal ændring i bebyggelsens placering, størrelse eller karakter, men ægte desertering."

Ifølge Bede nedstammede østvinklerne (og mellemvinklerne, mercierne og nordumbrerne ) fra indfødte i Angeln (nu i det moderne Tyskland). Den første reference til East Angles er fra omkring 704-713, i Whitby Life of St Gregory . Mens de arkæologiske og sproglige beviser tyder på, at en storstilet migration og bosættelse af regionen af ​​kontinentale germansktalende fandt sted, er det blevet stillet spørgsmålstegn ved, om alle migranterne selv identificerede sig som vinkler.

East Angles dannede et af syv kongeriger kendt af post-middelalderlige historikere som Heptarchy, et skema brugt af Henry af Huntingdon i det 12. århundrede. Nogle moderne historikere har stillet spørgsmålstegn ved, om de syv nogensinde har eksisteret samtidig og hævder, at den politiske situation var langt mere kompliceret.

Hedensk styre

Det gyldne bæltespænde fra Sutton Hoo skibsbegravelse

East Angles blev oprindeligt styret af det hedenske Wuffingas-dynasti, tilsyneladende opkaldt efter en tidlig kong Wuffa, selvom hans navn kan være en bagskabelse fra navnet på dynastiet, som betyder "ulvens efterkommere". En uundværlig kilde til rigets og dets herskeres tidlige historie er Bedes kirkelige historie, men han gav kun lidt om kronologien for de østanglianske konger eller længden af ​​deres regeringstid. Intet er kendt om de tidligste konger, eller hvordan riget blev organiseret, selvom et muligt centrum for kongelig magt er koncentrationen af ​​skibsbegravelser ved Snape og Sutton Hoo i det østlige Suffolk. "North Folk" og "South Folk" kan have eksisteret før ankomsten af ​​de første østanglianske konger.

Den mest magtfulde af Wuffingas-kongerne var Rædwald, "søn af Tytil, hvis far var Wuffa", ifølge Ecclesiastic History . I en kort periode i det tidlige 7. århundrede, mens Rædwald regerede, var East Anglia blandt de mest magtfulde kongeriger i det angelsaksiske England: Han blev beskrevet af Bede som overherre over kongerigerne syd for Humber . I 616 havde han været stærk nok til at besejre og dræbe den nordumbriske konge Æthelfrith i slaget ved floden Idle og trone Edwin af Northumbria . Han var sandsynligvis den person, der blev hædret af den overdådige skibsbegravelse ved Sutton Hoo. Det er blevet foreslået af Blair, på grund af parallellerne mellem nogle genstande fundet under Mound 1 ved Sutton Hoo og dem, der blev opdaget ved Vendel i Sverige, at Wuffingas kan have været efterkommere af en østsvensk kongefamilie. De ting, man tidligere mente at komme fra Sverige, menes dog nu at være fremstillet i England, og det forekommer mindre sandsynligt, at Wuffingaerne var af svensk oprindelse.

The Heptarchy ifølge Bartholomew's A litterary & historical atlas of Europe (1914)

Kristning

Den angelsaksiske kristendom blev etableret i det 7. århundrede. Det omfang, hvor hedenskaben blev fordrevet, er eksemplificeret ved manglen på nogen østangliansk bosættelse opkaldt efter de gamle guder .

I 604 blev Rædwald den første østanglianske konge, der blev døbt. Han opretholdt et kristent alter, men fortsatte samtidig med at tilbede hedenske guder. Fra 616, da hedenske monarker kortvarigt vendte tilbage i Kent og Essex, var East Anglia indtil Rædwalds død det eneste angelsaksiske kongerige med en regerende døbt konge. Ved sin død omkring 624 blev han efterfulgt af sin søn Eorpwald, som kort efter blev konverteret fra hedenskab under indflydelse af Edwin, men hans nye religion blev åbenbart modarbejdet i East Anglia, og Eorpwald mødte sin død i hænderne på en hedensk, Ricberht . Efter tre års frafald sejrede kristendommen med tiltrædelsen af ​​Eorpwalds bror (eller stedbror) Sigeberht, som var blevet døbt under sit eksil i Frankrig . Sigeberht førte tilsyn med etableringen af ​​det første østanglianske se for Felix af Bourgogne ved Dommoc, sandsynligvis Dunwich . Han abdicerede senere til fordel for sin bror Ecgric og trak sig tilbage til et kloster.

Merciansk aggression

East Anglias eminence under Rædwald blev offer for den stigende magt Penda af Mercia og efterfølgere. Fra midten af ​​det 7. til det tidlige 9. århundrede voksede den mercianske magt, indtil en stor region fra Themsen til Humber, inklusive East Anglia og den sydøstlige del, kom under merciansk hegemoni. I begyndelsen af ​​640'erne besejrede og dræbte Penda både Ecgric og Sigeberht, som senere blev æret som en helgen. Ecgrics efterfølger Anna og Annas søn Jurmin blev dræbt i 654 i slaget ved Bulcamp, nær Blythburgh . Befriet fra Annas udfordring udsatte Penda East Anglia for Mercierne. I 655 sluttede Æthelhere of East Anglia sig til Penda i et felttog mod Oswiu, der endte med et massivt Mercian-nederlag i slaget ved Winwaed, hvor Penda og hans allierede Æthelhere blev dræbt.

Den sidste Wuffingas-konge var Ælfwald, som døde i 749. I slutningen af ​​det 7. og 8. århundrede fortsatte East Anglia med at blive overskygget af merciansk hegemoni, indtil Offa af Mercia i 794 fik den østanglianske konge Æthelberht henrettet og derefter overtog kontrollen over kongeriget. for sig selv. En kort genoplivning af den østanglianske uafhængighed under Eadwald, efter Offas død i 796, blev undertrykt af den nye mercianske konge, Coenwulf .

Østangliansk uafhængighed blev genoprettet ved et oprør mod Mercia ledet af Æthelstan i 825. Beornwulf af Mercias forsøg på at genoprette Mercias kontrol resulterede i hans nederlag og død, og hans efterfølger Ludeca nåede samme ende i 827. East Angles appellerede til Egbert af Wessex til beskyttelse mod Mercianerne og Æthelstan anerkendte derefter Egbert som sin overherre. Mens Wessex tog kontrol over de sydøstlige kongeriger, der blev absorberet af Mercia i det 8. århundrede, kunne East Anglia bevare sin uafhængighed.

Vikingeangreb og eventuel afvikling

England i 878, da East Anglia blev regeret af Guthrum

I 865 blev East Anglia invaderet af den danske store hedenske hær, som besatte vinterkvarterer og sikrede heste inden afgang til Northumbria . Danskerne vendte tilbage i 869 for at overvintre ved Thetford, før de blev angrebet af styrkerne fra Edmund of East Anglia, som blev besejret og dræbt ved Hægelisdun (identificeret forskelligt som Bradfield St Clare i 983, tæt på hans sidste hvilested ved Bury St. Edmunds, Hellesdon i Norfolk (dokumenteret som Hægelisdun ca. 985) eller Hoxne i Suffolk, og nu hos Maldon i Essex). Fra da af holdt East Anglia reelt op med at være et selvstændigt kongerige. Efter at have besejret East Angles indsatte danskerne dukkekonger til at regere på deres vegne, mens de genoptog deres felttog mod Mercia og Wessex. I 878 blev den sidste aktive del af den store hedenske hær besejret af Alfred den Store og trak sig tilbage fra Wessex efter at have sluttet fred. I 880 vendte vikingerne tilbage til East Anglia under Guthrum, som ifølge middelalderhistorikeren Pauline Stafford "hurtigt tilpassede sig det territoriale kongedømme og dets pynt, herunder prægning af mønter."

Sammen med det traditionelle territorium East Anglia, Cambridgeshire og dele af Bedfordshire og Hertfordshire omfattede Guthrums rige sandsynligvis Essex, den ene del af Wessex, der kom under dansk kontrol. En fredsaftale blev indgået mellem Alfred og Guthrum engang i 880'erne.

Absorption i kongeriget England

I begyndelsen af ​​det 10. århundrede kom de østanglianske danskere under stigende pres fra Edward, kongen af ​​Wessex. I 902 ankom Edwards fætter Æthelwold ætheling, efter at være blevet drevet i eksil efter et mislykket bud på tronen, til Essex efter et ophold i Northumbria. Han blev tilsyneladende accepteret som konge af nogle eller alle danskere i England og fik i 903 de østanglianske danskere til at føre krig mod Edward. Dette endte i katastrofe med Æthelwolds og Eohrics død i East Anglia i et slag i Fens.

I 911-919 udvidede Edward sin kontrol over resten af ​​England syd for Humber og etablerede i Essex og Mercia burhs, ofte designet til at kontrollere danskernes brug af en flod. I 917 brød den danske stilling i området pludselig sammen. En hurtig række af nederlag kulminerede med tabet af områderne Northampton og Huntingdon sammen med resten af ​​Essex: en dansk konge, sandsynligvis fra East Anglia, blev dræbt ved Tempsford . Trods forstærkning fra udlandet blev de danske modangreb slået ned, og efter at mange af deres engelske undersåtter var afvist, da Edwards hær rykkede frem, kapitulerede danskerne i East Anglia og Cambridge.

East Anglia blev optaget i kongeriget England. Norfolk og Suffolk blev en del af et nyt jarledømme i East Anglia i 1017, da Thorkell den Høje blev gjort til jarl af Knud den Store . Den restaurerede kirkelige struktur så to tidligere østanglianske bisperåd erstattet af et enkelt i North Elmham .

Gammel østanglisk dialekt

East Angles talte oldengelsk . Deres sprog er historisk vigtigt, da de var blandt de første germanske bosættere, der ankom til Storbritannien i løbet af det 5. århundrede: ifølge Kortmann og Schneider kan East Anglia "for alvor hævde at være det første sted i verden, hvor der blev talt engelsk."

Beviset for dialekter i oldengelsk kommer fra studiet af tekster, stednavne, personlige navne og mønter. AH Smith var den første til at anerkende eksistensen af ​​en separat gammel østanglisk dialekt, foruden de anerkendte dialekter Northumbrian, Mercian, West Saxon og Kentish . Han erkendte, at hans forslag til en sådan dialekt var foreløbigt, idet han anerkendte, at "de sproglige grænser for de oprindelige dialekter ikke kunne have nydt langvarig stabilitet." Da ingen østangliske manuskripter, oldengelske inskriptioner eller litterære optegnelser såsom chartre har overlevet, er der kun få beviser, der understøtter eksistensen af ​​en sådan dialekt. Ifølge en undersøgelse foretaget af Von Feilitzen i 1930'erne var registreringen af ​​mange stednavne i Domesday Book "i sidste ende baseret på beviser fra lokale juryer", og derfor blev den talte form af angelsaksiske steder og mennesker delvist bevaret på denne måde . Beviser fra Domesday Book og senere kilder tyder på, at der engang har eksisteret en dialektgrænse, svarende til en linje, der adskiller de engelske amter Cambridgeshire (herunder de engang tyndt beboede Fens), Norfolk og Suffolk fra deres naboer .

Geografi

Et fysisk kort over det østlige England

Kongeriget Østvinklerne grænsede op til Nordsøen mod nord og øst, hvor floden Stour historisk delte det fra østsakserne mod syd. Nordsøen gav en "blomstrende maritim forbindelse til Skandinavien og de nordlige dele af Tyskland", ifølge historikeren Richard Hoggett. Kongerigets vestlige grænse varierede fra floderne Ouse, Lark og Kennett til længere mod vest, så langt som til Cam i det nuværende Cambridgeshire. I sin største udstrækning omfattede kongeriget de moderne amter Norfolk, Suffolk og dele af det østlige Cambridgeshire.

Erosion på den østlige grænse og aflejring på nordkysten ændrede den østanglianske kystlinje i romersk og angelsaksisk tid (og gør det fortsat). I sidstnævnte oversvømmede havet de lavtliggende moser. Efterhånden som havniveauet faldt, blev alluvium aflejret nær store flodmundinger, og den "store flodmunding" nær Burgh Castle blev lukket af en stor jordpyt .

Kilder

Ingen østangliske chartre (og få andre dokumenter) har overlevet, mens de middelalderlige krøniker, der refererer til East Angles, behandles med stor forsigtighed af lærde. Så få optegnelser fra Kongeriget Østvinklerne har overlevet på grund af en fuldstændig ødelæggelse af rigets klostre og forsvinden af ​​de to østangliske ser som følge af vikingetogt og bosættelse. Den vigtigste dokumentariske kilde for den tidlige periode er Bedes kirkelige historie om det engelske folk fra det 8. århundrede . East Anglia nævnes første gang som en særskilt politisk enhed i Tribal Hidage, menes at være blevet kompileret et sted i England i løbet af det 7. århundrede.

Angelsaksiske kilder, der inkluderer information om østvinklerne eller begivenheder relateret til kongeriget:

Post-normanniske kilder (med variabel historisk gyldighed):

Se også

Noter

Referencer

  • Fisiak, Old East Anglian
  • Hoggett, Richard (2010). Arkæologien af ​​den østanglianske omvendelse . Woodbridge: The Boydell Press. ISBN 978-1-84383-595-0.
  • Hoops, Johannes (1986) [1911–1919]. Reallexikon der germanischen Altertumskunde (på engelsk og tysk). Berlin: Walter de Gruyter & Co. ISBN 978-3-11-010468-4.
  • Kirby, DP (2000). De tidligste engelske konger . London og New York: Routledge. ISBN 978-0-415-24211-0.
  • Warner, Peter (1996). Suffolks oprindelse . Manchester og New York: Manchester University Press. ISBN 978-0-7190-3817-4.

Bibliografi

  • Hadley, Dawn (2009). "Vikingetogt og erobring". I Stafford, Pauline (red.). En følgesvend til den tidlige middelalder: Storbritannien og Irland, ca. 500-c. 1100 . Chichester: Blackwell. ISBN 978-1-4051-0628-3.
  • Williams, Gareth (2001). "Mercian Coinage and Authority". I Brown, Michelle P.; Farr, Carol Ann (red.). Mercia: et angelsaksisk kongerige i Europa . Leicester: Leicester University Press. ISBN 978-0-8264-7765-1.

Yderligere læsning

Koordinater : 52°30′N 01°00′E / 52.500°N 1.000°E / 52.500; 1.000