Marilyn Monroe -Marilyn Monroe

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Marilyn Monroe
Monroecirca1953.jpg
Monroe i 1953
Født
Norma Jeane Mortenson

( 1926-06-01 )1. juni 1926
Los Angeles, Californien, USA
Døde 4. august 1962 (1962-08-04)(36 år)
Los Angeles, Californien, USA
Dødsårsag Overdosis barbiturat
Hvilested Westwood Village Memorial Park Cemetery
Andre navne Norma Jeane Baker
Beskæftigelse
  • Skuespillerinde
  • model
  • sanger
Åre aktiv 1945-1962
Ægtefæller
Forældre)
Pårørende Berniece Baker Miracle (halvsøster)
Internet side marilynmonroe .com
Underskrift
Marilyn Monroe Signature.svg

Marilyn Monroe (født Norma Jeane Mortenson ; 1. juni 1926 – 4. august 1962) var en amerikansk skuespillerinde, sangerinde og model. Berømt for at spille komiske " blonde bombe "-karakterer, blev hun et af de mest populære sexsymboler i 1950'erne og begyndelsen af ​​1960'erne, såvel som et emblem på æraens seksuelle revolution . Hun var en top-billed skuespillerinde i et årti, og hendes film indtjente $200 millioner (svarende til $2 milliarder i 2021) på tidspunktet for hendes død i 1962. Længe efter hendes død er Monroe stadig et stort ikon for popkulturen . I 1999 rangerede American Film Institute hende som sjette på deres liste over de største kvindelige filmlegender fra Hollywoods guldalder .

Født og opvokset i Los Angeles tilbragte Monroe det meste af sin barndom i plejehjem og et børnehjem ; hun giftede sig i en alder af seksten. Hun arbejdede på en fabrik under Anden Verdenskrig, da hun mødte en fotograf fra First Motion Picture Unit og begyndte en succesfuld pin-up-modelkarriere, som førte til kortvarige filmkontrakter med 20th Century Fox og Columbia Pictures . Efter en række mindre filmroller underskrev hun en ny kontrakt med Fox i slutningen af ​​1950. I løbet af de næste to år blev hun en populær skuespillerinde med roller i flere komedier, herunder As Young as You Feel og Monkey Business og i dramaerne Clash by Night og Don't bother to Knock . Hun stod over for en skandale, da det blev afsløret, at hun havde poseret til nøgenbilleder, inden hun blev stjerne, men historien skadede ikke hendes karriere og resulterede i stedet i øget interesse for hendes film.

I 1953 var Monroe en af ​​de mest salgbare Hollywood-stjerner; hun havde hovedroller i film noir Niagara, som åbenlyst stolede på hendes sexappeal, og komedier Gentlemen Prefer Blondes og How to Marry a Millionaire, som etablerede hendes stjernebillede som en "dum blondine". Samme år blev hendes nøgenbilleder brugt som midterfold og på forsiden af ​​det første nummer af Playboy . Hun spillede en væsentlig rolle i skabelsen og forvaltningen af ​​sit offentlige image gennem hele sin karriere, men hun blev skuffet, da hun blev typecastet og underbetalt af studiet. Hun blev kortvarigt suspenderet i begyndelsen af ​​1954 for at nægte et filmprojekt, men vendte tilbage for at spille hovedrollen i The Seven Year Itch (1955), en af ​​de største billetkontorsucceser i hendes karriere.

Da studiet stadig var tilbageholdende med at ændre Monroes kontrakt, grundlagde hun sit eget filmproduktionsselskab i 1954. Hun dedikerede 1955 til at opbygge virksomheden og begyndte at studere metodeskuespil under Lee Strasberg i Actors Studio . Senere samme år tildelte Fox hende en ny kontrakt, som gav hende mere kontrol og en større løn. Hendes efterfølgende roller omfattede en anmelderrost præstation i Bus Stop (1956) og hendes første uafhængige produktion i The Prince and the Showgirl (1957). Hun vandt en Golden Globe for bedste kvindelige hovedrolle for sin rolle i Some Like It Hot (1959), en kritisk og kommerciel succes. Hendes sidste afsluttede film var dramaet The Misfits (1961).

Monroes urolige privatliv fik stor opmærksomhed. Hun kæmpede med afhængighed og humørforstyrrelser . Hendes ægteskaber med den pensionerede baseballstjerne Joe DiMaggio og med dramatikeren Arthur Miller blev meget omtalt, men endte med skilsmisse. Den 4. august 1962 døde hun i en alder af 36 af en overdosis barbiturater i sit hjem i Los Angeles. Hendes død blev dømt som et sandsynligt selvmord.

Liv og karriere

1926–1943: Barndom og første ægteskab

Monroe som spædbarn, iført en hvid kjole og siddende på et fåreskindstæppe
Monroe som spæd, ca.  1927

Monroe blev født som Norma Jeane Mortenson den 1. juni 1926 på Los Angeles County Hospital i Los Angeles, Californien. Hendes mor, Gladys Pearl Baker (født Monroe) blev født i Piedras Negras, Coahuila, Mexico, til en fattig familie i Midtvesten, som var migreret til Californien ved århundredeskiftet. I en alder af 15 giftede Gladys sig med John Newton Baker, en voldelig mand ni år ældre end hende. De havde to børn ved navn Robert (1917-1933) og Berniece (1919-2014). Hun søgte med succes skilsmisse og forældremyndighed i 1923, men Baker kidnappede børnene kort efter og flyttede med dem til sit hjemland, Kentucky .

Monroe fik ikke at vide, at hun havde en søster, før hun var 12 og mødte Berniece for første gang som voksen. Efter skilsmissen arbejdede Gladys som filmnegativskærer hos Consolidated Film Industries . I 1924 giftede hun sig med Martin Edward Mortensen, men de gik fra hinanden kun nogle måneder senere og blev skilt i 1928. I 2022 viste DNA-tests, at Monroes far var Charles Stanley Gifford, Gladys' kollega, som hun havde en affære med i 1925.

Selvom Gladys mentalt og økonomisk var uforberedt på et barn, var Monroes tidlige barndom stabil og lykkelig. Gladys placerede sin datter hos evangeliske kristne plejeforældre Albert og Ida Bolender i den landlige by Hawthorne . Der boede hun også de første seks måneder, indtil hun på grund af arbejde blev tvunget til at flytte tilbage til byen. Hun begyndte derefter at besøge sin datter i weekenden. I sommeren 1933 købte Gladys et lille hus i Hollywood med et lån fra Home Owners' Loan Corporation og flyttede syv-årige Monroe ind hos hende.

De delte huset med logerende, skuespillerne George og Maude Atkinson og deres datter, Nellie. I januar 1934 fik Gladys et mentalt sammenbrud og blev diagnosticeret med paranoid skizofreni . Efter flere måneder på et hvilehjem blev hun indlagt på Metropolitan State Hospital . Hun tilbragte resten af ​​sit liv ind og ud af hospitaler og var sjældent i kontakt med Monroe. Monroe blev en afdeling i staten, og hendes mors ven, Grace Goddard, tog ansvaret for hendes og hendes mors anliggender.

Monroe med sin første mand, James Dougherty, ca.  1943-44 . De giftede sig, da hun var 16 år gammel.

I de næste fire år ændrede Monroes livssituation sig ofte. I de første 16 måneder fortsatte hun med at bo hos Atkinson-familien, og hun kan være blevet seksuelt misbrugt i løbet af denne tid. Altid en genert pige, udviklede hun nu også en stamme og blev tilbagetrukket. I sommeren 1935 boede hun kortvarigt hos Grace og hendes mand Erwin "Doc" Goddard og to andre familier. I september 1935 anbragte Grace hende i Los Angeles Orphans Home. Børnehjemmet var "en modelinstitution" og blev beskrevet i positive vendinger af hendes jævnaldrende, men Monroe følte sig forladt.

Opmuntret af personalet på børnehjemmet, som troede, at Monroe ville være lykkeligere at bo i en familie, blev Grace hendes værge i 1936, men tog hende ikke ud af børnehjemmet før sommeren 1937. Monroes andet ophold hos Goddards varede kun få måneder, fordi Doc misbrugte hende. Hun boede derefter korte perioder med sine slægtninge og Graces venner og slægtninge i Los Angeles og Compton .

Det var Monroes barndomsoplevelser, der først fik hende til at ønske at blive skuespiller: "Jeg kunne ikke lide verden omkring mig, fordi den var lidt dyster ... Da jeg hørte, at det her var skuespil, sagde jeg, at det var det, jeg ville være. ... Nogle af mine plejefamilier plejede at sende mig i biografen for at få mig ud af huset, og der sad jeg hele dagen og langt ud på natten. Oppe foran, der med skærmen så stor, et lille barn helt alene, og jeg elskede det."

Monroe fandt et mere permanent hjem i september 1938, da hun begyndte at bo hos Graces tante, Ana Lower, i Sawtelle . Hun blev indskrevet på Emerson Junior High School og gik til ugentlige Christian Science - tjenester med Lower. Monroe var ellers en middelmådig elev, men udmærkede sig i at skrive og bidrog til skoleavisen. På grund af den ældre Lowers helbredsproblemer vendte Monroe tilbage for at bo hos the Goddards i Van Nuys omkring begyndelsen af ​​1941.

Samme år begyndte hun at gå på Van Nuys High School . I 1942 flyttede firmaet, der ansatte Doc Goddard, ham til West Virginia . Californiens børnebeskyttelseslove forhindrede Goddards i at tage Monroe ud af staten, og hun stod over for at skulle vende tilbage til børnehjemmet. Som en løsning giftede hun sig med deres naboers 21-årige søn, fabriksarbejder James Dougherty, den 19. juni 1942, lige efter sin 16-års fødselsdag.

Monroe droppede efterfølgende ud af gymnasiet og blev husmor. Hun fandt sig selv og Dougherty usammenhængende og udtalte senere, at hun "dø af kedsomhed" under ægteskabet. I 1943 meldte Dougherty sig til Merchant Marine og blev udstationeret på Santa Catalina Island, hvor Monroe flyttede med ham.

1944–1948: Modellering og første filmroller

Portræt af Monroe på 20 år, taget på Radioplane Munitions Factory
Et foto af Monroe taget af David Conover i midten af ​​1944 hos Radioplane Company

I april 1944 blev Dougherty sendt ud til Stillehavet, og han ville forblive der i det meste af de næste to år. Monroe flyttede ind hos sine svigerforældre og begyndte et job hos Radioplane Company, en ammunitionsfabrik i Van Nuys. I slutningen af ​​1944 mødte hun fotografen David Conover, som var blevet sendt af US Army Air Forces ' First Motion Picture Unit til fabrikken for at tage moralske billeder af kvindelige arbejdere. Selvom ingen af ​​hendes billeder blev brugt, holdt hun op med at arbejde på fabrikken i januar 1945 og begyndte at modellere for Conover og hans venner. Trodsede sin udsendte mand, flyttede hun på egen hånd og underskrev en kontrakt med Blue Book Model Agency i august 1945.

Agenturet anså Monroes figur mere egnet til pin-up end high fashion modellering, og hun blev for det meste vist i reklamer og herreblade. For at gøre sig selv mere arbejdsdygtig rettede hun sit hår og farvede det blondt. Ifølge Emmeline Snively, bureauets ejer, blev Monroe hurtigt en af ​​dets mest ambitiøse og hårdtarbejdende modeller; i begyndelsen af ​​1946 havde hun optrådt på 33 magasinforsider til publikationer som Pageant, US Camera, Laff og Peek . Som model brugte Monroe af og til pseudonymet Jean Norman.

En smilende Monroe sidder på en strand og læner sig tilbage på armene. Hun er iført bikini og kilesandaler.
Monroe poserer som en pin-up model til et postkortfotografi c.  1940'erne

Gennem Snively underskrev Monroe en kontrakt med et skuespillerbureau i juni 1946. Efter et mislykket interview hos Paramount Pictures, fik hun en screen-test af Ben Lyon, en 20th Century-Fox- direktør. Direktør Darryl F. Zanuck var ikke begtret for det, men han gav hende en standard seks måneders kontrakt for at undgå, at hun blev underskrevet af det rivaliserende studie RKO Pictures . Monroes kontrakt begyndte i august 1946, og hun og Lyon valgte kunstnernavnet "Marilyn Monroe". Det første navn blev valgt af Lyon, som blev mindet om Broadway-stjernen Marilyn Miller ; det sidste var Monroes mors pigenavn. I september 1946 blev hun skilt fra Dougherty, som var imod hendes karriere.

Monroe tilbragte sine første seks måneder hos Fox med at lære skuespil, sang og dans og observere filmfremstillingsprocessen. Hendes kontrakt blev fornyet i februar 1947, og hun fik sine første filmroller, bitroller i Dangerous Years (1947) og Scudda Hoo! Scudda Hay! (1948). Studiet indskrev hende også i Actors' Laboratory Theatre, en skuespillerskole, der underviser i Gruppeteatrets teknikker ; hun udtalte senere, at det var "min første smag af, hvad ægte skuespil i et rigtigt drama kunne være, og jeg var hooked". På trods af hendes entusiasme mente hendes lærere, at hun var for genert og usikker til at have en fremtid inden for skuespil, og Fox fornyede ikke sin kontrakt i august 1947. Hun vendte tilbage til modellering, mens hun også af og til lavede småjobs på filmstudier, såsom at arbejde som danser "pacer" bag kulisserne for at holde leads on point ved musikalske sæt.

Monroe på et reklamebillede taget i 1948

Monroe var fast besluttet på at klare det som skuespillerinde og fortsatte med at studere på Actors' Lab. Hun havde en lille rolle i stykket Glamour PreferredBliss-Hayden Theatre, men det sluttede efter et par forestillinger. For at netværke besøgte hun producerernes kontorer, blev ven med sladderspalteskribent Sidney Skolsky og underholdt indflydelsesrige mandlige gæster ved studiet, en praksis hun havde begyndt på Fox. Hun blev også ven og lejlighedsvis sexpartner med Fox-direktør Joseph M. Schenck, som overtalte sin ven Harry Cohn, chefen for Columbia Pictures, til at underskrive hende i marts 1948.

Hos Columbia blev Monroes look modelleret efter Rita Hayworth, og hendes hår var bleget platinblond. Hun begyndte at arbejde sammen med studiets hoveddramatræner, Natasha Lytess, som ville forblive hendes mentor indtil 1955. Hendes eneste film i studiet var low-budget-musicalen Ladies of the Chorus (1948), hvor hun havde sin første hovedrolle som en korpige, der kureres af en velhavende mand. Hun testede også for hovedrollen i Born Yesterday (1950), men hendes kontrakt blev ikke fornyet i september 1948. Ladies of the Chorus blev udgivet den følgende måned og var ikke en succes.

1949–1952: Gennembrudsår

Monroe i Asfaltjunglen. Hun er iført en sort kjole og står i en døråbning over for en mand iført en trenchcoat og en fedora
Monroe i The Asphalt Jungle (1950), en af ​​hendes tidligste forestillinger, der fik opmærksomhed fra filmkritikere.

Da hendes kontrakt i Columbia sluttede, vendte Monroe tilbage til modellering. Hun optog en reklame for Pabst- øl og poserede i kunstneriske nøgenbilleder af Tom Kelley til John Baumgarth-kalendere (ved at bruge navnet 'Mona Monroe'). Monroe havde tidligere poseret topløs eller iklædt en bikini for andre kunstnere som Earl Moran, og følte sig godt tilpas med nøgenhed. Kort efter at have forladt Columbia mødte hun også og blev protegée og elskerinde til Johnny Hyde, vicepræsidenten for William Morris Agency .

Gennem Hyde fik Monroe små roller i adskillige film, herunder i to anmelderroste værker: Joseph Mankiewiczs drama All About Eve (1950) og John Hustons film noir The Asphalt Jungle (1950). På trods af, at hendes skærmtid kun var et par minutter i sidstnævnte, fik hun en omtale i Photoplay og ifølge biograf Donald Spoto "flyttede sig effektivt fra filmmodel til seriøs skuespillerinde". I december 1950 forhandlede Hyde en syv-årig kontrakt for Monroe med 20th Century-Fox. Ifølge sine vilkår kunne Fox vælge ikke at forny kontrakten efter hvert år. Hyde døde af et hjerteanfald kun få dage senere, som efterlod Monroe ødelagt.

I 1951 havde Monroe biroller i tre moderat succesrige Fox-komedier: As Young as You Feel, Love Nest og Let's Make It Legal . Ifølge Spoto fremhævede alle tre film hende "i det væsentlige [som] et sexet ornament", men hun modtog en del ros fra kritikere: Bosley Crowther fra The New York Times beskrev hende som "fremragende" i As Young As You Feel og Ezra Goodman fra The New York Times. Los Angeles Daily News kaldte hende "en af ​​de smarteste kommende [skuespillerinder]" for Love Nest .

Hendes popularitet blandt publikum voksede også: Hun modtog flere tusinde fanbreve om ugen og blev erklæret "Miss Cheesecake of 1951" af hæravisen Stars and Stripes, hvilket afspejler soldaternes præferencer i Koreakrigen . I februar 1952 udnævnte Hollywood Foreign Press Association Monroe til "den bedste unge box office-personlighed". I sit privatliv havde Monroe et kort forhold til instruktøren Elia Kazan og gik også kort sammen med flere andre mænd, herunder instruktøren Nicholas Ray og skuespillerne Yul Brynner og Peter Lawford . I begyndelsen af ​​1952 begyndte hun en meget omtalt romantik med den pensionerede New York Yankees baseballstjerne Joe DiMaggio, en af ​​tidens mest berømte sportspersonligheder.

Monroe med Keith Andes i Clash by Night (1952). Filmen tillod Monroe at vise mere af sit skuespiludvalg i en dramatisk rolle.

Monroe befandt sig i centrum af en skandale i marts 1952, da hun offentligt afslørede, at hun havde stillet op til en nøgenkalender i 1949. Studiet havde lært om billederne, og at hun offentligt rygtedes at være modellen nogle uger før, og sammen med Monroe besluttede, at for at undgå at skade hendes karriere, var det bedst at indrømme over for dem, mens hun understregede, at hun havde været knust på det tidspunkt. Strategien fik hendes offentlige sympati og øgede interessen for hendes film, som hun nu modtog topfakturering for . I kølvandet på skandalen blev Monroe vist på forsiden af ​​Life som "Talk of Hollywood", og sladderspalteskribent Hedda Hopper erklærede hende for "cheesecake queen" som blev "box office smash". Tre af Monroes film — Clash by Night, Don't Bother to Knock og We're Not Married! — blev frigivet kort efter for at udnytte de offentlige interesser.

På trods af sin nyfundne popularitet som sexsymbol, ønskede Monroe også at fremvise mere af hendes skuespiludvalg. Hun var begyndt at tage skuespilkurser hos Michael Chekhov og mime Lotte Goslar kort efter påbegyndelsen af ​​Fox-kontrakten, og Clash by Night og Don't Bother to Knock viste hende i forskellige roller. I førstnævnte, et drama med Barbara Stanwyck i hovedrollen og instrueret af Fritz Lang, spillede hun en fiskekonservesfabrik; for at forberede sig tilbragte hun tid i en fiskekonservesfabrik i Monterey . Hun modtog positive anmeldelser for sin præstation: The Hollywood Reporter udtalte, at "hun fortjener hovedrollestatus med sin fremragende fortolkning", og Variety skrev, at hun "har en nem levering, som gør hende til en cinch for popularitet". Sidstnævnte var en thriller, hvor Monroe medvirkede som en mentalt forstyrret babysitter, og som Zanuck brugte til at teste sine evner i en tungere dramatisk rolle. Den fik blandede anmeldelser fra kritikere, hvor Crowther anså hende for uerfaren til den svære rolle, og Variety gav manuskriptet skylden for filmens problemer.

Monroe, iført en gennemsigtig blondekåbe og diamantøreringe, sidder ved et toiletbord og ser uden for kameraet med et chokeret udtryk
Monroe i Don't Bother to Knock (1952)

Monroes tre andre film i 1952 fortsatte med hendes typecasting i komiske roller, der fremhævede hendes sexappeal. I Vi er ikke gift! , hendes rolle som en skønhedskonkurrencedeltager blev skabt udelukkende for at "præsentere Marilyn i to badedragter", ifølge forfatteren Nunnally Johnson . I Howard Hawks Monkey Business, hvor hun optrådte over for Cary Grant, spillede hun en sekretær, der er en "stum, barnlig blondine, uskyldigt uvidende om den kaos, hendes sexighed forårsager omkring hende".

I O. Henry's Full House optrådte hun sammen med Charles Laughton i en forbipasserende vignet som en gadevandrer fra det nittende århundrede. Monroe tilføjede sit ry som et nyt sexsymbol med reklamestunts det år: hun bar en afslørende kjole, da hun optrådte som Grand Marshal ved Miss America Pageant -paraden, og fortalte sladder-klummeskribenten Earl Wilson, at hun normalt ikke bar undertøj. Ved årets udgang udnævnte sladderspalteskribent Florabel Muir Monroe til " it-pigen " i 1952.

I denne periode fik Monroe ry for at være svær at arbejde med, hvilket ville blive værre, efterhånden som hendes karriere skred frem. Hun kom ofte for sent eller dukkede slet ikke op, huskede ikke sine replikker og ville kræve flere gentagelser, før hun var tilfreds med sin præstation. Hendes afhængighed af sine skuespillertrænere - Natasha Lytess og derefter Paula Strasberg - irriterede også instruktører. Monroes problemer er blevet tilskrevet en kombination af perfektionisme, lavt selvværd og sceneskræk.

Hun kunne ikke lide sin manglende kontrol på filmoptagelser og oplevede aldrig lignende problemer under fotooptagelser, hvor hun havde mere indflydelse på sin præstation og kunne være mere spontan i stedet for at følge et manuskript. For at lindre sin angst og kroniske søvnløshed begyndte hun at bruge barbiturater, amfetamin og alkohol, hvilket også forværrede hendes problemer, selvom hun først blev alvorligt afhængig i 1956. Ifølge Sarah Churchwell var noget af Monroes adfærd, især senere i karrieren., var også et svar på nedladenhed og sexisme fra hendes mandlige medstjerner og instruktører. På samme måde har biograf Lois Banner udtalt, at hun blev mobbet af mange af sine instruktører.

1953: Rising star

Monroe i Niagara. Et nærbillede af hendes ansigt og skuldre; hun er iført øreringe i guld og en chokerende pink top
Monroe i Niagara (1953), som dvælede ved hendes sexappeal
Monroe i Gentlemen foretrækker blondiner. Hun er iført en chokerende pink kjole med matchende handsker og diamantsmykker og er omgivet af mænd i smoking
Monroe fremfører sangen " Diamonds Are a Girl's Best Friend " i Gentlemen Prefer Blondes (1953)
Monroe i Sådan giftes du med en millionær. Hun er iført en orange badedragt og sidder ved siden af ​​Betty Grable, som er iført shorts og skjorte, og Lauren Bacall, som er iført en blå kjole.
Monroe, Betty Grable og Lauren Bacall i How to Marry a Millionaire, hendes største billetsucces i 1953

Monroe medvirkede i tre film, der blev udgivet i 1953 og dukkede op som et stort sexsymbol og en af ​​Hollywoods mest bankable kunstnere. Den første var Technicolor film noir Niagara, hvor hun spillede en femme fatale, der planlagde at myrde sin mand, spillet af Joseph Cotten . På det tidspunkt havde Monroe og hendes makeupartist Allan "Whitey" Snyder udviklet sit "varemærke" makeup-look: mørke buede bryn, bleg hud, "glitende" røde læber og et skønhedsmærke . Ifølge Sarah Churchwell var Niagara en af ​​de mest åbenlyst seksuelle film i Monroes karriere. I nogle scener var Monroes krop kun dækket af et lagen eller et håndklæde, hvilket blev betragtet som chokerende af nutidens publikum. Niagaras mest berømte scene er et 30-sekunders langskud bag Monroe, hvor hun ses gå med hofterne svajende, hvilket blev brugt flittigt i filmens markedsføring.

Da Niagara blev udgivet i januar 1953, protesterede kvindeklubber det som umoralsk, men det viste sig populært blandt publikum. Mens Variety anså det for "klichéfyldt" og "morbidt", kommenterede New York Times, at "faldene og Miss Monroe er noget at se", som selvom Monroe måske ikke er "den perfekte skuespillerinde på dette tidspunkt ... hun kan være forførende – selv når hun går”. Monroe fortsatte med at tiltrække sig opmærksomhed ved at bære afslørende outfits, mest berømt ved Photoplay- priserne i januar 1953, hvor hun vandt prisen "Fastest Rising Star". En plisseret "sunburst" taljetæt, dyb decolleté-guld lamé - kjole designet af William Travilla for Gentlemen Prefer Blondes, men knap nok set i filmen, skulle blive en sensation. Tilskyndet af sådanne billeder kaldte veteranstjernen Joan Crawford offentligt adfærden "upassende en skuespillerinde og en dame".

Mens Niagara gjorde Monroe til et sexsymbol og etablerede hendes "look", cementerede hendes anden film fra 1953, den satiriske musikalske komedie Gentlemen Prefer Blondes, hendes skærmpersona som en " stum blondine ". Baseret på Anita Loos ' roman og dens Broadway -version fokuserer filmen på to "guldgravende" showgirls spillet af Monroe og Jane Russell . Monroes rolle var oprindeligt tiltænkt Betty Grable, som havde været 20th Century-Foxs mest populære " blonde bombe " i 1940'erne; Monroe formørkede hurtigt hende som en stjerne, der kunne appellere til både mandlige og kvindelige publikum.

Som en del af filmens reklamekampagne pressede hun og Russell deres hånd og fodspor i våd beton uden for Graumans kinesiske teater i juni. Gentlemen Prefer Blondes blev udgivet kort efter og blev en af ​​årets største box office-succeser. Crowther fra The New York Times og William Brogdon fra Variety kommenterede begge positivt på Monroe og bemærkede især hendes præstation af " Diamonds Are a Girl's Best Friend "; ifølge sidstnævnte demonstrerede hun "evnen til at sexe en sang samt pege på øjenværdierne af en scene ved hendes tilstedeværelse".

I september fik Monroe sin tv-debut i Jack Benny Show, hvor hun spillede Jacks fantasikvinde i afsnittet "Honolulu Trip". Hun spillede sammen med Betty Grable og Lauren Bacall i hendes tredje film for året, How to Marry a Millionaire, der udkom i november. Den fremhævede Monroe som en naiv model, der slår sig sammen med sine venner for at finde rige ægtemænd, og gentager den succesrige formel Gentlemen Prefer Blondes . Det var den anden film, der nogensinde blev udgivet i CinemaScope, et widescreen-format, som Fox håbede ville trække publikum tilbage til biograferne, da tv begyndte at forårsage tab for filmstudierne. På trods af blandede anmeldelser var filmen Monroes største billetkontorsucces på det tidspunkt i hendes karriere.

Monroe blev opført i den årlige Top Ten Money Making Stars Poll i både 1953 og 1954, og ifølge Fox-historikeren Aubrey Solomon blev studiets "største aktiv" sammen med CinemaScope. Monroes position som et førende sexsymbol blev bekræftet i december 1953, da Hugh Hefner fremhævede hende på forsiden og som centerfold i det første nummer af Playboy ; Monroe gav ikke samtykke til offentliggørelsen. Forsidebilledet var et fotografi taget af hende ved Miss America Pageant-paraden i 1952, og midterfolden indeholdt et af hendes nøgenbilleder fra 1949.

1954–1955: Konflikter med 20th Century-Fox og ægteskab med Joe DiMaggio

Monroe var blevet en af ​​20th Century-Fox' største stjerner, men hendes kontrakt var ikke ændret siden 1950, hvilket betyder, at hun blev betalt langt mindre end andre stjerner af hendes størrelse og ikke kunne vælge sine projekter. Hendes forsøg på at optræde i film, der ikke ville fokusere på hende som en pin-up, var blevet forpurret af studiets leder, Darryll F. Zanuck, som havde en stærk personlig modvilje mod hende og ikke troede, hun ville tjene studiet så meget omsætning i andre typer roller. Under pres fra studiets ejer, Spyros Skouras, havde Zanuck også besluttet, at Fox udelukkende skulle fokusere på underholdning for at maksimere profitten og aflyste produktionen af ​​enhver "seriøs film". I januar 1954 suspenderede han Monroe, da hun nægtede at begynde at optage endnu en musikalsk komedie, The Girl in Pink Tights .

Nærbillede af Monroe og DiMaggio, der kysser; hun er iført et mørkt jakkesæt med hvid pelskrave og han et mørkt jakkesæt.
Monroe og Joe DiMaggio efter at være blevet gift på San Franciscos rådhus i januar 1954

Dette var forsidenyheder, og Monroe tog straks skridt til at imødegå negativ omtale. Den 14. januar blev hun og Joe DiMaggio gift på San Franciscos rådhus . De rte derefter til Japan og kombinerede en bryllupsre med hans forretningsre. Fra Tokyo rte hun alene til Korea, hvor hun deltog i et USO -show, hvor hun sang sange fra sine film for over 60.000 amerikanske marinesoldater over en periode på fire dage. Efter at have vendt tilbage til USA, blev hun tildelt Photoplays " Most Popular Female Star"-pris. Monroe afgjorde med Fox i marts med løftet om en ny kontrakt, en bonus på $100.000 og en hovedrolle i filmatiseringen af ​​Broadway-succesen The Seven Year Itch .

I april 1954 blev Otto Premingers vestlige River of No Return, den sidste film, som Monroe havde optaget før suspensionen, udgivet. Hun kaldte den en " Z-grade cowboyfilm, hvor skuespillet sluttede på andenpladsen efter sceneriet og CinemaScope-processen", men den var populær blandt publikum. Den første film, hun lavede efter suspensionen, var musicalen There's No Business Like Show Business, som hun stærkt ikke kunne lide, men studiet krævede, at hun gjorde for at droppe The Girl in Pink Tights . Den var mislykket ved udgivelsen i slutningen af ​​1954, hvor Monroes præstation blev betragtet som vulgær af mange kritikere.

Monroe poserer for fotografer iført en hvid halterneck-kjole, som er blæst op af luften fra en undergrundsrist, som hun står på.
Monroe poserer for fotografer i The Seven Year Itch (1955)

I september 1954 begyndte Monroe at filmatisere Billy Wilders komedie The Seven Year Itch, med hovedrollen over for Tom Ewell som en kvinde, der bliver genstand for sin gifte nabos seksuelle fantasier. Selvom filmen blev optaget i Hollywood, besluttede studiet at skabe omtale på forhånd ved at iscenesætte optagelserne af en scene, hvor Monroe står på en metrorist med luften, der blæser nederdelen af ​​hendes hvide kjole op på Lexington Avenue på Manhattan. Optagelserne varede i flere timer og tiltrak næsten 2.000 tilskuere. "Subway grate-scenen" blev en af ​​Monroes mest berømte og The Seven Year Itch blev en af ​​årets største kommercielle succeser efter udgivelsen i juni 1955.

PR-stuntet placerede Monroe på internationale forsider, og det markerede også afslutningen på hendes ægteskab med DiMaggio, som blev rasende over det. Fagforeningen havde fra starten været plaget af hans jalousi og kontrollerende holdning; han var også fysisk voldelig. Efter at have vendt tilbage fra NYC til Hollywood i oktober 1954 ansøgte Monroe om skilsmisse efter kun ni måneders ægteskab.

Efter optagelserne til The Seven Year Itch afsluttet i november 1954, forlod Monroe Hollywood til østkysten, hvor hun og fotografen Milton Greene grundlagde deres eget produktionsselskab, Marilyn Monroe Productions (MMP) - en handling, der senere er blevet kaldt "instrumental" i studiesystemets sammenbrud . Monroe udtalte, at hun var "træt af de samme gamle kønsroller" og hævdede, at hun ikke længere var under kontrakt med Fox, da det ikke havde opfyldt sine pligter, såsom at betale hende den lovede bonus. Dette begyndte en årelang juridisk kamp mellem hende og Fox i januar 1955. Pressen latterliggjorde stort set Monroe, og hun blev parodieret i Broadway-skuespillet Will Success Spoil Rock Hunter? (1955), hvor hendes lookalike Jayne Mansfield spillede en dum skuespillerinde, der starter sit eget produktionsselskab.

Monroe, der er iført nederdel, bluse og jakke, står under et skilt til Actors Studio og ser op mod det
Monroe i Actors Studio i 1961

Efter at have grundlagt MMP, flyttede Monroe til Manhattan og brugte 1955 på at studere skuespil. Hun tog klasser hos Constance Collier og deltog i workshops om method acting i Actors Studio, drevet af Lee Strasberg . Hun voksede tæt på Strasberg og hans kone Paula, modtog privatundervisning i deres hjem på grund af sin generthed, og blev snart et familiemedlem. Hun erstattede sin gamle skuespillertræner, Natasha Lytess, med Paula; Strasbergerne forblev en vigtig indflydelse i resten af ​​hendes karriere. Monroe begyndte også at gennemgå psykoanalyse, da Strasberg mente, at en skuespiller skulle konfrontere deres følelsesmæssige traumer og bruge dem i deres forestillinger.

Monroe fortsatte sit forhold til DiMaggio på trods af den igangværende skilsmisseproces; hun datede også skuespilleren Marlon Brando og dramatikeren Arthur Miller . Hun var først blevet introduceret til Miller af Elia Kazan i begyndelsen af ​​1950'erne. Affæren mellem Monroe og Miller blev mere og mere alvorlig efter oktober 1955, da hendes skilsmisse blev afsluttet, og han blev skilt fra sin kone. Studiet opfordrede hende til at afslutte det, da Miller blev undersøgt af FBI for påstande om kommunisme og var blevet stævnet af House Un-American Activities Committee, men Monroe nægtede. Forholdet førte til, at FBI åbnede en fil om hende.

Ved udgangen af ​​året underskrev Monroe og Fox en ny syv-årig kontrakt, da MMP ikke ville være i stand til at finansiere film alene, og studiet var ivrige efter at få Monroe til at arbejde for dem igen. Fox ville betale hende 400.000 dollars for at lave fire film og gav hende retten til at vælge sine egne projekter, instruktører og filmfotografer. Hun ville også være fri til at lave én film med MMP for hver færdig film for Fox.

1956–1959: Kritisk anerkendelse og ægteskab med Arthur Miller

Beskåret billede af Monroe og Miller, der skærer kagen til deres bryllup. Hendes slør er løftet fra hendes ansigt, og han er iført en hvid skjorte med mørkt slips.
Monroe og Arthur Miller ved deres bryllup i juni 1956

Monroe begyndte 1956 med at annoncere sin sejr over 20th Century-Fox. Pressen skrev nu positivt om hendes beslutning om at kæmpe mod studiet; Time kaldte hende en "kloge forretningskvinde", og Look forudsagde, at sejren ville være "et eksempel på individet mod flokken i de kommende år". I modsætning hertil affødte Monroes forhold til Miller nogle negative kommentarer, såsom Walter Winchells udtalelse om, at "Amerikas bedst kendte blonde levende billedstjerne nu er den venstreorienterede intelligentsias elskede."

I marts begyndte Monroe at optage dramaet Bus Stop, hendes første film under den nye kontrakt. Hun spillede Chérie, en saloon-sangerinde, hvis drømme om stjernestatus kompliceres af en naiv cowboy, der forelsker sig i hende. Til rollen lærte hun en Ozark-accent, valgte kostumer og make-up, der manglede glamouren fra hendes tidligere film, og sørgede for bevidst middelmådig sang og dans. Broadway- direktør Joshua Logan gik med til at instruere, på trods af at han oprindeligt tvivlede på hendes skuespilevner og kendte til hendes ry for at være vanskelig.

Optagelserne fandt sted i Idaho og Arizona, med Monroe "teknisk ansvarlig" som leder af MMP, der lejlighedsvis traf beslutninger om kinematografi, og Logan tilpassede sig sin kroniske forsinkelse og perfektionisme. Oplevelsen ændrede Logans mening om Monroe, og han sammenlignede hende senere med Charlie Chaplin i hendes evne til at blande komedie og tragedie.

Monroe og Don Murray i busstoppestedet. Hun er iført en pjaltet frakke og en lille hat bundet med bånd og skændes med Murray, som er iført jeans, denimjakke og cowboyhat.
Monroes dramatiske præstation i Bus Stop (1956) markerede en afvigelse fra hendes tidligere komedier.

Den 29. juni blev Monroe og Miller gift ved Westchester County Court i White Plains, New York ; to dage senere havde de en jødisk ceremoni hjemme hos Kay Brown, Millers litterære agent, i Waccabuc, New York . Med ægteskabet konverterede Monroe til jødedommen, hvilket fik Egypten til at forbyde alle hendes film. På grund af Monroes status som et sexsymbol og Millers image som en intellektuel, så medierne fagforeningen som et misforhold, som det fremgår af Varietys overskrift, "Egghead Weds Hourglass" .

Bus Stop blev udgivet i august 1956 og blev kritisk og kommerciel succes. The Saturday Review of Literature skrev, at Monroes præstation "effektivt fjerner en gang for alle forestillingen om, at hun blot er en glamourpersonlighed", og Crowther proklamerede: "Hold fast i jeres stole, alle sammen, og gør dig klar til en raslende overraskelse. Marilyn Monroe har endelig viste sig, at hun var skuespillerinde." Hun modtog også en Golden Globe for bedste kvindelige nominering for sin præstation.

I august begyndte Monroe også at filme MMPs første uafhængige produktion, The Prince and the Showgirl, i Pinewood Studios i England. Baseret på et scenespil fra 1953 af Terence Rattigan, skulle det instrueres og co-produceres af og medvirkende, Laurence Olivier . Produktionen blev kompliceret af konflikter mellem ham og Monroe. Olivier, der også havde instrueret og medvirket i scenestykket, gjorde hende vred med det nedladende udsagn "Alt hvad du skal gøre er at være sexet", og med hans krav gentager hun Vivien Leighs scenefortolkning af karakteren. Han kunne også ikke lide den konstante tilstedeværelse af Paula Strasberg, Monroes skuespillertræner, på settet. Som gengældelse blev Monroe usamarbejdsvillig og begyndte bevidst at komme for sent, og sagde senere, at "hvis du ikke respekterer dine kunstnere, kan de ikke fungere godt."

Olivier og Monroe

Monroe oplevede også andre problemer under produktionen. Hendes afhængighed af lægemidler eskalerede, og ifølge Spoto havde hun en abort. Hun og Greene skændtes også om, hvordan MMP skulle køres. På trods af vanskelighederne blev optagelserne afsluttet efter planen i slutningen af ​​1956. Prinsen og showpigen blev udgivet til blandede anmeldelser i juni 1957 og viste sig at være upopulær blandt det amerikanske publikum. Den blev bedre modtaget i Europa, hvor hun blev tildelt den italienske David di Donatello og den franske Crystal Star -priser og blev nomineret til en BAFTA .

Efter hjemkomsten fra England tog Monroe en 18-måneders pause for at koncentrere sig om familielivet. Hun og Miller deler deres tid mellem NYC, Connecticut og Long Island . Hun havde en graviditet uden for livmoderen i midten af ​​1957 og en spontan abort et år senere; disse problemer var ht sandsynligt forbundet med hendes endometriose . Monroe blev også kortvarigt indlagt på grund af en overdosis barbiturat. Da hun og Greene ikke kunne bilægge deres uenigheder om MMP, købte Monroe hans andel af virksomheden.

En ukulele-spillende Monroe med en cross-dressing Lemmon i bassen og Curtis i saxofonen. Der er også tre andre kvinder, der spiller forskellige instrumenter.
Monroe med Lemmon og Curtis i Some Like It Hot (1959), som hun vandt en Golden Globe for

Monroe vendte tilbage til Hollywood i juli 1958 for at spille over for Jack Lemmon og Tony Curtis i Billy Wilders komedie om kønsroller, Some Like It Hot . Hun betragtede rollen som Sugar Kane som en anden "dum blondine", men accepterede den på grund af Millers opmuntring og tilbuddet om ti procent af filmens overskud oven i hendes standardløn. Filmens svære produktion er siden blevet "legendarisk". Monroe krævede snesevis af gentagelser og huskede ikke hendes replikker eller handlede som instrueret - Curtis sagde berømt, at det at kysse hende var "som at kysse Hitler " på grund af antallet af gentagelser.

Monroe selv sammenlignede produktionen med et synkende skib og kommenterede hendes medstjerner og instruktør og sagde "[men] hvorfor skulle jeg bekymre mig, jeg har ikke noget fallisk symbol at miste." Mange af problemerne skyldtes, at hun og Wilder – som også havde ry for at være svære – var uenige om, hvordan hun skulle spille rollen. Hun gjorde ham vred ved at bede om at ændre mange af hendes scener, hvilket igen gjorde hendes sceneskræk værre, og det antydes, at hun bevidst ødelagde flere scener for at spille dem på sin måde.

Til sidst var Wilder glad for Monroes præstation og udtalte: "Enhver kan huske replikker, men det kræver en rigtig kunstner at komme på settet og ikke kende sine replikker og alligevel give den præstation, hun gjorde!" Some Like It Hot blev en kritisk og kommerciel succes, da den blev udgivet i marts 1959. Monroes præstation gav hende en Golden Globe for bedste skuespillerinde, og fik Variety til at kalde hende "en komiker med den kombination af sexappeal og timing, der bare kan" ikke blive slået". Den er blevet kåret som en af ​​de bedste film nogensinde lavet i meningsmålinger af BBC, American Film Institute og Sight & Sound .

1960–1962: Karrierefald og personlige vanskeligheder

Monroe og Montand står ved siden af ​​et klaver i studielignende omgivelser og ser på noder.
Monroe med Yves Montand i Let's Make Love (1960), som hun gik med til kun at lave for at opfylde sin kontrakt med Fox

Efter Some Like It Hot tog Monroe endnu en pause indtil slutningen af ​​1959, hvor hun medvirkede i den musikalske komedie Let's Make Love . Hun valgte George Cukor til at instruere, og Miller omskrev noget af manuskriptet, som hun betragtede som svagt. Hun accepterede rollen udelukkende fordi hun var bagud på sin kontrakt med Fox. Filmens produktion blev forsinket af hendes hyppige fravær fra settet. Under optagelserne havde Monroe en udenomsægteskabelig affære med sin medskuespiller Yves Montand, som blev meget omtalt af pressen og brugt i filmens reklamekampagne.

Let's Make Love var mislykket ved udgivelsen i september 1960. Crowther beskrev Monroe som værende "temmelig rodet" og "manglede ... den gamle Monroe-dynamik", og Hedda Hopper kaldte filmen "det mest vulgære billede [Monroe's] nogensinde har lavet" . Truman Capote lobbyede for, at Monroe skulle spille Holly Golightly i en filmatisering af Breakfast at Tiffany's, men rollen gik til Audrey Hepburn, da dens producenter frygtede, at hun ville komplicere produktionen.

Den sidste film, som Monroe færdiggjorde, var John Hustons The Misfits, som Miller havde skrevet for at give hende en dramatisk rolle. Hun spillede en nyligt skilt kvinde, der bliver venner med tre aldrende cowboys, spillet af Clark Gable, Eli Wallach og Montgomery Clift . Optagelserne i Nevadas ørken mellem juli og november 1960 var igen vanskelige. Monroe og Millers ægteskab var reelt slut, og han indledte et nyt forhold til scenefotografen Inge Morath .

Monroe holder en hat og står midt i en flok mennesker med ansigtet mod kameraet. På hendes højre side er Gable og på hendes venstre side, Winwood. Der er et skilt, der siger 'BAR' i baggrunden.
Monroe, Estelle Winwood, Eli Wallach, Montgomery Clift og Clark Gable i The Misfits (1961). Det var den sidste afsluttede film for Monroe og Gable, som begge døde inden for to år.

Monroe kunne ikke lide, at han havde baseret hendes rolle delvist på hendes liv, og mente, at den var ringere end de mandlige roller. Hun kæmpede også med Millers vane med at genskrive scener aftenen før optagelserne. Hendes helbred svigtede også: hun havde smerter fra galdesten, og hendes stofmisbrug var så alvorlig, at hendes make-up normalt måtte påføres, mens hun stadig sov under påvirkning af barbiturater. I august blev optagelserne stoppet, så hun kunne tilbringe en uge på et hospitalsafvænning . Trods sine problemer udtalte Huston, at da Monroe optrådte, "foregav hun ikke som en følelse. Det var den ægte vare. Hun ville gå dybt ned i sig selv og finde den og bringe den op i bevidstheden."

Monroe og Miller gik fra hinanden, efter at optagelserne var afsluttet, og hun opnåede en mexicansk skilsmisse i januar 1961. The Misfits blev udgivet den følgende måned, og fejlede ved billetkontoret. Dens anmeldelser var blandede, hvor Variety klagede over ofte "hakkende" karakterudvikling, og Bosley Crowther kaldte Monroe for "fuldstændig tom og uudgrundelig" og sagde, at "desværre for filmens struktur drejer alt sig om hende". Det har modtaget mere gunstige anmeldelser i det enogtyvende århundrede. Geoff Andrew fra British Film Institute har kaldt det en klassiker, Huston-forsker Tony Tracy har beskrevet Monroes præstation som den "mest modne fortolkning af hendes karriere", og Geoffrey McNab fra The Independent har rost hende for at være "ekstraordinær" i at portrættere karakterens " empatiens kraft".

Monroe var næst med i en tv-tilpasning af W. Somerset Maughams Rain for NBC, men projektet faldt igennem, da netværket ikke ønskede at ansætte hendes valg af instruktør, Lee Strasberg. I stedet for at arbejde tilbragte hun de første seks måneder af 1961 optaget af helbredsproblemer. Hun gennemgik en kolecystektomi og operation for sin endometriose og tilbragte fire uger indlagt på grund af depression. Hun blev hjulpet af eksmanden Joe DiMaggio, som hun genoplivede et venskab med, og datede hans ven, Frank Sinatra, i flere måneder. Monroe flyttede også permanent tilbage til Californien i 1961 og købte et hus på 12305 Fifth Helena Drive i Brentwood, Los Angeles i begyndelsen af ​​1962.

Monroe iført en figursyet hvid kjole med blomster og åben ryg. Hun står og smiler over skulderen til kameraet.
Monroe på settet af Something's Got to Give . Hun var fraværende i det meste af produktionen på grund af sygdom og blev fyret af Fox i juni 1962, to måneder før hendes død.

Monroe vendte tilbage til offentligheden i foråret 1962. Hun modtog en "World Film Favorite" Golden Globe Award og begyndte at optage en film til Fox, Something's Got to Give, en genindspilning af My Favorite Wife (1940). Det skulle være co-produceret af MMP, instrueret af George Cukor og medvirkende Dean Martin og Cyd Charisse . Dage før optagelserne begyndte, fik Monroe bihulebetændelse . På trods af lægeråd om at udsætte produktionen, begyndte Fox den som planlagt i slutningen af ​​april.

Monroe var for syg til at arbejde i størstedelen af ​​de næste seks uger, men på trods af bekræftelser fra flere læger, pressede studiet hende ved offentligt at påstå, at hun forfalskede det. Den 19. maj tog hun en pause for at synge " Happy Birthday, Mr. President " på scenen ved præsident John F. Kennedys tidlige fødselsdagsfejring i Madison Square Garden i New York. Hun vakte opmærksomhed med sit kostume: en beige, stram kjole dækket af rhinsten, som fik hende til at fremstå nøgen. Monroes tur til New York forårsagede endnu mere irritation for Fox-chefer, som havde ønsket, at hun skulle aflyse den.

Monroe filmede derefter en scene til Something's Got to Give, hvor hun svømmede nøgen i en swimmingpool. For at skabe omtale på forhånd blev pressen inviteret til at tage billeder; disse blev senere publiceret i Life . Dette var første gang, at en stor stjerne poserede nøgen på højden af ​​deres karriere. Da hun igen var sygemeldt i flere dage, besluttede Fox, at den ikke havde råd til at have endnu en film bagud, da den allerede kæmpede med de stigende omkostninger for Cleopatra (1963). Den 7. juni fyrede Fox Monroe og sagsøgte hende for $750.000 i erstatning. Hun blev erstattet af Lee Remick, men efter at Martin nægtede at lave filmen med andre end Monroe, sagsøgte Fox ham også og lukkede produktionen ned. Studiet gav Monroe skylden for filmens død og begyndte at sprede negativ omtale om hende, endda påstået, at hun var mentalt forstyrret.

Fox fortrød snart sin beslutning og genåbnede forhandlinger med Monroe senere i juni; et forlig om en ny kontrakt, herunder genstart af Something's Got to Give og en hovedrolle i den sorte komedie What a Way to Go! (1964), blev nået senere samme sommer. Hun planlagde også at medvirke i en biopic af Jean Harlow . For at reparere sit offentlige image, engagerede Monroe sig i adskillige reklameprojekter, herunder interviews til Life og Cosmopolitan og hendes første fotoshoot for Vogue . For Vogue samarbejdede hun og fotografen Bert Stern om to serier af fotografier, en en standard moderedaktion og en anden af ​​hendes poserende nøgen, som blev udgivet posthumt med titlen The Last Sitting .

Død og begravelse

Monroe (tredje fra venstre) poserer sammen med flere skuespillere på optagelserne til The Exterminating Angel under hendes besøg i Mexico i 1962, en af ​​hendes sidste medieoptrædener

I løbet af sine sidste måneder boede Monroe på 12305 Fifth Helena Drive i Brentwood - kvarteret i Los Angeles . Hendes husholderske Eunice Murray overnattede i hjemmet om aftenen den 4. august 1962. Murray vågnede kl. 03.00 den 5. august og fornemmede, at der var noget galt. Hun så lys fra under Monroes soveværelsesdør, men var ikke i stand til at få et svar og fandt døren låst. Murray ringede derefter til Monroes psykiater, Ralph Greenson, som ankom til huset kort efter og brød ind i soveværelset gennem et vindue for at finde Monroe død i sin seng. Monroes læge, Hyman Engelberg, ankom omkring klokken 03.50 og erklærede hende død på stedet. Klokken 4:25 blev LAPD underrettet.

Monroe døde mellem 20.30 og 22.30 . den 4. august, og toksikologirapporten viste, at dødsårsagen var akut barbituratforgiftning . Hun havde 8 mg% ( milligram pr. 100 milliliter opløsning) chloralhydrat og 4,5 mg% pentobarbital (Nembutal) i blodet og 13 mg% pentobarbital i leveren. Der blev fundet tomme medicinflasker ved siden af ​​hendes seng. Muligheden for, at Monroe ved et uheld havde taget en overdosis, blev udelukket, fordi de doser, der blev fundet i hendes krop, var flere gange over den dødelige grænse.

Forsiden af ​​New York Daily Mirror den 6. august 1962. Overskriften er "Marilyn Monroe Kills Self" og nedenunder står der: "Fundet nøgen i sengen... Hånden på telefonen... Tog 40 Pills"
Forsiden af ​​New York Mirror den 6. august 1962

Los Angeles County Coroners Office blev assisteret i deres undersøgelse af Los Angeles Suicide Prevention Team, som havde ekspertviden om selvmord. Monroes læger udtalte, at hun havde været "tilbøjelig til alvorlig frygt og hyppige depressioner" med "bratte og uforudsigelige humørsvingninger", og havde overdosis flere gange tidligere, muligvis med vilje. På grund af disse kendsgerninger og manglen på enhver indikation af uretfærdigt spil klassificerede vice retsmediciner Thomas Noguchi hendes død som et sandsynligt selvmord.

Monroes pludselige død var forsidenyheder i USA og Europa. Ifølge Lois Banner, "siges det, at selvmordsraten i Los Angeles fordobledes måneden efter hun døde; oplagsraten for de fleste aviser voksede den måned", og Chicago Tribune rapporterede, at de havde modtaget hundredvis af telefonopkald fra medlemmer af offentligheden anmoder om oplysninger om hendes død. Den franske kunstner Jean Cocteau kommenterede, at hendes død "skulle tjene som en frygtelig lektie for alle dem, hvis hovedbeskæftigelse består i at spionere på og plage filmstjerner", hendes tidligere medstjerne Laurence Olivier anså hende for "det fuldstændige offer for ballyhoo og sensation", og busstoppestedets direktør Joshua Logan udtalte, at hun var "en af ​​de mest ikke værdsatte mennesker i verden".

Foto af Monroes krypt, taget i 2005. "Marilyn Monroe, 1926–1962" er skrevet på en plakette. Krypten har nogle læbestiftsaftryk efterladt af besøgende, og blomster er placeret i en vase knyttet til den.
Monroes krypt placeret på Westwood Village Memorial Park Cemetery i Westwood Village

Hendes begravelse, der blev holdt på Westwood Village Memorial Park Cemetery den 8. august, var privat og kun overværet af hendes nærmeste medarbejdere. Tjenesten blev arrangeret af Joe DiMaggio, Monroes halvsøster Berniece Baker Miracle, og Monroes forretningschef Inez Melson. Hundredvis af tilskuere myldrede i gaderne omkring kirkegården. Monroe blev senere begravet ved Krypten nr. 24 ved Erindringernes Korridor.

I de følgende årtier er adskillige konspirationsteorier, inklusive mord og utilsigtet overdosis, blevet introduceret for at modsige selvmord som årsagen til Monroes død. Spekulationerne om, at Monroe var blevet myrdet, fik først mainstream opmærksomhed med udgivelsen af ​​Norman Mailers Marilyn: A Biography i 1973 og blev i de følgende år udbredt nok til, at Los Angeles County District Attorney John Van de Kamp kunne gennemføre en "tærskelværdi". efterforskning" i 1982 for at se, om der skulle indledes en strafferetlig efterforskning. Der blev ikke fundet beviser for uretfærdigt spil.

Skærmens persona og modtagelse

1940'erne havde været storhedstiderne for skuespillerinder, der blev opfattet som hårde og smarte - såsom Katharine Hepburn og Barbara Stanwyck - der havde appelleret til kvindedominerede publikum i krigsårene. 20th Century-Fox ønskede, at Monroe skulle være en stjerne i det nye årti, der ville tiltrække mænd til biografer, og så hende som en erstatning for den aldrende Betty Grable, deres mest populære "blonde bombe" i 1940'erne. Ifølge filmforsker Richard Dyer blev Monroes stjernebillede mest udformet til det mandlige blik .

Skuespillerinden Jean Harlow i 1934 tog Monroe inspiration fra hende til at udvikle sit stjernebillede.

Fra begyndelsen spillede Monroe en væsentlig rolle i skabelsen af ​​hendes offentlige image, og mod slutningen af ​​sin karriere udøvede hun næsten fuld kontrol over det. Hun udtænkte mange af sine reklamestrategier, dyrkede venskaber med sladderspalteskribenter som Sidney Skolsky og Louella Parsons og kontrollerede brugen af ​​sine billeder. Ud over Grable blev hun ofte sammenlignet med en anden ikonisk blondine, 1930'er-filmstjernen Jean Harlow . Sammenligningen var til dels foranlediget af Monroe, der navngav Harlow som hendes barndoms idol, ønskede at spille hende i en biopic og endda ansatte Harlows hårstylist til at farve hendes hår.

Monroes skærmpersona fokuserede på hendes blonde hår og de stereotyper, der var forbundet med det, især stumhed, naivitet, seksuel tilgængelighed og kunstighed. Hun brugte ofte en pustende, barnlig stemme i sine film, og gav i interviews indtryk af, at alt, hvad hun sagde, var "fuldstændig uskyldigt og uoverskueligt", idet hun parodierede sig selv med dobbelttalenter, der blev kendt som "monroeisme". For eksempel, da hun blev spurgt, hvad hun havde på i nøgenfotograferingen i 1949, svarede hun: "Jeg havde radioen tændt".

Som det ses på dette reklamebillede til The Seven Year Itch (1955), bar Monroe figurnære outfits, der forstærkede hendes seksuelle tiltrækning

I sine film spillede Monroe normalt "pigen", som udelukkende er defineret af hendes køn. Hendes roller var næsten altid korpiger, sekretærer eller modeller; erhverv, hvor "kvinden er på udstilling, der til glæde for mænd." Monroe begyndte sin karriere som pin-up model og blev kendt for sin timeglasfigur. Hun blev ofte placeret i filmscener, så hendes kurvede silhuet blev udstillet, og ofte poserede hun som en pin-up på reklamebilleder. Hendes karakteristiske, hoftesvingende gang gjorde også opmærksom på hendes krop og gav hende tilnavnet "pigen med den vandrette gang".

Monroe bar ofte hvidt for at understrege sin blondhed og tiltrak sig opmærksomhed ved at bære afslørende outfits, der viste hendes figur. Hendes reklame-stunts drejede sig ofte om, at hendes tøj enten var chokerende afslørende eller endda ikke fungerede, som da en skulderrem på hendes kjole knækkede under en pressekonference. I pressehistorier blev Monroe portrætteret som legemliggørelsen af ​​den amerikanske drøm, en pige, der var steget fra en elendig barndom til Hollywood-stjernestatus. Historier om hendes tid i plejefamilier og et børnehjem var overdrevne og endda delvist opdigtede. Filmforsker Thomas Harris skrev, at hendes arbejderklasserødder og mangel på familie fik hende til at fremstå mere seksuelt tilgængelig, "den ideelle legekammerat", i modsætning til sin samtidige, Grace Kelly, der også blev markedsført som en attraktiv blondine, men pga. overklassebaggrund blev set som en sofistikeret skuespillerinde, uopnåelig for flertallet af mandlige seere.

Selvom Monroes skærmpersona som en uklar, men seksuelt attraktiv blondine var en omhyggeligt udformet handling, troede publikum og filmkritikere, at det var hendes virkelige personlighed. Dette blev en hindring, når hun ønskede at forfølge andre former for roller eller blive respekteret som forretningskvinde. Akademikeren Sarah Churchwell studerede fortællinger om Monroe og har udtalt:

Den største myte er, at hun var dum. Det andet er, at hun var skrøbelig. Den tredje er, at hun ikke kunne handle. Hun var langt fra dum, selvom hun ikke var formelt uddannet, og det var hun meget følsom over for. Men hun var virkelig meget klog – og meget sej. Hun skulle være begge dele for at slå Hollywood-studiesystemet i 1950'erne. [...] Den dumme blondine var en rolle – hun var en skuespillerinde, for himlens skyld! Så god en skuespillerinde, at ingen nu tror, ​​hun var andet end det, hun portrætterede på skærmen.

Biograf Lois Banner skriver, at Monroe ofte subtilt parodierede hendes kønssymbolstatus i hendes film og offentlige optrædener, og at "Marilyn Monroe"-karakteren, hun skabte, var en strålende arketype, der står mellem Mae West og Madonna i traditionen fra det tyvende århundrede. kønstrickstere." Monroe udtalte selv, at hun var påvirket af West, og lærte "et par tricks fra hende - det indtryk af at grine af eller håne sin egen seksualitet". Hun studerede komedie i klasser af mime og danser Lotte Goslar, berømt for sine komiske sceneoptrædener, og Goslar instruerede hende også i filmopsætninger. I Gentlemen Prefer Blondes, en af ​​filmene, hvor hun spillede en arketypisk stum blondine, fik Monroe tilføjet sætningen "Jeg kan være smart, når det er vigtigt, men de fleste mænd kan ikke lide det" til sin karakters replikker.

Monroe ankommer til en fest for at fejre Louella ParsonsCiros natklub i 1953

Ifølge Dyer blev Monroe "stort set et kendt navn for sex" i 1950'erne, og "hendes billede skal ligge i den strøm af ideer om moral og seksualitet, der karakteriserede halvtredserne i Amerika", såsom freudianske ideer om sex, Kinsey-rapporten (1953) og Betty Friedans The Feminine Mystique (1963). Ved at virke sårbar og uvidende om sin sexappeal var Monroe det første sexsymbol til at præsentere sex som naturligt og uden fare, i modsætning til 1940'ernes femme fatales . Spoto beskriver hende ligeledes som legemliggørelsen af ​​"efterkrigsidealet om den amerikanske pige, blød, gennemsigtigt trængende, tilbedende af mænd, naiv, der tilbyder sex uden krav", hvilket er gentaget i Molly Haskells udsagn om, at "hun var halvtredsernes fiktion, løgnen om, at en kvinde ikke havde nogen seksuelle behov, at hun er der for at imødekomme eller forbedre en mands behov." Monroes samtidige Norman Mailer skrev, at "Marilyn foreslog, at sex kunne være svært og farligt med andre, men is med hende", mens Groucho Marx karakteriserede hende som " Mae West, Theda Bara og Bo Peep alle sammen. Ifølge Haskell var Monroe på grund af hendes kønssymbolstatus mindre populær blandt kvinder end blandt mænd, da de "ikke kunne identificere sig med hende og ikke støtte hende", selvom dette ville ændre sig efter hendes død.

Dyer har også argumenteret for, at Monroes blonde hår blev hendes kendetegn, fordi det gjorde hende "racistisk utvetydig" og udelukkende hvid, lige som borgerrettighedsbevægelsen begyndte, og at hun skulle ses som et symbol på racisme i det tyvende århundredes populærkultur. Banner var enig i, at det måske ikke er en tilfældighed, at Monroe lancerede en trend med platinblonde skuespillerinder under borgerrettighedsbevægelsen, men har også kritiseret Dyer og påpeget, at Monroe i sit meget omtalte privatliv associerede med mennesker, der blev set som " hvide ". etniske ", såsom Joe DiMaggio ( italiensk-amerikansk ) og Arthur Miller (jødisk). Ifølge Banner udfordrede hun nogle gange de fremherskende racenormer i sine reklamefotografier; for eksempel, på et billede i Look i 1951, blev hun vist i afslørende tøj, mens hun øvede med den afroamerikanske sangcoach Phil Moore .

Et hovedbillede af Monroe, der holder en flaske shampoo, medfølgende tekstboks siger, at "LUSTRE-CREME er den foretrukne skønhedsshampoo blandt 4 ud af 5 top Hollywood-stjerner...og du vil også elske den i dens nye Lotion Form!" Nedenfor viser tre mindre billeder en brunettemodel, der bruger shampooen. Ved siden af ​​dem er der billeder af de to forskellige beholdere, som shampooen kommer i.
Monroe i en Lustre-Creme shampoo-reklame fra 1953

Monroe blev opfattet som en specifikt amerikansk stjerne, "en national institution så velkendt som hotdogs, æblekage eller baseball" ifølge Photoplay . Banner kalder hende symbolet på populuxe, en stjerne, hvis glade og glamourøse offentlige image "hjalp nationen til at klare sin paranoia i 1950'erne om den kolde krig, atombomben og det totalitære kommunistiske Sovjetunionen". Historikeren Fiona Handyside skriver, at det franske kvindelige publikum associerede hvidhed/blondhed med amerikansk modernitet og renlighed, og så kom Monroe til at symbolisere en moderne, "frigjort" kvinde, hvis liv foregår i den offentlige sfære. Filmhistoriker Laura Mulvey har skrevet om hende som en støtte til amerikansk forbrugerkultur:

Hvis Amerika skulle eksportere glamourens demokrati til efterkrigstidens fattige Europa, kunne filmene være dets butiksvindue ... Marilyn Monroe kom med sine alle amerikanske egenskaber og strømlinede seksualitet til at indbefatte denne komplekse grænseflade af et enkelt billede. det økonomiske, det politiske og det erotiske. I midten af ​​1950'erne stod hun for et mærke af klasseløs glamour, tilgængelig for alle, der bruger amerikansk kosmetik, nylon og peroxid.

Twentieth Century-Fox dragede yderligere fordel af Monroes popularitet ved at dyrke flere lookalike-skuespillerinder, såsom Jayne Mansfield og Sheree North . Andre studier forsøgte også at skabe deres egne Monroes: Universal Pictures med Mamie Van Doren, Columbia Pictures med Kim Novak og The Rank Organization med Diana Dors .

Eftermæle

Monroe på et reklamebillede for magasinet Photoplay i 1953

Ifølge The Guide to United States Popular Culture, "som et ikon for amerikansk populærkultur omfatter Monroes få rivaler i popularitet Elvis Presley og Mickey Mouse ... ingen anden stjerne har nogensinde inspireret en så bred vifte af følelser - fra begær til medlidenhed, fra misundelse til anger." Kunsthistorikeren Gail Levin udtalte, at Monroe kan have været "den mest fotograferede person i det 20. århundrede", og The American Film Institute har udnævnt hende til den sjettestørste kvindelige filmlegende i amerikansk filmhistorie . Smithsonian Institution har inkluderet hende på deres liste over "100 mest betydningsfulde amerikanere gennem tiden", og både Variety og VH1 har placeret hende i top ti på deres rangliste over de største populærkulturikoner i det tyvende århundrede.

Der er skrevet hundredvis af bøger om Monroe. Hun har været genstand for film, skuespil, operaer og sange og har påvirket kunstnere og entertainere som Andy Warhol og Madonna. Hun forbliver også et værdifuldt mærke: hendes image og navn er blevet licenseret til hundredvis af produkter, og hun har været med i reklamer for mærker som Max Factor, Chanel, Mercedes-Benz og Absolut Vodka .

Monroes vedvarende popularitet er knyttet til hendes modstridende offentlige image. På den ene side forbliver hun et sexsymbol, skønhedsikon og en af ​​de mest berømte stjerner i klassisk Hollywood-biograf . På den anden side huskes hun også for sit urolige privatliv, ustabile barndom, kamp for professionel respekt samt sin død og de konspirationsteorier, der omgav den. Hun er blevet skrevet om af forskere og journalister, der interesserer sig for køn og feminisme; disse forfattere omfatter Gloria Steinem, Jacqueline Rose, Molly Haskell, Sarah Churchwell og Lois Banner. Nogle, såsom Steinem, har set hende som et offer for studiesystemet. Andre, såsom Haskell, Rose og Churchwell, har i stedet understreget Monroes proaktive rolle i hendes karriere og hendes deltagelse i skabelsen af ​​hendes offentlige person.

Venstre panel fra popartist James Gills maleri Marilyn Triptych (1962)

På grund af kontrasten mellem hendes stjernestatus og urolige privatliv er Monroe tæt knyttet til bredere diskussioner om moderne fænomener som massemedier, berømmelse og forbrugerkultur. Ifølge akademiker Susanne Hamscha har Monroe fortsat relevans for igangværende diskussioner om det moderne samfund, og hun er "aldrig fuldstændig placeret på et tidspunkt eller sted", men er blevet "en overflade, hvorpå fortællinger om amerikansk kultur kan (re-)konstrueres", og "fungerer som en kulturel type, der kan reproduceres, transformeres, oversættes til nye sammenhænge og fremføres af andre mennesker". Tilsvarende har Banner kaldt Monroe for "den evige shapeshifter", som er genskabt af "hver generation, selv hver enkelt... efter deres egne specifikationer".

Monroe er fortsat et kulturelt ikon, men kritikere er delte om hendes arv som skuespillerinde. David Thomson kaldte hendes værk "uvæsentligt", og Pauline Kael skrev, at hun ikke kunne handle, men snarere "brugte sin mangel på en skuespillerindens evner til at underholde offentligheden. Hun havde vidnet eller barheden eller desperationen til at forvandle cheesecake til skuespil - og omvendt; hun gjorde, hvad andre havde den "gode smag" til ikke at gøre". I modsætning hertil skrev Peter Bradshaw, at Monroe var en talentfuld komiker, der "forstod, hvordan komedie opnåede sine effekter", og Roger Ebert skrev, at "Monroes excentriciteter og neuroser på kulisser blev berygtede, men studierne holdt ud med hende længe efter, at enhver anden skuespillerinde ville have blevet blackballed, fordi det, de fik tilbage på skærmen, var magisk". På samme måde udtalte Jonathan Rosenbaum, at "hun subtilt undergravede det sexistiske indhold i hendes materiale", og at "vanskeligheden, som nogle mennesker har med at gennemskue Monroes intelligens som skuespillerinde, synes at være forankret i ideologien fra en undertrykkende æra, hvor superfeminine kvinder ikke skulle Vær smart".

Filmografi

Monroe i Some Like It Hot (1959)

Noter

Referencer

Kilder

eksterne links