Noreen Murray -Noreen Murray

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Noreen Murray

Sort/hvid portrætfotografi af Noreen Murray. Hun har en hat på.
Noreen Murray
Født
Noreen Elizabeth Parker

( 26-02-1935 )26 februar 1935
Lancashire, England
Døde 12. maj 2011 (2011-05-12)(76 år)
Edinburgh, Skotland
Nationalitet engelsk
Alma Mater
Ægtefæller
,
( m. 1958 ) .
Priser Fellow i Royal Society
Videnskabelig karriere
Felter Molekylær genetik
Institutioner

Lady Noreen Elizabeth Murray CBE FRS FRSE ( født Parker ; 26. februar 1935 – 12. maj 2011) var en engelsk molekylær genetiker, der hjalp med at pionere rekombinant DNA-teknologi (genteknologi) ved at skabe en række bakteriofag lambda- vektorer, hvori gener kunne indsættes og udtrykkes for at undersøge deres funktion. I løbet af sin karriere blev hun internationalt anerkendt som en pioner og en af ​​Storbritanniens mest fremtrædende og højt respekterede molekylærgenetikere. Indtil hendes pensionering i 2001 havde hun en personlig lærestol i molekylær genetik ved University of Edinburgh . Hun var præsident for Genetical Society, vicepræsident for Royal Society og medlem af UK Science and Technology Honours Committee .

Uddannelse

Noreen Parker blev opvokset i landsbyen Read, Lancashire, dengang fra en alder af fem i Bolton-le-Sands . Hun blev uddannet på Lancaster Girls' Grammar School ved King's College London ( BSc ) og modtog sin ph.d. fra University of Birmingham i 1959.

Karriere

Murray var en engageret forsker. Hun arbejdede ved Stanford University, University of Cambridge og Medical Research Council (UK), før hun først kom til University of Edinburghs fakultet i 1967. Hun flyttede kortvarigt til European Molecular Biology Laboratory fra 1980 til 1982, men vendte tilbage til Edinburgh, hvor hun blev tildelt en personlig lærestol for molekylær genetik i 1988. I Edinburgh lavede hun et betydeligt stykke arbejde med fokus på at afdække restriktionsenzymers mekanismer og biologi og deres tilpasning som redskaber, der understøtter moderne biologisk forskning. Det er bemærkelsesværdigt, at hun har mange enkeltforfatterudgivelser; hun var generelt den vigtigste anstifter og eneste tekniske bidragyder. I 1968 var Noreen blevet interesseret i fænomenet værtskontrolleret restriktion (bakteriecellers evne til at "begrænse" fremmed DNA) og besluttede at studere dette fænomen i Escherichia coli ved hjælp af bakteriofag lambda og hendes viden om bakteriofaggenetik.

Hun var gift med Sir Kenneth Murray, også en kendt biokemiker, med hvem hun hjalp med at udvikle en vaccine mod hepatitis B, den første gensplede vaccine godkendt til menneskelig brug. Hun, Ken og kollega Bill Brammar, ledede udviklingen af ​​genteknologi, hvilket bragte Storbritannien foran inden for revolutionerende DNA-forskning. Noreen og Ken var blandt de første til at indse, at evnen til at skære DNA med restriktionsenzymer gjorde det muligt at forbinde forskellige DNA-molekyler for at producere rekombinante DNA-molekyler og klone DNA-sekvenser. Deres arbejde havde en varig indvirkning og formede alle områder af biologi og bioteknologi. I deres publicerede arbejde sammen er Noreens bidrag tydeligt identificerbare; hun er genetikeren, han biokemikeren.

Hendes nekrolog beskriver den indvirkning, hun gjorde på andre kvindelige videnskabsmænd på sin arbejdsplads. "Hendes præstationer kom på et tidspunkt, hvor det ikke altid var let for kvinder at gøre karriere inden for videnskab, og det er et mål for hendes evner og beslutsomhed, at hun nåede toppen af ​​sit fag på trods af, at hun af og til kæmpede med de ubevidste fordomme fra den videnskabelige Måske derfor var Noreen særlig opmærksom på sine kvindelige kollegers karrierer og glædede sig over deres succes." "Hun var en enestående mentor for dem, der arbejdede med eller omkring hende."

I 1983 etablerede parret Darwin Trust of Edinburgh. Til denne tillid donerede de royaltyindtægterne fra hepatitis B-vaccinen. Den velgørende organisation støtter uddannelse og forskning inden for naturvidenskab. Denne Trust har ydet midler til at opføre University of Edinburgh Darwin Library, for at bidrage til at bygge Michael Swann-bygningen og ydet adskillige stipendier til at støtte postgraduates og bachelorer fra udlandet til at studere i Edinburgh. I 2009 sluttede Noreen sig til det rådgivende panel fra Edinburghs biovidenskabsvirksomhed BigDNA, som designer og udvikler vacciner baseret på lambda-fagen, der bærer DNA-baserede vacciner.

Noreen og Kenneth Murray Library blev bygget på King's Buildings Science Campus ved University of Edinburgh, der anerkender parrets fornemme karrierer og deres forpligtelse til at fremme videnskab og teknik.

Død

Hun blev diagnosticeret med en form for motorneuronsygdom i 2010. I 2011, på trods af at hun ikke var i stand til at tale, fortsatte hun med at arbejde og håndtere korrespondance via notater. Hun døde med Ken ved sin side på Marie Curie Hospice, Edinburgh, den 12. maj 2011, 76 år gammel.

Priser og hædersbevisninger

Hendes mange bidrag til videnskaben er blevet hædret af Fellowships of the Royal Societies of Edinburgh og London. Lady Murray blev valgt til Royal Society i 1982 og Royal Society of Edinburgh i 1989. Hun har modtaget æresgrader fra University of Warwick, University of Manchester Institute of Science and Technology, University of Birmingham og Lancaster University . Hun har også fået Fred Griffith Review Lectureship fra Society for General Microbiology og i 1989, for sit arbejde med lambda-fag, Gabor-medaljen fra Royal Society.

Hun blev udnævnt til Commander of the Order of the British EmpireNew Year Honours-listen for 2002 .

Noreen og Kenneth Murray Library i Edinburgh Universitys King 's Buildings- kompleks er navngivet til hendes ære.

Referencer