Pramod Kapoor -Pramod Kapoor

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Pramod Kapoor
Født 1953 (alder 68-69)
Uddannelse Banaras Hindu University
Beskæftigelse Forlag, forfatter
Kendt for Grundlægger af Roli Books
Bemærkelsesværdigt arbejde
  • Gandhi: En illustreret biografi
  • 1946 Royal Indian Navy Mytteri; Sidste uafhængighedskrig
Priser Chevalier de la Légion d'Honneur (2016)

Pramod Kapoor (født 1953), er en indisk forfatter og udgiver, som i 1978 grundlagde Roli Books, et forlag, der trykker bøger, der vedrører indisk arv. I 2016 blev han for sine bidrag til udgivelse tildelt Chevalier de la Légion d'Honneur .

Den første bog, han forfattede, Gandhi: An Illustrated Biography, blev udgivet i 2016. Det fik ham til at skrive 1946 Royal Indian Navy Myteri; Last War of Independence, udgivet i 2022. Tidligere havde han produceret illustrerede versioner af Khushwant Singhs Train to Pakistan og Manohar Malgonkars The Men Who Killed Gandhi . Han samlede fotografierne af fotojournalisten Margaret Bourke-White i en af ​​hendes biografier, udvalgte flere tidligere upublicerede billeder fra Storbritannien til at blive inkluderet i New Delhi: The Making of a Capital (2009) og fotoredigerede "fortid"-delen af ​​Calcutta Så – Kolkata Now (2019).

Tidligt liv og uddannelse

Pramod Kapoor blev født i 1953 i Jorasanko, Kolkata-distriktet i Indien, i en familie forbundet med distribution af papir i Uttar Pradesh. Han blev inspireret i en alder af ti, da han i 1963 så et portræt af Allen Lane, grundlæggeren af ​​Penguin Books . Han studerede på Banaras Hindu University . I løbet af studietiden arbejdede han for sin bror, som ejede en trykkeri.

Karriere

Efter at have arbejdet i Delhi med Macmillan Publishers i to et halvt år, grundlagde han Roli Books i 1978, først for at udgive illustrerede bøger, hvor den første var en om Rajasthan. Virksomheden er familiedrevet; Kapoor arbejder sammen med sin kone Kiran, sønnen Kapil og datteren Priya. I 2014 erhvervede han India Ink -aftryk til fiktion. Andre aftryk omfatter Luster Press for illustrerede bøger og Lotus Collection for biografier, ikke-illustrerede faglitterære bøger.

Priser

I 2016 blev han tildelt Chevalier de la Légion d'Honneur, overrakt af François Richier, for sine bidrag til udgivelse og promovering af Indiens arv .

Udvalgte værker

Illustrerede bøger

Kapoor redigerede Khushwant Singh's Train to Pakistan (1956), udgivet i 2006, med over 60 fotografier af den amerikanske fotojournalist Margaret Bourke-White . To år senere genudgav han Manohar Malgonkars The Men Who Killed Gandhi (1978) med fotografier. Han valgte flere tidligere upublicerede billeder og avisudklip fra Storbritannien til at blive inkluderet i New Delhi: The Making of a Capital (2009), og viste den brede dækning, der blev givet i England om omfanget af projektet om at bygge New Delhi. I Witness to Life and Freedom: Margaret Bourke-White in India and Pakistan (2013) kompilerede han fotografierne af Bourke-White. Han var fotoredaktør af 'fortid'-delen af ​​Calcutta Then – Kolkata Now (2019). Den indeholder essays af Sunanda K. Datta-Ray for 'dengang' og Indrajit Hazra for 'nu', og billeder inkluderer billeder af polo tændstikker, pukka sahibs og de aftagende anglo-indiske, kinesiske, jødiske og armenske samfund. Bogen blev beskrevet i Hindustan Times som "en elegant Tête-bêche bog".

Gandhi: An Illustrated Biography (2016)

Gandhi: An Illustrated Biography (2016) var den første bog, han forfattede. I den er Gandhis biografi fortalt i billeder, herunder fotografier af Gandhi med medlemmer af Greyville Cricket Club i Durban, et maleri af Gandhi, der er blevet opereret under en orkanlampe i Poona, en kunstners indtryk af den store retssag i 1922 og et portræt. af Gandhi, der drikker te med kong George V og dronning Mary i Buckingham Palace . Andre inkluderer Gandhi med Charlie Chaplin . Kapoor begyndte efterfølgende at arbejde på en bog med titlen My Experiments with Gandhi .

1946 Royal Indian Navy Mytteri; Sidste uafhængighedskrig

Han rapporterede i et interview til Hindustan Times, at mens han læste bind 89 og 90 af The Complete Works of Mahatma Gandhi i sin research til Gandhis biografi, blev han interesseret i Mytteriet fra Royal Indian Navy . Det fik ham til at se på historiske optegnelser, avisrapporter, mytteri-memoirer og interviews med deres efterkommere, for at producere bogen 1946 Royal Indian Navy Mytteri; Sidste uafhængighedskrig . Det blev anmeldt af Vinay Lal, der beskrev værket som "en fremragende påmindelse" om en begivenhed, der var næsten glemt.

Referencer

eksterne links