1949 Ambato aardbeving -1949 Ambato earthquake

Van Wikipedia, de gratis encyclopedie

Ambato-aardbeving van 1949
1949 Ambato-aardbeving bevindt zich in Ecuador
Ambato-aardbeving van 1949
STILLE OCEAAN
STILLE OCEAAN
ECUADOR
ECUADOR
PERU
PERU
COLOMBIA
COLOMBIA
1949 Ambato aardbeving (Ecuador)
UTC- tijd 1949-08-05 19:08:52
ISC- evenement 896736
USGS- ANSS ComCat
Lokale datum 5 augustus 1949 ( 1949/08/05 )
Lokale tijd 14:08:52
Grootte 6,4 M s
Epicentrum 1°30′S 78°12′W / 1,5°S 78,2°W / -1,5; -78,2 Coördinaten : 1,5°S 78,2°W1°30′S 78°12′W /  / -1,5; -78,2
Betrokken gebieden Ecuador
Maximaal intensiteit XI ( Extreem )
slachtoffers 5.050

De aardbeving in Ambato van 1949 was de dodelijkste aardbeving op het westelijk halfrond in vijf jaar. Op 5 augustus 1949 trof het de Ecuadoraanse provincie Tungurahua ten zuidoosten van de hoofdstad Ambato en doodde 5.050 mensen. Het meet 6,4 op de M s -schaal en is afkomstig van een hypocentrum 15 km onder het oppervlak. De nabijgelegen dorpen Guano, Patate, Pelileo en Pillaro werden verwoest en de stad Ambato leed zware schade. De aardbeving maakte gebouwen en daaropvolgende aardverschuivingen platveroorzaakte schade in de provincies Tungurahua, Chimborazo en Cotopaxi . Het verstoorde waterleidingen en communicatielijnen en opende een spleet waarin het stadje Libertad zonk. Matig schudden van het evenement strekte zich uit tot Quito en Guayaquil .

Aardbevingen in Ecuador komen voort uit twee belangrijke onderling verbonden tektonische gebieden: de subductie van de Nazca-plaat onder de Zuid-Amerikaanse plaat en de vulkanische gordel van de Andes . De aardbeving in Ambato van 1949 volgde aanvankelijk op een kruising van verschillende noordwest-zuidoost-trending breuken in de Inter-Andes-vallei die werden gecreëerd door de subductie van de Carnegie Ridge . De rotslagen kraakten toen de aardbeving de breuken verbrak en krachtige schokgolven uitzond. Tegenwoordig bestaan ​​er in het hele land bedreigingen van zowel interplate als intraplate seismiciteit.

Achtergrond

Aardbevingen komen veel voor in Ecuador. In de buurt van de Nazca - subductiezone beslaat de geregistreerde geschiedenis van aardbevingen tussen platen 80 jaar. Op het moment dat het de aardbeving in Ambato van 1949 toesloeg, was het de op een na ergste aardbeving in de moderne geschiedenis van Ecuador, alleen bekroond door de aardbeving in Riobamba in 1797 en de meest verwoestende aardbeving op het westelijk halfrond sinds de aardbeving in San Juan in 1944 . Sinds 1949 hebben zich in het hele land verschillende grote en dodelijke aardbevingen voorgedaan, waaronder de aardbevingen in Ecuador in 1987 en de aardbeving in Ecuador in 2016 . De aardbeving in Peru in 2007 heeft ook het land getroffen.

Geologie

De Nazca-plaat wordt onder de Zuid-Amerikaanse plaat gezonken, waardoor vulkanisme en uitgebreide seismiciteit ontstaan.

Veel van de Zuid-Amerikaanse seismische activiteit en vulkanisme is afkomstig van subductie van de oceanische Nazca-plaat onder de continentale Zuid-Amerikaanse plaat en subductie van de lithosfeer van de Stille Oceaan onder het Zuid-Amerikaanse continent. Deze seismiciteit strekt zich uit over 6.000 km (3.728 mijl) langs de westelijke rand van het continent en komt waarschijnlijk voort uit een regio met een noordoostelijke trend in de buurt van de Ecuadoraanse Trench. Het gebied met breuken kan feitelijk als zijn eigen microplaat functioneren.

De Carnegie Ridge glijdt onder Ecuadoraans land door, waardoor de kust stijgt en er vulkanisme ontstaat. De beweging van de nok kan ook het type breuk langs de kust hebben veranderd, waardoor strike-slip breuken (fouten die horizontaal langs elkaar bewegen) zijn ontstaan. Bew dat deze subductie de loop van de breuk verandert, wordt gevonden bij de Yaquina-breuk, die, in tegenstelling tot de rest van de breuken in het Panamabekken, naar het westen in plaats van noord-zuid trekt, wat aangeeft dat de Carnegie Ridge mogelijk in botsing komt met de continentale massa van Ecuador. Deze botsing veroorzaakte breuken in het noordwesten en het noordoosten en het zuidwesten in de regio, en veroorzaakte daardoor sterke aardbevingen in Riobamba in 1797 en in Alausi in 1961. Verschillende van de noordwest-zuidoost-trending breuken komen samen in de Inter-Andes-vallei, waar de Ambato-aardbeving van 1949 vond plaats.

Het hypocentrum van de aardbeving vond plaats 40 km (25 mijl) onder het oppervlak, onder een berg 72 km (45 mijl) van Ambato. Nabijgelegen breuken scheurden, braken rotslagen en stuurden schokgolven naar de oppervlakte die hele gebouwen konden neerhalen. Life meldde dat lokale seismologen de kracht van de aardbeving eerst op 7,5 plaatsten, maar de officiële meting werd later herzien tot 6,4 M s .

Schade en slachtoffers

De ruïnes van huizen in Pelileo na de aardbeving

De aardbeving werd voorafgegaan door een voorschok, die, hoewel bescheiden, sterk genoeg was om chaos te veroorzaken en mensen te dwingen hun huizen de straat op te vluchten. De grootste schok ontstond ten zuidoosten van Ambato. Toen de eerste schok de belangrijkste kathedraal van Ambato trof en de militaire kazerne instortte, net als de meeste gebouwen in de stad, stierven tientallen jonge meisjes die zich voorbereidden op hun Eerste Communie in de kathedraal. Het trillende gescheurde waterleidingnet, verbroken communicatielijnen, opende scheuren in de aarde, reduceerde bruggen tot puin en liet een trein ontsporen. De aardbeving vernietigde gebouwen in landelijke gehuchten ; dichter bij de dichtstbijzijnde bergen van de Andes, verwoestten aardverschuivingen wegen en blokkeerden rivieren. Het dorp Libertad bij Pelileo zonk 460 m (1509 ft) in een enorm gat met een diameter van ongeveer 800 m (2625 ft) met al zijn 100 inwoners. Schudden tot intensiteit IV strekte zich uit tot Quito en Guayaquil .

De eerste berichten (rond 7 augustus) schatten het dodental op 2.700 mensen. De steden Patate en Pelileo leden het meest met respectievelijk 1.000 en 1.300 doden. In Ambato liepen de berichten over het dodental uiteen van 400 tot 500, en de Ecuadoraanse ambassade in Washington, DC schatte dat 1.000 tot meer dan 2.000 mensen gewond raakten. De stad Pillaro, verwoest door de aardbeving, had meer dan 20 doden, en in Latacunga werden 11 gedood en 30 gewond; 50 huizen, twee kerken en het gemeentehuis werden ook verwoest. Vijftien andere steden werden ook zwaar getroffen, waaronder Guano, dat werd verwoest.

Latere tellingen gingen uit van ongeveer 3.200 slachtoffers in Pelileo; de totale schattingen van het dodental werden bijgesteld tot ongeveer 4.000 mensen. Ambtenaren meldden dat veel van de doden zich in gebouwen bevonden terwijl ze inzakten of werden gedood door overstromingen veroorzaakt door de blokkering van een afwateringskanaal . Anderen werden verpletterd door aardverschuivingen van nabijgelegen bergen. Geen huizen in de stad Pelileo bleven staan, veel gebouwen werden platgegooid en er vormden zich grote scheuren in de grond. Alleen al in Ambato moest 75 procent van de nog overstaande woningen worden gesloopt. Op 8 augustus trof een naschok met "aanzienlijke kracht" nabij Ambato.

Het uiteindelijke dodental volgens de United States Geological Survey was 5.050. De aardbeving heeft zo'n 30 gemeenschappen zwaar getroffen en heeft ongeveer 100.000 mensen dakloos gemaakt.

hulpverlening

De president van Ecuador, Galo Plaza Lasso, vloog naar Ambato om persoonlijk de leiding te nemen over de eerste hulpverlening. Plaza leidde twee dagen reddingspogingen toen luchtbruggen vanuit Quito voorraden lieten vallen. Een groep Rode Kruisvrijwilligers en medische voorraden werden met Amerikaanse vliegtuigen gestuurd. Het Amerikaanse leger stuurde twee hulpverleningsteams uitgerust met serum en bloedplasma. De burgemeester van Miami begon samen met zeven andere politici een inzamelingsactie voor medische behoeften en kleding en coördineerde de distributie van 69 kg (152 lb) Rexall - medicijnen. Verschillende nabijgelegen landen stuurden vliegtuigen met medicijnen en voedsel. Een lokale inzamelingsactie bracht binnen twee uur na de lancering 250.000 Ecuadoraanse sucres (ongeveer US $ 14.815 1949) bijeen. Plaza zei: "We hebben onze moed niet verloren. Noch Ambato noch Ecuador zullen meer huilen, maar beginnen te werken."

Op 7 augustus stortte een vliegtuig met 34 reddingswerkers van de Shell Oil Company neer op 32 km (20 mijl) van Ambato en liet geen overlevenden achter. De ziekte begon zich binnen enkele dagen na de aardbeving in Pelileo te verspreiden, wat een team van Amerikaanse soldaten, als hulpverleners, ertoe aanzette om waterzuiveringsapparatuur en DDT -luchtdruppels te bestellen om het gebied van luchtgedragen agenten te reinigen. Zieke slachtoffers werden in quarantaine geplaatst en mochten de stad niet verlaten.

Nasleep

Een ziekenhuis verwoest door de aardbeving in Ambato ; bijna 75 procent van de resterende gebouwen van de stad moest worden gesloopt.

De aardbeving had een aanzienlijke impact op een aantal steden: Guano, Patate, Pelileo, Pillaro en een derde van Ambato werden vernietigd. De stad Ambato was een "scène van angst en pijn", beschreven door "tientallen kleine begrafenissen die zich een weg baanden door het puin". Het gloednieuwe ziekenhuis was teruggebracht tot vier muren en de meeste gebouwen in de stad waren gesloopt. In Pelileo vonden hulpverleners slachtoffers die begraven mensen voeden door gaten in de grond. In de dagen na de aardbevingen deden zich naschokken voor en stortregens volgden.

In een poging om de inwoners te helpen werd op 29 juni 1950 een festival van fruit en bloemen gehouden. Het festival was een succes en werd een jaarlijks evenement dat elk jaar tijdens Carnaval wordt gevierd en nu een belangrijke toeristische attractie is. Ambato is na de aardbeving volledig herbouwd. De belangrijkste kerk van de stad, de Iglesia Matriz de Ambato, werd in 1954 vervangen door een nieuwe kathedraal die bekend staat als Iglesia La Catedral. Pelileo werd herbouwd op een nieuwe locatie op 2 km (1,2 mijl) van de vorige locatie.

Huidige situatie

Ambato wordt vaak bezocht door toeristen die op de Pan-American Highway reizen . De stad staat bekend om zijn uitgebreide markt, die een breed scala aan artikelen verkoopt, waaronder lokale delicatessen en bloemen, en om zijn quinta's - oude landgoederen die dienst doen als historische parken - waarvan sommige dateren van vóór de aardbeving.

Ecuador loopt nog steeds het risico van aardbevingen: zowel intraplate (zoals die in maart 1987) als interplate aardbevingen zijn mogelijk. Intraplate seismiciteit vormt een formidabelere bedreiging, omdat het veel krachtiger kan zijn dan interplate seismiciteit en meestal wordt geassocieerd met aardverschuivingen, verzakkingen en zelfs bodemvervloeiing .

Zie ook

Referenties

Externe links