2022 Russische invasie van Oekraïne -2022 Russian invasion of Ukraine

Van Wikipedia, de gratis encyclopedie

2022 Russische invasie van Oekraïne
Een deel van de Russisch-Oekraïense oorlog
2022 Russische invasie van Oekraïne.svg
Militaire situatie per 7 augustus 2022
Gecontroleerd door Oekraïne
Bezet door Rusland

Voor een meer gedetailleerde kaart, zie de gedetailleerde kaart van de Russisch-Oekraïense Oorlog
Datum 24 februari 2022 – heden (5 maanden, 3 weken en 2 dagen) ( 2022-02-24 )
Plaats
Toestand Lopend ( lt van opdrachten · controle van steden · tijdlijn van evenementen )
strijdende partijen
Oekraïne
Commandanten en leiders
betrokken eenheden
slagorde slagorde
Kracht
  • Rusland: ~175.000-190.000
  • Donetsk PR: 20.000
  • Loehansk PR: 14.000
  • Oekraïne:
    • 196.600 (strijdkrachten)
    • 102.000 (paramilitair)
Sterkte schattingen zijn vanaf het begin van de invasie.
Slachtoffers en verliezen
De rapporten lopen sterk uiteen.
Zie Slachtoffers en humanitaire gevolgen voor details.

Op 24 februari 2022 viel Rusland Oekraïne binnen in een grote escalatie van de Russisch-Oekraïense oorlog die begon in 2014. De invasie veroorzaakte Europa's grootste vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog, met meer dan 6,4 miljoen Oekraïners die het land ontvluchtten en een derde van de bevolking verplaatst . De invasie veroorzaakte ook wereldwijde voedseltekorten .

In 2014 viel Rusland de Krim binnen en annexeerde het, en door Rusland gesteunde separatisten veroverden een deel van de Donbas -regio in het zuidoosten van Oekraïne, bestaande uit de oblasten Loehansk en Donetsk, wat leidde tot een regionale oorlog . In 2021 begon Rusland met een grote militaire opbouw langs de grens met Oekraïne, waarbij tot 190.000 troepen en hun uitrusting werden verzameld. In een televisietoespraak kort voor de invasie huldigde de Russische president Vladimir Poetin irredentistische opvattingen, betwistte hij het recht van Oekraïne op een eigen staat en beweerde hij ten onrechte dat Oekraïne werd geregeerd door neonazi's die de etnische Russische minderheid vervolgden . Op 21 februari 2022 erkende Rusland de Volksrepubliek Donetsk en de Volksrepubliek Loehansk, twee zelfverklaarde afgescheiden quasi-staten in Donbas. De volgende dag keurde de Federatieraad van Rusland het gebruik van militair geweld goed, en Russische troepen rukten prompt op naar beide gebieden.

De invasie begon op de ochtend van 24 februari, toen Poetin een "speciale militaire operatie" aankondigde om Oekraïne te " demilitariseren en te denazificeren ". Minuten later troffen raketten en luchtaanvallen heel Oekraïne, inclusief de hoofdstad Kiev . Een grote grondinvasie volgde vanuit meerdere richtingen. De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy vaardigde de staat van beleg uit en een algemene mobilisatie van alle mannelijke Oekraïense burgers tussen 18 en 60 jaar, die het land niet mochten verlaten. Russische aanvallen werden aanvankelijk gelanceerd op een noordelijk front vanuit Wit-Rusland richting Kiev, een noordoostelijk front richting Charkov, een zuidelijk front vanaf de Krim en een zuidoostfront vanuit Luhansk en Donetsk . In maart liep de Russische opmars naar Kiev vast. Te midden van zware verliezen en sterk Oekraïens verzet trokken Russische troepen zich op 3 april terug uit de oblast Kiev . Op 19 april lanceerde Rusland een hernieuwde aanval op Donbas, die zeer langzaam verliep, waarbij de Oblast Loehansk pas op 3 juli volledig was ingenomen, terwijl andere fronten grotendeels stationair bleven. Tegelijkertijd bleven Russische troepen zowel militaire als civiele doelen ver van de frontlinie bombarderen, onder meer in Kiev, Lviv, Serhiivka bij Odessa en Kremenchuk . Op 20 juli kondigde de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov aan dat Rusland zou reageren op de toegenomen militaire hulp die Oekraïne uit het buitenland ontvangt als rechtvaardiging voor de uitbreiding van het front voor 'speciale operaties' met militaire doelen in zowel de oblast Zaporizja als de oblast Cherson buiten de oorspronkelijke doelstellingen van de oblasten van de Donbas-regio.

De invasie heeft wijdverbreide internationale veroordeling gekregen . De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft een resolutie aangenomen waarin de invasie wordt veroordeeld en een volledige terugtrekking van de Russische troepen wordt geëist. Het Internationaal Gerechtshof beval Rusland om militaire operaties op te schorten en de Raad van Europa verdreef Rusland. Veel landen hebben Rusland sancties opgelegd, die de economieën van Rusland en de wereld hebben aangetast, en hebben Oekraïne humanitaire en militaire hulp verleend . Protesten vonden plaats over de hele wereld; die in Rusland werden geconfronteerd met massale arrestaties en verhoogde mediacensuur, waaronder een verbod op de woorden "oorlog" en "invasie". Het Internationaal Strafhof heeft sinds 2013 een onderzoek geopend naar misdaden tegen de menselijkheid in Oekraïne en naar oorlogsmisdaden tijdens de invasie van 2022 .

Achtergrond

Demonstranten op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev tijdens de Oranje Revolutie, november 2004

Nadat de Sovjet-Unie (USSR) in 1991 was ontbonden, behielden de nieuwe onafhankelijke republieken Oekraïne en Rusland banden. Oekraïne stemde in 1994 in met het ondertekenen van het Non-proliferatieverdrag voor kernwapens en het ontmantelen van de kernwapens in Oekraïne die door de USSR zijn achtergelaten. In ruil daarvoor kwamen Rusland, het Verenigd Koninkrijk (VK) en de Verenigde Staten (VS) in het Memorandum van Boedapest overeen om de territoriale integriteit van Oekraïne te handhaven.

In 1999 ondertekende Rusland het Handvest voor Europese Veiligheid, dat "het inherente recht van elke deelnemende staat herbevestigde om vrij zijn veiligheidsregelingen te kiezen of te wijzigen, met inbegrip van alliantieverdragen". Nadat de Sovjet-Unie was ingestort, traden verschillende voormalige Oostbloklanden toe tot de NAVO, deels als gevolg van regionale veiligheidsdreigingen zoals de Russische constitutionele crisis van 1993, de oorlog in Abchazië (1992-1993) en de Eerste Tsjetsjeense Oorlog (1994-1996). Russische leiders beweerden dat westerse mogendheden beloofden dat de NAVO niet naar het oosten zou uitbreiden, hoewel dit wordt betwist.

Oekraïne, met de geannexeerde Krim in het zuiden en twee zelfverklaarde separatistische republieken in Donbas in het oosten

Na de Euromaidan - protesten en een revolutie genaamd Revolution of Dignity resulteerde in de verwijdering van de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj in februari 2014, waardoor pro-Russische onrust uitbrak in delen van Oekraïne. Russische soldaten zonder insigne namen de controle over strategische posities en infrastructuur op het Oekraïense grondgebied van de Krim en grepen het parlement van de Krim . Rusland organiseerde een controversieel referendum, waarvan de uitkomst was dat de Krim zich bij Rusland zou aansluiten. De annexatie van de Krim door Rusland volgde in maart 2014, daarna de oorlog in Donbas, die in april 2014 begon met de vorming van twee door Rusland gesteunde separatistische quasi-staten : de Volksrepubliek Donetsk en de Volksrepubliek Loehansk . Russische troepen waren bij het conflict betrokken. De akkoorden van Minsk, die in september 2014 en februari 2015 werden ondertekend, waren een poging om de gevechten te stoppen, maar staakt-het-vuren mislukten herhaaldelijk.

Er ontstond een dispuut over de rol van Rusland: de Normandische Formatleden Frankrijk, Duitsland en Oekraïne zagen Minsk als een overeenkomst tussen Rusland en Oekraïne, terwijl Rusland erop stond dat Oekraïne rechtstreeks met de twee separatistische republieken moest onderhandelen. In 2021 weigerde Poetin aanbiedingen van Zelenskyy om gesprekken op hoog niveau te houden, en de Russische regering keurde vervolgens een artikel van voormalig president Dmitry Medvedev goed waarin hij beweerde dat het zinloos was om met Oekraïne om te gaan zolang het een "vazal" van de VS bleef. De annexatie van de Krim leidde tot een nieuwe golf van Russisch nationalisme, waarbij een groot deel van de Russische neo-imperialistische beweging ernaar streefde meer Oekraïens land te annexeren, waaronder het niet-erkende Novorossiya . Analist Vladimir Socor voerde aan dat de toespraak van Poetin in 2014 na de annexatie van de Krim de facto een "manifest van Irredentisme van Groot-Rusland " was. In juli 2021 publiceerde Poetin een essay getiteld " Over de historische eenheid van Russen en Oekraïners ", waarin hij opnieuw bevestigt dat Russen en Oekraïners " één volk " waren.

Prelude

Russische militaire opbouw (maart 2021 – februari 2022)

Amerikaanse parachutisten van het 2nd Battalion, 503rd Infantry Regiment vertrekken op 23 februari 2022 vanaf de Italiaanse luchtmachtbasis Aviano naar Letland. Duizenden Amerikaanse troepen werden ingezet in Oost-Europa tijdens de militaire opbouw van Rusland.

In maart en april 2021 begon Rusland met een grote militaire opbouw nabij de Russisch-Oekraïense grens. Een tweede opbouw volgde van oktober 2021 tot februari 2022, zowel in Rusland als Wit-Rusland. Leden van de Russische regering hebben herhaaldelijk ontkend plannen te hebben om Oekraïne binnen te vallen of aan te vallen; waaronder regeringswoordvoerder Dmitry Peskov op 28 november 2021, vice-minister van Buitenlandse Zaken Sergei Ryabkov op 19 januari 2022, de Russische ambassadeur in de VS Anatoly Antonov op 20 februari 2022 en de Russische ambassadeur in de Tsjechische Republiek Alexander Zmeevsky op 23 februari 2022.

De belangrijkste nationale veiligheidsadviseur van Poetin, Nikolai Patrushev, geloofde dat het Westen al jaren in een niet-verklaarde oorlog met Rusland verwikkeld was. In de bijgewerkte nationale veiligheidsstrategie van Rusland, gepubliceerd in mei 2021, staat dat Rusland "krachtige methoden" kan gebruiken om "onvriendelijke acties die de soevereiniteit en territoriale integriteit van de Russische Federatie bedreigen" te dwarsbomen of af te wenden. Bronnen zeggen dat de beslissing om Oekraïne binnen te vallen werd genomen door Poetin en een kleine groep oorlogshaviken in de binnenste cirkel van Poetin, waaronder Patrushev en de Russische minister van Defensie Sergei Shoigu .

Toen Rusland begin december 2021 plannen om binnen te vallen ontkende, gaven de VS inlichtingen vrij, waaronder satellietfoto's van Russische troepen en uitrusting nabij de Russisch-Oekraïense grens, die anders aangaven, en bleven de invasiegebeurtenissen nauwkeurig voorspellen. De inlichtingendienst zei ook dat de Russen een lt hadden met belangrijke locaties en van personen die tijdens de invasie moesten worden gedood of geneutraliseerd.

Russische beschuldigingen en eisen

Op 10 januari 2022 spraken de Oekraïense vicepremier Olha Stefanishyna en NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg met de media over het vooruitzicht van een Russische invasie.

In de maanden voorafgaand aan de invasie beschuldigden Russische functionarissen Oekraïne van Russofobie, het aanzetten tot spanningen en het onderdrukken van Russisch-sprekenden in Oekraïne . Ze hebben ook meerdere veiligheidseisen gesteld aan Oekraïne, de NAVO en niet-NAVO-bondgenoten in de EU. Commentatoren en westerse functionarissen beschreven deze als pogingen om oorlog te rechtvaardigen. "Russofobie is een eerste stap in de richting van genocide ", zei Poetin op 9 december 2021. Poetins beweringen over "de-nazificatie" zijn als absurd beschreven en Russische beweringen over genocide werden algemeen afgewezen als ongegrond. Geleerden van genocide en nazisme zeiden dat de beweringen van Poetin "feitelijk onjuist" waren en dat ze in feite bijdragen aan het aanzetten tot genocide van Oekraïners door beschuldiging in een spiegel .

Poetin betwistte de legitimiteit van de Oekraïense staat en beweerde dat "Oekraïne nooit een traditie van echte soevereiniteit heeft gehad", het ten onrechte beschreef als gecreëerd door Sovjet-Rusland, en ten onrechte zei dat de Oekraïense samenleving en regering werden gedomineerd door neonazisme .

Oekraïne heeft, net als de pro-Russische separatisten in Donbas, een extreemrechtse rand, waaronder het aan neonazi's gelieerde Azov-bataljon en de rechtse sector, maar experts hebben de retoriek van Poetin beschreven als een overdrijving van de invloed van extreemrechtse groepen in Oekraïne ; er is geen brede steun voor de ideologie in de regering, het leger of het electoraat. Zelenskyy, die joods is, berispte de beschuldigingen van Poetin en merkte op dat zijn grootvader in het Sovjetleger had gediend dat vocht tegen de nazi's. Het US Holocaust Memorial Museum en Yad Vashem veroordeelden dit gebruik van de geschiedenis van de Holocaust en de toespeling op de nazi-ideologie in propaganda.

Vladimir Poetin (rechts) en zijn oude vertrouweling minister van Defensie Sergei Shoigu .

Tijdens de tweede opbouw eiste Rusland dat de VS en de NAVO een juridisch bindende regeling zouden aangaan die Oekraïne verhindert ooit lid te worden van de NAVO, en multinationale strijdkrachten uit de Oost-Europese lidstaten van de NAVO te verwijderen. Rusland dreigde met een niet nader gespecificeerde militaire reactie als de NAVO een "agressieve lijn" zou volgen. Deze eisen werden algemeen gezien als niet levensvatbaar; nieuwe NAVO-leden in Midden- en Oost-Europa hadden zich bij het bondgenootschap aangesloten omdat ze de voorkeur gaven aan de veiligheid en economische kansen die de NAVO en de EU bieden, en hun regeringen bescherming zochten tegen Russisch irredentisme. Een formeel verdrag om te voorkomen dat Oekraïne lid wordt van de NAVO zou in strijd zijn met het " open deur "-beleid van het verdrag, ondanks de onenthousiaste reactie van de NAVO op Oekraïense verzoeken om lid te worden.

Emmanuel Macron en Olaf Scholz hebben zich in februari ingezet om de oorlog te voorkomen. Macron had een ontmoeting met Poetin, maar slaagde er niet in hem te overtuigen om niet verder te gaan met de aanval. Scholz waarschuwde Poetin voor zware sancties die zouden worden opgelegd als de invasie zou plaatsvinden. Scholz smeekte Zelenskyy ook om af te zien van het streven om lid te worden van de NAVO en neutraliteit te verklaren, maar Zelenskyy weigerde dit.

Vermeende botsingen (17-21 februari 2022)

De gevechten in Donbas escaleerden na 17 februari 2022. Oekraïne en Donbas beschuldigden elkaar ervan over de conflictlijn te schieten. Op 18 februari gaven de Volksrepublieken Donetsk en Loehansk alle burgers het bevel hun hoofdsteden te verlaten . Oekraïense media beschreven een sterke toename van artilleriebeschietingen door de door Rusland geleide militanten in Donbas als een poging om het Oekraïense leger te provoceren. Op 19 februari riepen beide separatistische republieken de volledige mobilisatie uit.

In de dagen voorafgaand aan de invasie voerde de Russische regering een desinformatiecampagne op die bedoeld was om de publieke kritiek te dempen. Russische staatsmedia promootten verzonnen video's (veel amateuristisch) die beweerden Oekraïense troepen te laten zien die Russen aanvallen in Donbas; bew toonde aan dat de vermeende aanvallen, explosies en evacuaties werden georganiseerd door Rusland. Op 21 februari zei het hoofd van de Russische Federale Veiligheidsdienst (FSB) dat Russische troepen vijf Oekraïense "saboteurs" hadden gedood die Russisch grondgebied waren overgestoken, een Oekraïense militair hadden gevangengenomen en twee gepantserde voertuigen hadden vernietigd. Oekraïne ontkende dit en waarschuwde dat Rusland een voorwendsel zocht voor een invasie. The Sunday Times beschreef het als "de eerste stap in het oorlogsplan van Poetin".

Escalatie (21-23 februari 2022)

Toespraak van Poetin tot de natie op 21 februari (Engelse ondertiteling beschikbaar)

Op 21 februari erkende de Russische regering de volksrepublieken Donetsk en Loehansk. Diezelfde avond beval Poetin Russische troepen naar Donbas, op wat hij een " vredesmissie " noemde. Verscheidene leden van de VN-Veiligheidsraad veroordeelden de interventie van 21 februari in Donbas; niemand sprak steun uit. Op 22 februari toonden videobeelden die in de vroege ochtend werden gemaakt, Russische strijdkrachten en tanks die zich in de Donbas-regio bewogen. De Federatieraad heeft toestemming gegeven voor het gebruik van militair geweld buiten Rusland. Zelenskyy riep legerreservisten op ; en het Oekraïense parlement riep de nationale noodtoestand van 30 dagen uit . Rusland heeft zijn ambassade uit Kiev geëvacueerd. DDoS -aanvallen die algemeen worden toegeschreven aan door Rusland gesteunde hackers, troffen de websites van het Oekraïense parlement en de uitvoerende macht, en ook veel websites van banken. De Oekraïense veiligheidsdienst (SBU) ontkende aan de vooravond van de invasie berichten over Chinese militaire spionage, ook op nucleaire infrastructuur.

Op 23 februari hield Zelenskyy een toespraak in het Russisch, waarin hij Russische burgers opriep om oorlog te voorkomen. Hij weerlegde Russische beweringen over neonazi's in de Oekraïense regering en zei dat hij niet van plan was Donbas aan te vallen. Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov zei op 23 februari dat de separatistische leiders in Donetsk en Loehansk Poetin een brief hadden gestuurd waarin stond dat Oekraïense beschietingen burgerslachtoffers hadden veroorzaakt en dat zij om militaire steun van Rusland verzochten. Oekraïne verzocht om een ​​dringende vergadering van de VN-Veiligheidsraad. Een half uur na de spoedvergadering kondigde Poetin de start aan van militaire operaties in Oekraïne. Sergiy Kyslytsya, de Oekraïense vertegenwoordiger, riep de Russische vertegenwoordiger, Vasily Nebenzya, op om "al het mogelijke te doen om de oorlog te stoppen" of afstand te doen van zijn positie als voorzitter van de VN-Veiligheidsraad ; Nebenzya weigerde.

Verklaring van militaire operaties

Op 24 februari, vóór 5 uur. Kiev tijd, Poetin kondigde een "speciale militaire operatie" in Oost-Oekraïne en "effectief de oorlog verklaard aan Oekraïne." In zijn toespraak zei Poetin dat hij geen plannen had om Oekraïens grondgebied te bezetten en dat hij het recht van het Oekraïense volk op zelfbeschikking steunde . Hij zei dat het doel van de "operatie" was om "de mensen te beschermen" in de overwegend Russisch sprekende regio Donbas, die hij ten onrechte beweerde dat "al acht jaar [had] te maken met vernedering en genocide gepleegd door het Kiev-regime" .

Poetin zei dat Rusland streeft naar "demilitarisering en denazificatie" van Oekraïne. Binnen enkele minuten na de aankondiging van Poetin werden explosies gemeld in Kiev, Kharkiv, Odessa en de Donbas-regio. Een vermeend uitgelekt rapport van binnen de FSB beweerde dat de inlichtingendienst niet was gewaarschuwd voor het plan van Poetin om Oekraïne binnen te vallen. Onmiddellijk na de aanval verklaarde Zelenskyy de staat van beleg in Oekraïne . Diezelfde avond beval hij een algemene mobilisatie van alle Oekraïense mannen tussen 18 en 60 jaar oud die het land niet mochten verlaten. Russische troepen kwamen Oekraïne binnen vanuit het noorden in Wit-Rusland (richting Kiev); vanuit het noordoosten in Rusland (richting Charkov); uit het oosten in de DPR en de Volksrepubliek Loehansk; en vanuit het zuiden op de Krim. Russische uitrusting en voertuigen waren gemarkeerd met een wit militair Z -symbool (een niet -Cyrillische letter ), waarvan wordt aangenomen dat het een maatregel is om eigen vuur te voorkomen .

Invasie en weerstand

Militaire controle rond Kiev op 2 april 2022

De invasie begon bij het ochtendgloren van 24 februari, met infanteriedivisies en pantser- en luchtsteun in Oost-Oekraïne, en tientallen raketaanvallen in zowel Oost-Oekraïne als West-Oekraïne. De eerste gevechten vonden plaats in de oblast Luhansk nabij het dorp Milove aan de grens met Rusland om 3.40 uur Kiev-tijd. De belangrijkste infanterie- en tankaanvallen werden gelanceerd in vier speerpuntinvallen, waarbij een noordelijk front werd gelanceerd richting Kiev, een zuidelijk front afkomstig uit de Krim, een zuidoostelijk front gelanceerd bij de steden Luhansk en Donbas, en een oostfront. Tientallen raketaanvallen over Oekraïne reikten tot in het westen als Lviv. Huurlingen van de Wagner Group en Tsjetsjeense troepen hebben naar verluidt verschillende pogingen ondernomen om Volodymyr Zelenskyy te vermoorden . De Oekraïense regering zei dat deze inspanningen werden gedwarsboomd door anti-oorlogsfunctionarissen van de Russische Federale Veiligheidsdienst (FSB), die inlichtingen over de plannen deelden.

Op 25 maart zei het Russische ministerie van Defensie dat de "eerste fase" van wat zij de "militaire operatie in Oekraïne" noemden, over het algemeen voltooid was, dat de Oekraïense strijdkrachten ernstige verliezen hadden geleden en dat het Russische leger zich nu zou concentreren op de "bevrijding van Donbas ". De "eerste fase" van de invasie werd uitgevoerd op vier fronten, waaronder een richting het westen van Kiev vanuit Wit-Rusland, uitgevoerd door het Russische oostelijke militaire district, bestaande uit de 29e, 35e en 36e gecombineerde wapenlegers . Een tweede as die vanuit Rusland in de richting van Oost-Kiev werd ingezet door het Centrale Militaire District (noordoostelijk front), omvatte het 41st Combined Arms Army en het 2nd Guards Combined Arms Army . Een derde as die door het westelijke militaire district (oostelijk front) richting Kharkiv wordt ingezet, met het 1st Guards Tank Army en het 20th Combined Arms Army . Een vierde, zuidelijk front dat zijn oorsprong heeft in de bezette Krim en de Russische oblast Rostov met een oostelijke as richting Odessa en een westelijk operatiegebied richting Mariupol, door het zuidelijke militaire district, inclusief het 58e, 49e en 8e gecombineerde wapenleger, de laatste ook commandant van het 1e en 2e Legerkorps van de Russische separatistische troepen in Donbas

Op 7 april trokken de Russische troepen die door het Russische oostelijke militaire district aan het noordelijke front waren ingezet, zich terug uit het offensief van Kiev, blijkbaar om te bevoorraden en vervolgens te herschikken naar de Donbas-regio om de hernieuwde invasie van Zuidoost-Oekraïne te versterken. Het noordoostelijke front, inclusief het centrale militaire district, werd op dezelfde manier teruggetrokken voor bevoorrading en herschikking naar het zuidoosten van Oekraïne. Op 8 april kreeg generaal Alexander Dvornikov de leiding over de militaire operaties tijdens de invasie. Op 18 april meldde de gepensioneerde luitenant-generaal Douglas Lute, de voormalige Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO, in een PBS NewsHour- interview dat Rusland zijn troepen had geherpositioneerd om een ​​nieuwe aanval op Oost-Oekraïne te beginnen, die beperkt zou blijven tot de oorspronkelijke inzet van 150.000 tot 190.000 troepen van Rusland. voor de invasie, hoewel de troepen goed werden bevoorraad uit voldoende wapenvoorraden in Rusland. Voor Lute stond dit in schril contrast met de enorme omvang van de Oekraïense dienstplicht van volledig mannelijke Oekraïense burgers tussen 16 en 60 jaar oud, maar zonder adequate wapens in de zeer beperkte wapenvoorraad van Oekraïne. Op 26 april kwamen afgevaardigden van de VS en 40 geallieerde landen bijeen op de luchtmachtbasis Ramstein in Duitsland om te praten over de vorming van een coalitie om economische steun en militaire bevoorrading te verlenen en om Oekraïne te herbouwen. Na Poetin's Victory Day - toespraak begin mei, zei de Amerikaanse directeur van de nationale inlichtingendienst Avril Haines dat er geen kortetermijnoplossing voor de invasie te verwachten is.

Russische troepen verbeterden hun focus op het beschermen van hun bevoorradingslijnen door langzamer en meer methodisch op te rukken. Ze profiteerden ook van het centraliseren van het commando onder generaal Dvornikov. Oekraïne's afhankelijkheid van door het Westen geleverde apparatuur beperkte het, omdat westerse landen vreesden dat Oekraïne het zou gebruiken om doelen in Rusland aan te vallen. Militaire experts zijn het oneens over de toekomst van het conflict; sommigen hebben gesuggereerd handelsgebied voor vrede te verhandelen, terwijl anderen geloven dat Oekraïne hun verzet tegen de invasie kan volhouden vanwege de Russische verliezen. Op 26 mei 2022 meldde het Conflict Intelligence Team, daarbij verwijzend naar Russische soldaten, dat kolonel-generaal Gennady Zhidko de leiding had gekregen over de Russische strijdkrachten tijdens de Russische invasie van Oekraïne in 2022, ter vervanging van legergeneraal Dvornikov. Uiterlijk op 30 mei waren de verschillen tussen de Russische en Oekraïense artillerie duidelijk. Zo had de Russische artillerie een groter bereik. Als reactie op Bidens indicatie dat Oekraïne versterkte artillerie zou krijgen, gaf Poetin aan dat Rusland zijn invasiefront zou uitbreiden met nieuwe steden in Oekraïne en gaf hij als kennelijke vergelding opdracht tot een raketaanval op Kiev op 6 juni nadat hij de stad een aantal jaren niet rechtstreeks had aangevallen. weken. Op 10 juni 2022 verklaarde Vadym Skibitsky, plaatsvervangend hoofd van de militaire inlichtingendienst van Oekraïne, tijdens de Severodonetsk-campagne dat de frontlinies de plaats waren waar de toekomst van de invasie zou worden beslist: "Dit is nu een artillerieoorlog en we verliezen in termen van artillerie Alles hangt nu af van wat [het westen] ons geeft. Oekraïne heeft één artilleriestuk tot 10 tot 15 Russische artilleriestukken. Onze westerse partners hebben ons ongeveer 10% gegeven van wat ze hebben."

Op 29 juni meldde Reuters dat de directeur van de nationale inlichtingendienst Avril Haines, die de beoordeling van de Amerikaanse inlichtingendiensten over de Russische invasie bijwerkt, zei dat de Amerikaanse inlichtingendiensten het erover eens zijn dat de invasie "voor een langere periode zal doorgaan... Kortom, het beeld blijft behoorlijk grimmig en de houding van Rusland tegenover het Westen verhardt." Op 5 juli meldde de BBC dat uitgebreide vernietiging door de Russische invasie enorme financiële schade zou veroorzaken aan de wederopbouweconomie van Oekraïne, waarin staat: "Oekraïne heeft $ 750 miljard nodig voor een herstelplan en Russische oligarchen zouden moeten bijdragen aan de kosten", heeft de Oekraïense premier Denys Shmyhal tegen een wederopbouwconferentie in Zwitserland."

Eerste fase: invasie van Oekraïne (24 februari – 7 april)

2022 Russische invasie van Oekraïne Fase 1 van 24 februari tot 7 april 2022

De invasie begon op 24 februari, gelanceerd vanuit Wit-Rusland naar Kiev en vanuit het noordoosten tegen de stad Charkov. Het zuidoostelijke front werd uitgevoerd als twee afzonderlijke speerpunten, van de Krim en het zuidoosten tegen Luhansk en Donetsk.

Eerste fase – Noordfront

Russische pogingen om Kiev in te nemen omvatten een bewkrachtige speerpunt op 24 februari, vanuit het zuiden van Wit-Rusland langs de westelijke oever van de rivier de Dnipro, blijkbaar om de stad vanuit het westen te omsingelen, ondersteund door twee afzonderlijke aanvalsassen van Rusland langs de oostelijke oever van de Dnipro : de westelijke bij Chernihiv en de oostelijke bij Sumy . Deze waren waarschijnlijk bedoeld om Kiev te omsingelen vanuit het noordoosten en oosten.

Rusland probeerde blijkbaar snel Kiev te veroveren, waarbij Spetsnaz de stad infiltreerde, ondersteund door luchtlandingsoperaties en een snelle gemechaniseerde opmars vanuit het noorden, maar dat was niet succesvol. Russische troepen die vanuit Wit-Rusland naar Kiev trokken, kregen de controle over de spooksteden Tsjernobyl en Pripyat . Russische luchtlandingstroepen probeerden op 26 februari twee belangrijke vliegvelden in de buurt van Kiev in te nemen en lanceerden een luchtaanval op Antonov Airport, en een soortgelijke landing op Vasylkiv, in de buurt van de vliegbasis Vasylkiv .

Begin maart werden de Russische opmars langs de westkant van de Dnipro beperkt door Oekraïense verdedigingswerken. Op 5 maart had een groot Russisch konvooi, naar verluidt 64 kilometer (40 mijl) lang, weinig vooruitgang geboekt in de richting van Kiev. De in Londen gevestigde denktank Royal United Services Institute (RUSI) beoordeelde de Russische vooruitgang vanuit het noorden en oosten als "vastgelopen". De opmars van Chernihiv stopte grotendeels toen daar een belegering begon . Russische troepen rukten op vanuit het noordwesten naar Kiev en veroverden op 5 maart Bucha, Hostomel en Vorzel, hoewel Irpin vanaf 9 maart omstreden bleef . Op 11 maart was het lange konvooi grotendeels uiteengevallen en had het dekking gezocht. Op 16 maart begonnen de Oekraïense troepen een tegenoffensief om de Russische troepen af ​​te weren. Niet in staat om een ​​snelle overwinning in Kiev te behalen, schakelden de Russische troepen hun strategie om naar willekeurige bombardementen en belegeringsoorlogen .

Op 25 maart heroverde een Oekraïens tegenoffensief verschillende steden ten oosten en ten westen van Kiev, waaronder Makariv . Russische troepen in het Bucha-gebied trokken zich eind maart terug naar het noorden. Oekraïense troepen vielen op 1 april de stad binnen. Oekraïne zei dat het de hele regio rond Kiev had heroverd, inclusief Irpin, Bucha en Hostomel, en bew had gevonden voor oorlogsmisdaden in Bucha . Op 6 april zei NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg dat de Russische "terugtrekking, bevoorrading en herschikking" van hun troepen uit het gebied van Kiev moet worden geïnterpreteerd als een uitbreiding van de plannen van Poetin voor Oekraïne, door zijn troepen te herschikken en te concentreren op Oost-Oekraïne . Kiev was over het algemeen vrij van aanvallen, afgezien van geïsoleerde raketaanvallen. Een daarvan vond plaats toen VN-secretaris-generaal António Guterres op 28 april een bezoek bracht aan Kiev om met Zelensky de overlevenden van het beleg van Mariupol te bespreken.

Eerste fase – Noordoostfront

Russische troepen rukten op 24 februari Tsjernihiv binnen en belegerden de administratieve hoofdstad . De volgende dag vielen Russische troepen Konotop aan en namen ze in . Een afzonderlijke opmars naar de oblast Sumy op dezelfde dag viel de stad Sumy aan, op slechts 35 kilometer (22 mijl) van de Russisch-Oekraïense grens. De opmars liep vast in stedelijke gevechten en Oekraïense troepen hielden de stad met succes vast, waarbij ze beweerden dat meer dan 100 Russische gepantserde voertuigen waren vernietigd en tientallen soldaten werden gevangengenomen. Russische troepen vielen ook Okhtyrka aan en zetten thermobarische wapens in .

Op 4 maart schreef Frederick Kagan dat de Sumy-as toen "de meest succesvolle en gevaarlijke Russische opmars naar Kiev" was, en merkte op dat de geografie de voorkeur gaf aan gemechaniseerde vooruitgang, aangezien het terrein "vlak en dunbevolkt is en weinig goede verdedigingsposities biedt". ". Via snelwegen bereikten Russische troepen op 4 maart Brovary, een oostelijke voorstad van Kiev. Het Pentagon bevestigde op 6 april dat het Russische leger de oblast Tsjernihiv had verlaten, maar de oblast Sumy bleef betwist. Op 7 april zei de gouverneur van de oblast Soemy dat de Russische troepen verdwenen waren, maar opgetuigde explosieven en andere gevaren hadden achtergelaten.

Eerste fase – Zuidfront

Een vernietigde Russische BMP-3 bij Marioepol, 7 maart

Op 24 februari namen Russische troepen de controle over het Noord-Krimkanaal over, waardoor de Krim water kon krijgen van de Dnjepr, die sinds 2014 was afgesloten. Op 26 februari begon het beleg van Mariupol toen de aanval naar het oosten trok en zich verbond met de door de separatisten bezette Donbas. Onderweg kwamen Russische troepen Berdiansk binnen en veroverden het . Op 1 maart vielen Russische troepen Melitopol en nabijgelegen steden aan. Op 25 februari trokken Russische eenheden van de DPR naar Mariupol en werden ze verslagen in de buurt van Pavlopil . Tegen de avond begon de Russische marine naar verluidt een amfibische aanval op de kust van de Zee van Azov, 70 kilometer (43 mijl) ten westen van Mariupol. Een Amerikaanse defensiefunctionaris zei dat Russische troepen mogelijk duizenden mariniers inzetten vanaf dit bruggenhoofd .

Het Russische 22e Legerkorps naderde op 26 februari de kerncentrale van Zaporizja en belegerde Enerhodar om de macht over te nemen. Er ontstond brand, maar de International Atomic Energy Agency (IAEA) zei vervolgens dat essentiële apparatuur onbeschadigd was. De kerncentrale viel onder Russische controle, maar registreerde ondanks de branden geen stralingslekken.

Een derde Russische aanvalsgroep uit de Krim trok naar het noordwesten en veroverde bruggen over de Dnjepr. Op 2 maart wonnen Russische troepen een slag bij Cherson, de eerste grote stad die tijdens de invasie in handen van Russische troepen viel. Russische troepen trokken Mykolaiv binnen en vielen het twee dagen later aan, maar werden afgeslagen door Oekraïense troepen. Eveneens op 2 maart begonnen Oekraïense troepen een tegenoffensief op Horlivka, dat sinds 2014 wordt gecontroleerd door de DPR.

Na hernieuwde raketaanvallen op 14 maart in Mariupol, zei de Oekraïense regering dat er meer dan 2500 waren omgekomen. Op 18 maart was Mariupol volledig omsingeld en de gevechten bereikten het stadscentrum, wat de pogingen om burgers te evacueren belemmerde. Op 20 maart werd een kunstacademie met ongeveer 400 mensen verwoest door Russische bommen . De Russen eisten overgave, de Oekraïners weigerden. Op 24 maart trokken Russische troepen het centrum van Marioepol binnen. Op 27 maart zei de Oekraïense vice-premier Olha Stefanishyna dat "(meer) dan 85 procent van de hele stad is verwoest." Poetin vertelde Emmanuel Macron in een telefoongesprek op 29 maart dat het bombardement op Mariupol pas zou eindigen als de Oekraïners zich overgeven.

Op 1 april weigerden Russische troepen de veilige doorgang naar Mariupol aan 50 bussen die door de Verenigde Naties waren gestuurd om burgers te evacueren, terwijl de vredesbesprekingen in Istanbul werden voortgezet. Op 3 april, na de terugtrekking van Russische troepen uit Kiev, breidde Rusland zijn aanval op Zuid-Oekraïne verder naar het westen uit met bombardementen en aanvallen op Odessa, Mykolaiv en de kerncentrale van Zaporizja.

Eerste fase – Oostfront

Russisch bombardement aan de rand van Charkov, 1 maart

In het oosten probeerden Russische troepen Charkov te veroveren, op minder dan 35 kilometer (22 mijl) van de Russische grens, en stuitten op sterke Oekraïense weerstand. Op 25 februari werd de vliegbasis Millerovo aangevallen door Oekraïense strijdkrachten met OTR-21 Tochka- raketten, die volgens Oekraïense functionarissen verschillende Russische luchtmachtvliegtuigen vernietigden en brand veroorzaakten. Op 28 februari kwamen bij raketaanvallen in Charkov verschillende mensen om het leven. Op 1 maart kondigde Denis Pushilin, hoofd van de DPR, aan dat de DPR-troepen de stad Volnovakha bijna volledig hadden omsingeld . Op 2 maart werden Russische troepen verdreven uit Sievierodonetsk tijdens een aanval op de stad . Izium werd naar verluidt op 17 maart gevangengenomen door Russische troepen, hoewel de gevechten voortduurden.

Op 25 maart zei het Russische ministerie van Defensie dat het zou proberen de grote steden in Oost-Oekraïne te bezetten. Op 31 maart bevestigde het Oekraïense leger dat Izium onder Russische controle stond, en PBS News meldde hernieuwde beschietingen en raketaanvallen in Kharkiv, even erg of erger dan voorheen, aangezien de vredesbesprekingen met Rusland in Istanbul zouden worden hervat.

Temidden van de verhoogde Russische beschietingen van Charkov op 31 maart, meldde Rusland een helikopteraanval op een oliedepot ongeveer 35 kilometer (22 mijl) ten noorden van de grens in Belgorod, en beschuldigde Oekraïne van de aanval. Oekraïne ontkende de verantwoordelijkheid. Uiterlijk op 7 april zette de hernieuwde opeenhoping van Russische invasietroepen en tankdivisies rond de steden Izium, Sloviansk en Kramatorsk de Oekraïense regeringsfunctionarissen ertoe aan de overgebleven inwoners nabij de oostgrens van Oekraïne te adviseren binnen 2-3 dagen naar West-Oekraïne te evacueren, gezien de afwezigheid van wapens en munitie die tegen die tijd eerder aan Oekraïne waren beloofd.

Tweede fase: Zuidoost-offensief (8 april – heden)

2022 Russische invasie van Oekraïne Fase 2 van 7 april tot 24 juli 2022

Op 8 april kondigde het Russische ministerie aan dat alle troepen en divisies in het zuidoosten van Oekraïne zich zouden verenigen onder generaal Aleksandr Dvornikov, die de leiding had gekregen over gecombineerde militaire operaties, inclusief de eenheden die werden herschikt vanaf het noordfront en noordoostfront. Op 17 april leek de Russische vooruitgang aan het zuidoostelijke front te worden belemmerd door tegengestelde Oekraïense troepen in de grote, zwaar versterkte staalfabriek Azovstal en het omliggende gebied in Mariupol. Op 19 april bevestigde The New York Times dat Rusland een hernieuwd invasiefront had gelanceerd, aangeduid als een "oostelijke aanval" over een front van 300 mijl (480 km) dat zich uitstrekt van Charkov tot Donetsk en Luhansk, met gelijktijdige raketaanvallen die opnieuw gericht waren op Kiev in het noorden en Lviv in West-Oekraïne. Op 30 april beschreef een NAVO-functionaris de Russische opmars als "oneven" en "klein". Een anonieme Amerikaanse defensiefunctionaris noemde het Russische offensief: "zeer lauw", "minimaal op zijn best" en "bloedarm". Op 26 mei 2022 meldde het Conflict Intelligence Team, daarbij verwijzend naar Russische soldaten, dat kolonel-generaal Gennady Zhidko de leiding had gekregen over de Russische strijdkrachten tijdens de Russische invasie van Oekraïne in 2022, ter vervanging van legergeneraal Dvornikov. In juni 2022 onthulde de hoofdwoordvoerder van het Ministerie van Defensie van de Russische Federatie, Igor Konashenkov, dat de Russische troepen verdeeld zijn tussen de legergroepen "Center" onder bevel van kolonel-generaal Aleksander Lapin en "Zuid" onder bevel van legergeneraal Sergey Surovikin . Op 20 juli kondigde Lavrov aan dat Rusland zou reageren op de toegenomen militaire hulp die Oekraïne uit het buitenland ontvangt als rechtvaardiging voor de uitbreiding van zijn speciale militaire operatie met doelen in zowel de regio's Zaporizja als Cherson .

Tweede fase – Donbasfront; Val van Sievierodonetsk en Lysychansk

Militaire controle rond Donbas per 31 mei 2022

Op 8 april vond een Russische raketaanval plaats op het treinstation van Kramatorsk in de stad Kramatorsk, waarbij naar verluidt 52 ​​doden en 87 tot 300 gewonden vielen. Op 11 april zei Zelensky dat Oekraïne een groot nieuw Russisch offensief in het oosten verwacht. Amerikaanse functionarissen zeiden dat Rusland zich had teruggetrokken of elders in Oekraïne was teruggeslagen en daarom bezig was met het voorbereiden van een terugtrekking, bevoorrading en herschikking van infanterie- en tankdivisies naar het zuidoostelijke front van Oekraïne. Militaire satellieten fotografeerden uitgebreide Russische konvooien van infanterie en gemechaniseerde eenheden die op 11 april ten zuiden van Charkov naar Izium werden ingezet, blijkbaar als onderdeel van de geplande Russische herschikking van zijn noordoostelijke troepen naar het zuidoostelijke front van de invasie.

Op 14 april bliezen Oekraïense troepen naar verluidt een brug op tussen Charkov en Izium die door Russische troepen werd gebruikt om troepen naar Izium te herschikken, waardoor het Russische konvooi werd belemmerd. Op 18 april, toen Mariupol bijna volledig werd ingehaald door Russische troepen, kondigde de Oekraïense regering aan dat de tweede fase van de versterkte invasie van de regio's Donetsk, Luhansk en Charkov was geïntensiveerd met uitgebreide invasietroepen die de Donbas bezetten. Op 5 mei verklaarde David Axe die voor Forbes schreef dat het Oekraïense leger zijn 4e en 17e tankbrigades en de 95e luchtaanvalbrigade rond Izium had geconcentreerd voor mogelijke achterhoedegevechten tegen de ingezette Russische troepen in het gebied; Axe voegde eraan toe dat de andere grote concentratie van de Oekraïense troepen rond Charkov de 92e en 93e Gemechaniseerde Brigades omvatte, die op dezelfde manier zouden kunnen worden ingezet voor achterhoedegevechten tegen Russische troepen rond Kharkiv of die zouden kunnen aansluiten bij Oekraïense troepen die gelijktijdig rond Izium worden ingezet.

Op 13 mei meldde de BBC dat Russische troepen in Kharkiv werden teruggetrokken en naar andere fronten in Oekraïne werden herschikt na de opmars van Oekraïense troepen naar omliggende steden en Charkov zelf, waaronder de vernietiging van strategische pontonbruggen die door Russische troepen waren gebouwd om over de Seversky Donets rivier en eerder gebruikt voor snelle tankinzet in de regio. Op 22 mei meldde de BBC dat Rusland na de val van Mariupol de offensieven in Luhansk en Donetsk had geïntensiveerd, terwijl het raketaanvallen en intens artillerievuur concentreerde op Sievierodonetsk, de grootste stad onder Oekraïense controle in de provincie Luhansk. Op 23 mei werd gemeld dat Russische troepen de stad Lyman binnenvielen en de stad op 26 mei volledig hadden ingenomen. Oekraïense troepen zouden Sviatohirsk verlaten . Op 24 mei veroverden Russische troepen de stad Svitlodarsk . Op 30 mei meldde Reuters dat Russische troepen de buitenwijken van Sievierodonetsk hadden doorbroken. Op 2 juni meldde The Washington Post dat Sievierodonetsk op het punt stond te capituleren voor de Russische bezetting, waarbij meer dan 80 procent van de stad in handen was van Russische troepen. Op 3 juni begonnen Oekraïense troepen naar verluidt een tegenaanval in Sievierodonetsk. Op 4 juni beweerden Oekraïense regeringsbronnen dat 20% of meer van de stad was heroverd. Echter, op 5 juni zei de Oekraïense gouverneur van Luhansk Serhiy Haidai dat Dvornikov nog steeds het bevel voerde en tot 10 juni van zijn superieuren had gekregen om de reductie van Severodonetsk te voltooien .

Op 12 juni werd gemeld dat mogelijk maar liefst 800 Oekraïense burgers (volgens Oekraïense schattingen) en 300-400 soldaten (volgens Russische bronnen) werden belegerd in de chemische fabriek van Azot in Severodonetsk. Nu de Oekraïense verdediging van Severodonetsk haperde, begonnen Russische invasietroepen hun aanval op de naburige stad Lysychansk als hun volgende doelstad in de invasie te intensiveren. Op 20 juni werd gemeld dat Russische troepen hun greep op Severodonetsk bleven versterken door omliggende dorpen en gehuchten rond de stad te veroveren, meest recentelijk het dorp Metelkine. Op 24 juni meldde CNN dat de Oekraïense strijdkrachten de stad moesten ontruimen terwijl de tactieken van de verschroeide aarde werden toegepast door oprukkende Russische troepen. ze zouden honderden burgers achterlaten die hun toevlucht zochten in de chemische fabriek van Azot in Severodenetsk, die wordt vergeleken met de burgervluchtelingen die in mei zijn achtergelaten bij de staalfabriek van Azovstal in Mariupol. Op 3 juli maakte CBS bekend dat het Russische ministerie van Defensie beweerde dat de stad Lysychansk was ingenomen en bezet door Russische troepen. Op 4 juli meldde The Guardian dat Russische invasietroepen na de val van de oblast Loehansk hun invasie in de aangrenzende oblast Donetsk zouden voortzetten om de steden Sloviansk en Bakhmut aan te vallen .

Tweede fase - Mykolaiv-Odesa front

Raketaanvallen en bombardementen op de belangrijkste steden Mykolaiv en Odessa gingen door toen de tweede fase van de invasie begon. Op 22 april zei de Russische brigadegeneraal Rustam Minnekayev in een vergadering van het ministerie van Defensie dat Rusland van plan was zijn Mykolayiv-Odesa-front na het beleg van Mariupol verder naar het westen uit te breiden tot de afgescheiden regio Transnistrië aan de Oekraïense grens met Moldavië. Het Ministerie van Defensie van Oekraïne beschreef dit voornemen als imperialisme en zei dat het in tegenspraak was met eerdere Russische beweringen dat het geen territoriale ambities in Oekraïne had en dat de verklaring een erkenning was dat "het doel van de 'tweede fase' van de oorlog niet is overwinning op de mythische nazi's, maar gewoon de bezetting van Oost- en Zuid-Oekraïne". Georgi Gotev, die op 22 april voor Reuters schreef, merkte op dat het bezetten van Oekraïne van Odessa tot Transnistrië het zou veranderen in een geheel door land omgeven natie zonder enige praktische toegang tot de Zwarte Zee. Op 24 april hervatte Rusland zijn raketaanvallen op Odessa, waarbij militaire faciliteiten werden vernietigd en twee dozijn burgerslachtoffers vielen.

Op 27 april gaven Oekraïense bronnen aan dat explosies twee Russische zendmasten in Transnistrië hadden verwoest, die voornamelijk werden gebruikt om Russische televisieprogramma's opnieuw uit te zenden. Eind april hernieuwde Rusland raketaanvallen op start- en landingsbanen in Odessa, waarbij enkele daarvan werden vernietigd. In de week van 10 mei begonnen Oekraïense troepen militaire actie te ondernemen om Russische troepen te verdrijven die zich installeerden op Snake Island in de Zwarte Zee, ongeveer 200 kilometer (120 mijl) van Odessa. Op 30 juni 2022 maakte Rusland bekend dat het troepen van het eiland had teruggetrokken nadat de doelstellingen waren voltooid. Op 23 juli meldde CNBC een Russische raketaanval op de Oekraïense haven Odessa waarin stond dat de actie snel werd veroordeeld door wereldleiders, een dramatische onthulling te midden van een onlangs door de VN en Turkije bemiddelde deal die een zeecorridor voor de export van granen en andere voedingsmiddelen veiligstelde. Op 31 juli meldde CNN een aanzienlijke intensivering van de raketaanvallen en bombardementen op Mykolaiv door Russen, waarbij ook de Oekraïense graanmagnaat Oleksiy Vadaturskyi in de stad omkwam tijdens het bombardement.

Tweede fase – Dnipro-Zaporizhzhia front

De Russische raketaanval op een openbaar winkelcentrum in Kremenchuk werd op 28 juni 2022 door Emmanuel Macron uit Frankrijk een "oorlogsmisdaad" genoemd.

Russische troepen bleven raketten afvuren en bommen droppen op de belangrijkste steden Dnipro en Zaporizja . Op 10 april vernietigden Russische raketten de internationale luchthaven van Dnipro . Naar verluidt hebben de VN op 2 mei met medewerking van Russische troepen ongeveer 100 overlevenden van het beleg bij Mariupol geëvacueerd naar het dorp Bezimenne bij Donetsk, vanwaar zij naar Zaporizja zouden verhuizen. Op 28 juni meldde Reuters dat een Russische raketaanval werd gelanceerd op de stad Kremenchuk in het noordwesten of Zaporizja, die ontploft in een openbaar winkelcentrum en minstens 18 doden veroorzaakte, terwijl hij werd veroordeeld door de Franse Emmanuel Macron, en andere wereldleiders, die spraken over het als een "oorlogsmisdaad". 2022 juli Dnipro raketaanval vier doden.

Op 7 juli werd gemeld dat nadat de Russen de kerncentrale in Zaporizja eerder tijdens de invasie hadden ingenomen, zware artillerie en mobiele raketwerpers tussen de afzonderlijke reactorwanden van de kerninstallatie waren geïnstalleerd als schild tegen een mogelijke Oekraïense tegenaanval, wat niet mogelijk was zonder de risico van stralingsdaling bij bijna-ongevallen tegen de geïnstalleerde Russische artillerie-locaties.

Tweede fase – Val van Marioepol

Op 13 april intensiveerden Russische troepen hun aanval op de ijzer- en staalfabriek Azovstal in Mariupol en de Oekraïense strijdkrachten die daar achterbleven. Op 17 april hadden Russische troepen de fabriek omsingeld. De Oekraïense premier Denys Shmyhal zei dat de Oekraïense soldaten hadden gezworen het vernieuwde ultimatum van overgave te negeren en tot de laatste ziel te vechten. Op 20 april zei Poetin dat het beleg van Mariupol tactisch als voltooid kon worden beschouwd, aangezien de 500 Oekraïense troepen die verschanst waren in bunkers in de ijzerfabriek van Azovstal en naar schatting 1.000 Oekraïense burgers volledig waren afgesloten van elke vorm van hulpverlening tijdens hun belegering.

Na opeenvolgende ontmoetingen met Poetin en Zelenskyy, zei VN-secretaris-generaal Guterres op 28 april dat hij zou proberen een noodevacuatie van overlevenden uit Azovstal te organiseren in overeenstemming met de garanties die hij van Poetin had gekregen tijdens zijn bezoek aan het Kremlin. Op 30 april lieten Russische troepen burgers onder VN-bescherming vertrekken. Op 3 mei hervatten Russische troepen de non-stop bombardementen op de staalfabriek, nadat ze ongeveer 100 Oekraïense burgers hadden toegestaan ​​de staalfabriek in Azovstal te verlaten. Op 6 mei meldde The Telegraph dat Rusland thermobarische bommen had gebruikt tegen de overgebleven Oekraïense soldaten, die het contact met de Kiev-regering hadden verloren; in zijn laatste communicatie had Zelenskyy de commandant van de belegerde staalfabriek toestemming gegeven om zich zo nodig over te geven onder druk van de toegenomen Russische aanvallen. Op 7 mei meldde de Associated Press dat alle burgers waren geëvacueerd uit de staalfabriek van Azovstal aan het einde van het driedaagse staakt-het-vuren.

Een kinderziekenhuis in Marioepol na een Russische luchtaanval

Nadat de laatste burgers uit de Azovstal-bunkers waren geëvacueerd, bleven daar bijna tweeduizend Oekraïense soldaten gebarricadeerd, met 700 gewonden; ze konden een pleidooi voor een militaire corridor communiceren om te evacueren, omdat ze standrechtelijke executie verwachtten als ze zich overgaven aan de Russen. Ukrainskaya Pravda meldde op 8 mei berichten over onenigheid binnen de Oekraïense troepen bij Azovstal, waaruit blijkt dat de commandant van de Oekraïense mariniers die was aangesteld om de bunkers van Azovstal te verdedigen, een ongeoorloofde aankoop van tanks, munitie en personeel had gedaan, vanuit de positie daar uitbrak en gevlucht. De overgebleven soldaten spraken van een verzwakte defensieve positie in Azovstal als gevolg, waardoor vooruitgang kon worden geboekt bij het oprukken van Russische aanvalslinies. Ilia Somolienko, plaatsvervangend commandant van de resterende Oekraïense troepen die in Azovstal zijn gebarricadeerd, zei: "We zijn hier eigenlijk dode mannen. De meesten van ons weten dit en daarom vechten we zo onbevreesd."

Op 16 mei kondigde de Oekraïense generale staf aan dat het Mariupol-garnizoen "zijn gevechtsmissie had vervuld" en dat de laatste evacuaties uit de staalfabriek van Azovstal waren begonnen. Het leger zei dat 264 militairen werden geëvacueerd naar Olenivka onder Russische controle, terwijl 53 van hen die "ernstig gewond" waren, naar een ziekenhuis in Novoazovsk waren gebracht dat ook onder Russische troepen staat. Na de evacuatie van Oekraïens personeel uit Azovstal, controleerden Russische en DPR-troepen alle gebieden van Mariupol volledig. Het einde van de strijd maakte ook een einde aan het beleg van Marioepol . De Russische perssecretaris Dmitry Peskov zei dat de Russische president Vladimir Poetin had gegarandeerd dat de strijders die zich overgaven zouden worden behandeld "in overeenstemming met de internationale normen", terwijl de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy in een toespraak zei dat "het werk om de jongens naar huis te brengen doorgaat, en dit werk heeft delicatesse - en tijd nodig". Enkele prominente Russische wetgevers riepen de regering op om de uitwisseling van gevangenen voor leden van het Azov-regiment te weigeren .

West-Oekraïne

Op 14 maart voerden Russische troepen meerdere kruisraketaanvallen uit op een militaire trainingsfaciliteit in Yavoriv, ​​in de oblast Lviv, dicht bij de Poolse grens. Lokale gouverneur Maksym Kozytskyy meldde dat er minstens 35 mensen waren omgekomen. Op 18 maart breidde Rusland de aanval uit naar Lviv, waarbij Oekraïense militaire functionarissen zeiden dat de eerste informatie suggereerde dat de raketten die Lviv troffen waarschijnlijk door de lucht gelanceerde kruisraketten waren afkomstig van gevechtsvliegtuigen die over de Zwarte Zee vlogen. Op 16 mei zeggen Amerikaanse defensiefunctionarissen dat de Russen de afgelopen 24 uur langeafstandsraketten hebben afgevuurd op een militaire trainingsfaciliteit in de buurt van Lviv.

Luchtoorlogsvoering

Russian Aerospace Forces helikopters in een veld tijdens de invasie, maart 2022

Op 24 februari vielen Russische troepen de luchtmachtbasis Chuhuiv aan, waar Bayraktar TB2 - drones waren gehuisvest. De aanval veroorzaakte schade aan opslagplaatsen en infrastructuur voor brandstof. De volgende dag vielen Oekraïense troepen de luchtmachtbasis Millerovo aan . Op 27 februari vuurde Rusland naar verluidt 9K720 Iskander- raketten af ​​vanuit Wit-Rusland op de civiele luchthaven Zjytomyr . Veel Oekraïense luchtverdedigingsfaciliteiten werden in de eerste dagen van de invasie vernietigd of beschadigd door Russische luchtaanvallen. In de eerste dagen van het conflict vuurde Rusland veel kruisraketten en ballistische raketten af ​​op de belangrijkste Oekraïense grondradars voor vroegtijdige waarschuwing, waardoor de Oekraïense luchtmacht blind werd voor hun luchtactiviteit. Bovendien belemmerden kraters in de operatieoppervlakken van de grote Oekraïense luchtbases Oekraïense vliegtuigbewegingen, en werden verschillende Oekraïense langeafstands S-300P Luchtdoelraketbatterijen vernietigd.

Op 1 maart hebben Rusland en de VS een deconflictielijn ingesteld om elk misverstand te voorkomen dat een onbedoelde escalatie zou kunnen veroorzaken.

Rusland verloor op 5 maart minstens tien vliegtuigen. Op 6 maart meldde de generale staf van de strijdkrachten van Oekraïne dat sinds het begin van de oorlog 88 Russische vliegtuigen waren vernietigd. Een anonieme hoge Amerikaanse defensiefunctionaris vertelde echter op 7 maart aan Reuters dat Rusland nog steeds de "overgrote meerderheid" van zijn straaljagers en helikopters die in de buurt van Oekraïne waren verzameld, beschikbaar had om te vliegen. Na de eerste maand van de invasie telde Justin Bronk, een Britse militaire waarnemer, de verliezen van Russische vliegtuigen op 15 vliegtuigen met vaste vleugels en 35 helikopters, maar merkte op dat het werkelijke totaal zeker hoger was. Daarentegen waren volgens de Verenigde Staten op 18 maart 49 Oekraïense jachtvliegtuigen verloren gegaan.

Op 11 maart zeiden Amerikaanse functionarissen dat Russische vliegtuigen tot 200 vluchten per dag lanceren, waarvan de meeste het Oekraïense luchtruim niet binnenkomen, maar in het Russische luchtruim blijven.

Op 13 maart voerden Russische troepen meerdere kruisraketaanvallen uit op een militaire trainingsfaciliteit in Yavoriv, ​​in de oblast Lviv, dicht bij de Poolse grens. Lokale gouverneur Maksym Kozytskyy meldde dat bij de aanslagen zeker 35 mensen zijn omgekomen. De slechte prestaties van de Russische luchtmacht worden door The Economist toegeschreven aan het onvermogen van Rusland om de batterijen van Oekraïne voor middellange afstandsraketten (SAM) te onderdrukken en aan het gebrek aan precisiegeleide bommen in Rusland. Oekraïense SAM-locaties in het middenbereik dwingen vliegtuigen laag te vliegen, waardoor ze kwetsbaar worden voor Stinger en andere op de schouder gelanceerde grond-luchtraketten, en een gebrek aan training en vlieguren voor Russische piloten maakt ze onervaren voor het soort nabije grondondersteuningsmissies typisch voor de moderne luchtmacht. Op 5 mei meldde het tijdschrift Forbes dat de Russen waren doorgegaan met luchtaanvallen en "doorgingen met het sturen van Su-24 en Su-25 aanvalsvliegtuigen op boomtop-niveau bombardementen gericht op Oekraïense posities."

In juni 2022 had Rusland nog geen luchtoverwicht bereikt, omdat het ongeveer 165 van zijn gevechtsvliegtuigen boven Oekraïne had verloren, wat neerkwam op ongeveer 10% van zijn gevechtskracht in de frontlinie. Westerse commentatoren merkten de kwalitatieve en kwantitatieve voordelen op die de Russische luchtmacht had ten opzichte van haar Oekraïense tegenhanger, maar schreven de slechte prestaties van de Russische luchtvaart toe aan de uitgebreide grondafweercapaciteiten van de Oekraïners.

Oorlogsvoering op zee

Het Russische vlaggenschip Moskva, 2012, naar verluidt gezonken op 14 april 2022, nadat het werd geraakt door twee Oekraïense Neptunus -anti-scheepsraketten

Oekraïne ligt aan de Zwarte Zee, die alleen toegang heeft tot de oceaan via de door Turkije bezette Bosporus en de Dardanellen . Op 28 februari beriep Turkije zich op het Verdrag van Montreux van 1936 en sloot de zeestraten af ​​voor Russische oorlogsschepen die niet geregistreerd waren op de thuisbases van de Zwarte Zee en niet terugkeerden naar hun havens van herkomst. Dit verhinderde eind februari de doorvaart van vier Russische marineschepen door de Turkse Straat . Op 24 februari kondigde de Staatsgrenswachtdienst van Oekraïne aan dat een aanval op Snake Island door Russische marineschepen was begonnen. De geleide raketkruiser Moskva en patrouilleboot Vasily Bykov bombardeerden het eiland met hun dekkanonnen. Toen het Russische oorlogsschip zich identificeerde en de Oekraïense soldaten die op het eiland waren gestationeerd opdroeg zich over te geven, was hun reactie: " Russisch oorlogsschip, ga je gang! " Na het bombardement landde een detachement Russische soldaten en nam de controle over Snake Island over .

Rusland verklaarde op 26 februari dat Amerikaanse drones inlichtingen leverden aan de Oekraïense marine om Russische oorlogsschepen in de Zwarte Zee te helpen aanvallen, wat de VS ontkende. Op 3 maart werd het Oekraïense fregat Hetman Sahaidachny, het vlaggenschip van de Oekraïense marine, in Mykolaiv tot zinken gebracht om te voorkomen dat het door Russische troepen wordt ingenomen. Op 14 maart meldde de Russische bron RT dat de Russische strijdkrachten ongeveer een dozijn Oekraïense schepen in Berdiansk hadden veroverd, waaronder het Polnocny-klasse landingsschip Yuri Olefirenko . Op 24 maart zeiden Oekraïense functionarissen dat een Russisch landingsschip dat aangemeerd was in Berdiansk - aanvankelijk naar verluidt de Orsk en vervolgens zijn zusterschip, de Saratov - werd vernietigd door een Oekraïense raketaanval.

In maart 2022 probeerde de Internationale Maritieme Organisatie van de VN (IMO) een veilige zeecorridor te creëren voor commerciële schepen om Oekraïense havens te verlaten. Op 27 maart heeft Rusland een zeecorridor van 80 mijl (130 km) lang en 3 mijl (4,8 km) breed ingesteld door zijn maritieme uitsluitingszone, voor de doorvoer van koopvaardchepen vanaf de rand van de Oekraïense territoriale wateren ten zuidoosten van Odessa. Oekraïne sloot zijn havens op MARSEC -niveau 3, met zeemijnen die in haventoegangen werden gelegd, tot het einde van de vijandelijkheden.

De Russische kruiser Moskva, het vlaggenschip van de Zwarte Zeevloot, werd, volgens Oekraïense bronnen en een hoge Amerikaanse functionaris, op 13 april geraakt door twee Oekraïense Neptunus anti-schip kruisraketten, waardoor het schip in brand vloog. Het Russische ministerie van Defensie bevestigde dat het oorlogsschip ernstige schade had opgelopen als gevolg van een munitie-explosie veroorzaakt door een brand, en zei dat de hele bemanning was geëvacueerd. De woordvoerder van het Pentagon, John Kirby, meldde op 14 april dat uit satellietbeelden bleek dat het Russische oorlogsschip aan boord een flinke explosie had ondergaan, maar op weg was naar het oosten voor verwachte reparaties en herinrichting in Sebastopol . Later op dezelfde dag verklaarde het Russische ministerie van Defensie dat de Moskva was gezonken terwijl hij op sleeptouw was genomen in ruw weer. Op 15 april meldde Reuters dat Rusland een schijnbare vergeldingsraketaanval lanceerde tegen de raketfabriek Luch Design Bureau in Kiev, waar de Neptunus-raketten die bij de Moskva -aanval werden gebruikt, werden vervaardigd en ontworpen.

Begin mei lanceerden Oekraïense troepen tegenaanvallen op Snake Island. Het Russische ministerie van Defensie beweerde deze tegenaanvallen te hebben afgeslagen. Oekraïne heeft beelden vrijgegeven van een Russisch landingsvaartuig van de Serna-klasse in de Zwarte Zee dat in de buurt van Snake Island wordt vernietigd door een Oekraïense drone. Diezelfde dag voerden een paar Oekraïense Su-27 een bombardement met hoge snelheid en laag niveau uit op het door Rusland bezette Snake Island ; de aanval werd op film vastgelegd door een Baykar Bayraktar TB2 -drone.

Op 1 juni beweerde de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov dat het Oekraïense beleid om zijn eigen havens te ontginnen om de maritieme agressie van Rusland te belemmeren, had bijgedragen aan de voedselexportcrisis, en verklaarde dat: "Als Kiev het probleem van het opruimen van havens oplost, de Russische marine ervoor zal zorgen dat de onbelemmerde doorvaart van schepen met graan naar de Middellandse Zee." Op 30 juni 2022 maakte Rusland bekend dat het troepen van het eiland had teruggetrokken in een "gebaar van goede wil". De terugtrekking werd later officieel bevestigd door Oekraïne.

Potentieel Russisch gebruik van tactische kernwapens

Op 14 april meldde The New York Times dat William Burns van de CIA had aangekondigd dat de dreiging van het gebruik van tactische kernwapens binnen de wapencapaciteit van Rusland lag, waarin hij verklaarde: "De directeur van de CIA zei donderdag dat 'potentiële wanhoop' om om de schijn van een overwinning in Oekraïne te extraheren, zou president Vladimir V. Poetin van Rusland ertoe kunnen worden verleid om het gebruik van een tactisch of laagrenderend kernwapen te bevelen." Op 22 april werd gemeld dat Rusland doorging met het testen van zijn RS-28 Sarmat (bijgenaamd " Satan 2 ") langeafstands intercontinentale ballistische raketten (ICBM's) om zijn nucleaire arsenaal in de herfst van 2022 te upgraden, waarbij Poetin verklaarde dat andere landen wees meer op uw hoede voor het nucleaire arsenaal van Rusland. Op 24 april verklaarde de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, in duidelijke reactie op het feit dat Biden Antony Blinken naar Kiev had gestuurd voor militaire steunbijeenkomsten met Zelenskyy op 23 april, dat verdere steun aan Oekraïne spanningen zou kunnen veroorzaken die mogelijk zouden kunnen leiden tot een Derde Wereldoorlog-scenario waarbij Rusland betrokken is. volledig arsenaal aan wapens. De volgende dag na de opmerkingen van Lavrov, meldde CNBC dat minister Lloyd Austin de Russische nucleaire oorlogsretoriek "gevaarlijk en nutteloos" noemde.

Als reactie op de kennelijke veronachtzaming van de veiligheidsmaatregelen door Rusland tijdens de invasie van de Oekraïense kerncentrale in Zaporizja en de uitgeschakelde voormalige kerncentrale in Tsjernobyl, uitte Zelenskyy op 26 april zijn bezorgdheid over de onverantwoordelijkheid van Rusland bij het afvuren van hun raketten in de buurt van de actieve kerncentrale van Oekraïne centrale zou moeten leiden tot een internationale discussie die gericht is op het beperken en controleren van Rusland als een natie die niet langer gekwalificeerd is voor het verantwoord beheer van zijn nucleaire hulpbronnen en kernwapens, waarin staat: "Ik geloof dat na alles wat het Russische leger heeft gedaan in de Tsjernobyl-zone en op de energiecentrale van Zaporizja, niemand ter wereld kan zich veilig voelen, wetende hoeveel nucleaire installaties, kernwapens en aanverwante technologieën de Russische staat heeft ... Als Rusland is vergeten wat Tsjernobyl is, betekent dit dat de wereldwijde controle over de nucleaire installaties van Rusland, en nucleaire technologie is nodig."

Als duidelijke reactie op de inzet van gewapende tanks door Duitsland in Oekraïne, kondigde Poetin in de belangrijkste wetgevende vergadering van Rusland aan dat Rusland zou reageren op elke strijdbare militaire provocatie van buiten Oekraïne met onmiddellijke dwingende actie die alleen mogelijk was met Ruslands unieke arsenaal aan kernwapens. Perssecretaris van het Pentagon, John Kirby, noemde na de aankondiging van de succesvolle levering van een grote inzet van M777 houwitserkanonnen aan Oekraïne, Poetins bewering van nucleaire potentie in strijd met het proces van de vreedzame oplossing van het huidige conflict in Oekraïne. Op 4 mei hield de Amerikaanse Senaat de "Hearing on Nuclear Readiness Amid Russia-Oekraine War", waar admiraal Charles A. Richard verklaarde dat de huidige nucleaire triade -verdedigingscapaciteiten in de VS op een minimaal acceptabel niveau van operationele capaciteit werkten, met Russische voorraden en Chinese voorraden die momenteel groter zijn dan die van de VS. Op 6 mei verklaarde de Russische woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Alexei Zaitsev, dat Rusland geen kernwapens zou gebruiken in Oekraïne, en beschreef het gebruik ervan als "niet van toepassing op de Russische 'speciale militaire operatie'".

Op 23 mei nam de Russische diplomaat Boris Bondarev ontslag en uitte hij kritiek op de invasie, waarbij hij Lavrovs standpunt over het mogelijke gebruik van Russische kernwapens benadrukte: "In 18 jaar ging hij (Lavrov) van een professionele en goed opgeleide intellectueel . .. aan een persoon die voortdurend tegenstrijdige verklaringen uitzendt en de wereld bedreigt met kernwapens!" Op 29 mei, na het verwerpen van beschuldigingen tegen Rusland met betrekking tot wreedheden in Bucha, probeerde Andrei Kelin in een interview met de BBC eerdere Russische opmerkingen over het gebruik van kernwapens terug te draaien door te stellen dat Rusland op dit moment geen plannen had om ze te gebruiken, tenzij de Russische soevereiniteit in gevaar bleek te zijn. De Japanse premier Fumio Kishida verklaarde dat Japan verdere internationale discussie over Rusland en zijn nucleaire wapendreigingen tijdens de invasie van Oekraïne zal steunen tijdens de komende nucleaire non-proliferatiebijeenkomst die in augustus zal plaatsvinden. Op 20 juni werd in Wenen de "Conferentie over de humanitaire impact van kernwapens" geopend om mogelijke catastrofale effecten van kernwapens te bespreken, te midden van toenemende angst over het mogelijke gebruik van kernwapens door Rusland tijdens de invasie van Oekraïne in 2022.

Op 1 juli gaf de Wit-Russische president Alexander Loekasjenko tijdens een bezoek van Lavrov aan Wit-Rusland zijn steun aan Moskou voor het gebruik van kernwapens tegen de brede dreiging van de westerse hegemonie over Rusland en zijn bondgenoten die tijdens het conflict in Oekraïne werden getoond. Eric Schlosser schreef op 22 juni 2022 voor het tijdschrift The Atlantic dat het geratel van de nucleaire sabel door Rusland tijdens de invasie leek te wijzen op de meest waarschijnlijke doelen van een nucleaire aanval: "(1) een ontploffing boven de Zwarte Zee, waardoor geen slachtoffers, maar blijk geven van vastberadenheid om de nucleaire drempel te overschrijden en signaleren dat er erger kan komen, (2) een onthoofdingsstaking tegen de Oekraïense leiding, waarbij wordt geprobeerd president Volodymyr Zelensky en zijn adviseurs in hun ondergrondse bunkers te doden, (3) een nucleaire aanval op een Oekraïens militair doelwit, misschien een luchtmachtbasis of een bevoorradingsdepot, dat niet bedoeld is om burgers te schaden, en (4) de vernietiging van een Oekraïense stad, waarbij massale burgerslachtoffers en terreur worden veroorzaakt om een ​​snelle overgave te bespoedigen - dezelfde doelen die motiveerde de nucleaire aanvallen op Hiroshima en Nagasaki ."

Op 13 augustus zei Jim Hockenhull, het vertrekkende hoofd van de Britse militaire inlichtingendienst, in een interview met de BBC dat hij het op handen zijnde gebruik van tactische kernwapens door Rusland als "onwaarschijnlijk" beschouwt.

populaire weerstand:

Burgers in Kiev bereiden molotovcocktails, 26 februari 2022

Oekraïense burgers verzetten zich tegen de Russische invasie, meldden zich aan voor territoriale verdedigingseenheden, maakten molotovcocktails, schonken voedsel, bouwden barrières zoals Tsjechische egels en hielpen vluchtelingen te vervoeren. In reactie op een oproep van het Oekraïense transportagentschap Ukravtodor hebben burgers verkeersborden ontmanteld of gewijzigd, geïmproviseerde barrières gebouwd en wegen geblokkeerd. Berichten op sociale media toonden spontane straatprotesten tegen Russische troepen in bezette nederzettingen, die vaak uitliepen op verbale woordenwisselingen en fysieke confrontaties met Russische troepen. Begin april begonnen Oekraïense burgers zich te organiseren als guerrillastrijders, voornamelijk in het bosrijke noorden en oosten van het land. Het Oekraïense leger kondigde plannen aan om een ​​grootschalige guerrillacampagne te lanceren als aanvulling op zijn conventionele verdediging tegen de Russische invasie.

Mensen blokkeerden Russische militaire voertuigen fysiek en dwongen hen soms om zich terug te trekken. De reactie van de Russische soldaten op ongewapend burgerverzet varieerde van onwil om de demonstranten aan te vallen tot schieten in de lucht of rechtstreeks op menigten. Er zijn massale aanhoudingen van Oekraïense demonstranten geweest en Oekraïense media berichtten over gedwongen verdwijningen, schijnexecuties, gijzelingen, buitengerechtelijke executies en seksueel geweld door het Russische leger. Om Oekraïense aanvallen te vergemakkelijken, meldden burgers Russische militaire posities via een Telegram - chatbot en Diia, een Oekraïense overheidsapp die eerder door burgers werd gebruikt om officiële identiteits- en medische documenten te uploaden. Als reactie daarop begonnen Russische troepen apparatuur voor mobiele telefonie te vernietigen, huis-aan-huis te zoeken naar smartphones en computers en in ten minste één geval een burger te doden die werd gevonden met foto's van Russische tanks.

Op 21 mei gaf president Zelensky aan dat Oekraïne 700.000 militairen in actieve dienst had om de Russische invasie te bestrijden.

Buitenlandse steun

Buitenlandse militaire verkoop en hulp

Rusland
Oekraïne
Landen die tijdens de invasie van 2022 militaire hulp naar Oekraïne sturen
Rusland
Oekraïne
Landen die hulp, inclusief humanitaire hulp, naar Oekraïne sturen

Tussen 2014 en 2021 hebben het VK, de VS, de EU en de NAVO voornamelijk niet-dodelijke militaire hulp verleend aan Oekraïne. Dodelijke militaire steun was aanvankelijk beperkt. De VS begonnen vanaf 2018 wapens te verkopen, waaronder Javelin -antitankraketten, en Oekraïne stemde ermee in in 2019 TB2 - gevechtsdrones van Turkije te kopen. Rusland bouwde in januari 2022 uitrusting en troepen aan de Oekraïense grenzen. In reactie daarop werkten de VS samen met andere NAVO-lidstaten gaan door de VS geproduceerde wapens overdragen aan Oekraïne. Het VK begon Oekraïne ook te voorzien van NLAW- en Javelin-antitankwapens. Na de invasie kwamen NAVO-lidstaten, waaronder Duitsland, overeen om wapens te leveren, maar de NAVO als organisatie niet. De NAVO en haar leden weigerden ook om troepen naar Oekraïne te sturen, of om een ​​no-fly-zone in te stellen, anders zou dit een oorlog op grotere schaal uitlokken, een beslissing die als verzoening wordt bestempeld .

Op 26 februari kondigde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, $ 350 miljoen aan dodelijke militaire hulp aan, inclusief anti-pantser- en luchtafweersystemen. De volgende dag verklaarde de EU dat het € 450 miljoen (US $ 502 miljoen) aan dodelijke hulp zou kopen en nog eens € 50 miljoen ($ 56 miljoen) aan niet-dodelijke voorraden voor Oekraïne, waarbij Polen de distributie zou regelen. Tijdens de eerste week van de invasie leverden de NAVO-lidstaten meer dan 17.000 antitankwapens aan Oekraïne; medio maart werd het aantal geschat op meer dan 20.000. In drie tranches die in februari, maart en april 2022 zijn overeengekomen, heeft de Europese Unie 1,5 miljard euro toegezegd ter ondersteuning van de capaciteiten en veerkracht van de Oekraïense strijdkrachten en de bescherming van de Oekraïense burgerbevolking, in het kader van de lijn van de Europese Vredesfaciliteit .

Op 11 april was Oekraïne door de VS en hun bondgenoten voorzien van ongeveer 25.000 luchtafweer- en 60.000 antitankwapensystemen. De volgende dag ontving Rusland naar verluidt antitankraketten en RPG's uit Iran, geleverd via undercovernetwerken via Irak.

Op 19 april 2022 kondigde Roemenië een geplande hervorming aan van het regeringsdecreet dat de export van militaire wapens en nationale defensieproducten regelt om deze wapens niet alleen aan NAVO- bondgenoten maar ook aan Oekraïne te leveren. Het ministerie van Defensie ontwikkelde het ontwerpdecreet waarin staat dat de reden achter dit besluit de agressie van Rusland tegen Oekraïne was. Op 27 april zei minister van Defensie Vasile Dincu echter dat zijn plan was stopgezet.

Op 26 april riepen de VS een conferentie bijeen waarin vertegenwoordigers van meer dan 40 landen bijeenkwamen op de vliegbasis Ramstein om militaire steun aan Oekraïne te bespreken.

Op 28 april vroeg de Amerikaanse president Biden het Congres om nog eens 33 miljard dollar om Oekraïne te helpen, inclusief 20 miljard dollar om Oekraïne van wapens te voorzien. Op 5 mei kondigde de Oekraïense premier Denys Shmyhal aan dat Oekraïne sinds het begin van de Russische invasie op 24 februari voor meer dan 12 miljard dollar aan wapens en financiële hulp had ontvangen van westerse landen. Op 10 mei keurde het Huis wetgeving goed die $ 40 miljard aan nieuwe hulp aan Oekraïne zou verstrekken. Nadat de wetgeving was goedgekeurd door de Senaat, ondertekende Biden de wetgeving op 21 mei.

Op 30 mei kondigde de Franse minister van Buitenlandse Zaken Catherine Colonna de levering aan Oekraïne aan van extra CAESAR zelfrijdende houwitser zelfrijdende houwitsersystemen, gemonteerd op het Renault Sherpa 5 6×6 chassis. Op 25 mei zei de opperbevelhebber van de strijdkrachten van Oekraïne, Valery Zaluzhny, dat de eerste partij al in de frontlinie was om tegen de indringer te vechten. Op 10 juni demonstreerde de AFU de gevechtssystemen aan vertegenwoordigers van de pers; tegen die datum hadden de Oekraïense kanonniers 18 CAESAR-eenheden in bezit.

Op 31 mei liet het Witte Huis de pers weten dat de VS het HIMARS -raketsysteem voor meerdere lanceringen aan Oekraïne zouden leveren. Sommige analisten hebben gezegd dat HIMARS een "game-changer" kan zijn in de oorlog. Onderminister van Defensie voor Beleid Colin Kahl verklaarde dat de VS meer systemen zouden kunnen sturen naarmate de gevechten evolueerden.

Op 10 juni zei een functionaris van het Oekraïense leger dat ze 5.000 tot 6.000 artilleriegranaten per dag gebruikten en vervolgens 155-kaliber NAVO-standaardgranaten gebruikten omdat al hun kanonnen uit het Sovjettijdperk waren vernietigd. De functionaris zei dat de Russen de oorlog hadden omgevormd tot een artillerieduel gericht op het zuidoosten van het land. Op 12 juni plaatste een Oekraïense presidentiële adviseur op Twitter een lt met wapens die Oekraïne nodig heeft om "zware wapenpariteit" te bereiken. Het topitem is "1000 houwitsers kaliber 155 mm". Oekraïne beweert dat het genoeg 155 mm-munitie heeft, het mist de artillerie om het te gebruiken. Volgens Oryxspioenkop zijn er slechts 250 houwitsers beloofd of geleverd. Op 13 juni zei een correspondent van Deutsche Welle dat de Oekraïense voorraad munitie uit het Sovjettijdperk was uitgeput en dat het enige wat ze hadden een slinkende voorraad was die was verkregen uit bevriende ex-Sovjetlanden. In juni 2022 gaf Duitsland zijn lt van militaire hulp aan Oekraïne vrij: 1) Zelfrijdende Houwitser 2000 (die onderhoud nodig had vóór de schenking van 7 houwitsers); 2) Marder infanterie gevechtsvoertuig; 3) Leopard-2 hoofdgevechtstank; 4) Stinger-raketwerper ( MANPADS ) - 500 werden geschonken; 5) Geppard flak tank (mobiel luchtafweerkanon) 50 werden beloofd, maar er is een tekort aan munitie vanaf juni 2022.

Op 21 juli 2022 had het EUCOM Controlecentrum-Oekraïne/Internationaal Donor Coördinatie Centrum, of ECCU/IDCC, een gezamenlijke cel die in maart 2022 werd opgericht, 1.500 Oekraïense strijdkrachten getraind op door de coalitie geschonken apparatuur.

Voor de 16 door de VS geleverde HIMARS-systemen in Oekraïne (2 augustus 2022) levert de VS meer munitie (extra HIMARS-raketpods in maandelijkse termijnen, evenals meer houwitsergranaten van 155 mm) tegen een kostpr van $ 550 miljoen voor de 17e presidentieel aftrekpakket.

Het 18e Amerikaanse presidentiële trekkingspakket werd vrijgegeven (8 augustus 2022), een pakket van $ 1 miljard inclusief extra HIMARS-raketpods, 75.000 patronen van 155 mm artilleriemunitie, 20 120 mm mortiersystemen en 20.000 patronen van 120 mm mortiermunitie, National Advanced Surface-to-Air Missile Systems (NASAMS), 1000 Javelins en honderden AT4 -antitankwapens, 50 gepantserde voertuigen voor medische behandeling, Claymore-mijnen, C4-explosieven en medische benodigdheden. De pakketten bedragen momenteel $ 9,8 miljard sinds 2021.

Vanaf juli 2022 rapporteerde CNN over Amerikaanse recente vrijgegeven informatie die suggereerde dat Iraniërs Shahed 129 UAV-gevechtsdrones aan Russische troepen hebben gegeven.

Buitenlandse militaire betrokkenheid

Hoewel de NAVO en de EU een strikt beleid van "geen laarzen op de grond" hebben gevoerd ter ondersteuning van de Russische invasie van Oekraïne, heeft Oekraïne actief vrijwilligers uit andere landen gezocht. Op 1 maart heeft Oekraïne de visumplicht tijdelijk opgeheven voor buitenlandse vrijwilligers die zich wilden aansluiten bij de strijd tegen Russische troepen. De stap kwam nadat Zelenskyy het Internationale Legioen van Territoriale Verdediging van Oekraïne had opgericht en vrijwilligers opriep om "zich aan te sluiten bij de verdediging van Oekraïne, Europa en de wereld". De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba verklaarde dat vanaf 6 maart ongeveer 20.000 buitenlanders uit 52 landen zich vrijwillig hebben aangemeld om te vechten. De meeste van deze vrijwilligers sloten zich aan bij het nieuw opgerichte Internationale Legioen van Territoriale Verdediging van Oekraïne. Op 9 juni heeft de Volksrepubliek Donetsk drie buitenlandse vrijwilligers ter dood veroordeeld. Twee van hen waren Britse staatsburgers en één had de Marokkaanse nationaliteit.

Op 3 maart waarschuwde de woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie, Igor Konashenkov, dat huurlingen geen recht hebben op bescherming op grond van de Geneefse Conventies en dat gevangengenomen buitenlandse strijders niet als krijgsgevangenen worden beschouwd, maar als criminelen worden vervolgd. Kort daarna, op 11 maart, maakte Moskou echter bekend dat 16.000 vrijwilligers uit het Midden-Oosten bereid waren zich naast de Donbas-separatisten aan te sluiten bij andere pro-Russische buitenlandse strijders. Een online geüploade video toonde gewapende Centraal-Afrikaanse paramilitairen die de wapens opriepen om in Oekraïne te vechten met Russische troepen. Op 5 mei bevestigde een Amerikaanse functionaris dat de VS "een scala aan inlichtingen" (waaronder realtime gevechtsveld gericht op inlichtingen ) hebben gegeven om te helpen bij het tot zinken brengen van de Russische kruiser Moskva .

Buitenlandse sancties en gevolgen

De verklaringen van de Amerikaanse president Joe Biden en een korte vraag- en antwoordsessie op 24 februari 2022

Westerse landen en anderen legden Rusland beperkte sancties op toen het Donbas als een onafhankelijke natie erkende. Toen de aanval begon, pasten veel andere landen sancties toe die bedoeld waren om de Russische economie te verlammen. De sancties waren gericht op individuen, banken, bedrijven, geldwisselkantoren, bankoverschrijvingen, export en import. Door de sancties werden grote Russische banken verwijderd uit SWIFT, het wereldwijde berichtennetwerk voor internationale betalingen, maar lieten ze een beperkte toegankelijkheid over om ervoor te zorgen dat ze konden blijven betalen voor gaszendingen. Sancties omvatten ook de bevriezing van tegoeden op de Russische Centrale Bank, die $ 630 miljard aan deviezenreserves aanhoudt, om te voorkomen dat deze de impact van sancties compenseert en de Nord Stream 2 -gaspijpleiding bevroor. Op 1 maart bedroegen de totale door sancties bevroren Russische tegoeden $ 1 biljoen.

Kristalina Georgieva, directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), waarschuwde dat het conflict zowel regionaal als internationaal een aanzienlijk economisch risico vormde. Het IMF zou andere getroffen landen kunnen helpen, zei ze, naast het leningenpakket van $ 2,2 miljard voor Oekraïne. David Malpass, president van de Wereldbankgroep, waarschuwde voor verstrekkende economische en sociale gevolgen en meldde dat de bank opties voorbereidde voor aanzienlijke economische en fiscale steun aan Oekraïne en de regio. Economische sancties troffen Rusland vanaf de eerste dag van de invasie, waarbij de aandelenmarkt tot 39% daalde ( RTS-index ). De Russische roebel daalde tot recorddieptes en de Russen haastten zich om valuta te wisselen. De beurzen in Moskou en Sint-Petersburg zijn tot minstens 18 maart gesloten, de langste sluiting in de Russische geschiedenis. Op 26 februari verlaagde S&P Global Ratings de kredietwaardigheid van de Russische overheid naar 'junk', waardoor fondsen die obligaties van beleggingskwaliteit nodig hebben, Russische schulden dumpen, waardoor verder lenen voor Rusland erg moeilijk wordt. Op 11 april plaatste S&P Global Rusland onder "selectieve wanbetaling" op zijn buitenlandse schuld omdat het aandrong op betalingen in roebels. Tientallen bedrijven, waaronder Unilever, McDonald's, Coca-Cola, Starbucks, Hermès, Chanel en Prada stopten met handelen in Rusland.

Vredesbesprekingen en stabiliteit van internationale grenzen werden besproken in de week van 9 mei in zowel Zweden als Finland, toen hun parlementen een aanvraag indienden om volwaardig lid van de NAVO te worden.

Op 24 maart vaardigde de regering van Joe Biden een uitvoerend bevel uit, dat de verkoop van Russische goudreserves op de internationale markt verbood. Goud is een van de belangrijkste manieren van Rusland geweest om zijn economie te beschermen tegen de gevolgen van de sancties die zijn opgelegd sinds de annexatie van de Krim in 2014. In april 2022 leverde Rusland 45% van de aardgasimport van de EU en verdiende daarmee 900 miljoen dollar per dag. Rusland is 's werelds grootste exporteur van aardgas, granen en meststoffen, en een van 's werelds grootste leveranciers van ruwe olie, kolen, staal en metalen, waaronder palladium, platina, goud, kobalt, nikkel en aluminium. In mei 2022 stelde de Europese Commissie een verbod op olie-import uit Rusland voor . Nu Europese beleidsmakers besluiten om de invoer van Russische fossiele brandstoffen te vervangen door andere invoer van fossiele brandstoffen en de Europese productie van steenkool, en omdat Rusland een "belangrijke leverancier" is van materialen die worden gebruikt voor "schone energietechnologieën", zijn de reacties op de oorlog kan ook een algemeen negatief effect hebben op het klimaatemissietraject . Vanwege de sancties die aan Rusland zijn opgelegd, probeert Moskou nu te profiteren van alternatieve handelsroutes, aangezien het land praktisch alle logistieke handelscorridors heeft verbroken.

Het gasgeschil tussen Rusland en de EU laaide op in maart 2022. Op 14 juni kondigde het Russische Gazprom aan dat het de gasstroom via de Nord Stream 1-pijpleiding zou verminderen, omdat Siemens beweerde dat het niet op tijd terugkwam van compressoreenheden die was naar Canada gestuurd voor reparatie. De verklaring werd uitgedaagd door de Duitse energieregulator.

Op 17 juni sprak president Poetin met investeerders op het St. Petersburg International Economic Forum over economische sancties en zei dat "de economische blitzkrieg tegen Rusland vanaf het begin geen kans van slagen had". Hij beweerde verder dat de sancties de landen die ze opleggen meer pijn zouden doen dan Rusland, en noemde de beperkingen "gek en ondoordacht". Hij zei tegen de investeerders: "Investeer hier. Het is veiliger in je eigen huis. Wie hier niet naar wilde luisteren, heeft in het buitenland miljoenen verloren".

Buitenlandse veroordeling en protest

De invasie kreeg brede internationale veroordeling en protesten vonden over de hele wereld plaats. Op 2 maart nam de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties resolutie ES-11/1 van de AVVN aan waarin de invasie werd veroordeeld en een volledige terugtrekking van de Russische troepen werd geëist. Het Internationaal Gerechtshof beval Rusland om militaire operaties op te schorten, en de Raad van Europa verdreef Rusland. Veel landen hebben Rusland sancties opgelegd, die de economieën van Rusland en de wereld hebben aangetast, en hebben Oekraïne humanitaire en militaire hulp verleend . Het Internationaal Strafhof opende sinds 2013 een onderzoek naar misdaden tegen de menselijkheid in Oekraïne en naar oorlogsmisdaden tijdens de invasie van 2022 .

Slachtoffers en humanitaire impact

slachtoffers

Afbreken bevestigde slachtoffers Tijdsperiode Bron
burgers 5.401 doden, 7.466 gewonden
( 269 doden in DPR/LPR-gebieden)
24 februari – 7 augustus 2022 Verenigde Naties
Oekraïense troepen ( ZSU, NGU ) 10.000 doden, 30.000 gewonden 24 februari – 3 juni 2022 Oekraïense regering
Russische troepen
( VSRF, Rosgvardiya, FSB )
5.507 gedood (bevestigd op naam) 24 februari – 11 augustus 2022 BBC News Russian & Mediazona
5.131 gedood (bevestigd op naam) 24 februari – 11 augustus 2022 Belangrijke verhalen
Krachten van de Volksrepubliek Donetsk 2.640 doden, 11.227 gewonden 26 februari – 11 augustus 2022 Volksrepubliek Donetsk
Strijdkrachten van de Volksrepubliek Loehansk 500-600 gedood 24 februari – 5 april 2022 Russische regering
Afbreken Geschatte en geclaimde slachtoffers Tijdsperiode Bron
burgers 12.000-28.521+ gedood 24 februari – 7 augustus 2022 Oekraïense regering
884 doden, 2.952 gewonden 17 februari – 11 augustus 2022 DPR en LPR
Oekraïense troepen ( ZSU, NGU ) 193.000+ doden en gewonden 24 februari – 8 augustus 2022 Volksrepubliek Donetsk
Russische en andere troepen
( VSRF, Rosgvardiya, FSB,
PMC Wagner, DPR & LPR )
15.000 doden, 45.000 gewonden 24 februari – 20 juli 2022 Schattingen voor de VS, het VK en Estland
70.000-80.000 doden en gewonden
( 20.000 doden)
24 februari – 8 augustus 2022 Amerikaanse schatting
43.400 doden, 98.000-117.000 gewonden 24 februari – 13 augustus 2022 Oekraïense regering

Gevechtsdoden kunnen worden afgeleid uit verschillende bronnen, waaronder satellietbeelden en videobeelden van militaire acties. Van zowel Russische als Oekraïense bronnen wordt algemeen aangenomen dat ze het aantal slachtoffers van tegengestelde krachten opdrijven, terwijl ze hun eigen verliezen bagatelliseren omwille van het moreel. Russische nieuwszenders zijn grotendeels gestopt met het melden van het Russische dodental. Rusland en Oekraïne hebben toegegeven respectievelijk "aanzienlijke" en "aanzienlijke" verliezen te hebben geleden. Volgens BBC News omvatten Oekraïense claims van Russische dodelijke slachtoffers ook de gewonden. Agence France-Presse, evenals onafhankelijke conflictwaarnemers, meldden dat ze Russische en Oekraïense claims van vijandelijke verliezen niet hadden kunnen verifiëren, maar vermoedden dat ze opgeblazen waren.

Het aantal burgerslachtoffers en militairen is onmogelijk nauwkeurig vast te stellen gezien de oorlogsmist . Het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties (OHCHR) beschouwt het aantal burgerslachtoffers aanzienlijk hoger dan het cijfer dat de Verenigde Naties hebben kunnen certificeren.

Op 16 juni vertelde de Oekraïense minister van Defensie aan CNN dat hij geloofde dat tienduizenden Oekraïners waren omgekomen, eraan toevoegend dat hij hoopte dat het werkelijke dodental onder de 100.000 zou liggen.

Op 17 juli zei de chef van de Britse defensiestaf, admiraal Sir Tony Radakin, dat Rusland 50.000 doden of gewonden heeft verloren, samen met bijna 1.700 tanks en bijna 4.000 gevechtsvoertuigen, een verlies van meer dan 30% van zijn "landgevechten". effectiviteit". Moraal is ook een probleem voor Russische soldaten.

Krijgsgevangenen

Officiële statistieken en geïnformeerde schattingen over krijgsgevangenen (POW) zijn gevarieerd. In de beginfase van de invasie, op 24 februari, zei Oksana Markarova, de Oekraïense ambassadeur in de VS, dat een peloton van de 74e Guards Motor Rifle Brigade uit de oblast Kemerovo zich overgaf, zeggend dat ze niet wisten dat ze naar Oekraïne waren gebracht en de opdracht kregen met het doden van Oekraïners. Rusland beweerde op 2 maart 2022 572 Oekraïense soldaten te hebben gevangengenomen, terwijl Oekraïne beweerde dat 562 Russische soldaten op 20 maart als gevangenen werden vastgehouden, waarvan 10 eerder waren vrijgelaten in een gevangenenruil voor vijf Oekraïense soldaten en de burgemeester van Melitopol . Een rapport van The Independent van 9 juni citeerde een inlichtingenrapport waarin werd geschat dat meer dan 5.600 Oekraïense soldaten waren gevangengenomen, terwijl het aantal Russische militairen dat als gevangenen werd vastgehouden, was gedaald tot 550, van 900 in april, na verschillende uitwisselingen van gevangenen. Daarentegen beweerde de krant Ukrayinska Pravda dat op 20 juni 1.000 Russische soldaten als gevangenen werden vastgehouden.

De eerste grote uitwisseling van gevangenen vond plaats op 24 maart, toen 10 Russische en 10 Oekraïense soldaten, evenals 11 Russische en 19 Oekraïense civiele matrozen werden uitgewisseld. Op 1 april werden 86 Oekraïense militairen ingeruild voor een onbekend aantal Russische troepen.

Op 8 maart kondigde een Oekraïense defensieverslaggever van The Kyiv Independent aan dat de Oekraïense regering ernaar streeft Russische krijgsgevangenen te laten werken om de Oekraïense economie nieuw leven in te blazen, in volledige overeenstemming met het internationaal recht. In de eerste weken van maart riepen mensenrechtenorganisaties de Oekraïense regering op om de rechten van Russische krijgsgevangenen onder de Derde Conventie van Genève te handhaven en te stoppen met het circuleren van video's van gevangengenomen Russische soldaten die worden vernederd of geïntimideerd. Op 27 maart werd op Telegram een ​​video geüpload waarin naar verluidt Oekraïense soldaten Russische gevangenen in de knieën schieten, wat aanleiding gaf tot bezorgdheid over marteling en willekeurige executies van krijgsgevangenen. Een andere video waarop te zien is dat Oekraïense troepen Russische gevangenen doden, werd op 6 april op Telegram geplaatst en werd geverifieerd door The New York Times en door Reuters. De VN-missie voor toezicht op de mensenrechten in Oekraïne uitte haar bezorgdheid over de behandeling van Oekraïense krijgsgevangenen die worden vastgehouden door troepen van Rusland en de Volksrepublieken Donetsk en Loehansk. Video's waarop te zien is dat Oekraïense krijgsgevangenen worden gedwongen om pro-Russische liederen te zingen of blauwe plekken op hun schouders hebben, wekten bezorgdheid over hun behandeling.

vluchtelingen

Vluchtelingen steken Polen over, maart 2022
Oekraïense vluchtelingen in Krakau protesteren tegen de oorlog, 6 maart 2022

De oorlog veroorzaakte de grootste vluchtelingen- en humanitaire crisis in Europa sinds de Joegoslavische oorlogen in de jaren negentig; de VN beschreef het als de snelst groeiende dergelijke crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Terwijl Rusland strijdkrachten opbouwde langs de Oekraïense grens, bereidden veel naburige regeringen en hulporganisaties zich voor op een massale ontheemding in de weken voor de invasie. In december 2021 schatte de Oekraïense minister van Defensie dat een invasie drie tot vijf miljoen mensen zou kunnen dwingen hun huizen te ontvluchten.

In de eerste week van de invasie meldden de VN dat meer dan een miljoen vluchtelingen Oekraïne waren ontvlucht; dit steeg vervolgens tot meer dan 6,1 miljoen op 28 juli, een daling ten opzichte van hogere cijfers van meer dan acht miljoen als gevolg van de terugkeer van sommige vluchtelingen. Op 20 mei meldde NPR dat, na een aanzienlijke toestroom van buitenlands militair materieel naar Oekraïne, een aanzienlijk aantal vluchtelingen probeert terug te keren naar regio's van Oekraïne die relatief geïsoleerd zijn van het invasiefront in het zuidoosten van Oekraïne. Op 3 mei waren nog eens 8 miljoen mensen ontheemd in Oekraïne.

De meeste vluchtelingen waren vrouwen, kinderen, ouderen of mensen met een handicap. De meeste mannelijke Oekraïense staatsburgers van 18 tot 60 jaar werd de toegang tot Oekraïne geweigerd als onderdeel van de verplichte dienstplicht, tenzij ze verantwoordelijk waren voor de financiële ondersteuning van drie of meer kinderen, alleenstaande vaders of de ouder/voogd waren van kinderen met een handicap. Veel Oekraïense mannen, ook tieners, kozen er in ieder geval voor om in Oekraïne te blijven om zich bij het verzet aan te sluiten.

Wat betreft bestemmingen waren er volgens het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN op 13 mei 3.315.711 vluchtelingen in Polen, 901.696 in Roemenië, 594.664 in Hongarije, 461.742 in Moldavië, 415.402 in Slowakije en 27.308 in Wit-Rusland, terwijl Rusland meldde dat het meer dan 800.104 vluchtelingen opgevangen. Op 23 maart waren meer dan 300.000 vluchtelingen in Tsjechië aangekomen. Turkije was een andere belangrijke bestemming, met meer dan 58.000 Oekraïense vluchtelingen op 22 maart en meer dan 58.000 op 25 april. De EU deed voor het eerst in haar geschiedenis een beroep op de richtlijn tijdelijke bescherming, die Oekraïense vluchtelingen het recht geeft om tot drie jaar in de EU te wonen en te werken.

Oekraïne heeft Rusland beschuldigd van het met geweld verplaatsen van burgers naar "filtratiecentra" in door Rusland bezet gebied en vandaar naar Rusland, wat Oekraïense bronnen vergeleken met de bevolkingsoverdrachten uit het Sovjettijdperk en Russische acties in de Tsjetsjeense Onafhankelijkheidsoorlog . Op 8 april beweerde Rusland ongeveer 121.000 inwoners van Mariupol naar Rusland te hebben geëvacueerd. RIA Novosti en Oekraïense functionarissen zeiden dat duizenden werden gestuurd naar verschillende centra in steden in Rusland en het door Rusland bezette Oekraïne, van waaruit mensen naar economisch achtergebleven regio's van Rusland werden gestuurd. Oleksiy Danilov, secretaris van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad van Oekraïne, zei dat Rusland ook van plan is om concentratiekampen te bouwen voor Oekraïners in West-Siberië, waar gevangenen zullen worden gedwongen om nieuwe steden te helpen bouwen.

Een tweede vluchtelingencrisis die is ontstaan ​​door de invasie en door de onderdrukking van de mensenrechten door de Russische regering, is de vlucht van meer dan 300.000 Russische politieke vluchtelingen en economische migranten, de grootste uittocht uit Rusland sinds de Oktoberrevolutie van 1917, naar landen als de Baltische staten . staten, Finland, Georgië, Turkije en Centraal-Azië. Op 22 maart hadden naar schatting tussen de 50.000 en 70.000 hightecharbeiders het land verlaten, en dat er nog 70.000 tot 100.000 zouden kunnen volgen. Er ontstond angst over het effect van deze talentvlucht op de Russische economische ontwikkeling. Sommigen sloten zich aan bij het Russische verzet tegen het regime van Poetin en probeerden Oekraïne te helpen, en sommigen werden gediscrimineerd omdat ze Russisch waren. Er is ook een uittocht van miljonairs geweest. Op 6 mei meldde The Moscow Times, onder verwijzing naar gegevens van de FSB, dat bijna vier miljoen Russen het land hadden verlaten, hoewel dit cijfer geen onderscheid maakt tussen emigranten en reizigers voor zaken of toerisme, enz.

Landbouw en voedselvoorziening

Poetin had een ontmoeting met de president van de Afrikaanse Unie, Macky Sall, om graanleveringen van Rusland en Oekraïne naar Afrika te bespreken, 3 juni 2022

Oekraïne is een van 's werelds grootste landbouwproducenten en -exporteurs en wordt vaak omschreven als de "graanschuur van Europa". Tijdens het internationale tarwemarketingseizoen 2020/21 (juli-juni) was het de zesde tarwe-exporteur, goed voor negen procent van de wereldhandel in tarwe . Het land is ook een belangrijke wereldwijde exporteur van maïs, gerst en koolzaad . In 2020/21 was het goed voor 12 procent van de wereldhandel in maïs en gerst en voor 14 procent van de wereldwijde koolzaadexport . Het handelsaandeel is zelfs nog groter in de zonnebloemoliesector, waarbij het land in 2020/2021 goed is voor ongeveer 50 procent van de wereldexport.

Verstoringen in de graan- en oliehoudende zadensector van Oekraïne werden onvermijdelijk geacht. Aan de vooravond van de invasie was naar schatting 6 miljoen ton tarwe en 15 miljoen ton maïs klaargemaakt voor export. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) zou dit leiden tot verder verlies van mensenlevens en toenemende humanitaire behoeften. Bovendien kunnen mogelijke exportproblemen van voedsel en kunstmest waarmee de Russische Federatie, een belangrijke exporteur van kalium, ammoniak, ureum en andere bodemvoedingsstoffen, wordt geconfronteerd als gevolg van economische sancties, de voedselzekerheid van veel landen in gevaar brengen. Stijgende aardgasprijzen duwen de prijzen van landbouwmeststoffen omhoog, wat bijdraagt ​​​​aan de wereldwijd stijgende voedselprijzen. Bijzonder kwetsbaar zijn degenen die voor hun invoer van voedsel en kunstmest sterk afhankelijk zijn van Oekraïne en de Russische Federatie. Een aantal van deze landen behoort tot de groep van de minst ontwikkelde landen (MOL), terwijl vele andere tot de groep van landen met een laag inkomen met voedseltekorten (LIFDC's) behoren. Eritrea haalde bijvoorbeeld 47% van zijn tarwe-import in 2021 uit Oekraïne. De overige 53% kwam uit de Russische Federatie. In totaal zijn meer dan 30 landen afhankelijk van Oekraïne en Rusland voor meer dan 30% van hun behoefte aan tarweimport, waarvan vele in Noord-Afrika en in West- en Centraal-Azië.

Vanaf het begin van de invasie bezetten Russische troepen het Oekraïense schiereiland de Krim al en veroverden ze snel de rest van de kust van de Azovzee, de kust van de Zwarte Zee ten oosten van de stad Cherson. De Russische marine legde een blokkade van de Oekraïense havens op, dreigde een amfibische aanval op de havenstad Odessa te lanceren en verhinderde de export van de oogst 2021 over zee. Oekraïne en partnerlanden hebben zich ingespannen om de export over land op te voeren, maar er was zeescheepvaartcapaciteit nodig om aanzienlijke volumes en lege opslagfaciliteiten te vervoeren voor de oogst van 2022. De nederlaag van de Russische troepen op Snake Island op 30 juni bood enige verlichting, aangezien Oekraïne vier havens op en nabij de Donau opende.

Een Russische aanval beschadigde de Kozarovychi-dam [ uk ], die de stroom van het Kiev-reservoir regelt, waardoor overstromingen langs de Irpin-rivier ontstaan . Een Russische raketaanval op de Kiev-dam in de rivier de Dnjepr werd geblokkeerd door de Oekraïense verdediging. Een bres had kunnen leiden tot overstromingen van delen van Kiev, schade aan stroomafwaartse dammen en een bedreiging voor de kerncentrale van Zaporizja . Russische troepen bliezen de dam op in het Noord-Krimkanaal die Oekraïne had gebouwd om de waterstroom naar landbouwgronden op de Krim te blokkeren die in 2014 door Rusland waren ingenomen. Russen hebben de civiele watervoorziening stopgezet als onderdeel van het beleg van Mariupol .

Het Oekraïense ministerie van Defensie beschuldigde Rusland van het stelen van "honderdduizenden tonnen graan" uit graanliften en andere opslagfaciliteiten in heel bezet Oekraïne, en het transporteren van het graan naar bezette havens voor export. Er zijn ook aanzienlijke hoeveelheden landbouwmachines, maaidorsers en tractoren geplunderd van boerderijen en dealers en naar Rusland getransporteerd, in sommige gevallen zelfs tot in Tsjetsjenië. Diefstal van graan uit bezette regio's van Oekraïne heeft het potentieel om voedselcrises te intensiveren, waarbij zowel de Oekraïense minister van Landbouw als het Wereldvoedselprogramma van de VN waarschuwen dat dit de Oekraïense voedselcrisis zou kunnen verergeren en zelfs de wereldwijde honger zou kunnen verergeren. Op 30 mei beweerde Rusland dat het vorig jaar was begonnen met de export van graan van Cherson naar Rusland en bezig was met de export van zonnebloempitten. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov zei: "Als Kiev het probleem van het ontmijnen van havens oplost, zal de Russische marine zorgen voor de onbelemmerde doorgang van schepen met graan naar de Middellandse Zee." Volgens de lokale bevolking waren Russische soldaten aardbeien aan het plukken in de oblast Cherson.

Het hoofd van de Afrikaanse Unie, de Senegalese president Macky Sall, had op 3 juni een ontmoeting met president Poetin om de "bevrijding van de voorraden graan en meststoffen", aldus het kantoor van president Sall, te bespreken, en om de inspanningen te bespreken "om bij te dragen aan de rust van de oorlog in Oekraïne." Hij gaf ook de schuld van EU-sancties op Russische banken en producten voor de verslechtering van de situatie.

De Oekraïense graanoogst in 2022 zal volgens het Britse Ministerie van Defensie 35% van de oogst in 2021 bedragen.

Oekraïense, Russische en VN-onderhandelaars kwamen medio juli in Turkije bijeen om een ​​plan te overwegen om graan te verschepen vanuit Oekraïense havens aan de Zwarte Zee. VN-secretaris-generaal Antonio Guterres noemde de gesprekken een "straaltje hoop om het menselijk lijden te verlichten en de honger over de hele wereld te verlichten", maar zei dat een plan "nog niet volledig was voltooid". De Turkse minister van Defensie, Hulusi Akar, gaf een verklaring af: "Tijdens deze bijeenkomst, die we volgende week zullen houden, zullen alle details opnieuw worden bekeken en zal het werk dat we hebben gedaan worden ondertekend", Op 22 juli hebben twee Rusland-Oekraïne Er werden graanexportovereenkomsten ondertekend, een overeenkomst tussen de Verenigde Naties en Turkije en Rusland en een overeenkomst tussen de Verenigde Naties en Turkije en Oekraïne om de export van graan uit Oekraïense havens mogelijk te maken. Binnen 24 uur viel Rusland de haven van Odessa aan met kruisraketten.

Op 1 augustus is het eerste schip met graan vertrokken uit Odessa in het kader van de deal tussen Oekraïne en Rusland voor de export van voedsel uit Oekraïne. Volgens Turkije gaat het schip richting Libanon en vervoert het 26.000 ton maïs.

Op 12 augustus hebben 14 schepen met verschillende granen en maïs met succes de Oekraïense havens verlaten. Met de eerste twee onder een door de VN gesponsorde deal.

Effecten op Russische troepen

Verschillende Russische soldaten, gevangengenomen door Oekraïense troepen, beweerden dat Russische officieren hun gewonden hadden gedood. Er waren ook beweringen dat Russische soldaten hun bevelvoerende officieren hebben gedood, en soms zichzelf. De Oekraïense inlichtingendienst heeft bijvoorbeeld een telefoonintercept vrijgegeven waarvan wordt beweerd dat het tussen een soldaat en zijn moeder is: "Ik had een commandant die zichzelf in het been schoot om hier weg te komen. En dat was in het allereerste begin [van de oorlog] ." In een ander gesprek zegt de vrouw van een soldaat hem dat hij "van een tank moet vallen of zoiets - ik weet het verdomme niet! Omdat je vanuit het ziekenhuis rechtstreeks naar huis zou kunnen gaan." Een Russische rechtbank onthulde dat het 115 leden van de Nationale Garde had ontslagen omdat ze weigerden te vechten tijdens de invasie.

In maart 2022 werd bekend dat Russische dienstplichtigen hadden deelgenomen aan de oorlog, ondanks dat dit eerder was geweigerd. Sommige moeders van dienstplichtige Russische soldaten hebben geprobeerd hen uit Oekraïne te krijgen en zijn teruggekeerd naar Rusland. Een aantal moeders heeft het Comité Soldatenmoeders om advies gevraagd. Mensenrechtenadvocaten en -activisten beweren dat Russische beroepsmilitairen, ook wel contractsoldaten genoemd, juridisch advies inwinnen zodat ze niet hoeven te vechten in Oekraïne. Russische soldaten blijven klagen over een verlengde dienstplicht. Sommigen hebben juridisch advies ingewonnen om uit het leger te komen, maar ze hebben te horen gekregen dat ze in dienst zijn voor de duur van hun contract. De pro-Russische milities die in Donetsk en Loehansk zijn opgegroeid, hebben video's die laten zien dat ze zelfs geen elementaire beschermende bepantsering hebben en over oude uitrusting beschikken. Russische troepen hebben het tekort aan troepen aangevuld door te rekruteren uit niet-Russische bronnen, waaronder huurlingen zoals de Wagner Group, en door te rekruteren uit door Rusland gecontroleerde gebieden van Oekraïne.

Het Britse ministerie van Defensie beweerde op 19 juni dat: "De Russische autoriteiten waarschijnlijk moeite hebben om juridische druk uit te oefenen op militaire andersdenkenden, gehinderd door de officiële status van de invasie als een 'speciale militaire operatie' in plaats van als een oorlog." Er is ook gemeld dat Russische soldaten en hele eenheden hebben geweigerd de bevelen van hun commandanten op te volgen en gewapende confrontaties met hen zijn aangegaan. In juni 2022 had de militie van de Volksrepubliek Donetsk tijdens de gevechten in de Donbas een uitputtingsslag van 55% opgelopen, volgens het Britse Ministerie van Defensie, dat ook beweerde dat Rusland zeer waarschijnlijk een groot aantal reserve-eenheden naar de Donbas zou sturen. Rusland is gestopt met het sturen van dienstplichtigen naar de Donbas, waardoor de Russische troepen gedwongen zijn te vertrouwen op lokale volmachten vanwege wat de Britse inlichtingendienst 'buitengewone uitputting' noemt.

Volgens het rapport van het Britse Ministerie van Defensie van 27 juni 2022 gebruikt de Russische strijdkrachten reservisten van de Mobilisatie Human Reserve bij haar gevechtsoperaties in Oekraïne. Deze reservisten vullen derde bataljons binnen reguliere brigades in.

Oekraïne beweert dat Rusland de inwoners van de Krim probeert te mobiliseren om in het Russische leger te vechten. De Russische Doema overweegt een nieuwe federale wet die particuliere bedrijven zou dwingen de "speciale militaire en contraterroristische operaties" te steunen. De overheid bevoegdheden geven om particuliere bedrijven te dwingen overheidscontracten te accepteren, hen het recht ontzeggen om dergelijk werk te weigeren en de arbeidsvoorwaarden van werknemers eenzijdig te wijzigen. Dus om de regering in staat te stellen "de inspanningen te concentreren op bepaalde sectoren van de economie". Het wetsvoorstel stelt ook de kwestie van het repareren van Russisch militair materieel aan de orde.

Het wetsvoorstel dat de Russische economie op "oorlogsbasis" zou brengen. Het heeft de eerste stemming unaniem aangenomen in de Tweede Kamer van de Doema . Vice-premier Yury Borisov zei: "De belasting van de defensie-industrie is aanzienlijk toegenomen. Om de levering van wapens en munitie te garanderen, is het noodzakelijk om het werk van het militair-industriële complex en ondernemingen die deel uitmaken van samenwerkingsketens te optimaliseren ." Een van de voorgestelde wetten staat de regering toe om werknemers te dwingen over te werken. De tweede dwingt particuliere bedrijven om de overheid te bevoorraden.

Op 4 juli gaf president Poetin ook commentaar op de Russische strijdkrachten die in Loehansk vechten en zei dat ze "moeten rusten en hun gevechtscapaciteiten vergroten".

Op 7 juli meldde een rapport van IStories dat de brigades die het zwaarst door de oorlog in Oekraïne zijn getroffen, online vacatures zijn begonnen te adverteren om werklozen als soldaten te rekruteren, soms zonder training.

Het Institute for the Study of War (ISW) heeft bericht over Russische militaire bloggers, bekend als milbloggers. Deze milbloggers bekritiseren de Russische omgang met de oorlog, maar verzetten zich er niet tegen. Een probleem was het Russische onvermogen om Oekraïense aanvallen te stoppen of ertegen te beschermen, voornamelijk en in het bijzonder met HIMARS- raketten. ISW citeerde een milblogger: "De Russische milblogger Voennyi Osvedomitel' onderstreepte de dreiging van het door het Westen geleverde high mobility artillery rocket system (HIMARS) en verklaarde dat HIMARS de Russische logistiek zal bemoeilijken, in een Telegram-bericht op 9 juli."

Dit kwam tot een hoogtepunt toen frontlijncorrespondenten het leger omzeilden en op 17 juni rechtstreeks een ontmoeting hadden met president Poetin. Een milblogger, Rybar genaamd, heeft gezegd dat het Kremlin de berichtgeving over de oorlog beschouwt als een 'slecht gecontroleerd probleem' in een 'dreiging'. Als deze milbloggers worden gecensureerd of het zwijgen worden opgelegd, zou dit "aanzienlijke" invloed hebben op de informatie die uit Rusland over de oorlog komt.

In juli begon Rusland met een "mobilisatie van vrijwilligers": 85 federale gebieden van Rusland, waaronder "Krim en Sebastopol", zullen naar verwachting tegen het einde van de maand 400 man per regio in dienst nemen. Russische media hebben gemeld: "Koersk, Primorskyi Krai, Republiek Basjkortostan, Tsjetsjenië, Republiek Tatarstan, Moskou City, Perm, Nizhny Novgorod en Orenburg Oblasts" hebben al dergelijke eenheden gecreëerd. De Russische staatstelevisie heeft mannen getoond die tussen de vijftig en zestig lijken te zijn. De nieuwe rekruten die een contract van zes maanden tekenen, krijgen "3.750 tot 6.000 US dollar per maand". Sommige regio's bieden een ondertekeningsbonus van $ 3.400. Volgens bronnen van de Russische oppositie, zoals Gulagu.net, is de Wagner Group ook begonnen met het rekruteren van gevangenen met de belofte hun criminele verleden te verwijderen en een aanmeldbonus van 200.000 roebel.

Op 29 juli verklaarde een persbericht van het Pentagon: "We blijven toenemende tekenen van discipline en moreelproblemen zien in het Russische leger. Als het gaat om het Russische moreel, zei de functionaris dat er veel rapporten zijn waarin wordt beschreven hoe soldaten op alle niveaus hun posten verlaten of weigeren vechten." De Wagner Group heeft ongeveer 1.000 gevangenen gerekruteerd uit 17 gevangenissen in Rusland. Degenen die meestal worden geselecteerd, zijn moorden of dieven. Ze moeten een fysieke test hebben doorstaan ​​en mogen niet aan een ernstige ziekte lijden. Na een reeks interviews krijgen ze een basistraining van de Wagner Group voordat ze naar Oekraïne worden gestuurd om te vechten. Ze bieden een salaris van 200.000 roebel per maand en een overlijdensuitkering aan hun nabestaanden. Als ze na zes maanden vechten overleven, krijgen ze een presidentieel pardon.

Uit een onderzoek van het Royal United Services Institute blijkt dat in Oekraïne gevonden Russische wapens veel componenten uit het buitenland bevatten. Ongeveer 450 onderdelen van buitenlandse makelij, van 27 onderzochte wapens, zijn gevonden in geavanceerde wapens zoals kruisraketten, luchtverdediging, drones, versleutelde radio's enz. Hoe deze componenten Rusland hebben bereikt, is niet duidelijk; sommigen suggereren dat ze zijn verwijderd uit huishoudelijke apparaten of externe makelaars in Azië. Op 11 mei zei minister van Handel, Gina Raimondo, tegen het Congres: "We hebben berichten van Oekraïners dat wanneer ze Russische militaire uitrusting op de grond vinden, deze gevuld is met halfgeleiders die ze uit vaatwassers en koelkasten hebben gehaald."

Effect op de Oekraïense samenleving

Samenwerking met Russische troepen op de Krim is een punt van zorg voor de Oekraïense regering. Enkele van de grootste winsten van Rusland zijn in het zuiden, van de Krim tot in de regio Cherson. Dat bruggen over de rivier de Dnjepr niet werden afgebroken, waardoor Russische troepen naar de rechteroever konden oversteken en de stad Cherson konden veroveren, wordt gedeeltelijk toegeschreven aan samenwerking met Russische troepen. Volgens Kiev-analist Volodymyr Fesenko: "Het was duidelijk dat er verraad was in de regio Cherson." Momenteel werken 60 voormalige leden van de Veiligheidsdienst van Oekraïne (SBU) voor Russische troepen. Er zijn 651 actieve onderzoeken met beschuldigingen van samenwerking en verraad in Oekraïne. Op 31 maart ontsloeg president Zelenskyy het hoofd van het SBU-kantoor in Kherson met de woorden: "Nu heb ik geen tijd om alle verraders aan te pakken, maar geleidelijk zullen ze allemaal worden gestraft." Voormalig SBU-commandant op de Krim Oleh Kulinych wordt verdacht van verraad. President Zelenskyy heeft over hem gezegd: "Er is voldoende bew verzameld om deze persoon aan te geven op verdenking van verraad. Al zijn criminele activiteiten zijn gedocumenteerd." Voormalig hoofd van de SBU Ivan Bakanov is beschuldigd van de infiltratie van de SBU door de FSB. Anderen wijzen er echter op dat zijn achtergrond als tv-producent, politiek campagneleider en jeugdvriend van president Zelenskyy hem in het begin een slechte keuze heeft gemaakt. Ambtenaren van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken hebben bevestigd dat ze inlichtingen zullen blijven delen met Oekraïne en zeggen dat ze investeren in instellingen en niet in persoonlijkheden.

Sinds 5 juni worden zo'n 1.400 burgers geconfronteerd met gevallen van collaboratie en verraad, met een gevangenisstraf van maximaal 15 jaar als ze worden veroordeeld. Dit in het licht van de talrijke moordpogingen op Oekraïners die ervan worden beschuldigd met Rusland samen te werken, zullen volgens het Britse ministerie van Defensie toenemen. Vooral die functionarissen die door Rusland zijn geïnstalleerd: "het doelwit van functionarissen zal waarschijnlijk escaleren, de toch al aanzienlijke uitdagingen waarmee de Russische bezetters worden geconfronteerd nog verergeren en mogelijk de druk op de toch al verminderde militaire en veiligheidsformaties vergroten."

Misdrijven tegen cultureel erfgoed

Eind mei hadden Russische troepen 250 musea en instellingen in Oekraïne vernietigd of beschadigd. Er zijn naar schatting 2.000 kunstvoorwerpen geplunderd en er zijn speciale squadrons om oudheden, zoals Scythische artefacten uit archeologische opgravingen, op te sporen en te onteigenen om naar Rusland te verhuizen. Opmerkelijke erfgoedsites die tijdens de invasie werden vernietigd, zijn de Sviatohirsk Lavra in Donbas en het huis van de Russische componist Pjotr ​​Iljitsj Tsjaikovski in Trostyanets .

Andere effecten

Oekraïne had een belangrijke industrie voor vruchtbaarheidstoerisme, die zwaar werd getroffen. Aan het begin van de invasie waren draagmoeders ontheemd en overstuur, waardoor ze moesten worden geëvacueerd naar veilige gebieden. Een IVF-kliniek had moeite om voldoende vloeibare stikstof te verkrijgen om 19.000 embryo's en eieren levensvatbaar te houden.

Volgens onderzoekers sterven tuimelaars in de Zwarte Zee of raken ze gewond door de oorlog. Krachtige militaire sonar krijgt de schuld, evenals explosies onder water. Er wordt gedacht dat de exacte aantallen hoog zijn, en velen verschijnen aan de kust bij Odessa en in andere landen.

Volgens lokale functionarissen werden op 11 juni 2022 de eerste Russische paspoorten afgegeven aan de inwoners van Cherson en Melitopol in de door Rusland bezette regio's van Oekraïne.

reacties

Resolutie ES-11/1 van de Algemene Vergadering van de VN op 2 maart 2022, waarin de invasie van Oekraïne wordt veroordeeld en een volledige terugtrekking van de Russische troepen wordt geëist.
Ten voordele van
Tegen
onthielden zich
Afwezig
Geen lid

De invasie werd internationaal veroordeeld door regeringen en intergouvernementele organisaties, met als reactie onder meer nieuwe sancties tegen Rusland, die wijdverbreide economische gevolgen hadden voor de Russische economie en de wereldeconomie . De Europese Unie financierde en leverde militair materieel aan Oekraïne. Het blok voerde ook verschillende economische sancties uit, waaronder een verbod op Russische vliegtuigen die het EU-luchtruim gebruiken, een SWIFT-verbod op bepaalde Russische banken en een verbod op bepaalde Russische media. De reacties op de invasie liepen sterk uiteen over een breed spectrum van zorgen, waaronder reacties van de media, vredesinspanningen en het onderzoek naar de juridische implicaties van de invasie.

Zie ook

Opmerkingen:

Referenties

Verder lezen

Externe links