2022 Ronde van Frankrijk Dames -2022 Tour de France Femmes

Van Wikipedia, de gratis encyclopedie

2022 Tour de France-vrouwen
2022 UCI Women's World Tour, race 16 van 23
Routekaart met de etappes van de Tour de France Femmes 2022, met hun start- en finishplaatsen
Route van de Tour de France Femmes 2022
Racedetails
Data 24-31 juli 2022
Stadia 8
Afstand 1.033,6 km (642,2 mijl)
winnende tijd 26u 55' 44"
Resultaten
Winnaar Annemiek van Vleuten ( NED ) ( Movistar-team )
Seconde Demi Vollering ( NED ) ( SD Worx )
Derde Katarzyna Niewiadoma ( POL ) ( Canyon-SRAM )

Punten Marianne Vos ( NED ) ( Team Jumbo-Visma )
Bergen Demi Vollering ( NED ) ( SD Worx )
Jeugd Shirin van Anrooij ( NED ) ( Trek-Segafredo )
strijdlust Marianne Vos ( NED ) ( Team Jumbo-Visma )
Team Canyon–SRAM
2023

De Tour de France Femmes 2022 (officieel Tour de France Femmes avec Zwift ) was de eerste editie van de Tour de France Femmes, een van de twee grote rondes van het dameswielrennen . De race vond plaats van 24 tot 31 juli 2022 en was het 16e evenement in de UCI Women's World Tour van 2022 .

De race volgde op jarenlange campagne van het professionele vrouwenpeloton voor een race die gelijkwaardig is aan de Tour de France voor mannen, nadat historische pogingen mislukten vanwege financiële problemen, beperkte media-aandacht en handelsmerkproblemen. De wedstrijd werd georganiseerd door de Amaury Sport Organization (ASO), die ook de Tour de France voor heren organiseert.

De race werd gewonnen door Annemiek van Vleuten van Movistar Team . Bij de start van de race had Van Vleuten last van een buikgriep, waardoor ze bijna een minuut verloor van enkele van haar rivalen voor de maillot jaune . Ze was uiteindelijk in staat om te herstellen toen de race de bergen bereikte. In de zevende etappe viel Van Vleuten aan op de eerste klim, voordat hij de laatste 60 kilometer (37 mijl) solo reed om de etappe met meer dan drie minuten te winnen en daarbij de gele trui binnen te gaan. Ze bevestigde haar overwinning door de volgende dag haar tweede opeenvolgende etappe te winnen, die eindigde bovenop La Super Planche des Belles Filles . De tweede plaats ging naar Demi Vollering van SD Worx, die op beide bergetappes als tweede eindigde van Van Vleuten om haar plaats in het algemeen klassement te consolideren. Het podium werd gecompleteerd door Katarzyna Niewiadoma van Canyon-SRAM . Ze presteerde consistent tijdens de eerste zes etappes en won tijd op enkele van haar rivalen voor het podium voordat ze in de top vijf eindigde op beide bergetappes om haar podiumplaats te bemachtigen.

In de andere klassementen van de race won Marianne Vos van Team Jumbo-Visma het puntenklassement. Ze eindigde in de top vijf op elk van de eerste zes etappes en behaalde daarbij twee etappezeges. Vos hield ook de maillot jaune van de tweede etappe naar de zesde etappe. Naast de tweede plaats in het klassement, pakte Vollering ook de bolletjestrui als winnaar van het Queen of the Mountains (QoM) klassement. Shirin van Anrooij van Trek-Segafredo pakte de witte trui als winnaar van het jonge rennersklassement, dat werd toegekend aan de best geplaatste eindklasser onder de 23 jaar. Canyon-SRAM won het ploegenklassement als het team met het laagste totaal aantal tijd tussen hun drie best geplaatste renners. Vos nam ook de pr voor supergevechten in ontvangst als aanvulling op haar groene trui en twee etappezeges.

Over het algemeen werd de race zeer geprezen door het publiek, de media, teams en renners - met grote menigten en veel tv-kijkers. Als de eerste officiële Tour de France voor vrouwen sinds 1989, kreeg de race over de hele wereld veel media-aandacht. Wedstrijdleider Marion Rousse merkte wel op dat er ruimte was voor verbetering in toekomstige edities, en in het vrouwenwielrennen meer in het algemeen.

teams

Aan de race deden 24 teams mee. Alle 14 UCI Women's WorldTeams werden automatisch uitgenodigd. Ze werden vergezeld door 10 UCI Women's Continental Teams - de drie beste UCI Women's Continental Teams 2021 ( Ceratizit-WNT Pro Cycling, Parkhotel Valkenburg en Valcar-Travel & Service ) kregen een automatische uitnodiging en de andere zeven teams werden geselecteerd door Amaury Sport Organization (ASO), de organisatoren van de Tour. De teams werden op 30 maart 2021 bekend gemaakt. 144 renners kwamen aan de start, van 25 nationaliteiten – met als grootste percentage Nederlanders (20% van het peloton).

UCI Wereldteams Dames

Continentale UCI-teams voor dames

Route en etappes

In oktober 2021 werd de route bekend gemaakt door wedstrijdleider Marion Rousse . Het bestond uit acht etappes over acht racedagen (omdat er geen rustdag was zoals bij langere etappekoersen), die in totaal 1.033 kilometer (642 mijl) bestreken. De race begon met een etappe op de Champs-Élysées, eerder op dezelfde dag als de mannentour . De route omvatte grindsecties in de wijngaarden van de Champagne, etappes in de Vogezen (inclusief de langste, etappe 5, van 175,6 km (109,1 mi)), en een finish op de top bij La Super Planche des Belles Filles . Het parcours werd onthaald door het profpeloton en actievoerders als Kathryn Bertine . Over de totale duur van het evenement werd ook overeenstemming bereikt, waarbij sommige teams opmerkten dat ze "nog niet het personeel of de nummers hebben ... voor een evenement van drie weken."

De route zelf vereiste een vrtelling van de Union Cycliste Internationale, aangezien WorldTour-races voor vrouwen een maximale etappelengte van 160 kilometer (99 mijl) en een maximale racelengte van zes dagen hebben. Deze beperkingen werden door het professionele peloton en actievoerders bekritiseerd als "seksistisch".

Stage kenmerken:
Fase Datum Cursus Afstand Type Winnaar
1 24 juli Par ( Tour Eiffel ) naar Champs-Élysées 81,6 km (50,7 mijl) Vlak podium Lorena Wiebes ( NED )
2 25 juli Meaux naar Provins 136,4 km (84,8 mijl) Heuvelachtige etappe Marianne Vos ( NED )
3 26 juli Reims naar Épernay 133,6 km (83,0 mijl) Heuvelachtige etappe Cecilie Uttrup Ludwig ( DEN )
4 27 juli Troyes naar Bar-sur-Aube 126,8 km (78,8 mijl) Middelzware bergetappe Marlen Reusser ( SUI )
5 28 juli Van Bar-le-Duc naar Saint-Dié-des-Vosges 175,6 km (109,1 mijl) Vlak podium Lorena Wiebes ( NED )
6 29 juli Saint-Dié-des-Vosges naar Rosheim 129,2 km (80,3 mijl) Heuvelachtige etappe Marianne Vos ( NED )
7 30 juli Sélestat naar Le Markstein 127,1 km (79,0 mijl) Bergetappe Annemiek van Vleuten ( NED )
8 31 juli Lok naar La Super Planche des Belles Filles 123,3 km (76,6 mijl) Bergetappe Annemiek van Vleuten ( NED )
Totaal 1.033,6 km (642,2 mijl)

Race overzicht

Voorafgaand aan de race werden Annemiek van Vleuten, Elisa Longo Borghini, Ashleigh Moolman, Cecilie Uttrup Ludwig, Marta Cavalli en Katarzyna Niewiadoma allemaal genoemd als pre-race favorieten voor het algemeen klassement, met Lorena Wiebes en Elisa Balsamo als tip voor het puntenklassement. Het deelnemersveld van 144 werd beschreven als "vol met talent", met de top 28 renners in de UCI-ranglt die allemaal deelnamen.

De media-aandacht voorafgaand aan het evenement was zeer positief en noemde de race een "historisch moment voor het vrouwenwielrennen" en "game changer". Er was echter enige kritiek op het prijzengeld van € 250.000 (vergeleken met het prijzengeld van € 2,2 miljoen voor de mannenrace). Renners van de Cyclists Alliance (een vakbond die het vrouwelijke peloton vertegenwoordigt) verklaarden dat live tv-verslaggeving voor races hun grootste prioriteit was, in plaats van prijzengeld. ASO, de organisator van de race, merkte op dat het prijzengeld groter was dan bij mannenraces van vergelijkbare lengte – zoals het Critérium du Dauphiné .

vroege stadia

Winnaar van etappes 2 en 6, Marianne Vos

Eerder op dezelfde dag van de laatste etappe van de Tour voor heren, begon etappe 1 van de race onder de Eiffeltoren in Par, voordat de renners acht ronden van een circuit rond de Champs-Élysées aflegden . In een sprintfinish versloeg Lorena Wiebes ( Team DSM ) Marianne Vos ( Jumbo-Visma ) om de eerste maillot jaune van de race te pakken, evenals de groene trui van het puntenklassement. Etappe 2 naar Provins werd ontsierd door meerdere crashes in de laatste 30 kilometer (19 mijl), met als gevolg dat Marta Cavalli ( FDJ Suez Futuroscope ), een van de favorieten voor de gele trui, de race moest staken. Een andere favoriet voor de race, Annemiek van Vleuten ( Movistar Team ), kwam ook dicht bij het verlaten van de race nadat ze last had van een buikgriep en niet kon eten of drinken. In de finale sprintte Vos een kleine groep voorbij om de gele en groene truien te pakken.

Fase 3 vond plaats op glooiend terrein, met een laatste lus naar Épernay . Op de Côte de Mutigny splitste het peloton zich met een selecte groep van zeven renners met de meeste deelnemers aan het algemeen klassement (GC). Op de laatste steile klim naar de streep versloeg Cecilie Uttrup Ludwig ( FDJ Suez Futuroscope ) de groep om het podium te betreden, waarbij het QoM- klassement nu wordt geleid door Femke Gerritse ( Parkhotel Valkenburg) .

Etappe 4 naar Bar-sur-Aube was weer een heuvelachtige etappe, maar er waren ook vier sectoren grind ( chemin blanc ) in de laatste helft van de etappe. Meerdere renners, waaronder Katarzyna Niewiadoma ( Canyon-SRAM ), Elisa Longo Borghini ( Trek-Segafredo ), Uttrup Ludwig en van Vleuten hadden lekke banden en andere mechanische problemen, maar de meesten van hen konden zich weer bij het peloton voegen en geen tijd verliezen. Mavi García ( UAE Team ADQ ) werd echter aangereden door haar eigen teamauto tijdens het terugjagen van een mechanische, waardoor ze anderhalve minuut verloor. Met nog ongeveer 23 kilometer (14 mijl) te gaan, viel Marlen Reusser ( SD Worx ) aan, solo rijdend om de etappe met bijna anderhalve minuut te winnen.

De vijfde etappe naar Saint-Dié-des-Vosges, die verder oostwaarts door Frankrijk ging, was de langste van de Women's WorldTour-kalender met een lengte van 175,6 kilometer (109,1 mijl). Met nog ongeveer 45 kilometer (28 mijl) te gaan, kostte een crash in het peloton verschillende renners, waarbij Emma Norsgaard ( Movistar Team ) moest opgeven. In de eindsprint pakte Wiebes haar tweede ritzege op Balsamo en Vos. In het eindklassement hield Vos de maillot jaune en breidde ze haar voorsprong uit tot 20 seconden dankzij bonusseconden. Etappe 6 naar Rosheim was een heuvelachtige etappe, met vier gecategoriseerde beklimmingen en nog een klim met bonusseconden bovenaan. In de afdaling van de voorlaatste klim crashte een kleine groep met Wiebes en Lotte Kopecky (SD Worx) in de afdaling, waarbij alle betrokkenen de etappe eindigden. De vroege ontsnapping werd in de slotkilometers ingehaald, waarna de ritzege neerkwam op een massasprint. Vos versloeg Marta Bastianelli ( UAE Team ADQ ) en Kopecky om haar tweede etappe van de race te winnen. In het eindklassement breidde Vos haar voorsprong uit dankzij de tien bonificatieseconden die ze behaalde voor de ritzege in de race richting de bergen.

Bergetappes

Annemiek van Vleuten op haar solo-aanval voor de gele trui op etappe 7

Etappes 7 en 8 vonden plaats in de Vogezen in Grand Est, met vijf beklimmingen van categorie 1 over de twee dagen en twee aankomsten op de top.

Stage 7 had 3.000 meter (9.800 voet) verticaal klimmen, waaronder de Grand Ballon, en werd beschouwd als de koninginnenrit van de race. Op de eerste beklimming van de dag werd Vos in de maillot jaune gedropt, waardoor aan het eind van de dag de gele trui van eigenaar zou wisselen. Ondertussen verliet Wiebes de race, na haar crash op etappe 6. Met nog 86 kilometer te gaan, explodeerde de race toen Van Vleuten een aanval op de Petit Ballon lanceerde, met alleen Demi Vollering ( SD Worx ) in staat om te volgen haar zet. Achter hen vormde zich een achtervolgingsgroep met de meeste andere klassementskandidaten . Op de tweede klim van de dag, de Col du Platzerwasel, liet van Vleuten Vollering een kilometer van de top vallen. Op de slotklim van de Grand Ballon liep de voorsprong van Van Vleuten op Vollering op tot bijna vier minuten. Van Vleuten verloor wat tijd aan Vollering op het laatste plateaugedeelte, maar ze reed desondanks weg naar een dominante etappezege, 3' 26" voor Vollering, die de bolletjestrui als leider van het QoM - klassement pakte. In het klassement, van Vleuten pakte de maillot jaune, meer dan drie minuten voor Vollering, terwijl Katarzyna Niewiadoma ( Canyon–SRAM ) het podium afrondde op vier en een halve minuut achterstand. Ondanks het verlies van de gele trui, bleef Vos de groene trui vasthouden.

Renners op etappe 8 in Plancher-les-Mines

Etappe 8 was de tweede bergetappe van de Tour, met drie gecategoriseerde beklimmingen. De laatste klim naar La Super Planche des Belles Filles was 7 kilometer (4,3 mijl) lang met een gemiddelde van 8,7 procent. Net als in etappe 7 van de hereneditie, bestond de laatste kilometer uit een uitgebreid grindgedeelte met hellingen tot wel 24 procent. Op de eerste beklimming was er geen pauze vastgesteld en kon Vollering het maximale aantal punten pakken om haar voorsprong in het QoM- klassement uit te breiden. Met nog 57 kilometer te gaan, kreeg de maillot jaune van Vleuten een mechanisch probleem. SD Worx en Trek-Segafredo voerden al snel het tempo in het peloton op, waarbij Van Vleuten een achterstand van bijna een minuut moest najagen. Na een tijdje kwam Van Vleuten uiteindelijk terug in het peloton aan de voet van de tweede klim, de Ballon d'Alsace. Op de klim maakte Van Vleuten nog vier fietswissels, maar ze kwam elke keer snel terug in het peloton. Op de slotklim naar La Super Planche des Belles Filles viel Van Vleuten vanuit het peloton aan met nog 6 kilometer te gaan. Ze passeerde de overblijfselen van de kopgroep terwijl Vollering de raceleider achtervolgde. Net als de vorige dag vormde zich een achtervolgingsgroep van GC - kandidaten achter het duo. Van Vleuten breidde geleidelijk haar voorsprong op Vollering uit naar de finish toen ze haar tweede opeenvolgende ritzege pakte en daarmee de Tour-titel veiligstelde. Vollering eindigde 30 seconden achterstand en bevestigde ook haar overwinning in de QoM- classificatie.

Overzicht

Annemiek van Vleuten in de gele trui (midden), Marianne Vos in de groene trui (rechts) en Demi Vollering in de bolletjestrui (links)

In het eindklassement won Annemiek van Vleuten ( Movistar Team ) de Tour de France Femmes met een voorsprong van bijna vier minuten op Demi Vollering ( SD Worx ) terwijl Katarzyna Niewiadoma derde werd met ruim zes en een halve minuut achterstand. Vollering won het bergklassement terwijl Marianne Vos ( Team Jumbo-Visma ) en Shirin van Anrooij (Trek-Segafredo) respectievelijk het puntenklassement en het jongerenklassement wonnen. Het ploegenklassement werd gewonnen door Canyon-SRAM als het team met de laagste totale tijd van hun drie best geplaatste renners, terwijl de pr voor supergevechten werd gewonnen door Marianne Vos. Van de 144 starters eindigden 109 het evenement.

Wereldwijde media-aandacht prees het evenement, waarbij CNN de race een "wedergeboorte" noemde en Cycling Weekly verklaarde dat de race een "enorme stap voor de vrouwensport" was. Racedirecteur Marion Rousse verklaarde dat "het een echte Tour de France is, met de caravan, de menigte, borden, vlaggen" en Kathryn Bertine, mede-oprichter van Le Tour Entier, die verklaarde dat het een "prachtige editie" was. De renners prezen het evenement ook, waarbij Katarzyna Niewiadoma opmerkte dat het een van de zwaarste races was waaraan het damespeloton heeft deelgenomen, en de vierde plaats algemeen Juliette Labous ( Team DSM ) legde uit dat ze verrast was door de grote menigte en verklaarde: Ik had niet zoveel verwacht, ik wist dat er veel mensen zouden zijn, maar ik had niet zoveel verwacht als dit."

Toekomstige verbeteringen aan de race werden ook besproken, waaronder het verhogen van het aantal renners in elk team, meer racedagen (inclusief een individuele tijdrit en etappes in de Alpen of de Pyreneeën ) en meer sponsoring. Er werd ook opgemerkt dat er nog steeds gewerkt moest worden om de competitieve diepte en het "economische model" van het vrouwenpeloton te verbeteren.

Classificatie leiderschap

Classificatie leiderschap per fase
Fase Winnaar Algemene classificatie
Jersey geel.svg
Punten classificatie
Jersey groen.svg
Bergklassement
Jersey polkadot.svg
Jongerenklassement
Jersey wit.svg
Ploegklassement
Jersey geel number.svg
strijdbaarheid award
Jersey rood number.svg
1 Lorena Wiebes Lorena Wiebes Lorena Wiebes Femke Markus Maike van der Duin Canyon–SRAM Gladys Verhulst
2 Marianne Vos Marianne Vos Marianne Vos Maike van der Duin
3 Cecilie Uttrup Ludwig Femke Gerritse Julie De Wilde Alena Amialiusik
4 Marlen Reusser SD Worx Marlen Reusser
5 Lorena Wiebes Victoire Berteau
6 Marianne Vos Julia Borgström Marie Le Net
7 Annemiek van Vleuten Annemiek van Vleuten Demi Vollering Shirin van Anrooij Canyon–SRAM Annemiek van Vleuten
8 Annemiek van Vleuten Mavi Garcia
Laatste Annemiek van Vleuten Marianne Vos Demi Vollering Shirin van Anrooij Canyon–SRAM Marianne Vos

Eindklassement klassement

Legende
Jersey geel.svg Geeft de leider van het algemeen klassement aan Jersey polkadot.svg Geeft de leider van het bergklassement aan
Jersey groen.svg Geeft de leider van het puntenklassement aan Jersey wit.svg Geeft de leider aan van het Young rider (onder 23) klassement
Jersey geel number.svg Geeft de leider van het Ploegklassement aan Jersey rood number.svg Geeft de winnaar van de strijdbaarheidspr aan

Algemene classificatie

Eindklassement (1-10)
Rang Rijder Team Tijd
1 Annemiek van Vleuten ( NED ) Jersey geel.svg Movistar-team 26u 55' 44"
2 Demi Vollering ( NED ) Jersey polkadot.svg SD Worx + 3' 48"
3 Katarzyna Niewiadoma ( POL ) Jersey geel number.svg Canyon–SRAM + 6' 35"
4 Juliette Labous ( FRA ) Team DSM + 7' 28"
5 Silvia Persico ( IT ) Valcar–Reizen & Service + 8'00"
6 Elisa Longo Borghini ( IT ) Trek–Segafredo + 8' 26"
7 Cecilie Uttrup Ludwig ( DEN ) FDJ Suez Futuroscope + 8' 59"
8 Evita Muzic ( FRA ) FDJ Suez Futuroscope + 13' 54"
9 Veronica Ewers ( VS ) EF Onderw–Tibco–SVB + 15' 05"
10 Mavi García ( ESP ) VAE Team ADQ + 15' 15"

Jongerenklassement

Eindklassement voor jonge renners (1-10)
Rang Rijder Team Tijd
1 Shirin van Anrooij ( NED ) Jersey wit.svg Trek–Segafredo 27u 21' 34"
2 Mischa Bredewold ( NED ) Parkhotel Valkenburg + 5' 41"
3 Julia Borgström ( ZWE ) AG Insurance–NXTG + 16' 43"
4 Vittoria Guazzini ( IT ) FDJ Suez Futuroscope + 23' 48"
5 Marie Le Net ( FRA ) FDJ Suez Futuroscope + 27' 35"
6 Julie De Wilde ( BEL ) Plantur-Pura + 28' 14"
7 Pfeiffer Georgi ( GBR ) Team DSM + 31' 54"
8 Magdeleine Vallières ( KAN ) EF Onderw–Tibco–SVB + 38' 29"
9 Henriëtta Christie ( NZL ) Door mensen aangedreven gezondheid + 35' 14"
10 Victoire Berteau ( FRA ) Cofidis + 38' 54"

Ploegklassement

Eindklassement (1-10)
Rang Team Tijd
1 Canyon–SRAM Jersey geel number.svg 81u 27' 09"
2 FDJ Suez Futuroscope + 14' 19"
3 Trek–Segafredo + 24' 34"
4 SD Worx + 32' 09"
5 Movistar-team +33' 24"
6 Team BikeExchange–Jayco + 52' 32"
7 Team DSM + 54' 59"
8 Team Jumbo-Visma + 58'00"
9 VAE Team ADQ + 1u 00' 59"
10 EF Onderw–Tibco–SVB + 1u 15' 37"

Uitzending

Grote menigten begroetten de Tour

Live televisie-uitzendingen werden verzorgd door France Télévisions in samenwerking met de European Broadcasting Union . Er was meer dan 22 uur aan live-verslaggeving over de 8 podia, waarbij sommige kijkers vroegen om de live-tv-uitzending uit te breiden tot de gehele lengte van het podium. De race werd over de hele wereld uitgezonden, onder meer op NBC's Peacock in de Verenigde Staten, op Eurosport in heel Europa en door verschillende nationale omroepen zoals France 3, RTVE en SBS .

Na het evenement meldden omroepen hoge kijkcijfers. In Frankrijk rapporteerde France 3 gemiddeld 2,25 miljoen kijkers over de acht podia (een kijkersaandeel van 26%) en een piek van 5,1 miljoen die het laatste deel van etappe 8 keken (een kijkersaandeel van 45%). Dit is iets minder dan de helft van het publiek van de mannentour. In Nederland werd op piekmomenten een kijkersaandeel van 45% gerapporteerd. Eurosport rapporteerde een bereik van meer dan 14 miljoen in heel Europa.

Referenties

Externe links