Ayman al-Zawahiri -Ayman al-Zawahiri

Van Wikipedia, de gratis encyclopedie

Ayman al-Zawahiri
الظواهري
Ayman al-Zawahiri portrait.JPG
al-Zawahri in 2001
2e generaal emir van Al-Qaeda
In functie
16 juni 2011 – 31 juli 2022
Voorafgegaan door Osama Bin Laden
Plaatsvervangend emir van Al-Qaeda
In functie
1988-2011
Voorafgegaan door Positie gecreëerd
Emir van de Egyptische Islamitische Jihad
In functie
1991-1998
Voorafgegaan door Mohammed abd-al-Salam Faraj
Opgevolgd door Positie ontheven (samengevoegd met Al-Qaeda)
Persoonlijke gegevens
Geboren
Ayman Mohammed Rabie al-Zawahiri

( 1951/06/19 )19 juni 1951
Gizeh, Koninkrijk Egypte
Ging dood 31 juli 2022 (2022-07-31)(71 jaar)
Kabul, Afghanistan
Doodsoorzaak Drone-aanval
Echtgenoot(en)
Azza Ahmed
( m. 1978; overleden 2001 )
 • Umaima Hassan
Kinderen 7
Alma mater Universiteit van Cairo
Bezigheid Chirurg
Militaire loopbaan
Loyaliteit
Dienstjaren 1980-2022
Rang Generaal Emir van Al-Qaeda
Gevechten/oorlogen

Ayman Mohammed Rabie al-Zawahiri (19 juni 1951 - 31 juli 2022) was een in Egypte geboren terrorist en arts die diende als de tweede emir van al-Qaeda van 16 juni 2011 tot aan zijn dood.

Al-Zawahiri studeerde af aan de universiteit van Caïro met een graad in geneeskunde en een master in chirurgie en was chirurg van beroep. Hij werd een leidende figuur in de Egyptische Islamitische Jihad, een Egyptische islamitische organisatie, en bereikte uiteindelijk de rang van emir. Hij zat van 1981 tot 1984 gevangen voor zijn rol bij de moord op de Egyptische president Anwar Sadat . Zijn acties tegen de Egyptische regering, waaronder zijn planning van de aanslag op de Egyptische ambassade in Pakistan in 1995, leidden ertoe dat hij bij verstek ter dood werd veroordeeld tijdens het proces van 1999 " Repatrianten uit Albanië ".

Een naaste medewerker van al-Qaeda-leider Osama bin Laden, al-Zawahiri, had een aanzienlijke invloed op de activiteiten van de groep. Al-Zawahiri werd gezocht door respectievelijk de Verenigde Staten en de Verenigde Naties voor zijn rol bij de bomaanslagen op de Amerikaanse ambassade in 1998 in Kenia en Tanzania en bij de bomaanslagen op Bali in 2002 . Hij fuseerde de Egyptische Islamitische Jihad met Al-Qaeda in 2001 en werd formeel de plaatsvervanger van Bin Laden in 2004. Hij volgde Bin Laden op als leider van al-Qaeda na de dood van Bin Laden in 2011. In mei 2011 kondigden de VS een premie van $ 25 miljoen aan voor informatie leidend tot zijn gevangenneming.

Op 31 juli 2022 werd al-Zawahiri gedood bij een Amerikaanse drone-aanval in Afghanistan.

Priveleven

Vroege leven

Ayman al-Zawahiri werd geboren op 19 juni 1951 in Gizeh, in het toenmalige koninkrijk Egypte, als zoon van Mohammed Rabie al-Zawahiri en Umayma Azzam.

De New York Times in 2001 beschreef al-Zawahiri als afkomstig uit "een welvarende en prestigieuze familie die hem een ​​stamboom geeft die stevig verankerd is in zowel religie als politiek". De ouders van Al-Zawahiri kwamen allebei uit welvarende families. Al-Zawahiri's vader, Mohammed Rabie al-Zawahiri, kwam uit een grote familie van artsen en geleerden uit Kafr Ash Sheikh Dhawahri, Sharqia, waarin een van zijn grootvaders Sheikh Muhammad al-Ahmadi al-Zawahiri (1887-1944) was. de 34e grootimam van al-Azhar . Mohammed Rabie werd chirurg en hoogleraar farmacie aan de universiteit van Caïro . Ayman Al-Zawahiri's moeder, Umayma Azzam, kwam uit een rijke, politiek actieve clan, de dochter van Abdel-Wahhab Azzam, een literatuurwetenschapper die president was van de universiteit van Caïro, de oprichter en inaugurele rector van de King Saud University (de eerste universiteit in Saoedi-Arabië ) en ambassadeur in Pakistan, terwijl zijn eigen broer Azzam Pasha was, de oprichtende secretaris-generaal van de Arabische Liga (1945-1952). Van moederskant was Salem Azzam nog een ander familielid, een islamistische intellectueel en activist, een tijdlang secretaris-generaal van dein Londen gevestigde Islamitische Raad van Europa . De rijke en prestigieuze familie is ook verbonden met de Harbi-stam van de Rode Zee in Zawahir, een klein stadje in Saoedi-Arabië, gelegen in de Badr . Hij heeft ook een moederlijke band met het huis van Saud : Muna, de dochter van Azzam Pasha (zijn oudoom van moederszijde), is getrouwd met Mohammed bin Faisal Al Saud, de zoon van wijlen koning Faisal .

Ayman Al-Zawahiri zei dat hij een diepe genegenheid voor zijn moeder heeft. Haar broer, Mahfouz Azzam, werd als tiener een rolmodel voor hem. Hij heeft een jongere broer, Muhammad al-Zawahiri, en een tweelingzus, Heba Mohamed al-Zawahiri. Heba werd hoogleraar medische oncologie aan het National Cancer Institute, Cairo University . Ze beschreef haar broer als "stil en verlegen". Mohammed werd veroordeeld op beschuldiging van het ondergaan van een militaire training in Albanië in 1998. Hij werd in 1999 in de VAE gearresteerd en in 1999 ter dood veroordeeld nadat hij was uitgeleverd aan Egypte. Hij werd als politieke gevangene vastgehouden in de Tora-gevangenis in Caïro. Veiligheidsfunctionarissen zeiden dat hij het hoofd was van het Special Action Committee of Islamic Jihad, dat terroristische operaties organiseerde. Na de Egyptische volksopstand in het voorjaar van 2011, op 17 maart 2011, werd hij vrijgelaten uit de gevangenis door de Hoge Raad van de Strijdkrachten, de interim-regering van Egypte. Zijn advocaat zei dat hij was vastgehouden om informatie over zijn broer Ayman al-Zawahiri te verkrijgen. Op 20 maart 2011 werd hij opnieuw gearresteerd. Op 17 augustus 2013 arresteerden de Egyptische autoriteiten Mohammed al-Zawahiri in zijn huis in Gizeh . In 2017 werd hij vrijgesproken.

Jeugd

Ayman al-Zawahiri was naar verluidt een leergierige jongen. Hij blonk uit op school, hield van poëzie en "haat gewelddadige sporten", die hij "onmenselijk" vond. Al-Zawahiri studeerde geneeskunde aan de universiteit van Caïro en studeerde in 1974 af met gayyid giddan, of ongeveer gelijk aan een cijfer "B" in het Amerikaanse beoordelingssysteem. Daarna diende hij 1974-1978 als chirurg in het Egyptische leger, waarna hij een kliniek oprichtte in de buurt van zijn ouders in Maadi . In 1978 behaalde hij ook een master's degree in chirurgie. Hij sprak Arabisch, Engels en Frans.

Al-Zawahiri nam als student deel aan jeugdactivisme . Hij werd zowel vrij vroom als politiek, onder invloed van zijn oom Mahfouz Azzam, en docent Mostafa Kamel Wasfi. Sayyid Qutb predikte dat om de islam te herstellen en moslims te bevrijden, er een voorhoede van echte moslims moest worden ontwikkeld die zich naar de oorspronkelijke metgezellen van de profeet zou modelleren. Ayman al-Zawahiri werd beïnvloed door de manichaeïsche opvattingen van Qutb over de islamitische theologie en de islamitische geschiedenis .

ondergrondse cel

Op 15-jarige leeftijd had al-Zawahiri een ondergrondse cel gevormd met als doel de regering omver te werpen en een islamitische staat te vestigen. Het jaar daarop executeerde de Egyptische regering Sayyid Qutb wegens samenzwering . Na de executie hielp al-Zawahiri samen met vier andere middelbare scholieren bij de oprichting van een "ondergrondse cel die zich toelegt op het omverwerpen van de regering en het vestigen van een islamitische staat". Het was op deze jonge leeftijd dat al-Zawahiri een missie in het leven ontwikkelde, "om de visie van Qutb in daden om te zetten." Zijn cel fuseerde uiteindelijk met anderen om al-Jihad of de Egyptische Islamitische Jihad te vormen .

Huwelijken en kinderen

Ayman al-Zawahiri was minstens vier keer getrouwd. Zijn vrouwen zijn onder andere Azza Ahmed Nowari en Umaima Hassan.

In 1978 trouwde al-Zawahiri met zijn eerste vrouw, Azza Ahmed Nowari, een student aan de universiteit van Caïro die filosofie studeerde. Hun huwelijk, dat werd gehouden in het Continental Hotel op Opera Square, was zeer conservatief, met aparte ruimtes voor zowel mannen als vrouwen, en geen muziek, foto's of vrolijkheid in het algemeen. Vele jaren later, toen de Verenigde Staten Afghanistan aanvielen na de aanslagen van 11 september in oktober 2001, had Azza blijkbaar geen idee dat al-Zawahiri de afgelopen tien jaar zogenaamd een jihadistische emir (commandant) was geweest.

Al-Zawahiri en zijn vrouw, Azza, hadden vier dochters, Fatima (geboren 1981), Umayma (geboren 1983), Nabila (geboren in 1986) en Khadiga (geboren in 1987), en een zoon, Mohammed (ook geboren in 1987; de tweelingbroer van Khadiga), die een "gevoelige, welgemanierde jongen" en "het huisdier van zijn oudere zussen" was, onderworpen aan plagen en pesten in een traditioneel geheel mannelijke omgeving, die er de voorkeur aan gaf "thuis te blijven en zijn moeder." In 1997, tien jaar na de geboorte van Mohammed, beviel Azza van hun vijfde dochter, Aisha, die het syndroom van Down had . In februari 2004 werd Abu Zubaydah gewaterboard en verklaarde vervolgens dat Abu Turab Al-Urduni met een van de dochters van al-Zawahiri was getrouwd.

Ayman al-Zawahiri's eerste vrouw Azza en twee van hun zes kinderen, Mohammad en Aisha, werden eind december 2001 gedood bij een luchtaanval op Afghanistan door Amerikaanse troepen, na de aanslagen van 11 september op de VS. Na een Amerikaans luchtbombardement op een Taliban- gecontroleerd gebouw in Gardez, werd Azza vastgemaakt onder het puin van het dak van een pension. Bezorgd om haar bescheidenheid, "weigerde ze te worden opgegraven" omdat "mannen haar gezicht zouden zien" en ze stierf de volgende dag aan haar verwondingen. Haar zoon, Mohammad, werd ook ronduit vermoord in hetzelfde huis. Haar vierjarige dochtertje met het syndroom van Down, Aisha, was niet gewond geraakt door de bomaanslag, maar stierf aan blootstelling in de koude nacht terwijl Afghaanse reddingswerkers probeerden Azza te redden.

In de eerste helft van 2005 beviel een van de drie overgebleven echtgenotes van Al-Zawahiri van een dochter, Nawwar genaamd.

In juni 2012 plaatste een van de vier vrouwen van al-Zawahiri, Umaima Hassan, een verklaring op internet waarin ze de rol van moslimvrouwen in de Arabische Lente feliciteerde . Het is ook bekend dat ze een folder heeft geschreven waarin de rol van vrouwen in de jihad wordt uitgelegd.

medische carrière

In 1981 reisde Ayman al-Zawahiri naar Peshawar, Pakistan, waar hij werkte in een Rode Halve Maan - ziekenhuis om gewonde vluchtelingen te behandelen. Daar raakte hij bevriend met Ahmed Khadr en de twee deelden een aantal gesprekken over de noodzaak van een islamitische regering en de behoeften van het Afghaanse volk.

Ayman al-Zawahiri werkte als chirurg. In 1985 ging al-Zawahiri op Hajj naar Saoedi-Arabië en bleef een jaar in Jeddah om medicijnen te praktiseren. Als naar verluidt gekwalificeerde chirurg werd hij, toen zijn organisatie fuseerde met al-Qaeda van Bin Laden, de persoonlijke adviseur en arts van Bin Laden . Hij had Bin Laden voor het eerst ontmoet in Jeddah in 1986. Volgens andere bronnen ontmoetten ze elkaar voor het eerst in 1986 in een ziekenhuis in Peshawar.

In 1993 reisde al-Zawahiri naar de Verenigde Staten, waar hij verschillende moskeeën in Californië toesprak onder zijn Abdul Mu'iz- pseudoniem, vertrouwend op zijn geloofsbrieven van de Koeweitse Rode Halve Maan om geld in te zamelen voor Afghaanse kinderen die gewond waren geraakt door Sovjetlandmijnen -hij haalde slechts $ 2000 op.

militante activiteit

moordcomplotten

Egypte

In 1981 was Al-Zawahiri een van de honderden gearresteerden na de moord op president Anwar Sadat . Aanvankelijk ontspoorde het plan toen de autoriteiten in februari 1981 werden gewaarschuwd voor het plan van Al-Jihad door de arrestatie van een agent met cruciale informatie. President Sadat beval de razzia van meer dan 1.500 mensen, waaronder veel Al-Jihad-leden, maar miste een cel in het leger onder leiding van luitenant Khalid Islambouli, die er in oktober in slaagde Sadat te vermoorden tijdens een militaire parade. Zijn advocaat, Montasser el-Zayat, zei dat al-Zawahiri in de gevangenis werd gemarteld.

In zijn boek Al-Zawahiri as I Knew Him beweert Al-Zayat dat Al-Zayat onder marteling door de Egyptische politie, na zijn arrestatie in verband met de moord op Sadat in 1981, de schuilplaats van Essam al-Qamari onthulde, een belangrijk lid van de Maadi-cel van al-Jihad, wat leidde tot de "arrestatie en uiteindelijke executie" van Al-Qamari. Hij werd in 1984 vrijgelaten uit de gevangenis.

In 1993 heeft de connectie van al-Zawahiri en de Egyptische Islamitische Jihad ( EIJ ) met Iran mogelijk geleid tot een zelfmoordaanslag in een poging op het leven van de Egyptische minister van Binnenlandse Zaken Hasan al-Alfi, de man die leiding geeft aan de poging om de campagne van islamitische moorden te vernietigen in Egypte. Het mislukte, net als een poging om de Egyptische premier Atef Sidqi drie maanden later te vermoorden. De bomaanslag op Sidqi's auto verwondde 21 Egyptenaren en doodde een schoolmeisje, Shayma Abdel-Halim. Het volgde op twee jaar moorden door een andere islamitische groepering, al-Gama'a al-Islamiyya, die meer dan 200 mensen had gedood. Haar begrafenis werd een publiek spektakel, met haar kist door de straten van Caïro gedragen en menigten die schreeuwden: "Terrorisme is de vijand van God!" De politie arresteerde nog 280 leden van al-Jihad en executeerde er zes.

Voor hun leidende rol in anti-Egyptische regeringsaanvallen in de jaren negentig werden al-Zawahiri en zijn broer Muhammad al-Zawahiri ter dood veroordeeld in de Egyptische zaak tegen de repatrianten uit Albanië in 1999 .

Pakistan

De aanval van 1995 op de Egyptische ambassade in Islamabad, Pakistan, werd uitgevoerd door de Egyptische Islamitische Jihad onder leiding van al-Zawahiri, maar Bin Laden had de operatie afgekeurd. De bombardementen vervreemdden Pakistan, dat "de beste route naar Afghanistan" was.

In juli 2007 gaf Al-Zawahiri leiding aan de Lal Masjid belegering, codenaam Operation Silence. Dit was de eerste keer dat bevestigd werd dat Al-Zawahiri militante stappen ondernam tegen de Pakistaanse regering en islamitische militanten leidde tegen de staat Pakistan. De troepen van het Pakistaanse leger en de Special Service Group die de controle over de Lal Masjid ("Rode Moskee") in Islamabad overnamen, vonden brieven van al-Zawahiri die de islamitische militanten Abdul Rashid Ghazi en Abdul Aziz Ghazi leidden, die de moskee en de aangrenzende madrasah bestuurden . Dit conflict resulteerde in 100 doden.

Op 27 december 2007 was al-Zawahiri ook betrokken bij de moord op de voormalige Pakistaanse premier Benazir Bhutto .

Soedan

In 1994 werden de zonen van Ahmad Salama Mabruk en Mohammed Sharaf geëxecuteerd onder leiding van al-Zawahiri voor het verraden van de Egyptische Islamitische Jihad ; de militanten kregen het bevel om Soedan te verlaten.

Verenigde Staten

De premieflyer van het Rewards for Justice-programma biedt $ 25.000.000 voor informatie over al-Zawahiri

In 1998 werd Ayman al-Zawahiri in de Verenigde Staten aangeklaagd wegens zijn rol bij de bomaanslagen op de Amerikaanse ambassade in 1998 : een reeks aanslagen op 7 augustus 1998, waarbij honderden mensen omkwamen bij gelijktijdige explosies van vrachtwagenbommen op de Ambassades van de Verenigde Staten in de grote Oost-Afrikaanse steden Dar es Salaam, Tanzania en Nairobi, Kenia.

In 2000 moedigde de bomaanslag op de USS Cole verschillende leden aan om te vertrekken. Mohammed Atef vluchtte naar Kandahar, al-Zawahiri naar Kabul, en Bin Laden vluchtte ook naar Kabul, en voegde zich later bij Atef toen hij besefte dat er geen Amerikaanse represailles zouden komen.

Op 10 oktober 2001 verscheen al-Zawahiri op de eerste lt van de 22 meest gezochte terroristen van het Amerikaanse Federal Bureau of Investigation, die door de Amerikaanse president George W. Bush aan het publiek werd vrijgegeven . Begin november 2001 kondigde de Taliban - regering aan dat ze hem het officiële Afghaanse staatsburgerschap zouden verlenen, evenals Bin Laden, Mohammed Atef, Saif al-Adl en Shaykh Asim Abdulrahman .

organisaties

Egyptische Islamitische Jihad

Al-Zawahiri begon met de wederopbouw van de Egyptische Islamitische Jihad (EIJ) samen met andere verbannen militanten.

In Peshwar werd gedacht dat al-Zawahiri door andere Al-Jihad-leden was geradicaliseerd, waarbij hij zijn oude strategie van een snelle staatsgreep om de samenleving van bovenaf te veranderen had opgegeven, en het idee van takfir omarmde . In 1991 brak EIJ met al-Zumur en al-Zawahiri greep "de teugels van de macht" om EIJ-leider te worden.

Ayman al-Zawahiri was voorheen de tweede en laatste " emir " van de Egyptische Islamitische Jihad, nadat hij Abbud al-Zumar in de laatste rol had opgevolgd toen de Egyptische autoriteiten al-Zumar tot levenslange gevangenisstraf veroordeelden . Ayman al-Zawahiri werd uiteindelijk een van de belangrijkste organisatoren en rekruteerders van de Egyptische Islamitische Jihad . Al-Zawahiri's hoop was om militaire officieren te rekruteren en wapens te verzamelen, wachtend op het juiste moment om "een volledige omverwerping van de bestaande orde" te lanceren. Hoofdstrateeg van Al-Jihad was Aboud al-Zumar, een kolonel bij de militaire inlichtingendienst wiens plan was om de belangrijkste leiders van het land te vermoorden, het hoofdkwartier van het leger en de staatsveiligheid, het telefooncentralegebouw en natuurlijk de radio te veroveren. en een televisiegebouw, waar dan het nieuws over de islamitische revolutie zou worden uitgezonden, wat – verwachtte hij – 'een volksopstand zou ontketenen tegen de seculiere autoriteit in het hele land'.

Maktab al-Khadamat

In Peshawar maakte hij contact met Osama bin Laden, die een basis voor moedjahedien leidde, Maktab al-Khadamat (MAK) genaamd ; opgericht door de Palestijnse sjeik Abdullah Yusuf Azzam . De radicale positie van al-Zawahiri en de andere militanten van Al-Jihad zette hen op gespannen voet met sjeik Azzam, met wie ze streden om de financiële middelen van Bin Laden. Al-Zawahiri had twee valse paspoorten bij zich, een Zwitserse op naam van Amin Uthman en een Nederlandse op naam van Mohmud Hifnawi.

De Britse journalist Jason Burke schreef: "Al-Zawahiri leidde zijn eigen operatie tijdens de Afghaanse oorlog, waarbij hij vrijwilligers uit het Midden-Oosten binnenhaalde en opleidde. Een deel van de 500 miljoen dollar die de CIA in Afghanistan stortte, bereikte zijn groep."

Voormalig FBI -agent Ali Soufan vermeldde in zijn boek The Black Banners dat Ayman al-Zawahiri ervan wordt verdacht opdracht te hebben gegeven tot de moord op Azzam in 1989.

Al Qaeda

Deze afbeelding uit 2001, gebruikt door de FBI, toont Ayman al-Zawahiri in Khost, Afghanistan.

Volgens berichten van een voormalig lid van al-Qaeda werkte al-Zawahiri sinds de oprichting in de al-Qaeda-organisatie en was hij een hooggeplaatst lid van de shura - raad van de groep. Hij werd vaak beschreven als een "luitenant" van Osama bin Laden, hoewel de door Bin Laden gekozen biograaf hem het "echte brein" van al-Qaeda heeft genoemd.

Op 23 februari 1998 vaardigde al-Zawahiri een gezamenlijke fatwa uit met Osama bin Laden onder de titel " Wereld Islamitisch Front tegen Joden en kruisvaarders ". Al-Zawahiri, niet Bin Laden, wordt verondersteld de feitelijke auteur van de fatwa te zijn geweest.

Bin Laden en al-Zawahiri organiseerden op 24 juni 1998 een al-Qaeda-congres. Een week voor het begin van de conferentie was een groep goedbewapende assistenten van al-Zawahiri per jeep vertrokken in de richting van Herat. Op aanwijzing van hun beschermheer ontmoetten ze in de stad Koh-i-Doshakh drie onbekende Slavisch ogende mannen die via Iran uit Rusland waren gekomen. Na hun aankomst in Kandahar gingen ze uit elkaar. Een van de Russen werd rechtstreeks naar al-Zawahiri begeleid en nam niet deel aan de conferentie. De westerse militaire inlichtingendienst slaagde erin foto's van hem te bemachtigen, maar hij verdween voor zes jaar. Volgens Axis Globe, in 2004, toen Qatar en de VS Russische ambassadefunctionarissen onderzochten die de Verenigde Arabische Emiraten hadden gearresteerd in verband met de moord op Zelimkhan Yandarbiyev in Qatar, stelde computersoftware precies vast dat een man die naar de Russische ambassade was gelopen in Doha was dezelfde die al-Zawahiri bezocht voorafgaand aan de Al-Qaida-conferentie.

Al-Zawahiri werd in 1999 door het Sanctiecomité Al-Qaida en Taliban van de Verenigde Naties onder internationale sancties geplaatst als lid van de salafistische jihadistische groepering al-Qaeda .

In juni 2001 fuseerde al-Zawahiri formeel de Egyptische Islamitische Jihad in Al-Qaeda.

Eind 2001 werd een computer in beslag genomen die direct na de val van Kabul in november was gestolen uit een kantoor dat door Al-Qaeda werd gebruikt. Deze computer werd voornamelijk gebruikt door al-Zawahri en bevatte de brief met een interviewverzoek voor Ahmad Shah Massoud . De journalisten die het interview voerden, vermoordden Massoud op 9 september 2001.

Opkomst als opperbevelhebber van al-Qaeda

Eind 2004 benoemde Bin Laden al-Zawahiri officieel tot zijn plaatsvervanger. Op 30 april 2009 meldde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat al-Zawahiri naar voren was gekomen als de operationele en strategische commandant van al-Qaeda, en dat Osama bin Laden nu slechts het ideologische boegbeeld van de organisatie was. Na de dood van Bin Laden in 2011 zei een hoge functionaris van de Amerikaanse inlichtingendienst dat uit de tijdens de inval verzamelde informatie bleek dat Bin Laden nauw betrokken bleef bij de planning: "Deze compound (waar Bin Laden werd vermoord) in Abbottabad was een actief commando- en controlecentrum voor de leider van al-Qaeda. Hij was actief in de operationele planning en in het aansturen van tactische beslissingen binnen al-Qaeda."

Na de dood van Bin Laden zei de voormalige Amerikaanse plaatsvervangend nationaal veiligheidsadviseur voor terrorismebestrijding Juan Zarate dat al-Zawahiri "duidelijk de mantel van leiderschap" van al-Qaeda op zich zou nemen. Een hoge Amerikaanse regeringsfunctionaris zei dat hoewel al-Zawahiri waarschijnlijk de volgende leider van Al-Qaeda zou zijn, zijn gezag niet "algemeen aanvaard" werd onder de aanhangers van al-Qaeda, vooral in de Golfregio. Zarate zei dat al-Zawahiri controversiëler en minder charismatisch was dan Bin Laden. Rashad Mohammad Ismail (ook bekend als "Abu Al-Fida"), een vooraanstaand lid van al-Qaeda op het Arabische schiereiland, verklaarde dat al-Zawahiri de beste kandidaat was.

Hamid Mir zou hebben gezegd dat hij geloofde dat Ayman al-Zawahiri het operationele hoofd van al-Qaeda was, en dat "hij de persoon is die de dingen kan doen die op 11 september zijn gebeurd." Binnen enkele dagen na de aanslagen werd de naam van al-Zawahiri naar voren gebracht als de onderbevelhebber van Bin Laden, met rapporten die suggereren dat hij "een formidabelere Amerikaanse vijand dan Bin Laden" vertegenwoordigde.

Formele afspraak

Al-Zawahiri werd de leider van al-Qaeda na de moord op Osama bin Laden op 2 mei 2011 . Zijn opvolging in die rol werd op 16 juni 2011 op verschillende van hun websites aangekondigd. Op dezelfde dag hernieuwde Al-Qaeda zijn standpunt dat Israël een onwettige staat was en dat het geen enkel compromis over Palestina zou accepteren .

De vertraagde aankondiging bracht sommige analisten ertoe te speculeren dat er ruzie was binnen Al-Qaeda: "Het suggereert geen enorm reservoir van opgebouwde goodwill voor hem", zei een beroemde journalist op CNN . Zowel de Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates als de voorzitter van de gezamenlijke stafchefs Mike Mullen beweren dat de vertraging niet op enige vorm van geschil binnen al-Qaeda duidt, en Mullen herhaalde de Amerikaanse doodsbedreigingen jegens al-Zawahiri. Volgens Amerikaanse functionarissen binnen de regering- Obama en Robert Gates zou al-Zawahiri het leiderschap moeilijk vinden omdat hij, hoewel intelligent, gevechtservaring en het charisma van Osama bin Laden mist .

Activiteiten in Iran

Al-Zawahiri zou namens al-Qaeda hebben samengewerkt met de Islamitische Republiek Iran. Auteur Lawrence Wright meldt dat EIJ-agent Ali Mohammed "de FBI vertelde dat al-Jihad in 1990 een staatsgreep in Egypte had gepland". Al-Zawahiri had de islamitische islamitische revolutie van 1979 bestudeerd en "zocht training van de Iraniërs" om hun prestatie tegen de Egyptische regering te herhalen.

Hij bood Iran informatie aan over een plan van de Egyptische regering om verschillende eilanden in de Perzische Golf te bestormen waarop zowel Iran als de Verenigde Arabische Emiraten aanspraak maken. Volgens Mohammed betaalde de Iraanse regering in ruil voor deze informatie al-Zawahiri $ 2 miljoen en hielp ze leden van al-Jihad op te leiden in een poging tot staatsgreep die nooit daadwerkelijk heeft plaatsgevonden.

In het openbaar hekelde al-Zawahiri de Iraanse regering hard. In december 2007 zei hij: "We ontdekten dat Iran samenwerkte met Amerika bij zijn invasies in Afghanistan en Irak." In dezelfde videoboodschappen verwijt hij Iran bovendien "de belachelijke grap te herhalen die zegt dat Al-Qaeda en de Taliban agenten van Amerika zijn", voordat hij een videoclip afspeelt waarin ayatollah Rafsanjani zegt: "In Afghanistan waren ze aanwezig in Afghanistan, vanwege Al-Qa'ida; en de Taliban, die de Taliban hebben gecreëerd? Amerika is degene die de Taliban heeft gecreëerd, en Amerika's vrienden in de regio zijn degenen die de Taliban hebben gefinancierd en bewapend."

Al-Zawahiri's kritiek op de Iraanse regering gaat door als hij stelt:

Ondanks Irans herhaling van de slogan 'Dood aan Amerika, dood aan Israël', hebben we zelfs geen enkele fatwa gehoord van één sjiitische autoriteit, in Iran of elders, die oproept tot Jihad tegen de Amerikanen in Irak en Afghanistan.

Al-Zawahiri zei dat "Iran een mes in de rug van de islamitische natie stak."

In april 2008 gaf al-Zawahiri de Iraanse staatsmedia en Al-Manar de schuld van het bestendigen van de "leugen" dat "er geen helden onder de soennieten zijn die Amerika kunnen kwetsen zoals niemand anders in de geschiedenis heeft gedaan" om de Al Qaeda in diskrediet te brengen netwerk. Al-Zawahiri verwees naar enkele complottheorieën van 9/11 die beweren dat Al Qaida niet verantwoordelijk was voor de aanslagen van 9/11.

Op de zevende verjaardag van de aanslagen van 11 september 2001 bracht al-Zawahiri een band van 90 minuten uit waarin hij "de bewaker van moslims in Teheran" beschimpte omdat hij "de twee huurlingregeringen " in Irak en Afghanistan had erkend.

Activiteiten in Rusland

Op een bepaald moment in 1994 zou al-Zawahiri " een spook zijn geworden ", maar er wordt gedacht dat hij veel heeft gereisd naar "Zwitserland en Sarajevo ". Uit een vals paspoort dat hij gebruikte, blijkt dat hij naar Maleisië, Taiwan, Singapore en Hong Kong heeft gereisd.

Op 1 december 1996 vergezelden Ahmad Salama Mabruk en Mahmud Hisham al-Hennawi – beiden met valse paspoorten – al-Zawahiri op een reis naar Tsjetsjenië, waar ze hoopten de haperende Jihad te herstellen. Hun leider reisde onder het pseudoniem Abdullah Imam Mohammed Amin en ruilde zijn medische gegevens in voor legitimiteit. De groep wisselde drie keer van voertuig, maar werd binnen enkele uren na het betreden van Russisch grondgebied gearresteerd en bracht vijf maanden door in een Makhachkala- gevangenis in afwachting van hun proces. Het trio pleitte onschuld en handhaafde hun vermomming, terwijl andere al-Jihad-leden uit Bavari-C de Russische autoriteiten smeekten om clementie voor hun "kooplieden"-collega's die ten onrechte waren gearresteerd. Het Russische parlementslid Nadyr Khachiliev herhaalde de pleidooien voor hun spoedige vrijlating toen al-Jihad-leden Ibrahim Eidarous en Tharwat Salah Shehata naar Dagestan reisden om te pleiten voor hun vrijlating. Shehata kreeg toestemming om de gevangenen te bezoeken. Er wordt aangenomen dat hij $ 3000 naar hen heeft gesmokkeld, die later in beslag is genomen, en dat hij hen een brief heeft gegeven die de Russen niet hebben vertaald. In april 1997 werd het trio veroordeeld tot zes maanden, werd vervolgens een maand later vrijgelaten en verdween zonder betaling van hun door de rechtbank aangestelde advocaat Abulkhalik Abdusalamov zijn advocaatkosten van $ 1800, onder vermelding van "armoede". Shehata werd naar Tsjetsjenië gestuurd waar hij Ibn Khattab ontmoette .

Er zijn twijfels over de ware aard van de ontmoeting van al-Zawahiri met de Russen in 1996. Jamestown Foundation - geleerde Evgenii Novikov heeft betoogd dat het onwaarschijnlijk lijkt dat de Russen niet in staat zouden zijn geweest om te bepalen wie hij was, gezien de goed opgeleide Rusland Arabisten en de verdachte daden van moslims die illegaal grenzen overschrijden met meerdere Arabische valse identiteiten en versleutelde documenten. De vermoorde voormalige FSB -officier van de geheime dienst Alexander Litvinenko beweerde onder meer dat al-Zawahiri gedurende deze tijd door de FSB was opgeleid en dat hij niet de enige schakel was tussen al-Qaeda en de FSB. Voormalig KGB -officier, Voice of America - commentator en schrijver Konstantin Preobrazhenskiy steunde de bewering van Litvinenko. Hij zei dat Litvinenko "verantwoordelijk was voor het veiligstellen van de geheimhouding van de aankomst van Al-Zawahiri in Rusland, die in 1996-1997 werd opgeleid door FSB-instructeurs in Dagestan, de noordelijke Kaukasus ."

Activiteiten in Egypte

Al-Zawahiri werd veroordeeld voor wapenhandel en kreeg een gevangenisstraf van drie jaar, die hij kort na zijn veroordeling in 1984 volbracht.

Al-Zawahiri hoorde van een " Geweldloosheidsinitiatief " dat in Egypte was georganiseerd om een ​​einde te maken aan de terreurcampagne die honderden doden had geëist en het repressieve optreden van de regering dat duizenden gevangen had gezet. Al-Zawahiri verzette zich boos tegen deze "overgave" in brieven aan de Londense krant Al-Sharq al-Awsat . Samen met leden van al-Gama'a al-Islamiyya hielp hij bij het organiseren van een massale aanval op toeristen in de tempel van Hatshepsut om het initiatief te saboteren door de regering tot repressie uit te lokken .

De aanval door zes mannen gekleed in politie-uniformen slaagde erin om 58 buitenlandse toeristen en vier Egyptenaren, waaronder "een vijfjarig Brits kind en vier Japanse stellen op huwelijksreis", met machinegeweren te doden en te hacken, en verwoestte de Egyptische toeristenindustrie voor een aantal jaar. Desalniettemin was de Egyptische reactie niet waar al-Zawahiri op had gehoopt. De aanval verbterde en maakte de Egyptische samenleving zo boos dat islamisten de verantwoordelijkheid ontkenden. Al-Zawahiri gaf de politie de schuld van de moord, maar hield ook de toeristen verantwoordelijk voor hun eigen dood omdat ze naar Egypte kwamen.

Het volk van Egypte beschouwt de aanwezigheid van deze buitenlandse toeristen als agressie tegen moslims en Egypte... De jonge mannen zeggen dat dit ons land is en geen plaats om te stoeien en te genieten, speciaal voor jou.

Al-Zawahiri werd in 1999 bij verstek ter dood veroordeeld door een Egyptische militaire rechtbank .

Activiteiten en verblijfplaats na de aanslagen van 11 september

In december 2001 publiceerde al-Zawahiri een boek getiteld Fursan Taht Rayat al Nabi ( Ridders onder de banier van de profeet ), waarin de ideologieën van al-Qaeda werden geschetst. Engelse vertalingen van dit boek zijn gepubliceerd; fragmenten zijn online beschikbaar.

...De tweede macht hangt alleen van God af, dan van zijn brede populariteit en alliantie met andere jihadbewegingen in het hele islamitische land, van Tsjetsjenië in het noorden tot Somalië in het zuiden en van "Oost-Turkestan in het oosten tot Marokko in het westen .

...Het zoekt wraak tegen de bendeleiders van het wereldwijde ongeloof, de Verenigde Staten, Rusland en Israël. Het eist de bloedpr voor de martelaren, het verdriet van de moeders, de beroofde wezen, de lijdende gevangenen en de kwellingen van degenen die overal in de islamitische landen worden gemarteld - van Turkistan in het oosten tot Andalusië.

...Het gaf ook jonge moslimmujahedin (Arabieren, Pakistanen, Turken en moslims uit Centraal- en Oost-Azië) een geweldige kans om elkaar te leren kennen in het land van de Afghaanse jihad door hun kameraadschap tegen de vijanden van Islam.

Osama bin Laden zit met zijn adviseur al-Zawahiri tijdens een interview met de Pakistaanse journalist Hamid Mir in november 2001.

Na de Amerikaanse invasie van Afghanistan was de verblijfplaats van al-Zawahiri onbekend, maar algemeen werd aangenomen dat hij zich in het stammen van Pakistan bevond. Hoewel hij regelmatig video's van zichzelf uitgaf, verscheen al-Zawahiri na 2003 in geen van hen naast Bin Laden. In 2003 ging het gerucht dat hij gearresteerd was in Iran, hoewel dit later vals bleek te zijn.

Op 13 januari 2006 lanceerde de Central Intelligence Agency, geholpen door de Pakistaanse ISI, een luchtaanval op Damadola, een Pakistaans dorp in de buurt van de Afghaanse grens waar ze dachten dat al-Zawahiri zich bevond. De luchtaanval zou al-Zawahiri doden en dit werd de volgende dagen in het internationale nieuws gemeld. Veel slachtoffers van de luchtaanval werden ongeïdentificeerd begraven. Anonieme Amerikaanse regeringsfunctionarissen beweerden dat enkele terroristen werden gedood en de regering van het Bajaur-stamgebied bevestigde dat onder de doden ten minste vier terroristen waren. In het hele land braken anti-Amerikaanse protesten uit en de Pakistaanse regering veroordeelde de Amerikaanse aanval en het verlies van onschuldige mensenlevens.

Op 1 augustus 2008 meldde CBS News dat het een kopie had gekregen van een onderschepte brief van 29 juli 2008 van niet nader genoemde bronnen in Pakistan, waarin dringend werd verzocht om een ​​arts om al-Zawahiri te behandelen. De brief gaf aan dat al-Zawahiri ernstig gewond was geraakt bij een Amerikaanse raketaanval op het dorp Azam Warsak in Zuid-Waziristan op 28 juli, waarbij naar verluidt ook al-Qaeda-explosievenexpert Abu Khabab al-Masri omkwam . Taliban Mehsud-woordvoerder Maulvi Umar vertelde de Associated Press op 2 augustus 2008 dat het rapport over de verwonding van al-Zawahiri vals was.

Begin september 2008 beweerde het Pakistaanse leger dat ze al-Zawahiri "bijna" hadden gevangen nadat ze informatie hadden gekregen dat hij en zijn vrouw zich in het Mohmand-agentschap bevonden, in het noordwesten van Pakistan. Na een inval in het gebied, vonden ambtenaren hem niet.

In twee video's die in 2012 op jihadistische websites werden geplaatst, riep al-Zawahiri moslims op om buitenlandse burgers te "vangen" om de vrijlating van Omar Abdel-Rahman, het brein achter de bomaanslag op het World Trade Center in 1993, te benutten . In de video's citeerde al-Zawahiri de succesvolle ontvoering van de Joods Amerikaan Warren Weinstein in 2011 als precedent voor verdere ontvoeringen. Al-Zawahiri riep ook op tot de instelling van de sharia in Egypte en plaatste vraagtekens bij de opvattingen van de toenmalige president van Egypte, Mohamed Morsi .

In juni 2013 arbitreerde al-Zawahiri tegen de fusie van de Islamitische Staat van Irak met het in Syrië gevestigde Jabhat al-Nusra tot de Islamitische Staat van Irak en de Levant, zoals in april werd verklaard door Abu Bakr al-Baghdadi . Abu Mohammad al-Julani, leider van al-Nusra Front, bevestigde de trouw van de groep aan al-Qaeda en al-Zawahiri.

In september 2015 drong al-Zawahiri er bij de Islamitische Staat (ISIL) op aan te stoppen met de strijd tegen al-Nusra Front, het officiële al-Qaeda-filiaal in Syrië, en zich met alle andere jihadisten te verenigen tegen de vermeende alliantie tussen Amerika, Rusland, Europa, sjiieten en Iran en het Alawitische regime van Bashar al-Assad .

Ayman al-Zawahiri heeft een verklaring vrijgegeven waarin hij de jihad in Xinjiang tegen Chinezen steunt, de jihad in de Kaukasus tegen de Russen en Somalië, Jemen, Syrië, Irak en Afghanistan als slagvelden noemt. al-Zawahiri onderschreef "de jihad om elk stuk land van de moslims te bevrijden dat is toegeëigend en geschonden, van Kashgar tot Andalusië, en van de Kaukasus tot Somalië en Centraal-Afrika". Oeigoeren bewonen Kashgar, de stad die werd genoemd door al-Zawahiri. In een andere verklaring zei hij: "Mijn Mujahideen - broeders in alle plaatsen en van alle groepen ... we worden geconfronteerd met agressie uit Amerika, Europa en Rusland ... dus het is aan ons om samen te staan ​​van Oost-Turkestan tot Marokko". In 2015 heeft de Turkistan Islamic Party (East Turkistan Islamic Movement) een afbeelding vrijgegeven waarop de Al Qaeda-leiders Ayman al-Zawahiri en Osama Bin Laden een ontmoeting hebben met Hasan Mahsum .

De Oeigoeren Oost-Turkestan onafhankelijkheidsbeweging werd onderschreven in de 9e release van de serie "Islamic Spring" door Al-Zawahiri. Al-Zawahiri bevestigde dat de oorlog in Afghanistan na 9/11 de deelname van Oeigoeren omvatte en dat de jihadisten als Zarwaqi, Bin Ladin en de Oeigoerse Hasan Mahsum samen onderdak kregen in Afghanistan onder het Taliban-bewind. Oeigoerse strijders werden geprezen door al-Zawahiri, voordat een Turkse islamitische partij op 30 augustus een bomaanslag in Bisjkek uitvoerde . Oeigoerse jihadisten werden begroet door Ayman al-Zawahiri.

Doğu Türkistan Bülteni Haber Ajansı meldde dat de Oeigoerse Turkistan Islamitische Partij werd geprezen door Abu Qatada samen met Abdul Razzaq al Mahdi, Maqdisi, Muhaysini en al-Zawahiri.

Abu Muhammad al-Maqdisi en Abu Qatada werden verwezen door Muhaysini. Osama bin Laden en al-Zawahiri werden geprezen door Muhaysini.

Het Rewards for Justice-programma van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken loofde een beloning uit van maximaal 25 miljoen dollar voor informatie over de locatie van al-Zawahiri.

Op 31 juli 2022 werd al-Zawahiri gedood bij een Amerikaanse aanval in Kabul, Afghanistan. Het gerucht ging dat hij zich in het stammengebied van Pakistan of in Afghanistan bevond. Zijn dood wordt beschouwd als de grootste klap voor de terroristische groepering sinds Osama Bin Laden werd vermoord in 2011. Anderen beschreven zijn dood als "anticlimax voor de ondergang van Al Qaeda", onder vermelding van "zijn bewegingen als leider van de krimpende groep werden bekeken meer door analisten dan door jihadisten" op het moment van zijn dood.

Keer bekeken

islamisme

Als leider van de Egyptische Islamitische Jihad vatte al-Zawahiri het islamisme in Egypte op als een revolutionaire beweging van heroïsche strijders waar de massa zich bij zou aansluiten na hun overwinningen. De beweging was meestal een mislukking, inclusief de verpletterende nederlaag en onderdrukking door de Egyptische regering na de moord op Anwar Sadat . De volksopstand die al-Zawahiri voor ogen had, kwam nooit uit, en sommige islamitische leiders stemden in met een staakt-het-vuren met de regering. Na deze gebeurtenissen sloot al-Zawahiri zich aan bij Al-Qaeda, dat internationale doelstellingen had en meer gericht was op het conflict met de Verenigde Staten dan op het aanhoudende plaatselijke conflict met het seculiere regime in Egypte.

Loyaliteit en vijandschap

In een lange verhandeling getiteld "Loyaliteit en vijandschap", zei al-Zawahiri dat moslims te allen tijde loyaal moeten zijn aan de islam en aan elkaar, terwijl ze alles en iedereen buiten de islam haten of vermijden.

Vrouwelijke strijders

Al-Zawahiri zei in een interview in april 2008 dat de groep geen vrouwelijke strijders heeft en dat de rol van een vrouw beperkt is tot de zorg voor de huizen en kinderen van al-Qaeda-strijders. Dit resulteerde in een debat over de rol van moedjahedien- vrouwen zoals Sajida Mubarak Atrous al-Rishawi .

Iraniërs

In 2008 beweerde hij dat " Perzen " de vijand van Arabieren zijn en dat Iran samenwerkte met de VS tijdens de bezetting van Irak .

Promotionele activiteiten

Al-Zawahiri hechtte het grootste belang aan het winnen van publieke steun, en hekelde Abu Musab al-Zarqawi in dit verband: "In de afwezigheid van deze steun van het volk, zou de islamitische mujahid-beweging in de schaduw worden verpletterd."

Video- en audioberichten

jaren 2000

 • 4 augustus 2005: al-Zawahiri geeft een televisieverklaring af waarin hij de voormalige Britse premier Tony Blair en het buitenlands beleid van zijn regering de schuld geeft van de bomaanslagen in Londen in juli 2005 .
 • 1 september 2005: al-Jazeera zendt een videoboodschap uit van Mohammed Sidique Khan, een van de bommenwerpers van de London Underground . Zijn bericht wordt gevolgd door een ander bericht van al-Zawahiri, waarin Tony Blair opnieuw de schuld krijgt van de bomaanslagen van 7/7.
 • 19 september 2005: al-Zawahiri eist de verantwoordelijkheid op voor de bomaanslagen in Londen en wt de Amerikaanse inspanningen in Afghanistan af.
 • 3 april 2008: al-Zawahiri zei dat al-Qaeda geen onschuldigen doodt en dat zijn [voormalige] leider Osama bin Laden gezond is. De vragen vroegen zijn mening over Egypte en Irak, evenals over Hamas .
 • 22 april 2008: Een audio-interview waarin onder andere al-Zawahiri het sjiitische Iran en Hezbollah aanvalt omdat ze Israël de schuld geven van de aanslagen van 9/11 en daarmee Al-Qaeda in diskrediet brengen.
 • Op de 7e verjaardag van de aanslagen van 11 september 2001 bracht al-Zawahiri een band van 90 minuten uit, waarin hij "de bewaker van moslims in Teheran " beschimpte voor "de twee huurlingregeringen" in Irak en Afghanistan .
 • 7 januari 2009: Een audiobericht uitgebracht, waarin al-Zawahiri wraak zweert voor de lucht- en grondaanval van Israël op Gaza en de acties van de Joodse staat tegen Hamas-militanten "een geschenk" noemt van de Amerikaanse president Barack Obama voor het recente opstandconflict in Gazastrook.
 • 4 oktober 2009: The New York Times meldde dat al-Zawahiri had beweerd dat Libië Ibn Al Sheikh Al Libi had doodgemarteld . Al Libi was een belangrijke bron waarvan het presidentschap van George W. Bush beweerde dat Irak had vastgesteld dat Al-Qaeda training had gegeven in de massavernietigingswapens van Irak .
 • 14 december 2009: In een audio-opname uitgebracht op 14 december 2009 hernieuwde al-Zawahiri de oproep om een ​​islamitische staat in Israël te vestigen en drong hij er bij zijn volgelingen op aan "de jihad te zoeken tegen de joden" en hun aanhangers. Hij riep ook op tot jihad tegen Amerika en het Westen en bestempelde de Egyptische president Hosni Mubarak, koning Abdullah II van Jordanië en koning Abdullah bin Abdulaziz van Saoedi-Arabië als de "broeders van Satan".

jaren 2010

 • 8 juni 2011: al-Zawahiri heeft zijn eerste video vrijgegeven sinds de moord op Osama bin Laden, waarin hij Bin Laden prees en de VS waarschuwde voor represailles, maar zonder aanspraak te maken op de leiding van al-Qaeda.
 • 3 september 2014: In een 55 minuten durende video kondigde al-Zawahiri de vorming aan van een nieuwe vleugel genaamd al-Qaeda op het Indiase subcontinent (AQIS), die jihad zou voeren "om zijn land te bevrijden, om zijn soevereiniteit te herstellen, en om zijn kalifaat nieuw leven in te blazen." De reactie onder moslims in India op de vorming van de nieuwe vleugel was er een van woede.
 • Maart 2018: al-Zawahiri plaatst een video met de titel "Amerika is de eerste vijand van de moslims", waarin hij de Moslimbroederschap verdedigt en beweert dat de VS "samenwerken met Saoedi-Arabië om imams op te leiden en religieuze leerboeken te herschrijven". Dit is zijn zesde video in 2018. Hij verwt naar het ontslag van Rex Tillerson als Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken in de regering-Trump .
 • 11 september 2019: al-Zawahiri plaatst een propagandavideo van het 18-jarig jubileum van 9/11 met de titel "And They Shall Continue to Fight You" via Al-Qaeda-media-outlet As Sahab. Al-Zawahiri veroordeelt islamitische geleerden die Al-Qaeda veroordeelden voor de aanslagen van 9/11 en blijft oproepen tot jihad met betrekking tot Israël en Palestina. Clips van Donald Trump en Benjamin Netanyahu waren tussenruimte in de video.

jaren 2020

 • In september 2021, op de 20e verjaardag van de aanslagen van 9/11, dook na een maand Taliban - overname in Afghanistan een video op van al-Zawahiri, maar hij maakte geen melding van de Taliban - overname.
 • In april 2022 werd de video van al-Zawahiri uitgebracht over de hijab-controverse in de Indiase deelstaat Karnataka, waar hij steun betuigde aan een student die een boerka droeg naar haar college.

Online V&A

Medio december 2007 kondigden de woordvoerders van al-Zawahiri plannen aan voor een "open interview" op een handvol islamitische websites. De beheerders van vier bekende jihadistische websites zijn gemachtigd om vragen te verzamelen en door te sturen, "onbewerkt", ze beloven, en "ongeacht of ze voor of tegen" al-Qaeda zijn, die zouden worden doorgestuurd naar al-Zawahiri op 16 januari antwoordde al-Zawahiri later in 2008 op de vragen; onder de dingen die hij zei waren dat al-Qaeda geen onschuldigen vermoordde, en dat al-Qaeda zou verhuizen naar Israël "na de bezetter uit Irak te hebben verdreven ".

publicaties

Dood

President Biden maakt opmerkingen die bevestigen dat het Amerikaanse leger een gerichte moord op al-Zawahiri heeft uitgevoerd.

Al-Zawahiri werd gedood op 31 juli 2022, kort na 06:00 uur lokale tijd in een vroege ochtend drone-aanval uitgevoerd door de Amerikaanse Central Intelligence Agency in de chique wijk Sherpur van Kabul, naar verluidt in een huis dat eigendom was van een topmedewerker aan Sirajuddin Haqqani, een hoge ambtenaar in de Taliban - regering.

In een verklaring aan verslaggevers zei een hoge regeringsfunctionaris dat "de Verenigde Staten dit weekend een terrorismebestrijdingsoperatie hebben uitgevoerd tegen een belangrijk doelwit van Al Qaida in Afghanistan. De operatie was succesvol en er zijn geen burgerslachtoffers gevallen." Het Amerikaanse ministerie van Defensie ontkende de verantwoordelijkheid voor de aanval, terwijl het Centraal Commando van de Verenigde Staten weigerde commentaar te geven. Op de avond van 1 augustus, met twee dagen vertraging om het succes van de operatie goed te kunnen verifiëren, kondigde president Joe Biden in het Witte Huis aan dat de Amerikaanse inlichtingendienst al-Zawahiri had gelokaliseerd toen hij begin 2022 het centrum van Kabul binnentrok en dat president Biden de operatie een week eerder had goedgekeurd. Biden verklaarde ook dat de operatie geen leden van de familie van al-Zawahiri of andere burgers heeft geschaad .

Volgens bronnen van de Amerikaanse regering werd Al-Zawahiri gedood door Hellfire-raketten die werden afgevuurd door een drone. Persbronnen hebben gespeculeerd dat de raketten mogelijk R9X Hellfire- raketten waren, die zijn ontworpen om te doden door impact en met bladen in plaats van explosies om onbedoelde slachtoffers te voorkomen.

Zie ook

Opmerkingen en referenties

Toelichtingen

citaten

Geciteerde werken

Algemene referenties

 • al-Zawahiri, Ayman, L'absolution, Milelli, Villepreux, ISBN 978-2-916590-05-9 (Franse vertaling van het laatste boek van Al-Zawahiri).
 • Ibrahim, Raymond (2007), The Al Qaeda Reader, Broadway Books, ISBN 978-0-7679-2262-3 .
 • Kepel, Gilles; & Jean-Pierre Milelli (2010), Al Qaida in zijn eigen woorden, Harvard University Press, Cambridge en Londen, ISBN 978-0-674-02804-3 .
 • Mansfield, Laura (2006), zijn eigen woorden: een vertaling van de geschriften van Dr. Ayman Al Zawahiri, Lulu Pub.

Externe links

Verklaringen en interviews

Lidwoord