Drone-oorlogsvoering -Drone warfare

Van Wikipedia, de gratis encyclopedie

Een drone-aanval is een luchtaanval door een of meer onbemande gevechtsvliegtuigen (UCAV) of bewapende commerciële onbemande luchtvaartuigen (UAV). Alleen de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Israël, China, Zuid-Korea, Iran, Italië, Frankrijk, India, Pakistan, Rusland, Turkije en Polen hebben vanaf 2019 operationele UCAV's geproduceerd. Vanaf 2022 heeft de Oekraïense groep Aerorozvidka hebben strike-capable drones gebouwd en gebruikt in gevechten.

Drone-aanvallen kunnen worden uitgevoerd door commerciële UCAV's die bommen laten vallen, een raket afvuren of tegen een doel botsen. Sinds de eeuwwisseling zijn de meeste drone-aanvallen uitgevoerd door het Amerikaanse leger in landen als Afghanistan, Pakistan, Syrië, Irak, Somalië en Jemen met behulp van lucht-grondraketten, maar drone-oorlogsvoering wordt steeds vaker ingezet door Turkije en Azerbeidzjan . Drones-aanvallen worden door verschillende landen gebruikt voor gerichte moorden .

Volgens een rapport van het panel van deskundigen van de VN-Veiligheidsraad over Libië, gepubliceerd in maart 2021, heeft een in Turkije gemaakte UAV, geladen met explosieven, de troepen van Haftar in Libië gedetecteerd en aangevallen met zijn kunstmatige intelligentie zonder commando. eerste aanval door de UAV's op eigen initiatief uitgevoerd.

Drone-oorlogsvoering

Bewapening van DJI Phantom commerciële videografie UAV's

The Economist heefthet zeer effectieve gebruik van drones door Azerbeidzjan in de Nagorno-Karabach-oorlog van 2020 en het gebruik van drones door Turkije in de Syrische burgeroorlog aangehaald als een indicatie van de toekomst van oorlogsvoering. Opmerkend dat eerder werd aangenomen dat drones geen grote rol zouden spelen in conflicten tussen naties vanwege hun kwetsbaarheid voor luchtafweergeschut, suggereerde het dat, hoewel dit waar zou kunnen zijn voor grote mogendheden met luchtverdediging, dit minder waar was voor kleine bevoegdheden. Het merkte Azerbeidzjaanse tactieken en het gebruik van drones door Turkije op als een indicatie van een "nieuw, meer betaalbaar type luchtmacht ". Het merkte ook op dat het vermogen van drones om hun moorden vast te leggen een zeer effectieve Azerbeidzjaanse propagandacampagne mogelijk maakte.

Commerciële UCAV's kunnen worden uitgerust met wapens zoals geleide bommen, clusterbommen, brandbommen, lucht-grondraketten, lucht-luchtraketten, antitankgeleide raketten of andere soorten precisiegeleide munitie, autocannons en machinegeweren . Drone-aanvallen kunnen worden uitgevoerd door commerciële UCAV's die bommen laten vallen, een raket afvuren of tegen een doel botsen. Commerciële onbemande luchtvaartuigen (UAV's) kunnen worden bewapend door ze te laden met gevaarlijke explosieven en vervolgens op kwetsbare doelen te crashen of erboven tot ontploffing te brengen . Ze kunnen luchtbombardementen uitvoeren door handgranaten, mortiergranaten of andere geïmproviseerde explosieve munitie direct boven doelen te laten vallen. Payloads kunnen explosieven, granaatscherven, chemische, radiologische of biologische gevaren omvatten. Meerdere drones kunnen tegelijkertijd aanvallen in een dronezwerm . Drones zijn door beide partijen veelvuldig gebruikt voor verkenning en artillerie-spotten in de Russisch-Oekraïne Oorlog .

Anti-UAV-systemen worden door staten ontwikkeld om de dreiging van drone-aanvallen tegen te gaan. Dit blijkt echter moeilijk. Volgens James Rogers, een academicus die oorlogsvoering met drones bestudeert, "is er momenteel een groot debat gaande over wat de beste manier is om deze kleine UAV's tegen te gaan, of ze nu worden gebruikt door hobbyisten die een beetje overlast veroorzaken of in een meer sinistere manier door een terroristische acteur."

Drone-aanvallen in de Verenigde Staten

Een Predator-drone die een Hellfire -raket afvuurt

In 1991 werden zowel AAI RQ-2 Pioneer- als AeroVironment FQM-151 Pointer- drones gebruikt voor bewaking tijdens de Golfoorlog . In 1993 werden General Atomics Gnat UAV's getest voor bewaking in de Joegoslavische oorlogen . In 2001-2002 waren General Atomics MQ-1 Predator- drones uitgerust met raketten om vijandelijke doelen te raken.

Ben Emmerson, speciaal VN-rapporteur voor mensenrechten en terrorismebestrijding, verklaarde dat Amerikaanse drone-aanvallen mogelijk in strijd zijn met het internationaal humanitair recht . The Intercept meldde: "Tussen januari 2012 en februari 2013 hebben Amerikaanse speciale luchtaanvallen [in het noordoosten van Afghanistan] meer dan 200 mensen gedood. Daarvan waren er slechts 35 de beoogde doelen. Gedurende een periode van vijf maanden van de operatie, volgens de documenten, waren bijna 90 procent van de mensen die bij luchtaanvallen omkwamen niet de beoogde doelen." Het gebruik van drone-aanvallen door de Verenigde Staten vermindert het aantal Amerikaanse slachtoffers aanzienlijk. De VS hebben het gebruik van drone-aanvallen aanzienlijk verhoogd tijdens het presidentschap van Obama in vergelijking met dat van Bush. Met hulp van de gezamenlijke verdedigingsfaciliteit Pine Gap, die doelen lokaliseert door radiosignalen te onderscheppen, valt de VS een drone aan met dubbele tikken .

Schattingen voor het totaal aantal doden bij Amerikaanse drone-aanvallen in Pakistan variëren van 2.000 tot 3.500 militanten en 158 tot 965 burgerslachtoffers. 81 opstandige leiders in Pakistan zijn gedood. Bij drone-aanvallen in Jemen zijn naar schatting 846–1.758 militanten en 116–225 burgers omgekomen. 57 Al-Qaeda- leiders op het Arabisch Schiereiland zijn gedood

In augustus 2018 meldde Al Jazeera dat een door Saudi-Arabië geleide coalitie die de Houthi-rebellen in Jemen bestrijdt, geheime deals met Al-Qaeda in Jemen had gesloten en honderden strijders van die groep had gerekruteerd: "... De Verenigde Staten waren op de hoogte van de afspraken en hielden drone-aanvallen tegen de gewapende groepering, die in 1988 door Osama bin Laden was opgericht, af."

Nadat de Amerikaanse president Donald Trump het aantal drone-aanvallen met meer dan 400% had verhoogd en het burgertoezicht had beperkt, keerde zijn opvolger Joe Biden van koers. Onder Biden bereikten drone-aanvallen naar verluidt een dieptepunt in 20 jaar en waren ze sterk beperkt. Bij een drone-aanval van de regering van Biden in Kabul, Afghanistan in augustus 2021 kwamen echter 10 burgers om het leven, waaronder zeven kinderen. Later, een drone-aanval doodde Al-Qaeda- leider Ayman al-Zawahiri onder de regering-Biden.

Effecten

Wetenschappelijke meningen zijn verdeeld over de effectiviteit van drone-aanvallen. Sommige studies ondersteunen dat onthoofdingsaanvallen om het leiderschap van een terroristische of opstandige groep te doden, de capaciteiten van deze groepen in de toekomst beperken, terwijl andere studies dit weerleggen. Drone-aanvallen zijn succesvol in het onderdrukken van militant gedrag, hoewel deze reactie eerder anticipeert op een drone-aanval dan als gevolg daarvan. Gegevens van de gezamenlijke inspanningen van de VS en Pakistan op het gebied van terrorismebestrijding laten zien dat militanten de communicatie en het plannen van aanvallen staken om detectie en doelwitten te voorkomen.

Voorstanders van drone-aanvallen beweren dat drone-aanvallen grotendeels effectief zijn in het richten op specifieke strijders. Sommige wetenschappers beweren dat drone-aanvallen het aantal burgerslachtoffers en territoriale schade verminderen in vergelijking met andere soorten militaire macht, zoals grote bommen. Militaire alternatieven voor drone-aanvallen, zoals invallen en ondervragingen, kunnen uiterst riskant, tijdrovend en mogelijk ineffectief zijn. Vertrouwen op drone-aanvallen is niet zonder risico's, aangezien het gebruik van drones in de VS een internationaal precedent schept voor extraterritoriale en buitengerechtelijke executies.

Drone-aanvallen van Islamitische Staat

Kleine drones en quadcopters zijn gebruikt voor aanvallen van de Islamitische Staat in Irak en Syrië. Een groep van twaalf of meer is bestuurd door speciaal opgeleide piloten om munitie op vijandelijke troepen te laten vallen. Ze hebben de grondverdedigingstroepen kunnen ontwijken.

Tijdens de slag om Mosul was de Islamitische Staat in staat tientallen Iraakse soldaten te doden of te verwonden door lichte explosieven of 40-millimetergranaten te laten vallen van talloze drones die tegelijkertijd aanvielen.

In 2017 verklaarde FBI - directeur Christopher Wray tijdens een hoorzitting in de Senaat: "We weten wel dat terroristische organisaties belang hebben bij het gebruik van drones ... We hebben dat in het buitenland al met enige regelmaat gezien. Ik denk dat de verwachting is dat het hier komt, spoedig."

Drone-expert Brett Velicovich besprak de gevaren van de Islamitische Staat die gebruikmaakt van kant-en-klare drones om burgerdoelen aan te vallen en beweerde in een interview met Fox News dat het slechts een kwestie van tijd was voordat ISIS-extremisten drones zouden gebruiken om burgerdoelen aan te vallen. en verfijnd.

Azerbeidzjan drone-oorlogsvoering

Turks gemaakte Bayraktar TB2 op Baku Victory Parade van 2020, Azerbeidzjan

Tijdens het Nagorno-Karabach-conflict in 2020 zijn UCAV 's op grote schaal gebruikt door het Azerbeidzjaanse leger tegen het Armeense leger. Deze UCAV's omvatten Israëlische IAI Harops en Turkse Bayraktar TB2's. Aangezien de Bayraktar TB2 Canadese optica en lasertargetingsystemen gebruikt, heeft Canada in oktober 2020 de export van zijn militaire dronetechnologie naar Turkije stopgezet na beschuldigingen dat de technologie was gebruikt om inlichtingen te verzamelen en artillerie- en raketvuur op militaire posities te sturen. Na het incident verklaarde Aselsan dat het zou beginnen met de serieproductie en integratie van het CATS-systeem ter vervanging van de Canadese MX15B.

Opmerkelijke drone-aanvallen

Stakingen met kleine UAV's

Opmerkelijke sterfgevallen door drone-aanvallen

Zie ook

Referenties

Externe links