El Camino: Een Breaking Bad-film -El Camino: A Breaking Bad Movie

Van Wikipedia, de gratis encyclopedie

El Camino: A Breaking Bad Movie
Een man in een buzzcut kijkt naar links met een rode streep achter zijn hoofd naar links en nog een rode streep voor zijn oog aan de rechterkant.
Promotieposter
Geregisseerd door Vince Gilligan
Geschreven door Vince Gilligan
Gebaseerd op Breaking Bad
van Vince Gilligan
Gemaakt door
Met in de hoofdrol Aaron Paul
Cinematografie Marshall Adams
Bewerkt door Macdonald overslaan
Muziek door Dave Porter
productie
bedrijven
Gedistribueerd door Netflix
Datum van publicatie
  • 11 oktober 2019 ( 2019-10-11 )
Looptijd
122 minuten
Land Verenigde Staten
Taal Engels
Begroting Meer dan $ 6 miljoen
Theaterkassa Ten minste $ 40.000

El Camino: A Breaking Bad Movie (of kortweg El Camino ) is een Amerikaanse neowesterse misdaadthriller uit 2019die dient als vervolg en epiloog op de televisieserie Breaking Bad . Het vervolgt het verhaal van Jesse Pinkman, diegedurende de hele seriesamenwerkte met voormalig leraar Walter White om de spilfiguren te worden van een Albuquerque crystal meth- imperium. De maker van de serie Vince Gilligan schreef, regisseerde en produceerde El Camino ; Aaron Paul reprised zijn rol als Jesse Pinkman. Verschillende acteurs die betrokken waren bij Breaking Bad namen ook hun rollen over, waaronder Jesse Plemons, Krysten Ritter, Charles Baker, Matt Jones, Robert Forster, Jonathan Banks en Bryan Cranston . Forster is overleden op de dag van El Camino ' vrijlating s, waardoor de film een van zijn laatste optredens op het scherm.

Gilligan begon na te denken over het verhaal van El Camino tijdens de opnames van het laatste seizoen van Breaking Bad . Hij benaderde Paul met het idee voor de film in 2017, in de buurt van de tiende verjaardag van de première van de show, en voltooide het script enkele maanden later. De belangrijkste fotografie begon in het geheim in New Mexico in november 2018 en duurde bijna 50 dagen. Het project bleef onbevestigd totdat Netflix op 24 augustus 2019 een trailer uitbracht.

El Camino ontving een digitale release op Netflix en een beperkte bioscooploop op 11 oktober 2019, met een AMC- televisiepremière op 16 februari 2020. Het kreeg positieve recensies van critici, die de uitvoeringen van Paul en Plemons prezen, evenals Gilligan's richting. De film oogstte verschillende nominaties, waaronder Best Movie Made for Television bij de Critics' Choice Television Awards en Best Motion Picture Made for Television bij de Satellite Awards . El Camino kreeg bovendien vier nominaties bij de Primetime Creative Arts Emmy Awards voor Outstanding Television Movie en andere technische categorieën.

Verhaal

In een flashback hebben Jesse Pinkman en Mike Ehrmantraut een discussie kort voordat ze de methzaak van Walter White verlaten . Jesse vraagt ​​Mike waar hij heen zou gaan om opnieuw te beginnen. Mike antwoordt dat als hij jonger was, hij naar Alaska zou gaan, een idee dat Jesse aantrekkelijk vindt. Jesse spreekt de wens uit om het verleden goed te maken, maar Mike waarschuwt dat opnieuw beginnen dat onmogelijk zou maken.

In het heden, Jesse vlucht de Broederschap verbinding in Todd Alquist 's El Camino . Hij gaat naar het huis van Magere Pete en Badger in Albuquerque, die de auto verstoppen en Jesse een slaapplaats geven. De volgende ochtend belt Jesse Old Joe om zich van de El Camino te ontdoen, maar Joe vlucht nadat hij zijn LoJack heeft ontdekt, die de politie waarschuwt voor de locatie. Pete bedenkt een plan om het te laten lijken alsof Jesse naar Mexico is gevlucht nadat hij Pete's Ford Thunderbird had geruild voor de El Camino. Pete en Badger geven Jesse het geld dat Walt hen heeft gegeven, en Jesse ontwijkt de politie door te vertrekken in Badger's Pontiac Fiero . Hij hoort van het radionieuws van Walter's potentieel fatale vergiftiging van een vrouw, en van Walter's dood op de compound.

In een flashback naar Jesse's gevangenschap neemt Todd Jesse mee naar het appartement van Todd om te helpen met het afvoeren van zijn schoonmaakster, die hij vermoordde nadat ze zijn verborgen geld had ontdekt. Ze omzeilen Lou Schanzer, Todd's bemoeizuchtige buurman, en begraven het lijk in de Painted Desert . Jesse krijgt Todds pistool even te pakken, maar Todd probeert hem ervan te weerhouden het te gebruiken. In het heden sluipt Jesse Todds appartement binnen en zoekt Todds nieuwe schuilplaats. Even nadat Jesse het heeft gevonden, gaan politieagenten Neil Kandy en Casey het appartement binnen en beginnen ze te zoeken. Jesse verstopt zich, maar houdt Casey onder schot nadat Casey hem heeft gevonden. Neil ontwapent Jesse, die zich realiseert dat ze geen politie zijn, maar boeven die ook op zoek zijn naar Todds geld. Om zichzelf te redden, onthult Jesse dat hij het geld heeft gevonden. Lou meldt dat hij een oud briefje van Todd heeft gevonden en Casey leidt hem af door interesse te veinzen. Neil en Jesse onderhandelen over het geld en Neil stemt ermee in om Jesse een derde te laten nemen. Als ze vertrekken, herkent Jesse Neil als de lasser die de ketting bouwde die hem vasthield terwijl hij werd gedwongen om meth te koken voor de Brotherhood.

Jesse vindt Ed Galbraith, de "verdwijner", die 125.000 dollar wil om Jesse te helpen, plus nog eens 125.000 dollar voor de vorige keer dat Jesse hem inhuurde maar er niet in slaagde zich te binden. Jesse komt $ 1800 te kort en Ed weigert te helpen. Jesse weet dat ze in de gaten worden gehouden, belt zijn ouders en veinst bereidheid zich over te geven. Nadat zijn ouders en de politie zijn vertrokken, gaat Jesse ongezien het huis van Pinkman binnen en pakt twee pistolen uit de kluis van zijn vader, een Colt Woodsman en een Iver Johnson Hammerless .

Jesse rijdt naar de winkel van Neil, waar Neil, Casey en drie vrienden feest vieren met escorts en cocaïne. Nadat de begeleiders zijn vertrokken, vraagt ​​hij om $ 1800, maar Neil weigert. Neil ziet de Boswachter in Jesse's tailleband en daagt Jesse uit voor een duel om zijn deel van het geld. Jesse gaat akkoord, en wanneer Neil naar zijn pistool reikt, schiet Jesse hem neer met de Hammerless, die verborgen was in zijn jaszak. Casey vuurt op Jesse, maar Jesse doodt hem met Neil's pistool. Jesse verzamelt de rijbewijzen van de overgebleven mannen en laat ze vertrekken nadat ze heeft gedreigd terug te keren en ze te doden als ze de politie vertellen. Hij recupereert Neil's geld en vertrekt na het instellen van een explosie om zijn sporen uit te wissen.

In een flashback ontbijten Walter en Jesse na een meerdaagse methkok. Walter schat dat ze meer dan $ 1 miljoen zullen verdienen, maar Walter klaagt dat hij zijn hele leven heeft gewacht om iets speciaals te doen en noemt Jesse gelukkig omdat hij niet hoeft te wachten.

In het heden zet Ed Jesse af bij een auto die geparkeerd staat in de buurt van Haines, Alaska . Jesse geeft Ed een brief voor Brock Cantillo en geeft toe dat hij van niemand anders afscheid wil nemen. Jesse rijdt weg en krijgt een flashback naar zijn tijd met Jane Margolis . Hij vertelt haar dat hij bewondering heeft voor wat ze zei over gaan waar het universum haar ook brengt, maar ze verwerpt het als metaforisch en moedigt hem aan om zijn eigen beslissingen te nemen. Jesse rijdt verder, glimlachend bij het vooruitzicht van een nieuw leven.

Gips

Een roodharige blanke man in een wit met rood gestreept shirt glimlachend naar de camera.
Een staande donkerharige blanke vrouw, gekleed in een zwarte top, gericht naar maar kijkend naar de rechterkant van de camera, glimlachend.
Een kale man van middelbare leeftijd in een zwart shirt, met zijn gezicht naar de camera, spreekt in een microfoon.
Jesse Plemons, Krysten Ritter en Jonathan Banks hernamen hun rollen als respectievelijk Todd Alquist, Jane Margolis en Mike Ehrmantraut .

Thema's en stijl

Terwijl El Camino ' s plot richt zich op Jesse Pinkman ontsnappen naar Alaska, schrijver en regisseur Vince Gilligan verklaard dat thematisch, de film gaat over Jesse's transformatie van een jongen naar een man. Terwijl Jesse Breaking Bad volledig doorbracht als de partner van Walter White, laat El Camino daarentegen zien dat Jesse in het reine komt met zijn verleden en zijn eigen beslissingen neemt, vrij van White's invloed. Dit thema komt veel voor in de flashbacks die El Camino boeken, met Mike Ehrmantraut aan het begin en Walter White en Jane Margolis aan het einde. Alan Sepinwall van Rolling Stone legde uit dat hoewel deze scènes dienen als een herinnering aan wie Jesse was en alles wat hij verloor, "alle drie de flashbacks ook gaan over de manier waarop Jesse door tragische omstandigheden werd gedwongen op te groeien en meer na te denken over zijn plaats in het universum en de impact die hij heeft op anderen. En ze zetten hem op de weg waar Ed [Galbraith] hem achterlaat aan het einde van de film". Aaron Paul beschreef zijn karakter Jesse als iemand die "meerdere keren door de hel en terug ging" en nog steeds "betaalt voor die zonden", maar Donna Bowman van The AV Club merkte op dat Jesse, door zijn ambities te bevrijden van de manipulaties van Walter White, zijn eigen verlossing en ontweek het lot van zijn mentor, waardoor hij zichzelf eindelijk een kans op een toekomst gaf.

De openingsflashback met Jesse en Mike zet ook het thema van Jesse die opnieuw wil beginnen en tegelijkertijd dingen recht te zetten met zijn verleden. Hoewel Mike waarschuwde dat opnieuw beginnen het onmogelijk zou maken om het goed te maken, betaalt Jesse verschillende emotionele schulden uit de serie terug met corrigerende gebaren in de hele film: hij neemt afscheid van zijn vrienden Badger en Skinny Pete, verontschuldigt zich voor de laatste keer bij zijn ouders, krijgt wraak op Neil Kandy en Casey, het terugbetalen van zijn (letterlijke) schuld aan Ed Galbraith en het sturen van zijn afscheidsbrief met verontschuldigingen aan Brock Cantillo . Gilligan plaatste zijn eigen analyse van Jesse's laatste duel met Neil en interpreteerde de scène als meer dan alleen Jesse die het geld kreeg dat hij nodig had voor zijn ontsnapping, maar ook als een manier om "demonen uit te drijven" die hem plaagden van de gebeurtenissen in de serie. Zowel Gilligan als Paul speculeerden dat Jesse nog steeds door deze demonen zou worden achtervolgd, zelfs in zijn nieuwe leven in Alaska, maar hij bereikte in ieder geval een vorm van wraak voor zijn verleden door de wereld te bevrijden van een slecht persoon.

Breaking Bad werd vaak gecategoriseerd als een hedendaagse western ; dit thema is ook aanwezig in El Camino . Gilligan sprak zijn bewondering uit voor regisseur Sergio Leone en zijn liefde voor het westerse genre - hij wilde oorspronkelijk Breaking Bad filmen in het CinemaScope- formaat dat Leone gebruikte voor de Dollars-trilogie en kreeg zijn wens in El Camino . Veel critici noemden het duel aan het einde van de film tussen Jesse en Neil direct in de stijl van westerse films. Gilligan verwees naar The Good, the Bad and the Ugly en andere klassieke vuurgevechten om de scène te sequensen met vergelijkbare dekkingstechnieken, en ook componist Dave Porter gebruikte westerse elementen in de partituur van de scène. Ben Travers van IndieWire getraceerd Westerse invloeden van de film te zijn "vegen landschappen, eenzame overlevende, en de uiteindelijke stand-off", terwijl Matt Zoller Seitz van Vulture genaamd El Camino ' title s 'ongegeneerd West-getinte' en aangehaald gebrek aan het laatste schot's openlijke sentimentaliteit als trouw aan de geest van klassieke westerns.

Productie

Ontwikkeling

Een jonge man met een buzzcut die een spijkerjasje en een zwart shirt draagt, kijkt naar de camera en spreekt in een microfoon.
El Camino volgt Jesse Pinkman, gespeeld door Aaron Paul, na de gebeurtenissen van Breaking Bad .

Vince Gilligan, de maker en showrunner van Breaking Bad, had het idee voor El Camino tijdens het schrijven van het laatste seizoen . Hij vroeg zich af wat er met Jesse Pinkman was gebeurd na de Breaking Bad- finale " Felina ", toen Jesse ontsnapte uit het neonazikamp nadat hij was gered door Walter White . Ten tijde van de afsluiting van Breaking Bad in 2013 bood Gilligan Jesse twee mogelijke lotgevallen aan: een realistischer lot waarbij de politie hem een ​​paar kilometer van de compound betrapte, en een tweede, optimistischer lot waarin Jesse ontsnapte maar nog steeds om te gaan met de vreselijke dingen die hij in de hele serie heeft meegemaakt.

In de tussenliggende jaren speelde Gilligan met beide benaderingen. Van de eerste dacht hij aan het idee dat Jesse zich dicht bij de Canadese grens zou verstoppen en weer in de misdaad zou worden gelokt om een ​​jonge vrouw in de stad te helpen. Deze versie eindigde met Jesse in een gevangeniscel in de slotscène, opgesloten maar voor het eerst in vrede. Gilligan's vriendin Holly Rice raadde dit einde af en zei dat fans het niet op pr zouden stellen om Jesse opgesloten te zien na alles wat hij had meegemaakt. Hij kreeg soortgelijke feedback toen hij afzonderlijk ideeën voor de film pitchte met de schrijvers van Better Call Saul, een spin-off van Breaking Bad die ook door Gilligan werd gemaakt en die toen nog werd uitgezonden en veel schrijvers uit de originele serie had. Gilligan schrapte toen het concept en hield vast aan de verhaallijn van Jesse die naar Alaska ontsnapt.

Het oorspronkelijke idee om het verhaal van Jesse Pinkman voort te zetten begon als een korte film of "mini-aflevering" van ongeveer 15-20 minuten. Omdat het realiseren van een korte film niet rendabel zou zijn, koos Gilligan ervoor om een ​​lange speelfilm te maken. Vroeg op, Gilligan kreeg een suggestie om de door hem voorgestelde titel te veranderen - hij in eerste instantie dacht te bellen naar het project ' 63, verwijzend naar haar officieuze status als de 63ste aflevering van Breaking Bad . Tijdens de bijeenkomst, toen Gilligan verhaalideeën pitchte met de staf van Better Call Saul, adviseerde schrijver en uitvoerend producent Thomas Schnauz hem om de titel te veranderen om de film los te laten van de originele serie. Schnauz redeneerde met Gilligan dat Breaking Bad in wezen gericht was op het verhaal van Walter White, terwijl de film en de titel uniek zouden moeten zijn om aan te geven dat ze zich concentreerden op Jesse Pinkman. Gilligan ging akkoord en koos uiteindelijk voor de titel El Camino, verwijzend naar de auto waarmee Jesse wegrijdt in "Felina".

In de buurt van de tiende verjaardag van Breaking Bad ' s première, Gilligan begonnen met het delen van het idee met de voormalige cast en crew leden als een middel om de mijlpaal te vieren. Aaron Paul, die Jesse in de serie speelde, bevestigde dat hij tijdens de hoofdrol in The Path rond 2017 een telefoontje kreeg van Gilligan, die zinspeelde op het voortzetten van Jesse's verhaal. Hoewel hij dacht dat de show bevredigend eindigde, voelde Paul zich nog steeds gehecht aan het personage; fans vroegen hem regelmatig naar Jesse's verblijfplaats na de gebeurtenissen in de serie en hij vroeg zich af en toe af over Jesse's lot zelf. Aan het einde van het gesprek toonde Paul gretigheid om betrokken te zijn bij elk idee dat Gilligan had voor een vervolg op Breaking Bad .

Gilligan presenteerde Paul zeven maanden nadat hij zijn idee had voorgesteld een voltooid scenario. Paul bracht drie uur door in Gilligans kantoor om het script door te nemen en had bijna onmiddellijk het gevoel dat hij Jesse's denkwijze en emotionele beats kon oppikken. Na zijn eerste lezing zei Paul dat hij zo onder de indruk was van het scenario dat hij sprakeloos was. Hij vergeleek zijn reactie van zijn eerste lezing van El Camino met zijn reactie van zijn eerste lezing van "Felina", en prees Gilligan voor het voorzichtig en zorgvuldig benaderen van het script. Zodra hij klaar was met het scenario, Paul bleef geluk en opwinding voor de film, die hij een "liefdesbrief" aan Jesse en riep uiten Breaking Bad ' s fans.

Hoewel Gilligan eerder betrokken was geweest bij langspeelfilms, zou El Camino de eerste zijn die hij regisseerde en produceerde. Terwijl hij het concept van een sequel film in aanmerking komen voor een langere periode na Breaking Bad ' conclusie s, Gilligan verklaarde hij waarschijnlijk zou niet in staat zijn om het te maken had zijn geweest Better Call Saul in het ongelijk gesteld. Toen Gilligan zijn eerste filmpitch maakte voor Sony Pictures Television, de studio achter zowel Breaking Bad als Better Call Saul, stemden de leidinggevenden in de kamer er snel mee in om aan boord te komen. Met zijn script in de hand winkelde Gilligan de film vervolgens selectief bij een paar potentiële distributeurs en vestigde hij zich op Netflix en AMC vanwege hun geschiedenis met de show. Gilligan bedoeld voor El Camino een theatrale versie, die Netflix reeds heeft opgegeven voor een aantal van zijn Breaking Bad ' s seizoen premières. El Camino ' niet-gespecificeerde begroting overtroffen de begroting $ 6 miljoen per episode in finale seizoen van de show.

Schrijven

Een man met donkerbruin haar, een rechthoekige bril, een snor en een sik terwijl hij een blauwgroen overhemd en een donkergrijze bril draagt, kijkt naar rechts terwijl hij in een microfoon spreekt.
Vince Gilligan, de maker en showrunner van Breaking Bad, schreef en regisseerde El Camino .

In tegenstelling tot het meeste van zijn werk van The X-Files, Breaking Bad en Better Call Saul, waar hij samenwerkte met een schrijverskamer om zijn scripts te ontwikkelen en zijn deadlines te halen, schreef Gilligan het scenario van de film alleen totdat hij voelde dat het klaar was om te presenteren. Met betrekking tot El Camino als een coda voor Breaking Bad, geloofde Gilligan dat de film vooral fans zou aanspreken en niet zo leuk zou zijn voor degenen die de serie niet hadden gezien. Dit beïnvloedde zijn beslissing om het te schrijven als een directe voortzetting in plaats van expositiescènes in te voegen om nieuwe kijkers aan te trekken. Hij vond dat El Camino onafhankelijk van zowel Breaking Bad als zijn spin-off Better Call Saul te zien was, net zoals de twee series onafhankelijk van elkaar te zien waren. Hij geloofde echter ook dat de drie werken samen in een groter kader bestonden en dat kijkers ze allemaal samen moesten bekijken om de volledige ervaring te krijgen.

Toen hij nadacht over welke Breaking Bad- personages hij voor El Camino zou gebruiken, overwoog Gilligan Skyler White, Walter Jr., Hank en Marie Schrader, Gus Fring en Saul Goodman terug te brengen, maar hij kon geen manier vinden om ze in Jesse's verhaal op te nemen. Een vroeg concept omvatte het terugbrengen van oom Jack als een geest die Jesse tijdens zijn reis aanspoorde, maar Gilligan verwierp dit idee als te somber omdat hij vond dat Jesse al genoeg had geleden. Van de personages die hij uiteindelijk gebruikte, voelde Gilligan zich het meest opgewonden om de sociopathische Todd Alquist terug te brengen, omdat hij gefascineerd bleef door het personage en wenste dat hij verder in de serie had kunnen worden onderzocht. Jesse Plemons, die Todd speelde, uitte zijn verbazing over de grote rol van zijn overleden personage toen hij het script voor het eerst las, en vergeleek zijn scènes met Jesse met een donkere buddykomedie .

Met Todd en de rest van de neonazistische bende canoniek dood aan het einde van "Felina", vond Gilligan dat de film een ​​nieuwe schurk nodig had om het conflict voor Jesse in de huidige verhaallijn te introduceren. Om deze reden creëerde Gilligan het personage Neil Kandy, die hij "nazi-aangrenzend" noemde vanwege zijn eerdere zakelijke contacten met de bende. Hij beschreef Neil ook als socialer dan Todd, en zei dat er iemand van Neils kaliber nodig was om de hondenren te creëren die Jesse fysiek vasthield zonder al te veel vragen te stellen of zelfs maar om Jesse's toestand te geven. Gilligan maakte zich zorgen over de introductie van een nieuw personage dat niet te zien was in Breaking Bad, maar noemde het ook "Drama 101" om Neil op te nemen, omdat hij Jesse een schurk gaf die hij kon overwinnen en de film meer viscerale flair gaf.

Een man met wit haar, een ronde bril, een blauw shirt en een lichtbruin jasje, kijkt naar rechts terwijl hij in een microfoon spreekt.
Peter Gould en de schrijversstaf van Better Call Saul raadpleegden Gilligan nadat hij de eerste versie van het script had voltooid.

Na voltooiing van zijn eerste versie, ontmoette Gilligan opnieuw de schrijvers van Better Call Saul . Tijdens deze bijeenkomst wilde Gilligan er niet alleen voor zorgen dat de continuïteit van de twee projecten elkaar niet hinderde, maar ook om suggesties te doen om zijn scenario te verbeteren. De beslissing om Jane Margolis in het verhaal te betrekken, vloeide voort uit deze ontmoeting, omdat het oorspronkelijke script het personage niet bevatte. Nadat Better Call Saul showrunner Peter Gould de eerste versie had gelezen, stelde hij voor dat ze in het einde zou kunnen verschijnen, "waar het het meest voor het publiek zou betekenen". Gilligan dacht een paar weken na over het voorstel en stemde uiteindelijk toe. Hij verwerkte het idee in zijn script en Jane leverde uiteindelijk de laatste regels van El Camino . Krysten Ritter, die de rol in de film hernam, noemde het einde met haar personage "zo mooi" omdat het "Jesse de zonsondergang in stuurde met Jane op jachtgeweer ... Hij zou in orde komen, en zij was daar met hem ".

Een van de grootste elementen die in latere versies zijn verwijderd, was het allereerste wat Gilligan voor het script schreef: de inhoud van Jesse's brief aan Brock. Gilligan was van plan het in voice-over te laten voorlezen terwijl Jesse in de slotscène door Alaska reed; Paul beschreef het als "de meest eerlijke, mooie, zorgzame brief die je je kunt voorstellen - echt, gewoon zijn hart uitstorten en zeggen dat het hem spijt". Terwijl de staf van Better Call Saul de inhoud van de brief prees, vonden Gould en verschillende anderen dat het beter aan de verbeelding van het publiek kon worden overgelaten om te bepalen wat Jesse schreef. Gilligan besloot vervolgens de brief niet te gebruiken om Jesse's verhaal af te sluiten en koos voor het alternatieve einde met Jane. Paul was het eens met de beslissing van Gilligan, maar zei dat hij zich "verpletterd" voelde, maar het kwam niet voor in de definitieve versie. Hij deelde zijn hoop dat de inhoud van de brief uiteindelijk aan het publiek zal worden onthuld.

Gilligan schreef de scène waarin Walter en Jesse in het restaurant zitten op een luchtige toon, met de bedoeling een laatste kans te bieden om de twee personages samen te zien als een laatste traktatie voor de fans. Producer Melissa Bernstein stelde voor om wat meer gravitas aan de scène toe te voegen om het verder te laten resoneren met het publiek. Gilligan liet het grootste deel van de scène uit het originele script intact, maar hij en Bernstein kwamen met de regel "Je hebt echt geluk, weet je dat? Dat je niet je hele leven hoefde te wachten om iets speciaals te doen", koppelverkoop de scène om El Camino ' s thema van Jesse eindelijk de controle over zijn leven.

filmen

Onder de werktitel Greenbrier vonden de meeste opnames plaats in Albuquerque van november 2018 tot februari 2019, waarbij de totale opname 50 dagen duurde. El Camino had een meer ontspannen opnametempo dan Breaking Bad, met slechts anderhalf tot drie pagina's script per dag gefilmd in plaats van zes tot acht. Dit minder druk schema gaf acteurs meer mogelijkheden om te improviseren op de set. Gilligan voelde dat het langzamere tempo hem in staat stelde om na te denken en een groter gevoel van finaliteit te voelen voor zijn creatie tijdens het filmen.

Ondanks dat ze hun personages niet hebben geportretteerd sinds het einde van de show enkele jaren eerder, voelden de castleden zich op hun gemak bij het hernemen van hun vroegere rollen. Paul filmde zijn scènes zonder enige repetitie, omdat hij voelde dat hij gemakkelijk toegang kon krijgen tot Jesse's emoties op dezelfde manier als in de serie. Hij vergeleek zijn vergelding als Jesse met het opnieuw bezoeken van een oude vriend. El Camino gebruikte ook veel van dezelfde bemanningsleden die hun rol vervulden sinds de piloot van Breaking Bad, zoals verschillende overgedragen aan Better Call Saul toen de show eindigde. Het eerste dat werd gefilmd voor El Camino was de scène waarin Jesse opduikt in het huis van Badger en Magere Pete en in bed instort; Paul vergeleek zijn eerste opnamedag met Gilligan, Matt Jones, Charles Baker en de voormalige bemanningsleden van de show met een familiereünie.

Cinematografie

De Arri Alexa 65 werd gekozen om El Camino te filmen vanwege de kwaliteit bij het vastleggen van weinig licht .

El Camino gebruikte een breedbeeldverhouding van 2,39 op de Arri Alexa 65- camera om het werk op filmische wijze vast te leggen. Gilligan en cameraman Marshall Adams kozen specifiek voor de Alexa 65 vanwege de kwaliteit bij het filmen bij weinig licht, die de film veel bevatte. Het gebruik van deze camera betekende ook dat El Camino digitaal zou worden opgenomen, in tegenstelling tot Breaking Bad, dat op 35 mm filmfilm werd opgenomen . Production designer Judy Rhee opgemerkt dat Gilligan maakte gebruik van zijn lens en bredere beeldverhouding een meer visueel luxe ervaring dan de serie te maken, zodat de brede vista shots hulp maken, El Camino ' s plot beats in plaats van met meer economische mogelijkheden vaak gebruikt voor televisie . Adams was het met deze mening eens en noemde als voorbeeld de uitgestrekte en lege ruimte van de Painted Desert die Jesse's eenzame en hopeloze toestand in Todd's gevangenschap onderstreepte.

Gilligan wilde El Camino ' cinematografie s op de naturalistische blik gebruikt op handhaven Breaking Bad en Better Call Saul, terwijl ook het uitbreiden van het. Adams specificeerde dit als de "realistische, praktisch gedreven looks voor nachtelijke exterieurs en low-light interieurs die alle kleuren en looks van Albuquerque omarmden" die hij gebruikte op Better Call Saul . Door de Alexa 65 te combineren met Arri Prime DNA-lenzen, kon Adams weinig licht efficiënt vastleggen, de scherptediepte regelen en ook het kleurcontrast en de balans behouden. Adams graded El Camino ' s kleurenpalet met DaVinci Resolve ; hij liet Breaking Bad niet dicteren welke kleuren hij gebruikte en koos ervoor om een ​​specifiek palet voor de film te maken. Om dagbladen te ontvangen, gebruikte de productie FotoKem, die hetzelfde werk deed voor zowel Breaking Bad als Better Call Saul . De crew leverde beeldmateriaal met de gevraagde kleurveranderingen aan de on-site FotoKem-leden, die de veranderingen vervolgens toepasten om de dagbladen vrij snel op de markt te brengen voor beoordeling door Adams.

Adams zag El Camino als een manier om eer te bewijzen aan de originele Breaking Bad- cinematograaf Michael Slovis . Hoewel Adams nam als directeur van de fotografie in het derde seizoen van Better Call Saul, hij eerder gefilmd pick-ups met Slovis tijdens het einde van Breaking Bad ' s vierde seizoen en diende als cameraman tijdens de show vijfde seizoen première . Voor El Camino deed Adams er alles aan om de lens van Slovis uit de serie te evenaren, terwijl hij deze aanpaste voor het digitale formaat van de film en de grotere beeldverhouding. Hij bepaalde de opening van Jesse verdrijven van de verbinding als één scène hij bijgewerkt met behulp van deze aanpak, het vergelijkt met een "direct cut" van de laatste verschijning Jesse's in Breaking Bad ' s finale. Adams paste hetzelfde principe toe voor andere scènes die locaties uit de serie gebruikten, zoals de compound en de vacuümopslag.

Om de flashback-scènes te onderscheiden van die in het heden, besloot Gilligan om geen verschillende kleurverzadiging te gebruiken. In plaats daarvan koos hij ervoor om flashbacks te laten filmen in een "handheld"-look, terwijl de huidige scènes meer verankerd en vergrendeld waren. Het feit dat veel van Breaking Bad uit de hand gefilmd werd, inspireerde tot deze beslissing. Omdat de Alexa 65-camera te groot was om te dragen tijdens het filmen, bereikte Gilligan het "wiebelende" effect door de camera bovenop een vrachtwagenairbag te plaatsen, die gemakkelijk tussen twee plastic platen kon worden opgeblazen en leeggelopen.

Sets en locaties

De opnames vonden voornamelijk plaats in Albuquerque Studios, waar zowel Breaking Bad als Better Call Saul werden opgenomen, samen met andere locaties in de stad. Opmerkelijke nieuwe sets die in de studio werden gebouwd, waren het appartement van Todd en de laswerkplaats waar Jesse's laatste confrontatie met Neil Kandy en Casey plaatsvond. Voor de eerste, Rhee, die als de production designer op gewerkt Better Call Saul ' s vierde seizoen, regelde de set om de dualiteit van karakter Todd weerspiegelen. De oorspronkelijke woonkamer leek zonnig, nauwgezet en schoon, een afspiegeling van Todd's uiterlijke ' Boy Scout'- persoonlijkheid, en leek versierd met een kinderlijk paaseierenpalet om een ​​idee te geven van zijn onderbroken ontwikkeling . Het palet van de set werd echter donkerder naarmate hij verder zijn slaapkamer inging, wat wt op Todds sociopathische neigingen. Rhee ook de afmetingen van het appartement set ontworpen om te passen El Camino ' s beeldverhouding wanneer overhead fotograferen. Door dit te doen, kon Gilligan de opname maken van Jesse die tegelijkertijd in verschillende kamers naar Todd's geld zoekt. Voor de laswerkplaats wilde Rhee de nauwkeurigheid behouden van hoe een lasbedrijf eruitzag en overeenkwamen met de buitenlocatie, maar ontwierp ook de set voor de stuntchoreografie van de scène en de noodzakelijke camerablokkering. Rhee verwerkte het glazen kantoor achterin de set om breuk tijdens de climax op te nemen en de actie van de scène te versterken.

Verschillende Breaking Bad- locaties werden hergebruikt voor El Camino, zoals de Pinkman-residentie, de stripwinkel met het kantoor van Saul Goodman en de vacuümreparatiewerkplaats van Ed Galbraith. De originele vacuümwinkel was verkocht en werd een meubelwinkel sinds de serie eindigde, dus de productie moest de set helemaal opnieuw maken en een speciale koper gebruiken om identieke rekwisieten te vinden op rommelmarkten en bergingsgebieden. Het hebben van een gerestaureerde vacuümreparatiewinkel zorgde voor extra gemak voor de première van het vijfde seizoen van Better Call Saul, die enkele maanden later werd uitgezonden. Aanvankelijk bevatte de aflevering Ed Galbraith gewoon als een voice-over, omdat het budget van de aflevering de kosten van het vliegen van acteur Robert Forster naar Albuquerque en de wederopbouw van de vacuümwinkelset niet kon dekken . Bernstein erkende echter dat zowel Forster als de herbouwde set beschikbaar zouden zijn als onderdeel van El Camino . Ze regelde vervolgens dat Gilligan de Better Call Saul- scène met Forster persoonlijk zou opnemen tijdens de productie van de film, maanden voordat het filmen begon voor andere afleveringen.

Een belangrijke Breaking Bad- locatie die voornamelijk op het podium moest worden herbouwd, was de compound waar Jesse gevangen zat, omdat veel van de originele structuren waren afgebroken. De nieuwe set herschapen het interieur van Jesse's kooi voor de eerste scènes van Jesse in gevangenschap en het zien van Todd door het stalen rooster. Filmen voor de daaropvolgende buitensequentie van Todd die Jesse uit zijn opsluiting laat, gebeurde op locatie; productie vond een bestaande Quonset-hut in het centrum van Albuquerque en bouwde er een iets kleinere kooi naast om overeen te komen met de oorspronkelijke locatie uit de serie. Voor de herbouwde verbinding laboratorium, de set opnieuw een meerderheid van de originele rekwisieten, met name de kookpot Walter White raakte kort voordat hij stierf in Breaking Bad ' slotscène s. Ondanks dat dit resulteerde in een continuïteitsfout, zei Gilligan dat hij niet het hart had om Walt's bloedige handafdruk van de prop te verwijderen en in plaats daarvan liet hij het in als een opzettelijk paasei voor fans.

Een landschap van de rode rotsen en lavendeltinten van de bergen in de Painted Desert.
Een bergketen bedekt met bedekt met sneeuw, met verschillende pijnbomen op de voorgrond.
Naast Albuquerque waren er ook filmlocaties in de Painted Desert in Arizona (links) en rond de Grand Tetons in Wyoming (rechts).

Het verbeterde budget en het verbeterde opnameschema boden Gilligan de kans om scènes buiten Albuquerque vast te leggen, iets wat hij wel wilde maar niet kon doen tijdens Breaking Bad . Een van die locaties was de Painted Desert in Arizona, waar werd gefilmd voor de scène waarin Jesse en Todd de huishoudster van Todd begraven. Gilligan kwam op het idee om in de regio te fotograferen na meerdere helikoptervluchten tussen Californië en Albuquerque, waarbij hij het landschap opmerkte vanwege zijn natuurlijke schoonheid. Omdat reizen over de weg in de Painted Desert een vergunning vereist, kreeg Gilligan speciale toestemming van de Navajo Nation om te filmen. Leden van de cast bereikten de Painted Desert-set met een helikopter die werd gevlogen door Gilligan zelf, die een gediplomeerde piloot is. De scène waarin Todd " Sharing the Night Together " zingt in zijn El Camino werd ook in het gebied opgenomen; Gilligan merkte op dat Plemons het gebaar improviseerde dat Todd aan de vrachtwagenchauffeur geeft. Gilligan noemde zijn tijd tijdens het filmen in de Painted Desert later de beste dag om te regisseren in zijn carrière.

Een andere sequentie die buiten Albuquerque werd gefilmd, was de slotscène van Jesse die op weg was naar zijn nieuwe leven in Haines, Alaska . Terwijl Gilligan de Haines Highway wilde gebruiken om op locatie te fotograferen, vond de productie die optie duur en vond een vergelijkbare setting buiten Jackson, Wyoming . Tijdens de dag van het filmen maakte de bemanning gebruik van lage bewolking om de Grand Tetons op natuurlijke wijze op de achtergrond te verbergen ; hierdoor konden ze het gebruik van digitale technologie vermijden om de mijlpaal in de postproductie te verwijderen. Voor de voorgaande scène waarin Jesse zijn laatste uitwisselingen met Ed Galbraith maakte op de parkeerplaats buiten Haines, werd gefilmd bij de Sandia Crest, een bergkam op het hoogste punt van de Sandia Mountains die uitkijkt over Albuquerque.

Geheimhouding

Een man van middelbare leeftijd met bruin haar en een baard, gekleed in een geruit overhemd, kijkt streng naar de camera.
De cameo van
Bryan Cranston als Walter White werd in absolute geheimhouding gefilmd tijdens zijn tweedaagse pauze van het Broadway Play Network .

El Camino werd vanaf de pre-productiefase in het grootste geheim gehouden. Bepaalde castleden werden benaderd voor de film zonder te weten dat het een vervolg op Breaking Bad was, en sommigen hielden dat feit geheim voor hun families toen de productie begon. Pas tegen het begin van de opnames deden geruchten de ronde dat er een Breaking Bad- film begon te ontwikkelen, waarbij Paul terugkeerde als Jesse. Bryan Cranston, die in de serie speelde als Walter White, bevestigde het project in een interview, maar zei dat hij geen script had gezien, hoewel hij interesse toonde om mee te doen als Gilligan erom vroeg.

Cranston verscheen inderdaad in El Camino en vloog naar Albuquerque in een privéjet om zijn scènes binnen 36 uur op te nemen. Destijds speelde hij in de Broadway-productie Network, een rol waarvoor hij uiteindelijk de Tony Award voor Beste hoofdrolspeler won, maar in januari gebruikte hij een tweedaagse pauze om te filmen. Omdat Cranston zijn haar had laten groeien sinds de serie eindigde, gebruikte het make-upteam een kale pet en een nepsnor om hem te helpen het uiterlijk van Walter White te krijgen, met extra visuele effecten toegevoegd tijdens de postproductie om zijn look te perfectioneren. Filmen voor de dinerscène vond eerst plaats, waarbij de set met alleen bemanningsleden en hun families als extra's diende om de shoot vertrouwelijk te houden. Ondanks de bijgevoegde filmlocatie, zagen tal van lokale bewoners de iconische camper van de show op de parkeerplaats van het restaurant, maar de crew gebruikte het excuus dat ze een commercial voor een Breaking Bad- tour aan het opnemen waren om de aandacht af te leiden. Cranston filmde de gangscène de volgende dag en keerde onmiddellijk terug naar het vliegveld en arriveerde op tijd in New York om diezelfde avond op te treden. Om paparazzi-foto's te voorkomen, vermomde Cranston zich zwaar toen hij van en door de set werd geëscorteerd. Toen het filmen voor die dag klaar was, kregen Cranston en Paul te horen elkaar niet te zien.

Soortgelijke maatregelen werden genomen om ervoor te zorgen dat het nieuws over het filmen de lokale bevolking niet bereikte, waarbij cast en crew strikt werden beperkt over wat ze over het project konden zeggen. Leden van de cast droegen grote mantels om hun identiteit te verhullen wanneer ze naar de set gingen of buiten op openbare plaatsen fotografeerden, en elk van hun personages kreeg codenamen. Als ze niet op de set waren, konden ze elkaar niet zien en als ze werden herkend, logen ze dat ze aan de film werkten. Tegen de tijd dat de media een verband begonnen te leggen tussen Greenbrier en Breaking Bad, waren de opnames grotendeels voltooid. Nadat het nieuws bekend werd dat de film een vervolg op Breaking Bad zou zijn, weigerden vertegenwoordigers van AMC, Netflix en Sony Pictures TV allemaal commentaar te geven op het bestaan ​​van het project. Paul bleef terughoudend over zijn status en beweerde in een interview dat hij niets had gehoord over een Breaking Bad- film, hoewel de opnames een maand eerder waren afgerond.

Verfilming van Better Call Saul ' s vijfde seizoen vond plaats kort na El Camino afgewerkt schieten om te profiteren van de verzamelde bemanning. Als zodanig werden castleden van Better Call Saul op de hoogte van de film, maar zwoeren tot geheimhouding van het project. Dagen voor El Camino ' aankondiging van, Bob Odenkirk, die als Saul Goodman op starred Breaking Bad en Better Call Saul, geplaagd dat de film al werd afgerond en dat de producenten 'geweldig werk van het houden van een geheim' had gedaan.

Bewerken

El Camino ' s rough cut had een initiële looptijd van drie uur, met een geschatte 30 procent van de lengte links op de vloer van de montagekamer. Editor Skip Macdonald, die werkte aan Breaking Bad en Better Call Saul, noemde de noodzaak om scènes uit te knippen en in te korten om de belangstelling van het publiek te behouden en tegelijkertijd te voorkomen dat de film de looptijd te lang zou verlengen. Hij beschreef ook het handhaven van ritme en tempo zonder het gebruik van reclameblokken als een van de grootste verschillen tussen zijn werk aan de film en de twee televisieseries.

Een van de verhaalontwikkelingen die tijdens de postproductie werd verwijderd, was dat Jesse in zijn zij werd geschoten tijdens zijn laatste confrontatie met Neil en Casey. Dit zou zijn gevolgd door Ed Galbraith die de volgende ochtend een gewonde Jesse aantrof in de stofzuigerwinkel, die vervolgens de kofferbak van zijn auto opende om het geld te onthullen dat hij had verkregen om zijn afspraak na te komen. Terwijl Paul vroeg om deze reeks in de definitieve versie te houden, vond Gilligan dat het de kijkers weinig opleverde en koos hij ervoor om het te verwijderen om de film sneller tot een einde te laten komen. Andere scènes die voor de speelduur werden ingekort, waren onder meer Jesse die verder ontspande in zijn hotelkamer voordat hij Walter White ontmoette en een uitgebreide reeks van Jesse en Jane tijdens hun roadtrip. Gilligan bevestigde de verwijderde en verlengde scènes beschikbaar zou zijn als bonus functies voor El Camino ' s home video release.

Muziek

Scoren

"De Breaking Bad [score] is soms heel, heel spaarzaam en ik denk dat de El Camino- score daar trouw aan blijft, maar er is complexiteit en een diepte in de muziek die voller en groter is om meer sonische ruimte te vullen in een theater. Dat was iets waar we zeker naar op zoek waren."

Dave Porter, El Camino- componist

Te regelen El Camino ' s score, de film behield het gebruik van componist Dave Porter, die de muziek gemaakt voor alle elk seizoen van Breaking Bad en Better Call Saul tot op dat moment. Later in het productieproces arriveerde Porter naar schatting zes tot acht weken aan het componeren van de partituur, een veel langer tijdschema vergeleken met de drie tot vier dagen per aflevering voor de twee series. Gezien het langere productieschema verscheen Gilligan vaker in de studio om naar de partituur van Porter te luisteren en ideeën uit te wisselen, iets wat hij tijdens Breaking Bad nog nooit had gedaan . Porter op zijn beurt voelde hij meer middelen om nuance toe te voegen aan had El Camino ' muziek s en werkte met Gilligan om een filmische geluid, dat ook zijn eigen identiteit te kunnen vaststellen bereiken.

Om zijn partituur voor te bereiden, heeft Porter de serie opnieuw bekeken om muzikale aanwijzingen te selecteren die hij opnieuw zou kunnen bekijken voor El Camino . Veel van de terugkerende locaties en personages kregen bijgewerkte thema's; Porter noemde de scènes met de compound, Ed Galbraith en Jane Margolis als voorbeelden. Om de flashback-scènes echter te onderscheiden van de scènes die zich in het heden afspelen, probeerde Porter de minder filmische geluiden uit de originele serie zo goed mogelijk na te bootsen. Hij beschreef zijn belangrijkste doel bij het ontwerpen van het geluid van de film als willen terugkoppelen naar de score die in de serie wordt gebruikt, maar op een manier dat het niet schokkend of misplaatst zou aanvoelen. Om deze reden koos Porter ervoor om geen enkele muzikale verwijzing naar het originele Breaking Bad- themalied te maken; hij vond dat het de reis van Walter White vertegenwoordigde en niet paste in een verhaal dat voornamelijk over Jesse ging.

Porter benaderde de film achtereenvolgens bij het componeren van de partituur, een methode die hij beschreef als uniek voor zijn gebruikelijke proces. Hij arrangeerde de muziek aan het begin van de film om te lijken op die van een aflevering van Breaking Bad voordat hij geleidelijk uniek klonk voor Jesse. Net als bij zijn werk aan beide series, gebruikte zijn partituur een mix van elektronische geluiden en live-instrumentatie. Toen hij de grootste verschillen opmerkte tussen het scoren van Breaking Bad en El Camino, zei Porter dat terwijl de serie verschoof tussen meerdere met elkaar verweven verhaallijnen, de film zich concentreerde op een enkelvoudige boog - de beproevingen van Jesse, die hij beschouwde als het "morele centrum" van de serie. Deze meer lineaire verhaalvertelling bood Porter de mogelijkheid om Jesse's gemoedstoestand verder te verkennen en met zijn geluid te experimenteren. Hij beschreef El Camino ' s inhoud en de daaruit voortvloeiende score als meer 'cerebrale' en 'psychologisch', in plaats van te vertrouwen op 'fast-paced adrenaline'.

Mondo bracht een officiële soundtrack uit op 14 oktober 2020, bijna een volledig jaar na de release van de film. De 26-sporen dubbel-LP gekenmerkt Porter's score en veel van El Camino ' s licentie tracks.

Gelicentieerde nummers

Gelicentieerde tracks werden spaarzaam gebruikt in El Camino . Drie prominente in de uiteindelijke versie waren onder meer "Sharing the Night Together" van Dr. Hook & the Medicine Show, dat Todd in de auto zingt tijdens zijn en Jesse's roadtrip, "Spikey" van Red Snapper, dat speelde tijdens de montage waarin Jesse zoekt Todd's appartement, en " Static on the Radio " van Jim White, dat over de aftiteling liep.

Andere gelicentieerde tracks zijn onder meer:

Marketing

Netflix heeft El Camino: A Breaking Bad Movie officieel aangekondigd op 24 augustus 2019, met de onthulling van de titel, beschrijving, poster, logo, teaser-trailer en de releasedatum van de film op 11 oktober 2019. Dagen eerder had Netflix de film per ongeluk op zijn website vermeld, wat gebruikers snel merkten voordat het werd getrokken. Vanwege het geheim van het project waren zowel fans als critici verrast door de plotselinge aankondiging en door te horen dat de releasedatum eerder zou komen dan verwacht.

Aanhangers

De eerste teaser vrijgegeven tijdens El Camino ' De aankondiging werd gekenmerkt door een scène waarin de DEA ondervraagd Skinny Pete over de verblijfplaats van Jesse Pinkman's. Charles Baker reprised de rol in de eerste glimp van de film van het publiek. Hoewel niet gebruikt in de final cut, sommige critici opgemerkt na de première van de betekenis van de scène in El Camino ' chronologie s, speculeren dat het waarschijnlijk vond plaats kort na Jesse en Skinny Pete uit elkaar gingen. Baker onthulde later dat het originele script de scène van de teaser-trailer niet bevatte.

Netflix bracht zijn eerste trailer uit op 10 september 2019, die uitsluitend bestond uit Breaking Bad- clips op een cover van " Enchanted " van Chloe x Halle . Een tweede teaser, waarin Jesse in de El Camino zat en naar nieuwsberichten van de eerdere gebeurtenissen van de serie op de radio luisterde, debuteerde tijdens de 71e Primetime Emmy Awards- ceremonie op 22 september 2019. Een volledige trailer ging in première op 24 september, 2019, die kijkers hun eerste volledige blik gaf van clips van El Camino, vergezeld van het nummer " Black Water " van Reuben and the Dark .

Voordat El Camino ' premiere, werden drie extra promotionele video's uitgebracht: een teaser clip van Old Joe spreken met Jesse aan de telefoon, een video van Breaking Bad en Better Call Saul leden van de cast te reageren op opmerkingen over de trailer, evenals een twee -minuten achter de schermen featurette. Netflix bracht later op 29 oktober 2019 een uitgebreide 13 minuten durende behind-the-scenes featurette uit met de titel The Road to El Camino .

Het aftellen naar El Camino / Wachten met Huell

Voor de release van El Camino deelden de Twitter-accounts van Breaking Bad en Samsung US een countdown. De promotie, getiteld The Countdown to El Camino, vloeide voort uit de samenwerking van Samsung met Netflix. Het aftellen zou ook beschikbaar zijn als een 62-uur durende livestream op Samsung-televisies voorafgaand aan de release van de film.

De campagne zag de terugkeer van Breaking Bad en Better Call Saul- personage Huell Babineaux, waarbij Lavell Crawford de rol opnieuw vertolkte. Gedurende het aftellen verscheen Huell in verschillende korte video-intermezzo's van hem die ongeduldig in een veilig huis zat, rondslenterde of naar het nieuws keek. Toen het aftellen was afgelopen, liet een video zien hoe Huell het veilige huis verliet. Het personage verscheen uiteindelijk niet in El Camino, maar velen merkten op dat de promotie een antwoord was op een vraag die lang was gesteld door fans van Huells lot nadat Breaking Bad was afgelopen.

Meer dan 3,5 miljoen kijkers keken naar de livestream voordat de film uitkwam. Chemistry, het reclamebureau achter de promotie, diende de campagne later in voor proverweging onder de naam Waiting with Huell . De campagne verdiende Bronze Distinction in Television voor de 12e jaarlijkse Shorty Awards en de Bronze Award voor Branded Entertainment & Content voor de 2020 Clio Awards .

Sneeuwbol: Een Breaking Bad Short

In combinatie met de release van El Camino op AMC, bracht het netwerk op 17 februari 2020 een korte video uit van drie minuten Snow Globe: A Breaking Bad Short . In de korte video, geregisseerd door Eric Schmidt en geschreven door Melissa Ng, speelt Jesse Plemons de hoofdrol als Todd met Laura Fraser die haar stem geeft als Lydia Rodarte-Quayle . De korte film speelt zich af op een bepaald moment voor de gebeurtenissen in de film, en toont Todd die een aangepaste sneeuwbol in elkaar zet met de gelijkenissen van hem en Lydia, terwijl hij haar probeert te bellen om haar te vragen voor een date. El Camino had eerder dezelfde sneeuwbol in de scène wanneer Casey de slaapkamer van Todd inspecteert.

Uitgave

Een oudere man met een wit overhemd en een bruin jasje kijkt weemoedig naar links van de camera.
El Camino markeerde een van Robert Forster 's laatste optredens, aangezien hij stierf op dezelfde dag van de release van de film.

El Camino: A Breaking Bad Movie ging in wereldpremière op 7 oktober 2019 in het Regency Village Theatre in Los Angeles, in aanwezigheid van meerdere castleden van de film Breaking Bad en Better Call Saul . Netflix bracht de film digitaal uit op 11 oktober 2019. El Camino kreeg ook een beperkte bioscooprelease van 11 tot 13 oktober in de Verenigde Staten. Het ging later in première op AMC-televisie op 16 februari 2020, na een complete marathon van de serie op het netwerk.

Op de dag van El Camino ' vrijlating s, Robert Forster, die Ed speelde zowel in de serie en film, stierf aan complicaties van hersenkanker, op de leeftijd van 78. Onder anderen in Hollywood, de cast en crew van Breaking Bad hulde naar hem. Volgens Aaron Paul bekeek Forster de film voor zijn overlijden: "hij was er zo trots op en op mij. Hij belde me om te zeggen dat hij van me hield. Ik voelde dat er iets mis was, maar ik stapte in een vliegtuig en toen ik landde, was hij overleden. Het was ongelooflijk triest om te horen".

kijkerspubliek

Nielsen meldde dat El Camino binnen een dag na de release 2,65 miljoen kijkers trok, met in totaal 6,54 miljoen kijkers tijdens het openingsweekend. Nog eens gemeld dat 8,2 miljoen kijkers een paar minuten naar El Camino keken tijdens de eerste drie dagen van beschikbaarheid. Dit in vergelijking goed op Breaking Bad ' s vijfde seizoen première met 5,9 miljoen kijkers en finale met 10,3 miljoen toen ze voor het eerst uitgezonden op AMC. Na de eerste week van de release maakte Netflix bekend dat meer dan 25 miljoen huishoudens de film hadden gezien.

Voor El Camino ' beperkte theatrale versie s, 12 van de 125 theaters dat de film vertoond meldde een gecombineerde bruto van $ 40.000, een gemiddelde van $ 3333 per locatie. TheWrap berekende dat als El Camino een behoorlijke brede bioscooprelease had gekregen en dat elke gerapporteerde kijker een kaartje had gekocht voor de gemiddelde pr om het te zien, het dat weekend waarschijnlijk de kassa had kunnen halen. Maanden later trok El Camino 774.000 kijkers voor zijn AMC-televisiepremière.

Thuismedia

El Camino ontving zijn eerste homevideo-release op 13 oktober 2020, als een dvd / Blu-ray- combo verpakt in een limited edition steelbook van Sony Pictures Home Entertainment . Functies exclusief voor de Blu-ray bestonden uit een commentaartrack van Vince Gilligan en Aaron Paul, verwijderde en uitgebreide scènes, een gag-reel en scènestudies met Gilligan. Andere functies op zowel de Blu-ray als de dvd waren een commentaartrack van meerdere leden van de cast en crew, een documentaire achter de schermen, promotionele teasers en trailers en ontwerpgalerijen voor visuele effecten.

Ontvangst

kritische reactie

Op de beoordeling aggregator website Rotten Tomatoes, El Camino: Een Breaking Bad Movie heeft een goedkeuring rating van 91% op basis van 129 beoordelingen, met een gemiddelde score van 7,3 / 10. De kritische consensus luidt: "Vermakelijk, zo niet essentieel, El Camino voegt een bevredigende late coda toe aan het Breaking Bad- verhaal - geleid door een carrière-beste prestatie van Aaron Paul". Metacritic, dat een gewogen gemiddelde gebruikt, gaf El Camino een score van 72 op 100 op basis van 34 critici, wat wt op "over het algemeen gunstige beoordelingen".

Aaron Paul's optreden als Jesse Pinkman werd bijna unaniem geprezen. Judy Berman of Time noemde zijn vertolking "hypnotiserend", daarbij verwijzend naar Paul's gemak bij het "volledig opnieuw bewonen van een rol die hij al jaren niet had gespeeld ... stuwde hem door de finale". Liz Shannon Miller legde in haar recensie van The Verge uit dat "[Pauls] werk in El Camino onthutsend is, gezien de hoge moeilijkheidsgraad die gepaard gaat met het moeten spelen van zoveel variaties van dit personage" en volgde dit door te zeggen "wat maakt El Camino zo boeiend is de manier waarop het zich bezighoudt met hoe hij is veranderd sinds die vroege dagen". In contrast, GQ ' s David Levesley voelde El Camino heeft volledige potentieel Paul's niet te gebruiken, te zeggen dat 'zonder acteurs stuiteren, de film vaak niet weet wat te doen met hem.' Jesse Plemons' represaille van Todd Alquist kreeg ook positieve recensies, waarbij Daniel Fienberg van The Hollywood Reporter zei: "Plemons kreeg nooit het respect dat hij verdiende ... en dit zou een goed moment kunnen zijn om goed te genieten van wat een vreemde en vreselijke kerel Todd was" .

Vince Gilligan's richting werd op dezelfde manier geprezen. Fienberg noemde Gilligan "een precieze en gecompliceerde visuele stylist ... de opvatting van Breaking Bad als een moderne western is nog nooit zo duidelijk gearticuleerd en uitgevoerd". Hij gecrediteerd ook cameraman Marshall Adams, editor Skip Macdonald en componist Dave Porter, die allemaal werkten aan Breaking Bad en Better Call Saul, voor het helpen van El Camino "terug te keren naar de grammatica van de originele show". Schrijven voor Entertainment Weekly, criticus Darren Franich genaamd Gilligan's style "energieke" en prees de grotere budget lijnen wordt toegepast "meer om met hoge angst dan flashy pyrotechniek", daarbij verwijzend naar El Camino ' cinematografie s, bewerken en montages als voorbeelden. Erik Adams van The AV Club vond de westerse beelden een beetje "onhandig opgesteld", maar prees de schaal van de film.

Als een Breaking Bad- vervolg

Vanuit een verhalend perspectief prezen verschillende critici El Camino als een voortzetting van Breaking Bad . Alan Sepinwall van Rolling Stone verklaarde dat "als de conclusie [ Breaking Bad ] een fout had ... het is dat Jesse een beetje achterbleef. Tegen het einde van El Camino is dat niet langer het geval". The Daily Beast ' s Melissa Leon is overeengekomen, en zei dat " Breaking Bad bedenker Vince Gilligan's meditatieve neo-westerse El Camino hecht coda aan het verhaal van Jesse's, waarin de emotionele (en fysieke) littekens Walt liet hem om mee te leven". Met betrekking tot de chronologie van de film uit de voorgaande serie, merkte Steve Greene van IndieWire op : "Hoewel het spook van Jesse's voormalige partners El Camino achtervolgt, houdt Gilligan effectief de aandacht van het publiek vast om ze op het heden gericht te houden". Toen Roxanne Sancto van Little White Lies de film vergeleek met andere voortzettingsprojecten voor franchises, zei dat "spin-offs van films een gevaarlijke trend zijn geworden die vaak eindigt in teleurstelling ... de balans moet precies goed zijn en gelukkig moet de maker Vince Gilligan heeft het voor elkaar gekregen met El Camino ".

Hoewel veel critici El Camino leuk vonden, zagen sommigen het ook als niet essentieel voor de algemene boog van de serie. Josh Spiegel van /Film schreef dat "als je van Breaking Bad hield ... je je misschien hebt afgevraagd: 'Wat zal er nu met Jesse Pinkman gebeuren?' Het is niet eens dat Vince Gilligan het beantwoorden van die vraag een slecht idee was. Het is dat een twee uur durende versie van dat antwoord, hoe mooi het er ook uitziet en zo goed geacteerd als het is, totaal overbodig was". Angie Han van Mashable voegde toe: "Er is niets aan El Camino dat essentieel is; hoewel het je herinneringen aan de originele serie niet zal aantasten, zal het ze ook niet herkaderen of verbeteren". Franich vergeleek El Camino met een speciale tv-reünie en noemde het "een speels project, erg leuk, niet altijd nodig". Minder complimenteus was Hugh Montgomery van de BBC, die het beschreef als "een franchise-uitbreiding die zo lui en leeg is als alles wat op het grote scherm is bedacht". Alissa Wilkinson van Vox redeneerde echter dat het plezier van El Camino "komt door het opnieuw zien van je favoriete personages, niet om eindelijk ontbrekende stukken op te lossen die je zes jaar lang hebben gekweld".

Critici merkten ook op dat het noodzakelijk was om de hele serie te hebben gezien voordat ze de film bekeken. Brian Tallerico van RogerEbert.com schreef: "Als je niet weet wat er in de AMC-hit is gebeurd, wees dan gewaarschuwd dat El Camino je hand niet vasthoudt. Het is niet ontworpen om als een op zichzelf staande film te bestaan, maar als iets dat na de einde van seizoen vijf". Richard Roeper van Chicago Sun-Times was het daarmee eens en zei: "Je zult net zo verloren zijn als Badger zonder Skinny Pete als je dit scherpe en meeslepende vervolg probeert te bekijken zonder de serie te hebben gezien". Toen hij sprak over welk publiek van de film zou genieten, merkte Vadim Rizov van Sight & Sound op dat " El Camino alleen zal werken voor fans die zich kunnen herinneren wie al deze bekende gezichten zijn - de nostalgische aantrekkingskracht en de mogelijkheid om opnieuw verbinding te maken worden soms herhaald in dialoog, het meeste van het vermijden van de belachelijke uiteenzetting, maar buitenstaanders zullen verbterd zijn".

lofbetuigingen

Lt met prijzen en nominaties ontvangen door El Camino
Pr Datum van ceremonie Categorie genomineerden Resultaat Scheidsrechters
Cinema Audio Society Awards 25 januari 2020 Uitstekende prestatie bij het mixen van geluid voor televisiefilms of gelimiteerde series Phillip W. Palmer, Larry B. Benjamin,Kevin Valentine, Greg Hayes, Chris Navarro en Stacey Michaels genomineerd
Critics' Choice Television Awards 12 januari 2020 Beste film gemaakt voor televisie El Camino: A Breaking Bad Movie Won
Beste mannelijke bijrol in een film/miniserie Jesse Plemons genomineerd
Directors Guild of America Awards 25 januari 2020 Uitstekende regie – Films voor televisie en gelimiteerde series Vince Gilligan genomineerd
Primetime Creative Arts Emmy Awards 16 september 2020 Uitstekende beeldbewerking met één camera voor een beperkte serie of film Macdonald overslaan genomineerd
Uitstekende geluidsmix voor een gelimiteerde serie of film Phillip W. Palmer, Larry Benjamin,Kevin Valentineen Stacy Michaels genomineerd
19 september 2020 Uitstekende geluidsbewerking voor een gelimiteerde serie, film of special Nick Forshager, Todd Toon, Kathryn Madsen, Jane Boegel, Luke Gibleon, Jason Tregoe Newman, Bryant J. Fuhrmann, Jeff Cranford, Gregg Barbanell en Alex Ullrich genomineerd
Uitstekende televisiefilm El Camino: A Breaking Bad Movie genomineerd
Producers Guild of America Awards 18 januari 2020 Uitstekende producent van gestreamde of uitgezonden films Mark Johnson, Melissa Bernstein,Charles Newirth,Vince Gilligan,Aaron Paulen Diane Mercer genomineerd
Satelliet Awards 19 december 2019 Beste Acteur - Miniserie of Televisiefilm Aaron Paul genomineerd
Beste film gemaakt voor televisie El Camino: A Breaking Bad Movie Won
Saturn Awards 26 oktober 2021 Beste actie- of avonturenfilm El Camino: A Breaking Bad Movie In afwachting
Beste Acteur in een Film Aaron Paul In afwachting
Writers Guild of America Awards 1 februari 2020 Lange vorm – aangepast Vince Gilligan genomineerd

Toekomst

Zowel Vince Gilligan als Aaron Paul beschouwden El Camino als de juiste afsluiting van het verhaal van Jesse Pinkman, en geen van beiden had onmiddellijke plannen voor een vervolg na de release van de film. Speculerend over Jesse's nieuwe leven in Haines, Alaska na de gebeurtenissen van El Camino, vermoedde Gilligan dat Jesse "van de brouwerij zou genieten en misschien een baan zou krijgen bij de skifabrikant ... de zeer aardige mensen van Alaska zouden hem verwelkomen in de gemeenschap" . Paul geloofde dat Jesse "zijn neus schoon zal houden. Hij heeft nogal wat geld bij de hand. En hij zal een heel bescheiden levensstijl leiden. Hij verhuist naar een heel kleine plaats in Alaska, dus hij heeft niet alle zoveel geld. Hij weet hoe hij met zijn handen moet werken, en dus moet hij die vaardigheden gewoon opfrissen en de artiest worden die hij altijd had moeten zijn".

Gilligan noch Paul sluiten echter de mogelijkheid van een vervolgfilm op El Camino definitief uit . Gilligan sprak de wens uit om een ​​nieuw verhaal te creëren buiten het Breaking Bad- universum zodra hij hielp het laatste seizoen van Better Call Saul af te maken, maar gaf aan een kleine kans te hebben om terug te keren naar Jesse's verhaallijn als iedereen nog interesse had. Hij suggereerde dat een mogelijk vervolg in Haines zou kunnen plaatsvinden. Paul zei dat hij geïnteresseerd zou zijn om Jesse weer te spelen als Gilligan voelde dat hij meer verhaal te vertellen had, maar betwijfelde ten zeerste of een dergelijk scenario zou kunnen plaatsvinden, aangezien de film het personage een bevredigend einde gaf. Hoewel hij het idee warm maakte om Jesse's avonturen in Alaska te zien, wees hij ook het vooruitzicht van een nieuw Breaking Bad- seizoen af ​​dat zich op hem zou concentreren. Bovendien verklaarde Paul dat hij elke rol die Gilligan hem aanbood zou accepteren, of die nu gerelateerd was aan Breaking Bad of niet, en dat zijn terugkeer naar het personage de betrokkenheid van Gilligan vereiste.

Opmerkingen:

Referenties

Externe links