Honingdauw (secretie) -Honeydew (secretion)

Van Wikipedia, de gratis encyclopedie
Een bladluis produceert honingdauw voor een mier in een voorbeeld van mutualistische symbiose .
Honingdauwdruppels op bladeren

Honingdauw is een suikerrijke, kleverige vloeistof die wordt afgescheiden door bladluizen en sommige schildluizen als ze zich voeden met plantensap . Wanneer hun monddeel het floëem binnendringt, wordt de suikerachtige vloeistof onder hoge druk uit de anus van de bladluis geperst . Honingdauw komt vooral veel voor als afscheiding bij hemiptera - insecten en is vaak de basis voor trofobiose . Sommige rupsen van Lycaenidae- vlinders en sommige motten produceren ook honingdauw.

Honingdauw producerende insecten, zoals krekels, doorboren floëemkanalen om toegang te krijgen tot het suikerrijke sap. Het sap blijft bloeden nadat de insecten zijn verhuisd, waardoor een witte suikerkorst achterblijft die manna wordt genoemd. Mieren verzamelen of "melken" honingdauw rechtstreeks van bladluizen en andere honingdauwproducenten, die profiteren van hun aanwezigheid omdat ze roofdieren zoals lieveheersbeestjes of parasitaire wespen verdrijven - zie Crematogaster peringueyi . Dieren en planten in een wederzijds symbiotische opstelling met mieren worden Myrmecophiles genoemd .

In Madagaskar is het bekend dat sommige gekkosoorten in de geslachten Phelsuma en Lygodactylus platachtige plant-hoppers op boomstammen van onderaf benaderen en hen ertoe aanzetten honingdauw uit te scheiden door met hun hoofd te knikken. De plantentrechter heft dan zijn buik op en scheidt een druppel honingdauw bijna recht op de snuit van de gekko uit.

Honingdauw kan op veel sierplanten roetdauw veroorzaken — een vloek voor tuinders . Het vervuilt ook voertuigen die onder bomen geparkeerd staan ​​en kan dan moeilijk van glas en carrosserie te verwijderen zijn. Honingdauw wordt ook uitgescheiden door bepaalde schimmels, met name moederkoren . Honingdauw wordt verzameld door bepaalde soorten vogels, muggen, wespen, angelloze bijen en honingbijen, die het verwerken tot een donkere, sterke honing ( honingdauwhoning ). Dit wordt zeer gewaardeerd in delen van Europa en Azië vanwege zijn befaamde medicinale waarde. Parachartergus fraternus, een eusociale wespensoort, verzamelt honingdauw om aan hun groeiende larven te voeden. Recent onderzoek heeft ook het gebruik van honingdauw gedocumenteerd door meer dan 40 soorten wilde, inheemse, meestal solitaire bijen in Californië.

Religie en mythologie

In de Noorse mythologie valt dauw van de es Yggdrasil op de aarde, en volgens het Proza Edda - boek Gylfaginning, "is dit wat mensen honingdauw noemen en daaruit voeden de bijen."

In de Griekse mythologie druipt méli, of "honing", van de manna-as ( Fraxinus ornus ), waarmee de Meliae, of " esboomnimfen ", de kindergod Zeus op het eiland Kreta verzorgden (zoals in de Hymne aan Zeus door Callimachus ).

Honingdauw wordt verwezen in de laatste regels van het gedicht Kubla Khan van Samuel Coleridge, misschien vanwege de mythologische connotaties:

En allen die het hoorden zouden hen daar moeten zien,
En allen zouden moeten huilen: Pas op! Pas op!
Zijn flitsende ogen, zijn zwevende haar!
Weef driemaal een cirkel om hem heen,
en sluit je ogen met heilige angst,
want hij heeft gevoed met honingdauw,
en dronk de melk van het parad.

In de Hebreeuwse Bijbel worden de Israëlieten, terwijl ze door de woestijn dwalen na de Exodus, op wonderbaarlijke wijze voorzien van een substantie, manna, die soms wordt geassocieerd met honingdauw. Exodus 16:31 geeft een beschrijving: "het was als korianderzaad, wit, en de smaak ervan was als wafels gemaakt met honing."

Nectar producerende bomen

Honingdauwplas onder een boom

Eucalyptus

In eucalyptusbossen neemt de productie van zowel honingdauwnectar als manna toe in de lente en de herfst. Eucalyptus kan zelfs meer manna produceren dan honingdauwnectar. De suikerzweefbuidelrat eet beide en likt de nectar van takken. Andere soorten die door de nectar worden aangetrokken, zijn het zweefvliegtuig van de veerstaart, de phascogale met de borstelstaart en de bruine antechinus . De meeste bomen kunnen geen sap produceren als het floëemkanaal beschadigd raakt door mechanische processen.

datums

De Ommatissus lybicus wordt aangetrokken door bepaalde cultivars van de dadelpalm . De honingdauwproducerende insecten gaven de voorkeur aan de Medjhool- variëteit boven de Deglet Noor in Israël, waar ze zijn waargenomen in de Arava-vallei . Zeer dichte insectenpopulaties kunnen enkele nadelige effecten hebben. Er zijn verschillende methoden bestudeerd om de insecten te bestrijden, waaronder natuurlijke en chemische.

Tamarisk

Twee schaalinsecten in de Sinaï, Trabutina mannipara en Najacoccus serpentinus voeden zich met Tamarisk-bomen . Ze scheiden een suikerachtige nectar af die wit wordt als deze hard wordt, en lijkt op bepaalde witachtige vlokken die in de Hebreeuwse geschriften worden beschreven .

Zie ook

Referenties

Externe links

  • Media met betrekking tot honingdauw op Wikimedia Commons