Joodse wijk (diaspora) -Jewish quarter (diaspora)

Van Wikipedia, de gratis encyclopedie
Een aquarel uit 1880 van het Romeinse getto door Ettore Roesler Franz .

In de Joodse diaspora is een Joodse wijk (ook bekend als jewry, juiverie, Judengasse, Jewynstreet of protoghetto ) het gebied van een stad die traditioneel door Joden wordt bewoond . Joodse wijken, zoals de Joodse getto's in Europa, waren vaak de uitlopers van gescheiden getto's die waren ingesteld door de omringende christelijke autoriteiten. Een Jiddische term voor een Joodse wijk of buurt is "Di yiddisje gas" ( Jiddisch : די ייִדישע גאַס), of "De Joodse wijk." Terwijl ze in Ladino zijn, staan ​​ze bekend als maalé yahudí, wat "De Joodse wijk" betekent.

Veel steden in Europa en het Nabije Oosten hadden ooit een historische Joodse wijk en sommige hebben die nog steeds. De geschiedenis van de Joden in Irak is gedocumenteerd vanaf de tijd van de Babylonische ballingschap in 586 v.Chr. Iraakse joden vormen een van 's werelds oudste en historisch meest belangrijke joodse gemeenschappen.

Joodse wijken in Europa bestonden om een ​​aantal redenen. In sommige gevallen wilden de christelijke autoriteiten de joden scheiden van de christelijke bevolking, zodat christenen niet door hen "besmet" zouden worden of om de joden psychologisch onder druk te zetten om zich tot het christendom te bekeren. Vanuit joods oogpunt bood concentratie van joden in een beperkt gebied een zekere mate van bescherming tegen invloeden van buitenaf of geweld van het gepeupel. In veel gevallen hadden bewoners hun eigen rechtssysteem. Toen politieke autoriteiten een gebied aanwezen waar Joden wettelijk verplicht waren te wonen, werden dergelijke gebieden gewoonlijk getto's genoemd en gingen ze meestal gepaard met vele andere handicaps en vernederingen. De gekozen gebieden bestonden meestal uit de meest ongewenste gebieden van een stad. In de 19e eeuw werden Joodse getto's geleidelijk afgeschaft en werden hun muren afgebroken, hoewel sommige gebieden van Joodse concentratie bleven bestaan. In sommige steden verwijzen Joodse wijken naar gebieden waar in het verleden Jodenconcentraties waren. Veel kaarten van Spaanse steden markeren bijvoorbeeld een "Joodse wijk", hoewel Spanje al meer dan 500 jaar geen significante Joodse bevolking heeft gehad.

In de loop van de Tweede Wereldoorlog herstelde nazi-Duitsland echter Joodse getto's in het door de nazi's bezette Europa (dat zij Joodse wijken noemden) met het oog op segregatie, vervolging, terreur en uitbuiting van Joden, voornamelijk in Oost-Europa. Volgens de archieven van de USHMM "vesten de Duitsers alleen al in het door Duitsland bezette en geannexeerde Polen en de Sovjet-Unie minstens 1.000 getto's."

Europa

De Josefov van Praag, die tussen 1893 en 1913 werd gesloopt.
Het getto van Warschau in mei 1941.
Joodse wijk van Třebíč, Tsjechië .
De ingang, genaamd de "Port de la Calandre", naar de Joodse wijk in Avignon, Frankrijk .
Synagoge in de Joodse wijk van Troyes, Frankrijk .
Joodse begraafplaats van Legnica, Polen .
Joodse wijk van Caltagirone, Italië
Oostenrijk
Wit-Rusland
  • Dziatlavagetto van Zhetel
  • MinskGetto van Minsk (ongeveer 100.000 Joden, lokale en die, gedeporteerd uit Oostenrijk, Duitsland en Tsjechië), tijdens de Tweede Wereldoorlog
België
Tsjechische Republiek
Frankrijk
Duitsland
Griekenland
Hongarije
Italië
Nederland
Polen
Portugal
Roemenië
Spanje
Kalkoen
Verenigd Koninkrijk

Afrika

El Ghriba, Djerba- eiland, Tunesië.
Artefacten uit de Joodse wijk, Casablanca, Marokko .
Egypte
  • Caïro - Harat Al-Yahud Al-Qara'In en Harat Al-Yahud
Marokko
Tunesië

Azië

China
  • Shanghai - getto van Shanghai, een tijdelijk Joods toevluchtsoord tijdens de Tweede Wereldoorlog.
India
Libanon
Kalkoen
Irak
Syrië
  • Damascus - Harat Al Yehud, een onlangs gerestaureerde toeristische bestemming die populair was onder Europeanen vóór het uitbreken van de Syrische burgeroorlog, waar vakantiegangers in de buurt kunnen verblijven en voormalige huizen van de volledig verdwenen oude Joodse gemeenschap kunnen verfraaien.

Amerika

Argentinië
Brazilië
Venezuela
  • Caracas — San Bernardino, Los Chorros, Altamira, Los Caobos en Sebucán
Mexico
Verenigde Staten
Canada

Andere regio's

In Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika zijn er een aantal buurten of kleine steden, over het algemeen in grote steden of afgelegen gemeenschappen daarvan, waar grote concentraties Joodse inwoners wonen, veel op de manier van oude Joodse wijken of andere etnische enclaves, maar zonder exclusieve Joodse bevolking.

Referenties

Externe links