Hoofdpagina -Main Page

Van Wikipedia, de gratis encyclopedie

Uit het aanbevolen artikel van vandaag

springbok

De springbok ( Antidorcas marsupialis ) is een middelgrote antilope die vooral voorkomt in de droge gebieden van zuidelijk en zuidwestelijk Afrika. Een slanke, langbenige runderen, bereikt 71-86 cm (28-34 inch) bij de schouder en weegt tussen 27 en 42 kg (60 en 93 lb). Beide geslachten hebben een paar lange zwarte hoorns die naar achteren buigen, een wit gezicht, een donkere streep die van de ogen naar de mond loopt, een lichtbruine vacht met een roodbruine streep en een witte stuitflap . Voornamelijk browsen bij zonsopgang en zonsondergang, kan het jarenlang zonder drinkwater leven, levend van sappige vegetatie . Broedpieken in het regenseizoen, wanneer er meer voedsel is. Een enkel kalf wordt gespeend als het bijna zes maanden oud is en verlaat zijn moeder een paar maanden later. Springbokkenkuddes in de Kalahari -woestijn en de halfdroge Karoo trokken vroeger in groten getale over het platteland. Deze antilopensoort is een van de weinige met een groeiende populatie. De springbok is het nationale dier van Zuid-Afrika. ( Volledig artikel... )

Wist je dat ...

Vlag van Gdansk
Vlag van Gdansk

In het nieuws

Ayman al-Zawahiri in 2001
Ayman al-Zawahiri

Op deze dag

7 augustus : Dag van Tasu'a (sjiitische islam, 2022); Tisha B'Av (jodendom, 2022); Assyrische Martelarendag ( 1933 )

Amerikaanse mariniers waden aan wal op het eiland Tulagi
Amerikaanse mariniers waden aan wal op het eiland Tulagi

De uitgelichte foto van vandaag

1793 Franse munt van 24 livre

De livre ( Frans voor ' pond ') was de munteenheid van het Koninkrijk Frankrijk en zijn voorganger West-Francië van 781 tot 1794. Er bestonden verschillende livres, sommige gelijktijdig. De livre verwees naar zowel rekeneenheden als munten. De laatste bankbiljetten en munten van de livre werden uitgegeven in jaar II van de revolutionaire Franse Eerste Republiek (1794). In 1795 werd de frank ingevoerd en in 1803 werd de eerste munt van één frank geslagen. Het woord livre bleef bestaan; tot het midden van de 19e eeuw werd het onverschillig gebruikt naast het woord franc, vooral om grote bedragen en transacties in verband met onroerend goed uit te drukken (zoals onroerend goed, inkomen uit onroerend goed of vee). Deze munt van 24 livre werd geslagen in Lille in 1793, onder de Eerste Republiek, en maakt nu deel uit van de National Numismatic Collection van het Smithsonian Institution . Op de voorzijde staat een afbeelding van een gevleugeld genie van de Franse beeldhouwer Augustin Dupré .

Muntontwerptegoed: Paris Mint en Augustin Dupré ; gefotografeerd door de National Numismatic Collection

Andere delen van Wikipedia

  • Communityportaal – De centrale hub voor redacteuren, met bronnen, links, taken en aankondigingen.
  • Dorpspomp - Forum voor discussies over Wikipedia zelf, inclusief beleid en technische problemen.
  • Site nieuws - Bronnen van nieuws over Wikipedia en de bredere Wikimedia-beweging.
  • Theehuis - Stel basisvragen over het gebruik of bewerken van Wikipedia.
  • Helpdesk – Stel vragen over het gebruiken of bewerken van Wikipedia.
  • Reference desk – Stel onderzoeksvragen over encyclopedische onderwerpen.
  • Inhoudsportalen - Een unieke manier om door de encyclopedie te navigeren.

De zusterprojecten van Wikipedia

Wikipedia is geschreven door vrijwillige redacteuren en wordt gehost door de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie die ook een reeks andere vrijwilligersprojecten organiseert :

Wikipedia-talen