Moravië -Moravia

Van Wikipedia, de gratis encyclopedie

Moravië
Morava
De stad Mikulov
De stad Mikulov

CZ-cleneni-Morava-wl.png
Moravië (groen) ten opzichte van de huidige regio's van Tsjechië
Locatie van Moravië in de Europese Unie
Locatie van Moravië in de Europese Unie
Coördinaten: 49,5 ° N 17 ° E Coördinaten : 49,5 ° N 17 ° E 49°30′N 17°00′E /  / 49,5; 1749°30′N 17°00′E /  / 49,5; 17
Land Tsjechische Republiek
Regio's Moravisch-Silezië, Olomouc, Zuid-Moravië, Vysočina, Zlín, Zuid-Boheems, Pardubice
eerst genoemd 822
geconsolideerd 833
voormalige hoofdstad Brno (1641-1948)
Brno, Olomouc (tot 1641), Velehrad (9e eeuw)
Grote steden Brno, Ostrava, Olomouc, Zlín, Jihlava
Gebied
• Totaal 22.348,87 km 2 (8.628,95 vierkante mijl)
Bevolking
• Totaal 3.100.000
Demonym(s) Moravisch
Tijdzone UTC+1 ( CET )
• Zomer ( DST ) GMT + 2 ( CEST )

Moravië ( / m ə ˈ r v i ə / mə- RAY -vee-ə, ook UK : / m ɒ ˈ - / morr- AY -, US : / m ɔː ˈ -, m ˈ - / mor- AY -, moh- RAY - ; Tsjechisch : Morava [ˈmorava] ( luister ) ; Duits : Mähren [ˈmɛːʁən] ( luister ) ; Pools : Morawy [mɔˈravɨ] ; Silezisch : Morawa ; Latijn : Moravië ) is een historische regio in het oosten van Tsjechië en een van de drie historische Tsjechische landen, met Bohemen en Tsjechisch Silezië .

Het middeleeuwse en vroegmoderne markgraafschap Moravië was een kroonland van de Landen van de Boheemse Kroon van 1348 tot 1918, een keizerlijke staat van het Heilige Roomse Rijk van 1004 tot 1806, een kroonland van het Oostenrijkse rijk van 1804 tot 1867, en een deel van Oostenrijk-Hongarije van 1867 tot 1918. Moravië was een van de vijf landen van Tsjechoslowakije, gesticht in 1918. In 1928 werd het samengevoegd met Tsjechisch Silezië en vervolgens ontbonden in 1949 tijdens de afschaffing van het landsysteem na de communistische staatsgreep 'état .

Het gebied van 22.623,41 km 2 herbergt meer dan 3 miljoen mensen. De mensen worden van oudsher Moraviërs genoemd, een subgroep van Tsjechen, de andere groep wordt Bohemians genoemd . Moravië was ook de thuisbasis van een grote Duitstalige bevolking tot hun verdrijving in 1945 . Het land dankt zijn naam aan de rivier de Morava, die van noord naar zuid loopt en de belangrijkste waterloop is. De grootste stad en historische hoofdstad van Moravië is Brno . Voordat Olomouc tijdens de Dertigjarige Oorlog door het Zweedse leger werd geplunderd, was het de hoofdstad van Moravië en het is nog steeds de zetel van het rooms-katholieke aartsbisdom Olomouc .

Toponymie

De regio en het voormalige markgraafschap Moravië, Morava in het Tsjechisch, is vernoemd naar de belangrijkste rivier de Morava . Er wordt getheoretiseerd dat de naam van de rivier is afgeleid van Proto-Indo-Europese * mori : "wateren", of zelfs een woord dat water of een moeras aanduidt .

De Duitse naam voor Moravië is Mähren, van de Duitse naam March van de rivier . Dit zou een andere etymologie kunnen hebben, aangezien mars een term is die in de Middeleeuwen werd gebruikt voor een buitengebied, een grens of een grens (vgl. Engelse mars ).

Geografie

Moravië beslaat het grootste deel van het oostelijke deel van Tsjechië. Het Moravische grondgebied is van nature sterk bepaald, namelijk het stroomgebied van de Morava, met een sterk effect van bergen in het westen ( de facto de belangrijkste Europese continentale kloof ) en gedeeltelijk in het oosten, waar alle rivieren ontspringen .

Moravië neemt een uitzonderlijke positie in in Centraal-Europa. Alle hooglanden in het westen en oosten van dit deel van Europa lopen van west naar oost en vormen daarom een ​​soort filter, waardoor noord-zuid of zuid-noord beweging moeilijker wordt. Alleen Moravië met de depressie van de meest westelijke Outer Subcarpathia, 14-40 kilometer (8,7-24,9 mi) breed, tussen het Boheemse Massief en de Outer Western Karpaten (die de meridiaan onder een constante hoek van 30 ° vastgrijpen ), biedt een comfortabele verbinding tussen de Donau- en Poolse regio's, en dit gebied is dus van groot belang in termen van de mogelijke migratieroutes van grote zoogdieren - zowel wat betreft periodiek terugkerende seizoensmigraties veroorzaakt door klimatologische schommelingen in de prehistorie, toen de permanente vestiging begon.

Glooiende heuvels van het Králický Sněžník- massief, Horní Morava, vlakbij de grens met Bohemen
Šance Dam op de Ostravice-rivier in de Moravische-Silezische Beskiden ; de rivier vormt de grens met Silezië .

Moravië grenst aan Bohemen in het westen, Neder-Oostenrijk in het zuidwesten, Slowakije in het zuidoosten, heel binnenkort Polen in het noorden en Tsjechisch Silezië in het noordoosten. De natuurlijke grens wordt gevormd door het Sudetengebergte in het noorden, de Karpaten in het oosten en de Boheems-Moravische Hooglanden in het westen (de grens loopt van Králický Sněžník in het noorden, over Suchý vrch, over de Hooglanden van Svratka en de Hooglanden van Javořice naar tripoint nabij Slavonice in het zuiden). De rivier de Thaya meandert langs de grens met Oostenrijk en het drielandenpunt Moravië, Oostenrijk en Slowakije ligt aan de samenvloeiing van de rivieren Thaya en Morava. De noordoostelijke grens met Silezië loopt gedeeltelijk langs de rivieren Moravice, Oder en Ostravice . Tussen 1782 en 1850 omvatte Moravië (ook bekend als Moravië-Silezië ) ook een klein deel van de voormalige provincie Silezië - het Oostenrijkse Silezië (toen Frederik de Grote het grootste deel van het oude Silezië annexeerde (het land van de bovenste en middelste rivier de Oder) naar Pruisen, het zuidelijkste deel van Silezië bleef bij de Habsburgers ).

Tegenwoordig omvat Moravië de regio Zuid-Moravië, de regio Zlín, de overgrote meerderheid van de regio Olomouc, de zuidoostelijke helft van de regio Vysočina en delen van de regio's Moravië-Silezië, Pardubice en Zuid-Bohemen .

Geologisch beslaat Moravië een overgangsgebied tussen het Boheems Massief en de Karpaten (van noordwest naar zuidoost), en tussen het Donaubekken en de Noord-Europese vlakte (van zuid naar noordoost). De belangrijkste geomorfologische kenmerken zijn drie brede valleien, namelijk de Dyje-Svratka-vallei ( Dko-svratecký úval ), de Hoge Morava-vallei ( Honomoravský úval ) en de Beneden-Moravische vallei ( Dolnomoravský úval ). De eerste twee vormen het meest westelijke deel van de Buiten-Subkarpaten, de laatste is het meest noordelijke deel van het Weense Bekken . De valleien omringen het lage bereik van de Midden-Moravische Karpaten . De hoogste bergen van Moravië liggen aan de noordgrens in Hrubý Jeseník, de hoogste top is Praděd (1491 m). De op een na hoogste is het massief van Králický Sněžník (1424 m) de derde zijn de Moravische-Silezische Beskiden in het uiterste oosten, met Smrk (1278 m), en dan naar het zuiden vanaf hier Javorníky (1072). De Witte Karpaten langs de zuidoostelijke grens stijgen tot 970 m bij Velká Javořina . De ruime, maar gematigde Boheems-Moravische Hooglanden in het westen bereiken 837 m bij Javořice .

Het riviersysteem van Moravië is zeer samenhangend, aangezien de grens van het gebied vergelijkbaar is met het stroomgebied van de rivier de Morava, en dus wordt bijna het hele gebied uitsluitend door een enkele stroom afgevoerd. Veruit grootste zijrivieren van Morava zijn Thaya (Dyje) van rechts (of west) en Bečva (oost). Morava en Thaya ontmoeten elkaar op het meest zuidelijke en laagste (148 m) punt van Moravië. Kleine perifere delen van Moravië behoren tot het stroomgebied van Elbe, Váh en vooral Oder (het noordoosten). De waterscheidingslijn die van west naar noord en oost langs de grens van Moravië loopt, maakt deel uit van de Europese waterscheiding . Eeuwenlang zijn er plannen geweest om een ​​waterweg door Moravië aan te leggen om de rivieren Donau en Oder te verbinden, via de natuurlijke route door de Moravische Poort .

Geschiedenis

Prehistorie

Venus van Vestonice, het oudste nog bestaande keramische beeldje ter wereld
Pálava bergen met Věstonice Reservoir, gebied van paleolithische nederzetting

Bew van de aanwezigheid van leden van het menselijke geslacht, Homo, dateert van meer dan 600.000 jaar in het paleontologische gebied van Stránská skála .

Aangetrokken door geschikte leefomstandigheden, vestigden vroegmoderne mensen zich in de regio in de paleolithische periode. De archeologische vindplaats Předmostí ( Cro-magnon ) in Moravië is tussen de 24.000 en 27.000 jaar oud. Grotten in Moravský kras werden gebruikt door mammoetjagers . Venus van Dolní Věstonice, de oudste keramische figuur ter wereld, werd gevonden bij de opgraving van Dolní Věstonice door Karel Absolon .

Romeinse tijd

Rond 60 voor Christus trokken de Keltische Volcae- mensen zich terug uit de regio en werden opgevolgd door de Germaanse Quadi . Sommige van de gebeurtenissen van de Marcomannenoorlogen vonden plaats in Moravië in 169-180 na Christus. Nadat de oorlog de zwakte van de noordelijke grens van Rome aan het licht had gebracht, was de helft van de Romeinse legioenen (16 van de 33) langs de Donau gestationeerd . Als reactie op een toenemend aantal Germaanse kolonisten in grensregio's zoals Pannonia, Dacia, vestigde Rome twee nieuwe grensprovincies aan de linkeroever van de Donau, Marcomannia en Sarmatia, waaronder het huidige Moravië en West- Slowakije .

In de 2e eeuw na Christus stond een Romeins fort op de wijnheuvel bekend als Duits: Burgstall en Tsjechisch : Hradisko (" heuvelfort "), gelegen boven het voormalige dorp Mušov en boven de huidige badplaats Pasohlávky . Tijdens het bewind van keizer Marcus Aurelius werd het 10e Legioen toegewezen om de Germaanse stammen te controleren die waren verslagen in de Marcomannenoorlogen. In 1927 begon de archeoloog Gnirs, met de steun van president Tomáš Garrigue Masaryk, met onderzoek op de site, gelegen op 80 km van Vindobona en 22 km ten zuiden van Brno. De onderzoekers vonden overblijfselen van twee gemetselde gebouwen, een praetorium en een balneum ("bad"), waaronder een hypocaustum . De ontdekking van bakstenen met het stempel van de Legio X Gemina en munten uit de periode van de keizers Antoninus Pius, Marcus Aurelius en Commodus vergemakkelijkte het dateren van de plaats.

Oud Moravië

Grondgebied van Groot-Moravië in de 9e eeuw: gebied geregeerd door Rastislav (846-870) kaart markeert de grootste territoriale omvang tijdens het bewind van Svatopluk I (871-894), violette kern is de oorsprong van Moravië.
Saint Wenceslas Cathedral in Olomouc, zetel van de bisschoppen van Olomouc sinds de 10e eeuw en de huidige zetel van het aartsbisdom Olomouc, het Metropolitan aartsbisdom Moravië

Een verscheidenheid aan Germaanse en grote Slavische stammen doorkruisten Moravië tijdens de migratieperiode voordat de Slaven zich vestigden in de 6e eeuw na Christus. Aan het einde van de 8e eeuw ontstond het Moravische Vorstendom in het huidige Zuidoost-Moravië, Záhorie in het zuidwesten van Slowakije en delen van Neder-Oostenrijk . In 833 na Christus werd dit de staat Groot-Moravië met de verovering van het Prinsdom Nitra (het huidige Slowakije). Hun eerste koning was Mojmír I (regeerde 830-846). Lodewijk de Duitser viel Moravië binnen en verving Mojmír I door zijn neef Rastiz die St. Rastislav werd. St. Rastislav (846–870) probeerde zijn land te emanciperen van de Karolingische invloed, dus stuurde hij gezanten naar Rome om missionarissen te krijgen. Toen Rome weigerde, wendde hij zich tot Constantinopel tot de Byzantijnse keizer Michael . Het resultaat was de missie van de heiligen Cyrillus en Methodius die liturgische boeken in het Slavisch vertaalden, die de laatste tijd door de paus tot hetzelfde niveau waren verheven als Latijn en Grieks. Methodius werd de eerste Moravische aartsbisschop, de eerste aartsbisschop in de Slavische wereld, maar na zijn dood kreeg de Duitse invloed weer de overhand en werden de discipelen van Methodius gedwongen te vluchten. Groot-Moravië bereikte zijn grootste territoriale omvang in de jaren 890 onder Svatopluk I. Op dat moment omvatte het rijk het grondgebied van de huidige Tsjechische Republiek en Slowakije, het westelijke deel van het huidige Hongarije ( Pannonia ), evenals Lausitz in het huidige Duitsland en Silezië en het bovenste bekken van de Wisla in het zuiden van Polen . Na de dood van Svatopluk in 895, liepen de Boheemse prinsen over om vazallen te worden van de Oost-Frankische heerser Arnulf van Karinthië, en de Moravische staat hield op te bestaan ​​na te zijn overspoeld door Magyaren in 907.

Unie met Bohemen

Na de nederlaag van de Magyaren door keizer Otto I in de slag bij Lechfeld in 955, nam Otto's bondgenoot Boleslaus I, de Přemyslidenheerser van Bohemen, de controle over Moravië. Bolesław I Chrobry van Polen annexeerde Moravië in 999 en regeerde het tot 1019, toen de Přemyslidenprins Bretislaus het heroverde. Na de dood van zijn vader in 1034 werd Bretislaus de heerser van Bohemen. In 1055 verordende hij dat Bohemen en Moravië samen door eerstgeboorterecht zouden worden geërfd , hoewel hij ook voorzag dat zijn jongere zonen delen (kwartieren) van Moravië zouden besturen als vazallen van zijn oudste zoon.

Gedurende het Přemyslid-tijdperk regeerden jonge prinsen vaak over geheel of een deel van Moravië vanuit Olomouc, Brno of Znojmo, met een verschillende mate van autonomie van de heerser van Bohemen. De hertogen van Olomouc fungeerden vaak als de "rechterhand" van de hertogen en koningen van Praag, terwijl de hertogen van Brno en vooral die van Znojmo veel ongehoorzamer waren. Moravië bereikte zijn hoogtepunt van autonomie in 1182, toen keizer Frederik I Conrad II Otto van Znojmo verhief tot de status van markgraaf, onmiddellijk onderworpen aan de keizer, onafhankelijk van Bohemen. Deze status was van korte duur: in 1186 werd Conrad Otto gedwongen het opperbewind van de Boheemse hertog Frederik te gehoorzamen . Drie jaar later volgde Conrad Otto Frederick op als hertog van Bohemen en annuleerde vervolgens zijn markgraaftitel. Niettemin werd de titel van de markgraaf in 1197 hersteld toen Vladislaus III van Bohemen het opvolgingsgeschil tussen hem en zijn broer Ottokar oploste door afstand te doen van de Boheemse troon en Moravië te aanvaarden als een vazalland van Boheemse (dwz Praagse) heersers. Vladislaus vestigde dit land geleidelijk aan als markgraafschap, iets administratief anders dan Bohemen. Na de slag bij Legnica voerden de Mongolen hun invallen uit naar Moravië.

De hoofdlijn van de Přemysliden -dynastie stierf uit in 1306 en in 1310 werd Jan van Luxemburg markgraaf van Moravië en koning van Bohemen. In 1333 maakte hij zijn zoon Karel de volgende markgraaf van Moravië (later in 1346 werd Karel ook de koning van Bohemen). In 1349 schonk Charles Moravië aan zijn jongere broer John Henry, die tot zijn dood in 1375 in het markgraafschap regeerde, daarna werd Moravië geregeerd door zijn oudste zoon Jobst van Moravië, die in 1410 tot Heilige Roomse koning werd gekozen maar in 1411 stierf (hij is begraven met zijn vader in de kerk van St. Thomas in Brno - de Moravische hoofdstad van waaruit ze beiden regeerden). Moravië en Bohemen bleven binnen de Luxemburgse dynastie van Heilige Roomse koningen en keizers (behalve tijdens de Hussietenoorlogen ), totdat ze in 1437 werden geërfd door Albert II van Habsburg .

Na zijn dood volgde het interregnum tot 1453; land (zoals de rest van de landen van de Boheemse Kroon) werd beheerd door de landfriedens ( landfrýdy ). De heerschappij van de jonge Ladislaus de Postume hield slechts minder dan vijf jaar stand en vervolgens (1458) werd de Hussieten George van Poděbrady tot koning gekozen. Hij herenigde opnieuw alle Tsjechische landen (toen Bohemen, Moravië, Silezië, Opper- en Neder-Lausitz) in een door één man bestuurde staat. In 1466 excommuniceerde paus Paulus II George en verbood alle katholieken (dwz ongeveer 15% van de bevolking) hem te blijven dienen. De Hongaarse kruistocht volgde en in 1469 veroverde Matthias Corvinus Moravië en riep zichzelf (met hulp van de opstandige Boheemse adel ) uit tot koning van Bohemen.

De daaropvolgende 21-jarige periode van een verdeeld koninkrijk was bepalend voor het toenemende bewustzijn van een specifieke Moravische identiteit, verschillend van die van Bohemen. Hoewel Moravië in 1490 herenigd werd met Bohemen toen Vladislaus Jagiellon, koning van Bohemen, ook koning van Hongarije werd, bleef enige gehechtheid aan Moravische "vrijheden" en verzet tegen de regering door Praag bestaan ​​tot het einde van de onafhankelijkheid in 1620. In 1526, Vladislaus' zoon Lodewijk sneuvelde in de strijd en de Habsburgse Ferdinand I werd gekozen als zijn opvolger.

Habsburgse heerschappij (1526-1918)

Na de dood van koning Lodewijk II van Hongarije en Bohemen in 1526, werd Ferdinand I van Oostenrijk gekozen tot koning van Bohemen en dus heerser van de kroon van Bohemen (inclusief Moravië). Het tijdperk 1526-1620 werd gekenmerkt door toenemende vijandigheid tussen katholieke Habsburgse koningen (keizers) en de landgoederen van de protestantse Moravische adel (en andere kronen). Moravië was, net als Bohemen, tot het einde van de Eerste Wereldoorlog Habsburgs bezit . In 1573 werd de jezuïetenuniversiteit van Olomouc opgericht; dit was de eerste universiteit in Moravië. De oprichting van een speciaal pauselijk seminarie, Collegium Nordicum, maakte van de universiteit een centrum van de katholieke reformatie en een inspanning om het katholicisme in Midden- en Noord-Europa nieuw leven in te blazen. De op een na grootste groep studenten kwam uit Scandinavië .

Brno en Olomouc waren tot 1641 de hoofdstad van Moravië. Als enige stad die met succes weerstand bood aan de Zweedse invasie, werd Brno de enige hoofdstad na de verovering van Olomouc. Het markgraafschap Moravië had vanaf 1348 in Olomouc en Brno zijn eigen parlement, zemský sněm ( Landtag in het Duits), waarvan de afgevaardigden vanaf 1905 afzonderlijk van de etnisch gescheiden Duitse en Tsjechische kiesdistricten werden gekozen.

Het oudste nog bestaande theatergebouw in Midden-Europa, het Reduta Theater, werd opgericht in het 17e-eeuwse Moravië. Ottomaanse Turken en Tataren vielen de regio binnen in 1663 en namen 12.000 gevangenen mee. In 1740 werd Moravië binnengevallen door Pruisische troepen onder Frederik de Grote, en Olomouc moest zich op 27 december 1741 overgeven. Een paar maanden later werden de Pruisen teruggedreven, voornamelijk vanwege hun mislukte belegering van Brno in 1742. In 1758 werd Olomouc opnieuw belegerd door Pruisen, maar deze keer dwongen de verdedigers de Pruisen zich terug te trekken na de Slag bij Domstadtl . In 1777 werd in Brno een nieuw Moravisch bisdom opgericht en werd het bisdom Olomouc tot aartsbisdom verheven. In 1782 werd het markgraafschap Moravië samengevoegd met Oostenrijks Silezië tot Moravië-Silezië, met Brno als hoofdstad. Moravië werd in 1849 weer een afzonderlijk kroonland van Oostenrijk en werd na 1867 onderdeel van Cisleithanisch Oostenrijk-Hongarije. Volgens de Oostenrijks-Hongaarse volkstelling van 1910 was het aandeel van de Tsjechen in de bevolking van Moravië destijds (2.622.000) 71,8%, terwijl het aandeel Duitsers 27,6% was.

20ste eeuw

Na het uiteenvallen van het Oostenrijks-Hongaarse rijk in 1918, werd Moravië een deel van Tsjecho -Slowakije . Als een van de vijf landen van Tsjechoslowakije had het een beperkte autonomie. In 1928 hield Moravië op te bestaan ​​als een territoriale eenheid en werd samengevoegd met Tsjechisch Silezië in het Moravisch-Silezische Land (maar met de natuurlijke dominantie van Moravië). Door de Overeenkomst van München (1938) werden de zuidwestelijke en noordelijke periferieën van Moravië, die een Duitstalige meerderheid hadden, geannexeerd door nazi-Duitsland, en tijdens de Duitse bezetting van Tsjecho -Slowakije (1939-1945) was het overblijfsel van Moravië een administratief eenheid binnen het protectoraat Bohemen en Moravië .

In 1945, na het einde van de Tweede Wereldoorlog en de geallieerde nederlaag van Duitsland, verdreef Tsjecho-Slowakije de etnisch-Duitse minderheid Moravië naar Duitsland en Oostenrijk . Het Moravisch-Silezische Land werd hersteld met Moravië als onderdeel ervan en steden en dorpen die waren achtergelaten door de voormalige Duitse inwoners, werden opnieuw gekoloniseerd door Tsjechen, Slowaken en reemigranten. In 1949 werd de territoriale verdeling van Tsjechoslowakije radicaal veranderd, toen het Moravisch-Silezische land werd afgeschaft en het land werd vervangen door " kraje " (regio's), waarvan de grenzen aanzienlijk verschillen van de historische Boheems-Moravische grens, zodat Moravië politiek ophield te bestaan ​​na meer dan 1100 jaar (833-1949) van zijn geschiedenis. Hoewel een andere administratieve hervorming in 1960 (onder andere) de regio's Noord-Moravië en Zuid-Moravië ( Severomoravský en Jihomoravský kraj ), met hoofdsteden in respectievelijk Ostrava en Brno, ten uitvoer legde, was hun gezamenlijke gebied slechts ongeveer gelijk aan de historische staat en was er voornamelijk geen land of federale autonomie, in tegenstelling tot Slowakije.

Na de val van de Sovjet-Unie en het hele Oostblok veroordeelde de Tsjechoslowaakse Federale Vergadering de annulering van het Moravisch-Silezische land en sprak de "vaste overtuiging uit dat dit onrecht zal worden rechtgezet" in 1990. Echter, na het uiteenvallen van Tsjechoslowakije in Tsjechië en Slowakije in 1993, bleef het Moravische gebied een integraal onderdeel van het Tsjechische grondgebied, en de nieuwste administratieve afdeling van Tsjechië (geïntroduceerd in 2000) is vergelijkbaar met de administratieve afdeling van 1949. Niettemin is de federalistische of separatistische beweging in Moravië volledig marginaal.

De eeuwenoude historische Boheems-Moravische grens is tot nu toe alleen bewaard gebleven door de Tsjechische rooms-katholieke administratie, aangezien de kerkelijke provincie Moravië overeenkomt met het voormalige Moravisch-Silezische land. De populaire perceptie van de ligging van de Boheems-Moravische grens wordt vertekend door de herinnering aan de regio's uit 1960 (waarvan de grenzen nog gedeeltelijk in gebruik zijn).

Economie

Een gebied in Zuid-Moravië, rond Hodonín en Břeclav, maakt deel uit van het Weense Bekken . Aardolie en bruinkool zijn er in overvloed te vinden. De belangrijkste economische centra van Moravië zijn Brno, Olomouc en Zlín, plus Ostrava dat direct aan de Moravisch-Silezische grens ligt. Evenals de landbouw in het algemeen, staat Moravië bekend om zijn wijnbouw ; het bevat 94% van de wijngaarden van de Tsjechische Republiek en bevindt zich in het centrum van de wijnindustrie van het land . Walachije heeft minstens een 400 jaar oude traditie van het maken van slivovitz .

De Tsjechische auto-industrie speelde in de 20e eeuw ook een grote rol in de industrie van Moravië; de fabrieken van Wikov in Prostějov en Tatra in Kopřivnice produceerden veel auto's.

Moravië is ook het centrum van de Tsjechische vuurwapenindustrie, aangezien de overgrote meerderheid van de Tsjechische vuurwapenfabrikanten (bijv . CZUB, Zbrojovka Brno, Tsjechische handvuurwapens, Tsjechische wapens, ZVI, Great Gun ) zich in Moravië bevinden. Bijna alle bekende Tsjechische sport-, zelfverdedigings-, militaire en jachtvuurwapens worden in Moravië gemaakt. Meopta richtkijkers zijn van Moravische afkomst. Het originele Bren-kanon is hier bedacht, evenals de aanvalsgeweren de CZ-805 BREN en Sa vz. 58 en de pistolen CZ 75 en ZVI Kevin (ook bekend als de "Micro Desert Eagle ").

De regio Zlín herbergt verschillende vliegtuigfabrikanten, namelijk Let Kunovice (ook bekend als Aircraft Industries, as), ZLIN AIRCRAFT als Otrokovice (voorheen bekend onder de naam Moravan Otrokovice), Evektor-Aerotechnik en Czech Sport Aircraft . In Jihlava worden ook sportvliegtuigen geproduceerd door Jihlavan Airplanes / Skyleader .

De vliegtuigproductie in de regio begon in de jaren dertig; na een periode van lage productie na 1989, zijn er tekenen van herstel na 2010 en de productie zal naar verwachting vanaf 2013 groeien.

Machine-industrie

De machine-industrie is al decennia lang de belangrijkste industriële sector in de regio, vooral in Zuid-Moravië . De belangrijkste productiecentra voor machines zijn Brno ( Zbrojovka Brno, Zetor, První brněnská strojírna, Siemens ), Blansko ( ČKD Blansko, Metra), Kuřim ( TOS Kuřim ), Boskovice (Minerva, Novibra ) en Břeclav ( Otis Elevator Company ). Een aantal andere, kleinere machine- en machineonderdelenfabrieken, bedrijven en werkplaatsen zijn verspreid over Moravië.

Elektrische industrie

Het begin van de elektrische industrie in Moravië gaat terug tot 1918. De grootste centra van elektrische productie zijn Brno ( VUES, ZPA Brno, EM Brno ), Drásov, Frenštát pod Radhoštěm en Mohelnice (nu Siemens).

Steden en dorpen

Steden

Steden

Mensen

Moravische nationaliteit, zoals verklaard door mensen in de volkstelling van 1991
Moravische Slowaakse kostuums (gedragen door mannen en vrouwen) tijdens het Jízda králů (" Rit of the Kings ") Festival dat jaarlijks wordt gehouden in het dorp Vlčnov (Zuidoost-Moravië)

De Moraviërs zijn over het algemeen een Slavische etnische groep die verschillende (over het algemeen meer archaïsche) dialecten van het Tsjechisch spreekt . Vóór de verdrijving van Duitsers uit Moravië noemde de Moravische Duitse minderheid zichzelf ook wel "Moraviërs" ( Mährer ). Die verdreven en hun nakomelingen blijven zich identificeren als Moravische. Sommige Moraviërs beweren dat Moravisch een taal is die verschilt van het Tsjechisch ; hun standpunt wordt echter niet breed ondersteund door academici en het publiek. Sommige Moraviërs identificeren zich als een etnisch verschillende groep; de meerderheid beschouwt zichzelf als etnisch Tsjechisch. In de volkstelling van 1991 (de eerste volkstelling in de geschiedenis waarin respondenten de Moravische nationaliteit mochten claimen), werd 1.362.000 (13,2%) van de Tsjechische bevolking geïdentificeerd als zijnde van de Moravische nationaliteit (of etniciteit). In sommige delen van Moravië (meestal in het centrum en het zuiden) identificeerde de meerderheid van de bevolking zich als Moraviërs in plaats van Tsjechen. In de telling van 2001 was het aantal Moraviërs gedaald tot 380.000 (3,7% van de bevolking van het land). Bij de volkstelling van 2011 steeg dit aantal tot 522.474 (4,9% van de Tsjechische bevolking).

historische bevolking
Jaar Knal. ±%
9e eeuw 500.000
13e eeuw 580.000 +16,0%
15e eeuw 650.000 +12,1%
1775 1.134.674 +74,6%
1800 1.656.397 +46,0%
1810 1.346.802 −18,7%
1820 1,443,804 +7,2%
1830 1,643,637 +13,8%
1840 1.703.995 +3,7%
1850 1.793.674 +5,3%
1878 2.103.847 +17,3%
1880 2.160.471 +2,7%
1890 2.285.321 +5,8%
1900 2,447,121 +7,1%
1910 2.693.027 +10,0%
1921 2.662.884 −1,1%
1930 2.827.648 +6,2%
1950 2.610.650 −7,7%
2014 3.125.000 +19,7%
Bron: Růžková, J., Josef Škrabal, J.; et al. (2006). Historický lexikon obcí České republiky 1869-2005 [ Historisch lexicon van gemeenten in de Tsjechische Republiek 1869-2005 ] (PDF) (in het Tsjechisch). Vol. Díl I. Český statistik úřad. blz. 51-54. ISBN 978-80-250-1311-3.{{cite book}}: CS1 maint: meerdere namen: auteurslt ( link )

Moravië had historisch gezien een grote minderheid van etnische Duitsers, van wie sommigen al in de 13e eeuw waren aangekomen in opdracht van de Přemysliden-dynastie . Duitsers bleven in golven naar Moravië komen, met als hoogtepunt de 18e eeuw. Ze woonden in de belangrijkste stadscentra en op het platteland langs de grens met Oostenrijk (tot aan Brno) en langs de grens met Silezië bij Jeseníky, en ook op twee taaleilanden, rond Jihlava en rond Moravská Třebová . Na de Tweede Wereldoorlog zette de Tsjechoslowaakse regering hen bijna volledig uit als vergelding voor hun steun aan de invasie en verbrokkeling van Tsjecho-Slowakije door nazi-Duitsland (1938-1939) en de daaropvolgende Duitse oorlogsmisdaden (1938-1945) jegens de Tsjechische, Moravische en Joodse bevolkingsgroepen.

Moraviërs

Opmerkelijke mensen uit Moravië zijn (in volgorde van geboorte):

Oude etnische indeling van Moraviërs volgens een encyclopedie van 1878

Etnografische regio's

Moravië kan op dialectische en overleveringsbasis worden verdeeld in verschillende etnografische regio's van vergelijkbare betekenis. In die zin is het heterogener dan Bohemen. Belangrijke delen van Moravië, die vroeger door de Duitstaligen werden bewoond, zijn dialectisch onverschillig, aangezien ze zijn hervestigd door mensen uit verschillende Tsjechische (en Slowaakse) regio's.

De belangrijkste culturele regio's van Moravië zijn:

Interessante plaatsen

Lednice-kasteel
Punkevní-grot in de Moravische Karst

Werelderfgoedlocaties

Ander

Zie ook

Opmerkingen:

Referenties

Verder lezen

Externe links