Noreen Murray -Noreen Murray

Van Wikipedia, de gratis encyclopedie

Noreen Murray

Zwart-wit portretfoto van Noreen Murray. Ze draagt ​​een hoed.
Noreen Murray
Geboren
Noreen Elizabeth Parker

( 1935/02/26 )26 februari 1935
Lancashire, Engeland
Ging dood 12 mei 2011 (2011-05-12)(76 jaar)
Edinburgh, Schotland
Nationaliteit Engels
Alma mater
Echtgenoot(en)
( m. 1958 )
onderscheidingen Fellow van de Royal Society
wetenschappelijke carrière
Velden Moleculaire genetica
instellingen

Lady Noreen Elizabeth Murray CBE FRS FRSE ( née Parker ; 26 februari 1935 – 12 mei 2011) was een Engelse moleculair geneticus die hielp bij het pionieren van recombinant-DNA-technologie (genetische manipulatie) door een reeks bacteriofaag-lambda - vectoren te creëren waarin genen konden worden ingevoegd en tot expressie gebracht om hun functie te onderzoeken. Tijdens haar carrière werd ze internationaal erkend als een pionier en een van de meest vooraanstaande en meest gerespecteerde moleculair genetici van Groot-Brittannië. Tot haar pensionering in 2001 bekleedde ze een persoonlijke leerstoel moleculaire genetica aan de Universiteit van Edinburgh . Ze was voorzitter van de Genetical Society, vice-president van de Royal Society en lid van de UK Science and Technology Honours Committee .

Opleiding

Noreen Parker groeide op in het dorp Read, Lancashire, en vanaf zijn vijfde in Bolton-le-Sands . Ze werd opgeleid aan de Lancaster Girls' Grammar School, aan King's College London ( BSc ), en promoveerde in 1959 aan de Universiteit van Birmingham .

Carrière

Murray was een toegewijd onderzoeker. Ze werkte aan de Stanford University, University of Cambridge en de Medical Research Council (VK) voordat ze in 1967 voor het eerst bij de faculteit van de Universiteit van Edinburgh ging werken. Van 1980 tot 1982 verhuisde ze kort naar het European Molecular Biology Laboratory, maar keerde terug naar Edinburgh, waar ze kreeg in 1988 een persoonlijke leerstoel moleculaire genetica. In Edinburgh produceerde ze een aanzienlijk oeuvre dat gericht was op het blootleggen van de mechanismen en biologie van restrictie-enzymen, en hun aanpassing als hulpmiddelen ter ondersteuning van modern biologisch onderzoek. Het is opmerkelijk dat ze veel publicaties van één auteur heeft; ze was over het algemeen de belangrijkste aanstichter en enige technische bijdrager. In 1968 raakte Noreen geïnteresseerd in het fenomeen van door de gastheer gecontroleerde restrictie (het vermogen van bacteriële cellen om vreemd DNA te "beperken") en besloot dit fenomeen te bestuderen in Escherichia coli met behulp van bacteriofaag lambda en haar kennis van bacteriofaaggenetica.

Ze was getrouwd met Sir Kenneth Murray, ook een bekende biochemicus met wie ze hielp bij het ontwikkelen van een vaccin tegen hepatitis B, het eerste genetisch gemanipuleerde vaccin dat is goedgekeurd voor menselijk gebruik. Zij, Ken en collega Bill Brammar, leidden de ontwikkeling van genetische manipulatie, waardoor het VK voorop liep in revolutionair DNA-onderzoek. Noreen en Ken behoorden tot de eersten die zich realiseerden dat het vermogen om DNA te knippen met restrictie-enzymen het mogelijk maakte om verschillende DNA-moleculen te verbinden om recombinante DNA-moleculen te produceren en DNA-sequenties te klonen. Hun werk had een blijvende impact en vormde alle gebieden van biologie en biotechnologie. In hun samen gepubliceerde werk zijn de bijdragen van Noreen duidelijk herkenbaar; zij is de geneticus, hij de biochemicus.

Haar overlijdensbericht beschrijft de impact die ze maakte op vrouwelijke vrouwelijke wetenschappers op haar werkplek. "Haar prestaties kwamen op een moment dat het voor vrouwen niet altijd gemakkelijk was om carrière te maken in de wetenschap, en het is een maatstaf voor haar bekwaamheid en vastberadenheid dat ze de top van haar beroep bereikte ondanks af en toe te kampen met de onbewuste vooroordelen van de wetenschappelijke Misschien daardoor was Noreen bijzonder attent op de carrières van haar vrouwelijke collega's en verheugde ze zich over hun succes." "Ze was een uitzonderlijke mentor voor degenen die met of om haar heen werkten."

In 1983 richtte het echtpaar de Darwin Trust of Edinburgh op. Aan dit vertrouwen schonken ze de royalty-inkomsten van het Hepatitis B-vaccin. Het goede doel ondersteunt onderw en onderzoek in de natuurwetenschappen. Deze Trust heeft fondsen verstrekt om de Darwin-bibliotheek van de Universiteit van Edinburgh te bouwen, om bij te dragen aan de bouw van het Michael Swann-gebouw en om talrijke beurzen te verstrekken om postdoctorale studenten en studenten uit het buitenland te ondersteunen bij hun studie in Edinburgh. In 2009 trad Noreen toe tot het adviespanel van het biowetenschappelijke bedrijf BigDNA uit Edinburgh, dat vaccins ontwerpt en ontwikkelt op basis van de lambda-faag die op DNA gebaseerde vaccins draagt.

De Noreen en Kenneth Murray Library werd gebouwd op de King's Buildings Science Campus aan de Universiteit van Edinburgh, een erkenning van de vooraanstaande carrières van het paar en hun toewijding aan de vooruitgang van wetenschap en techniek.

Dood

In 2010 werd bij haar een vorm van motorneuronziekte vastgesteld . Ondanks dat ze niet kon praten, bleef ze werken en correspondeerde ze via notities. Ze stierf met Ken aan haar zijde in het Marie Curie Hospice, Edinburgh, op 12 mei 2011, 76 jaar oud.

Prijzen en onderscheidingen

Haar vele bijdragen aan de wetenschap zijn gehonoreerd door Fellowships of the Royal Societies of Edinburgh and London. Lady Murray werd in 1982 verkozen tot lid van de Royal Society en in 1989 van de Royal Society of Edinburgh . Ze heeft eredoctoraten ontvangen van de University of Warwick, het University of Manchester Institute of Science and Technology, de University of Birmingham en Lancaster University . Ze heeft ook het Fred Griffith Review Lectureship van de Society for General Microbiology gekregen en in 1989, voor haar werk met lambda-faag, de Gabor-medaille van de Royal Society.

Ze werd benoemd tot Commandeur in de Orde van het Britse Rijk op de New Year Honours List voor 2002 .

De bibliotheek van Noreen en Kenneth Murray in het King's Buildings- complex van de Universiteit van Edinburgh is naar haar vernoemd.

Referenties