Oecophylla smaragdina -Oecophylla smaragdina

Van Wikipedia, de gratis encyclopedie

Oecophylla smaragdina
Rode wevermier, Oecophylla smaragdina.jpg
O.smaragdina7.jpg
wetenschappelijke classificatie Bewerk
Koninkrijk: Animalia
stam: geleedpotigen
Klas: Insecta
Bestellen: Hymenoptera
Familie: Formicidae
onderfamilie: formicinae
Geslacht: Oecophylla
Soorten:
O. smaragdina
Binominale naam
Oecophylla smaragdina
Fabricius, 1775
Kaart met bereik van Oecophylla
Oecophylla-bereikkaart . O. longinoda in blauw, O. smaragdina in rood.

Oecophylla smaragdina ( gebruikelijke namen zijn Aziatische weversmier, wevermier, groene mier, groene boommier, semut rangrang, semut kerangga en oranje gaster ) is een soortvoorkomt in tropisch Azië en Australië. Deze mieren vormen kolonies met meerdere nesten in bomen, waarbij elk nest is gemaakt van bladeren die aan elkaar zijn genaaid met behulp van de zijde die door de mierenlarven wordt geproduceerd .

Beschrijving

Arbeiders en grote arbeiders zijn meestal oranje gekleurd. Werknemers zijn 5-6 mm (0,20-0,24 inch) lang; ze zorgen voor larven en insecten op boerderchaal voor honingdauw . Grote arbeiders zijn 8-10 mm (0,3-0,4 inch) lang, met lange, sterke benen en grote kaken. Ze foerageren, verzamelen en breiden het nest uit. Queens zijn meestal 20-25 mm (0,8-1,0 inch) lang en normaal groenachtig bruin, waardoor de soort zijn naam smaragdina ( Latijn : smaragd ) krijgt.

Verspreiding en habitat

Oecophylla smaragdina heeft een wijdverbreide verspreiding in tropisch Azië en Australië, het bereik strekt zich uit van India via Indonesië en de Filippijnen tot Northern Territory en Queensland in Australië. Het is een boomsoort die zijn nest maakt tussen het gebladerte van bomen. Nesten worden 's nachts gebouwd, waarbij grote arbeiders naar buiten weven en kleine arbeiders de binnenstructuur voltooien. De mierenkolonie kan meerdere nesten in één boom hebben, of de nesten kunnen verspreid zijn over meerdere aangrenzende bomen; kolonies kunnen oplopen tot een half miljoen individuen. In één geval bezette een kolonie 151 nesten, verdeeld over twaalf bomen. Elke kolonie heeft een enkele koningin, in een van deze nesten, en haar nakomelingen worden naar andere nesten van de kolonie gedragen. De gemiddelde levensduur van een volwassen kolonie kan acht jaar zijn.

Ecologie

Wevermieren van deze soort zijn belangrijke onderdelen van het ecosysteem in boomtoppen in vochtige tropische gebieden. De nesten van deze soort worden gebouwd door de werksters, waarbij de bladeren aan elkaar worden geweven en vastgezet met zijde die door de larven wordt geproduceerd. Eerst vormt een rij mieren een rij langs de rand van een groen blad en, terwijl ze een nabijgelegen blad grijpen, trekken ze de twee bladeren samen, rand tot rand. Andere werksters aan de andere kant van de bladeren, elk met een larve in hun mond, brengen beurtelings de toppen van de buik van de larven aan op elke bladrand. Dit produceert een hechtdraad van fijne zijden draden die de bladeren aan elkaar vasthoudt. Meer bladeren worden op dezelfde manier bevestigd om het nest te vergroten.

Wevermieren voeden zich met insecten en andere ongewervelde dieren, hun prooi is voornamelijk kevers, vliegen en hymenopterans . Ze steken niet, maar hebben een pijnlijke beet waarin ze irriterende chemicaliën uit hun buik kunnen afscheiden. In Singapore worden kolonies vaak gevonden in zeehibiscus en grote morinda- bomen die de mieren lokken met nectar, de bomen krijgen in ruil daarvoor bescherming tegen herbivore insecten. In Indonesië omvatten de bomen die kolonies ondersteunen bananen, kokosnoot, oliepalm, rubberboom, cacao, teak, jackfruit, mango, Chinese laurier, petai, jengkol, duku, rambutan, jambu air en kedondong .

De mieren wonen ook bladluizen, schaalinsecten en andere homopteranen bij om zich te voeden met de honingdauw die ze produceren, vooral in boomkruinen verbonden door lianen. Daartoe verdrijven ze andere mierensoorten uit de delen van het bladerdak waar deze sapzuigende insecten leven. Een andere associatie is met de larven van bepaalde blauwe vlinders . In Australië zijn de gewone eikenblauwe, heldere eikenblauwe en paarse eikenblauwe bondgenoten en komen ze alleen voor in delen van het land waar de weversmier is gevestigd. Schuilplaatsen kunnen door de mieren dicht bij hun nesten worden gebouwd, speciaal om deze activa te beschermen.

Sommige soorten springspinnen, zoals de myrmecophilic associate Cosmophasis bitaeniata, jagen op de groene boommieren door ze na te bootsen met bedrieglijke chemische geuren. Dit is een voorbeeld van agressieve mimicry . Vermomd als een van hen gaan de springspinnen naar hun nesten om de larven te verorberen en hun eigen eieren naast het nest te leggen, zodat spinnetjes de mierenlarven gemakkelijk kunnen bereiken. De springspin Myrmaplata plataleoides is een batesiaanse nabootser van deze soort . Deze spin bootst deze mier visueel na, via samengetrokken lichaamsdelen om de illusie van een hymenoptera- lichaamsstructuur te creëren. Het heeft ook twee zwarte vlekken om ogen na te bootsen aan de zijkant van zijn hoofd. Deze spin steelt ook het broed van de mieren om de geur van de kolonie te verkrijgen. Desondanks blijven ze over het algemeen uit de buurt van weversmierennesten.

Toepassingen

Wevermieren kunnen mensen bijten als ze gestoord worden. Angkor Wat, Cambodja

De larven en poppen worden verzameld en verwerkt tot vogelvoer en visaas in Indonesië, worden gebruikt in de traditionele Chinese en Indiase geneeskunde en als delicatesse geconsumeerd in Thailand en andere landen.

In Java, Indonesië, staan ​​de larven en poppen van deze mieren bekend als kroto en worden ze commercieel geoogst voor gebruik als voedsel voor zangvogels in gevangenschap en als visaas. Zangvogels zijn erg populair op Java en de mierenlarven zorgen voor een goed uitgebalanceerd dieet van eiwitten, mineralen en vitamines. Kroto kan worden gekocht bij dierenwinkels of kan vers van het platteland worden verzameld. Als aas voor vissen worden de larven gemengd met kippeneieren, maïs, bonen en honing.

In sommige delen van India worden volwassen mieren in de traditionele geneeskunde gebruikt als remedie tegen reuma, en een olie die ervan wordt gemaakt, wordt gebruikt voor maaginfecties en als afrodisiacum . In Thailand en de Filippijnen worden de larven en poppen gegeten en er wordt gezegd dat ze een smaak hebben die op verschillende manieren wordt beschreven als romig, zuur en citroenachtig.

In sommige delen van het verspreidingsgebied van deze mieren worden kolonies gebruikt als een natuurlijke vorm van ongediertebestrijding . Gewassen die op deze manier zijn beschermd, zijn onder meer cowpea, cashew, citrus, mango, kokosnoot, cacao en koffie . De oudste schriftelijke vermelding van het gebruik van deze mieren om ongedierte te bestrijden, is hun gebruik in China in 304 na Christus om ongedierte in citrusvruchten te bestrijden.

De mieren zijn agressief tegen mensen en in Sri Lanka is de bescherming van mieren in de koffiecultuur verlaten, omdat het plukken van het gewas te "pijnlijk" bleek.

Galerij

Referenties

Externe links