Peter Donnelly-Peter Donnelly

Van Wikipedia, de gratis encyclopedie


Peter Donnelly

Geboren 15 mei 1959 Bewerk dit op Wikidata
Alma mater
onderscheidingen
  • Guy Medaille
  • Weldon Memorial Prize
Academische carriere
Stelling Sommige interactieve deeltjessystemen
doctoraal adviseur John Kingman, Dominic Welsh
opmerkelijke studenten

Sir Peter James Donnelly FRS FMedSci (geboren 15 mei 1959) is een Australisch-Britse wiskundige en hoogleraar statistische wetenschappen aan de Universiteit van Oxford, en de CEO van Genomics PLC . Hij is een specialist in toegepaste kansrekening en heeft bijdragen geleverd aan de coalescentietheorie . Zijn onderzoeksgroep in Oxford heeft een internationale reputatie voor de ontwikkeling van statistische methodologie om genetische gegevens te analyseren.

Achtergrond, familie en opleiding

Peter James Donnelly is geboren en getogen in Brisbane, Queensland, de zoon van financieel adviseur, economisch theoreticus en auteur Austin Donnelly en Sheila Donnelly. Hij is de broer van Sharon Donnelly en van de vooraanstaande Australische financier, fondsbeheerder en bedrijfsdirecteur Melda Donnelly. Hij werd opgeleid bij St. Joseph's Christian Brothers College, Gregory Terrace, en later aan de Universiteit van Queensland en bij Balliol College, Oxford .

Professioneel leven

Toen Donnelly in 1988 werd gekozen voor een leerstoel aan het Queen Mary College, Londen, was hij slechts 29. Hij bekleedde een leerstoel aan de Universiteit van Chicago (1994-96) en was van 1996 tot 2001 hoofd van de afdeling Statistiek aan de Universiteit van Oxford . Van 2007 tot 2018 was hij directeur van het Wellcome Trust Center for Human Genetics (WTCHG) in Oxford. Hij is een fellow bij St Anne's College, Oxford .

Veel vooraanstaande statistische genetici werkten met Donnelly samen als jonge onderzoekers, waaronder David Balding, Matthew Stephens en Jonathan Pritchard . Een gebied waarop hij een leidende reputatie heeft, is de interpretatie van DNA- bew. Hij trad op als getuige -deskundige op het gebied van forensische wetenschap in strafprocessen.

Hij staat bekend om zijn samenwerking met biologen . Hij is nauw betrokken geweest bij een aantal grootschalige projecten, zoals het International HapMap Project en het Wellcome Trust Case Control Consortium, een genoombrede associatiestudie .

In 2015 werd Donnelly verkozen tot voorzitter van de Machine Learning Working Group van de Royal Society

Prijzen en onderscheidingen

Donnelly werd in 2006 verkozen tot Fellow van de Royal Society en in 2008 ook verkozen tot Fellow van de Academie voor Medische Wetenschappen .

Andere belangrijke prijzen en onderscheidingen zijn onder meer:

Donnelly werd geridderd in de 2019 Birthday Honours voor diensten aan het begrip van menselijke genetica bij ziekten.

Zie ook

Referenties

Externe links