Pramod Kapoor -Pramod Kapoor

Van Wikipedia, de gratis encyclopedie

Pramod Kapoor
Geboren 1953 (68-69 jaar)
Opleiding Banaras Hindu Universiteit
Bezigheid Uitgever, auteur
Bekend om Oprichter van Roli Books
opmerkelijk werk
  • Gandhi: een geïllustreerde biografie
  • 1946 Royal Indian Navy Muiterij; Laatste Onafhankelijkheidsoorlog
onderscheidingen Chevalier de la Légion d'Honneur (2016)

Pramod Kapoor (geboren in 1953), is een Indiase schrijver en uitgever, die in 1978 Roli Books oprichtte, een uitgeverij die boeken drukt die betrekking hebben op het Indiase erfgoed. In 2016 ontving hij voor zijn bijdragen aan de uitgeverij de Chevalier de la Légion d'Honneur .

Het eerste boek dat hij schreef, Gandhi: An Illustrated Biography, werd gepubliceerd in 2016. Het bracht hem ertoe in 1946 Royal Indian Navy Mutiny te schrijven; Last War of Independence, uitgebracht in 2022. Eerder maakte hij geïllustreerde versies van Khushwant Singh's Train to Pakistan en Manohar Malgonkar 's The Men Who Killed Gandhi . Hij verzamelde de foto's van fotojournalist Margaret Bourke-White in een van haar biografieën, koos een aantal niet eerder gepubliceerde afbeeldingen uit Groot-Brittannië uit om op te nemen in New Delhi: The Making of a Capital (2009) en bewerkte de 'verleden' sectie van Calcutta . Toen - Kolkata nu (2019).

Het vroege leven en onderw

Pramod Kapoor werd in 1953 geboren in Jorasanko, in het district Kolkata in India, in een familie die betrokken was bij de distributie van papier in Uttar Pradesh. Hij werd geïnspireerd toen hij op tienjarige leeftijd in 1963 een portret zag van Allen Lane, de oprichter van Penguin Books . Hij studeerde aan de Banaras Hindu University . Tijdens zijn studententijd werkte hij voor zijn broer, die een drukpers bezat.

Carrière

Na twee en een half jaar in Delhi te hebben gewerkt bij Macmillan Publishers, richtte hij in 1978 Roli Books op, aanvankelijk om geïllustreerde boeken te publiceren, waarvan de eerste over Rajasthan. Het bedrijf wordt door een familie gerund; Kapoor werkt samen met zijn vrouw Kiran, zoon Kapil en dochter Priya. In 2014 verwierf hij de India Ink- afdruk voor fictie. Andere imprints zijn onder Luster Press voor geïllustreerde boeken en de Lotus Collection voor biografieën, niet-geïllustreerde non-fictieboeken.

onderscheidingen

In 2016 ontving hij voor zijn bijdragen aan het publiceren en het promoten van India's erfgoed de Chevalier de la Légion d'Honneur, uitgereikt door François Richier .

Geselecteerde werken

Geïllustreerde boeken

Kapoor bewerkte Khushwant Singh's Train to Pakistan (1956), gepubliceerd in 2006, met meer dan 60 foto's van de Amerikaanse fotojournalist Margaret Bourke-White . Twee jaar later heruitgegeven hij Manohar Malgonkar 's The Men Who Killed Gandhi (1978), met foto's. Hij koos een aantal niet eerder gepubliceerde afbeeldingen en krantenknipsels uit Groot-Brittannië om te worden opgenomen in New Delhi: The Making of a Capital (2009), en toonde de brede berichtgeving die in Engeland werd gegeven over de omvang van het project voor de bouw van New Delhi. In Witness to Life and Freedom: Margaret Bourke-White in India and Pakistan (2013) stelde hij de foto's van Bourke-White samen. Hij was fotoredacteur van het 'verleden' gedeelte van Calcutta Then - Kolkata Now (2019). Het bevat essays van Sunanda K. Datta-Ray voor 'toen' en Indrajit Hazra voor 'nu', en afbeeldingen van polowedstrijden, pukka sahibs en de afnemende Anglo-Indische, Chinese, Joodse en Armeense gemeenschappen. Het boek werd in de Hindustan Times beschreven als "een elegant Tête-bêche- boek".

Gandhi: een geïllustreerde biografie (2016)

Gandhi: An Illustrated Biography (2016) was het eerste boek dat hij schreef. Daarin wordt Gandhi's biografie verteld in foto's, waaronder foto's van Gandhi met leden van de Greyville Cricket Club in Durban, een schilderij van Gandhi die geopereerd wordt onder een orkaanlamp in Poona, een artist's impression van het Grote Proces van 1922, en een portret van Gandhi die thee drinkt met koning George V en koningin Mary in Buckingham Palace . Anderen omvatten Gandhi met Charlie Chaplin . Kapoor begon vervolgens te werken aan een boek met de titel Mijn experimenten met Gandhi .

1946 Royal Indian Navy Muiterij; Laatste Onafhankelijkheidsoorlog

Hij meldde in een interview voor de Hindustan Times dat hij tijdens het lezen van de delen 89 en 90 van The Complete Works of Mahatma Gandhi in zijn onderzoek voor Gandhi's biografie geïnteresseerd raakte in de muiterij van de Royal Indian Navy . Het bracht hem ertoe historische gegevens, krantenberichten, memoires van muiters en interviews met hun nakomelingen te bekijken, om het boek 1946 Royal Indian Navy Mutiny te produceren; Laatste Onafhankelijkheidsoorlog . Het werd beoordeeld door Vinay Lal, die het werk beschreef als "een geweldige herinnering" aan een bijna vergeten gebeurtenis.

Referenties

Externe links