koningin mier -Queen ant

Van Wikipedia, de gratis encyclopedie

Een koninginmier (formeel bekend als een gyne ) is een volwassen, vrouwelijke mier die zich in een mierenkolonie voortplant ; over het algemeen zal ze de moeder zijn van alle andere mieren in die kolonie. Sommige vrouwelijke mieren, zoals de Cataglyphis, hoeven niet te paren om nakomelingen te produceren, reproduceren door ongeslachtelijke parthenogenese of klonen, en al die nakomelingen zullen vrouwelijk zijn. Anderen, zoals die in het geslacht Crematogaster, paren in een huwelijksvlucht . Nakomelingen van koninginnemieren ontwikkelen zich uit larven die speciaal zijn gevoed om geslachtsrijp te wordenonder de meeste soorten. Afhankelijk van de soort kan er een alleenstaande moederkoningin zijn, of mogelijk honderden vruchtbare koninginnen bij sommige soorten. Een koningin van Lasius niger werd 28 34 jaar in gevangenschap gehouden door de Duitse entomoloog Hermann Appel; ook een Pogonomyrmex owyheei heeft een maximale geschatte levensduur van 30 jaar in het veld.

Levenscyclus

Ontwikkeling

Mieren doorlopen vier ontwikkelingsstadia: ei, larve, pop (soms cocon, metamorfose genoemd, afhankelijk van de soort) en volwassen dier. De larven hebben geen poten, maar zijn in staat tot een kleine beweging, zoals het buigen van hun hoofd in de richting van een voedselbron wanneer ze worden gevoerd. Tijdens deze fase bepaalt het niveau van zorg en voeding dat de larven krijgen hun uiteindelijke volwassen vorm. Als de middelen laag zijn, zullen alle larven zich ontwikkelen tot vrouwelijke werkmieren; als de ouder van een seksueel voortplantende kolonie echter een overvloedige voedselvoorraad heeft, zullen sommige larven betere voeding krijgen dan andere, en zich ontwikkelen tot gevleugelde, geslachtsrijpe vrouwelijke mieren die voorbestemd zijn om de kolonie te verlaten. In dit stadium zijn de gevleugelde vrouwelijke mieren soms bekend als "prinses mieren".

Vroege leven

Gevleugelde mieren zwermen uit het nest ter voorbereiding op de huwelijksvlucht

Wanneer de omstandigheden na regen warm en vochtig zijn en er weinig wind is, zullen massa's gevleugelde seksueel voortplantende mieren of " vliegende mieren " hun oudernest verlaten en op de vlucht slaan. De paringsvluchten vinden gelijktijdig plaats in alle mierennesten van de betreffende soort. De vrouwelijke "koningin"-mieren zullen een lange afstand vliegen, waarbij ze zullen paren met ten minste één gevleugeld mannetje uit een ander nest. Hij brengt sperma over naar de zaadvergaarbak van de koningin en sterft dan. Eenmaal gedekt, zal de "koningin" proberen een geschikt gebied te vinden om een ​​kolonie te stichten en, eenmaal gevonden, zal ze haar vleugels losmaken.

Een gevestigde kolonie

Bladsnijdermier ( Atta colombica ) koningin met larven en werksters op substraat

Zodra een kolonie is gevestigd, voldoen de werkmieren aan de behoeften van de koningin, zoals het geven van voedsel en het weggooien van haar afval. Omdat de sociale structuur van mieren erg complex is en individuele mieren relatief eenvoudig zijn, kan een mierenkolonie worden gezien als een enkel organisme, en de individuele mieren als cellen of ledematen van het organisme, aangezien de individuen zelden alleen kunnen overleven. In een kolonie kunnen sommige mieren geen familie zijn van de koningin (en), zoals wanneer een broedsel wordt gevangen tijdens een inval en wordt grootgebracht als het eigen kolonie.

Reproductie

Zodra de kolonie zich heeft gevestigd, zal de koningin-mier continu eieren leggen. Onder soorten die zich seksueel voortplanten, gebruikt de koningin selectief de zaadcellen die tijdens de huwelijksvlucht worden bewaard, waarbij ze bevruchte of onbevruchte eieren legt, afhankelijk van de cyclische behoeften van de kolonie; het geslacht van elke individuele mier wordt bepaald door het al dan niet bevruchten van de eicel. De bevruchte eieren worden vrouwelijke werkmieren en onbevruchte eieren ontwikkelen zich als mannetjes; als de bevruchte eieren en poppen goed worden gevoed, kunnen ze mogelijk koninginnen worden.

Dit systeem van geslachtsbepaling, haplodiploïdie, is over het algemeen waar voor alle Hymenoptera - mieren, bijen en wespen. Een paar mierensoorten planten zich echter niet seksueel voort en leden van deze klonale kolonies zijn allemaal vrouwelijk.

Langlevende koninginnen

De expressiepatronen van genen die betrokken zijn bij het herstel van DNA- schade of eiwitschade werden vergeleken tussen koninginnen van dezelfde leeftijd en arbeiders van de mier Lasius niger . De expressie van deze genen nam toe met de leeftijd en op de leeftijd van 2 maanden was deze toename, zowel in de poten als in de hersenen, significant groter bij koninginnen dan bij werksters. Dit verschil in herstelgenexpressie tussen koninginnen en werksters suggereert dat de langere levensduur van L. niger koninginnen gedeeltelijk te wijten is aan toegenomen investeringen in DNA- en eiwitherstel.

Zie ook

Referenties

Externe links