Sancai Tuhui -Sancai Tuhui

Van Wikipedia, de gratis encyclopedie
Sancai Tuhui
Sancai Tuhui Wereldkaart.jpg
De wereldkaart Shanhai Yudi Quantu in Sancai Tuhui
Traditioneel Chinees 三才 圖 會
Vereenvoudigd Chinees 三才 图 会

Sancai Tuhui, samengesteld door Wang Qi ( Chinees :王圻) en zijn zoon Wang Siyi (王思義), is een Chinese leishu- encyclopedie, voltooid in 1607 en gepubliceerd in 1609 tijdens de late Ming-dynastie, met illustraties van onderwerpen in de drie werelden van hemel, aarde en de mensheid. Het werk bevat een groot aantal postume en hedendaagse afbeeldingen van Chinese keizers .

Titel

De titel van deze encyclopedie is op verschillende manieren in het Engels vertaald als "Illustrations of the Three Powers", "Verzamelde illustraties van de Three Realms", "Pictorial Compendium of the Three Powers", en anderen; in de oorspronkelijke titel verwt "Sancai" (三才) naar de drie rijken van "hemel, aarde en mens", en "Tuhui" (圖會) betekent letterlijk "verzameling illustraties".

Beschrijving

Deze encyclopedie is onderverdeeld in 106 hoofdstukken in 14 categorieën ( astronomie, aardrijkskunde, biografieën, geschiedenis, biologie en dergelijke), met tekst en illustraties voor de artikelen. Reproducties van deze encyclopedie zijn nog steeds in druk in China.

Hoewel het enkele onnauwkeurige of mythologische artikelen bevat (bijvoorbeeld de artikelen over de degenkrab en de kraan ), onderscheidde het zich ook van de gewone "alledaagse encyclopedieën" (日用類書, riyong leishu ) in die tijd doordat het in sommige opzichten nauwkeurig was. andere artikelen (bijvoorbeeld nauwkeurige afbeeldingen van de kleding van het Japanse, Koreaanse en Vietnamese volk en een zeer nauwkeurige wereldkaart (de Shanhai Yudi Quantu ).

Zie ook

Referenties

Externe links