Dag van de Overwinning (Kroatië) -Victory Day (Croatia)

Van Wikipedia, de gratis encyclopedie

Dag van de Overwinning
16 obljetnica vojnoredarstvene operacije Oluja 05082011 Kninska tvrdjava 155.jpg
Soldaten hen de vlag van Kroatië op fort Knin, 5 augustus 2011
Officiele naam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti en Dan hrvatskih branitelja
waargenomen door Kroatië
Betekenis Operatie Storm
Datum 5 augustus
De volgende keer 5 augustus 2022 ( 2022-08 )
Frequentie jaarlijks
Een spandoek ter gelegenheid van Victory Day op een bouwplaats in Zagreb, 5 augustus 2010
Dag van de Overwinning in Knin, 5 augustus 2015

Victory and Homeland Thanksgiving Day en de dag van de Kroatische verdedigers ( Kroatisch : Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja ) is een feestdag in Kroatië die jaarlijks wordt gevierd op 5 augustus, ter herdenking van de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog . Op die datum in 1995 nam het Kroatische leger de stad Knin in tijdens Operatie Storm, die effectief een einde maakte aan de protostaat van de Republiek Servisch Krajina . In 2008 heeft het Kroatische parlement ook de naam Dag van de Kroatische Verdedigers toegekend ( Kroatisch :Dan hrvatskih branitelja ) naar de feestdag, die de huidige militairen en veteranen van de strijdkrachten van Kroatië eert .

vieringen

De belangrijkste viering vindt plaats in Knin, waar festiviteiten worden gehouden ter herdenking van de gebeurtenis, te beginnen met een mis en het leggen van kransen ter ere van degenen die in de oorlog zijn omgekomen, en doorgaand met parades en concerten. Het evenement wordt bijgewoond door duizenden, waaronder de leidende politici van het land. De vlag van Kroatië op fort Knin wordt ceremonieel gehesen als onderdeel van de vieringen.

2015 parade

Op 4 augustus 2015 werd in Zagreb een speciale militaire parade van de strijdkrachten gehouden ter ere van de Dag van de Overwinning, ter ere van de twintigste verjaardag van Operatie Storm. De parade werd geopend door het Erewachtbataljon op de grasvelden van de Nationale en Universiteitsbibliotheek, waarbij drie MiG-21 's boven de stad vlogen. " Lijepa naša domovino " werd uitgevoerd door de 12-jarige Mia Negovetić, begeleid door de Kroatische strijdkrachtenband en het vocaal ensemble van de Kroatische marine . Het wekte grote publieke belangstelling aangezien de laatste militaire parade in Kroatië in 1997 werd georganiseerd. Ongeveer 100.000 toeschouwers woonden de parade bij, extra geluidssystemen werden op het laatste moment geïnstalleerd tot de kruising van de stad Vukovar en de Savska-straten. De redactie van de in Zagreb gevestigde Jutarnji-lt gaf een positieve beoordeling van de parade en eiste de introductie van regelmatige parades voor Victory Day. Militair analist Igor Tabak prees de gebeurtenis, maar bekritiseerde de onechtheid van bepaalde "historische eenheden".

Zilveren jubileum

Op het zilveren jubileum in 2020 werden de vieringen voor het eerst bijgewoond door een etnisch - Servische politieke vertegenwoordiger, vice-premier Boris Milošević, een stap die in het hele politieke spectrum werd toegejuicht, waarbij onder meer premier Andrej Plenković verklaarde dat het zal "stuur een nieuw bericht voor de Kroatische samenleving". Bovendien stuurden Plenković, evenals president Zoran Milanović, vredesboodschappen naar het Servische volk . Het verzet van de vice-premier kwam van leden van extreem-rechts, zoals de Homeland Movement en de Kroatische strijdkrachten, evenals van politici uit Servië en de Republika Srpska .

Zie ook

Referenties