Wikimedia Stichting -Wikimedia Foundation

Van Wikipedia, de gratis encyclopedie

Coördinaten : 37°47'21″N 122°24′12″W / 37.78917°N 122.40333°W / 37.78917; -122.40333

Wikimedia Foundation, Inc.
Wikimedia Foundation-logo - vertical.svg
Afkorting WMF
Gesticht 20 juni 2003 ; 19 jaar geleden, St. Petersburg, Florida, US ( 2003-06-20 )
Oprichter Jimmy Wales
Type 501(c)(3), liefdadigheidsorganisatie
EIN 200049703
Focus Gratis, open-inhoud, meertalige, op wiki gebaseerde internetprojecten
Plaats
Geserveerd gebied
Wereldwijd
Producten Wikipedia, MediaWiki, Wikibooks, Wikidata, Wikimedia Commons, Wikinews, Wikiquote, Wikisource, Wikispecies, Wikiversity, Wikivoyage, WikiWoordenboek
Lidmaatschap
Alleen bord
Omzet
 • Toenemen US$ 162,9 miljoen (2021)
 • 129,2 miljoen (2020)
Uitgaven
 • Kleiner worden US$ 111,8 miljoen (2021)
 • 112,5 miljoen (2020)
schenking (2021) > US$ 100 miljoen
Medewerkers
> 550 medewerkers/aannemers (per 2 oktober 2021)
Website wikimediafoundation .org, stichting .wikimedia .org (Governance Wiki)

Wikimedia Foundation, Inc. ( WMF, of kortweg Wikimedia ) is een 501(c)(3) non-profitorganisatie met hoofdkantoor in San Francisco, Californië, geregistreerd als een liefdadigheidsstichting naar Amerikaans recht . Het is eigenaar van de Wikimedia-projecten – die zijn geschreven en samengesteld door duizenden Wikipedianen en andere onbetaalde vrijwilligers – en de MediaWiki - wikisoftware .

De Wikimedia Foundation werd in 2003 opgericht in St. Petersburg, Florida, door Jimmy Wales als een non-profit manier om Wikipedia, Wiktionary en andere crowdsourced wiki-projecten te financieren die tot dan toe werden gehost door Bomis, het winstgerichte bedrijf van Wales. De Stichting financiert zichzelf voornamelijk door miljoenen kleine donaties van Wikipedia-lezers, verzameld via e-mailcampagnes en jaarlijkse fondsenwervingsbanners die op Wikipedia worden geplaatst. Deze worden aangevuld met subsidies van verschillende technologiebedrijven en filantropische organisaties.

Gedurende haar bestaan ​​is de Stichting snel gegroeid. Tegen 2021 had het meer dan 550 medewerkers en aannemers in dienst, met een jaaromzet van meer dan 160 miljoen dollar , jaarlijkse uitgaven van ongeveer 110 miljoen dollar en een groeiend vermogen, dat in juni 2021 meer dan 100 miljoen dollar bedroeg.

Missie

De missie van de Wikimedia Foundation is "mensen over de hele wereld in staat te stellen en te betrekken bij het verzamelen en ontwikkelen van educatieve inhoud onder een vrije licentie of in het publieke domein, en deze effectief en wereldwijd te verspreiden."

Om deze missie te dienen, biedt de Stichting de technische en organisatorische infrastructuur om leden van het publiek in staat te stellen wiki-inhoud in meerdere talen te ontwikkelen. De Stichting schrijft of beheert geen van de inhoud op de wiki's zelf. De Stichting werkt samen met een netwerk van individuele vrijwilligers en gelieerde organisaties zoals Wikimedia-afdelingen, thematische organisaties, gebruikersgroepen en andere partners in verschillende landen over de hele wereld, en belooft in haar missie om nuttige informatie uit haar projecten beschikbaar te maken op internet voor altijd gratis. Het houdt zich ook bezig met politieke belangenbehartiging . De "strategische richting van de Stichting", die in 2017 werd geformuleerd voor de komende 15 jaar, voorziet dat de Wikimedia Foundation tegen 2030 "de essentiële infrastructuur van het ecosysteem van vrije kennis zal worden".

Geschiedenis

Internetondernemer Jimmy Wales en online gemeenschapsorganisator/ filosofieprofessor Larry Sanger hebben in 2001 Wikipedia opgericht als een internetencyclopedie als aanvulling op Nupedia . Het project werd oorspronkelijk gefinancierd door Bomis, de winstgevende onderneming van Wales. Aangezien Wikipedia de bronnen van Bomis aan het uitputten was en het idee om advertenties op Wikipedia te plaatsen zeer controversieel was in de vrijwilligersgemeenschap van Wikipedia, bedachten Wales en Sanger een liefdadigheidsmodel om het project te financieren. De Wikimedia Foundation werd opgericht in Florida op 20 juni 2003. Het heeft op 14 september 2004 een aanvraag ingediend bij het United States Patent and Trademark Office voor het handelsmerk Wikipedia . Het merk kreeg de registratiestatus op 10 januari 2006. De bescherming van het handelsmerk werd verleend door Japan op 16 december 2004 en in de Europese Unie op 20 januari 2005. Er waren plannen om het gebruik van het Wikipedia-handelsmerk in licentie te geven voor sommige producten, zoals boeken of dvd's.

De naam "Wikimedia", een samenstelling van wiki en media, werd bedacht door de Amerikaanse auteur Sheldon Rampton in een bericht op de Engelse Wikipedia-mailinglt in maart 2003, drie maanden nadat Wiktionary het tweede op wiki gebaseerde project werd dat op het platform van Wales werd gehost. De Foundation heeft in 2005 de status van sectie 501(c)(3) gekregen van de Amerikaanse Internal Revenue Code als een openbare liefdadigheidsinstelling, wat betekent dat alle bijdragen aan de Foundation fiscaal aftrekbaar zijn voor doeleinden van de Amerikaanse federale inkomstenbelasting. De nationale taxonomie van vrijgestelde entiteiten (NTEE) is B60 ( volwassenen, permanente educatie ). Op 11 december 2006 merkte het bestuur van de Stichting op dat het bedrijf niet de oorspronkelijk geplande lidmaatschapsorganisatie kon worden, maar nooit kon worden geïmplementeerd vanwege het onvermogen om te voldoen aan de registratievereisten van de wet van Florida. De statuten zijn dienovereenkomstig gewijzigd om alle verwijzingen naar lidmaatschapsrechten en activiteiten te verwijderen.

Op 25 september 2007 maakte het bestuur van de Stichting bekend dat haar activiteiten zouden worden verplaatst van Florida naar de San Francisco Bay Area . Enkele overwegingen die werden genoemd om voor San Francisco te kiezen, waren de nabijheid van gelijkgestemde organisaties en potentiële partners, een betere talentenpool en goedkoper en handiger internationaal reizen. De verhuizing werd op 31 januari 2008 voltooid met het nieuwe hoofdkantoor aan Stillman Street in San Francisco. In oktober 2017 verhuisde het hoofdkantoor naar de One Montgomery Tower in San Francisco .

Op 25 oktober 2021 lanceerde de Foundation Wikimedia Enterprise, een commerciële dienst voor het leveren van inhoud op Wikipedia, voornamelijk gericht op Big Tech - bedrijven. In juni 2022 werden en het internetarchief aangekondigd als de eerste klanten van de dienst, hoewel alleen voor de dienst zal betalen.

Projecten en initiatieven

Wikimedia-projecten

Galerij met pictogrammen van het Wikimedia-project

Inhoud op de meeste Wikimedia-projectwebsites is in licentie gegeven voor herdistributie onder v3.0 van de Attribution en Share-alike Creative Commons-licenties . De Stichting bezit en beheert 11 wiki's waarvan de inhoud is geschreven en beheerd door onbetaalde vrijwilligers. Elk lid van het publiek is welkom om bij te dragen; het registreren van een gebruikersaccount op naam is optioneel. Deze wiki's volgen het gratis inhoudsmodel, met als belangrijkste doel de verspreiding van kennis. Ze omvatten, per lanceringsdatum:

Bepaalde aanvullende projecten zorgen voor infrastructuur of coördinatie van de gratis kennisprojecten. Waaronder:

Geassocieerden

Wikimedia-partners zijn "onafhankelijke en formeel erkende" groepen mensen die bedoeld zijn om samen te werken om de Wikimedia-beweging te ondersteunen en bij te dragen. De Raad van Toezicht van de Wikimedia Foundation heeft drie actieve modellen voor aangesloten bedrijven goedgekeurd: chapters, thematische organisaties en gebruikersgroepen. Affiliates zijn bedoeld om activiteiten te organiseren en eraan deel te nemen om de Wikimedia-beweging te ondersteunen en eraan bij te dragen, zoals regionale conferenties, outreach, edit-a-thons, hackathons, public relations, public policy advocacy, GLAM - engagement en Wikimania .

Erkenning van een hoofdstuk en thematische organisatie wordt goedgekeurd door het bestuur van de Stichting nadat een affiliatiecommissie bestaande uit vrijwilligers uit de Wikimedia-gemeenschap een aanbeveling heeft gedaan aan het bestuur. De Aansluitingscommissie keurt de erkenning van individuele gebruikersgroepen goed. Partners worden formeel erkend door de Wikimedia Foundation, maar zijn er onafhankelijk van, zonder wettelijke controle of verantwoordelijkheid voor Wikimedia-projecten en hun inhoud.

De Stichting is in 2004 begonnen met het erkennen van hoofdstukken. In 2012 heeft de Stichting de modellen voor thematische organisatie en gebruikersgroepherkenning goedgekeurd, afgerond en aangenomen. Een extra model, bewegingspartners, werd ook goedgekeurd, maar vanaf 19 mei 2022 is dit nog niet afgerond of aangenomen.

Wikimania

Elk jaar brengt een internationale conferentie genaamd Wikimania de mensen samen die betrokken zijn bij de Wikimedia-organisaties en -projecten. De eerste Wikimania werd gehouden in Frankfurt, Duitsland, in 2005. Wikimania wordt georganiseerd door een commissie die gewoonlijk wordt ondersteund door de nationale afdeling, in samenwerking met de Wikimedia Foundation. Wikimania is gehouden in steden als Buenos Aires, Cambridge, Haifa, Hong Kong en, in 2014, Londen . In 2015 vond Wikimania plaats in Mexico City, in 2016 in Esino Lario, Italië, 2017 in Montreal, 2018 in Kaapstad en 2019 in Stockholm. Het evenement van 2020 werd geannuleerd en dat van 2021 online gehouden vanwege de COVID-19-pandemie .

Technologie

De Stichting maakt gebruik van technologie, waaronder hardware en software, om haar projecten uit te voeren.

Hardware

Overzicht van systeemarchitectuur, april 2020. Zie serverlay-outdiagrammen op Meta-Wiki .
Wikimedia Foundation-servers

Wikipedia gebruikte een enkele server tot 2004, toen de serverconfiguratie werd uitgebreid tot een gedistribueerde multitier-architectuur .

In december 2009 draaide Wikimedia op co-located servers, met 300 servers in Florida en 44 in Amsterdam . In 2008 stapte het ook over van meerdere verschillende leveranciers van Linux -besturingssystemen naar Ubuntu Linux . In 2019 stapte het over naar Debian .

In januari 2013 stapte Wikimedia over naar een nieuwere infrastructuur in een Equinix- faciliteit in Ashburn, Virginia, onder vermelding van redenen van "betrouwbarere connectiviteit" en "minder orkanen ". In de jaren daarvoor waren de orkaanseizoenen een oorzaak van leed.

In oktober 2013 ging Wikimedia Foundation op zoek naar een tweede faciliteit die naast de hoofdfaciliteit in Ashburn zou worden gebruikt, daarbij verwijzend naar redenen van redundantie (bijv . nooduitval ) en ter voorbereiding op gelijktijdige multi-datacenterservice. Dit volgt op het jaar waarin in augustus 2012 een vezeluitval ervoor zorgde dat de Wikimedia-projecten een uur lang niet beschikbaar waren.

Afgezien van de tweede faciliteit voor redundantie die in 2014 online komt, is het aantal servers dat nodig is om de infrastructuur in één faciliteit te laten draaien sinds 2009 grotendeels stabiel. Vanaf november 2015 heeft de hoofdfaciliteit in Ashburn in totaal 520 servers, inclusief servers voor nieuwere services naast Wikimedia-projectwiki 's, zoals cloudservices (Toolforge) en verschillende services voor metrische gegevens, monitoring en ander systeembeheer.

In 2017 heeft Wikimedia Foundation een cachingcluster geïmplementeerd in een Equinix-faciliteit in Singapore, de eerste in zijn soort in Azië.

Software

De werking van Wikimedia is afhankelijk van MediaWiki, een op maat gemaakt, gratis en open-source wiki-softwareplatform geschreven in PHP en gebouwd op de MariaDB - database sinds 2013; voorheen werd de MySQL-database gebruikt. De software bevat programmeerfuncties zoals een macrotaal, variabelen, een transclusiesysteem voor sjablonen en URL-omleiding . MediaWiki is gelicentieerd onder de GNU General Public License en wordt gebruikt door alle Wikimedia-projecten.

Oorspronkelijk draaide Wikipedia op UseModWiki, geschreven in Perl door Clifford Adams (Fase I), die aanvankelijk CamelCase nodig had voor hyperlinks naar artikelen; de dubbele beugelstijl werd later opgenomen. Vanaf januari 2002 (fase II) begon Wikipedia te draaien op een PHP-wiki -engine met een MySQL-database; deze software is op maat gemaakt voor Wikipedia door Magnus Manske . De Fase II-software werd herhaaldelijk aangepast om aan de exponentieel toenemende vraag te voldoen. In juli 2002 (fase III) stapte Wikipedia over op de derde generatie software, MediaWiki, oorspronkelijk geschreven door Lee Daniel Crocker .

Sommige MediaWiki-extensies zijn geïnstalleerd om de functionaliteit van MediaWiki-software uit te breiden. In april 2005 werd een Apache Lucene -extensie toegevoegd aan de ingebouwde zoekfunctie van MediaWiki en Wikipedia schakelde over van MySQL naar Lucene en schakelde later over op CirrusSearch, dat is gebaseerd op Elasticsearch voor zoeken. De Wikimedia Foundation maakt ook gebruik van CiviCRM en WordPress .

De Foundation heeft officiële mobiele Wikipedia -apps voor Android- en iOS -apparaten gepubliceerd en in maart 2015 zijn de apps bijgewerkt met mobiele gebruiksvriendelijke functies.

Financiën

Financiële ontwikkeling van de Wikimedia Foundation (in US$), 2003-2021
Zwart: netto-activa (exclusief de Wikimedia Endowment, die in juni 2021 $ 100 miljoen overschreed)
Groen: Inkomsten (exclusief donaties van derden aan Wikimedia Endowment)
Rood: Kosten ( inclusief WMF-betalingen aan Wikimedia Endowment)

De Foundation financiert zichzelf voornamelijk door donaties van het publiek, verzameld via e-mailcampagnes en jaarlijkse fondsenwervingsbanners die op Wikipedia worden geplaatst, evenals subsidies van verschillende technologiebedrijven en filantropische organisaties. E-mailcampagnes omvatten e-mails waarin donateurs worden gevraagd om Wikimedia-geld in hun testament achter te laten.

De Stichting is vrijgesteld van federale inkomstenbelasting en van staatsinkomstenbelasting. Het is geen particuliere stichting en bijdragen daaraan kwalificeren als fiscaal aftrekbare bijdragen aan goede doelen. In 2007, 2008 en 2009 gaf Charity Navigator Wikimedia een algemene beoordeling van vier van de vier mogelijke sterren, verhoogd van drie naar vier sterren in 2010. In januari 2020 was de beoordeling nog vier sterren (algemene score 98,14 van de 100), gebaseerd op gegevens van FY2018.

De voortdurende technische en economische groei van de Wikimedia Foundation en haar activiteiten hangt grotendeels af van deze donaties, maar de Foundation verhoogt ook haar inkomsten door federale subsidies, sponsoring, diensten en merkmerchandising. De Wikimedia OAI-PMH update-feedservice, voornamelijk gericht op zoekmachines en soortgelijke bulkanalyse en herpublicatie, was een aantal jaren een bron van inkomsten. DBpedia kreeg gratis toegang tot deze feed.

In juli 2014 kondigde de Foundation aan dat het Bitcoin- donaties zou accepteren. In 2021 waren cryptocurrencies goed voor slechts 0,08% van alle donaties en op 1 mei 2022 kondigde de Foundation aan dat het zou stoppen met het accepteren van cryptocurrency-donaties, na een stemming van de Wikimedia-gemeenschap .

Het nettovermogen van de Stichting groeide van een initiële 57.000 dollar aan het einde van het eerste fiscale jaar, eindigend op 30 juni 2004, tot 53,5 miljoen dollar medio 2014 en 231 miljoen dollar (plus een schenking van 100 miljoen dollar, zie het gedeelte hieronder) met eind juni 2021; in hetzelfde jaar kondigde de Foundation plannen aan om grote technologiebedrijven in rekening te brengen voor preferentiële toegang tot Wikipedia-inhoud.

Wikimedia schenking

In januari 2016 kondigde de Stichting de oprichting aan van een schenking om haar toekomst veilig te stellen. De Wikimedia Endowment werd opgericht als een collectief actiefonds bij de Tides Foundation, met als doel om in de komende 10 jaar 100 miljoen dollar op te halen. Craig Newmark was een van de eerste donateurs en schonk 1 miljoen dollar . Peter Baldwin en zijn vrouw, Lisbet Rausing, schonken in 2017 5 miljoen dollar aan de schenking.

In 2018 werden grote donaties aan de schenking ontvangen van Amazon.com en Facebook ( elk US $ 1 miljoen ) en George Soros ( US $ 2 miljoen ), gevolgd in 2019 door nog eens US $ 2 miljoen van , nog eens US $ 3,5 miljoen van Baldwin en Rausing, 2,5 miljoen dollar meer van Newmark en nog eens 1 miljoen dollar van Amazon in oktober 2019 en opnieuw in september 2020.

De Stichting zelf heeft een jaarlijkse schenking van $ 5 miljoen aan de Tides Foundation verstrekt ten behoeve van de Wikimedia Endowment. Deze bedragen zijn geboekt als onderdeel van de uitgaven voor "prijzen en subsidies" van de Stichting. In 2020 schonk de Foundation afzonderlijk US $ 4,5 miljoen aan Tides Advocacy voor een "Knowledge Equity Fund"; dit verstrekt subsidies aan organisaties die geen verband houden met Wikimedia en die zich inzetten om raciale ongelijkheden aan te pakken bij het verkrijgen van toegang tot en bijdragen aan gratis kennisbronnen. In september 2021 maakte de Stichting bekend dat de Wikimedia Endowment in juni 2021, vijf jaar eerder, het oorspronkelijke doel van $ 100 miljoen aan fondsenwerving had bereikt.

Financiële ontwikkeling

Onderstaande gegevens zijn afkomstig uit de "Statementen van Werkzaamheden" in de gecontroleerde rapportages. Activa omvatten geen fondsen in de Wikimedia Endowment. Uitgaven vanaf het boekjaar 2015-16 omvatten betalingen aan de Wikimedia Endowment.

Jaar Bron Omzet Uitgaven Vermogensstijging Totale activa
2020/2021 PDF $ 162.886.686 $ 111.839.819 $50.861.811 $231.177.536
2019/2020 PDF $ 129.234.327 $ 112.489,397 $14.674.300 $ 180.315.725
2018/2019 PDF $ 120.067.266 $91,414,010 $30.691.855 $ 165.641.425
2017/2018 PDF $104.505.783 $81,442.265 $21.619.373 $134.949.570
2016/2017 PDF $91.242.418 $69.136.758 $ 21.547.402 $ 113.330.197
2015/2016 PDF $81.862.724 $65.947.465 $ 13.962.497 $91.782.795
2014/2015 PDF $75.797.223 $ 52.596.782 $ 24.345.277 $77.820.298
2013/2014 PDF $ 52,465,287 $45.900.745 $ 8.285.897 $ 53.475.021
2012/2013 PDF $ 48.635.408 $ 35.704.796 $ 10.260.066 $45,189.124
2011/2012 PDF $ 38,479,665 $29.260.652 $ 10.736.914 $34.929.058
2010/2011 PDF $24.785.092 $ 17.889.794 $ 9.649.413 $24.192.144
2009/2010 PDF $ 17.979.312 $10.266.793 $ 6.310.964 $ 14.542.731
2008/2009 PDF $ 8.658.006 $ 5.617.236 $ 3.053.599 $8.231.767
2007/2008 PDF $ 5.032.981 $3.540.724 $ 3.519.886 $5.178.168
2006/2007 PDF $ 2.734.909 $ 2.077.843 $654.066 $ 1.658.282
2005/2006 PDF $ 1.508.039 $791.907 $736.132 $ 1.004.216
2004/2005 PDF $ 379.088 $ 177.670 $ 211.418 $ 268.084
2003/2004 PDF $ 80.129 $23.463 $ 56,666 $ 56,666

Uitgaven

De uitgaven van de Wikimedia Foundation hebben voornamelijk betrekking op salarissen, lonen en andere professionele activiteiten en diensten. Betalingen aan de Wikimedia Endowment worden ook geclassificeerd als onkosten in de financiële overzichten van de Wikimedia Foundation.

subsidies

Wikimedia Foundation en chapters finance meeting 2012, Par

In 2008 ontving de Foundation een subsidie ​​van US $ 40.000 van het Open Society Institute om een ​​afdrukbare versie van Wikipedia te maken. Het ontving ook een subsidie ​​van US $ 262.000 van de Stanton Foundation voor de aankoop van hardware, een onbeperkte subsidie ​​van US $ 500.000 van Vinod en Neeru Khosla, die later dat jaar lid werden van de adviesraad van de Foundation, en US $ 177.376 van de historici Lisbet Rausing en Peter Baldwin ( Arcadia Fund ), onder andere. In maart 2008 maakte de Foundation bekend wat toen haar grootste donatie ooit was: een driejarige subsidie ​​van 3 miljoen dollar van de Alfred P. Sloan Foundation .

In 2009 ontving de Stichting vier beurzen. De eerste was een subsidie ​​van US $ 890.000 van de Stanton Foundation om de gebruikersinterface voor nieuwe auteurs van Wikipedia te helpen bestuderen en vereenvoudigen. De tweede was een Ford Foundation -subsidie ​​van 300.000 dollar in juli 2009 voor Wikimedia Commons om de interface voor het uploaden van multimediabestanden te verbeteren. In augustus 2009 ontving de Foundation een subsidie ​​van US $ 500.000 van de William and Flora Hewlett Foundation . Eveneens in augustus 2009 heeft het Omidyar-netwerk tot 2 miljoen dollar over twee jaar toegezegd aan Wikimedia.

In 2010 doneerde 2 miljoen dollar en de Stanton Foundation 1,2 miljoen dollar om het Public Policy Initiative te financieren, een proefprogramma voor wat later het Wikipedia Education Program (en de spin-off Wiki Education Foundation ) zou worden.

In maart 2011 gaf de Alfred P. Sloan Foundation toestemming voor nog een subsidie ​​van 3 miljoen dollar, te financieren over drie jaar, de eerste 1 miljoen dollar in juli 2011 en de resterende 2 miljoen dollar in augustus 2012 en 2013. Als donateur kreeg Doron Weber van de Alfred P. Sloan Foundation de status van bestuursbezoeker bij de Wikimedia Foundation Board of Trustees. In augustus 2011 beloofde de Stanton Foundation een subsidie ​​van 3,6 miljoen dollar, waarvan 1,8 miljoen dollar werd gefinancierd en de rest zou in september 2012 komen. Vanaf 2011 was dit de grootste subsidie ​​die de Wikimedia Foundation ooit had ontvangen. In november 2011 ontving de Foundation een donatie van US$500.000 van de Brin Wojcicki Foundation .

In 2012 ontving de Foundation een subsidie ​​van 1,25 miljoen dollar van Lisbet Rausing en Peter Baldwin via de Charities Aid Foundation, die naar verwachting zal worden gefinancierd in vijf gelijke termijnen van 2012 tot 2015. In 2014 ontving de Foundation de grootste gift in haar geschiedenis, een onbeperkte donatie van $ 5 miljoen van een anonieme donor ter ondersteuning van $ 1 miljoen aan onkosten per jaar voor de komende vijf jaar. In maart 2012 heeft de Gordon and Betty Moore Foundation, opgericht door de mede-oprichter van Intel en zijn vrouw, een subsidie ​​van 449.636 dollar toegekend om Wikidata te ontwikkelen .

Tussen 2014 en 2015 ontving de Foundation US$500.000 van het Monarch Fund, US$100.000 van het Arcadia Fund en een niet nader genoemd bedrag van de Stavros Niarchos Foundation ter ondersteuning van het Wikipedia Zero- initiatief.

In 2015 werd een subsidieovereenkomst bereikt met de John S. en James L. Knight Foundation om een ​​zoekmachine te bouwen met de naam " Kennis Engine ", een project dat controversieel bleek te zijn . In 2017 kende de Alfred P. Sloan Foundation nog een subsidie ​​van 3 miljoen dollar toe voor een periode van drie jaar en in 2019 schonk nog eens 1,1 miljoen dollar aan de Foundation.

De volgende hebben elk $ 500.000 of meer gedoneerd (2008-2019, exclusief giften aan de Wikimedia Endowment; lt kan onvolledig zijn):

Totaal
( US $ 000s )
Donateur jaren
9.000 Alfred P. Sloan Stichting
 • 2008-2013
 • 2017-2019
5,952 Stanton Stichting 2009-2012
5.000 (anoniem) 2014-2018
3.100 2010, 2019
2.000 Omidyar-netwerk 2009-2010
1,527 Rausing, Baldwin
via Arcadia, Charities Aid
 • 2008
 • 2012-2015
1.300 Hewlett 2009-2010
500 Sergey Brin en vrouw 2010
500 Monarch Fonds 2014-2015

Personeel

Geschiedenis

Stichting personeel in januari 2019

In 2004 heeft de Foundation Tim Starling aangesteld als ontwikkelaar om de MediaWiki -software te helpen verbeteren, Daniel Mayer als Chief Financial Officer ( financiën, budgettering en coördinatie van fondsenwerving) en Erik Möller als coördinator van contentpartnerships. In mei 2005 maakte de Stichting nog zeven officiële benoemingen bekend.

In januari 2006 heeft de Stichting een aantal commissies in het leven geroepen, waaronder de Communicatiecommissie, in een poging om activiteiten die toen nog enigszins door vrijwilligers werden gedaan, verder te organiseren. Starling nam die maand ontslag om meer tijd te besteden aan zijn PhD-programma.

Op 4 oktober 2006 had de Foundation vijf betaalde medewerkers: twee programmeurs, een administratief medewerker, een coördinator die fondsenwerving en subsidies beheert, en een interim -directeur, Brad Patrick, voorheen algemeen adviseur van de Foundation . Patrick stopte zijn activiteit als interim-directeur in januari 2007 en nam vervolgens ontslag uit zijn functie als juridisch adviseur met ingang van 1 april 2007. Hij werd vervangen door Mike Godwin, die van juli 2007 tot 2010 als algemeen adviseur en juridisch coördinator fungeerde.

In januari 2007 werd Carolyn Doran benoemd tot Chief Operating Officer en Sandy Ordonez trad toe als hoofd communicatie . Doran begon in 2006 als parttime boekhouder te werken na te zijn uitgezonden door een uitzendbureau . Doran, die een strafblad bleek te hebben, verliet de Stichting in juli 2007 en Sue Gardner werd aangenomen als adviseur en speciaal adviseur; ze werd de uitvoerend directeur in december 2007. Florence Devouard noemde het vertrek van Doran uit de organisatie als een van de redenen waarom de Stichting er ongeveer zeven maanden over deed om haar financiële controle voor 2007 vrij te geven.

Buitenaanzicht van het vorige hoofdkantoor van de Wikimedia Foundation in San Francisco in New Montgomery St in 2014

Danny Wool, officieel de subsidiecoördinator en ook betrokken bij fondsenwerving en bedrijfsontwikkeling, nam in maart 2007 ontslag. Hij beschuldigde Wales van misbruik van de gelden van de Stichting voor recreatieve doeleinden en zei dat Wales zijn Wikimedia-creditcard gedeeltelijk had laten innemen vanwege zijn uitgavenpatroon, een claim die Wales ontkende. In februari 2007 voegde de Stichting een functie toe, chaptercoördinator, en nam Delphine Ménard aan, die de functie als vrijwilliger sinds augustus 2005 vervulde. Cary Bass werd in maart 2007 aangenomen in de functie van vrijwilligerscoördinator. In januari 2008 benoemde de Foundation Veronique Kessler als de nieuwe Chief Financial and Operating Officer, Kul Wadhwa als hoofd bedrijfsontwikkeling en Jay Walsh als hoofd communicatie.

In maart 2013 kondigde Gardner aan dat ze haar functie bij de Foundation zou neerleggen. Lila Tretikov werd in mei 2014 benoemd tot uitvoerend directeur; ze nam ontslag in maart 2016. Voormalig Chief Communications Officer Katherine Maher werd benoemd tot interim-directeur, een functie die in juni 2016 permanent werd. Maher was uitvoerend directeur tot april 2021.

Huidige afdelingsstructuur

One Montgomery Tower, het gebouw waar sinds 2017 het hoofdkantoor van de Wikimedia Foundation is gevestigd

Per 2 oktober 2021 had de Stichting ruim 550 medewerkers en aannemers in dienst. Maryana Iskander werd in september 2021 benoemd tot nieuwe CEO en nam die rol in januari 2022 over.

Per juli 2022 kent het WMF de volgende afdelingsstructuur:

 • Vooruitgang: verantwoordelijk voor fondsenwerving, strategische partnerschappen en programma's voor het maken van subsidies.
 • Communicatie: verantwoordelijk voor merkontwikkeling, marketing, sociale media, public relations en wereldwijde bewustmakingsinspanningen van Wikimedia.
 • Financiën en administratie: belast met het zorgen voor een verantwoord beheer van de fondsen en middelen van de Wikimedia Foundation.
 • Juridisch: verantwoordelijk voor het opzetten van verzet tegen overheidstoezicht en censuur, het verdedigen van vrijwilligersgemeenschappen, het faciliteren van beleidsdiscussies en het pleiten voor privacy.
 • Product: verantwoordelijk voor het bouwen van samenwerkingstools voor het delen van kennis, gebruikersonderzoek, ervaringsontwerp en ondersteuning voor meerdere apparaten, inclusief mobiele apps en spraaktechnologie.
 • Talent en Cultuur: verantwoordelijk voor werving en opleiding.
 • Technologie: verantwoordelijk voor het onderhouden en ontwikkelen van het technologieplatform dat ten grondslag ligt aan de Wikimedia-projecten. Werkt samen met duizenden vrijwillige ontwikkelaars.

Raad van Toezicht

De raad van toezicht van de Stichting heeft de hoogste autoriteit in alle zaken en aangelegenheden van de Stichting. Vanaf 2008 bestond het uit tien leden:

 • drie geselecteerd door de gemeenschap die deel uitmaakt van alle verschillende Wikimedia-projecten;
 • twee geselecteerd door Wikimedia-filialen (hoofdstukken, thematische organisaties en gebruikersgroepen);
 • vier benoemd door het bestuur zelf; en
 • een emeritus positie voor de oprichter van de gemeenschap, Jimmy Wales.

In juni 2015 werd James Heilman door de gemeenschap verkozen tot lid van de Wikimedia Foundation Board of Trustees . In december 2015 verwijderde het bestuur Heilman uit zijn functie als trustee, een beslissing die leidde tot onenigheid onder sommige leden van de Wikipedia-gemeenschap. Het bestuur heeft een verklaring vrijgegeven waarin het gebrek aan vertrouwen van Heilman's mede-trustees in hem als de reden voor zijn afzetting wordt verklaard. Heilman zei later dat hij "de afgelopen weken de mogelijkheid heeft gekregen om af te treden [door het bestuur]. Als gekozen lid van de gemeenschap zie ik dat mijn mandaat afkomstig is van de gemeenschap die mij heeft gekozen en daarom heeft geweigerd dit te doen. een beweging als het teleurstellen van degenen die mij hebben gekozen." Vervolgens voegde hij eraan toe dat hij in het bestuur had aangedrongen op meer transparantie met betrekking tot het Knowledge Engine - project van de Wikimedia Foundation en de financiering ervan, en gaf aan dat zijn pogingen om de Knight Foundation -subsidie ​​voor de engine openbaar te maken een factor waren geweest bij zijn ontslag. De vrijwilligersgemeenschap herkozen Heilman in 2017 in het bestuur van de Wikimedia Foundation.

In januari 2016 trad Arnnon Geshuri toe tot de raad van bestuur voordat hij aftrad te midden van controverses in de gemeenschap over een "no stroperij" -overeenkomst die hij uitvoerde bij , die in strijd was met de Amerikaanse antitrustwet en waarvoor de deelnemende bedrijven 415 miljoen dollar betaalden in een class action-rechtszaak tegen namens de getroffen medewerkers.

Sinds 2020 bestaat het bestuur uit maximaal 16 trustees:

 • acht zetels afkomstig van de bredere Wikimedia-gemeenschap (affiliates en vrijwilligersgemeenschap);
 • zeven benoemd door het bestuur zelf; en
 • een oprichterszetel gereserveerd voor Wales.

María Sefidari was voorzitter van de raad van bestuur tot ze aftrad in juni 2021. Vanaf oktober 2021 bestond de raad uit zes door de gemeenschap en aangesloten partijen geselecteerde trustees (Nataliia Tymkiv, Shani Evenstein Sigalov, Dariusz Jemielniak, Rosie Stephenson-Goodknight, Victoria Doronina en Lorenzo Losa); vier door de Raad benoemde trustees ( McKinsey & Company directeur Raju Narisetti, Bahreinse mensenrechtenactivist en blogger Esra'a Al Shafei, management consulting executive Lisa Lewin, en McAfee executive Tanya Capuano); en Wales, die de "stichterszetel" bezetten. Tymkiv is voorzitter van de raad van bestuur, naast Al Shafei en Sigalov als vicevoorzitters.

Onafhankelijke aannemers

Onder de bedrijven die regelmatig als onafhankelijke contractanten worden vermeld in de Wikimedia Foundation's Form 990 - onthullingen, zijn het advocatenkantoor Jones Day en het PR-bureau Minassian Media ; de laatste werd opgericht door Craig Minassian, een fulltime executive bij de Clinton Foundation .

Voor haar Strategie 2030-planning maakte de Wikimedia Foundation uitgebreid gebruik van de diensten van williamsworks, een adviesbureau opgericht door Whitney Williams, voormalig Trip Director van Hillary Clinton .

geschillen

Wikimedia Foundation na SOPA -feest, 2012

Een aantal geschillen heeft geleid tot rechtszaken, andere niet. Advocaat Matt Zimmerman heeft gezegd: "Zonder sterke aansprakelijkheidsbescherming zou het moeilijk zijn voor Wikipedia om een ​​platform te blijven bieden voor door gebruikers gemaakte encyclopedie-inhoud."

In december 2011 heeft de Foundation lobbyist Dow Lohnes Government Strategies LLC in Washington DC ingehuurd om te lobbyen bij het Amerikaanse Congres met betrekking tot "Civil Rights/Civil Liberties" en "Copyright/Patent/Trademark". Ten tijde van de aanstelling maakte de Stichting zich specifiek zorgen over een wetsvoorstel dat bekend staat als de Wet Stop Online Piracy .

In oktober 2013 oordeelde een Duitse rechtbank dat de Wikimedia Foundation aansprakelijk kan worden gesteld voor inhoud die aan Wikipedia is toegevoegd. Dit geldt alleen als er sprake is van een specifieke klacht; anders controleert de Wikimedia Foundation de inhoud die Wikipedia publiceert niet en is ze niet verplicht dit te doen.

In juni 2014 heeft Bildkonst Upphovsrätt i Sverige een rechtszaak aangespannen tegen Wikimedia Sweden.

Op 20 juni 2014 werd bij het Mercer County Superior Court in New Jersey een rechtszaak wegens laster (civiele zaak nr. L-1400-14 van de Law Division) ingediend waarbij redacteuren van Wikipedia betrokken waren, onder meer om schadevergoeding en punitieve schadevergoeding te eisen.

In een opiniestuk van 10 maart 2015 voor The New York Times kondigden Wales en Tretikov aan dat de Foundation een rechtszaak aanspande tegen de National Security Agency en vijf andere overheidsinstanties en -functionarissen, waaronder DOJ, en haar praktijk van massasurveillance in twijfel trok ., die volgens hen inbreuk maakten op de grondwettelijke rechten van de lezers, redacteuren en medewerkers van de Stichting. Ze werden in de rechtszaak vergezeld door acht extra eisers, waaronder Amnesty International en Human Rights Watch . Op 23 oktober 2015 verwierp de United States District Court voor het District of Maryland de rechtszaak Wikimedia Foundation v. NSA op grond van status . De Amerikaanse districtsrechter TS Ellis III oordeelde dat de eisers niet aannemelijk konden maken dat ze onderworpen waren aan stroomopwaarts toezicht, en dat hun argument "doorzeefd is met aannames", "speculaties" en "wiskundige gymnastiek". De eisers hebben op 17 februari 2016 beroep aangetekend bij het United States Court of Appeals for the Fourth Circuit .

In september 2020 werd de aanvraag van WMF om waarnemer te worden bij de World Intellectual Property Organization (WIPO) geblokkeerd na bezwaren van de regering van China over het bestaan ​​van een Wikimedia Foundation-filiaal in Taiwan . In oktober 2021 werd de tweede aanvraag van WMF om dezelfde reden geblokkeerd door de regering van China. In mei 2022 werden zes aan de Wikimedia-beweging gelieerde hoofdstukken door China geblokkeerd om te worden geaccrediteerd bij het Permanent Comité voor auteursrechten en naburige rechten (SCCR) van de WIPO, omdat ze beweerden dat de hoofdstukken desinformatie verspreidden. In juli 2022 blokkeerde China een aanvraag van zeven Wikimedia-hoofdstukken om te worden geaccrediteerd als permanente waarnemers bij de WIPO; China's standpunt werd gesteund door een aantal andere landen, waaronder Rusland, Pakistan, Iran, Algerije, Zimbabwe en Venezuela.

Overmatige uitgaven en opdringerige fondsenwerving

In 2014 werd Jimmy Wales geconfronteerd met beschuldigingen dat WMF "een miserabele kosten-batenverhouding had en al jaren miljoenen aan softwareontwikkeling heeft uitgegeven zonder iets te produceren dat echt werkt". Hij gaf toe dat hij "ook gefrustreerd was over de eindeloze controverses over de uitrol van ontoereikende software die niet is ontwikkeld met voldoende overleg met de gemeenschap en zonder de juiste stapsgewijze uitrol om spectaculaire bugs op te vangen".

Tijdens de fondsenwervingscampagne van 2015 uitten enkele leden van de gemeenschap hun zorgen over de fondsenwervende banners. Ze voerden aan dat ze opdringerig waren voor gebruikers en potentiële donateurs konden misleiden door de indruk te wekken dat Wikipedia onmiddellijke financiële problemen had, wat niet waar was. De Wikimedia Foundation beloofde de formulering van verdere fondsenwervingscampagnes te verbeteren om deze problemen te voorkomen.

In februari 2017 zorgde een opiniestuk, gepubliceerd door The Signpost, de online krant van de Engelse Wikipedia, getiteld "Wikipedia has Cancer", voor een debat in zowel de Wikipedia-gemeenschap als het grote publiek. De auteur bekritiseerde de Wikimedia Foundation vanwege de steeds toenemende jaarlijkse uitgaven, die, zo betoogde hij, het project financieel in gevaar zouden kunnen brengen als er zich een onverwachte gebeurtenis voordeed. De auteur stelde voor om de uitgaven te beperken, de schenking op te bouwen en de schenking te herstructureren, zodat WMF in slechte tijden niet in de hoofdsom kan duiken. Katherine Maher, uitvoerend directeur van de Wikimedia Foundation, reageerde door erop te wijzen dat een dergelijke schenking al in 2016 was opgericht, waardoor het creëren van een schenking verward werd met het opbouwen van een bestaande schenking.

Knowledge Engine-project

Knowledge Engine was een zoekmachineproject dat in 2015 door WMF werd geïnitieerd om verifieerbare en betrouwbare informatie op internet te vinden en weer te geven. Het doel van de KE was om minder afhankelijk te zijn van traditionele zoekmachines. Het werd gefinancierd met een subsidie ​​​​van US $ 250.000 van de Knight Foundation . Sommigen beschouwden het project als een schandaal, vooral omdat het in het geheim was opgezet, wat door sommigen werd gezien als een conflict met de transparantie van de Wikimedia-gemeenschap. Een deel van de informatie waarover de gemeenschap beschikte, werd zelfs ontvangen via gelekte documenten die The Signpost in 2016 publiceerde. Na dit geschil nam Lila Tretikov, uitvoerend directeur van de Wikimedia Foundation, ontslag.

Referenties

Externe links

Organisatie

Financieel

Liefdadigheidsstatus

Gemeenschap