Sikh-tempel in Wisconsin schietpartij -Wisconsin Sikh temple shooting

Van Wikipedia, de gratis encyclopedie

Schietpartij in Sikh-tempel in Wisconsin
Onderdeel van massale schietpartijen in de Verenigde Staten
De schietpartij in de Sikh-tempel in Wisconsin bevindt zich in Wisconsin
Oak Creek
Oak Creek
Wisconsin Sikh tempel schieten (Wisconsin)
De schietpartij in de Sikh-tempel in Wisconsin bevindt zich in de Verenigde Staten
Schietpartij in Sikh-tempel in Wisconsin
Wisconsin Sikh tempel schieten (de Verenigde Staten)
Plaats Sikhtempel van Wisconsin
7512 S. Howell Avenue
Oak Creek, Wisconsin, Verenigde Staten
Coördinaten 42 ° 54'29 "N 87 ° 54'39" W / 42,90806°N 87.91083°W / 42.90806; -87.91083 Coördinaten: 42 ° 54'29 "N 87 ° 54'39" W / 42,90806°N 87.91083°W / 42.90806; -87.91083
Datum 5 augustus 2012 10:25 uur ( CDT ) ( 2012-08-05 )
Doelwit Aanbidders in een Sikh-tempel
Aanvalstype
Massale schietpartij
Moord-zelfmoord
Binnenlands terrorisme
Haatcriminaliteit
wapens 9 mm Springfield XD(M) semi-automatisch pistool
Sterfgevallen 8 (inclusief dader en slachtoffer overleden in 2020)
Gewond 3
Dader Wade Michael Page
Motief Blanke overheersing

Op 5 augustus 2012 vond een massale schietpartij plaats in de gurdwara ( Sikh- tempel) in Oak Creek, Wisconsin, Verenigde Staten, waar de 40-jarige Wade Michael Page zes mensen doodschoot en vier anderen verwondde. Een zevende slachtoffer stierf in 2020 aan zijn verwondingen. Page pleegde zelfmoord door zichzelf door het hoofd te schieten nadat hij door een reagerende politieagent in zijn heup was geschoten.

Page was een Amerikaanse blanke supremacist en legerveteraan uit Cudahy, Wisconsin . Afgezien van de schutter waren alle doden leden van het Sikh- geloof. Het incident trok reacties van president Barack Obama en de Indiase premier Manmohan Singh . Hoogwaardigheidsbekleders woonden waken bij kaarslicht bij in landen als de VS, Canada en India. First Lady Michelle Obama bezocht de tempel op 23 augustus 2012.

Schieten en politie reactie

Na noodoproepen rond 10:25 uur CDT, reageerde de politie op een schietpartij op een Sikh gurdwara in Oak Creek, Wisconsin. Bij aankomst vielen ze de schutter aan, later geïdentificeerd als Wade Michael Page, die verschillende mensen had neergeschoten in de tempel, waarbij zes mensen omkwamen. Page verwondde een officier; nadat hij door een ander in de maag was geschoten, schoot hij zichzelf dodelijk door het hoofd. Hij was bewapend met een 9 mm Springfield XD(M) semi-automatisch pistool . Page had het wapen legaal in Wisconsin gekocht. Vier mensen werden gedood in de tempel en drie mensen, waaronder Page, stierven buiten. Page doodde vijf mannen en een vrouw, in leeftijd variërend van 39 tot 84.

Drie mannen zijn overgebracht naar het Froedtert Ziekenhuis, onder wie een van de agenten.

Volgens de eerste berichten was de schutter omgekomen door te zijn neergeschoten door politieagenten ter plaatse, maar de FBI verduidelijkte later dat Page, nadat hij was neergeschoten door een agent, stierf aan een zelf toegebrachte schotwond in het hoofd.

De autoriteiten hebben een audio-opname vrijgegeven van het incident, waarbij de eerste reagerende officier, luitenant Brian Murphy, werd neergeschoten door de schutter. Het bevatte de woorden "Ik heb iemand die de oprit naar mij toe loopt. Man met een pistool, wit t-shirt", gevolgd door het geluid van geweerschoten. In september 2012 hebben de autoriteiten video-opnamen vrijgegeven die tijdens het incident door patrouillewagens zijn gemaakt, inclusief de momenten waarop Murphy werd neergeschoten en de schutter werd neergeschoten door een andere officier. Murphy werd vijftien keer neergeschoten door Page, maar overleefde.

De tempel bereidde langar, een gemeenschappelijke Sikh-maaltijd, voor later op de dag. Getuigen suggereerden dat vrouwen en kinderen zich op het moment van het incident in de tempel aan het voorbereiden waren voor de maaltijd, aangezien de kinderlessen om 11.30 uur zouden beginnen.

De Joint Terrorism Task Force heeft de locatie onderzocht en John Edwards, politiechef van Oak Creek, zei dat zijn troepen het incident in "de beginfase van dit onderzoek" als een " binnenlands terrorisme -incident" behandelden. De politie van Oak Creek droeg het onderzoek over aan de FBI . Ze onderzochten ook mogelijke banden met blanke supremacistische groepen en andere raciale motivaties . De FBI zei dat er geen reden was om aan te nemen dat iemand anders bij de aanval betrokken was, en ze waren niet op de hoogte van een eerdere bedreiging tegen de tempel. De Amerikaanse procureur-generaal Eric Holder beschreef het incident als "een daad van terrorisme, een daad van haat, een haatmisdaad ".

Slachtoffers

Onder de zes vermoorde slachtoffers was één vrouw: Paramjit Kaur, 41; en vijf mannen: Satwant Singh Kaleka, 65, de stichter van de gurdwara; Prakash Singh, 39, een Granthi ; Sita Singh, 41; Ranjit Singh, 49; en Suveg Singh, 84. Alle mannelijke slachtoffers droegen tulbanden als onderdeel van hun Sikh-geloof. Vier van de slachtoffers waren Indiase staatsburgers, terwijl de rest Amerikanen waren.

Onder de gewonden was een reagerende officier, luitenant Brian Murphy, die vijftien keer van dichtbij werd neergeschoten, waaronder één keer in het gezicht en één keer in het achterhoofd. Hij werd op 22 augustus 2012 uit het ziekenhuis ontslagen. Sikhs for Justice, een in New York gevestigde groep, beloofde een pr van $ 10.000 aan Murphy. Twee Sikh-inwoners van Yuba City, Californië schonken nog eens $ 100.000 aan luitenant Murphy en prezen zijn moed.

Onder de gewonden was Baba Punjab Singh, een Sikh-priester die in het hoofd werd geschoten. Hij bleef meer dan zeven jaar gedeeltelijk verlamd aan de wond en stierf op 2 maart 2020.

Dader

Wade Michael Page (11 november 1971 - 5 augustus 2012) was een Amerikaanse blanke supremacist die in Cudahy, Wisconsin woonde . Page is geboren en opgegroeid in Colorado . Hij diende in het Amerikaanse leger van april 1992 tot oktober 1998. In het leger had Page geleerd het Hawk-raketsysteem te repareren voordat hij een specialist in psychologische operaties werd. Hij werd gedegradeerd en kreeg algemeen ontslag wegens 'patronen van wangedrag', waaronder dronkenschap tijdens zijn dienst en afwezigheid zonder verlof .

Na zijn ontslag keerde Page terug naar Colorado, waar hij van 2000 tot 2007 in de voorstad Littleton van Denver woonde . Page werkte van 2006 tot 2010 als vrachtwagenchauffeur, maar werd ontslagen nadat hij een dagvaarding had gekregen voor rijden onder invloed vanwege alcoholgebruik.

Page had banden met blanke supremacistische en neonazistische groepen en was naar verluidt lid van de Hammerskins . Hij betrad de white power- muziekscene in 2000 en raakte betrokken bij verschillende neonazistische bands. Hij richtte in 2005 de band End Apathy op en speelde in de bands Definite Hate en Blue Eyed Devils, allemaal door het Southern Poverty Law Center als racistische white-powerbands beschouwd .

Page's voormalige stiefmoeder verontschuldigde zich bij de Sikh-slachtoffers en zei dat ze de afgelopen twaalf jaar geen contact had gehad met haar stiefzoon, nadat ze van zijn vader was gescheiden. Een voormalige vriend beschreef hem als een "eenling" en zei dat hij had gesproken over een "dreigende raciale heilige oorlog ". Volgens zijn buren woonde Page alleen, verliet hij zelden zijn appartement en vermeed hij oogcontact met hen.

Page kocht het pistool dat werd gebruikt bij de schietpartij op 28 juli 2012 legaal in een wapenwinkel in West Allis, Wisconsin. Page doorstond de vereiste achtergrondcontroles en betaalde contant voor het pistool, samen met drie 19-ronde tijdschriften . De eigenaar van de wapenwinkel zei dat het uiterlijk en de houding van Page in de winkel "geen enkele wenkbrauw opriepen".

Na de schietpartij verschenen er foto's van Page in mediaberichten waarop hij te zien was met een reeks tatoeages op zijn armen en bovenlichaam, waaruit zou blijken dat hij banden heeft met blanke supremacistische organisaties.

Oak Creek politiechef John Edwards weigerde te speculeren over het motief achter de aanval en zei: "Ik weet niet waarom, en ik weet niet of we het ooit zullen weten, want toen hij stierf, stierf dat met hem wat zijn motief was of wat hij dacht."

reacties

President Barack Obama betuigde zijn condoleances, noemde de Sikh-gemeenschap "een deel van onze bredere Amerikaanse familie", en bestelde vlaggen bij federale gebouwen die tot 10 augustus halfstok hingen om de slachtoffers te eren. Obama riep op tot 'ziel zoeken' om geweld te verminderen. Gouverneur Scott Walker van Wisconsin en andere functionarissen hebben ook hun medeleven betuigd met de slachtoffers van de schietpartij en hun families. Nancy Powell, de ambassadeur van de Verenigde Staten in India, woonde gebeden bij voor de slachtoffers in Gurudwara Bangla Sahib in New Delhi. De Indiase premier Manmohan Singh zei dat de aanval op een Sikh-tempel de pijn verergerde en verklaarde dat India alle vredelievende Amerikanen steunde die de schietpartij veroordeelden. Na het incident waren er wakes en enkele protesten tegen de Verenigde Staten door sikhs in India . Op 9 augustus voegden Indiase parlementsleden in New Delhi zich bij de gelederen in het parlement om hun medeleven te betuigen aan de families van de slachtoffers. Jathedar Giani Gurbachan Singh, de hoogste priester binnen het Sikh-geloof, noemde de schietpartij een "veiligheidsfout" door de Amerikaanse regering en adviseerde Sikhs in de Verenigde Staten alle mogelijke veiligheidsmaatregelen in hun tempels te nemen. Sikh-bewoners van Oak Creek zeiden dat het incident hun gemeenschap had geschokt.

Veel Sikh-Amerikanen keurden de protesten in India tegen de Verenigde Staten niet goed en veroordeelden de acties, zoals het verbranden van vlaggen, door de demonstranten met klem. In de VS gevestigde Sikh-gemeenschapsgroepen beloofden hulp aan de slachtoffers en hun families, en drongen er bij Sikh-Amerikanen op aan interreligieuze wakes te organiseren. Ze organiseerden ook om een ​​noodhulpteam naar Wisconsin te sturen.

Veel andere Amerikanen hielden waken bij kaarslicht ter ondersteuning van de Sikh-gemeenschap, en hoogwaardigheidsbekleders zoals gouverneur Walker waren aanwezig. Congreslid Paul Ryan diende een wetsvoorstel in in het Congres waarin de tragedie werd veroordeeld, waarin stond dat het Huis "de zinloze aanval veroordeelt". Op 19 september 2012 sprak een hoorzitting in het Congres over haatmisdrijven als reactie op de tragedie, voor de Subcommissie Grondwet, Burgerrechten en Mensenrechten van de Senaatscommissie voor de Rechtspraak, bijeengeroepen door senator Dick Durbin .

In de nasleep van de schietpartij raakte Amar Kaleka, de zoon van Satwant Singh Kaleka, betrokken bij de politiek en steunde hij wapenbeheersing en nieuwe wetgeving om haatmisdrijven te verminderen . Kaleka bekritiseerde Obama, die de locaties van andere massale schietpartijen bezocht, maar niet de Sikh-tempel. Als lid van de Democratische Partij liep Kaleka tevergeefs in de Democratische voorverkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden van de Verenigde Staten in het 1e congresdistrict van Wisconsin bij de verkiezingen van 2014 .

Politicoloog Naunihal Singh bekritiseerde de reactie van de media en wees erop dat de schietpartij minder media-aandacht kreeg dan andere soortgelijke schietpartijen. Hij suggereerde dat dit te wijten was aan de raciale en religieuze identiteit van de schutter en slachtoffers.

Zie ook

Referenties

Externe links