2022 rysk invasion av Ukraina -2022 Russian invasion of Ukraine

Från Wikipedia, den fria encyklopedin

2022 rysk invasion av Ukraina
En del av det rysk-ukrainska kriget
2022 rysk invasion av Ukraina.svg
Militär situation den 7 augusti 2022
Kontrolleras av Ukraina
Ockuperad av Ryssland

För en mer detaljerad karta, se den rysk-ukrainska krigets detaljerade karta
Datum 24 februari 2022 – nu (5 månader, 3 veckor och 3 dagar) ( 2022-02-24 )
Plats
Status Pågående ( lista över engagemang · kontroll av städer · tidslinje för händelser )
Krigslystna
Ukraina
Befälhavare och ledare
Inblandade enheter
Stridsordning Stridsordning
Styrka
  • Ryssland: ~175 000–190 000
  • Donetsk PR: 20 000
  • Luhansk PR: 14 000
  • Ukraina:
    • 196 600 (väpnade styrkor)
    • 102 000 (paramilitär)
Styrkeuppskattningar är från början av invasionen.
Förluster och förluster
Rapporterna varierar kraftigt.
Se Förluster och humanitär påverkan för detaljer.

Den 24 februari 2022 invaderade Ryssland Ukraina i en kraftig upptrappning av det rysk-ukrainska kriget som började 2014. Invasionen orsakade Europas största flyktingkris sedan andra världskriget, med mer än 6,4 miljoner ukrainare som flydde landet och en tredjedel av befolkningen förskjuten . Invasionen orsakade också global matbrist .

2014 invaderade och annekterade Ryssland Krim, och ryskstödda separatister intog en del av Donbas -regionen i sydöstra Ukraina, bestående av Luhansk och Donetsk oblaster, vilket utlöste ett regionalt krig . År 2021 påbörjade Ryssland en stor militär uppbyggnad längs sin gräns mot Ukraina och samlade upp till 190 000 soldater och deras utrustning. I ett tv-sänt tal strax före invasionen förespråkade den ryske presidenten Vladimir Putin irredentistiska åsikter, utmanade Ukrainas rätt till statsskap och hävdade felaktigt att Ukraina styrdes av nynazister som förföljde den etniska ryska minoriteten . Den 21 februari 2022 erkände Ryssland Folkrepubliken Donetsk och Folkrepubliken Luhansk, två självutnämnda utbrytarkvasistater i Donbas. Dagen efter godkände Rysslands federationsråd användningen av militärt våld, och ryska trupper avancerade omedelbart på båda territorierna.

Invasionen började på morgonen den 24 februari, när Putin tillkännagav en "särskild militär operation" för att " demilitarisera och denazifiera " Ukraina. Minuter senare träffade missiler och luftangrepp över Ukraina, inklusive huvudstaden Kiev . En stor markinvasion följde från flera håll. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy antog krigslagar och en allmän mobilisering av alla manliga ukrainska medborgare mellan 18 och 60, som förbjöds att lämna landet. Ryska attacker inleddes initialt på en nordfront från Vitryssland mot Kiev, en nordöstlig front mot Charkiv, en sydfront från Krim och en sydöstlig front från Luhansk och Donetsk . Under mars avstannade den ryska framryckningen mot Kiev. Mitt i stora förluster och starkt ukrainskt motstånd drog sig ryska trupper tillbaka från Kiev oblast den 3 april. Den 19 april inledde Ryssland en förnyad attack mot Donbas, som har gått mycket långsamt, med Luhansk oblast först den 3 juli, medan andra fronter förblev i stort sett stillastående. Samtidigt fortsatte ryska styrkor att bomba både militära och civila mål långt från frontlinjen, bland annat i Kiev, Lviv, Serhiivka nära Odesa och Kremenchuk . Den 20 juli tillkännagav den ryske utrikesministern Sergey Lavrov att Ryssland skulle svara på det ökade militära biståndet som Ukraina får från utlandet för att motivera utvidgningen av fronten för "särskilda operationer" till att omfatta militära mål i både Zaporizhzhia Oblast och Cherson Oblast utanför ursprungliga målen för oblasterna i Donbas-regionen.

Invasionen har fått omfattande internationellt fördömande . FN: s generalförsamling antog en resolution som fördömer invasionen och kräver ett fullständigt tillbakadragande av de ryska styrkorna. Internationella domstolen beordrade Ryssland att avbryta militära operationer och Europarådet utvisade Ryssland. Många länder införde sanktioner mot Ryssland, vilket har påverkat Rysslands och världens ekonomier, och tillhandahållit humanitärt och militärt bistånd till Ukraina . Protester förekom runt om i världen; de i Ryssland möttes av massarresteringar och ökad mediacensur, inklusive ett förbud mot orden "krig" och "invasion". Internationella brottmålsdomstolen har inlett en utredning om brott mot mänskligheten i Ukraina sedan 2013, såväl som krigsförbrytelser i invasionen 2022 .

Bakgrund

Demonstranter på Independence Square i Kiev under den orangea revolutionen, november 2004

Efter att Sovjetunionen (USSR) upplöstes 1991 upprätthöll de nyligen oberoende republikerna Ukraina och Ryssland banden. Ukraina gick 1994 med på att underteckna kärnvapenfördraget om icke-spridning och demontera de kärnvapen i Ukraina som Sovjetunionen lämnat kvar. I gengäld enades Ryssland, Storbritannien (Storbritannien) och USA (USA) i Budapestmemorandumet om att upprätthålla Ukrainas territoriella integritet.

1999 undertecknade Ryssland stadgan för europeisk säkerhet, som "åter bekräftade den inneboende rätten för varje deltagande stat att vara fri att välja eller ändra sina säkerhetsarrangemang, inklusive alliansfördrag". Efter att Sovjetunionen kollapsade gick flera före detta östblocksländer med i NATO, delvis på grund av regionala säkerhetshot som den ryska konstitutionella krisen 1993, kriget i Abchazien (1992–1993) och det första tjetjenska kriget (1994–1996). Ryska ledare hävdade att västmakterna lovade att NATO inte skulle expandera österut, även om detta är omtvistat.

Ukraina, med det annekterade Krim i söder och två självutnämnda separatistrepubliker i Donbas i öster

Efter Euromaidan- protesterna och en revolution vid namn Revolution of Dignity resulterade den pro-ryska presidenten Viktor Janukovitj avsättande i februari 2014, vilket ledde till att pro-ryska oroligheter utbröt i delar av Ukraina. Ryska soldater utan insignier tog kontroll över strategiska positioner och infrastruktur på det ukrainska territoriet på Krim, och tog Krims parlament . Ryssland organiserade en kontroversiell folkomröstning, vars utgång var att Krim skulle ansluta sig till Ryssland. Rysslands annektering av Krim följde i mars 2014, sedan kriget i Donbas, som började i april 2014 med bildandet av två Ryssland-stödda separatistiska kvasi-stater : Folkrepubliken Donetsk och Folkrepubliken Luhansk . Ryska trupper var inblandade i konflikten. Minskavtalen undertecknades i september 2014 och februari 2015 var ett försök att stoppa striderna, men eldupphör misslyckades upprepade gånger.

En tvist uppstod om Rysslands roll: Normandy Format- medlemmarna Frankrike, Tyskland och Ukraina såg Minsk som ett avtal mellan Ryssland och Ukraina, medan Ryssland insisterade på att Ukraina skulle förhandla direkt med de två separatistrepublikerna . 2021 vägrade Putin erbjudanden från Zelenskyy att hålla samtal på hög nivå, och den ryska regeringen godkände därefter en artikel av den tidigare presidenten Dmitrij Medvedev som hävdade att det var meningslöst att ta itu med Ukraina medan det förblev en "vasall" av USA. Annekteringen av Krim ledde till en ny våg av rysk nationalism, där mycket av den ryska nyimperialistiska rörelsen strävade efter att annektera mer ukrainskt land, inklusive det okända Novorossiya . Analytikern Vladimir Socor hävdade att Putins tal 2014 efter annekteringen av Krim var ett de facto "manifest av irredentism från Storryssland ". I juli 2021 publicerade Putin en uppsats med titeln " Om den historiska enheten mellan ryssar och ukrainare ", som bekräftade att ryssar och ukrainare var " ett folk ".

Förspel

Ryska militära uppbyggnad (mars 2021 – februari 2022)

Amerikanska fallskärmsjägare från 2:a bataljonen, 503:e infanteriregementet lämnar Italiens flygbas Aviano till Lettland den 23 februari 2022. Tusentals amerikanska trupper sattes in i Östeuropa mitt i Rysslands militära uppbyggnad.

I mars och april 2021 påbörjade Ryssland en stor militär uppbyggnad nära den rysk-ukrainska gränsen. En andra uppbyggnad följde från oktober 2021 till februari 2022, i både Ryssland och Vitryssland. Medlemmar av den ryska regeringen förnekade upprepade gånger att de hade planer på att invadera eller attackera Ukraina; inklusive regeringens talesman Dmitrij Peskov den 28 november 2021, vice utrikesminister Sergej Ryabkov den 19 januari 2022, den ryske ambassadören i USA Anatolij Antonov den 20 februari 2022 och den ryske ambassadören i Tjeckien Alexander Zmeevsky den 23 februari 2022.

Putins främsta nationella säkerhetsrådgivare, Nikolai Patrushev, trodde att västvärlden hade befunnit sig i ett odeklarerat krig med Ryssland i flera år. Rysslands uppdaterade nationella säkerhetsstrategi, som publicerades i maj 2021, sade att Ryssland kan använda "kraftfulla metoder" för att "motverka eller avvärja ovänliga handlingar som hotar den ryska federationens suveränitet och territoriella integritet". Källor säger att beslutet att invadera Ukraina togs av Putin och en liten grupp krigshökar i Putins inre krets, inklusive Patrushev och Rysslands försvarsminister Sergej Shoigu .

När Ryssland i början av december 2021 förnekade planerna på att invadera, släppte USA underrättelser, inklusive satellitfotografier av ryska trupper och utrustning nära den rysk-ukrainska gränsen, som indikerade något annat, och fortsatte att exakt förutsäga invasionshändelser. Underrättelsetjänsten sa också att ryssarna hade en lista över nyckelplatser och över individer som skulle dödas eller neutraliseras i invasionen.

Ryska anklagelser och krav

Den 10 januari 2022 talade Ukrainas vice premiärminister Olha Stefanishyna och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg med media om utsikterna för en rysk invasion.

Under månaderna före invasionen anklagade ryska tjänstemän Ukraina för russofobi, uppviglade till spänningar och förtryckte rysktalande i Ukraina . De ställde också flera säkerhetskrav från Ukraina, Nato och icke-NATO-allierade i EU. Kommentatorer och västerländska tjänstemän beskrev dessa som försök att rättfärdiga krig. "Ryssofobi är ett första steg mot folkmord ", sade Putin den 9 december 2021. Putins påståenden om "avnazifiering" har beskrivits som absurda, och ryska påståenden om folkmord avvisades allmänt som grundlösa. Forskare om folkmord och nazism sa att Putins påståenden var "faktiskt felaktiga", och att de faktiskt bidrar till uppvigling till folkmord på ukrainare genom anklagelser i en spegel .

Putin ifrågasatte den ukrainska statens legitimitet och hävdade att "Ukraina aldrig hade en tradition av äkta stat", beskrev felaktigt den som skapad av Sovjetryssland, och sa felaktigt att det ukrainska samhället och regeringen dominerades av nynazism .

Ukraina, liksom pro-ryska separatister i Donbas, har en extremhögerkant, inklusive den nynazistiska Azov-bataljonen och den högra sektorn, men experter har beskrivit Putins retorik som att de kraftigt överdriver inflytandet från högerextrema grupper i Ukraina ; det finns inget utbrett stöd för ideologin i regeringen, militären eller väljarna. Zelenskyy, som är jude, tillrättavisade Putins anklagelser och noterade att hans farfar tjänstgjorde i den sovjetiska armén som kämpade mot nazister. US Holocaust Memorial Museum och Yad Vashem fördömde denna användning av förintelsens historia och anspelning på nazistisk ideologi i propagandan.

Vladimir Putin (till höger) och hans mångårige förtrogna försvarsminister Sergej Shoigu .

Under den andra uppbyggnaden krävde Ryssland att USA och Nato skulle ingå ett juridiskt bindande arrangemang som hindrar Ukraina från att någonsin gå med i Nato, och avlägsna multinationella styrkor från Natos östeuropeiska medlemsländer. Ryssland hotade med ett ospecificerat militärt svar om Nato följde en "aggressiv linje". Dessa krav ansågs allmänt som icke-livskraftiga; nya NATO-medlemmar i Central- och Östeuropa hade anslutit sig till alliansen för att de föredrog säkerheten och de ekonomiska möjligheter som Nato och EU erbjuder, och deras regeringar sökte skydd mot rysk irredentism. Ett formellt fördrag för att förhindra Ukraina från att gå med i NATO skulle strida mot fördragets " öppna dörr "-policy, trots Natos oentusiastiska svar på ukrainska förfrågningar om att gå med.

Emmanuel Macron och Olaf Scholz gjorde ansträngningar för att förhindra kriget i februari. Macron träffade Putin men lyckades inte övertyga honom om att inte gå vidare med attacken. Scholz varnade Putin för tunga sanktioner som skulle införas om invasionen skulle inträffa. Scholz vädjade också till Zelenskyy att avsäga sig strävan att gå med i NATO och förklara neutralitet, men Zelenskyy vägrade det.

Påstådda sammandrabbningar (17–21 februari 2022)

Striderna i Donbas eskalerade efter den 17 februari 2022. Ukraina och Donbas anklagade varandra för att ha skjutit över konfliktlinjen. Den 18 februari beordrade folkrepublikerna Donetsk och Luhansk alla civila att lämna sina huvudstäder, ukrainska medier beskrev en kraftig ökning av artilleribeskjutningen av de ryskledda militanterna i Donbas som ett försök att provocera den ukrainska armén. Den 19 februari förklarade båda separatistrepublikerna full mobilisering.

Under dagarna fram till invasionen intensifierade den ryska regeringen en desinformationskampanj som syftade till att dämpa den offentliga kritiken. Ryska statliga medier främjade tillverkade videor (många amatörmässiga) som påstods visa ukrainska styrkor attackera ryssar i Donbas; bevis visade att de påstådda attackerna, explosionerna och evakueringarna var iscensatta av Ryssland. Den 21 februari sade chefen för den ryska federala säkerhetstjänsten (FSB) att ryska styrkor hade dödat fem ukrainska "sabotörer" som hade tagit sig in i ryskt territorium, fångat en ukrainsk militär och förstört två pansarfordon. Ukraina förnekade detta och varnade för att Ryssland sökte en förevändning för en invasion. Sunday Times beskrev det som "det första steget i Putins krigsplan".

Eskalering (21–23 februari 2022)

Putins tal till nationen den 21 februari (engelska undertexter tillgängliga)

Den 21 februari erkände den ryska regeringen folkrepublikerna Donetsk och Luhansk. Samma kväll beordrade Putin ryska trupper till Donbas, på vad han kallade ett " fredsbevarande uppdrag". Flera medlemmar av FN:s säkerhetsråd fördömde interventionen den 21 februari i Donbas; inget uttryckt stöd. Den 22 februari visade videofilmer inspelade tidigt på morgonen ryska väpnade styrkor och stridsvagnar röra sig i Donbas-regionen. Federationsrådet godkände användningen av militärt våld utanför Ryssland. Zelenskyy kallade in arméreservister ; och Ukrainas parlament utropade ett 30-dagars nationellt undantagstillstånd . Ryssland evakuerade sin ambassad från Kiev. DDoS -attacker som allmänt tillskrivs ryskstödda hackare drabbade det ukrainska parlamentets och verkställande avdelningens webbplatser, och även många bankwebbplatser. Ukrainas säkerhetstjänst (SBU) förnekade rapporter om kinesiskt militärt spionage på tröskeln till invasionen, inklusive om kärnkraftsinfrastruktur.

Den 23 februari höll Zelenskyy ett tal på ryska och vädjade till ryska medborgare att förhindra krig. Han motbevisade ryska påståenden om nynazister i den ukrainska regeringen och sa att han inte hade för avsikt att attackera Donbas. Kremls talesman Dmitrij Peskov sade den 23 februari att separatistledare i Donetsk och Luhansk hade skickat ett brev till Putin där de sa att ukrainsk beskjutning hade orsakat civila dödsfall och vädjade om militärt stöd från Ryssland. Ukraina begärde ett brådskande möte i FN:s säkerhetsråd. En halvtimme in i det akuta mötet meddelade Putin att militära operationer inleddes i Ukraina. Sergiy Kyslytsya, den ukrainska representanten, uppmanade den ryske representanten, Vasily Nebenzya, att "göra allt för att stoppa kriget" eller avsäga sig sin position som president i FN:s säkerhetsråd ; Nebenzya vägrade.

Förklaring om militära operationer

Den 24 februari, före kl. Kyiv-tid tillkännagav Putin en "särskild militär operation" i östra Ukraina och "deklarerade effektivt krig mot Ukraina". I sitt tal sa Putin att han inte hade några planer på att ockupera ukrainskt territorium och att han stöder det ukrainska folkets rätt till självbestämmande . Han sa att syftet med "operationen" var att "skydda folket" i den övervägande rysktalande regionen Donbas, som han felaktigt hävdade att "i åtta år nu [hade] stått inför förnedring och folkmord som begåtts av Kievregimen." .

Putin sa att Ryssland strävade efter "demilitarisering och denazifiering" av Ukraina. Inom några minuter efter Putins tillkännagivande rapporterades explosioner i Kiev, Charkiv, Odesa och Donbas-regionen. En påstådd läckt rapport inifrån FSB hävdade att underrättelsetjänsten inte varnats för Putins plan att invadera Ukraina. Omedelbart efter attacken utropade Zelenskyy krigsrätt i Ukraina . Samma kväll beordrade han en allmän mobilisering av alla ukrainska män mellan 18 och 60 år som förbjöds att lämna landet. Ryska trupper gick in i Ukraina från norr i Vitryssland (mot Kiev); från nordost i Ryssland (mot Charkiv); från öster i DPR och folkrepubliken Luhansk; och från söder på Krim. Rysk utrustning och fordon var märkta med en vit militär Z -symbol (en icke- kyrillisk bokstav ), som ansågs vara en åtgärd för att förhindra vänlig eld .

Invasion och motstånd

Militärkontroll runt Kiev den 2 april 2022

Invasionen började i gryningen den 24 februari, med infanteridivisioner och pansar- och luftstöd i östra Ukraina, och dussintals missilattacker över både östra Ukraina och västra Ukraina. De första striderna ägde rum i Luhansk oblast nära byn Milove på gränsen till Ryssland klockan 03:40 i Kiev tid. De huvudsakliga infanteri- och stridsvagnsattackerna lanserades i fyra spjutspetsinfall, vilket skapade en nordfront mot Kiev, en sydfront med ursprung på Krim, en sydöstlig front mot städerna Luhansk och Donbas, och en östfront. Dussintals missilangrepp över Ukraina nådde så långt västerut som Lviv. Wagnergruppens legosoldater och tjetjenska styrkor gjorde enligt uppgift flera försök att mörda Volodymyr Zelenskyy . Den ukrainska regeringen sa att dessa ansträngningar omintetgjordes av antikrigstjänstemän i Rysslands federala säkerhetstjänst (FSB), som delade underrättelser om planerna.

Den 25 mars sa det ryska försvarsministeriet att det "första steget" av vad de kallade "den militära operationen i Ukraina" i allmänhet var avslutat, att de ukrainska militärstyrkorna hade lidit allvarliga förluster och att den ryska militären nu skulle koncentrera sig på "befrielsen". av Donbas ". Den "första etappen" av invasionen genomfördes på fyra fronter inklusive en mot västra Kiev från Vitryssland, utförd av det ryska östra militärdistriktet, bestående av den 29 :e, 35 :e och 36:e arméerna med kombinerade vapen . En andra axel utplacerad mot östra Kiev från Ryssland av det centrala militärdistriktet (nordöstra fronten), bestod av den 41:a armén för kombinerade vapen och den andra armén för sammansatta vapen . En tredje axel utplacerad mot Charkiv av det västra militärdistriktet (östra fronten), med 1:a vaktstridsvagnsarmén och 20:e kombinerade beväpningsarmén . En fjärde södra front med ursprung i ockuperade Krim och Rysslands Rostov oblast med en östlig axel mot Odesa och ett västra operationsområde mot Mariupol, vid södra militärdistriktet, inklusive 58 :e, 49 :e och 8:e armén med kombinerade vapen, den senare också befälhavande 1:a och 2:a armékåren av de ryska separatiststyrkorna i Donbas

Den 7 april drog ryska trupper utplacerade till nordfronten av det ryska östra militärdistriktet sig tillbaka från Kyiv-offensiven, uppenbarligen för att försörja sig och sedan omplacera till Donbas-regionen för att förstärka den förnyade invasionen av sydöstra Ukraina. Den nordöstra fronten, inklusive det centrala militärdistriktet, drogs på liknande sätt tillbaka för återförsörjning och omplacering till sydöstra Ukraina. Den 8 april placerades general Alexander Dvornikov till ansvarig för militära operationer under invasionen. Den 18 april rapporterade pensionerade generallöjtnant Douglas Lute, USA:s före detta NATO-ambassadör, i en PBS NewsHour- intervju att Ryssland hade ompositionerat sina trupper för att inleda ett nytt anfall mot östra Ukraina som skulle begränsas till Rysslands ursprungliga utplacering av 150 000 till 190 000 soldater. för invasionen, även om trupperna var väl försörjda från adekvata vapenlager i Ryssland. För Lute stod detta i skarp kontrast till den enorma storleken på den ukrainska värnplikten av enbart manliga ukrainska medborgare mellan 16 och 60 år, men utan tillräckliga vapen i Ukrainas mycket begränsade vapenlager. Den 26 april träffades delegater från USA och 40 allierade nationer vid Ramstein Air Base i Tyskland för att diskutera bildandet av en koalition för att tillhandahålla ekonomiskt stöd och militära förnödenheter och återanpassning till Ukraina. Efter Putins Victory Day -tal i början av maj sa den amerikanska underrättelsechefen Avril Haines att ingen kortsiktig lösning på invasionen bör förväntas.

Ryska styrkor förbättrade sitt fokus på att skydda sina försörjningslinjer genom att avancera långsammare och mer metodiskt. De gynnades också av att centralisera kommandot under general Dvornikov. Ukrainas beroende av västerländsk utrustning begränsade det, eftersom västländer fruktade att Ukraina skulle använda den för att slå till mål i Ryssland. Militära experter är oense om konfliktens framtid; vissa har föreslagit handel med territorium för fred, medan andra tror att Ukraina kan upprätthålla sitt motstånd mot invasionen, på grund av de ryska förlusterna. Den 26 maj 2022 rapporterade Conflict Intelligence Team, med hänvisning till ryska soldater, att överste general Gennadij Zhidko hade satts till ansvarig för ryska styrkor under den ryska invasionen av Ukraina 2022, och ersatte arméns general Dvornikov. Den 30 maj var skillnaderna mellan ryskt och ukrainskt artilleri uppenbara. Ryskt artilleri hade till exempel längre räckvidd. Som svar på Bidens indikation på att utökat artilleri skulle tillhandahållas Ukraina, indikerade Putin att Ryssland skulle utöka sin invasionsfront till att omfatta nya städer i Ukraina och beordrade som uppenbar vedergällning ett missilangrepp mot Kiev den 6 juni efter att ha inte direkt attackerat staden på flera Veckor. Den 10 juni 2022 uttalade Vadym Skibitsky, biträdande chef för Ukrainas militära underrättelsetjänst, under Severodonetsk-kampanjen att frontlinjerna var där framtiden för invasionen skulle avgöras: "Detta är ett artillerikrig nu, och vi förlorar när det gäller artilleri. Allt beror nu på vad [västerlandet] ger oss. Ukraina har en artilleripjäs till 10 till 15 ryska artilleripjäser. Våra västerländska partners har gett oss ungefär 10 % av vad de har."

Den 29 juni rapporterade Reuters att chefen för den nationella underrättelsetjänsten Avril Haines, som uppdaterar den amerikanska underrättelsetjänstens bedömning av den ryska invasionen, sa att amerikanska underrättelsetjänster är överens om att invasionen kommer att fortsätta "under en längre tidsperiod... Kort sagt, bilden kvarstår. ganska dyster och Rysslands attityd till väst hårdnar." Den 5 juli rapporterade BBC att omfattande förstörelse av den ryska invasionen skulle orsaka enorma ekonomiska skador på Ukrainas återuppbyggnadsekonomi och sa: "Ukraina behöver 750 miljarder dollar för en återhämtningsplan och ryska oligarker bör bidra till kostnaden, har Ukrainas premiärminister Denys Shmyhal sagt till en återuppbyggnadskonferens i Schweiz."

Första fasen: Invasion av Ukraina (24 februari – 7 april)

2022 rysk invasion av Ukraina Fas 1 från 24 februari till 7 april 2022

Invasionen började den 24 februari, lanserades från Vitryssland för att rikta in sig på Kiev, och från nordost mot staden Charkiv. Sydostfronten genomfördes som två separata spjutspetsar, från Krim och sydost mot Luhansk och Donetsk.

Första fasen – Norra fronten

Ryska försök att fånga Kiev inkluderade en bevisande spjutspets den 24 februari, från Vitryssland söderut längs den västra stranden av floden Dnipro, uppenbarligen för att omringa staden från väster, stödd av två separata attackaxlar från Ryssland längs den östra stranden av Dnipro. : den västra vid Chernihiv och den östra vid Sumy . Dessa var troligen avsedda att omringa Kiev från nordost och öst.

Ryssland försökte uppenbarligen snabbt inta Kiev, med Spetsnaz som infiltrerade in i staden med stöd av luftburna operationer och en snabb mekaniserad framryckning från norr, men misslyckades. Ryska styrkor som ryckte fram mot Kiev från Vitryssland fick kontroll över spökstäderna Tjernobyl och Pripjat . Ryska luftburna styrkor försökte lägga beslag på två viktiga flygfält nära Kiev, och startade ett luftburet anfall på Antonovs flygplats, och en liknande landning vid Vasylkiv, nära Vasylkiv Air Base, den 26 februari.

I början av mars begränsades ryska framryckningar längs den västra sidan av Dnipro av ukrainskt försvar. Den 5 mars hade en stor rysk konvoj, enligt uppgift 64 kilometer (40 mi) lång, gjort små framsteg mot Kiev. Den Londonbaserade tankesmedjan Royal United Services Institute (RUSI) bedömde ryska framsteg från norr och öster som "stoppade". Framstegen från Chernihiv upphörde till stor del när en belägring började där . Ryska styrkor fortsatte att avancera mot Kiev från nordväst och intog Bucha, Hostomel och Vorzel senast den 5 mars, även om Irpin förblev omtvistad den 9 mars. Den 11 mars hade den långa konvojen i stort sett skingrats och tagit skydd. Den 16 mars inledde ukrainska styrkor en motoffensiv för att slå tillbaka ryska styrkor. De ryska styrkorna kunde inte uppnå en snabb seger i Kiev och bytte strategi till urskillningslös bombning och belägringskrigföring .

Den 25 mars återtog en ukrainsk motoffensiv flera städer öster och väster om Kiev, inklusive Makariv . Ryska trupper i Bucha-området drog sig tillbaka norrut i slutet av mars. Ukrainska styrkor gick in i staden den 1 april. Ukraina sa att de hade återerövrat hela regionen runt Kiev, inklusive Irpin, Bucha och Hostomel, och avslöjat bevis på krigsförbrytelser i Bucha . Den 6 april sa Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg att det ryska "återdragandet, återförsörjningen och omplaceringen" av deras trupper från Kievområdet borde tolkas som en utvidgning av Putins planer för Ukraina, genom att omplacera och koncentrera sina styrkor till östra Ukraina . Kiev lämnades i allmänhet fritt från attacker förutom isolerade missilangrepp. En inträffade när FN:s generalsekreterare António Guterres besökte Kiev den 28 april för att diskutera med Zelenskyy om de överlevande från belägringen av Mariupol.

Första fasen – nordöstra fronten

Ryska styrkor avancerade in i Chernihiv oblast den 24 februari och belägrade dess administrativa huvudstad . Nästa dag anföll och erövrade ryska styrkor Konotop . En separat framryckning in i Sumy Oblast samma dag attackerade staden Sumy, bara 35 kilometer (22 mi) från den rysk-ukrainska gränsen. Framryckningen fastnade i stadsstrider och ukrainska styrkor höll framgångsrikt staden och hävdade att mer än 100 ryska pansarfordon förstördes och dussintals soldater tillfångatogs. Ryska styrkor attackerade också Okhtyrka och använde termobariska vapen .

Den 4 mars skrev Frederick Kagan att Sumy-axeln då var "den mest framgångsrika och farliga ryska framfartsvägen på Kiev", och kommenterade att geografin gynnade mekaniserade framsteg eftersom terrängen "är platt och glest befolkad, och erbjuder få bra defensiva positioner ". Ryska styrkor färdades längs motorvägar och nådde Brovary, en östlig förort till Kiev, den 4 mars. Pentagon bekräftade den 6 april att den ryska armén hade lämnat Chernihiv Oblast, men Sumy Oblast förblev omtvistad. Den 7 april sa guvernören i Sumy Oblast att ryska trupper var borta, men lämnade efter sig riggade sprängämnen och andra faror.

Första fasen – Södra fronten

En förstörd rysk BMP-3 nära Mariupol, 7 mars

Den 24 februari tog ryska styrkor kontroll över den norra Krimkanalen, vilket gjorde att Krim kunde hämta vatten från Dnepr, avstängd sedan 2014. Den 26 februari började belägringen av Mariupol när attacken flyttade österut och länkade till separatistkontrollerade Donbas. På vägen gick ryska styrkor in i Berdiansk och erövrade den . Den 1 mars attackerade ryska styrkor Melitopol och närliggande städer. Den 25 februari flyttar ryska enheter från DPR mot Mariupol och besegrades nära Pavlopil . På kvällen började den ryska flottan enligt uppgift ett amfibieanfall på kusten av Azovska sjön 70 kilometer väster om Mariupol. En amerikansk försvarstjänsteman sa att ryska styrkor kan sätta in tusentals marinsoldater från detta strandhuvud .

Den ryska 22:a armékåren närmade sig Zaporizhzhia kärnkraftverk den 26 februari och belägrade Enerhodar för att ta kontroll över det. En brand började, men Internationella atomenergiorganet (IAEA) sa senare att väsentlig utrustning var oskadad. Kärnkraftverket föll under rysk kontroll men trots bränderna registrerade det inga strålningsläckor.

En tredje rysk attackgrupp från Krim flyttade nordväst och erövrade broar över Dnepr. Den 2 mars vann ryska trupper ett slag vid Cherson, den första större staden som föll för ryska styrkor i invasionen. Ryska trupper flyttade mot Mykolaiv och attackerade den två dagar senare, men stöttes tillbaka av ukrainska styrkor. Också den 2 mars inledde ukrainska styrkor en motoffensiv mot Horlivka, kontrollerad av DPR sedan 2014.

Efter förnyade missilattacker den 14 mars i Mariupol sa den ukrainska regeringen att mer än 2 500 hade dött. Den 18 mars var Mariupol helt omringad och striderna nådde stadens centrum, vilket hindrade ansträngningarna att evakuera civila. Den 20 mars förstördes en konstskola med skydd för omkring 400 personer av ryska bomber . Ryssarna krävde kapitulation och ukrainarna vägrade. Den 24 mars gick ryska styrkor in i centrala Mariupol. Den 27 mars sa Ukrainas vice premiärminister Olha Stefanishyna att "(m)mer än 85 procent av hela staden är förstörd." Putin sa till Emmanuel Macron i ett telefonsamtal den 29 mars att bombardementet av Mariupol bara skulle upphöra när ukrainarna kapitulerat.

Den 1 april vägrade ryska trupper säker passage in i Mariupol för 50 bussar som skickats av FN för att evakuera civila, eftersom fredsförhandlingarna fortsatte i Istanbul. Den 3 april, efter de ryska styrkornas reträtt från Kiev, utökade Ryssland sin attack mot södra Ukraina längre västerut, med bombardement och anfall mot Odesa, Mykolaiv och Zaporizhzhia kärnkraftverk.

Första fasen – östfronten

Ryskt bombardement i utkanten av Charkiv, 1 mars

I öster försökte ryska trupper fånga Charkiv, mindre än 35 kilometer (22 mi) från den ryska gränsen, och mötte starkt ukrainskt motstånd. Den 25 februari attackerades Millerovo-flygbasen av ukrainska militära styrkor med OTR-21 Tochka- missiler, som enligt ukrainska tjänstemän förstörde flera ryska flygvapenplan och startade en brand. Den 28 februari dödade missilattacker flera människor i Charkiv. Den 1 mars meddelade Denis Pushilin, chef för DPR, att DPR-styrkorna nästan helt hade omringat staden Volnovakha . Den 2 mars avvisades ryska styrkor från Sievierodonetsk under en attack mot staden . Izium tillfångatogs enligt uppgift av ryska styrkor den 17 mars, även om striderna fortsatte.

Den 25 mars sa det ryska försvarsministeriet att det skulle försöka ockupera större städer i östra Ukraina. Den 31 mars bekräftade den ukrainska militären att Izium var under rysk kontroll, och PBS News rapporterade förnyade beskjutning och missilattacker i Charkiv, lika illa eller värre än tidigare, eftersom fredssamtalen med Ryssland skulle återupptas i Istanbul.

Mitt i den ökade ryska beskjutningen av Charkiv den 31 mars rapporterade Ryssland om en helikopterattack mot en oljeförsörjningsdepå cirka 35 kilometer (22 mi) norr om gränsen i Belgorod och anklagade Ukraina för attacken. Ukraina förnekade ansvaret. Den 7 april fick den förnyade samlingen av ryska invasionstrupper och stridsvagnsdivisioner runt städerna Izium, Sloviansk och Kramatorsk ukrainska regeringstjänstemän att råda de återstående invånarna nära Ukrainas östra gräns att evakuera till västra Ukraina inom 2–3 dagar, med tanke på frånvaron av vapen och ammunition som tidigare utlovats till Ukraina då.

Andra fasen: sydöstra offensiven (8 april – nu)

2022 rysk invasion av Ukraina Fas 2 från 7 april till 24 juli 2022

Den 8 april tillkännagav det ryska ministeriet att alla trupper och divisioner i sydöstra Ukraina skulle förenas under general Aleksandr Dvornikov, som var placerad i ledningen för kombinerade militära operationer, inklusive enheterna som omplacerades från nordfronten och nordöstra fronterna. Den 17 april verkade ryska framsteg på den sydöstra fronten hindras av motstående ukrainska styrkor i det stora, starkt befästa Azovstal-stålverket och det omgivande området i Mariupol. Den 19 april bekräftade The New York Times att Ryssland hade inlett en förnyad invasionsfront, kallad ett "östligt anfall" över en 300 mil (480 km) front som sträcker sig från Charkiv till Donetsk och Luhansk, med samtidiga missilangrepp återigen riktade mot Kiev i norr och Lviv i västra Ukraina. Den 30 april beskrev en Nato-tjänsteman ryska framsteg som "ojämna" och "mindre". En anonym amerikansk försvarstjänsteman kallade den ryska offensiven: "mycket ljum", "i bästa fall minimal" och "anemi". Den 26 maj 2022 rapporterade Conflict Intelligence Team, med hänvisning till ryska soldater, att överste general Gennadij Zhidko hade satts till ansvarig för ryska styrkor under den ryska invasionen av Ukraina 2022, och ersatte arméns general Dvornikov. I juni 2022 avslöjade den högsta talesmannen för Ryska federationens försvarsminister Igor Konashenkov att ryska trupper är uppdelade mellan armégrupperna "Center" under befäl av generalöverste Aleksander Lapin och "Söder" under befäl av armégeneralen Sergey Surovikin . Den 20 juli tillkännagav Lavrov att Ryssland skulle svara på det ökade militära biståndet som Ukraina får från utlandet som motiverar utvidgningen av dess särskilda militära operation till att omfatta mål i både Zaporizhzhia- och Cherson- regionerna.

Andra fasen – Donbas front; Fall av Sievierodonetsk och Lysychansk

Militär kontroll runt Donbas den 31 maj 2022

En rysk missilattack mot Kramatorsks järnvägsstation i staden Kramatorsk ägde rum den 8 april, och enligt uppgift dödade minst 52 och skadade 87 till 300. Den 11 april sa Zelenskyy att Ukraina förväntade sig en ny stor rysk offensiv i öster. Amerikanska tjänstemän sa att Ryssland hade dragit sig tillbaka eller slagits tillbaka någon annanstans i Ukraina och därför förberedde ett tillbakadragande, återförsörjning och omplacering av infanteri- och stridsvagnsdivisioner till sydöstra Ukrainas front. Militära satelliter fotograferade omfattande ryska konvojer av infanteri och mekaniserade enheter som satte in söderut från Charkiv till Izium den 11 april, uppenbarligen en del av den planerade ryska omplaceringen av dess nordöstra trupper till den sydöstra fronten av invasionen.

Den 14 april sprängde ukrainska trupper enligt uppgift en bro mellan Charkiv och Izium som användes av ryska styrkor för att omplacera trupper till Izium, vilket hindrade den ryska konvojen. Den 18 april, med Mariupol nästan helt omkörd av ryska styrkor, meddelade den ukrainska regeringen att den andra fasen av den förstärkta invasionen av Donetsk-, Luhansk- och Charkivregionerna hade intensifierats med utökade invasionsstyrkor som ockuperade Donbas. Den 5 maj uppgav David Axe som skrev för Forbes att den ukrainska armén hade koncentrerat sina 4:e och 17:e stridsvagnsbrigader och 95:e luftanfallsbrigaden runt Izium för eventuella eftertruppaktioner mot de utplacerade ryska trupperna i området; Axe tillade att den andra stora koncentrationen av Ukrainas styrkor runt Charkiv inkluderade de 92:a och 93:e mekaniserade brigaderna som på liknande sätt kunde sättas in för eftertruppaktioner mot ryska trupper runt Charkiv eller knyta an till ukrainska trupper som samtidigt var utplacerade runt Izium.

Den 13 maj rapporterade BBC att ryska trupper i Charkiv drogs tillbaka och omplacerades till andra fronter i Ukraina efter de ukrainska truppernas framryckningar till omgivande städer och Charkiv själv, vilket inkluderade förstörelsen av strategiska pontonbroar byggda av ryska trupper för att korsa över Seversky Donets-floden och användes tidigare för snabb utplacering av tankar i regionen. Den 22 maj rapporterade BBC att efter Mariupols fall hade Ryssland intensifierat offensiverna i Luhansk och Donetsk samtidigt som de koncentrerade missilangrepp och intensiv artillerield mot Sievierodonetsk, den största staden under ukrainsk kontroll i Luhansk-provinsen. Den 23 maj rapporterades ryska styrkor att gå in i staden Lyman, och de hade erövrat staden till fullo den 26 maj. Ukrainska styrkor rapporterades lämna Sviatohirsk . Den 24 maj erövrade ryska styrkor staden Svitlodarsk . Den 30 maj rapporterade Reuters att ryska trupper hade tagit sig in i utkanten av Sievierodonetsk. Den 2 juni rapporterade The Washington Post att Sievierodonetsk var på randen av kapitulation inför den ryska ockupationen med över 80 procent av staden i händerna på ryska trupper. Den 3 juni började ukrainska styrkor enligt uppgift en motattack i Sievierodonetsk. Den 4 juni hävdade ukrainska regeringskällor att 20 % eller mer av staden hade återerövrats. Men den 5 juni sa den ukrainska guvernören i Luhansk Serhiy Haidai att Dvornikov fortfarande hade befälet och att hans överordnade hade fått fram till den 10 juni för att slutföra minskningen av Severodonetsk .

Den 12 juni rapporterades att möjligen så många som 800 ukrainska civila (enligt ukrainska uppskattningar) och 300–400 soldater (enligt ryska källor) belägrades vid Azots kemiska fabrik i Severodonetsk. När det ukrainska försvaret av Severodonetsk vacklade började ryska invasionstrupper intensifiera sina attacker mot grannstaden Lysychansk som deras nästa målstad i invasionen. Den 20 juni rapporterades det att ryska trupper fortsatte att skärpa greppet om Severodonetsk genom att erövra omgivande byar och byar som omger staden, senast byn Metelkine. Den 24 juni rapporterade CNN att Ukrainas väpnade styrkor beordrades att evakuera staden, mitt i den fortsatta taktiken av bränd jord som tillämpas av framryckande ryska trupper; de skulle lämna flera hundra civila som sökte skydd i Azots kemiska fabrik i Severodenetsk, vilket har jämförts med de civila flyktingar som lämnats vid Azovstals stålverk i Mariupol under maj. Den 3 juli meddelade CBS att det ryska försvarsministeriet hävdade att staden Lysychansk hade erövrats och ockuperats av ryska styrkor. Den 4 juli rapporterade The Guardian att efter Luhansk-oblastens fall skulle de ryska invasionstrupperna fortsätta sin invasion i den intilliggande Donetsk-oblasten för att attackera städerna Sloviansk och Bakhmut .

Andra etappen – Mykolaiv–Odesafronten

Missilattacker och bombardemang av nyckelstäderna Mykolaiv och Odesa fortsatte när den andra fasen av invasionen började. Den 22 april sade Rysslands brigadgeneral Rustam Minnekayev vid ett möte med försvarsministeriet att Ryssland planerar att förlänga sin Mykolayiv-Odesa-front efter belägringen av Mariupol längre västerut till att omfatta utbrytarregionen Transnistrien vid den ukrainska gränsen till Moldavien. Ukrainas försvarsminister beskrev denna avsikt som imperialism och sa att den motsäger tidigare ryska påståenden om att de inte hade territoriella ambitioner i Ukraina och att uttalandet var ett erkännande att "målet med den "andra fasen" av kriget inte är seger över de mytomspunna nazisterna, utan helt enkelt ockupationen av östra och södra Ukraina”. Georgi Gotev, som skrev för Reuters den 22 april, noterade att ockupation av Ukraina från Odesa till Transnistrien skulle förvandla det till en landlåst nation utan praktisk tillgång till Svarta havet. Den 24 april återupptog Ryssland sina missilangrepp mot Odesa, förstörde militära anläggningar och orsakade två dussin civila offer.

Den 27 april indikerade ukrainska källor att explosioner hade förstört två ryska sändningstorn i Transnistrien, som främst användes för att återsända rysk tv-program. I slutet av april förnyade Ryssland missilattacker mot landningsbanor i Odesa och förstörde några av dem. Under veckan den 10 maj började ukrainska trupper vidta militära åtgärder för att få bort ryska styrkor som installerade sig på Snake Island i Svarta havet cirka 200 kilometer (120 mi) från Odesa. Den 30 juni 2022 meddelade Ryssland att de hade dragit tillbaka trupper från ön efter att målen hade fullbordats. Den 23 juli rapporterade CNBC om ett ryskt missilangrepp mot den ukrainska hamnen i Odesa och påstod att aktionen snabbt fördömdes av världens ledare, ett dramatiskt avslöjande mitt i ett nyligen FN- och turkiskt förmedlat avtal som säkrade en havskorridor för spannmål och andra livsmedelsexporter. Den 31 juli rapporterade CNN om betydande intensifiering av raketattackerna och bombningarna av Mykolaiv av ryssar som också dödade den ukrainske spannmålsmagnaten Oleksiy Vadaturskyi i staden under bombningen.

Andra fasen – Dnipro–Zaporizhzhia-fronten

Den ryska missilattacken mot ett offentligt köpcentrum i Kremenchuk kallades ett "krigsbrott" av Frankrikes Emmanuel Macron den 28 juni 2022.

Ryska styrkor fortsatte att avfyra missiler och släppa bomber mot nyckelstäderna Dnipro och Zaporizhzhia . Den 10 april förstörde ryska missiler Dnipro internationella flygplats . Den 2 maj evakuerade FN enligt uppgift omkring 100 överlevande från belägringen vid Mariupol i samarbete med ryska trupper till byn Bezimenne nära Donetsk, varifrån de skulle flytta till Zaporizhzhia. Den 28 juni rapporterade Reuters att en rysk missilattack lanserades mot staden Kremenchuk nordväst eller Zaporizhzhia som detonerade i en offentlig galleria och orsakade minst 18 dödsfall samtidigt som den drog fördömande från Frankrikes Emmanuel Macron, bland andra världsledare, som talade om det som ett "krigsbrott". 2022 Juli Dnipro missilangrepp dödade fyra.

Den 7 juli rapporterades det att efter att ryssarna erövrat kärnkraftverket i Zaporizhzhia tidigare under invasionen, installerade de tungt artilleri och mobila missiluppskjutare mellan de separata reaktorväggarna i kärnkraftsanläggningen som en sköld mot eventuella ukrainska motangrepp, inte möjligt utan risk för strålningsnedfall vid tillbud mot de installerade ryska artilleriplatserna.

Andra etappen – Mariupols fall

Den 13 april intensifierade ryska styrkor sina attacker mot Azovstals järn- och stålverk i Mariupol och de ukrainska försvarsstyrkorna som fanns kvar där. Den 17 april hade ryska styrkor omringat fabriken. Ukrainas premiärminister Denys Shmyhal sa att de ukrainska soldaterna hade lovat att ignorera det förnyade ultimatumet att kapitulera och kämpa till sista själen. Den 20 april sa Putin att belägringen av Mariupol kunde anses vara taktiskt fullbordad, eftersom de 500 ukrainska trupperna förskansade sig i bunkrar inom Azovstals järnverk och uppskattade 1 000 civila ukrainska var helt avstängda från alla typer av lättnad under sin belägring.

Efter på varandra följande möten med Putin och Zelenskyy sa FN:s generalsekreterare Guterres den 28 april att han skulle försöka organisera en akut evakuering av överlevande från Azovstal i enlighet med försäkringar han fått från Putin vid sitt besök i Kreml. Den 30 april tillät ryska trupper civila att lämna under FN-skydd. Senast den 3 maj, efter att ha tillåtit cirka 100 civila ukrainska att lämna Azovstals stålfabrik, förnyade ryska trupper non-stop bombardementet av stålfabriken. Den 6 maj rapporterade The Telegraph att Ryssland hade använt termobariska bomber mot de återstående ukrainska soldaterna, som hade förlorat kontakten med Kievs regering; i sina sista meddelanden hade Zelenskyy auktoriserat befälhavaren för den belägrade stålfabriken att kapitulera vid behov under trycket från ökade ryska attacker. Den 7 maj rapporterade Associated Press att alla civila evakuerades från Azovstals stålverk i slutet av den tre dagar långa vapenvilan.

Ett barnsjukhus i Mariupol efter ett ryskt flygangrepp

Efter att de sista civila evakuerats från Azovstal-bunkrarna förblev nästan två tusen ukrainska soldater barrikaderade där, med 700 skadade; de kunde kommunicera en vädjan om att en militär korridor skulle evakueras, eftersom de förväntade sig en summarisk avrättning om de övergav sig till ryssarna. Rapporter om oliktänkande inom de ukrainska trupperna vid Azovstal rapporterades av Ukrainskaya Pravda den 8 maj, vilket tyder på att befälhavaren för de ukrainska marinsoldaterna som fått i uppdrag att försvara Azovstal-bunkrarna gjorde ett otillåtet förvärv av stridsvagnar, ammunition och personal, bröt ut från positionen där och flydde. De återstående soldaterna talade om en försvagad defensiv position i Azovstal som ett resultat, vilket möjliggjorde framsteg mot ryska attacklinjer. Ilia Somolienko, ställföreträdande befälhavare för de återstående ukrainska trupperna som barrikaderats vid Azovstal, sa: "Vi är i princip döda män här. De flesta av oss vet detta och det är därför vi kämpar så orädd."

Den 16 maj meddelade den ukrainska generalstaben att Mariupol-garnisonen hade "uppfyllt sitt stridsuppdrag" och att de sista evakueringarna från Azovstals stålfabrik hade påbörjats. Militären sa att 264 tjänstemän evakuerades till Olenivka under rysk kontroll, medan 53 av dem som var "allvarligt skadade" hade förts till ett sjukhus i Novoazovsk som också kontrolleras av ryska styrkor. Efter evakueringen av ukrainsk personal från Azovstal kontrollerade ryska och DPR-styrkor till fullo alla områden i Mariupol. Slutet av striden gjorde också ett slut på belägringen av Mariupol . Rysslands pressekreterare Dmitrij Peskov sa att Rysslands president Vladimir Putin hade garanterat att de krigare som kapitulerade skulle behandlas "i enlighet med internationella standarder" medan Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy sa i ett tal att "arbetet med att föra hem pojkarna fortsätter, och detta arbete behöver delikatess - och tid". Några framstående ryska lagstiftare uppmanade regeringen att neka utbyte av fångar för medlemmar av Azovregementet .

Västra Ukraina

Den 14 mars genomförde ryska styrkor flera kryssningsrobotattacker mot en militär träningsanläggning i Yavoriv, ​​Lviv Oblast, nära den polska gränsen. Den lokala guvernören Maksym Kozytskyy rapporterade att minst 35 människor hade dödats. Den 18 mars utökade Ryssland attacken till Lviv, där ukrainska militära tjänstemän sa att initial information tydde på att missilerna som träffade Lviv sannolikt var luftavfyrade kryssningsmissiler som härrörde från stridsflygplan som flög över Svarta havet. Den 16 maj säger amerikanska försvarstjänstemän att ryssarna under de föregående 24 timmarna avfyrat långdistansmissiler mot militär träningsanläggning nära Lviv.

Luftkrigföring

Ryska Aerospace Forces helikoptrar på ett fält under invasionen, mars 2022

Den 24 februari attackerade ryska styrkor Chuhuiv-flygbasen, som inhyste Bayraktar TB2- drönare. Attacken orsakade skador på bränslelagringsutrymmen och infrastruktur. Nästa dag attackerade ukrainska styrkor Millerovo flygbas . Den 27 februari ska Ryssland ha avfyrat 9K720 Iskander- missiler från Vitryssland mot den civila Zhytomyr-flygplatsen . Många ukrainska luftförsvarsanläggningar förstördes eller skadades under de första dagarna av invasionen av ryska flyganfall. Under de inledande dagarna av konflikten avfyrade Ryssland många kryssnings- och ballistiska missiler mot de viktigaste ukrainska markbaserade varningsradarerna, vilket gjorde det ukrainska flygvapnet förblindat för deras flygaktivitet. Dessutom hindrade kratrar på operativa ytorna på de stora ukrainska flygbaserna ukrainska flygplansrörelser, och flera ukrainska långdistans S-300P jord -till-luft missilbatterier förstördes.

Den 1 mars etablerade Ryssland och USA en linje för att undvika alla missförstånd som skulle kunna orsaka en oavsiktlig eskalering.

Ryssland förlorade minst tio flygplan den 5 mars. Den 6 mars rapporterade generalstaben för de väpnade styrkorna i Ukraina att 88 ryska flygplan hade förstörts sedan kriget började. En anonym högt uppsatt amerikansk försvarstjänsteman berättade dock för Reuters den 7 mars att Ryssland fortfarande hade "den stora majoriteten" av sina stridsflygplan och helikoptrar som hade samlats nära Ukraina tillgängliga att flyga. Efter den första månaden av invasionen räknade Justin Bronk, en brittisk militärobservatör, de ryska flygplansförlusterna vid 15 flygplan med fast vingar och 35 helikoptrar, men noterade att den verkliga summan säkerligen var högre. Däremot, enligt USA, var 49 ukrainska stridsflygplan förlorade den 18 mars.

Den 11 mars sa amerikanska tjänstemän att ryska flygplan sjösatte upp till 200 flygturer om dagen, de flesta inte in i det ukrainska luftrummet, utan stannade i det ryska luftrummet.

Den 13 mars genomförde ryska styrkor flera kryssningsmissilattacker mot en militär träningsanläggning i Yavoriv, ​​Lviv Oblast, nära den polska gränsen. Den lokala guvernören Maksym Kozytskyy rapporterade att minst 35 personer hade dödats i attackerna. Det ryska flygvapnets dåliga prestanda har av The Economist tillskrivits Rysslands oförmåga att undertrycka Ukrainas batterier för mellandistans yt-till-luft missil (SAM) och Rysslands brist på precisionsstyrda bomber. Ukrainska SAM-platser för mellandistans tvingar flygplan att flyga lågt, vilket gör dem sårbara för Stinger och andra axelavfyrade mark-till-luft-missiler, och bristen på träning och flygtimmar för ryska piloter gör dem oerfarna för typen av nära markuppdrag. typiska för moderna flygvapen. Den 5 maj rapporterade tidningen Forbes att ryssarna hade fortsatta flygattacker och "fortsätter att skicka Su-24 och Su-25 attackplan på bomber på trädtoppsnivå mot ukrainska positioner."

I juni 2022 hade Ryssland inte uppnått luftöverlägsenhet, efter att ha förlorat cirka 165 av sina stridsflygplan över Ukraina, vilket uppgick till cirka 10 % av dess frontlinjestridsstyrka. Västerländska kommentatorer noterade de kvalitativa och kvantativa fördelarna som det ryska flygvapnet hade jämfört med sin ukrainska motsvarighet, men tillskrev den ryska luftfartens dåliga prestanda till ukrainarnas omfattande markbaserade luftvärnskapacitet.

Sjökrigföring

Det ryska flaggskeppet Moskva, 2012, sänktes den 14 april 2022 efter att ha träffats av två ukrainska Neptunus -fartygsmissiler.

Ukraina ligger vid Svarta havet, som endast har tillgång till havet genom de turkiska sunden Bosporen och Dardanellerna . Den 28 februari åberopade Turkiet 1936 års Montreuxkonvention och förseglade sundet för ryska krigsfartyg som inte var registrerade på hemmabaser i Svarta havet och som inte återvände till sina ursprungshamnar. Detta förhindrade passagen av fyra ryska örlogsfartyg genom de turkiska sunden i slutet av februari. Den 24 februari meddelade Ukrainas statliga gränsbevakningstjänst att en attack mot Snake Island av ryska flottans fartyg hade börjat. Den guidade missilkryssaren Moskva och patrullbåten Vasily Bykov bombarderade ön med sina däckskanoner. När det ryska örlogsfartyget identifierade sig och instruerade de ukrainska soldaterna som var stationerade på ön att kapitulera, var deras svar " Ryskt krigsskepp, kör för helvete! " Efter bombardementet landade en avdelning ryska soldater och tog kontroll över Snake Island .

Ryssland uppgav den 26 februari att amerikanska drönare levererade underrättelser till den ukrainska flottan för att hjälpa till att rikta in sig på ryska krigsfartyg i Svarta havet, vilket USA förnekade. Den 3 mars störtades den ukrainska fregatten Hetman Sahaidachny, flaggskeppet för den ukrainska flottan, i Mykolaiv för att förhindra att den intogs av ryska styrkor. Den 14 mars rapporterade den ryska källan RT att de ryska väpnade styrkorna hade fångat ett dussintal ukrainska fartyg i Berdiansk, inklusive landningsfartyget Yuri Olefirenko av Polnocny-klassen . Den 24 mars sa ukrainska tjänstemän att ett ryskt landstigningsfartyg anlöpt i Berdiansk – som ursprungligen rapporterades vara Orsk och sedan dess systerfartyg, Saratov – förstördes av en ukrainsk raketattack.

I mars 2022 försökte FN:s internationella sjöfartsorganisation (IMO) skapa en säker sjökorridor för kommersiella fartyg att lämna ukrainska hamnar. Den 27 mars etablerade Ryssland en sjökorridor 80 miles (130 km) lång och 3 miles (4,8 km) bred genom sin maritima exkluderingszon, för transitering av handelsfartyg från kanten av ukrainskt territorialvatten sydost om Odesa. Ukraina stängde sina hamnar på MARSEC nivå 3, med sjöminor utlagda i hamninlopp, tills fientligheternas slut.

Den ryska kryssaren Moskva, flaggskeppet för Svartahavsflottan, blev, enligt ukrainska källor och en amerikansk högt uppsatt tjänsteman, träffad den 13 april av två ukrainska Neptunus-kryssningsrobotar som satte eld på skeppet. Det ryska försvarsministeriet bekräftade att krigsfartyget hade fått allvarliga skador på grund av en ammunitionsexplosion orsakad av en brand, och sa att hela dess besättning hade evakuerats. Pentagons talesman John Kirby rapporterade den 14 april att satellitbilder visade att det ryska krigsfartyget hade drabbats av en kraftig explosion ombord men var på väg österut för förväntad reparation och ombyggnad i Sevastopol . Senare samma dag uppgav det ryska försvarsministeriet att Moskva hade sjunkit under släp i hårt väder. Den 15 april rapporterade Reuters att Ryssland inledde ett uppenbart vedergällningsmissilangrepp mot missilfabriken Luch Design Bureau i Kiev där Neptunus-missilerna som användes i Moskvaattacken tillverkades och designades.

I början av maj inledde ukrainska styrkor motattacker på Snake Island. Det ryska försvarsministeriet påstod sig ha slagit tillbaka dessa motattacker. Ukraina släppte bilder av en rysk landningsfarkost av Serna-klass i Svarta havet som förstörs nära Snake Island av en ukrainsk drönare. Samma dag genomförde ett par ukrainska Su-27 en höghastighetsbombning på låg nivå på den ryskockuperade Snake Island ; attacken fångades på film av en Baykar Bayraktar TB2- drönare.

Den 1 juni hävdade Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov att Ukrainas politik att bryta sina egna hamnar för att hindra Rysslands sjöfarts-aggression hade bidragit till livsmedelsexportkrisen, och sade att: "Om Kiev löser problemet med minröjning av hamnar, kommer den ryska flottan att se till att obehindrad passage av fartyg med spannmål till Medelhavet." Den 30 juni 2022 meddelade Ryssland att de hade dragit tillbaka trupper från ön i en "gest av välvilja". Utträdet bekräftades senare officiellt av Ukraina.

Potentiell rysk användning av taktiska kärnvapen

Den 14 april rapporterade The New York Times att William Burns från CIA hade meddelat att hotet om att använda taktiska kärnvapen låg inom Rysslands vapenkapacitet, och sade: "CIA:s direktör sa på torsdagen att "potentiell desperation" extrahera sken av en seger i Ukraina kan fresta Rysslands president Vladimir V. Putin att beordra användningen av ett taktiskt kärnvapen eller kärnvapen med låg avkastning." Den 22 april rapporterades det att Ryssland fortsatte att testa sina RS-28 Sarmat (med smeknamnet " Satan 2 ") långdistansinterkontinentala ballistiska missiler (ICBM) för att uppgradera sin kärnvapenarsenal hösten 2022 med Putin som säger att andra nationer borde vara mer försiktig med Rysslands kärnvapenarsenal. Den 24 april, som ett uppenbart svar på att Biden skickade Antony Blinken till Kiev för militära stödmöten med Zelenskyy den 23 april, uttalade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov att ytterligare stöd till Ukraina kan orsaka spänningar som potentiellt kan leda till ett scenario från tredje världskriget som involverar Rysslands full arsenal av vapen. Nästa dag efter Lavrovs kommentarer rapporterade CNBC att minister Lloyd Austin hänvisade till Rysslands kärnvapenkrigsretorik som "farlig och ohjälpsam".

Som svar på Rysslands uppenbara åsidosättande av säkerhetsåtgärder under invasionen av Ukrainas kärnkraftverk i Zaporizhzhia och dess funktionshindrade tidigare kärnkraftverk i Tjernobyl, uttryckte Zelenskyy den 26 april oro över att ryskt ansvarslöst när det avfyrade sina missiler i närheten av Ukrainas aktiva kärnkraft. anläggningen bör leda till en internationell diskussion inriktad på att begränsa och kontrollera Ryssland som en nation som inte längre är kvalificerad för ansvarsfull förvaltning av dess kärnkraftsresurser och kärnvapen och säger: "Jag tror att efter allt som den ryska militären har gjort i Tjernobyl-zonen och kl. kraftverket i Zaporizhzhia kan ingen i världen känna sig säker med att veta hur många kärnkraftsanläggningar, kärnvapen och relaterad teknologi den ryska staten har ... Om Ryssland har glömt vad Tjernobyl är, betyder det att global kontroll över Rysslands kärnkraftsanläggningar, och kärnteknik behövs."

Som ett uppenbart svar på Tysklands utplacering av beväpnade stridsvagnar till Ukraina tillkännagav Putin i Rysslands huvudsakliga lagstiftande församling att Ryssland skulle svara på varje stridbar militär provokation från utanför Ukraina med omedelbara tvingande åtgärder endast möjliga med Rysslands unika arsenal av kärnvapen. Pentagons presssekreterare John Kirby, efter att ha tillkännagivit den framgångsrika leveransen av en stor utplacering av M777-haubitskanoner till Ukraina, kallade Putins påstående om kärnkraft i strid med processen för en fredlig lösning av den nuvarande konflikten i Ukraina. Den 4 maj höll den amerikanska senaten "utfrågningen om kärnkraftsberedskap mitt i kriget mellan Ryssland och Ukraina" där amiral Charles A. Richard uttalade att nuvarande kärnvapentriadförsvarskapacitet i USA fungerade på en minimal acceptabel nivå av operativ kapacitet, med ryska lager. och kinesiska lager för närvarande större än de i USA. Den 6 maj uttalade det ryska utrikesministeriets talesman Alexei Zaitsev att Ryssland inte skulle använda kärnvapen i Ukraina, och beskrev deras användning som "inte tillämpligt på den ryska "särskilda militära operationen".

Den 23 maj avgick den ryske diplomaten Boris Bondarev från sin position och gav ut en kritik av invasionen och pekade ut Lavrovs ståndpunkt om den potentiella användningen av ryska kärnvapen: "På 18 år gick han (Lavrov) från en professionell och utbildad intellektuell . .. till en person som ständigt sänder motstridiga uttalanden och hotar världen med kärnvapen!" Den 29 maj, efter att ha avfärdat anklagelser mot Ryssland angående grymheter i Bucha, försökte Andrei Kelin i en intervju med BBC gå tillbaka tidigare ryska kommentarer om användningen av kärnvapen genom att säga att Ryssland för närvarande inte hade några planer på att använda dem om inte rysk suveränitet. visade sig vara i fara. Japans premiärminister Fumio Kishida uttalade att Japan skulle stödja ytterligare internationell diskussion om Ryssland och dess kärnvapenhot under invasionen av Ukraina vid det kommande icke-spridningsmötet för kärnvapen som äger rum nästa augusti. Den 20 juni öppnade "Konferensen om kärnvapenens humanitära inverkan" i Wien för att diskutera potentiella katastrofala effekter av kärnvapen mitt i stigande rädsla för Rysslands möjliga användning av kärnvapen under invasionen av Ukraina 2022.

Den 1 juli, under ett besök av Lavrov i Vitryssland, antydde den vitryska presidenten Alexander Lukasjenko stöd för Moskva att använda kärnvapen mot de breda hoten från västerländsk hegemoni över Ryssland och dess allierade som demonstrerades under konflikten i Ukraina. Eric Schlosser, som skrev för tidningen The Atlantic den 22 juni 2022, uppgav att kärnsabelns skramlande av Ryssland under invasionen verkade antyda att de mest troliga målen för en kärnvapenattack var: "(1) en detonation över Svarta havet, vilket orsakade inga offer men visar en beslutsamhet att passera kärnkraftströskeln och signalerar att värre kan komma, (2) en halshuggningsanfall mot den ukrainska ledningen, försök att döda president Volodymyr Zelensky och hans rådgivare i deras underjordiska bunkrar, (3) ett kärnvapenangrepp på ett ukrainskt militärt mål, kanske en flygbas eller en förrådsdepå, som inte är avsedd att skada civila, och (4) förstörelsen av en ukrainsk stad, orsakar civila massförluster och skapar terror för att påskynda en snabb kapitulation – samma mål som motiverade kärnvapenattackerna mot Hiroshima och Nagasaki ."

Den 13 augusti, i en intervju med BBC Jim Hockenhull, sa den avgående chefen för brittiska militära underrättelsetjänsten att han anser att Rysslands överhängande användning av taktiska kärnvapen är "osannolikt".

Folkligt motstånd

Civila i Kiev förbereder molotovcocktails, 26 februari 2022

Ukrainska civila gjorde motstånd mot den ryska invasionen, anmälde sig frivilligt till territoriella försvarsenheter, gjorde molotovcocktails, donerade mat, byggde barriärer som tjeckiska igelkottar och hjälpte till att transportera flyktingar. Som svar på ett samtal från Ukrainas transportbyrå, Ukravtodor, demonterade eller ändrade civila vägskyltar, konstruerade provisoriska bommar och blockerade vägar. Rapporter i sociala medier visade spontana gatuprotester mot ryska styrkor i ockuperade bosättningar, som ofta utvecklades till verbala bråk och fysiska motstånd med ryska trupper. I början av april började ukrainska civila organisera sig som gerillasoldater, mestadels i de skogsklädda norra och östra delen av landet. Den ukrainska militären tillkännagav planer på att inleda en storskalig gerillakampanj för att komplettera sitt konventionella försvar mot den ryska invasionen.

Människor blockerade fysiskt ryska militärfordon, vilket ibland tvingade dem att dra sig tillbaka. De ryska soldaternas svar på obeväpnat civilt motstånd varierade från ovilja att engagera demonstranterna till att skjuta i luften eller direkt in i folkmassor. Det har förekommit massfängslande av ukrainska demonstranter, och ukrainska medier rapporterade påtvingade försvinnanden, skenavrättningar, gisslantagande, utomrättsligt dödande och sexuellt våld utövat av den ryska militären. För att underlätta ukrainska attacker rapporterade civila ryska militära positioner via en Telegram -chatbot och Diia, en ukrainsk regeringsapp som tidigare använts av medborgare för att ladda upp officiella identiteter och medicinska dokument. Som svar började ryska styrkor förstöra utrustning för mobiltelefonnätverk, söka dörr till dörr efter smartphones och datorer och i minst ett fall döda en civil person som hittades med bilder på ryska stridsvagnar.

Den 21 maj indikerade president Zelenskij att Ukraina hade 700 000 tjänstemän i aktiv tjänst för att bekämpa den ryska invasionen.

Utländskt stöd

Utländsk militär försäljning och bistånd

Ryssland
Ukraina
Länder som skickar militärt bistånd till Ukraina under invasionen 2022
Ryssland
Ukraina
Länder som skickar all hjälp, inklusive humanitär hjälp, till Ukraina

Mellan 2014 och 2021 gav Storbritannien, USA, EU och NATO mestadels icke-dödligt militärt bistånd till Ukraina. Dödligt militärt stöd var initialt begränsat. USA började sälja vapen inklusive Javelin pansarvärnsmissiler med början 2018, och Ukraina gick med på att köpa TB2- stridsdrönare från Turkiet 2019. Ryssland byggde upp utrustning och trupper vid Ukrainas gränser i januari 2022. Som svar arbetade USA med andra Natos medlemsländer ska överföra USA-tillverkade vapen till Ukraina. Storbritannien började också förse Ukraina med pansarvärnsvapen NLAW och Javelin. Efter invasionen gick Natos medlemsländer inklusive Tyskland med på att leverera vapen, men det gjorde inte Nato som organisation. Nato och dess medlemmar vägrade också att skicka in trupper till Ukraina, eller att upprätta en flygförbudszon, så att detta inte utlöste ett större krig, ett beslut som visserligen kallades eftergift .

Den 26 februari tillkännagav USA:s utrikesminister Antony Blinken 350 miljoner dollar i dödlig militär hjälp, inklusive pansarvärns- och luftvärnssystem. Dagen efter uppgav EU att man skulle köpa 450 miljoner euro (502 miljoner USD) i dödlig assistans och ytterligare 50 miljoner euro (56 miljoner USD) i icke-dödliga förnödenheter till Ukraina, med Polen som sköter distributionen. Under den första veckan av invasionen levererade Natos medlemsländer mer än 17 000 pansarvärnsvapen till Ukraina; i mitten av mars beräknades antalet vara mer än 20 000. I tre trancher som överenskoms i februari, mars och april 2022 åtog sig Europeiska unionen till 1,5 miljarder euro för att stödja de ukrainska väpnade styrkornas kapacitet och motståndskraft och skyddet av den ukrainska civilbefolkningen, inom ramen för den europeiska fredsfacilitetens linje.

Den 11 april hade Ukraina försetts med cirka 25 000 luftvärns- och 60 000 pansarvärnsvapensystem av USA och dess allierade. Följande dag ska Ryssland ha mottagit pansarvärnsmissiler och RPG:er från Iran, levererade via hemliga nätverk via Irak.

Den 19 april 2022 tillkännagav Rumänien en planerad reform av regeringsdekretet som reglerar exporten av militära vapen och nationella försvarsprodukter för att tillhandahålla dessa vapen inte bara till NATO -allierade utan även till Ukraina. Försvarsministeriet utvecklade utkastet till dekret som säger att orsaken bakom detta beslut var Rysslands aggression mot Ukraina. Den 27 april sade dock försvarsminister Vasile Dincu att hans plan hade avbrutits.

Den 26 april sammankallade USA en konferens där representanter för mer än 40 länder träffades på Ramstein Air Base för att diskutera militärt stöd till Ukraina.

Den 28 april bad USA:s president Biden kongressen om ytterligare 33 miljarder dollar för att hjälpa Ukraina, inklusive 20 miljarder dollar för att tillhandahålla vapen till Ukraina. Den 5 maj meddelade Ukrainas premiärminister Denys Shmyhal att Ukraina hade fått vapen till ett värde av över 12 miljarder dollar och ekonomiskt bistånd från västländer sedan starten av Rysslands invasion den 24 februari. Den 10 maj antog kammaren en lagstiftning som skulle ge 40 miljarder dollar i nytt bistånd till Ukraina. Efter att lagstiftningen godkänts av senaten undertecknade Biden lagstiftningen den 21 maj.

Den 30 maj tillkännagav Frankrikes utrikesminister Catherine Colonna tillhandahållandet till Ukraina av ytterligare självgående självgående haubits från CAESAR, monterade på Renault Sherpa 5 6×6 - chassit. Den 25 maj sade den överbefälhavare för Ukrainas väpnade styrkor Valery Zaluzhny att den första gruppen redan befann sig i frontlinjen och bekämpade inkräktaren. Den 10 juni demonstrerade AFU stridssystemen för representanter från pressen; vid det datumet hade de ukrainska artilleristerna besittning av 18 CAESAR-enheter.

Den 31 maj informerade Vita huset pressen att USA kommer att leverera HIMARS raketsystem med flera uppskjutningar till Ukraina. Vissa analytiker har sagt att HIMARS kan vara en "game-changer" i kriget. Under försvarsminister Colin Kahl uttalade att USA skulle kunna skicka fler system allt eftersom striderna utvecklas.

Den 10 juni sa en tjänsteman från den ukrainska militären att de använde 5 000 till 6 000 artilleriskott om dagen och använde då 155-kaliber NATO-standardgranater eftersom alla deras vapen från sovjettiden hade förstörts. Tjänstemannen sa att ryssarna hade förvandlat kriget till en artilleriduell fokuserad på den sydöstra delen av landet. Den 12 juni lade en ukrainsk presidentrådgivare upp på Twitter en lista över vapen som Ukraina behöver för att uppnå "paritet för tunga vapen". Det översta föremålet är "1000 haubits kaliber 155 mm". Ukraina hävdar att det har tillräckligt med 155 mm ammunition, det saknar artilleriet för att använda det. Enligt Oryxspioenkop har endast 250 haubitsar utlovats eller levererats. Den 13 juni sa en Deutsche Welle -korrespondent att det ukrainska utbudet av ammunition från sovjettiden var uttömt och att allt de hade var ett sjunkande utbud som erhölls från vänliga före detta sovjetländer. I juni 2022 avklassade Tyskland sin lista över militärt bistånd till Ukraina: 1) Självgående Howitzer 2000 (som krävde underhåll innan donationen av 7 haubitser); 2) Marder infanteristridsfordon; 3) Leopard-2 huvudstridsvagn; 4) Stinger missile launcher ( MANPADS )—500 donerades; 5) Geppard flaktank (mobil luftvärnskanon) 50 utlovades, men det råder brist på ammunition från och med juni 2022.

Den 21 juli 2022 hade EUCOM Control Center-Ukraine/International Donor Coordination Centre, eller ECCU/IDCC, en gemensam cell som bildades i mars 2022, utbildat 1 500 ukrainska väpnade styrkor i koalitionsdonerad utrustning.

För de 16 USA-levererade HIMARS-systemen i Ukraina (2 augusti 2022) tillhandahåller USA mer i ammunition (ytterligare HIMARS-raketskidor i månatliga omgångar, såväl som fler 155 mm haubitsgranater) till en kostnad av 550 miljoner USD för 17:e presidentens dragningspaket.

Det 18:e amerikanska presidentvalspaketet släpptes (8 augusti 2022), ett paket på 1 miljard dollar inklusive ytterligare HIMARS-raketskidor, 75 000 patroner av 155 mm artilleriammunition, 20 120 mm mortelsystem och 20 000 patroner med 120 mm 120 mm avancerad mortelammunition, Missile Systems (NASAMS), 1000 spjut och hundratals AT4 pansarvärnsvapen, 50 bepansrade medicinska behandlingsfordon, Claymore-minor, C4-sprängämnen och medicinska förnödenheter. Paketen uppgår för närvarande till 9,8 miljarder dollar sedan 2021.

Från och med juli 2022 rapporterade CNN om amerikanska nyligen avhemliga underrättelser att iranier har gett Shahed 129 UAV-stridsdrönare till ryska styrkor.

Utländsk militär inblandning

Även om Nato och EU har fört en strikt policy med "inga stövlar på marken" som stöd mot den ryska invasionen av Ukraina, har Ukraina aktivt sökt frivilliga från andra länder. Den 1 mars upphävde Ukraina tillfälligt visumkraven för utländska volontärer som ville gå med i kampen mot ryska styrkor. Flytten kom efter att Zelenskyy skapade Ukrainas internationella legion för territoriellt försvar och uppmanade frivilliga att "gå med i försvaret av Ukraina, Europa och världen". Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba uppgav att den 6 mars har cirka 20 000 utländska medborgare från 52 länder anmält sig frivilligt att slåss. De flesta av dessa volontärer gick med i den nyskapade internationella legionen för territoriellt försvar i Ukraina. Den 9 juni dömde Folkrepubliken Donetsk tre utländska frivilliga till döden. Två av dem var brittiska medborgare och en var marockansk medborgare.

Den 3 mars varnade det ryska försvarsministeriets talesman Igor Konashenkov för att legosoldater inte har rätt till skydd enligt Genèvekonventionerna, och tillfångatagna utländska krigare skulle inte betraktas som krigsfångar, utan åtalas som brottslingar. Kort därefter, den 11 mars, meddelade Moskva att 16 000 frivilliga från Mellanöstern var redo att ansluta sig till andra pro-ryska utländska kämpar vid sidan av Donbas-separatisterna. En video som laddats upp på nätet visade beväpnade centralafrikanska paramilitärer som kallar till vapen för att slåss i Ukraina med ryska trupper. Den 5 maj bekräftade en amerikansk tjänsteman att USA gav "en rad underrättelser" (inklusive realtidsinriktad intelligens på slagfältet ) för att hjälpa till vid förlisningen av den ryska kryssaren Moskva .

Utländska sanktioner och följder

USA:s president Joe Bidens uttalanden och en kort frågestund den 24 februari 2022

Västländer och andra införde begränsade sanktioner mot Ryssland när det erkände Donbas som en oberoende nation. När attacken började tillämpade många andra länder sanktioner för att lamslå den ryska ekonomin. Sanktionerna riktade sig mot individer, banker, företag, valutaväxlingar, banköverföringar, export och import. Sanktionerna skar stora ryska banker från SWIFT, det globala meddelandenätverket för internationella betalningar, men lämnade en viss begränsad tillgänglighet för att säkerställa fortsatt förmåga att betala för gasleveranser. Sanktionerna inkluderade också frysningar av tillgångar på den ryska centralbanken, som har 630 miljarder dollar i valutareserver, för att förhindra att den kompenserar för effekterna av sanktioner och frös gasledningen Nord Stream 2 . Den 1 mars uppgick de totala ryska tillgångarna som frysts genom sanktioner till 1 biljon dollar.

Kristalina Georgieva, verkställande direktör för Internationella valutafonden (IMF), varnade för att konflikten utgör en betydande ekonomisk risk både regionalt och internationellt. IMF kan hjälpa andra drabbade länder, sa hon, förutom lånepaketet på 2,2 miljarder dollar till Ukraina. David Malpass, ordförande för Världsbanksgruppen, varnade för långtgående ekonomiska och sociala effekter och rapporterade att banken förberedde alternativ för betydande ekonomiskt och skattemässigt stöd till Ukraina och regionen. Ekonomiska sanktioner påverkade Ryssland från den första dagen av invasionen, med dess börs som föll med upp till 39 % ( RTS Index ). Den ryska rubeln föll till rekordlåga nivåer och ryssarna skyndade sig att växla valuta. Börserna i Moskva och Sankt Petersburg stängde till åtminstone den 18 mars, den längsta stängningen i Rysslands historia. Den 26 februari sänkte S&P Global Ratings den ryska regeringens kreditbetyg till "skräp", vilket fick fonder som kräver obligationer av investeringsklass att dumpa rysk skuld, vilket gör ytterligare upplåning mycket svårt för Ryssland. Den 11 april placerade S&P Global Ryssland under "selektiv standard" på sin utlandsskuld för att ha insisterat på betalningar i rubel. Dussintals företag, inklusive Unilever, McDonald's, Coca-Cola, Starbucks, Hermès, Chanel och Prada upphörde att handla i Ryssland.

Fredssamtal och stabilitet vid internationella gränser diskuterades under veckan den 9 maj inom både Sverige och Finland när deras parlament ansökte om att bli fullvärdiga medlemmar i Nato.

Den 24 mars utfärdade Joe Bidens administration en verkställande order som hindrade försäljningen av ryska guldreserver på den internationella marknaden. Guld har varit en av Rysslands viktigaste vägar för att skydda sin ekonomi från effekterna av de sanktioner som införts sedan annekteringen av Krim 2014. I april 2022 levererade Ryssland 45 % av EU:s naturgasimport och tjänade 900 miljoner dollar om dagen. Ryssland är världens största exportör av naturgas, spannmål och gödningsmedel, och bland världens största leverantörer av råolja, kol, stål och metaller, inklusive palladium, platina, guld, kobolt, nickel och aluminium. I maj 2022 föreslog Europeiska kommissionen ett förbud mot oljeimport från Ryssland . Med europeiska beslutsfattare som beslutar att ersätta rysk import av fossila bränslen med annan import av fossila bränslen och europeisk kolenergiproduktion, samt på grund av att Ryssland är "en nyckelleverantör" av material som används för "ren energiteknik", reaktionerna på kriget kan också ha en övergripande negativ inverkan på klimatutsläppsvägen . På grund av sanktionerna mot Ryssland, ser Moskva nu efter att utnyttja alternativa handelsvägar eftersom landet praktiskt taget har brutit alla logistikkorridorer för handel.

Gaskonflikten mellan Ryssland och EU blossade upp i mars 2022. Den 14 juni tillkännagav ryska Gazprom att man skulle minska gasflödet via Nord Stream 1-rörledningen, på grund av vad det påstods vara Siemens misslyckande med att returnera kompressorenheter i tid som hade skickats till Kanada för reparation. Förklaringen ifrågasattes av Tysklands energitillsynsmyndighet.

Den 17 juni talade president Putin med investerare vid St. Petersburg International Economic Forum om ekonomiska sanktioner och sa att "den ekonomiska blixtkriget mot Ryssland inte hade någon chans att lyckas från första början". Han hävdade vidare att sanktionerna skulle skada de länder som införde dem mer än de skulle skada Ryssland, och kallade restriktionerna "galna och tanklösa". Han sa till investerarna: "Investera här. Det är säkrare i ditt eget hus. De som inte ville lyssna på det här har förlorat miljoner utomlands".

Utländskt fördömande och protest

Invasionen fick omfattande internationellt fördömande och protester förekom runt om i världen. Den 2 mars antog FN :s generalförsamling FN:s generalförsamlings resolution ES-11/1 som fördömde invasionen och krävde ett fullständigt tillbakadragande av de ryska styrkorna. Internationella domstolen beordrade Ryssland att avbryta militära operationer och Europarådet utvisade Ryssland. Många länder införde sanktioner mot Ryssland, vilket har påverkat Rysslands och världens ekonomier, och tillhandahållit humanitärt och militärt bistånd till Ukraina . Internationella brottmålsdomstolen inledde en utredning om brott mot mänskligheten i Ukraina sedan 2013, samt krigsförbrytelser i invasionen 2022 .

Förluster och humanitär påverkan

Förluster

Bryta ner Bekräftade dödsoffer Tidsperiod Källa
Civila 5 401 dödade, 7 466 sårade
( 269 dödade i DPR/LPR-områden)
24 februari – 7 augusti 2022 Förenta nationerna
Ukrainska styrkor ( ZSU, NGU ) 10 000 dödade, 30 000 sårade 24 februari – 3 juni 2022 ukrainska regeringen
Ryska styrkor
( VSRF, Rosgvardiya, FSB )
5 507 dödade (konf. vid namn) 24 februari – 11 augusti 2022 BBC News Russian & Mediazona
5 131 dödade (konf. vid namn) 24 februari – 11 augusti 2022 Viktiga berättelser
Donetsk folkrepublikens styrkor 2 640 dödade, 11 227 sårade 26 februari – 11 augusti 2022 Folkrepubliken Donetsk
Luhansk folkrepublikens styrkor 500–600 dödade 24 februari – 5 april 2022 ryska regeringen
Bryta ner Beräknade och krävda dödsoffer Tidsperiod Källa
Civila 12 000–28 521+ dödade 24 februari – 7 augusti 2022 ukrainska regeringen
884 dödade, 2 952 sårade 17 februari – 11 augusti 2022 DPR och LPR
Ukrainska styrkor ( ZSU, NGU ) 193 000+ dödade och sårade 24 februari – 8 augusti 2022 Folkrepubliken Donetsk
Ryska och andra styrkor
( VSRF, Rosgvardiya, FSB,
PMC Wagner, DPR & LPR )
15 000 dödade, 45 000 sårade 24 februari – 20 juli 2022 USA, Storbritannien och Estniska uppskattningar
70 000–80 000 dödade och sårade
( 20 000 dödade)
24 februari – 8 augusti 2022 USA-uppskattning
43 400 dödade, 98 000–117 000 sårade 24 februari – 13 augusti 2022 ukrainska regeringen

Dödsfall i strid kan härledas från en mängd olika källor, inklusive satellitbilder och videofilmer av militära aktioner. Både ryska och ukrainska källor anses allmänt öka antalet offer i motsatta styrkor, samtidigt som de toner ned sina egna förluster för moralens skull. Ryska nyhetsmedier har i stort sett slutat rapportera det ryska dödssiffran. Ryssland och Ukraina erkände att de lidit "betydande" respektive "avsevärda" förluster. Enligt BBC News inkluderade ukrainska påståenden om ryska dödsfall även de skadade. Agence France-Presse, såväl som oberoende konfliktövervakare, rapporterade att de inte hade kunnat verifiera ryska och ukrainska påståenden om fiendens förluster, men misstänkte att de var uppblåsta.

Antalet civila och militära dödsfall är omöjligt att fastställa med precision med tanke på krigsdimman . Office of the United Nations High Commissioner for Human Rights (OHCHR) anser att antalet civila offer är betydligt högre än den siffra som FN har kunnat intyga.

Den 16 juni berättade den ukrainska försvarsministern för CNN att han trodde att tiotusentals ukrainare hade dött och tillade att han hoppades att den verkliga dödssiffran var under 100 000.

Den 17 juli sa chefen för den brittiska försvarsstaben, amiral Sir Tony Radakin, att Ryssland har förlorat 50 000 soldater dödade eller skadade, tillsammans med nästan 1 700 stridsvagnar och nästan 4 000 stridsfordon, en förlust på mer än 30 % av sin "landstrid". effektivitet". Moralen är också en fråga för ryska soldater.

Krigsfångar

Officiell statistik och välgrundade uppskattningar om krigsfångar har varierat. I de inledande stadierna av invasionen, den 24 februari, sa Oksana Markarova, Ukrainas ambassadör i USA, att en pluton av 74:e Guards Motor Rifle Brigade från Kemerovo Oblast kapitulerade och sa att de inte var medvetna om att de hade förts till Ukraina och fått uppdraget. med att döda ukrainare. Ryssland påstod sig ha fångat 572 ukrainska soldater senast den 2 mars 2022, medan Ukraina hävdade att 562 ryska soldater hölls som fångar den 20 mars, med 10 tidigare rapporterade släppta i ett fångutbyte för fem ukrainska soldater och borgmästaren i Melitopol . En rapport från The Independent den 9 juni citerade en underrättelserapport som uppskattar att mer än 5 600 ukrainska soldater hade fångats, medan antalet ryska militärer som hölls som fångar hade minskat till 550, från 900 i april, efter flera fångväxlingar. Däremot hävdade tidningen Ukrayinska Pravda att 1 000 ryska soldater hölls som fångar den 20 juni.

Det första stora fångutbytet ägde rum den 24 mars, då 10 ryska och 10 ukrainska soldater, samt 11 ryska och 19 ukrainska civila sjömän utbyttes. Den 1 april byttes 86 ukrainska militärer ut mot ett okänt antal ryska trupper.

Den 8 mars meddelade en ukrainsk försvarsreporter med The Kyiv Independent att den ukrainska regeringen arbetar för att få ryska krigsfångar att arbeta för att hjälpa till att återuppliva den ukrainska ekonomin, i full överensstämmelse med internationell lag. Under de första veckorna av mars uppmanade människorättsorganisationer den ukrainska regeringen att upprätthålla rättigheterna för ryska krigsfångar enligt den tredje Genèvekonventionen och att sluta cirkulera videor av tillfångatagna ryska soldater som förnedrades eller skrämdes. Den 27 mars laddades en video som påstås visa ukrainska soldater skjuta ryska fångar i knäna upp på Telegram, vilket väckte oro över tortyr och godtyckliga avrättningar av krigsfångar. En annan video som visar ukrainska trupper döda ryska fångar lades upp på Telegram den 6 april och verifierades av The New York Times och av Reuters. FN: s övervakningsuppdrag för mänskliga rättigheter i Ukraina uttryckte oro över behandlingen av ukrainska krigsfångar som innehas av styrkor från Ryssland och folkrepublikerna Donetsk och Luhansk. Videor som visar ukrainska krigsfångar tvingas sjunga pro-ryska sånger eller bära blåmärken väckte oro över deras behandling.

Flyktingar

Flyktingar tar sig in i Polen, mars 2022
Ukrainska flyktingar i Kraków protesterar mot kriget den 6 mars 2022

Kriget orsakade den största flykting- och humanitära krisen inom Europa sedan de jugoslaviska krigen på 1990-talet; FN beskrev den som den snabbast växande krisen sedan andra världskriget. När Ryssland byggde upp militära styrkor längs den ukrainska gränsen förberedde sig många grannregeringar och hjälporganisationer för en massfördrivning under veckorna före invasionen. I december 2021 uppskattade den ukrainske försvarsministern att en invasion skulle kunna tvinga tre till fem miljoner människor att fly från sina hem.

Under den första veckan av invasionen rapporterade FN att över en miljon flyktingar hade flytt från Ukraina; detta steg sedan till över 6,1 miljoner den 28 juli, en minskning från högre siffror på över åtta miljoner på grund av att vissa flyktingar återvänt. Den 20 maj rapporterade NPR att efter en betydande inströmning av utländsk militär utrustning till Ukraina, försöker ett betydande antal flyktingar att återvända till regioner i Ukraina som är relativt isolerade från invasionsfronten i sydöstra Ukraina. Den 3 maj var ytterligare 8 miljoner människor på flykt i Ukraina.

De flesta flyktingar var kvinnor, barn, äldre eller personer med funktionsnedsättning. De flesta manliga ukrainska medborgare i åldern 18 till 60 år nekades utresa från Ukraina som en del av den obligatoriska värnplikten, såvida de inte var ansvariga för ekonomiskt stöd till tre eller fler barn, ensamstående fäder eller var förälder/vårdnadshavare till barn med funktionshinder. Många ukrainska män, inklusive tonåringar, valde i alla fall att stanna kvar i Ukraina för att ansluta sig till motståndet.

När det gäller destinationer, enligt FN:s högkommission för flyktingar, fanns det den 13 maj 3 315 711 flyktingar i Polen, 901 696 i Rumänien, 594 664 i Ungern, 461 742 i Moldavien, 415 402 i Slovakien, 8 i Slovakien, 8 och 8 i Slovakien. tog emot över 800 104 flyktingar. Den 23 mars hade över 300 000 flyktingar anlänt till Tjeckien. Turkiet har varit en annan viktig destination och registrerade mer än 58 000 ukrainska flyktingar den 22 mars och mer än 58 000 den 25 april. EU åberopade direktivet om tillfälligt skydd för första gången i sin historia, vilket ger ukrainska flyktingar rätten att leva och arbeta i EU i upp till tre år.

Ukraina har anklagat Ryssland för att tvångsförflytta civila till "filtreringscentra" i ryskhållet territorium och därifrån till Ryssland, vilket ukrainska källor jämförde med sovjettidens befolkningsöverföringar och ryska aktioner i det tjetjenska frihetskriget . Den 8 april hävdade Ryssland att de hade evakuerat omkring 121 000 Mariupolbor till Ryssland. RIA Novosti och ukrainska tjänstemän sa att tusentals skickades till olika centra i städer i Ryssland och det ryskockuperade Ukraina, varifrån människor skickades till ekonomiskt deprimerade regioner i Ryssland. Ukrainas nationella säkerhets- och försvarsrådssekreterare Oleksiy Danilov sa att Ryssland också planerar att bygga koncentrationsläger för ukrainare i västra Sibirien, där fångar kommer att tvingas hjälpa till att bygga nya städer.

En andra flyktingkris som skapats av invasionen och av den ryska regeringens undertryckande av mänskliga rättigheter har varit flykten av mer än 300 000 ryska politiska flyktingar och ekonomiska migranter, den största utvandringen från Ryssland sedan oktoberrevolutionen 1917, till länder som Östersjön. stater, Finland, Georgien, Turkiet och Centralasien. Den 22 mars uppskattades det att mellan 50 000 och 70 000 högteknologiska arbetare hade lämnat landet, och att 70 000 till 100 000 fler kan följa efter. Farhågor uppstod över effekten av denna talangflykt på den ryska ekonomiska utvecklingen. Några anslöt sig till det ryska motståndet mot Putinregimen och försökte hjälpa Ukraina, och några utsattes för diskriminering för att vara ryska. Det har också skett en utvandring av miljonärer. Den 6 maj rapporterade The Moscow Times, med hänvisning till uppgifter från FSB, att nästan fyra miljoner ryssar hade lämnat landet, även om denna siffra inte skiljer mellan emigranter och resenärer för affärer eller turism, etc.

Jordbruk och livsmedelsförsörjning

Putin träffade Afrikanska unionens president Macky Sall för att diskutera spannmålsleveranser från Ryssland och Ukraina till Afrika den 3 juni 2022

Ukraina har varit bland världens främsta jordbruksproducenter och exportörer och beskrivs ofta som "Europas brödkorg". Under den internationella vetemarknadsföringssäsongen 2020/21 (juli–juni) rankades den som den sjätte största veteexportören och stod för nio procent av världens vetehandel . Landet är också en stor global exportör av m, korn och raps . År 2020/21 stod den för 12 procent av den globala handeln med m och korn och för 14 procent av världens rapsexport . Dess handelsandel är ännu större inom solrosoljasektorn, där landet står för cirka 50 procent av världens export 2020/2021.

Störningar i spannmåls- och oljeväxtsektorerna i Ukraina ansågs oundvikliga. På tröskeln till invasionen hade uppskattningsvis 6 miljoner ton vete och 15 miljoner ton m klargjorts för export. Enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) skulle detta orsaka ytterligare förluster av människoliv och öka de humanitära behoven. Dessutom kan potentiella exportsvårigheter för livsmedel och gödningsmedel som ryska federationen, som är en stor exportör av kaliumklorid, ammoniak, urea och andra marknäringsämnen, som ett resultat av ekonomiska sanktioner äventyra livsmedelsförsörjningen i många länder. Stigande naturgaspriser pressar priserna på jordbruksgödsel högre, vilket bidrar till att öka livsmedelspriserna globalt. Särskilt utsatta är de som är mycket beroende av Ukraina och Ryska federationen för sin import av livsmedel och gödselmedel. Flera av dessa länder tillhör gruppen minst utvecklade länder (LDC), medan många andra tillhör gruppen låginkomstländer med livsmedelsunderskott (LIFDC). Till exempel hämtade Eritrea 47 % av sin veteimport 2021 från Ukraina. De övriga 53 % kom från Ryska federationen. Sammantaget är mer än 30 nationer beroende av Ukraina och Ryssland för över 30 % av deras veteimportbehov, med många av dem i Nordafrika och i Väst- och Centralasien.

Från början av invasionen ockuperade ryska styrkor redan Ukrainas Krimhalvö och övervann snabbt resten av dess Azovska kust, Svarta havets kust öster om staden Cherson. Den ryska flottan införde en blockad av Ukrainas hamnar och hotade att inleda ett amfibieanfall mot hamnstaden Odesa och hindrade exporten av 2021 års skörd till sjöss. Ukraina och partnerländerna gjorde ansträngningar för att öka exporten landvägen, men sjöfartskapacitet behövdes för att transportera betydande volymer och tomma lagringsanläggningar för 2022 års skörd. De ryska styrkornas nederlag på Snake Island den 30 juni bjöd på en viss lättnad, då Ukraina öppnade fyra hamnar på och nära floden Donau.

En rysk attack skadade Kozarovychi Dam [ uk ], som reglerar flödet från Kyiv Reservoir, vilket orsakade översvämningar längs floden Irpin . En rysk missilattack mot Kievdammen vid floden Dnepr blockerades av ukrainskt försvar. Ett intrång kunde ha utlöst översvämningar av delar av Kiev, skadat nedströmsdammar och hotat kärnkraftverket i Zaporizhzhia . Ryska styrkor sprängde dammen vid den norra Krim-kanalen som Ukraina hade byggt för att blockera vattenflödet till jordbruksmarker på Krim som beslagtogs av Ryssland 2014. Ryssarna skar ner civil vattentjänst som en del av belägringen av Mariupol .

Det ukrainska försvarsministeriet anklagade Ryssland för att ha stulit "hundratusentals ton spannmål" från spannmålshissar och andra lagringsanläggningar i hela det ockuperade Ukraina, och transportera spannmålen till ockuperade hamnar för export. Ansenliga mängder jordbruksutrustning, skördetröskor och traktorer har också plundrats från gårdar och återförsäljare och transporterats till Ryssland, i vissa fall så långt bort som Tjetjenien. Stöld av spannmål från ockuperade regioner i Ukraina har potential att intensifiera livsmedelskriser, med både den ukrainska jordbruksministern och FN :s världslivsmedelsprogram som varnar för att detta kan förvärra den ukrainska livsmedelskrisen och till och med förvärra den globala hungern. Den 30 maj hävdade Ryssland att man hade börjat exportera fjolårets spannmål från Cherson till Ryssland och arbetade med att exportera solrosfrön. Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov sa: "Om Kiev löser problemet med minröjningshamnar, kommer den ryska flottan att säkerställa obehindrad passage av fartyg med spannmål till Medelhavet." Enligt lokalbefolkningen plockade ryska soldater jordgubbar i Kherson oblast.

Chefen för Afrikanska unionen, den senegalesiske presidenten Macky Sall, träffade president Putin den 3 juni för att diskutera "frigörandet av lagren av spannmål och gödningsmedel", sade president Salls kontor, och diskutera ansträngningar "för att bidra till krigets lugna" i Ukraina." Han skyllde också på EU:s sanktioner mot ryska banker och produkter för att förvärra situationen.

Den ukrainska spannmålsskörden 2022 kommer enligt Storbritanniens MoD att vara 35 % av 2021 års skörd.

Ukrainska, ryska och FN-förhandlare träffades i Turkiet i mitten av juli för att överväga en plan för att frakta spannmål från ukrainska hamnar vid Svarta havet. FN:s generalsekreterare Antonio Guterres kallade samtalen en "stråle av hopp för att lindra mänskligt lidande och lindra hunger runt om i världen", men sa att en plan "ännu inte var helt klar". Den turkiske försvarsministern, Hulusi Akar släppte ett uttalande: "Vid detta möte, som vi kommer att hålla nästa vecka, kommer alla detaljer att granskas igen och det arbete vi har gjort kommer att undertecknas," Den 22 juli, två Ryssland–Ukraina spannmålsexportavtal undertecknades, ett avtal mellan FN och Turkiet och Ryssland och ett avtal mellan FN och Turkiet och Ukraina för att tillåta export av spannmål från ukrainska hamnar. Inom 24 timmar attackerade Ryssland hamnen i Odesa med kryssningsmissiler.

Den 1 augusti lämnade det första kärlet med spannmål Odesa enligt avtalet mellan Ukraina och Ryssland för export av livsmedel från Ukraina. Enligt Turkiet ska fartyget vara på väg mot Libanon och frakta 26 000 ton m.

Den 12 augusti har 14 fartyg, som fraktar olika spannmål och m, framgångsrikt lämnat ukrainska hamnar. Med de två första under ett FN-sponsrat avtal.

Effekter på ryska styrkor

Flera ryska soldater, tillfångatagna av ukrainska styrkor, hävdade att ryska officerare dödade deras sårade. Det fanns också påståenden om att ryska soldater har dödat sina befälhavare, och ibland sig själva. Till exempel släppte ukrainsk underrättelsetjänst en telefonavlyssning som den hävdar är mellan en soldat och hans mamma: "Jag hade en befälhavare som sköt sig själv i benet bara för att komma härifrån. Och det var i början [av kriget] ." I ett annat samtal säger frun till en soldat till honom att "ramla av en stridsvagn eller något - jag vet fan inte! För du skulle kunna åka hem direkt från sjukhuset." En rysk domstol avslöjade att den hade avskedat 115 medlemmar av nationalgardet för att de vägrade att slåss i invasionen.

I mars 2022 avslöjades att ryska värnpliktiga hade deltagit i kriget trots att det tidigare nekats. Några mödrar till värnpliktiga ryska soldater har försökt få ut dem från Ukraina och återvänt till Ryssland. Ett antal mammor har vänt sig till Soldaternas mammakommitté för att få råd. Människorättsadvokater och aktivister hävdar att ryska yrkessoldater, även kända som kontraktssoldater, söker juridisk rådgivning så att de inte behöver slåss i Ukraina. Ryska soldater fortsätter att klaga på en förlängd tjänstgöring. En del har sökt juridisk rådgivning för att komma ur armén, men de har fått veta att de väntar på längden på sina kontrakt. De pro-ryska miliserna som växte upp i Donetsk och Luhansk har videor som visar att de saknar ens grundläggande skyddsrustning och har gammal utrustning. Ryska styrkor har kompenserat bristen på trupper genom att rekrytera från icke-ryska källor, inklusive legosoldater som Wagnergruppen, och rekrytera från ryskt kontrollerade områden i Ukraina.

Det brittiska försvarsministeriet hävdade, den 19 juni, att: "De ryska myndigheterna kämpar sannolikt för att utöva juridiska påtryckningar på militära oliktänkande, hämmat av invasionens officiella status som en "särskild militär operation" snarare än som ett krig." Det har också rapporterats att ryska soldater och hela enheter har vägrat att lyda sina befälhavares order och har ägnat sig åt väpnade strider med dem. I juni 2022 hade milisen i Folkrepubliken Donetsk drabbats av 55 % utmattning under striderna i Donbas, enligt Storbritanniens MoD, som också hävdade att Ryssland med stor sannolikhet skulle utplacera ett stort antal reservenheter till Donbas. Ryssland har slutat skicka värnpliktiga till Donbas, vilket tvingar ryska styrkor att förlita sig på lokala ombud på grund av vad den brittiska underrättelsetjänsten kallar "extraordinär utmattning".

Enligt rapporten från det brittiska försvarsministeriet den 27 juni 2022 använder ryska väpnade styrkor reservister från Mobilization Human Reserve i sina stridsoperationer i Ukraina. Dessa reservister fyller ut tredje bataljoner inom reguljära brigader.

Ukraina hävdar att Ryssland försöker mobilisera invånare på Krim att slåss i den ryska armén. Den ryska statsduman överväger en ny federal lag som skulle tvinga privata företag att stödja de "särskilda militära och kontraterroristiska operationerna". Att ge regeringen befogenheter att tvinga privata företag att acceptera statliga kontrakt, förvägra dem rätten att vägra sådant arbete och ensidigt ändra anställdas arbetsvillkor. Så för att tillåta regeringen att "koncentrera insatserna till vissa sektorer av ekonomin." Lagförslaget tar också upp frågan om reparation av rysk militär utrustning.

Det föreslagna lagförslaget som skulle sätta den ryska ekonomin på "krigsfot". Den antog den första omröstningen enhälligt i statsdumans underhus . Vice premiärminister Yury Borisov sa: "Belastningen på försvarsindustrin har ökat avsevärt. För att garantera tillgången på vapen och ammunition är det nödvändigt att optimera arbetet i det militärindustriella komplexet och företag som ingår i samarbetskedjorna ." En av de föreslagna lagarna tillåter regeringen att tvinga arbetare att arbeta övertid. Den andra tvingar privata företag att försörja staten.

Den 4 juli kommenterade president Putin också de ryska styrkornas strider i Luhansk och sa att de "bör vila, öka sin stridsförmåga."

Den 7 juli indikerade en rapport från IStories att de brigader som drabbats hårdast av kriget i Ukraina har börjat annonsera lediga tjänster online för att rekrytera arbetslösa som soldater, ibland utan utbildning.

Institutet för studier av krig (ISW) har rapporterat om ryska militärbloggare, kända som milbloggers. Dessa milbloggare kritiserar den ryska hanteringen av kriget, samtidigt som de inte motsätter sig det. En fråga har varit den ryska oförmågan att stoppa, eller skydda mot, ukrainska attacker, främst och särskilt med HIMARS- raketer. ISW citerade en milbloggare: "Den ryska milbloggaren Voennyi Osvedomitel' underströk hotet från det västerländska artilleriraketsystemet (HIMARS) och uppgav att HIMARS kommer att komplicera den ryska logistiken, i ett telegraminlägg den 9 juli."

Detta kom till sin spets med korrespondenter i frontlinjen som gick förbi armén och träffade president Putin direkt den 17 juni. En milbloggare, vid namn Rybar, har sagt att Kreml ser att bevakningen av kriget går från ett "dåligt kontrollerat problem" till ett "hot". Om dessa milbloggare censureras eller tystas skulle det "avsevärt" påverka informationen som kommer ut från Ryssland om kriget.

I juli startade Ryssland en "volontärmobilisering": 85 federala områden i Ryssland, inklusive "Krim och Sevastopol", förväntas ta upp 400 män per region i slutet av månaden. Ryska medier har rapporterat: "Kursk, Primorskyi Krai, Republiken Bashkortostan, Tjuvashia Republic, Tjetjenien, Republiken Tatarstan, Moskva City, Perm, Nizhny Novgorod och Orenburg Oblasts" har redan skapat sådana enheter. Rysk statlig TV har visat män som verkar vara i 50- och 60-årsåldern. De nya rekryterna som skriver på ett sexmånaderskontrakt får "3 750 till 6 000 US-dollar per månad". Vissa regioner erbjuder en signeringsbonus på $3 400. Enligt ryska oppositionskällor som Gulagu.net har Wagnergruppen också börjat rekrytera fångar med löfte om att ta bort deras kriminella historia och en registreringsbonus på 200 000 rubel.

Den 29 juli skrev ett pressmeddelande från Pentagon: "Vi fortsätter att se ökade tecken på disciplin- och moralproblem i den ryska armén. När det gäller rysk moral sa tjänstemannen att det finns många rapporter om att soldater på alla nivåer deserterar eller vägrar. att slåss." Wagnergruppen har rekryterat omkring 1 000 fångar från 17 fängelser runt om i Ryssland. De som vanligtvis vä ut är mord eller tjuvar. De måste klara ett fysiskt test och inte lida av någon allvarlig sjukdom. Efter en serie intervjuer får de sedan grundutbildning av Wagnergruppen innan de skickas till Ukraina för att slåss. De erbjuder en lön på 200 000 rubel per månad och en dödsfallsersättning till sina anhöriga. Om de efter sex månaders strider överlever får de en presidentbenådning.

En studie från Royal United Services Institute visar att ryska vapen som hittats i Ukraina innehåller många komponenter från främmande länder. Cirka 450 utländska komponenter, av 27 undersökta vapen, har hittats i avancerade vapen som kryssningsmissiler, luftvärn, drönare, krypterade radioapparater etc. Hur dessa komponenter har nått Ryssland är inte klart; vissa tyder på att de har tagits bort från hushållsapparater eller tredje parts mäklare i Asien. Den 11 maj sa handelssekreterare Gina Raimondo till kongressen: "Vi har rapporter från ukrainare att när de hittar rysk militär utrustning på marken så är den fylld med halvledare som de tog ut ur diskmaskiner och kylskåp."

Effekt på det ukrainska samhället

Samarbete med ryska styrkor på Krim är ett bekymmer för den ukrainska regeringen. Några av Rysslands största vinster har varit i söder, från Krim till Cherson-regionen. Att broar över floden Dnepr inte revs, vilket gjorde att ryska styrkor kunde ta sig över till högra stranden och inta staden Cherson, har delvis skyllts på samarbetet med ryska styrkor. Enligt Kiev-analytikern Volodymyr Fesenko: "Det var uppenbart att det förekom förräderi i Cherson-regionen." För närvarande arbetar 60 tidigare medlemmar av Ukrainas säkerhetstjänst (SBU) för ryska styrkor. Det finns 651 aktiva utredningar som involverar anklagelser om samarbete och förräderi i Ukraina. Den 31 mars sparkade president Zelenskyy chefen för SBU:s Kherson-kontor och sa: "nu har jag inte tid att ta itu med alla förrädare men gradvis kommer de alla att straffas." Den tidigare SBU-befälhavaren på Krim Oleh Kulinych är misstänkt för landsförräderi. President Zelenskyy har sagt om honom: "tillräckliga bevis har samlats in för att rapportera den här personen misstänkt för förräderi. All hans kriminella verksamhet är dokumenterad." Den tidigare chefen för SBU Ivan Bakanov har fått skulden för FSB:s infiltration av SBU. Men andra påpekar att hans bakgrund som TV-producent, politisk kampanjledare och barndomsvän till president Zelenskyy har gjort honom till ett dåligt val till att börja med. Tjänstemän i det amerikanska utrikesdepartementet har bekräftat att de kommer att fortsätta dela underrättelser med Ukraina och säger att de investerar i institutioner och inte personligheter.

Den 5 juni står omkring 1 400 privata medborgare inför fall av samarbete och förräderi, och riskerar upp till 15 års fängelse om de döms. Detta mot bakgrund av att många mordförsök på ukrainare som anklagas för att samarbeta med Ryssland kommer att öka, enligt det brittiska försvarsministeriet. Speciellt de tjänstemän som installerats av Ryssland: "Riktningen mot tjänstemän kommer sannolikt att eskalera, vilket förvärrar de redan betydande utmaningarna som de ryska ockupanterna står inför och potentiellt öka trycket på redan minskade militär- och säkerhetsformationer."

Brott mot kulturarvet

I slutet av maj hade ryska styrkor förstört eller skadat 250 museer och institutioner i Ukraina. 2 000 konstföremål beräknas ha plundrats, och särskilda grupper finns för att spåra upp och expropriera antikviteter som skytiska föremål från arkeologiska utgrävningar, för att flytta till Ryssland. Anmärkningsvärda kulturarv som förstördes under invasionen inkluderar Sviatohirsk Lavra i Donbas och den ryske kompositören Pjotr ​​Iljitsj Tjajkovsk hus i Trostyanets .

Andra effekter

Ukraina hade en betydande fertilitetsturismsektor som drabbades hårt. I början av invasionen fördrevs surrogatmödrar och nödställdes, vilket krävde evakuering till säkra områden. En IVF-klinik kämpade för att få tillräckligt med flytande kväve för att hålla 19 000 embryon och ägg livskraftiga.

Enligt forskare dör eller skadas Svarta havets flasknäsdelfiner av kriget. Kraftfulla militära ekolod får skulden, liksom undervattensexplosioner. Exakta siffror tros vara höga, med många som dyker upp vid kusten nära Odesa och i andra länder.

Enligt lokala tjänstemän utfärdades de första ryska passen den 11 juni 2022 till invånarna Kherson och Melitopol i de ryskockuperade regionerna i Ukraina.

Reaktioner

Omröstning i FN:s generalförsamling ES-11/1 den 2 mars 2022 där man fördömer invasionen av Ukraina och kräver ett fullständigt tillbakadragande av ryska trupper.
Till förmån
Mot
Avstod från att rösta
Frånvarande
Inte medlem

Invasionen fick omfattande internationellt fördömande från regeringar och mellanstatliga organisationer, med reaktioner inklusive nya sanktioner mot Ryssland, vilket utlöste omfattande ekonomiska effekter på den ryska och världsekonomin . Europeiska unionen finansierade och levererade militär utrustning till Ukraina. Blocket genomförde också olika ekonomiska sanktioner, inklusive ett förbud mot ryska flygplan att använda EU:s luftrum, ett SWIFT-förbud mot vissa ryska banker och ett förbud mot vissa ryska medier. Reaktionerna på invasionen har varierat avsevärt över ett brett spektrum av bekymmer, inklusive medias reaktioner, fredsinsatser och granskningen av de juridiska konsekvenserna av invasionen.

Se även

Anteckningar

Referenser

Vidare läsning

externa länkar