2022 Tour de France Femmes -2022 Tour de France Femmes

Från Wikipedia, den fria encyklopedin

2022 Tour de France Femmes
2022 UCI Women's World Tour, lopp 16 av 23
Ruttkarta som visar etapperna i Tour de France Femmes 2022, med deras start- och målstäder
Rutten för 2022 Tour de France Femmes
Race detaljer
Datum 24–31 juli 2022
Etapper 8
Distans 1 033,6 km (642,2 mi)
Vinnande tid 26h 55' 44"
Resultat
Vinnare Annemiek van Vleuten ( NED ) ( Movistar Team )
Andra Demi Vollering ( NED ) ( SD Worx )
Tredje Katarzyna Niewiadoma ( POL ) ( Kanjon–SRAM )

Poäng Marianne Vos ( NED ) ( Team Jumbo–Visma )
Berg Demi Vollering ( NED ) ( SD Worx )
Ungdom Shirin van Anrooij ( NED ) ( Trek–Segafredo )
Stridighet Marianne Vos ( NED ) ( Team Jumbo–Visma )
Team Canyon–SRAM
2023

2022 Tour de France Femmes (officiellt Tour de France Femmes avec Zwift ) var den första upplagan av Tour de France Femmes, en av damcyklingens två stora turnéer . Tävlingen ägde rum från 24 till 31 juli 2022 och var den 16:e tävlingen i 2022 UCI Women's World Tour .

Tävlingen följde på åratal av kampanj av den professionella dampelotonen för ett likvärdigt lopp som Tour de France för män, efter att historiska försök misslyckats på grund av ekonomiska svårigheter, begränsad mediebevakning och varumärkesproblem. Loppet arrangerades av Amaury Sport Organisation (ASO), som även anordnar Tour de France för män.

Loppet vanns av Annemiek van Vleuten från Movistar Team . I början av loppet drabbades van Vleuten av en magsjuka, vilket gjorde att hon tappade nästan en minut mot några av sina rivaler för maillot jaune . Hon kunde så småningom återhämta sig när loppet nådde bergen. På etapp sju attackerade van Vleuten på den första stigningen, innan han åkte solo de sista 60 kilometerna (37 mi) för att vinna etappen med mer än tre minuter och flyttade in i den gula tröjan i processen. Hon bekräftade sin seger genom att nästa dag vinna sin andra etapp i rad, som slutade på toppen av La Super Planche des Belles Filles . Andraplatsen gick till Demi Vollering från SD Worx, som slutade tvåa efter van Vleuten på båda bergsetapperna för att befästa sin plats i den allmänna klassificeringen (GC). Podiet rundades av Katarzyna Niewiadoma från Canyon–SRAM . Hon presterade konsekvent under de första sex etapperna och vann tid på några av sina rivaler om pallen innan hon slutade bland de fem bästa på båda bergsetapperna för att säkra sin pallplats.

I loppets övriga klassificeringar vann Marianne Vos från Team Jumbo–Visma poängklassificeringen. Hon slutade bland de fem bästa på var och en av de första sex etapperna och tog två etappsegrar i processen. Vos höll också maillot jaune från andra etappen till sjätte etappen. Förutom att sluta tvåa i GC tog Vollering också den prickiga tröjan som vinnare av Queen of the Mountains (QoM) klassificeringen. Shirin van Anrooij från Trek–Segafredo tog den vita tröjan som vinnare av klassificeringen för unga ryttare, som tilldelades den bäst placerade GC - föraren under 23 år. Canyon–SRAM vann lagklassificeringen som laget med lägst sammanlagd tid bland sina tre bäst placerade ryttare. Vos tog också priset för superstrid för att lägga till sin gröna tröja och två etappsegrar.

Sammantaget fick loppet mycket beröm av allmänheten, media, team och ryttare – med stor publik och hög TV-tittare. Som den första officiella kvinnornas Tour de France sedan 1989, fick loppet betydande mediabevakning runt om i världen. Tävlingsledaren Marion Rousse noterade att det fanns utrymme för förbättringar i kommande upplagor, och i damcyklingen mer generellt.

Lag

24 lag deltog i loppet. Alla 14 UCI Women's World Team var automatiskt inbjudna. De fick sällskap av 10 UCI Women's Continental Teams - de tre bästa 2021 UCI Women's Continental Teams ( Ceratizit–WNT Pro Cycling, Parkhotel Valkenburg och Valcar–Travel & Service ) fick en automatisk inbjudan, och de andra sju lagen valdes ut av Amaury Sport Organisation (ASO), arrangörerna av Touren. Lagen tillkännagavs den 30 mars 2021. 144 ryttare startade loppet, från 25 nationaliteter – med den största andelen holländska (20 % av pelotonen).

UCI Women's World Teams

UCI Continental Damlag

Rutt och etapper

I oktober 2021 tillkännagavs rutten av tävlingsledaren Marion Rousse . Det bestod av åtta etapper under åtta dagars racing (eftersom det inte fanns någon vilodag som med längre etapplopp), som täckte totalt 1 033 kilometer (642 mi). Loppet startade med en etapp på Champs-Élysées, tidigare samma dag som herrtouren avslutades. Rutten inkluderade grusavsnitt i Champagnevingårdar, etapper i Vosges- bergen (inklusive den längsta, etapp 5, på 175,6 km (109,1 mi)), och ett toppmöte vid La Super Planche des Belles Filles . Rutten välkomnades av den professionella pelotonen och aktivister som Kathryn Bertine . Eventets totala längd möttes också med enighet, med några lag som noterade att de "ännu inte har personal eller antal ... för ett tre veckor långt evenemang."

Själva rutten krävde ett undantag från Union Cycliste Internationale, eftersom Women's WorldTour-lopp har en maximal etapplängd på 160 kilometer (99 mi) och en maximal lopplängd på sex dagar. Dessa restriktioner kritiserades av yrkespelotongen och aktivisterna som "sexistiska".

Scenegenskaper
Skede Datum Kurs Distans Typ Vinnare
1 24 juli Paris ( Tour Eiffel ) till Champs-Élysées 81,6 km (50,7 mi) Platt scen Lorena Wiebes ( NED )
2 25 juli Meaux till Provins 136,4 km (84,8 mi) Kuperad scen Marianne Vos ( NED )
3 26 juli Reims till Épernay 133,6 km (83,0 mi) Kuperad scen Cecilie Uttrup Ludwig ( DEN )
4 27 juli Troyes till Bar-sur-Aube 126,8 km (78,8 mi) Mellanbergssteg Marlen Reusser ( SUI )
5 28 juli Bar-le-Duc till Saint-Dié-des-Vosges 175,6 km (109,1 mi) Platt scen Lorena Wiebes ( NED )
6 29 juli Saint-Dié-des-Vosges till Rosheim 129,2 km (80,3 mi) Kuperad scen Marianne Vos ( NED )
7 30 juli Sélestat till Le Markstein 127,1 km (79,0 mi) Bergetapp Annemiek van Vleuten ( NED )
8 31 juli Lura till La Super Planche des Belles Filles 123,3 km (76,6 mi) Bergetapp Annemiek van Vleuten ( NED )
Total 1 033,6 km (642,2 mi)

Race översikt

Inför loppet utsågs Annemiek van Vleuten, Elisa Longo Borghini, Ashleigh Moolman, Cecilie Uttrup Ludwig, Marta Cavalli och Katarzyna Niewiadoma alla som favoriter inför det allmänna klassificeringen, med Lorena Wiebes och Elisa Balsamo tippade för poängklassificeringen. Fältet med 144 beskrevs som "packat med talang", där de 28 bästa ryttarna i UCI-rankingen alla deltog.

Mediebevakningen inför evenemanget var mycket positiv, och kallade loppet för ett "historiskt ögonblick för damcykling" och "game changing". Det fanns dock en del kritik angående prisfonden på 250 000 euro (jämfört med prisfonden på 2,2 miljoner euro för herrloppet). Ryttare från Cyclists Alliance (ett fackförbund som representerar den kvinnliga pelotonen) uppgav att direktsändning av tävlingar i tv var deras största prioritet, snarare än prispengar. ASO, arrangörerna av loppet, noterade att prisfonden var större än herrlopp av liknande längd – som Critérium du Dauphiné .

Tidiga stadier

Vinnare av steg 2 och 6, Marianne Vos

Utspelar sig tidigare på samma dag av den sista etappen av herrarnas Tour, etapp 1 av loppet startade under Eiffeltornet i Paris, innan ryttarna tog sig an åtta varv av en krets runt Champs-Élysées . I en sprintavslutning tog Lorena Wiebes ( Team DSM ) över Marianne Vos ( Jumbo–Visma ) för att ta loppets första maillot jaune, såväl som den gröna tröjan i poängklassificeringen. Etapp 2 till Provins kantades av flera krascher under de sista 30 kilometerna (19 mi), med Marta Cavalli ( FDJ Suez Futuroscope ), en av favoriterna till den gula tröjan, som fick överge loppet som ett resultat. En annan favorit inför loppet, Annemiek van Vleuten ( Movistar Team ), var också nära att avbryta loppet efter att ha drabbats av magsjuka och inte kunnat äta eller dricka. I finalen gick Vos över en liten grupp för att ta de gula och gröna tröjorna.

Etapp 3 ägde rum i böljande terräng, med en sista slinga in i Épernay . På Côte de Mutigny delade sig pelotonen med en utvald grupp på sju ryttare som innehöll de flesta av de allmänna klassificeringsutmanarna (GC) som gick från fronten. På den sista branta stigningen till linjen övertrampade Cecilie Uttrup Ludwig ( FDJ Suez Futuroscope ) gruppen för att ta scenen, där QoM- klassificeringen nu leds av Femke Gerritse ( Parkhotel Valkenburg) .

Etapp 4 till Bar-sur-Aube var en annan kuperad etapp men den involverade också fyra sektorer av grus ( chemin blanc ) i den sista halvan av etappen. Flera ryttare inklusive Katarzyna Niewiadoma ( Canyon–SRAM ), Elisa Longo Borghini ( Trek–Segafredo ), Uttrup Ludwig och van Vleuten drabbades av punkteringar och andra mekaniker men de flesta av dem kunde gå med i pelotonen igen och inte förlora tid. Men Mavi García ( UAE Team ADQ ) blev påkörd av sin egen lagbil när hon jagade tillbaka efter en mekanik, vilket fick henne att förlora en och en halv minut. Med cirka 23 kilometer (14 mi) kvar attackerade Marlen Reusser ( SD Worx ) och åkte solo för att vinna etappen med nästan en och en halv minut.

Fortsätter österut över Frankrike, etapp 5 till Saint-Dié-des-Vosges var den längsta på Women's WorldTour-kalendern på 175,6 kilometer (109,1 mi) i längd. Med cirka 45 kilometer kvar, tog en krasch i pelotonen flera ryttare, och Emma Norsgaard ( Movistar Team ) fick överge. I slutspurten tog Wiebes sin andra etappvinst från Balsamo och Vos. I GC behöll Vos postlott jaune, och utökade hennes fördel till 20 sekunder på grund av bonussekunder. Etapp 6 till Rosheim var en kuperad etapp, med fyra kategoriserade klättringar och ytterligare en klättring med bonussekunder i toppen. På nedstigningen av den näst sista stigningen kraschade en liten grupp inklusive Wiebes och Lotte Kopecky (SD Worx) på nedstigningen, där alla inblandade avslutade etappen. Den tidiga utbrytningen togs på de avslutande kilometerna, och etappvinsten kom ner till en gängspurt. Vos gick över Marta Bastianelli ( UAE Team ADQ ) och Kopecky för att vinna sin andra etapp av loppet. I GC utökade Vos sin fördel på grund av de tio bonussekunder hon fick för etappvinsten när loppet gick mot bergen.

Bergsetapper

Annemiek van Vleuten på sin soloattack för den gula tröjan på etapp 7

Etapperna 7 och 8 ägde rum i Vogeserna i Grand Est, med fem kategori 1-klättringar under de två dagarna och två toppmöten.

Etapp 7 hade 3 000 meter (9 800 fot) vertikal klättring inklusive Grand Ballon, och ansågs vara loppets drottningetapp . På dagens första stigning släpptes Vos i postlott jaune, vilket säkerställde att den gula tröjan skulle byta ägare i slutet av dagen. Under tiden övergav Wiebes loppet efter sin krasch på etapp 6. Med 86 kilometer kvar, exploderade loppet när van Vleuten inledde en attack mot Petit Ballon, med endast Demi Vollering ( SD Worx ) som kunde följa med. hennes drag. En jaktgrupp med de flesta andra GC- utmanare bildades bakom sig. På dagens andra stigning, Col du Platzerwasel, tappade van Vleuten Vollering en kilometer från toppen. På den sista klättringen av Grand Ballon ökade van Vleutens ledning över Vollering till nästan fyra minuter. Van Vleuten tappade lite tid mot Vollering på den sista platåsektionen, men hon tog sig ändå ifrån till en dominerande etappvinst, 3' 26" före Vollering, som tog den prickiga tröjan som ledare för QoM- klassificeringen. I GC, van Vleuten tog postlott jaune, mer än tre minuter före Vollering medan Katarzyna Niewiadoma ( Canyon–SRAM ) rundade pallen efter fyra och en halv minut. Trots att Vos förlorade den gula tröjan fortsatte Vos att hålla den gröna tröjan.

Ryttare på etapp 8 i Plancher-les-Mines

Etapp 8 var den andra bergsetappen i Touren, med tre kategoriserade klättringar. Den sista stigningen till La Super Planche des Belles Filles var 7 kilometer (4,3 mi) lång med ett genomsnitt på 8,7 procent. Ungefär som etapp 7 i herrupplagan, innehöll den sista kilometern en utökad grusdel med lutningar så höga som 24 procent. På den första stigningen hade ingen paus fastställts och Vollering kunde ta maximala poäng för att utöka sin ledning i QoM- klassificeringen. Med 57 kilometer (35 mi) kvar, drabbades maillot jaune, van Vleuten av en mekanisk skada. SD Worx och Trek–Segafredo höjde snart farten i pelotonen, och van Vleuten tvingades jaga ett underläge på nästan en minut. Efter ett tag kom van Vleuten så småningom tillbaka till pelotonen precis vid foten av den andra stigningen, Ballon d'Alsace. På stigningen gjorde van Vleuten ytterligare fyra cykelbyten men hon tog sig snabbt tillbaka till pelotonen varje gång. På den sista stigningen till La Super Planche des Belles Filles attackerade van Vleuten från pelotonen med 6 kilometer (3,7 mi) kvar. Hon passerade resterna av utbrytningen medan Vollering gick i jakten på tävlingsledaren. Ungefär som föregående dag bildades en jaktgrupp av GC- utmanare bakom duon. Van Vleuten utökade gradvis sin ledning över Vollering mot mål när hon tog sin andra etappvinst i rad, vilket besegrade Tour-titeln i processen. Vollering slutade 30 sekunder under och bekräftade också sin vinst i QoM- klassificeringen.

Sammanfattning

Annemiek van Vleuten i den gula tröjan (mitten), Marianne Vos i den gröna tröjan (höger) och Demi Vollering i den prickiga tröjan (vänster)

I den slutliga allmänna klassificeringen vann Annemiek van Vleuten ( Movistar Team ) Tour de France Femmes med ett övertag gentemot Demi Vollering ( SD Worx ) på nästan fyra minuter medan Katarzyna Niewiadoma var trea på mer än sex och en halv minut under. Vollering vann bergsklassificeringen medan Marianne Vos ( Team Jumbo–Visma ) och Shirin van Anrooij (Trek–Segafredo) vann poängklassificeringen respektive young riders. Lagklassificeringen vanns av Canyon–SRAM som laget med lägst sammanlagd tid bland sina tre bäst placerade ryttare medan superstridspriset vanns av Marianne Vos. Av 144 startande avslutade 109 tävlingen.

Världsomspännande mediabevakning hyllade evenemanget, där CNN kallade loppet en "pånyttfödelse" och Cycling Weekly konstaterade att loppet var ett "stort steg för damsporten". Tävlingsledaren Marion Rousse sa att "det är en riktig Tour de France, med husvagnen, folkmassorna, plakaten, flaggorna" och Le Tour Entiers medgrundare Kathryn Bertine sa att det var en "underbar upplaga". Ryttarna berömde också tävlingen, där Katarzyna Niewiadoma noterade att det var ett av de svåraste loppen som dampelotonen har deltagit i, och fjärdeplacerade totalt Juliette Labous ( Team DSM ) förklarade att hon var överraskad av de stora folkmassorna och sa: "Det gjorde jag. Jag förväntade mig inte så här mycket, jag visste att det skulle finnas många människor men jag förväntade mig inte så mycket som detta."

Framtida förbättringar av loppet diskuterades också, inklusive att öka ryttarna i varje lag, fler tävlingsdagar (inklusive en individuell tidsresa och etapper i Alperna eller Pyrenéerna ), och ökad sponsring. Det noterades också att det fortfarande krävdes arbete för att förbättra dampelotongens konkurrensdjup och "ekonomiska modell".

Klassificeringsledarskap

Klassificering ledarskap efter steg
Skede Vinnare Allmänna klassificeringen
Jersey yellow.svg
Poängklassificering
Jersey grön.svg
Bergsklassificering
Jersey polkadot.svg
Ung ryttare klassificering
Jersey vit.svg
Lagklassificering
Jersey gult nummer.svg
Combativity award
Tröja röd nummer.svg
1 Lorena Wiebes Lorena Wiebes Lorena Wiebes Femke Markus Maike van der Duin Canyon–SRAM Gladys Verhulst
2 Marianne Vos Marianne Vos Marianne Vos Maike van der Duin
3 Cecilie Uttrup Ludwig Femke Gerritse Julie De Wilde Alena Amialiusik
4 Marlen Reusser SD Worx Marlen Reusser
5 Lorena Wiebes Victor Berteau
6 Marianne Vos Julia Borgström Marie Le Net
7 Annemiek van Vleuten Annemiek van Vleuten Demi Vollering Shirin van Anrooij Canyon–SRAM Annemiek van Vleuten
8 Annemiek van Vleuten Mavi García
Slutlig Annemiek van Vleuten Marianne Vos Demi Vollering Shirin van Anrooij Canyon–SRAM Marianne Vos

Slutlig klassificering

Legend
Jersey yellow.svg Betecknar ledaren för den allmänna klassificeringen Jersey polkadot.svg Betecknar ledaren för bergsklassificeringen
Jersey grön.svg Betecknar ledaren för poängklassificeringen Jersey vit.svg Betecknar ledaren för klassificeringen Young Rider (under 23).
Jersey gult nummer.svg Betecknar ledaren för lagklassificeringen Tröja röd nummer.svg Betecknar vinnaren av Combativity-priset

Allmänna klassificeringen

Slutlig allmän klassificering (1–10)
Rang Ryttare Team Tid
1 Annemiek van Vleuten ( NED ) Jersey yellow.svg Movistar Team 26h 55' 44"
2 Demi Vollering ( NED ) Jersey polkadot.svg SD Worx + 3' 48"
3 Katarzyna Niewiadoma ( POL ) Jersey gult nummer.svg Canyon–SRAM + 6'35"
4 Juliette Labous ( FRA ) Team DSM + 7' 28"
5 Silvia Persico ( ITA ) Valcar – Resor & Service + 8'00"
6 Elisa Longo Borghini ( ITA ) Trek–Segafredo + 8' 26"
7 Cecilie Uttrup Ludwig ( DEN ) FDJ Suez Futuroscope + 8' 59"
8 Évita Muzic ( FRA ) FDJ Suez Futuroscope + 13' 54"
9 Veronica Ewers ( USA ) EF Education–Tibco–SVB + 15' 05"
10 Mavi García ( ESP ) UAE Team ADQ + 15' 15"

Poängklassificering

Slutlig poängklassificering (1–10)
Rang Ryttare Team Poäng
1 Marianne Vos ( NED ) Jersey grön.svg Tröja röd nummer.svg Team Jumbo–Visma 272
2 Lotte Kopecky ( BEL ) SD Worx 174
3 Maria Giulia Confalonieri ( ITA ) Ceratizit–WNT Pro Cycling 127
4 Silvia Persico ( ITA ) Valcar – Resor & Service 106
5 Demi Vollering ( NED ) Jersey polkadot.svg SD Worx 104
6 Elisa Longo Borghini ( ITA ) Trek–Segafredo 104
7 Katarzyna Niewiadoma ( POL ) Jersey gult nummer.svg Canyon–SRAM 97
8 Elisa Balsamo ( ITA ) Trek–Segafredo 85
9 Cecilie Uttrup Ludwig ( DEN ) FDJ Suez Futuroscope 77
10 Annemiek van Vleuten ( NED ) Jersey yellow.svg Movistar Team 76

Bergsklassificering

Final bergsklassificering (1–10)
Rang Ryttare Team Poäng
1 Demi Vollering ( NED ) Jersey polkadot.svg SD Worx 42
2 Annemiek van Vleuten ( NED ) Jersey yellow.svg Movistar Team 38
3 Katarzyna Niewiadoma ( POL ) Jersey gult nummer.svg Canyon–SRAM 15
4 Elisa Longo Borghini ( ITA ) Trek–Segafredo 14
5 Mavi García ( ESP ) UAE Team ADQ 11
6 Pauliena Rooijakkers ( NED ) Jersey gult nummer.svg Canyon–SRAM 11
7 Grace Brown ( AUS ) FDJ Suez Futuroscope 10
8 Femke Gerritse ( NED ) Parkhotel Valkenburg 9
9 Silvia Persico ( ITA ) Valcar – Resor & Service 8
10 Juliette Labous ( FRA ) Team DSM 6

Ung ryttare klassificering

Sista klassificeringen för unga ryttare (1–10)
Rang Ryttare Team Tid
1 Shirin van Anrooij ( NED ) Jersey vit.svg Trek–Segafredo 27h 21'34"
2 Mischa Bredewold ( NED ) Parkhotel Valkenburg + 5' 41"
3 Julia Borgström ( SWE ) AG Insurance–NXTG + 16' 43"
4 Vittoria Guazzini ( ITA ) FDJ Suez Futuroscope + 23' 48"
5 Marie Le Net ( FRA ) FDJ Suez Futuroscope + 27' 35"
6 Julie De Wilde ( BEL ) Plantur–Pura + 28' 14"
7 Pfeiffer Georgi ( GBR ) Team DSM + 31' 54"
8 Magdeleine Vallieres ( CAN ) EF Education–Tibco–SVB + 38' 29"
9 Henrietta Christie ( NZL ) Människodriven hälsa + 35' 14"
10 Victoire Berteau ( FRA ) Cofidis + 38' 54"

Lagklassificering

Slutlig lagklassificering (1–10)
Rang Team Tid
1 Canyon–SRAM Jersey gult nummer.svg 81h 27'09"
2 FDJ Suez Futuroscope + 14' 19"
3 Trek–Segafredo + 24' 34"
4 SD Worx + 32' 09"
5 Movistar Team + 33' 24"
6 Team BikeExchange–Jayco + 52' 32"
7 Team DSM + 54' 59"
8 Team Jumbo–Visma + 58' 00"
9 UAE Team ADQ + 1h 00' 59"
10 EF Education–Tibco–SVB + 1h 15'37"

Broadcasting

Stora folkmassor hälsade Touren

Direktsänd tv-bevakning tillhandahölls av France Télévisions i samarbete med European Broadcasting Union . Det var över 22 timmars direktsändning över de åtta scenerna, med vissa tittare som begärde att direktsändningen av TV skulle utökas till att omfatta hela scenens längd. Tävlingen sändes runt om i världen, inklusive på NBC:s Peacock i USA, på Eurosport över hela Europa och av en mängd olika nationella TV-bolag som France 3, RTVE och SBS .

Efter evenemanget rapporterade programföretagen höga tittarsiffror. I Frankrike rapporterade France 3 i genomsnitt 2,25 miljoner tittare över de åtta scenerna (en publikandel på 26 %), och en topp på 5,1 miljoner tittare på den sista delen av steg 8 (en 45 % publikandel). Det är knappt hälften av publiken på herrturnén. I Nederländerna rapporterades en publikandel på 45 % vid topptider. Eurosport rapporterade en räckvidd på över 14 miljoner över hela Europa.

Referenser

externa länkar