Ayman al-Zawahiri -Ayman al-Zawahiri

Från Wikipedia, den fria encyklopedin

Ayman al-Zawahiri
أيمن الظواهري
Ayman al-Zawahiri porträtt.JPG
al-Zawahri 2001
2:e generalemiren av al-Qaida
Tillträder
16 juni 2011 – 31 juli 2022
Föregås av Usama bin Ladin
biträdande emir i al-Qaida
I tjänst
1988–2011
Föregås av Position skapad
Emir från den egyptiska islamiska jihad
I tjänst
1991–1998
Föregås av Muhammad abd-al-Salam Faraj
Efterträdde av Positionen avskaffad (sammanslagnad med Al-Qaida)
Personliga detaljer
Född
Ayman Mohammed Rabie al-Zawahiri

( 1951-06-19 )19 juni 1951
Giza, kungariket Egypten
dog 31 juli 2022 (2022-07-31)(71 år)
Kabul, Afghanistan
Dödsorsak Drönaranfall
Makar)
Azza Ahmed
.
.
( m. 1978; död 2001 ) .
 • Umaima Hassan
Barn 7
Alma mater Kairos Universitet
Ockupation Kirurg
Militär karriär
Trohet
År i tjänst 1980–2022
Rang General Emir från Al-Qaida
Slag/krig

Ayman Mohammed Rabie al-Zawahiri (19 juni 1951 – 31 juli 2022) var en egyptisk född terrorist och läkare som tjänstgjorde som al-Qaidas andra emir från den 16 juni 2011 fram till sin död.

Al-Zawahiri tog examen från Kairos universitet med en examen i medicin och en magisterexamen i kirurgi och var kirurg till yrket. Han blev en ledande figur i Egyptian Islamic Jihad, en egyptisk islamistisk organisation, och nådde så småningom emirens rang. Han fängslades från 1981 till 1984 för sin roll i mordet på Egyptens president Anwar Sadat . Hans agerande mot den egyptiska regeringen, inklusive hans planering av 1995 års attack mot den egyptiska ambassaden i Pakistan, resulterade i att han dömdes till döden i frånvaro under 1999 års rättegång om " återvändande från Albanien ".

En nära medarbetare till al-Qaidas ledare Usama bin Ladin, al-Zawahiri hade betydande makt över gruppens operationer. Al-Zawahiri var efterlyst av USA respektive FN för sin roll i 1998 års amerikanska ambassadbombningar i Kenya och Tanzania och i 2002 års bombdåd på Bali . Han slog samman den egyptiska islamiska Jihad med al-Qaida 2001 och blev formellt bin Ladins ställföreträdare 2004. Han efterträdde bin Ladin som al-Qaidas ledare efter bin Ladins död 2011. I maj 2011 tillkännagav USA en prispeng på 25 miljoner dollar för information leder till hans tillfångatagande.

Den 31 juli 2022 dödades al-Zawahiri i ett amerikanskt drönaranfall i Afghanistan.

Privatliv

Tidigt liv

Ayman al-Zawahiri föddes den 19 juni 1951 i Giza, i det dåvarande kungariket Egypten, till Mohammed Rabie al-Zawahiri och Umayma Azzam.

New York Times 2001 beskrev al-Zawahiri som att han kommer från "en välmående och prestigefylld familj som ger honom en stamtavla som är fast grundad i både religion och politik". Al-Zawahiris föräldrar kom båda från välmående familjer. Al-Zawahiris far, Mohammed Rabie al-Zawahiri, kom från en stor familj av läkare och forskare från Kafr Ash Sheikh Dhawahri, Sharqia, där en av hans farfäder var Sheikh Muhammad al-Ahmadi al-Zawahiri (1887–1944) som var den 34:e storimamen av al-Azhar . Mohammed Rabie blev kirurg och professor i farmaci vid Kairos universitet . Ayman Al-Zawahiris mamma, Umayma Azzam, kom från en rik, politiskt aktiv klan, dotter till Abdel-Wahhab Azzam, en litteraturvetare som fungerade som president för Cairo University, grundare och tillträdande rektor för King Saud University (den första universitet i Saudiarabien ) samt ambassadör i Pakistan, medan hans egen bror var Azzam Pasha, grundande generalsekreterare för Arabförbundet (1945–1952). Från hans moders sida var ytterligare en släkting Salem Azzam, en islamistisk intellektuell och aktivist, under en tid generalsekreterare för Islamiska Europarådet med säte i London. Den rika och prestigefyllda familjen är också kopplad till Röda havets Harbi-stammen i Zawahir, en liten stad i Saudiarabien, belägen i Badr . Han har också en moderlänk till Sauds hus : Muna, dotter till Azzam Pasha (hans morbror), är gift med Mohammed bin Faisal Al Saud, son till den bortgångne kungen Faisal .

Ayman Al-Zawahiri sa att han har en djup tillgivenhet för sin mamma. Hennes bror, Mahfouz Azzam, blev en förebild för honom som tonåring. Han har en yngre bror, Muhammad al-Zawahiri, och en tvillingsyster, Heba Mohamed al-Zawahiri. Heba blev professor i medicinsk onkologi vid National Cancer Institute, Cairo University . Hon beskrev sin bror som "tyst och blyg". Muhammad dömdes för att ha genomgått militär träning i Albanien 1998. Han greps i Förenade Arabemiraten 1999 och dömdes till döden 1999 efter att ha utlämnats till Egypten. Han hölls i Tora fängelse i Kairo som politisk fånge. Säkerhetstjänstemän sa att han var chef för Special Action Committee of Islamic Jihad, som organiserade terroristoperationer. Efter det egyptiska folkupproret våren 2011, den 17 mars 2011, släpptes han ur fängelset av de väpnade styrkornas högsta råd, Egyptens interimsregering . Hans advokat sa att han hade hållits för att få fram information om sin bror Ayman al-Zawahiri. Den 20 mars 2011 greps han på nytt. Den 17 augusti 2013 arresterade egyptiska myndigheter Muhammad al-Zawahiri i hans hem i Giza . Han frikändes 2017.

Ungdom

Ayman al-Zawahiri var enligt uppgift en flitig ungdom. Han utmärkte sig i skolan, älskade poesi och "hade våldsamma sporter", som han tyckte var "omänskliga". Al-Zawahiri studerade medicin vid Cairo University och tog examen 1974 med gayyid giddan, eller ungefär i nivå med betyget "B" i det amerikanska betygssystemet. Efter det tjänstgjorde han 1974–1978 som kirurg i den egyptiska armén, varefter han etablerade en klinik nära sina föräldrar i Maadi . 1978 tog han också en magisterexamen i kirurgi. Han talade arabiska, engelska och franska.

Al-Zawahiri deltog i ungdomsaktivism som student. Han blev både ganska from och politisk, under inflytande av sin farbror Mahfouz Azzam, och föreläsaren Mostafa Kamel Wasfi. Sayyid Qutb predikade att för att återupprätta islam och fria muslimer, måste ett avantgarde av sanna muslimer som modellerar sig efter Profetens ursprungliga följeslagare utvecklas. Ayman al-Zawahiri påverkades av Qutbs manikéiska åsikter om islamisk teologi och islamisk historia .

Underjordisk cell

Vid 15 års ålder hade al-Zawahiri bildat en underjordisk cell med målet att störta regeringen och upprätta en islamistisk stat. Följande år avrättade den egyptiska regeringen Sayyid Qutb för konspiration . Efter avrättningen hjälpte al-Zawahiri, tillsammans med fyra andra gymnasieelever, till att bilda en "underjordisk cell ägnad åt att störta regeringen och upprätta en islamistisk stat". Det var vid denna tidiga ålder som al-Zawahiri utvecklade ett uppdrag i livet, "att omsätta Qutbs vision i handling." Hans cell slogs så småningom samman med andra för att bilda al-Jihad eller egyptisk islamisk jihad .

Äktenskap och barn

Ayman al-Zawahiri var gift minst fyra gånger. Hans fruar inkluderar Azza Ahmed Nowari och Umaima Hassan.

1978 gifte sig al-Zawahiri med sin första fru, Azza Ahmed Nowari, en student vid Kairos universitet som studerade filosofi. Deras bröllop, som hölls på Continental Hotel på Operatorget, var mycket konservativt, med separata områden för både män och kvinnor, och ingen musik, fotografier eller glädje i allmänhet. Många år senare, när USA attackerade Afghanistan efter attackerna den 11 september i oktober 2001, hade Azza uppenbarligen ingen aning om att al-Zawahiri skulle ha varit en jihadistisk emir (befälhavare) under det senaste decenniet.

Al-Zawahiri och hans fru, Azza, hade fyra döttrar, Fatima (född 1981), Umayma (född 1983), Nabila (född 1986) och Khadiga (född 1987) och en son, Mohammed (också född 1987; tvillingbror till Khadiga), som var en "känslig, väluppfostrad pojke" och "husdjuret för sina äldre systrar", utsatt för retas och mobbning i en traditionellt helt manlig miljö, som föredrog att "stanna hemma och hjälpa sina mor." 1997, tio år efter Mohammeds födelse, födde Azza deras femte dotter, Aisha, som hade Downs syndrom . I februari 2004 vattenbräddes Abu Zubaydah och uppgav därefter att Abu Turab Al-Urduni hade gift sig med en av al-Zawahiris döttrar.

Ayman al-Zawahiris första fru Azza och två av deras sex barn, Mohammad och Aisha, dödades i ett luftangrepp mot Afghanistan av amerikanska styrkor i slutet av december 2001, efter attackerna den 11 september mot USA efter ett amerikanskt flygbombning av en taliban- kontrollerad byggnad i Gardez, Azza klämdes fast under skräpet från ett gästhustak. Bekymrad för sin blygsamhet "vägrade hon att bli utgrävd" eftersom "män skulle se hennes ansikte" och hon dog av sina skador följande dag. Hennes son, Mohammad, dödades också direkt i samma hus. Hennes fyraåriga dotter med Downs syndrom, Aisha, hade inte skadats av bombningen, men dog av exponering i den kalla natten medan afghanska räddare försökte rädda Azza.

Under första halvåret 2005 födde en av Al-Zawahiris tre överlevande fruar en dotter som hette Nawwar.

I juni 2012 släppte en av al-Zawahiris fyra fruar, Umaima Hassan, ett uttalande på internet där hon gratulerade den roll som muslimska kvinnor spelade under den arabiska våren . Hon är också känd för att ha skrivit en broschyr som förklarar kvinnors roll i jihad.

Medicinsk karriär

1981 reste Ayman al-Zawahiri till Peshawar, Pakistan, där han arbetade på ett sjukhus i Röda Halvmånen för att behandla skadade flyktingar. Där blev han vän med Ahmed Khadr, och de två delade ett antal samtal om behovet av islamisk regering och det afghanska folkets behov.

Ayman al-Zawahiri arbetade som kirurg. 1985 åkte al-Zawahiri till Saudiarabien på Hajj och stannade för att utöva medicin i Jeddah i ett år. Som en enligt uppgift kvalificerad kirurg, när hans organisation slogs samman med bin Ladins al-Qaida, blev han bin Ladins personliga rådgivare och läkare. Han träffade bin Ladin första gången i Jeddah 1986. Enligt andra källor träffades de första gången 1986 på ett sjukhus i Peshawar.

1993 reste al-Zawahiri till USA, där han tilltalade flera moskéer i Kalifornien under sin Abdul Mu'iz- pseudonym, och förlitade sig på sina meriter från Kuwaiti Röda Halvmånen för att samla in pengar till afghanska barn som skadats av sovjetiska landminor – han samlade bara in 2000 dollar.

Militant aktivitet

Mordplaner

Egypten

1981 var Al-Zawahiri en av hundratals arresterade efter mordet på president Anwar Sadat . Till en början spårade planen ur när myndigheterna uppmärksammades på Al-Jihads plan genom gripandet av en operativ person med viktig information, i februari 1981. President Sadat beordrade att över 1 500 personer skulle samlas in, inklusive många Al-Jihad-medlemmar, men missade en cell i militären ledd av löjtnant Khalid Islambouli, som lyckades mörda Sadat under en militärparad i oktober. Hans advokat, Montasser el-Zayat, sa att al-Zawahiri torterades i fängelset.

I sin bok, Al-Zawahiri as I Knew Him, hävdar Al-Zayat att under tortyr av den egyptiska polisen, efter hans arrestering i samband med mordet på Sadat 1981, avslöjade Al-Zawahiri gömstället för Essam al-Qamari, en nyckelmedlem i Maadi-cellen i al-Jihad, vilket ledde till Al-Qamaris "gripande och slutligen avrättning". Han släpptes från fängelset 1984.

1993 kan al-Zawahiris och Egyptian Islamic Jihads ( EIJ ) koppling till Iran ha lett till en självmordsbombning i ett försök att ta livet av den egyptiske inrikesministern Hasan al-Alfi, mannen som leder ansträngningarna att stoppa kampanjen för islamistiska mord. i Egypten. Det misslyckades, liksom ett försök att mörda den egyptiske premiärministern Atef Sidqi tre månader senare. Bombningen av Sidqis bil skadade 21 egyptier och dödade en skolflicka, Shayma Abdel-Halim. Det följde två år av dödande av en annan islamistisk grupp, al-Gama'a al-Islamiyya, som hade dödat över 200 människor. Hennes begravning blev ett offentligt spektakel, med hennes kista buren genom Kairos gator och folkmassor som ropade: "Terrorism är Guds fiende!" Polisen arresterade ytterligare 280 av al-Jihads medlemmar och avrättade sex.

För sin ledande roll i anti-egyptiska regeringsattacker på 1990-talet dömdes al-Zawahiri och hans bror Muhammad al-Zawahiri till döden i det egyptiska fallet 1999 med de återvändande från Albanien .

Pakistan

Attacken 1995 på den egyptiska ambassaden i Islamabad, Pakistan, utfördes av den egyptiska islamiska Jihad under al-Zawahiris ledning, men Bin Laden hade ogillat operationen. Bombningen alienerade Pakistan, som var "den bästa vägen in i Afghanistan".

I juli 2007 gav Al-Zawahiri vägledning för Lal Masjid-belägringen, kodnamnet Operation Silence. Detta var den första bekräftade gången som Al-Zawahiri tog militanta steg mot den pakistanska regeringen och vägledde islamiska militanter mot staten Pakistan. Den pakistanska arméns trupper och specialtjänstgrupp som tar kontroll över Lal Masjid ("Röda moskén") i Islamabad hittade brev från al-Zawahiri som riktade de islamiska militanterna Abdul Rashid Ghazi och Abdul Aziz Ghazi, som drev moskén och den intilliggande madrasah . Denna konflikt resulterade i 100 dödsfall.

Den 27 december 2007 var al-Zawahiri också inblandad i mordet på Pakistans förre premiärminister Benazir Bhutto .

Sudan

1994 avrättades Ahmad Salama Mabruks och Mohammed Sharafs söner under al-Zawahiris ledning för att ha förrådt egyptisk islamisk jihad ; militanterna beordrades att lämna Sudan.

Förenta staterna

Rewards for Justice Programs bounty flyer erbjuder 25 000 000 USD för information om al-Zawahiri

1998 listades Ayman al-Zawahiri som åtalad i USA för sin roll i bombningarna av den amerikanska ambassaden 1998 : en serie attacker den 7 augusti 1998, där hundratals människor dödades i samtidiga lastbilsbombexplosioner vid USA:s ambassader i de stora östafrikanska städerna Dar es Salaam, Tanzania och Nairobi, Kenya.

År 2000 uppmuntrade USS Cole -bombningen flera medlemmar att lämna. Mohammed Atef flydde till Kandahar, al-Zawahiri till Kabul, och Bin Laden flydde också till Kabul, och anslöt sig senare till Atef när han insåg att inga amerikanska repressalier var förestående.

Den 10 oktober 2001 dök al-Zawahiri upp på den första listan över USA:s federala utredningsbyrås topp 22 mest eftersökta terrorister, som släpptes till allmänheten av USA:s president George W. Bush . I början av november 2001 meddelade talibanregeringen att de gav honom officiellt afghanskt medborgarskap, såväl som Bin Laden, Mohammed Atef, Saif al-Adl och Shaykh Asim Abdulrahman .

Organisationer

Egyptisk islamisk jihad

Al-Zawahiri började återskapa den egyptiska islamiska jihad (EIJ) tillsammans med andra exilmilitanter.

I Peshwar troddes al-Zawahiri ha blivit radikaliserad av andra Al-Jihad-medlemmar, och övergav sin gamla strategi med en snabb statskupp för att förändra samhället från ovan, och anammade idén om takfir . 1991 bröt EIJ med al-Zumur och al-Zawahiri tog "maktens tyglar" för att bli EIJ-ledare.

Ayman al-Zawahiri var tidigare den andra och sista " emiren " i den egyptiska islamiska Jihad, efter att ha efterträtt Abbud al-Zumar i den senare rollen när egyptiska myndigheter dömde al-Zumar till livstids fängelse . Ayman al-Zawahiri blev så småningom en av egyptiska islamiska jihads ledande organisatörer och rekryterare. Al-Zawahiris förhoppning var att rekrytera militära officerare och samla vapen, i väntan på det rätta ögonblicket för att starta "en fullständig störtning av den befintliga ordningen". Chefsstrateg för Al-Jihad var Aboud al-Zumar, en överste inom den militära underrättelsetjänsten vars plan var att döda de främsta ledarna i landet, fånga arméns och statens högkvarter, telefonväxelbyggnaden och naturligtvis radion. och tv-byggnad, där nyheter om den islamiska revolutionen sedan skulle sändas, och släppte lös – förväntade han sig – "ett folkligt uppror mot sekulär auktoritet över hela landet."

Maktab al-Khadamat

I Peshawar tog han kontakt med Usama bin Ladin, som drev en bas för mujahideen vid namn Maktab al-Khadamat (MAK); grundades av den palestinske shejken Abdullah Yusuf Azzam . Den radikala ställningen för al-Zawahiri och de andra militanterna i Al-Jihad satte dem i strid med Sheikh Azzam, med vilken de konkurrerade om bin Ladins ekonomiska resurser. Al-Zawahiri bar två falska pass, ett schweiziskt i Amin Uthmans namn och ett holländskt i Mohmud Hifnawis namn.

Den brittiske journalisten Jason Burke skrev: "Al-Zawahiri drev sin egen operation under det afghanska kriget och tog in och tränade volontärer från Mellanöstern. Några av de 500 miljoner dollar som CIA hällde in i Afghanistan nådde hans grupp."

Den tidigare FBI - agenten Ali Soufan nämnde i sin bok The Black Banners att Ayman al-Zawahiri är misstänkt för att ha beordrat mordet på Azzam 1989.

Al-Qaida

Denna bild från 2001 som användes av FBI visar Ayman al-Zawahiri i Khost, Afghanistan.

Enligt rapporter från en tidigare al-Qaida-medlem har al-Zawahiri arbetat i al-Qaida-organisationen sedan starten och var en senior medlem av gruppens shuraråd . Han beskrevs ofta som en "löjtnant" till Usama bin Ladin, även om bin Ladins utvalde biograf har hänvisat till honom som al-Qaidas "riktiga hjärnor".

Den 23 februari 1998 utfärdade al-Zawahiri en gemensam fatwa med Usama bin Ladin under titeln " World Islamic Front Against Jews and Crusaders ". Al-Zawahiri, inte bin Ladin, tros ha varit den egentliga författaren till fatwan.

Bin Laden och al-Zawahiri organiserade en al-Qaida-kongress den 24 juni 1998. En vecka före konferensens början hade en grupp välbeväpnade assistenter till al-Zawahiri lämnat med jeepar i riktning mot Herat. Efter instruktioner från deras beskyddare, i staden Koh-i-Doshakh, träffade de tre okända slaviskt utseende män som hade anlänt från Ryssland via Iran. Efter ankomsten till Kandahar splittrades de. En av ryssarna eskorterades direkt till al-Zawahiri och han deltog inte i konferensen. Västerländsk militär underrättelsetjänst lyckades skaffa fotografier av honom, men han försvann i sex år. Enligt Axis Globe år 2004, när Qatar och USA undersökte ryska ambassadtjänstemän som Förenade Arabemiraten hade arresterat i samband med mordet på Zelimkhan Yandarbiyev i Qatar, fastställde datormjukvara exakt att en man som hade promenerat till den ryska ambassaden i Doha var samma som besökte al-Zawahiri före Al-Qaida-konferensen.

Al-Zawahiri sattes under internationella sanktioner 1999 av FN:s sanktionskommitté för al-Qaida och talibaner som medlem av den salafi-jihadistiska gruppen al-Qaida .

I juni 2001 slog al-Zawahiri formellt samman den egyptiska islamiska Jihad till al-Qaida.

I slutet av 2001 beslagtogs en dator som stals från ett kontor som använts av al-Qaida omedelbart efter Kabuls fall i november. Den här datorn användes huvudsakligen av al-Zawahri och innehöll brevet med en intervjuförfrågan för Ahmad Shah Massoud . Journalisterna som genomförde intervjun mördade Massoud den 9 september 2001.

Framträdande som al-Qaidas överbefälhavare

I slutet av 2004 utnämnde bin Ladin al-Zawahiri officiellt till sin ställföreträdare. Den 30 april 2009 rapporterade det amerikanska utrikesdepartementet att al-Zawahiri hade framträtt som al-Qaidas operativa och strategiska befälhavare, och att Usama bin Ladin nu bara var organisationens ideologiska galjonsfigur. Efter bin Ladins död 2011 sa en hög amerikansk underrättelsetjänsteman att underrättelser som samlades in under razzian visade att bin Ladin förblev djupt involverad i planeringen: "Denna anläggning (där bin Ladin dödades) i Abbottabad var ett aktivt kommando- och kontrollcenter för al-Qaidas ledare. Han var aktiv i operativ planering och för att driva taktiska beslut inom al-Qaida."

Efter bin Ladins död sa Juan Zarates tidigare biträdande nationell säkerhetsrådgivare för terrorismbekämpning i USA att al-Zawahiri "uppenbarligen skulle ta på sig ledarskapet" för al-Qaida. En högre tjänsteman i den amerikanska administrationen sa att även om al-Zawahiri sannolikt skulle bli al-Qaidas nästa ledare, var hans auktoritet inte "universellt accepterad" bland al-Qaidas anhängare, särskilt i Gulfregionen. Zarate sa att al-Zawahiri var mer kontroversiell och mindre karismatisk än bin Ladin. Rashad Mohammad Ismail (AKA "Abu Al-Fida"), en ledande medlem av al-Qaida på den arabiska halvön, uppgav att al-Zawahiri var den bästa kandidaten.

Hamid Mir ska ha sagt att han trodde att Ayman al-Zawahiri var den operativa chefen för al-Qaida, och att "[han] är personen som kan göra de saker som hände den 11 september." Inom några dagar efter attackerna lades al-Zawahiris namn fram som bin Ladins andrebefälhavare, med rapporter som tyder på att han representerade "en mer formidabel amerikansk fiende än bin Ladin".

Formell utnämning

Al-Zawahiri blev ledare för al-Qaida efter dödandet av Usama bin Ladin den 2 maj 2011 . Hans efterträdare till den rollen tillkännagavs på flera av deras webbplatser den 16 juni 2011. Samma dag förnyade al-Qaida sin ståndpunkt att Israel var en olaglig stat och att de inte skulle acceptera någon kompromiss om Palestina .

Det försenade tillkännagivandet fick några analytiker att spekulera i att det fanns bråk inom al-Qaida: "Det tyder inte på en stor reservoar av ackumulerad goodwill för honom", sa en kändisjournalist på CNN . Både USA:s försvarsminister Robert Gates och ordföranden för de gemensamma stabscheferna Mike Mullen hävdar att förseningen inte signalerade någon form av tvist inom al-Qaida, och Mullen upprepade USA:s dödshot mot al-Zawahiri. Enligt amerikanska tjänstemän inom Obama -administrationen och Robert Gates skulle al-Zawahiri finna ledarskapet svårt eftersom han, även om han är intelligent, saknar stridserfarenhet och karisma hos Usama bin Ladin .

Aktiviteter i Iran

Al-Zawahiri ska ha arbetat med Islamiska republiken Iran på uppdrag av al-Qaida. Författaren Lawrence Wright rapporterar att EIJ-agenten Ali Mohammed "berättade för FBI att al-Jihad hade planerat en kupp i Egypten 1990." Al-Zawahiri hade studerat den islamistiska islamiska revolutionen 1979 och "sökt utbildning från iranierna" om hur man kan duplicera sin bedrift mot den egyptiska regeringen.

Han erbjöd Iran information om en egyptisk regeringsplan att storma flera öar i Persiska viken som både Iran och Förenade Arabemiraten gör anspråk på. Enligt Mohammed, i utbyte mot denna information, betalade den iranska regeringen al-Zawahiri 2 miljoner dollar och hjälpte till att utbilda medlemmar av al-Jihad i ett kuppförsök som aldrig faktiskt ägde rum.

Offentligt fördömde al-Zawahiri den iranska regeringen hårt. I december 2007 sa han: "Vi upptäckte att Iran samarbetade med Amerika i sina invasioner av Afghanistan och Irak." I samma videomeddelanden beskyller han dessutom Iran för att "upprepa det löjliga skämt som säger att al-Qaida och talibanerna är agenter för Amerika", innan han spelade upp ett videoklipp där Ayatollah Rafsanjani säger: "I Afghanistan var de närvarande i Afghanistan, på grund av Al-Qaida; och talibanerna, vem skapade talibanerna? Amerika är den som skapade talibanerna, och Amerikas vänner i regionen är de som finansierade och beväpnade talibanerna."

Al-Zawahiris kritik av Irans regering fortsätter när han säger,

Trots Irans upprepning av sloganen 'Död åt Amerika, död åt Israel' har vi inte hört en enda Fatwa från en shiitisk myndighet, vare sig i Iran eller någon annanstans, som uppmanar till Jihad mot amerikanerna i Irak och Afghanistan.

Al-Zawahiri sa att "Iran stack en kniv i ryggen på den islamiska nationen."

I april 2008 anklagade al-Zawahiri iranska statliga medier och Al-Manar för att vidmakthålla "lögnen" att "det finns inga hjältar bland sunniterna som kan skada Amerika som ingen annan gjort i historien" för att misskreditera Al Qaida. nätverk. Al-Zawahiri syftade på några konspirationsteorier den 11 september som hävdar att Al Qaida inte var ansvarig för attackerna den 11 september.

På sjuårsdagen av attackerna den 11 september 2001 släppte al-Zawahiri ett 90-minutersband där han sprängde "muslimernas väktare i Teheran" för att han erkände "de två hyresregeringarna " i Irak och Afghanistan.

Aktiviteter i Ryssland

Vid någon tidpunkt 1994 sades al-Zawahiri ha "blivit en fantom " men tros ha rest mycket till "Schweiz och Sarajevo ". Ett falskt pass som han använde visar att han reste till Malaysia, Taiwan, Singapore och Hong Kong.

Den 1 december 1996 följde Ahmad Salama Mabruk och Mahmud Hisham al-Hennawi – båda med falska pass – med al-Zawahiri på en resa till Tjetjenien, där de hoppades kunna återupprätta den vacklande Jihad. Deras ledare reste under pseudonymen Abdullah Imam Mohammed Amin och handlade med sina medicinska meriter för legitimitet. Gruppen bytte fordon tre gånger, men arresterades inom några timmar efter att de kommit in på ryskt territorium och tillbringade fem månader i ett Makhachkala- fängelse i väntan på rättegång. Trion vädjade om oskuld och bibehöll sin förklädnad medan andra al-Jihad-medlemmar från Bavari-C skickade de ryska myndigheterna vädjanden om mildhet för sina "handlande" kollegor som hade arresterats felaktigt. Den ryske parlamentsledamoten Nadyr Khachiliev upprepade vädjanden om deras snabba frigivning när al-Jihad-medlemmarna Ibrahim Eidarous och Tharwat Salah Shehata reste till Dagestan för att vädja om deras frigivning. Shehata fick tillstånd att besöka fångarna. Han tros ha smugglat 3000 dollar till dem, som senare konfiskerades, och att ha gett dem ett brev som ryssarna inte brydde sig om att översätta. I april 1997 dömdes trion till sex månader, släpptes därefter en månad senare och flydde utan att betala sin domstolsutnämnde advokat Abulkhalik Abdusalamov hans advokatarvode på 1 800 dollar, med hänvisning till "fattigdom". Shehata skickades vidare till Tjetjenien där han träffade Ibn Khattab .

Det har funnits tvivel om den sanna karaktären av al-Zawahiris möte med ryssarna 1996. Jamestown Foundation - forskaren Evgenii Novikov har hävdat att det verkar osannolikt att ryssarna inte skulle ha kunnat avgöra vem han var, med tanke på Rysslands vältränade Arabister och de misstänkta handlingar av muslimer som korsar gränser illegalt med flera arabiska falska identiteter och krypterade dokument. Den mördade före detta FSB:s underrättelsetjänstofficer Alexander Litvinenko påstod bland annat att al-Zawahiri under denna tid utbildades av FSB och att han inte var den enda länken mellan al-Qaida och FSB. Tidigare KGB- officer, Voice of America - kommentator och författare Konstantin Preobrazhenskiy stödde Litvinenkos påstående. Han sa att Litvinenko "var ansvarig för att säkerställa hemligheten av Al-Zawahiris ankomst till Ryssland, som utbildades av FSB-instruktörer i Dagestan, norra Kaukasus, under 1996–1997."

Aktiviteter i Egypten

Al-Zawahiri dömdes för handel med vapen och fick ett treårigt straff, som han fullbordade 1984, kort efter sin fällande dom.

Al-Zawahiri fick reda på ett " Ickevåldsinitiativ " som organiserats i Egypten för att avsluta terrorkampanjen som hade dödat hundratals och det resulterande regeringens tillslag som hade fängslat tusentals. Al-Zawahiri motsatte sig argt denna "kapitulation" i brev till Londontidningen Al-Sharq al-Awsat . Tillsammans med medlemmar av al-Gama'a al-Islamiyya hjälpte han till att organisera en massiv attack mot turister vid Hatshepsuttemplet för att sabotera initiativet genom att provocera regeringen till förtryck .

Attacken av sex män klädda i polisuniformer lyckades med maskingevär och hacka till döds 58 utländska turister och fyra egyptier, inklusive "ett femårigt brittiskt barn och fyra japanska par på smekmånad", och ödelade den egyptiska turistindustrin under ett antal år. Ändå var den egyptiska reaktionen inte vad al-Zawahiri hade hoppats på. Attacken gjorde det egyptiska samhället så bedövat och upprört att islamister förnekade ansvaret. Al-Zawahiri anklagade polisen för mordet, men höll också turisterna ansvariga för sina egna dödsfall för att de kom till Egypten,

Folket i Egypten anser att närvaron av dessa utländska turister är aggression mot muslimer och Egypten... De unga männen säger att detta är vårt land och inte en plats för lek och njutning, speciellt för dig.

Al-Zawahiri dömdes till döden in absentia 1999 av en egyptisk militärdomstol .

Aktiviteter och vistelseort efter attackerna den 11 september

I december 2001 publicerade al-Zawahiri en bok med titeln Fursan Taht Rayat al Nabi ( Knights Under the Prophet's Banner ) som beskriver al-Qaidas ideologier. Engelska översättningar av denna bok publicerades; utdrag finns tillgängliga online.

...Den andra makten beror enbart på Gud, sedan på dess breda popularitet och allians med andra jihadrörelser i hela den islamiska nationen, från Tjetjenien i norr till Somalia i söder och från "Östra Turkestan i öster till Marocko i väster .

...Den strävar efter hämnd mot gängledarna för global otro, USA, Ryssland och Israel. Den kräver blodspriset för martyrerna, mödrarnas sorg, de fattiga föräldralösa barnen, de lidande fångarna och plågan från dem som torteras överallt i de islamiska länderna – från Turkistan i öster till Andalusien.

...Det gav också unga muslimska mujahidin—araber, pakistanier, turkar och muslimer från Central- och Östasien—en stor möjlighet att bekanta sig med varandra på landet av afghansk jihad genom deras kamratskap mot fiender av Islam.

Usama bin Ladin sitter med sin rådgivare al-Zawahiri under en intervju med den pakistanske journalisten Hamid Mir i november 2001.

Efter USA:s invasion av Afghanistan var al-Zawahiris vistelseort okänd, men han ansågs allmänt befinna sig i stam-Pakistan. Även om han släppte videor på sig själv ofta, dök inte al-Zawahiri upp tillsammans med bin Ladin i någon av dem efter 2003. 2003 ryktades det att han var arresterad i Iran, även om detta senare upptäcktes vara falskt.

Den 13 januari 2006 inledde Central Intelligence Agency, med hjälp av Pakistans ISI, ett luftangrepp på Damadola, en pakistansk by nära den afghanska gränsen där de trodde att al-Zawahiri befann sig. Luftanfallet var tänkt att döda al-Zawahiri och detta rapporterades i internationella nyheter under de följande dagarna. Många offer för flyganfallet begravdes oidentifierade. Anonyma amerikanska regeringstjänstemän hävdade att några terrorister dödades och Bajaurs stamområdes regering bekräftade att minst fyra terrorister var bland de döda. Antiamerikanska protester bröt ut runt om i landet och den pakistanska regeringen fördömde USA:s attack och förlusten av oskyldiga liv.

Den 1 augusti 2008 rapporterade CBS News att de hade fått en kopia av ett avlyssnat brev daterat den 29 juli 2008 från icke namngivna källor i Pakistan, som omedelbart bad en läkare att behandla al-Zawahiri. Brevet indikerade att al-Zawahiri skadades allvarligt i ett amerikanskt missilangrepp mot byn Azam Warsak i södra Waziristan den 28 juli som också enligt uppgift dödade al-Qaida explosivexperten Abu Khabab al-Masri . Taliban Mehsuds talesman Maulvi Umar sa till Associated Press den 2 augusti 2008 att rapporten om al-Zawahiris skada var falsk.

I början av september 2008 hävdade den pakistanska armén att de "nästan" fångade al-Zawahiri efter att ha fått information om att han och hans fru befann sig i Mohmand Agency, i nordvästra Pakistan. Efter en razzia i området hittade inte tjänstemän honom.

I två videor som publicerades på jihadistiska webbplatser 2012 uppmanade al-Zawahiri muslimer att "fånga" utländska medborgare för att utnyttja frigivningen av Omar Abdel-Rahman, hjärnan bakom bombningen av World Trade Center 1993 . I videorna citerade al-Zawahiri den framgångsrika kidnappningen av judisk amerikanen Warren Weinstein 2011 som prejudikat för ytterligare kidnappningar. Al-Zawahiri efterlyste också inrättandet av sharialagar i Egypten och ifrågasatte åsikterna från Egyptens dåvarande president Mohamed Morsi .

I juni 2013 skilde al-Zawahiri mot sammanslagningen av Islamiska staten Irak med den syriskbaserade Jabhat al-Nusra till Islamiska staten Irak och Levanten, vilket förklarades i april av Abu Bakr al-Baghdadi . Abu Mohammad al-Julani, ledare för al-Nusrafronten, bekräftade gruppens lojalitet till al-Qaida och al-Zawahiri.

I september 2015 uppmanade al-Zawahiri Islamiska staten (ISIL) att sluta bekämpa al-Nusrafronten, det officiella al-Qaida-förbundet i Syrien, och att förena sig med alla andra jihadister mot den förmodade alliansen mellan Amerika, Ryssland, Europa, shiiter och Iran och Bashar al - Assads alawitregim .

Ayman al-Zawahiri släppte ett uttalande som stöder jihad i Xinjiang mot kineser, jihad i Kaukasus mot ryssarna och namnger Somalia, Jemen, Syrien, Irak och Afghanistan som slagfält. al-Zawahiri stödde "jihad för att befria alla muslimers landområden som har tillskansat sig och kränkts, från Kashgar till Andalusien och från Kaukasus till Somalia och Centralafrika". Uigurer bor i Kashgar, staden som nämndes av al-Zawahiri. I ett annat uttalande sa han, "Mina mujahideen- bröder på alla platser och av alla grupper ... vi möter aggression från Amerika, Europa och Ryssland ... så det är upp till oss att stå tillsammans som en från Östturkestan till Marocko". 2015 släppte Turkistan Islamic Party (East Turkistan Islamic Movement) en bild som visar Al Qaida-ledarna Ayman al-Zawahiri och Osama Bin Laden möte med Hasan Mahsum .

Uigurernas östturkestans självständighetsrörelse stöddes i serien "Islamiska våren"s nionde release av Al-Zawahiri. Al-Zawahiri bekräftade att Afghanistankriget efter 9/11 innefattade deltagande av uigurer och att jihadisterna som Zarwaqi, Bin Ladin och uiguren Hasan Mahsum tillsammans försågs med en fristad i Afghanistan under talibanstyret. Uiguriska krigare hyllades av al-Zawahiri, innan ett Turkistans islamiska parti utförde en Bishkek - bombning den 30 augusti. Uiguriska jihadister hyllades av Ayman al-Zawahiri.

Doğu Türkistan Bülteni Haber Ajansı rapporterade att det uiguriska Turkistan islamiska partiet prisades av Abu Qatada tillsammans med Abdul Razzaq al Mahdi, Maqdisi, Muhaysini och al-Zawahiri.

Abu Muhammad al-Maqdisi och Abu Qatada refererades av Muhaysini. Usama bin Ladin och al-Zawahiri hyllades av Muhaysini .

Rewards for Justice-programmet vid det amerikanska utrikesdepartementet erbjöd en belöning på upp till 25 miljoner USD för information om al-Zawahiris plats.

Den 31 juli 2022 dödades al-Zawahiri i en amerikansk attack i Kabul, Afghanistan. Det ryktades om att han befann sig i Pakistans stamområde eller inne i Afghanistan. Hans död anses vara den största hit för terroristgruppen sedan Usama Bin Laden dödades 2011. Andra beskrev hans död som "antiklimaktiskt mot Al Qaidas bortgång", och angav "[hans drag som ledare för den krympande gruppen sågs" mer av analytiker än av jihadister" vid tiden för hans död.

Visningar

islamism

Som ledare för egyptisk islamisk jihad, uppfattade al-Zawahiri islamismen i Egypten som en revolutionär rörelse av heroiska kämpar som massorna skulle ansluta sig till i kölvattnet av sina segrar. Rörelsen var mestadels ett misslyckande, inklusive dess förkrossande nederlag och förtryck av den egyptiska regeringen efter mordet på Anwar Sadat . Det folkliga upproret som al-Zawahiri föreställde sig kom aldrig till, och några islamistiska ledare gick med på att vapenstillestånd med regeringen. Efter dessa händelser anslöt sig al-Zawahiri till Al-Qaida, som hade mål som var internationella och fokuserade på konflikten med USA snarare än den pågående lokala konflikten med den sekulära regimen i Egypten.

Lojalitet och fiendskap

I en lång avhandling med titeln "Lojalitet och fiendskap" sa al-Zawahiri att muslimer alltid måste vara lojala mot islam och mot varandra, samtidigt som de hatar eller undviker allt och alla utanför islam.

Kvinnliga kombattanter

Al-Zawahiri sa i en intervju i april 2008 att gruppen inte har kvinnliga kombattanter och att en kvinnas roll är begränsad till att ta hand om al-Qaida-krigares hem och barn. Detta resulterade i en debatt om rollen för mujahid - kvinnor som Sajida Mubarak Atrous al-Rishawi .

Iranier

2008 hävdade han att " perser " är arabernas fiende och att Iran samarbetade med USA under ockupationen av Irak .

PR-aktiviteter

Al-Zawahiri lade högsta vikt vid att vinna allmänhetens stöd och kritiserade Abu Musab al-Zarqawi i detta avseende: "I avsaknad av detta folkliga stöd skulle den islamiska mujahid-rörelsen krossas i skuggorna."

Video- och ljudmeddelanden

2000-talet

 • 4 augusti 2005: al-Zawahiri utfärdar ett TV-sänt uttalande där den tidigare brittiske premiärministern Tony Blair och hans regerings utrikespolitik skyller på bombningarna i London i juli 2005 .
 • 1 september 2005: al-Jazeera sänder ett videomeddelande från Mohammed Sidique Khan, en av bombplanen från Londons tunnelbana . Hans meddelande fö av ett annat meddelande från al-Zawahiri, som återigen skyller Tony Blair för bombningarna den 7/7.
 • 19 september 2005: al-Zawahiri tar på sig ansvaret för bombningarna i London och avfärdar USA:s ansträngningar i Afghanistan.
 • 3 april 2008: al-Zawahiri sa att al-Qaida inte dödar oskyldiga och att dess [tidigare] ledare Usama bin Ladin är frisk. Frågorna ställde hans åsikter om Egypten och Irak, samt Hamas .
 • 22 april 2008: En ljudintervju där bland annat al-Zawahiri attackerar det shiitiska Iran och Hizbollah för att de skyller 9/11-attackerna på Israel och därmed misskrediterar al-Qaida.
 • På 7-årsdagen av attackerna den 11 september 2001 släppte al-Zawahiri ett 90-minutersband, där han sprängde " muslimernas väktare i Teheran " för "de två hyresregeringar" i Irak och Afghanistan .
 • 7 januari 2009: Ett ljudmeddelande släpptes, där al-Zawahiri lovar hämnd för Israels luft- och markangrepp på Gaza och kallar den judiska statens agerande mot Hamas-militanter "en gåva" från USA:s tillträdande president Barack Obama för den senaste upprorskonflikten i Gaza.
 • 4 oktober 2009: New York Times rapporterade att al-Zawahiri hade hävdat att Libyen hade torterat Ibn Al Sheikh Al Libi till döds. Al Libi var en nyckelkälla som George W. Bush -presidentskapet hade hävdat fastställde att Irak hade gett utbildning till al-Qaida i Iraks massförstörelsevapen .
 • 14 december 2009: I en ljudinspelning som släpptes den 14 december 2009 förnyade al-Zawahiri uppmaningarna att upprätta en islamisk stat i Israel och uppmanade sina anhängare att "söka jihad mot judar" och deras anhängare. Han uppmanade också till jihad mot Amerika och västvärlden och stämplade den egyptiske presidenten Hosni Mubarak, kung Abdullah II av Jordanien och kung Abdullah bin Abdulaziz av Saudiarabien som "Satans bröder".

2010-talet

 • 8 juni 2011: al-Zawahiri släppte sin första video sedan mordet på Usama bin Ladin, där han hyllade bin Ladin och varnade USA för repressalier, men utan att göra anspråk på al-Qaidas ledning.
 • 3 september 2014: I en 55 minuter lång video tillkännagav al-Zawahiri bildandet av en ny flygel kallad al-Qaida på den indiska subkontinenten (AQIS), som skulle bedriva jihad "för att befria sitt land, för att återställa sin suveränitet och att återuppliva dess kalifat." Reaktionen bland muslimer i Indien på bildandet av den nya flygeln var rasande.
 • Mars 2018: al-Zawahiri publicerar en video med titeln "Amerika är muslimernas första fiende", där han försvarar Muslimska brödraskapet och hävdar att USA "samarbetar med Saudiarabien för att utbilda imamer och skriva om religiösa läroböcker". Det här är hans sjätte video 2018. Han hänvisar till Rex Tillersons avskedande som USA:s utrikesminister i Trump-administrationen .
 • 11 september 2019: al-Zawahiri publicerar en propagandavideo för 18-årsjubileum 9/11 med titeln "And They Shall Continue to Fight You" genom al-Qaida-mediet As Sahab. Al-Zawahiri fördömer islamiska forskare som fördömde al-Qaida för attackerna den 11 september och fortsätter att uppmana till jihad angående Israel och Palestina. Klipp av Donald Trump och Benjamin Netanyahu placerades mellanrum i videon.

2020-talet

Frågor och svar online

I mitten av december 2007 tillkännagav al-Zawahiris talesmän planer på en "öppen intervju" på en handfull islamiska webbplatser. Administratörerna för fyra kända jihadistiska webbplatser har fått tillstånd att samla in och vidarebefordra frågor, "oredigerade", de lovar, och "oavsett om de stöder eller är emot" al-Qaida, som skulle vidarebefordras till al-Zawahiri den 16 januari. al-Zawahiri svarade på frågorna senare under 2008; bland de saker han sa var att al-Qaida inte dödade oskyldiga, och att al-Qaida skulle gå mot Israel "efter att ha utvisat ockupanten från Irak ".

Publikationer

Död

President Biden avger uttalanden som bekräftar att den amerikanska militären utförde ett riktat mord på al-Zawahiri.

Al-Zawahiri dödades den 31 juli 2022, strax efter klockan 06.00 lokal tid i ett drönaranfall tidigt på morgonen som utfördes av den amerikanska underrättelsetjänsten i den exklusiva stadsdelen Sherpur i Kabul, enligt uppgift i ett hus som ägs av en toppassistent. till Sirajuddin Haqqani, en hög tjänsteman i talibanregeringen .

I ett uttalande till reportrar sa en högre tjänsteman i förvaltningen att "under helgen genomförde USA en terrorbekämpningsoperation mot ett betydande Al Qaida-mål i Afghanistan. Operationen var framgångsrik och det fanns inga civila offer." USA: s försvarsdepartement förnekade ansvaret för attacken, medan USA:s centralkommando avböjde att kommentera. På kvällen den 1 augusti, försenad med två dagar för att ge tid för korrekt verifiering av operationens framgång, meddelade president Joe Biden i Vita huset att US Intelligence Community hade lokaliserat al-Zawahiri när han flyttade in i centrala Kabul i början av 2022 och att president Biden hade godkänt operationen en vecka tidigare. Biden uppgav också att operationen inte skadade några medlemmar av al-Zawahiris familj eller andra civila .

Enligt amerikanska regeringskällor dödades Al-Zawahiri av Hellfire-missiler som avfyrades från en drönare. Presskällor har spekulerat i att missilerna kan ha varit R9X Hellfire- missiler, som är designade för att döda genom stötar och med blad istället för explosion för att undvika oavsiktliga offer.

Se även

Anteckningar och referenser

Förklarande anteckningar

Citat

Anförda verk

Allmänna referenser

 • al-Zawahiri, Ayman, L'absolution, Milelli, Villepreux, ISBN 978-2-916590-05-9 (fransk översättning av Al-Zawahiris senaste bok).
 • Ibrahim, Raymond (2007), The Al Qaida Reader, Broadway Books, ISBN 978-0-7679-2262-3 .
 • Kepel, Gilles; & Jean-Pierre Milelli (2010), Al Qaida i sina egna ord, Harvard University Press, Cambridge & London, ISBN 978-0-674-02804-3 .
 • Mansfield, Laura (2006), His Own Words: A Translation of the Writings of Dr. Ayman Al Zawahiri, Lulu Pub.

externa länkar

Uttalanden och intervjuer

Artiklar