Kar Guangwu av Han -Emperor Guangwu of Han

Från Wikipedia, den fria encyklopedin

Kar Guangwu av Han
漢光武帝
Han Guangwu Di.jpg
Kar Guangwu, som avbildad av Tang-konstnären Yan Liben (600 AD–673 AD)
Han-dynastins kare
Regera 5 augusti 25 e.Kr. – 29 mars 57 e.Kr
Företrädare ingen, Gengshi kare som kare av Xuan Han (senare Liu Penzi, en omtvistad pretendent som fick stöd av Chimei )
Efterträdare Kar Ming
Född 15 januari 5 f.Kr.
Jiyang County, Chenliu Commandery, Han Empire
dog 29 mars 57 e.Kr. (62 år)
Luoyang, Han-imperiet
Konsorter Karinnan Guanglie
Guo Shengtong
Problem Liu Jiang (劉疆), kung av Donghai
Liu Fu (劉輔), kung av Pei
Liu Ying (劉英), kung av Chu
Liu Zhuang (劉莊), kar Ming
Liu Kang (劉康), kung av Jinan
Liu Cang (劉蒼), kung av Dongping
Liu Heng (劉衡), kung av Linhuai
Liu Yan (劉延), kung av Fuling
Liu Jing (劉荊), kung av Guangling
Liu Yan (劉焉), kung av Zhongshan
Liu Jing (劉京), kung av Langya
Prinsessan Wuyang
Prinsessan Nieyang
Prinsessan Guantao
Prinsessan Yuyang
Prinsessan Liyi
Namn
Efternamn : Liu ()
Förnamn : Xiu ()
Tillståndsnamn : Wenshu ()
Era datum
Jianwu (建武): 25–56 e.Kr.
Jianwuzhongyuan (建武中元): 56–58 e.Kr.
Postumt namn
Kar Guangwu (光武皇帝)
Templets namn
Shizu (世祖)
Dynasti Östra Han
Far Liu Qin
Mor Fan Xiandou
Ockupation Monark
Kar Guangwu av Han
Traditionell kinesiska 光武帝
Förenklad kinesiska 汉光武帝
Bokstavlig mening "Den ljuse och krigiska karen av Han"

Kar Guangwu av Han ( kinesiska :漢光武帝; 15 januari 5 f.Kr. – 29 mars e.Kr. 57), född Liu Xiu (劉秀), artighetsnamn Wenshu (文叔), var en kinesisk monark. Han tjänade som en kare av Han-dynastin genom att återställa dynastin år 25 e.Kr., och grundade därmed den östra Han-dynastin (senare Han) . Han härskade över delar av Kina till en början, och genom förtryck och erövring av regionala krigsherrar konsoliderades hela Kina vid tiden för hans död år 57 e.Kr.

Liu Xiu var en av många ättlingar till den kerliga Han-familjen. Efter att Wang Mang tillskansat sig Han-tronen och det efterföljande inbördeskriget under upplösningen av Wangs kortlivade Xin-dynasti, dök han upp som en av flera ättlingar till den fallna dynastin som gjorde anspråk på den kerliga tronen. Efter att ha samlat styrkor och utropat sig själv till kare inför konkurrenter kunde han besegra sina rivaler, förstöra Chimeis bondearmé, känd för deras desorganisation och plundrande, och slutligen återförena Kina år 36 e.Kr.

Han etablerade sin huvudstad i Luoyang, 335 kilometer (208 mi) öster om den tidigare huvudstaden Chang'an, vilket inledde den östra Han-dynastin (senare Han). Han genomförde några reformer (särskilt jordreformer, om än inte särskilt framgångsrika) som syftade till att korrigera några av de strukturella obalanser som var ansvariga för undergången av det tidigare/västra Han. Hans reformer gav Han-dynastin ett nytt 200-årigt liv.

Kar Guangwus kampanjer innehöll många duktiga generaler, men konstigt nog saknade han stora strateger. Det kan mycket väl bero på att han själv framstod som en lysande strateg; han instruerade ofta sina generaler om strategi på långt håll, och hans förutsägelser skulle i allmänhet vara korrekta. Detta efterliknades ofta av senare kare som ansåg sig vara stora strateger men som faktiskt saknade kar Guangwus briljans - vanligtvis till stora katastrofala resultat.

Också unikt bland kare i kinesisk historia var kar Guangwus kombination av beslutsamhet och barmhärtighet. Han sökte ofta efter fredliga medel snarare än krigiska medel för att sätta områden under hans kontroll. Han var i synnerhet ett sällsynt exempel på en grundande kare av en dynasti som inte dödade, av svartsjuka eller paranoia, någon av de generaler eller tjänstemän som bidrog till hans segrar efter att hans styre var säkert.

Familjebakgrund

Liu Xiu var sjätte generationens ättling till kar Jing från den västra Han-dynastin . Han var son till Liu Qin (劉欽), magistrat (dvs. chef) i Nanduns län (南頓令). Liu Qin var son till Liu Hui (劉回), vice guvernör med ansvar för militära angelägenheter för Julu Commandery (鉅鹿都尉). Liu Hui var son till Liu Wai (劉外), guvernör för Yulin Commandery (鬱林太守). Liu Wai var son till Liu Mai (劉買), känd postumt som Marquess Jie of Chongling (舂陵節侯). Liu Mai var son till Liu Fa (劉發), känd postumt som prins Ding av Changsha (長沙定王). Prinsen av Changsha var en bror till kar Wu, en berömd kare av den före detta Han och son till kar Jing och Lady Tang. Som en ättling till Liu Fa gjorde detta också Liu Xiu till tredje kusin till Gengshi-karen .

Liu Qin var gift med dottern till en Fan Chong (樊重), och han och hans fru hade tre söner – Liu Yan, Liu Zhong (劉仲) och Liu Xiu. Liu Qin dog tidigt, och bröderna uppfostrades av sin farbror Liu Liang (劉良). Liu Yan var ambitiös, och ända sedan Wang Mang tillskansat sig Han-tronen år 8 e.Kr. och etablerade Xin-dynastin, övervägde Liu Yan ständigt att starta ett uppror för att återställa Han-dynastin. Liu Xiu, däremot, var en försiktig man som var nöjd med att vara bonde. Men hans svåger Deng Chen (鄧晨), maken till hans syster Liu Yuan (劉元), som trodde på en profetia om att en man vid namn Liu Xiu skulle bli kare, uppmuntrade honom ständigt att vara mer ambitiös.

Deltagande i sin brors uppror

År 22 e.Kr., då praktiskt taget hela imperiet gjorde uppror mot Wang Mangs inkompetenta styre, förberedde Liu Yan sitt uppror. Han planerade, tillsammans med sina bröder, och Li Tong (李通) och hans kusin Li Yi (李軼), att kidnappa guvernören för Nanyang Commandery (ungefär moderna Nanyang, Henan ) och uppmana befälets folk att ansluta sig till honom . När de unga männen i deras hemområde Chongling hörde talas om upproret var de alla rädda för att gå med – tills de såg att Liu Xiu också var en del av upproret, och tänkte att om ens en försiktig man som Liu Xiu var en del av upproret. uppror, var upproret noga planerat.

Men nyheten om planen läckte ut, och Li Tong och Li Yi kom knappt undan med livet i behåll (men deras familj slaktades). Liu Yan ändrade sin plan och övertalade två grenar av Lülin – Xinshi-styrkan (新市兵) och Pinglin-styrkan (平林兵) att slå sig samman med honom, och de hade viss militär framgång. Uppmuntrad gjorde Liu Yan ett frontalanfall mot Wancheng (宛城), huvudstaden i Nanyang Commandery – och led en stor förlust. Liu Yan och Liu Xiu, tillsammans med sin syster Liu Boji (劉伯姬), överlevde, men deras bror Liu Zhong och syster Liu Yuan dog i striden. Liu Yans allierade, som såg hans nederlag, övervägde att lämna honom, men Liu Yan kunde övertala dem, tillsammans med en annan gren av Lülin, Xiajiang Force (下江兵), att ansluta sig till honom. År 23 e.Kr. hade de en stor seger mot Xin-styrkorna och dödade Zhen Fu (甄阜), guvernören för Nanyang Commandery.

Som tjänsteman under Gengshi Emperor

Gengshi-karen

Väggmålningar föreställande kvinnor (vänster) och barn (höger), kanske hovtjänare, klädda i Hanfu sidenrockar och med hushållsartiklar, från Dahuting-graven (kinesiska: 打虎亭汉墓, Pinyin: Dahuting Han mu ), byggd under sena östra Han-dynastin (25-220 e.Kr.), belägen i Zhengzhou, Henan-provinsen, Kina

Vid det här laget hade många andra rebellledare blivit avundsjuka på Liu Yans kapacitet, och medan ett stort antal av deras män beundrade Liu Yan och ville att han skulle bli kare av en nyligen utropad Han-dynasti, hade de andra idéer. De hittade en annan lokal rebellledare, Liu Xuan, en tredje kusin till Liu Yan, som gjorde anspråk på titeln General Gengshi (更始將軍) vid den tiden och som ansågs vara en svag personlighet, och bad att han skulle göras till kare. Liu Yan motsatte sig till en början detta drag och föreslog istället att Liu Xuan skulle bära titeln "Prince of Han" först (som ekar grundaren av Han-dynastin, kar Gaozu). De andra rebellledarna vägrade, och i början av år 23 utropades Liu Xuan till kare. Liu Yan blev premiärminister. Liu Xiu, tillsammans med många andra rebellledare, bar titeln "general".

Slaget vid Kunyang

Liu Xiu skulle vara avgörande i nyckelsegern som beseglade Wang Mangs öde. Wang, medveten om att Gengshi-karen höll på att bli ett stort hot, skickade sin kusin Wang Yi (王邑) och sin premiärminister Wang Xun (王尋) med vad han ansåg vara en överväldigande styrka, cirka 430 000 män, i avsikt att krossa de nykonstituerade Han-regimen. Han-styrkorna var vid denna tidpunkt indelade i två grupper – en ledd av Wang Feng (王鳳), Wang Chang (王常) och Liu Xiu, som, som svar på Xin-styrkornas ankomst, drog sig tillbaka till den lilla staden Kunyang (昆陽, i det moderna Ye County, Henan ) och en ledd av Liu Yan, som fortfarande belägrade Wancheng. Rebellerna i Kunyang ville först skingra, men Liu Xiu motsatte sig det; snarare förespråkade han att de skyddade Kunyang säkert, medan han skulle samla alla andra tillgängliga trupper i omgivande områden och attackera Xin-styrkorna utifrån. Efter att först ha förkastat Liu Xius idé, gick Kunyang-rebellerna så småningom med på det.

Liu Xiu utförde sin handling, och när han återvände till Kunyang började han trakassera de belägrande Xin-styrkorna utifrån. Wang Yi och Wang Xun, irriterade, ledde 10 000 män att attackera Liu Xiu och beordrade resten av sina trupper att inte flytta från sina belägringsplatser. När de väl engagerade sig i strid, men efter mindre förluster, var de andra enheterna tveksamma till att hjälpa dem, och Liu Xiu dödade Wang Xun i strid. När det väl hände brast Han-styrkorna inne i Kunyang ut ur staden och attackerade de andra Xin-enheterna, och de mycket större Xin-styrkorna drabbades av en total kollaps. Soldaterna deserterade i stort sett och gick hem, utan att kunna samlas igen. Wang Yi var tvungen att dra sig tillbaka med bara flera tusen män tillbaka till Luoyang . Detta var ett stort slag för Xin, psykologiskt; efter denna punkt skulle det inte finnas något hopp för det.

Liu Yans död och Liu Xius blotta överlevnad

Den allra första stora incidenten med stridigheter i Gengshi-karens regim skulle dock inträffa under den här tiden. Gengshi-karen var rädd för Liu Yans förmågor och mycket medveten om att många av Liu Yans anhängare var arga över att han inte blev kare. En, Liu Ji (劉稷), var särskilt kritisk mot Gengshi-karen. Gengshi-karen arresterade Liu Ji och ville avrätta honom, men Liu Yan försökte gå i förbön. Gengshi Emperor, uppmuntrad av Li Yi (som vid det laget hade vänt sig mot Liu Yan) och Zhu Wei (朱鮪), tog tillfället i akt att avrätta Liu Yan också.

Vid den här tiden kämpade Liu Xiu vid frontlinjen. När han hörde om sin brors död lämnade han snabbt sin armé och gick tillbaka till den tillfälliga huvudstaden Wancheng för att be om förlåtelse. När Liu Yans anhängare hälsade honom tackade han dem bara men talade inte om sina känslor, utan skyllde snarare sig själv och nämnde inte om hans prestationer i Kunyang. Han vågade inte sörja sin bror. Gengshi-karen, som skämdes över vad han hade gjort, skonade Liu Xiu och skapade honom till markisen av Wuxin (武信侯).

Ungefär vid denna tid gifte sig Liu Xiu med sin barndomskärlek, den berömda skönheten Yin Lihua . (Enligt Hou Han Shu, medan han var mycket yngre, när Liu Xiu besökte huvudstaden Chang'an, blev han imponerad av borgmästaren i huvudstaden ( zhijinyu, 執金吾) och redan imponerad av Yins skönhet gjorde han anmärkningarna: "Om jag skulle vara tjänsteman, vill jag vara zhijinyu ; om jag skulle gifta mig, vill jag gifta mig med Yin Lihua". Han kunde så småningom åstadkomma båda dessa saker och mer.)

Roll i omorganisationen av Gengshi-karens regim och sändning till norra Kina

Första dagarna under den nya karen

Östra Han brons vagn och kavalleri figurer utgrävda från en grav

Snart föll Wang Mangs Xin-dynasti och dess huvudstad Chang'an för Gengshi-karens styrkor, och Gengshi-karen erkändes av praktiskt taget hela imperiet som karen av den återställda Han-dynastin. Han planerade till en början att placera sin huvudstad i Luoyang, och han gjorde Liu Xiu till guvernör i huvudstadsregionen. Liu Xiu fick i uppdrag att reparera palatsen och regeringskontoren i Luoyang. Av alla stora Han-tjänstemän efter restaureringen visade Liu Xiu ensam snabbt sin talang för organisation, och hans byrå växte snabbt till att likna sin motsvarighet före Wang Mang.

I vilket fall som helst kunde Gengshi-karens regim endast få nominell underkastelse från många regioner i imperiet, och en av de besvärliga regionerna var norr om Gula floden . Karen övervägde att skicka ut en general för att försöka lugna regionen, och hans kusin Liu Ci (劉賜), som hade efterträtt Liu Yan som premiärminister, godkände Liu Xiu för den uppgiften. Liu Yans politiska fiender, inklusive Li och Zhu, motsatte sig, men efter att Liu Ci upprepade gånger godkänt Liu Xiu, gav sig Gengshi-karen och på hösten 23 e.Kr. skickade han Liu Xiu till regionen norr om Gula floden.

Liu Xiu möttes till en början med stor glädje av folket norr om Gula floden. Det var vid denna tidpunkt som Deng Yu anslöt sig till honom (som senare skulle bli hans premiärminister); andra senare viktiga figurer som anslöt sig till honom runt denna tid inkluderade Feng Yi och Geng Chun (耿純). Deng, som såg att Gengshi-karen saknade förmågan att regera, övertalade Liu Xiu att hålla siktet vida och överväga eventuell självständighet.

Norra expeditionen

En väggmålning från östra Han (25 AD-220 AD) som visar en procession av vagnar och kavalleri, från Dahuting-graven i Zhengzhou, Henan-provinsen, Kina

Liu Xiu skulle dock snart ha ett stort problem på sin hand, vintern 23, då han stod inför en pretender för Han-tronen. En spåkvinna i Handan vid namn Wang Lang påstod sig faktiskt heta Liu Ziyu (劉子輿) och en son till kar Cheng . Han hävdade att hans mamma var en sångerska i kar Chengs tjänst, och att karinnan Zhao Feiyan hade försökt döda honom efter hans födelse, men att ett ersättningsbarn dödades istället. Efter att han spridit dessa rykten bland folket började folket i Handan tro att han var en äkta son till kar Cheng, och befälhavarna norr om Gula floden lovade honom snabbt som kare. Våren år 24 e.Kr. tvingades Liu Xiu dra sig tillbaka till den norra staden Jicheng (moderna Peking ). Inte långt efter mötte han uppror i sin omedelbara närhet och dödades nästan av rebeller som lovade Wang trohet. Han nådde två befälhavare i moderna centrala Hebei som fortfarande var lojala mot Gengshi-karen - Xindu (信都, ungefär modernt Hengshui, Hebei ), vars guvernör var Ren Guang (任光), och Herong, (和戎, ungefär en del av moderna Shijiazhuang ), Hebei ), vars guvernör var Pi Tong (邳彤). Rens ställföreträdare Li Chong (李忠), Wan Xiu (萬脩) och Liu Zhi (劉植), som var en mäktig klan i regionen, anslöt sig också till honom. Dessutom började han få Liu Zhi att övertala Liu Yang (劉楊) prinsen av Zhending, som hade 100 000 soldater, att gå med honom. Han ingick ett politiskt äktenskap med Guo Shengtong, brorsdotter till Liu Yang, och slog ihop sina krafter. Han mobiliserade deras styrkor och vann några stora strider mot Wangs generaler.

Under tiden hade en anhängare till Liu Xiu, Geng Yan, son till guvernören för Shanggu Commandery (上谷, ungefär moderna Zhangjiakou, Hebei ), flytt tillbaka till sin fars befäl och övertalat både sin far Geng Kuang (耿況) och guvernör för det närliggande Yuyang Commandery (漁陽, ungefär modernt Peking ), Peng Chong (彭寵), för att stödja Liu Xiu. Geng Yan, med stöd av Gen Kuangs ställföreträdare Kou Xun (寇恂) och Jing Dan (景丹), och Pengs ställföreträdare, Wu Han, ledde de två befälhavarnas kavalleri- och infanteristyrkor söderut för att ansluta sig till Liu Xiu. De kombinerade styrkorna gav Liu Xiu tillräckligt med styrka för att göra ett direkt anfall mot Handan, fånga och döda Wang Lang.

Efter Wangs död skapade Gengshi-karen Liu Xiu, prinsen av Xiao och kallade honom tillbaka till huvudstaden (flyttade sedan till Chang'an). Liu Xiu, övertalad av Geng Yan att han borde vara redo att sätta ut sin egen kurs eftersom folket var illa skakade av Gengshi-karen och hans tjänstemäns vanstyre, avböjde och hävdade att regionen fortfarande behövde fredas.

Självständighet från Gengshi-karen

Hösten 24 e.Kr., lugnade Liu Xiu, fortfarande skenbart tjänsteman under Gengshi-karen, framgångsrikt några av de större jordbruksrebellgrupperna och slog ihop dem till sina egna styrkor. Han började också ersätta tjänstemän som var lojala mot Gengshi Emperor med de som var lojala mot honom själv. Han konsoliderade sin makt norr om Gula floden och, eftersom han förutspådde att den mäktige Chimei skulle förstöra Gengshi-karens regering åt honom, väntade han på att det skulle hända, utan att ingripa på någondera sidan när konflikten utvecklades. Han satte Kou Xun till ansvarig för regionen Henei (moderna norra Henan, norr om Gula floden) och gjorde den till basen för mat och arbetskraft, samtidigt som han beställde Deng med en expeditionsstyrka till den moderna Shaanxi- regionen, i väntan på konfrontationen mellan Gengshi kare och Chimei. I början av år 25 tog Deng, på väg västerut, den moderna Shanxi -regionen och satte den under Liu Xius kontroll, innan han korsade Gula floden till moderna Shaanxi.

Vid denna tidpunkt var territorier som Liu Xiu kontrollerade redan imponerande, jämfört med någon annan regional makt i imperiet som splittrats av inbördeskrig – men han bar fortfarande bara titeln Prince of Xiao (som Gengshi-karen hade skapat honom) och var fortfarande till synes kontrollerade dessa territorier som Gengshi-karens ställföreträdare, trots att han redan engagerade sig militärt mot några generaler (t.ex. Xie Gong – 謝躬) lojala mot Gengshi-karen (Under denna incident lyckades Liu Xiu övertala Ma Wu (馬武), som var ställföreträdare för Xie Gong, att gå med honom.). Sommaren 25 e.Kr., efter upprepad uppmaning från sina anhängare, tog han slutligen anspråk på titeln kare och rätten att efterträda Han-tronen – som kar Guangwu.

Kampanj för att ena imperiet

Seger över Chimei

Situationen för krigsherrar och bondestyrkor i början av östra Han-dynastin
En östlig Han (25 AD-220 AD) kinesisk keramikfigur av en soldat med ett saknat spjut

Strax efter kar Guangwus himmelsfärd förstördes Gengshi-karens regim av Chimei, som stödde sin egen pretender till Han-tronen, Liu Penzi . Chimei-ledarna, trots att de var militärt mäktiga, var dock ännu mindre kapabla att regera än Gengshi-karen, och de alienerade snart folket i regionen Guanzhong (關中, moderna centrala Shaanxi ), som de hade tagit över när de störtade Gengshi-karen . De plundrade Guanzhong-regionen för förnödenheter, men eftersom förråden så småningom tog slut, tvingades de dra sig tillbaka österut i ett försök att återvända hem till det som nu är moderna Shandong och norra Jiangsu . Kar Guangwu, som förutsåg detta, satte upp sina styrkor för att trakassera och trötta ut Chimei och blockera dem sedan vid Yiyang (宜陽, i modern Luoyang, Henan ). Med deras väg blockerad och deras trupper utmattade kapitulerade Chimei-ledarna. Kar Guangwu skonade dem, inklusive deras pretender Liu Penzi.

Gradvis segrar över andra regionala makter

Chimei var den största av fiendens styrkor som kar Guangwu var tvungen att ta itu med i sin kampanj för att återförena imperiet under hans östra Han-dynastins styre, men det fanns ett antal regionala makter som han var tvungen att ta itu med. Dessa inkluderade:

 • Liu Yong (劉永), som också påstår sig vara den riktiga karen av Han, baserat på hans härstamning – som son till Liu Li (劉立), prinsen av Liang under kar Cheng, kar Ai och kar Ping. som hade tvingats av Wang Mang att begå självmord; han kontrollerade den moderna östra Henan och norra Jiangsu- regionen.
 • Peng Chong, som vid det här laget hade förvärrats av kar Guangwus officiella Zhu Fu (朱浮) till uppror (i ett sällsynt fall av en rad felaktiga beslut av kar Guangwu – misstag som han lärde sig av och inte skulle upprepa); han gjorde anspråk på titeln prinsen av Yan och kontrollerade den moderna Pekingregionen.
 • Zhang Bu (張步), nominellt prinsen av Qi under Liu Yong, men som självständigt kontrollerade den moderna Shandong-regionen.
 • Wei Xiao (隗囂), nominellt befälhavare för regionen Xizhou (西州) som höll trohet till kar Guangwu, men som självständigt kontrollerade den moderna östra Gansu- regionen, öster om Gula floden.
 • Dou Rong (竇融), nominellt guvernör i Liang-provinsen (涼州) som är trohet till kar Guangwu, men som självständigt kontrollerade den moderna västra Gansu och norra Qinghai- regionen, väster om Gula floden.
 • Lu Fang (盧芳), som också gjorde anspråk på namnet Liu Wenbo (劉文伯) och påstod sig vara en ättling till kar Wu och den egentlige Han-karen. Han, med stöd av Xiongnus Chanyu Yu (輿), kontrollerade den moderna centrala och västra regionen Inre Mongoliet . Vissa ryska arkeologer har identifierat ett palats i kinesisk stil från Han-eran som grävdes fram nära Abakan (i södra Sibirien) 1941–45 som Lu Fangs residens efter att han hade lämnat Kina för Xiongnu -länderna .
 • Gongsun Shu, som utropade sig själv till kare av Chengjia, som kontrollerade Yi-provinsen, moderna Sichuan, Chongqing och delar av Shaanxi, Guizhou och Yunnan .

Av dessa makter var Gongsun Shus Chengjia rik och mäktig, men Gongsun var nöjd med att behålla sitt regionala imperium och inte genomföra några militära expeditioner utanför sitt imperium. Istället satt han bredvid när kar Guangwu genomförde sin enandekampanj. Kar Guangwu, som var tveksam till att genomföra förintelsekampanjer, föredrog till stor del att först försöka övertala de regionala krigsherrarna att underkasta sig honom. Wei och Dou gjorde det år 29 e.Kr., och när de hjälpte östliga Han-styrkor norr om Chengjia, avskräcktes Gongsun ytterligare från att försöka expandera sitt imperium.

Också år 29 e.Kr. besegrades Liu Yongs son och arvtagare Liu Yu (劉紆) av östliga Han-styrkor och dödades. Också år 29 e.Kr., mördade Pengs slavar honom, vilket ledde till en kollaps av hans regim. Zhang, som såg det meningslösa i motstånd, kapitulerade och skapades till en marquess. År 30 e.Kr. var hela östra Kina under kar Guangwus styre.

Wei, som såg att östra Han gradvis förenade imperiet, började oförklarligt överväga självständighet. Han försökte övertala Dou att ingå en allians med honom för att motstå östliga Han; Dou vägrade. När östliga Han började överväga att erövra Chengjia, försökte Wei, orolig för konsekvenserna av Chengjias fall, övertala kar Guangwu att inte genomföra en kampanj mot Chengjia, och vägrade senare att leda sina styrkor söderut mot Chengjia.

Kar Guangwu, som i vilket fall som helst föredrog en fredlig lösning, skrev upprepade gånger både Wei och Gongsun med ödmjuka ord och försökte få dem att underkasta sig honom, och lovade dem titlar och utmärkelser. Wei fortsatte att nominellt underkasta sig men agera som en oberoende makt, medan Gongsun vägrade rakt av – men fortsatte att vara obeslutsam och inte vidtog några åtgärder medan östra Hans styre bekräftades i hela landet.

Kar Guangwu insåg att varken Wei eller Gongsun frivilligt skulle underkasta sig och startade en kampanj mot Wei sommaren 30 e.Kr. – assisterad av Weis vän Ma Yuan, som hade tjänstgjort som Weis sambandsofficer till kar Guangwu och förgäves försökt övertala honom att inte att ta vägen för självständighet. Som svar underkastade Wei sig formellt Gongsun och accepterade en furstelig titel – Prins av Shuoning – från honom, och försökte också övertala Dou att gå med honom. Dou vägrade och attackerade Wei i samordning med kar Guangwus styrkor. Efter några inledande framgångar kollapsade Weis lilla oberoende regim så småningom under överväldigande kraft och reducerades kraftigt. I AD 33 dog Wei och efterträddes av sin son Wei Chun (隗純). Vintern år 34 e.Kr. föll Shuonings huvudstad Luomen (落門, i modern Tianshui, Gansu ) och Wei Chun kapitulerade.

Kar Guangwu vände sedan sin uppmärksamhet mot Chengjia. Han gav sina generaler Wu Han, Cen Peng (岑彭), Lai She (來歙) och Gai Yan (蓋延) i uppdrag att gå till en tvådelad attack mot Chengjia – Wu och Cen ledde en armé och en flotta uppför Yangtzefloden från moderna Hubei, medan Lai och Gai ledde en armé söderut från moderna Shaanxi . Istället för att slåss mot den östra Han-expeditionen på slagfältet, försökte Gongsun stöta bort dem genom att mörda deras generaler – och han var initialt framgångsrik, mördade Cen och Lai och fick tillfälligt de östra Han-styrkorna att stanna. Emellertid omgrupperade östliga Han-styrkor, och år 36 lät de omringa Gongsun i hans huvudstad Chengdu (成都, modern Chengdu, Sichuan ). De första försöken att belägra staden var dock misslyckade, och Wu, som då hade befäl över expeditionsstyrkan, övervägde att dra sig tillbaka. Övertalad av sin löjtnant Zhang Kan (張堪) att Gongsun befann sig i desperata svårigheter, dock lurade Wu Gongsun att tro att de östliga Han-styrkorna kollapsade av trötthet, drog ut honom ur staden och engagerade sig i strid. Gongsun sårades dödligt i strid och Chengdu kapitulerade vintern 36 e.Kr. Lius general Wu Han dödade då mer än 10 000 människor.

Efter Chengjias fall överlämnade Dou länderna under hans kontroll till kar Guangwu år 36 e.Kr., och gjordes till främsta kontrollant. Lu, efter att först ha underkastat sig kar Guangwu och fått prinsen av Dai (eftersom kar Guangwu vidhöll fiktionen att Lu faktiskt var från kerlig härstamning), gjorde så småningom uppror igen, men utan att lyckas flydde han så småningom till Xiongnu år 42 e.Kr. var helt under kar Guangwus styre. Under krigstiden massakrerade Lius general Geng Yan 300 städer.

Regera över det enade imperiet

Porträtt av kar Guangwu från Sancai Tuhui

Även om kar Guangwu redan hade skapat många av sina generals- och tjänstemannamarkiser, justerade han år 37 e.Kr., efter att erövringen av imperiet i stort sett var fullbordad, deras marscher i enlighet med deras prestationer. Han övervägde också vad som skulle vara det bästa sättet att bevara relationerna mellan honom och hans generaler och att skydda deras titel och position så han beslutade sig därför för att ge generalerna stora marscher men inte ge dem officiella positioner i hans regering. Han belönade dem med stor rikedom och lyssnade ofta på deras råd, men satte dem sällan i auktoritetspositioner. Han minskade därmed friktionen mellan honom och hans generaler, vilket gjorde det möjligt för deras relationer att bevaras. I detta matchades han kanske bara av kar Taizu av Song .

Som kare av det enade imperiet, präglades kar Guangwus regeringstid av sparsamhet, effektivitet och slapphet i lagar. Till exempel, år 38 e.Kr., skickade hans officiella Liang Tong (梁統) in en petition för att återställa strafflagarna i den sena västra Han-dynastin – som var mycket strängare. Efter diskussion med andra tjänstemän lade kar Guangwu fram Liangs förslag. Men han skapade ordern att tjänare i det inre palatset måste vara eunucker .

Kar Guangwu var dock tvungen att ta itu med två kampanjer mot icke-kinesiska folk. År 40 e.Kr. gjorde en vietnamesisk kvinna vid namn Trưng Trắc (kinesiska: Zheng Ce (徵側)) och hennes syster Trưng Nhị (kinesiska: Zheng Er (徵貳)) uppror. Trưng Trắc gjorde anspråk på titeln drottning, och hon regerade över ett självständigt kungarike i flera år. År 41 e.Kr. skickade kar Guangwu Ma Yuan mot Trưng-systrarna . År 43 e.Kr. besegrade han Trưng-systrarna och dödade dem . (Enligt vietnamesiska historiker begick de självmord genom att drunkna.)

Kar Guangwu var också tvungen att ta itu med periodiska mindre strider mot Xiongnu i norr. Men under hela hans regeringstid fanns det inga större krig med Xiongnu. Ändå, på grund av räder från Xiongnu, Wuhuan och Xianbei, blev de nordliga befälet i stort sett obefolkade, eftersom folket led stora förluster och också flydde till sydligare länder.

Med dessa förlovningar avböjde kar Guangwu ännu ett utländskt engagemang. År 46 e.Kr. led många kungadömen i Xiyu (moderna Xinjiang och före detta sovjetiska Centralasien ) under hegemoni av ett av kungadömena, Shache ( Yarkand ). De begärde att kar Guangwu skulle återupprätta den västra Han-posten för guvernören i Xiyu. Kar Guangwu avböjde och påstod att hans imperium var så bristfälligt i styrka vid den tiden att han inte kunde lägga ner ansträngningar för att skydda Xiyu-rikena. Som svar underkastade sig Xiyu-rikena Xiongnu.

Äktenskaps- och arvsfrågor

Som nämnts ovan gifte sig kar Guangwu under Gengshi-karen med sin barndomskärlek Yin Lihua. Senare, år 24 e.Kr., medan han var på sin expedition norr om Gula floden, ingick han ett politiskt äktenskap med Guo Shengtong (郭聖通), brorsdotter till en regional krigsherre, Liu Yang (劉楊) prinsen av Zhending. År 25 e.Kr. födde Guo honom en son, Liu Jiang (劉疆).

År 26 e.Kr. var kar Guangwu beredd att skapa en karinna, och han gynnade sin första kärlek, Yin. Yin hade dock ännu inte fått en son vid det laget, och hon tackade nej till karinnan och stödde Guo. Kar Guangwu gjorde därför Guo till karinna och hennes son Prins Jiang till kronprins .

Vid 41 AD hade dock karinnan Guo länge förlorat karens gunst. Hon klagade ständigt över detta faktum, och detta gjorde kar Guangwu arg. År 41 e Kr avsatte han henne och gjorde Yin till karinna istället. I stället för att fängsla Guo (som ofta är ödet för avsatta karinnor), skapade han dock hennes son Liu Fu (劉輔) prinsen av Zhongshan och gjorde henne till prinsessan av Zhongshan. Han gjorde hennes bror Guo Kuang (郭況) till en viktig tjänsteman och, kanske som en form av underhållsbidrag, belönade han honom med stor rikedom.

Eftersom kar Guangwu inte hade hjärta att avsätta mor och son, lämnade kar Guangwu till en början Guos son, Jiang, som kronprins. Men kronprins Jiang, som insåg att hans position var osäker, erbjöd sig upprepade gånger att avgå. År 43 e.Kr. gick kar Guangwu med och gjorde Liu Yang (劉陽), karinnan Yins äldsta son, till kronprins istället. Den tidigare kronprinsen Jiang gjordes till prins av Donghai. Han ändrade också Prince Yangs namn till Zhuang (莊).

Sen regeringstid

År 47 e.Kr. uppstod en möjlighet med avseende på Xiongnu. Xiongnu hade en arvstvist och ställde den nuvarande chanyuen Punu (蒲奴) mot sin kusin Bi (比), son till en före detta chanyu. År 48 e.Kr. gjorde Bi också anspråk på titeln chanyu och underkastade sig kar Guangwus auktoritet. Punu underkastade sig också, som svar, och den splittrade Xiongnu slutade föra krig mot Han.

År 49 e.Kr. inträffade en sällsynt fläck på kar Guangwus styre. Han hade återigen gett Ma Yuan i uppdrag att åka på en expedition – mot ursprungsbefolkningen i Wulin Commandery (moderna nordvästra Hunan och östra Guizhou ), som hade gjort uppror. Medan Ma var på expeditionen kom dock ett antal av Mas politiska fiender med falska anklagelser mot Ma. Kar Guangwu, som trodde på dessa anklagelser, började undersöka Ma, som råkade dö av sjukdom under kampanjen. Med Ma död och oförmögen att försvara sig, fråntog kar Guangwu Ma sin märkestitel och fördömde honom postumt. (Mas rykte återställdes inte förrän hans dotter senare blev karinna till kar Guangwus son kar Ming .)

År 57 e.Kr. dog kar Guangwu. Han efterträddes av kronprins Zhuang, som besteg tronen som kar Ming.

Era namn

 • Jianwu (建武): 25–56 e.Kr
 • Jianwuzhongyuan (建武中元): 56–58 e.Kr.

Familj

Konsorter och problem:

 • Karinnan Guanglie, av klanen Yin (光烈皇后 陰氏; 5–64), personnamn Lihua (麗華)
  • Liu Zhuang, kar Xiaoming (孝明皇帝 劉莊; 28–75), fjärde son
  • Liu Cang, prins Xian av Dongping (東平憲王 劉蒼; d. 83), sjätte son
  • Prinsessan Nieyang (涅陽公主), personnamn Zhongli (中禮), andra dotter
   • Gift med Dou Gu av Fufeng, markis Xianqin (扶風 竇固; d. 88)
  • Liu Jing, prins Si av Guangling (廣陵思王 劉荊; d. 67), åttonde son
  • Liu Heng, hertig Huai av Linhuai (臨淮懷公 劉衡; d. 41), nionde son
  • Liu Jing, prins Xiao av ​​Langya (琅邪孝王 劉京; d. 81), 11:e son
 • Karinna, av klanen Guo (皇后 郭氏; d. 52), femte kusin, personnamn Shengtong (聖通)
  • Liu Qiang, prins Gong av Donghai (東海恭王 劉強; 25–58), första son
  • Liu Fu, prins Xian av Pei (沛獻王 劉輔; d. 84), andre son
  • Liu Kang, prins An av Jinan (濟南安王 劉康; d. 97), femte son
  • Prinsessan Guantao (館陶公主; d. 73), personnamn Hongfu (紅夫), tredje dotter
   • Gifte sig med Han Guang (韓光; d. 73), och hade problem (en son)
  • Liu Yan, prins Zhi av Fuling (阜陵質王 劉延; d. 89), sjunde son
  • Liu Yan, prins Jian av Zhongshan (中山簡王 劉焉; 39–90), tionde son
 • Meiren, av klanen Xu (美人 許氏; d. 86)
  • Liu Ying, Prins Chu (楚王 劉英; d. 71), tredje son
 • Okänd
  • Prinsessan Wuyang (舞陽公主), personligt namn Yiwang (義王), första dotter
   • Gift Liang Song of Anding, Marquis Ling (安定 梁松), och hade problem (en son)
  • Prinsessan Yuyang (淯陽公主), personligt namn Liliu (禮劉), fjärde dotter
   • Gift med Guo Huang, markis Yang'an (郭璜; d. 92) år 52
  • Prinsessan Liyi (酈邑公主; d. 59), personnamn Shou (), femte dotter
   • Gift med Yin Feng (陰豐; d. 59)

Anor

Liu Mai (d. 121 f.Kr.), en sonson till kar Jing av Han
Liu Wai
Liu Hui
Liu Qin (d. 3)
Kar Guangwu av Han (5 f.Kr. – 57)
Fan Zhong
Fan Xiandou från Nanyang (d. 22)

Populärkultur

Se även

Referenser

 • Bielenstein, Hans. (1986). "Wang Mang, återställandet av Han-dynastin och senare Han", i The Cambridge History of China: Volume I: the Ch'in and Han Empires, 221 BC – AD 220, 223–290. Redigerad av Denis Twitchett och Michael Loewe. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 0-521-24327-0 .
 • Zizhi Tongjian av Sima Guang, vols. 38–44 (original tillgänglig på zh:s:資治通鑑), och Modern Chinese Edition redigerad av Bo Yang (Taipei, 1982–1989).
 • Hou Han Shu av Fan Ye, vol. 1 (Biografi om kar Guangwu), [1] .

externa länkar

Kar Guangwu av Han
Född: 5 f.Kr. Död: 57 e.Kr
Regnal titlar
Föregås av Kare av Kinas
östra Han
25 e.Kr.–57 e.Kr
Efterträdde av