Gurdwara -Gurdwara

Från Wikipedia, den fria encyklopedin

En gurdwara ( gurdwārā ; som betyder "dörr till gurun ") är en plats för sammankomst och tillbedjan för sikher . Sikher hänvisar också till gurdwaras som Gurdwara Sahib . Människor från alla trosriktningar är välkomna i gurdwaras. Varje gurdwara har en Darbar Sahib där sikhernas nuvarande och eviga guru, skriftgurun Granth Sahib, är placerad på en takhat (en förhöjd tron) i en framträdande central position. Alla församlingar (ibland med specialiserad utbildning, i vilket fall de kan kallas granthi ) kan recitera, sjunga och förklara verserna från Guru Granth Sahib, i närvaro av resten av församlingen.

Alla gurdwaras har en langar hall, där människor kan äta gratis vegetarisk mat som serveras av frivilliga på gurdwara. De kan också ha ett sjukvårdsinrättningsrum, bibliotek, plantskola, klassrum, mötesrum, lekplats, idrottsplats, en presentbutik och slutligen en reparationsverkstad. En gurdwara kan identifieras på avstånd av höga flaggstänger som bär Nishan Sahib, den sikhiska flaggan.

De mest kända gurdwarorna finns i Darbar Sahib-komplexet i Amritsar, Punjab, inklusive Darbar Sahib, sikhernas andliga centrum och Akal Takht, sikhernas politiska centrum.

Historia

Den första gurdwaran byggdes i Kartarpur, på stranden av floden Ravi i Punjab-regionen av den första sikh-gurun, Guru Nanak Dev år 1521. Den ligger nu i Narowal-distriktet i västra Punjab (Pakistan).

Gudstjänstcentren byggdes som en plats där sikher kunde samlas för att höra gurun hålla andlig diskurs och sjunga religiösa psalmer till Wahegurus lovsång . När den sikhiska befolkningen fortsatte att växa introducerade Guru Hargobind, den sjätte sikhgurun, ordet gurdwara.

Etymologin för termen gurdwara kommer från orden gur ( ਗੁਰ ) (en referens till sikh-guruerna) och dwara ( ਦੁਆਰਾ ) (port på Gurmukhi ), som tillsammans betyder "porten genom vilken gurun kunde nås". Därefter kom alla sikhiska platser för tillbedjan att kallas gurdwaras.

Användningen av " sahib ", som ibland läggs till i termen Gurdwara Sahib, kommer från ett lånord av arabiskt ursprung, som betyder "följeslagare" eller "vän".

Nishan Sahib flaggor på höga stolpar över Harmandir Sahib i Indien
Nishan Sahib-flaggor på stolpar vid Harmandir Sahib, Amritsar.

Några av de framstående sikhiska helgedomarna som etablerats av sikhguruerna är:

 • Nankana Sahib, etablerad på 1490-talet av den första sikhgurun, Guru Nanak Dev, Punjab, Pakistan.
 • Sultanpur Lodhi, som grundades 1499, blev sikhernas centrum under Guru Nanak Dev-tiden Kapurthala District, Punjab (Indien).
 • Kartarpur Sahib, etablerad 1521 av den första sikhgurun, Guru Nanak Dev, nära River Ravi, Narowal, Punjab, Pakistan.
 • Khadur Sahib, etablerad 1539 av den andra sikhgurun, Guru Angad Dev ji, nära River Beas, Amritsar District, Punjab, Indien.
 • Goindwal Sahib, etablerad 1552 av den tredje sikhgurun, Guru Amar Das ji, nära River Beas, Amritsar District Punjab, Indien.
 • Sri Amritsar, etablerad 1577 av den fjärde sikhgurun, Guru Ram Das ji, District Amritsar, Punjab Indien.
 • Tarn Taran Sahib, etablerad 1590 av den femte sikhgurun, [Guru Arjan Dev ji], distriktet Tarn Taran Sahib, Punjab Indien.
 • Kartarpur Sahib, etablerad 1594 av den femte sikhgurun, Guru Arjan Dev, nära floden Beas, Jalandhar-distriktet, Punjab Indien.
 • Sri Hargobindpur, etablerad av den femte sikhgurun, Guru Arjan Dev, nära floden Beas, Gurdaspur-distriktet, Punjab Indien.
 • Kiratpur Sahib, etablerad 1627 av den sjätte sikhgurun, Guru Hargobind, nära floden Sutlej, Ropar-distriktet, Punjab, Indien.
 • Anandpur Sahib, etablerad 1665 av den nionde sikhgurun, Guru Tegh Bahadur, nära floden Sutlej, Punjab, Indien.
 • Paonta Sahib, etablerad 1685 av den tionde sikhgurun, Guru Gobind Singh, nära floden Yamuna, Himachal Pradesh Indien.

I början av 1900-talet var ett antal sikhiska gurdwaror i Brittiska Indien under kontroll av Udasi -mahanter (präster). Gurdwara -reformrörelsen på 1920-talet resulterade i att Shiromani Gurdwara Parbandhak-kommittén tog kontroll över dessa gurdwaras.

Maharaja Ranjit Singh lyssnar på Guru Granth Sahib som reciteras nära Akal Takht, en av de fem takhterna, och det gyllene templet, sikhismens heligaste gurdwara, i Punjab, Indien (målning av Ágoston Schoefft, 1850).

Panj Takht

Panj Takht som bokstavligen betyder fem säten eller auktoritetstroner, är fem gurdwaror som har en mycket speciell betydelse för sikherna. De är resultatet av den historiska tillväxten av sikhismens religion och representerar religionens maktcentra.

Beskrivning

En gurdwara har en stor hall som kallas darbar, ett gemensamt kök som kallas langar och andra faciliteter. De väsentliga egenskaperna hos en gurdwara är dessa offentliga utrymmen, närvaron av den heliga boken och eviga sikhgurun Granth Sahib, strävan efter sikherna Rehat Maryada (sikhernas uppförandekod och konvention) och tillhandahållandet av dagliga tjänster:

 • Shabad kirtan : sjunger psalmer från Granth Sahib. Strängt taget kan endast Shabads från Guru Granth Sahib,Dasam Granthoch kompositionerna avBhai GurdasochBhai Nand Lalframföras inom en gurdwara.
 • Paath : religiös diskurs och läsning avGurbanifrån Guru Granth Sahib, med dess förklaringar. Det finns två typer av diskurs: Akhand Paath och Sadharan Paath .
 • Sangat och pangat : tillhandahåller ett gratis gemenskapskök som kallas langar för alla besökare, oavsett kulturell, religiös, regional, kast eller klasstillhörighet.
En typisk Darbar Sahib- layout. Män och kvinnor sitter vanligtvis på var sin sida.

Andra ceremonier som utförs där inkluderar den sikhiska bröllopsceremonin, Anand Karaj ; några av riterna för dödsceremonin, Antam Sanskar ; och de flesta av de viktiga sikhfestivalerna . Nagar Kirtan, en sikhisk processionssång av heliga psalmer i hela samhället, börjar och avslutas med en gurdwara.

Gurdwaras runt om i världen kan också tjäna sikhernas samfund på andra sätt, inklusive att agera som bibliotek för sikhisk litteratur och skolor för att lära barn Gurmukhi, inhysa sikhernas skrifter och organisera välgörenhetsarbete i det bredare samhället för sikhernas räkning. Många historiska gurdwaror förknippade med sikhgurernas liv har en sarovar (miljövänlig pool) kopplad för att bada.

Gurdwaras har inga idoler, statyer eller religiösa bilder.

Tull

Många gurdwaras är designade för att sitta för män på ena sidan och kvinnor på den andra, även om designen varierar, och de delade sittplatserna är långt ifrån obligatoriska. De sitter i allmänhet inte tillsammans utan på separata sidor av rummet, båda på lika avstånd från Guru Granth Sahib, som ett tecken på jämlikhet. Tillbedjare erbjuds Karah Parshad (sött mjöl och ghee -baserad mat som erbjuds som prashad ) i hallen, som vanligtvis ges i kupade händer av en sewadar (gurdwara-volontär).

I langar- rummet lagas och serveras mat av volontärerna i samhället. Endast vegetarisk mat serveras i langarsalen, för att passa besökare från olika bakgrunder så att ingen person kan bli kränkt. Alla människor som tillhör olika trosriktningar sitter tillsammans för att dela en gemensam måltid, oavsett eventuella kostrestriktioner. Huvudfilosofin bakom langar är tvådelad: att ge utbildning för att engagera sig i seva och en möjlighet att tjäna människor från alla samhällsskikt, och att hjälpa till att förvisa all skillnad mellan hög och låg eller rik och fattig.

Arkitektur

Guru Nanak Gurdwara Smethwick i Sandwell, en av de första och största gurdwarorna i Storbritannien .

Gurdwara-byggnader behöver inte överensstämma med någon fastställd arkitektonisk design. De enda fastställda kraven är: installationen av Granth Sahib under en baldakin eller i en baldakin, vanligtvis på en plattform högre än det specifika golvet som de hängivna sitter på, och en hög sikhisk vimpelflagga ovanpå byggnaden.

Under 2000-talet har fler och fler gurdwaror (särskilt inom Indien) följt Harimandir Sahib- mönstret, en syntes av indoislamisk och sikhisk arkitektur . De flesta av dem har fyrkantiga salar, står på en högre sockel, har ingångar på alla fyra sidor och har kvadratiska eller åttkantiga kupolformade helgedomar vanligtvis i mitten. Under de senaste decennierna, för att möta kraven på större sammankomster, har större och bättre ventilerade samlingssalar, med helgedomen i ena änden, blivit accepterad stil. Placeringen av helgedomen är, oftare än inte, sådan att den ger utrymme för cirkumambulation. Ibland, för att utöka utrymmet, byggs verandor för att gå runt hallen. En populär modell för kupolen är den räfflade lotusblomman, toppad av en prydnadshöjd. För exteriördekorationer används välvda tak, kiosker och solida kupoler.

Andlig betydelse

Mediterar av gurun Granth Sahib

Det är alla sikhers plikt att engagera sig i personlig och gemensam meditation, kirtan och studiet av de heliga skrifterna. Att meditera och förstå innebörden av texter från Granth Sahib är viktigt för en sikhs korrekta moraliska och andliga utveckling. Man måste studera Gurmukhi-manus och kunna läsa Gurbani för att förstå innebörden av texten. En sikh måste återvända till Granth Sahib för all andlig vägledning i ens liv.

Helig församling ( Sadh Sangat ) och reflekterar över Gurbani

Darbar Sahib av en gurdwara.

Man tror att en sikh blir lättare och djupare upptagen av Gurbani när han är engagerad i församlingssammankomster. Av denna anledning är det nödvändigt för en sikh att besöka gurdwara. När sikherna ansluter sig till den heliga församlingen bör de delta och dra nytta av det kombinerade studium av de heliga skrifterna. Ingen ska hindras från att komma in i en gurdwara oavsett religiös eller regional bakgrund och välkomnas in.

Volontärtjänst (Seva)

Khalsa principer för Deg att laga mat ( langar ) i enorm mängd

Seva är en viktig och framträdande del av sikhernas religion. Dasvand utgör en central del av sikhernas tro (av Vand Chhako ) och betyder bokstavligen att donera tio procent av sin skörd, både ekonomiskt och i form av tid och service som seva till gurdwara och var som helst där hjälp behövs. Alla sikher engagerar sig därför i denna kommunala tjänst närhelst tillfälle ges. Detta i dess enkla former kan vara: sopa och tvätta gurdwaras golv, servera vatten och mat ( Langar ) till eller blåsa upp församlingen, erbjuda proviant eller förbereda mat och utföra andra "hushållningsuppgifter".

Samhällsliv och annat

Ett kontorshus som omvandlats till en Gurdwara, öppnade i Birmingham, England, i april 2019

Sikhismen erbjuder starkt stöd för ett hälsosamt kommunalt liv, och en sikh måste åta sig att stödja alla värdiga projekt som skulle gynna det större samhället och främja sikhernas principer. Vikt läggs vid interreligiös dialog, stöd till de fattiga och svaga; bättre samhällsförståelse och samarbete.

Lärande och andra faciliteter

Många gurdwaror har också andra faciliteter för sikher att lära sig mer om sin religion, såsom bibliotek, komplex för kurser i gurmukhi, sikhism och sikhiska skrifter, mötesrum och logi för dem som behöver det. Gurdwaras är öppna för alla människor, oavsett kön, ålder, sexualitet eller religion, och är i allmänhet öppna alla timmar på dygnet. Vissa gurdwaror tillhandahåller också tillfälliga boenden ( serais ) för besökare eller hängivna. Gurdwara fungerar också som ett samhälle och ett pensionat för resenärer, ibland en klinik och en bas för lokala välgörenhetsaktiviteter. Förutom morgon- och kvällsgudstjänster håller gurdwaras speciella församlingar för att markera viktiga årsdagar på sikhernas kalender. De blir scener av mycket eclat och festligheter under firandet till ära av födelse- och dödsdagen ( Joythi Joyth Samaey ) årsdagar för gurus och Vaisakhi .

Se även

Referenser

Bibliografi

externa länkar