Judiska kvarteren (diaspora) -Jewish quarter (diaspora)

Från Wikipedia, den fria encyklopedin
En akvarell från 1880 av det romerska gettot av Ettore Roesler Franz .

I den judiska diasporan är ett judiskt kvarter (även känt som jewry, juiverie, Judengasse, Jewynstreet eller protoghetto ) området i en stad som traditionellt bebos av judar . Judiska kvarter, liksom de judiska gettona i Europa, var ofta utväxten av segregerade getton som instiftades av de omgivande kristna myndigheterna. En jiddisch term för ett judiskt kvarter eller grannskap är " Di yiddishe gas "), eller "Det judiska kvarteret". Medan de är i Ladino, är de kända som maalé yahudí, vilket betyder "det judiska kvarteret".

Många europeiska och östliga städer hade en gång ett historiskt judiskt kvarter och vissa har det fortfarande. Historien om judarna i Irak är dokumenterad från tiden för den babyloniska fångenskapen ca 586 f.Kr. Irakiska judar utgör en av världens äldsta och mest historiskt betydelsefulla judiska samhällen.

Judiska kvarter i Europa fanns av ett antal anledningar. I vissa fall ville kristna myndigheter avskilja judar från den kristna befolkningen så att kristna inte skulle bli "förorenade" av dem eller för att sätta psykologisk press på judar att konvertera till kristendomen. Ur judisk synvinkel erbjöd koncentration av judar inom ett begränsat område en nivå av skydd mot yttre påverkan eller pöbelvåld. I många fall hade invånarna sitt eget rättssystem. När politiska myndigheter utsåg ett område där judar var tvungna att bo enligt lag, kallades sådana områden vanligen getton och förenades vanligtvis med många andra handikapp och indigniteter. De områden som valdes bestod vanligtvis av de mest oönskade områdena i en stad. På 1800-talet avskaffades judiska getton gradvis och deras murar togs ner, även om vissa områden med judisk koncentration fortsatte och fortsätter att existera. I vissa städer hänvisar judiska kvarter till områden som historiskt hade koncentrationer av judar. Till exempel markerar många kartor över spanska städer ett "judiskt kvarter", även om Spanien inte har haft en betydande judisk befolkning på över 500 år.

Men under andra världskriget återupprättade Nazityskland judiska getton i det nazistiskt ockuperade Europa (som de kallade judiska kvarter) i syfte att segregation, förföljelse, terror och exploatering av judar, mestadels i Östeuropa. Enligt USHMM-arkiv, "tyskarna etablerade minst 1 000 getton i det tyskockuperade och annekterade Polen och Sovjetunionen bara."

Europa

Josefov av Prag, som revs mellan 1893 och 1913.
Warszawas getto i maj 1941.
Judiska kvarteren i Třebíč, Tjeckien .
Ingången, kallad "Port de la Calandre", till de judiska kvarteren i Avignon, Frankrike .
Synagoga i de judiska kvarteren i Troyes, Frankrike .
Judiska kyrkogården i Legnica, Polen .
Judiska kvarteren i Caltagirone, Italien
Österrike
Belarus
Belgien
Tjeckien
Frankrike
Tyskland
Grekland
Ungern
Italien
Nederländerna
Polen
Portugal
Rumänien
Spanien
Kalkon
Storbritannien

Afrika

El Ghriba, ön Djerba, Tunisien.
Artefakter från de judiska kvarteren, Casablanca, Marocko .
Egypten
  • Kairo — Harat Al-Yahud Al-Qara'In och Harat Al-Yahud
Marocko
Tunisien

Asien

Kina
Indien
Libanon
Kalkon
Irak
Syrien
  • Damaskus - Harat Al Yehud, ett nyligen restaurerat turistmål som var populärt bland européer innan det syriska inbördeskriget bröt ut där semesterfirare kan bo i grannskapet och försköna tidigare hem i den helt försvunna gamla judiska gemenskapen.

Amerika

Argentina
Brasilien
Venezuela
  • Caracas — San Bernardino, Los Chorros, Altamira, Los Caobos och Sebucán
Mexiko
Förenta staterna
Kanada

Andra regioner

I Amerika, Australien, Nya Zeeland och Sydafrika finns det ett antal stadsdelar eller små städer, vanligtvis i stora städer eller avlägset belägna samhällen av sådana, som är hem för stora koncentrationer av judiska invånare, ungefär som gamla judiska kvarter eller andra etniska enklaver, dock utan exklusiv judisk befolkning.

Referenser

externa länkar