Juris Hartmanis -Juris Hartmanis

Från Wikipedia, den fria encyklopedin

Juris Hartmanis
Juris Hartmanis(2002).jpg
Född ( 1928-07-05 )5 juli 1928
Riga, Lettland
dog 29 juli 2022 (2022-07-29)(94 år)
Alma mater
Utmärkelser Turing Award (1993)
Vetenskaplig karriär
Fält Datavetenskap
institutioner
Doktorand rådgivare Robert P. Dilworth
Doktorander Allan Borodin (1969), Dexter Kozen (1976), Neil Immerman (1980), Jin-Yi Cai (1986)

Juris Hartmanis (5 juli 1928 – 29 juli 2022) var en lettisk-född amerikansk datavetare och beräkningsteoretiker som tillsammans med Richard E. Stearns fick 1993 års ACM Turing Award "som ett erkännande för deras framstående artikel som lade grunden för fältet beräkningskomplexitetsteori ".

Liv och karriär

Hartmanis föddes i Lettland den 5 juli 1928. Han var en son till Mārtiņš Hartmanis [ lv ], en general i den lettiska armén, och bror till poeten Astrid Ivask . Efter att Sovjetunionen ockuperade Lettland 1940, arresterades Mārtiņš Hartmanis av sovjeterna och dog i ett fängelse. Senare under andra världskriget lämnade Mārtiņš Hartmanis fru och barn Lettland 1944 som flyktingar, av rädsla för deras säkerhet om Sovjetunionen skulle ta över Lettland igen.

De flyttade först till Tyskland, där Juris Hartmanis fick motsvarigheten till en magisterexamen i fysik från universitetet i Marburg . Han flyttade sedan till USA, där han 1951 fick en magisterexamen i tillämpad matematik vid University of Kansas City (nu känt som University of Missouri–Kansas City ) och 1955 en Ph.D. i matematik från Caltech under ledning av Robert P. Dilworth . University of Missouri–Kansas City hedrade honom med en hedersdoktor i humana bokstäver i maj 1999. Efter att ha undervisat i matematik vid Cornell University och Ohio State University gick Hartmanis med i General Electric Research Laboratory 1958. Medan han var på General Electric utvecklade han många principer av beräkningskomplexitetsteori. 1965 blev han professor vid Cornell University. Han var en av grundarna och den första ordföranden för dess datavetenskapsavdelning (som var en av de första datavetenskapliga institutionerna i världen).

Hartmanis bidrog till nationella ansträngningar för att främja datavetenskap och teknik (CS&E) på många sätt. Det viktigaste är att han var ordförande för National Research Council -studien som resulterade i 1992 års publikation Computing the Future – A Broad Agenda for Computer Science and Engineering, som gav rekommendationer baserade på dess prioriteringar för att upprätthålla kärnansträngningen inom CS&E, för att bredda fältet, och att förbättra grundutbildningen i CS&E. Han var biträdande direktör för National Science Foundation (NSF) Directorate of Computer and Information Science and Engineering (CISE) från 1996 till 1998.

1989 valdes Hartmanis in som medlem i National Academy of Engineering för grundläggande bidrag till beräkningskomplexitetsteori och till forskning och utbildning inom datoranvändning. Han var medlem i Association for Computing Machinery och American Mathematical Society, även medlem av National Academy of Sciences . Han var också en utländsk medlem av den lettiska vetenskapsakademin, som skänkte honom deras stora medalj [ lv ] 2001 för hans bidrag till datavetenskap.

Tillsammans med RE Stearns, mottog Hartmanis 1993 Turing Award för ett papper där de introducerade tidskomplexitetsklasser TIME (f(n)) och bevisade tidshierarkisatsen . En annan artikel av Hartmanis från 1977, med Leonard Berman, introducerade den fortfarande olösta Berman-Hartmanis-förmodan att alla NP-kompletta språk är polynom-tidsisomorfa.

Hartmanis dog den 29 juli 2022. Han efterlämnar sina tre barn Reneta, Martin och Audrey.

Utmärkelser

Utvalda publikationer

Böcker
 • Algebraic Structure Theory of Sequential Machines 1966 (med RE Stearns )
 • Genomförbara beräkningar och bevisbara komplexitetsegenskaper 1978
 • Computational Complexity Theory (red.) 1989
 • Computing the Future: A bredare agenda för datavetenskap och teknik (red.) 1992 (med Herbert Lin)
Utvalda artiklar
 • "Computational complexity of rekursiva sekvenser" 1964 (med RE Stearns )
 • "Klassifikationer av beräkningar efter tids- och minneskrav" 1965 (med PM Lewis och RE Stearns )
 • "Hierarchies of memory limited computations" 1965 (med PM Lewis och RE Stearns )
 • "On the computational complexity of algorithms" 1965 (med RE Stearns )
 • Minnet gränsar för igenkänning av sammanhangsfria och sammanhangskänsliga språk 1965 (med PM Lewis och RE Stearns )
 • "Om isomorfismer och densitet av NP och andra kompletta uppsättningar" 1977 (med L. Berman)
 • "Iakttagelser om utvecklingen av teoretisk datavetenskap" 1981

Intervjuer

Juris Hartmanis har intervjuats fyra gånger. Videor finns tillgängliga för två av dem. Den mest långtgående är av William Aspray.

 • William Aspray intervjuar Hartmanis för ACM Oral History-intervjuerna, 2009
 • David Gries intervjuar Hartmanis för Cornell ecommons-kollektionen, 2010
 • Len Shustek intervjuar Hartmanis i en artikel i CACM, 2015
 • David Gries intervjuar Hartmanis som ACM Turing Award-mottagare 2018

Referenser

externa länkar