Kabul -Kabul

Från Wikipedia, den fria encyklopedin

Kabul
کابل ( pashto )
Kabulfloden - panoramio.jpg
Zarnegar mausoleum palace vykort - cropped.jpg
Sakhi-moskén, Kabul.jpg
Bagh-e-Bala1.jpg
Kabul, Afghanistan view.jpg
Medurs från övre vänster: Kabulfloden med Shah-Do Shamshira-moskén längst till vänster; Abdur Rahman Khans grav i Mirwais och Malalai Park ; Bagh - e Bala-palatset i bakgrunden; stadens skyline 2020; Sakhi- helgedomen
Kabuls flagga
Kabuls officiella sigill
Smeknamn):
Paris i Centralasien
Kabul ligger i Afghanistan
Kabul
Kabul
Kabul ligger i Väst- och Centralasien
Kabul
Kabul
Kabul ligger i södra Asien
Kabul
Kabul
Kabul ligger i Asien
Kabul
Kabul
Koordinater: 34°31′31″N 69°10′42″E / 34,52528°N 69,17833°E / 34,52528; 69,17833 Koordinater : 34°31′31″N 69°10′42″E / 34,52528°N 69,17833°E / 34,52528; 69,17833
Land Afghanistan
Provins Kabul
Antal distrikt 22
Antal Gozarer 630
Kapitalbildning 1776
Regering
• Typ Kommun
Borgmästare Hamdullah Nomani
Biträdande borgmästare Maulvi Abdul Rashid
Område
• Totalt 1 028,24 km 2 (397,01 sq mi)
• Mark 1 028,24 km 2 (397,01 sq mi)
• Vatten 0 km 2 (0 sq mi)
Elevation
1 791 m (5 876 ​​fot)
Befolkning
(2021)
• Totalt 4,601,789
Demonymer Kabuli
Tidszon UTC+4:30 (Afghanistan standardtid)
Postnummer
100X, 101X, 105X, 106X
Riktnummer (+93) 20
Klimat BSk
Hemsida km .gov .af

Kabul ( / ˈ k ɑː b ʊ l, k ə ˈ b ʊ l / ; pashto : کابل, romaniserad: Kābəl, IPA: [kɑˈbəl] ; Dari : کابل, IPA: huvudstaden och största staden i Afghanistan ) är ˈbol]ː ), beläget i den östra delen av landet. Det är också en kommun som utgör en del av den större Kabulprovinsen och den är uppdelad i 22 distrikt . Enligt uppskattningar 2021 var Kabuls befolkning 4,6 miljoner och det fungerar som Afghanistans politiska, kulturella och ekonomiska centrum. Den snabba urbaniseringen har gjort Kabul till världens 75:e största stad.

Kabul ligger högt upp i en smal dal mellan Hindu Kush- bergen och avgränsas av Kabulfloden, med en höjd av 1 790 meter (5 873 fot) vilket gör den till en av de högsta huvudstäderna i världen . Staden sägs vara över 3 500 år gammal, omnämnd åtminstone sedan tiden för det Achaemenidiska riket . Beläget vid korsningen i Asien – ungefär halvvägs mellan Istanbul i väster och Hanoi i öster – är det på ett strategiskt läge längs handelsvägarna i Syd- och Centralasien, och en viktig plats för den antika sidenvägen . Det var så att det jämfördes med en mötesplats mellan Tartary, Indien och Persien. Staden hade också varit under styre av olika andra dynastier och imperier, inklusive seleukiderna, kushanerna, hinduiska shahierna och turkshahierna, samaniderna, khwarazmierna, timuriderna, mongolerna och andra. På 1500-talet fungerade Kabul som en första sommarhuvudstad i Mughalriket, under vilken tid det blomstrade alltmer och var av betydelse för imperiet. Det övergick kort till persisk Afsharid -kontroll efter Nader Shahs invasion av Indien, tills det slutligen blev en del av det afghanska Durrani-riket 1747. Kabul blev huvudstad i Afghanistan 1776 under regeringstiden av Timur Shah Durrani, son till Ahmad Shah Durrani . På 1800-talet ockuperade britterna staden, men efter att ha upprättat utrikesförbindelser tvingades de dra tillbaka alla styrkor från Afghanistan.

Kabul är känt för sina historiska trädgårdar, basarer och palats, välkända exempel är Baburs trädgårdar och Darul Aman-palatset . Under senare hälften av 1900-talet blev det ett stopp på hippieleden som lockade turister, samtidigt som staden fick smeknamnet Paris i Centralasien . Denna period av lugn slutade när Kabul ockuperades av sovjeterna 1979, medan ett inbördeskrig på 1990-talet mellan olika rebellgrupper förstörde mycket av staden. Från 2001 ockuperades staden av en koalition av styrkor inklusive Nato fram till augusti 2021 då Kabul greps av talibanernas styrkor.

Toponymi och etymologi

Kabul ( / ˈ k ɑː b l /, / ˈ k ɑː b əl / ; Pashto : کابل Kâbəl, IPA: [kɑˈbəl] ; Dari : کابل Kābol, IPA: ärˈbolɒ, Caboː stavas också, Kabol ] eller Cabul .

Kabul var känd under olika namn genom historien. Dess innebörd är okänd, men "servis föregår islams tillkomst när det var ett viktigt centrum på vägen mellan Indien och den grekiska världen ". På sanskrit var det känt som Kubha, medan grekiska författare från den klassiska antiken kallade det Kophen, Kophes eller Koa . Den kinesiska resenären Xuanzang (fl. 700-talet e.Kr.) antecknade staden som Kaofu . Namnet "Kabul" applicerades först på Kabulfloden innan det applicerades på området mellan Hindu Kush och Sindh (dagens Pakistan ). Detta område var också känt som Kabulistan . Alexander Cunningham (död 1893) noterade på 1800-talet att Kaofu, som registrerats av kineserna, med all sannolikhet var namnet på "en av de fem Yuchi- eller Tukhari-stammarna". Cunningam tillade att denna stam gav sitt namn till staden efter att den ockuperats av dem på 200-talet f.Kr. Detta "antagande verkar troligt" som den afghanske historikern Mir Ghulam Mohammad Ghobar (1898–1978) skrev att Kabul i Avesta (heliga boken om zoroastrianism ) var känt som Vaekereta, medan antikens grekerna kallade det Ortospana ("Höga Plats"), vilket motsvarar sanskritordet Urddhastana, som tillämpades på Kabul. Den grekiske geografen Ptolemaios (död ca  170 e.Kr.) antecknade Kabul som Καβουρα ( Kabura ).

Enligt en legend kunde man hitta en sjö i Kabul, i mitten av vilken den så kallade "Lyckans ö" kunde hittas, där en glad musikerfamilj bodde. Enligt samma legend blev ön tillgänglig på order av en kung genom byggandet av en bro (dvs "pul" på persiska) gjord av halm (dvs "kah" på persiska). Enligt denna legend bildades alltså namnet Kabul som ett resultat av dessa två ord kombinerade, dvs kah + pul . The Concise Oxford Dictionary of World Place Names hävdar att "förslaget att namnet härrör från den arabiska roten qbl 'möte' eller 'mottagande' är osannolikt".

Det är fortfarande okänt när namnet "Kabul" först tillämpades på staden. Men det "blev framträdande" efter förstörelsen av Kapisa och andra städer i det som är dagens Afghanistan av Djingis Khan (ca 1162–1227) på 1200-talet. På grund av stadens centrala läge i regionen, såväl som dess kulturella betydelse som en koppling mellan etniska grupper i regionen, blev Kabul känt som Centralasiens Paris i slutet av 1900-talet.

Historia

Antiken

Ursprunget till Kabul, vem som byggde det och när, är i stort sett okänt. Den hinduiska Rigveda, komponerad mellan 1500 och 1200 f.Kr. och en av hinduismens fyra kanoniska texter, och Avesta, den primära kanonen av texter av zoroastrianism, hänvisar till Kabulfloden och till en bosättning som kallas Kubha .

Kabuldalen var en del av Medianriket (ca 678–549 f.Kr.). År 549 f.Kr. annekterades Medianriket av Kyros den store och Kabul blev en del av det akemenidiska riket (ca 550–330 f.Kr.). Under den perioden blev Kabul ett centrum för lärande för zoroastrianism, följt av buddhism och hinduism . En inskription på Darius den stores gravsten listar Kabul som ett av de 29 länderna i det Achaemenidiska riket.

När Alexander annekterade det Achaemenidiska riket kom Kabulregionen under hans kontroll. Efter hans död greps hans rike av hans general Seleucus, och blev en del av Seleucidriket . År 305 f.Kr. utvidgades Seleucidriket till Indusfloden, vilket ledde till friktion med det angränsande Mauryan-riket, men det är allmänt trott att de två imperierna nådde ett alliansfördrag.

Under den mauriska perioden blomstrade handeln på grund av enhetliga vikter och mått. Bevattningsanläggningar för allmänt bruk utvecklades vilket ledde till en ökad skörd av grödor. Man anställdes också som hantverkare, juvelerare, snickare.

Grekisk -baktrierna tog kontroll över Kabul från mauryanerna i början av 2:a århundradet f.Kr., och förlorade sedan staden till sina underordnade i det indo-grekiska kungariket runt mitten av 200-talet f.Kr. Buddhismen var mycket nedlåtande av härskarna och majoriteten av människorna i staden var anhängare av religionen. Indo-skyter drev ut indo-grekerna i mitten av 1:a århundradet f.Kr., men förlorade staden till Kushan-riket cirka 100 år senare.

Buddhastatymuseet i Kabul, tidigt 1:a årtusende

Det nämns som Kophes eller Kophene i vissa klassiska skrifter. Hsuan Tsang hänvisar till staden som Kaofu på 700-talet e.Kr., vilket är benämningen på en av de fem stammarna av Yuezhi som hade migrerat från andra sidan Hindu Kush in i Kabuldalen runt början av den kristna eran . Det erövrades av Kushan-karen Kujula Kadphises omkring 45 e.Kr. och förblev Kushan-territorium till åtminstone 300-talet e.Kr. Kushanerna var indoeuropeiskt-talande folk med säte i Bactria (norra Afghanistan).

Omkring 230 e.Kr. besegrades Kushanerna av det sassanidiska imperiet och ersattes av sassanidiska vasaller kända som indo-sassaniderna . Under den sassaniska perioden hänvisades till staden som "Kapul" i pahlavi-skrifter . Kapol på det persiska språket betyder kunglig (ka) bro (pol), vilket beror på huvudbron på Kabulfloden som förband östra och västra delen av staden. År 420 e.Kr. drevs indo-sassaniderna ut ur Afghanistan av den xionitiska stammen känd som kidariterna, som sedan ersattes på 460-talet av hephthaliterna . Det blev en del av det överlevande Turk Shahi kungariket Kapisa, även känt som Kabul-Shahan . Enligt Táríkhu-l Hind av Al-Biruni, styrdes Kabul av furstar av turkisk härstamning vars styre varade i omkring 60 generationer.

Kábul styrdes tidigare av furstar av turk härstamning. Det sägs att de ursprungligen var från Tibet . Den första av dem fick namnet Barhtigín ... och riket fortsatte med hans barn i sextio generationer ... Den siste av dem var en Katormán, och hans minister var Kalar, en Bráhman . Denna minister gynnades av förmögenhet, och han fann skatter på jorden som ökade hans makt. Fortune vände samtidigt ryggen åt sin herre. Katormans tankar och handlingar var onda, så att många klagomål nådde ministern, som laddade honom med kedjor och fängslade honom för hans rättelse. Till slut gav ministern efter för frestelsen att bli ensam herre, och han hade tillräckligt med rikedom för att undanröja alla hinder. Så han etablerade sig på tronen. Efter att han regerat Bráhman(arna) Samand, sedan Kamlúa, sedan Bhím, sedan Jaipál, sedan Anandpál, sedan Narda-janpál, som dödades i AH 412. Hans son, Bhímpál, efterträdde honom, efter fem år, och under honom utslocknade Hinds suveränitet, och ingen ättling återstod att tända eld på härden. Dessa furstar var, trots omfattningen av deras herravälde, utrustade med utmärkta egenskaper, trogna sina förlovningar och nådiga mot sina underlägsna...

—  Abu Rayhan Biruni, 978–1048 e.Kr

Kabulhärskarna byggde en försvarsmur runt staden för att skydda den från fiendens räder. Denna vägg har överlevt fram till idag. Det hölls kort av det tibetanska riket mellan 801 och 815.

Islamisering och mongolisk invasion

Karta som visar namn på trakterna under 700-talet.

Den islamiska erövringen nådde dagens Afghanistan år 642 e.Kr., vid en tidpunkt då Kabul var självständigt. Ett antal misslyckade expeditioner gjordes för att islamisera regionen. I en av dem anlände Abdur Rahman bin Samara till Kabul från Zaranj i slutet av 600-talet och konverterade 12 000 invånare till islam innan han övergav staden. Muslimer var en minoritet tills Ya'qub bin Laith as-Saffar från Zaranj erövrade Kabul 870 och etablerade den första islamiska dynastin i regionen. Det rapporterades att de styrande i Kabul var muslimer med icke-muslimer som bodde i närheten. Den iranska resenären och geografen Istakhri beskrev det 921:

Kábul har ett slott hyllat för sin styrka, som bara är tillgängligt via en väg. I den finns Musulmáns, och den har en stad, i vilken är otrogna från Hind .

Under de följande århundradena kontrollerades staden successivt av Samanids, Ghaznavids, Ghurids, Khwarazmshahs, Qarlughids och Khaljis . På 1200-talet orsakade de invaderande mongolerna stor förstörelse i regionen. Rapport om en massaker i närheten av Bamiyan finns registrerad kring denna period, där hela befolkningen i dalen förintades av de mongoliska trupperna som en hämnd för Djingis Khans barnbarns död. Som ett resultat flydde många infödda i Afghanistan söderut mot den indiska subkontinenten där några etablerade dynastier i Delhi . Chagatai Khanate och Kartids var vasaller av Ilkhanate tills det senare upplöstes 1335.

Efter Khalji-dynastins era 1333 besökte den berömda marockanske forskaren Ibn Battuta Kabul och skrev:

Vi reste vidare till Kabul, tidigare en stor stad, vars plats nu är ockuperad av en by som bebos av en stam perser som kallas afghaner. De håller berg och orenar och besitter avsevärd styrka, och är mestadels landsvägsmän. Deras främsta berg heter Kuh Sulayman .

Timurid och Mughal eran

Humayun med sin far Babur, kare av Mughalriket
Gammal målning som visar den kinesiska muren i Kabul

På 1300-talet blev Kabul ett stort handelscentrum under kungariket Timur ( Tamerlane ). År 1504 föll staden för Babur från norr och gjordes till hans högkvarter, som blev en av de viktigaste städerna i hans senare Mughal Empire . År 1525 beskrev Babur Kabulistan i sina memoarer genom att skriva att:

Det finns många olika stammar i Kābul-landet ; i dess dalar och slätter finns turkar och klanmän och 'araber ; och i dess stad och i många byar, Sārts ; ute i distrikten och även i byar finns stammarna Pashāi, Parājī, Tājik, Bīrkī och Afghān . I de västra bergen finns stammarna Hazāra och Nikdīrī, av vilka några talar Mughūlī- tungan. I de nordöstra bergen är platserna för Kāfirs, som Kitūr och Gibrik . I söder finns de afghanska stammarnas platser .

Mirza Muhammad Haidar Dughlat, en poet från Hindustan som besökte vid den tiden skrev: "Ät och drick i Kabul: det är berg, öken, stad, flod och allt annat." Det var härifrån som Babur började sin erövring av Hindustan 1526, som styrdes av den afghanska Lodi-dynastin och började öster om Indusfloden i vad som är dagens Pakistan . Babur älskade Kabul på grund av det faktum att han bodde i det i 20 år och folket var lojala mot honom, inklusive dess väder som han var van vid. Hans önskan att bli begravd i Kabul uppfylldes äntligen. Inskriptionen på hans grav innehåller den berömda persiska kupletten, som säger:

اگرفردوس روی زمین است همین است و همین است و همین است

Translitterering:

Agar fardus rui zamayn, ahmain ast', o ahmain ast', o ahmain ast'.

(Om det finns ett paradis på jorden så är det detta, det är det här, det är det här!)

Kabul förblev i Mughals kontroll under de kommande 200 åren. Även om Mughal-makten blev centrerad inom den indiska subkontinenten, behöll Kabul betydelse som en gränsstad för imperiet; Abul Fazl, kar Akbars krönikör, beskrev det som en av de två portarna till Hindustan (den andra är Kandahar ). Som en del av administrativa reformer under Akbar gjordes staden till huvudstad i den självbetitlade Mughal-provinsen, Kabul Subah . Under Mughal-styre blev Kabul ett välmående stadscentrum, begåvat med basarer som den icke-bevarade Char Chatta . För första gången i sin historia fungerade Kabul som ett myntcentrum, och producerade guld- och silvermynt av Mughal fram till Alamgir II :s regeringstid . Det fungerade som en militärbas för Shah Jahans kampanjer i Balkh och Badakhshan . Kabul var också en tillflyktsort för mogulerna, som jagade här och anlade flera trädgårdar. De flesta av Mughals arkitektoniska bidrag till staden (som trädgårdar, befästningar, moskéer) har inte överlevt. Under denna tid var befolkningen omkring 60 000.

Under senare Mughal-kare blev Kabul försummad. Imperiet förlorade staden när den intogs 1738 av Nader Shah, som var på väg att invadera den indiska subkontinenten .

Durrani och Barakzai dynastier

Shujah Shah Durrani, den siste Durrani-kungen, sitter vid sitt hov inne i Bala Hissar
Chihil Sutun Palace (även känt som "Hendaki"), ett av många palats som byggdes av emiren på 1800-talet

Nio år efter att Nader Shah och hans styrkor invaderade och ockuperade staden som en del av de mer östliga delarna av hans imperium, mördades han av sina egna officerare, vilket orsakade den snabba upplösningen av den. Ahmad Shah Durrani, befälhavare för 4 000 Abdali- afghaner, hävdade pashtuniskt styre 1747 och utökade sitt nya afghanska imperium ytterligare . Hans övertagande till makten markerade början på Afghanistan. Vid det här laget hade Kabul förlorat sin status som storstadsstad och dess befolkning hade minskat till 10 000. Intresset för staden förnyades när Ahmad Shahs son Timur Shah Durrani, efter att ha ärvt makten, överförde huvudstaden i Durrani-riket från Kandahar till Kabul 1776. Kabul upplevde betydande stadsutveckling under Timur Shahs och hans efterträdare Zaman Shahs regeringstid ; flera religiösa och offentliga byggnader byggdes, och olika grupper av sufier, jurister och litterära familjer uppmuntrades att bosätta staden genom markanslag och stipendier. Kabuls första besökare från Europa var engelsmannen George Forster, som beskrev 1700-talets Kabul som "den bästa och renaste staden i Asien".

1826 gjordes anspråk på riket av Dost Mohammad Khan, men 1839 återinstallerades Shujah Shah Durrani med hjälp av det brittiska imperiet under det första anglo-afghanska kriget . 1841 resulterade ett lokalt uppror i dödandet av den brittiska bosatta och förlust av uppdrag i Kabul och 1842 reträtt från Kabul till Jalalabad . 1842 återvände britterna till Kabul och rev stadens huvudsakliga basar som hämnd innan de återvände till Brittiska Indien (nu Pakistan). Akbar Khan tog till tronen från 1842 till 1845 och följdes av Dost Mohammad Khan.

Etsning av Kabul av en italiensk konstnär, 1885

Det andra anglo-afghanska kriget bröt ut 1879 när Kabul var under Sher Ali Khans styre, eftersom den afghanska kungen till en början vägrade acceptera brittiska diplomatiska uppdrag och senare massakrerades de brittiska invånarna igen. Under kriget förstördes Bala Hissar delvis av en brand och en explosion.

1900-talet

Efter att ha blivit en etablerad basarstad, utvecklades läder- och textilindustrin 1916. Majoriteten av befolkningen var koncentrerad till södra sidan av floden.

Kabul moderniserades genom hela kung Habibullah Khans regim, med införandet av elektricitet, telefon och en posttjänst. Den första moderna gymnasieskolan, Habibia, grundades 1903. 1919, efter det tredje anglo-afghanska kriget, tillkännagav kung Amanullah Khan Afghanistans självständighet i utrikesfrågor vid Eidgah-moskén i Kabul. Amanullah var reformvillig och han hade en plan att bygga en ny huvudstad på land cirka 6 km från Kabul. Detta område fick namnet Darulaman och det bestod av det berömda Darul Aman-palatset, där han senare bodde. Många utbildningsinstitutioner grundades i Kabul under 1920-talet. År 1929 lämnade kung Amanullah Kabul på grund av ett lokalt uppror orkestrerat av Habibullah Kalakani, men han själv fängslades och avrättades efter nio månader vid makten av kung Nader Khan . Tre år senare, 1933, mördades den nye kungen under en prisceremoni inne på en skola i Kabul. Tronen lämnades till hans 19-årige son, Zahir Shah, som blev den siste kungen av Afghanistan . Till skillnad från Amanullah Khan hade Nader Khan och Zahir Shah inga planer på att skapa en ny huvudstad, och därmed förblev Kabul landets regeringssäte .

Dilkusha Palace, byggt i europeisk stil på 1900-talet

Under mellankrigstiden hjälpte Frankrike och Tyskland till att utveckla landet och upprätthöll gymnasier och lycees i huvudstaden, vilket gav utbildning för barnen i stadens elitfamiljer. Kabuls universitet öppnade 1932 och på 1960-talet utgjorde västutbildade afghaner majoriteten av lärarna. På 1960-talet hade majoriteten av instruktörerna vid universitetet examen från västerländska universitet.

Kabuls enda järnvägstrafik, Kabul–Darulaman Tramway, fungerade i sex år från 1923 till 1929.

När Zahir Shah tog makten 1933 hade Kabul de enda 10 kilometerna (6 miles) järnvägen i landet och landet hade få interna telegrafer, telefonlinjer eller vägar. Zahir vände sig till japaner, tyskar och italienare för hjälp med att utveckla ett modernt transport- och kommunikationsnätverk. Ett radiotorn byggt av tyskarna 1937 i Kabul som möjliggör omedelbar kommunikation med avlägsna byar. En nationell bank och statliga karteller organiserades för att möjliggöra ekonomisk modernisering. Textilbruk, kraftverk, matt- och möbelfabriker byggdes också i Kabul, vilket gav välbehövlig tillverkning och infrastruktur.

Flodstranden i centrala Kabul på 1960-talet

Under 1940- och 1950 -talen accelererade urbaniseringen och den bebyggda ytan utökades till 68 km 2 1962, en nästan fjortonfaldig ökning jämfört med 1925. Serena Hotel öppnade 1945 som det första lyxhotellet i västerländsk stil. Under Mohammad Daoud Khans premiärskap på 1950-talet ökade utländska investeringar och utveckling. 1955 skickade Sovjetunionen 100 miljoner dollar i kredit till Afghanistan, som finansierade kollektivtrafik, flygplatser, en cementfabrik, mekaniserat bageri, en femfilig motorväg från Kabul till den sovjetiska gränsen och dammar, inklusive Salangpasset norr om Kabul. Under 1960-talet byggdes bostadsområden i mikrorayon i sovjetisk stil som innehöll sextio kvarter. Regeringen byggde också många departementsbyggnader i brutalistisk arkitekturstil . På 1960-talet byggdes den första Marks & Spencer -butiken i Centralasien i staden. Kabul Zoo invigdes 1967, som upprätthölls med hjälp av besökande tyska zoologer . Under denna tid experimenterade Kabul med liberalisering, särskilt uppmjukningen av restriktionerna för tal och sammankomster som ledde till studentpolitik i huvudstaden och olika demonstrationer av socialistiska, maoistiska, liberala eller islamistiska fraktioner.

Människor och trafik i en del av Kabul, 1976

Utlänningar strömmade till Kabul och landets turistindustri tog fart. För att åtfölja staden med nyfunnen turism, öppnades boende i västerländsk stil på 1960-talet, särskilt Spinzar Hotel. Västerländska, amerikanska och japanska turister besökte stadens attraktioner inklusive den "berömda" Chicken Street och Nationalmuseet som brukade ha några av Asiens finaste kulturföremål. Lonely Planet kallade det en kommande "turistfälla" 1973. Dessutom var pakistanier också på besök för att se indiska filmer på biografer som var förbjudna i deras eget land. Under denna tid hade Kabul fått smeknamnet Centralasiens Paris . Enligt J. Bruce Amstutz, en amerikansk diplomat i Kabul:

[Före den marxistiska statskuppen 1978] var Kabul en trevlig stad [..] Även om den var fattig ekonomiskt, besparades den de ömma slumområdena som var så synliga i andra asiatiska städer. Afghanerna själva var ett imponerande folk, männen långa och självsäkra och kvinnorna attraktiva.

Fram till slutet av 1970-talet var Kabul ett viktigt stopp på den berömda hippieleden, som kom från Bamyan västerut mot Peshawar . Vid den tiden blev Kabul känt för sin gatuförsäljning av hasch och blev en stor turistattraktion för västerländska hippies .

Ockupationskrig och talibanregimen (1996–2001)

Centrum av Kabul 1979; Pul-e Khishti-bron korsar Kabulfloden till den gamla staden på södra stranden

Den 28 april 1978 mördades president Daoud och större delen av hans familj i Kabuls presidentpalats i det som kallas Saur-revolutionen . Pro-sovjetisk PDPA under Nur Muhammad Taraki tog makten och började sakta införa reformer. Privata företag förstatligades på sovjetiskt sätt. Utbildning modifierades till den sovjetiska modellen, med lektioner som fokuserade på undervisning i ryska, marxism-leninism och lärande i andra länder som tillhör sovjetblocket.

Mitt i ett växande internt kaos och ökade kalla krigets spänningar, kidnappades USA:s ambassadör i Afghanistan, Adolph Dubs, på väg till jobbet på den amerikanska ambassaden i Kabul den 14 februari 1979 och dödades under ett räddningsförsök på Serena Hotel. Det fanns motstridiga rapporter om vem som kidnappat Dubs och vilka krav som ställdes för hans frigivning. Flera höga sovjetiska tjänstemän befann sig i lobbyn på hotellet under en konflikt med kidnapparna, som höll Dubs i rum 117. Afghansk polis, som agerade på råd från sovjetiska rådgivare och på invändningar från amerikanska tjänstemän, inledde ett räddningsförsök, under som Dubs sköts i huvudet från ett avstånd av sex tum och dödades. Många frågor om mordet är fortfarande obesvarade.

Den 24 december 1979 invaderade Sovjetunionen Afghanistan och Kabul var tungt ockuperat av sovjetiska väpnade styrkor . I Pakistan förespråkade generaldirektören för ISI Akhtar Abdur Rahman idén om hemlig operation i Afghanistan genom att beväpna islamiska extremister som bildade mujahideen. General Rahman hördes högt säga: " Kabul måste brinna! Kabul måste brinna! ", och bemästrade idén om proxykrig i Afghanistan. Pakistans president Zia-ul-Haq godkände denna operation under general Rahman, som senare slogs samman med Operation Cyclone, ett program finansierat av USA och genomfört av Central Intelligence Agency .

Taj Beg Palace 1987, den sovjetiska arméns högkvarter under det sovjetisk-afghanska kriget

Sovjeterna förvandlade staden Kabul till sin kommandocentral under det sovjetisk-afghanska kriget, och medan striderna mestadels ägde rum på landsbygden, var Kabul allmänt störd. Politisk brottslighet och gerillaattacker mot militära och statliga mål var vanliga, och ljudet av skottlossning blev vardagligt på natten i utkanten. Ett stort antal PDPA- partimedlemmar och sovjetiska trupper kidnappades eller mördades, ibland mitt på ljusa dagen, med terrordåd begångna av civila, regimfientliga miliser och även khalqister . I juli 1980 mördades så mycket som tolv partimedlemmar på en daglig basis, och den sovjetiska armén slutade patrullera staden i januari 1981. Ett stort uppror mot den sovjetiska närvaron bröt ut i Kabul i februari 1980 i det som kallas den 3 Hutuppror . Det ledde till ett nattförbud i staden som skulle vara kvar i sju år. Den sovjetiska ambassaden attackerades också fyra gånger med vapeneld under de första fem åren av kriget. En västerländsk korrespondent som återbesökte Kabul i december 1983 efter ett år, sa att staden "förvandlades till en fästning full av vapen". Som kontrast, samma år kommenterade den amerikanske diplomaten Charles Dunbar att de sovjetiska truppernas närvaro var "förvånansvärt blygsam", och en författare i en artikel i Bulletin of the Atomic Scientists från 1983 trodde att de sovjetiska soldaterna hade en "vänlig" atmosfär.

Stadens befolkning ökade från cirka 500 000 1978 till 1,5 miljoner 1988. Den stora tillströmningen var mestadels interna flyktingar som flytt från andra delar av landet för säkerhet i Kabul. Under denna tid utgjorde kvinnor 40 % av arbetskraften. Sovjetiska män och kvinnor var mycket vanliga på stadens shoppingvägar, med den stora tillgången på västerländska produkter. De flesta sovjetiska civila (mellan 8 000 och 10 000) bodde i bostadskomplexet Mikrorayon ( microraion ) i nordöstra sovjetstil som var omgivet av taggtråd och beväpnade stridsvagnar. De fick ibland övergrepp från antisovjetiska civila på gatorna. Mujahideen-rebellerna lyckades slå till mot staden några gånger - den 9 oktober 1987 dödade en bilbomb som planterats av en mujahideen-grupp 27 människor och den 27 april 1988, för att fira 10-årsdagen av Saur-revolutionen, en lastbilsbomb dödade sex personer.

Kabuls Jada-e Maiwand 1993, som visar förstörelse orsakad av inbördeskriget .

Efter Mohammad Najibullahs regerings fall i april 1992 gick olika mujahideen-fraktioner in i staden och bildade en regering under Peshawar-avtalet, men Gulbuddin Hekmatyars parti vägrade att underteckna överenskommelserna och började beskjuta staden för makten, vilket snart eskalerade in i en fullskalig konflikt. Detta markerade början på en mörk period i staden: minst 30 000 civila dödades under en period som lokalt kallas "Kabulkrigen". Cirka 80 procent av staden ödelades och förstördes 1996. Den gamla staden och de västra områdena var bland de värst drabbade. En analytiker från The New York Times sa 1996 att staden var mer ödelagd än Sarajevo, som på samma sätt skadades under Bosnienkriget vid den tiden.

Staden led hårt under en bombardemang mellan rivaliserande miliser som intensifierades under sommaren 1992. Dess geografiska läge i en smal dal gjorde den till ett lätt mål från raketer som avfyrades av miliser som baserade sig i de omgivande bergen. Inom två år förstördes majoriteten av infrastrukturen, en massiv utvandring av befolkningen lämnades till landsbygden eller utomlands, och elektricitet och vatten var helt slut. I slutet av 1994 stoppades bombardementet av huvudstaden tillfälligt. Dessa styrkor vidtog åtgärder för att återställa lag och ordning. Domstolar började arbeta igen och dömde individer inom regeringstrupper som hade begått brott. Den 27 september 1996 grep den hårdföra talibanmilisen Kabul och etablerade det islamiska emiratet Afghanistan . De införde en strikt form av sharia (islamisk lag), som begränsade kvinnor från arbete och utbildning, genomförde amputationer mot vanliga tjuvar och soldater från det ökända "Ministry for Promotion of Virtue and Prevention of Vice" som såg offentlig misshandel av människor.

2000-talet

I november 2001 erövrade Northern Alliance Kabul efter att talibanerna hade övergett det efter den amerikanska invasionen . En månad senare började en ny regering under president Hamid Karzai att samlas. Under tiden sattes en Nato -ledd internationell säkerhetsstyrka (ISAF) ut i Afghanistan. Den krigshärjade staden började se en viss positiv utveckling när många utländska afghaner återvände till landet. Stadens befolkning växte från cirka 500 000 2001 till över 3 miljoner de senaste åren. Många utländska ambassader öppnade igen. Under 2008 började processen att gradvis överlåta säkerhetsansvaret från Nato till afghanska styrkor. Sedan slutet av 2001 har staden kontinuerligt byggts om - många av de skadade landmärkena byggdes om eller renoverades, till exempel Baburs trädgårdar 2005, Paghmans båge, Mahmoud Khan-brons klocktorn 2013 och Taj Beg Palace 2021 Lokalsamhällets ansträngningar har också lyckats återställa krigshärjade lokala hem och bostäder.

Moderna höghus byggda på 2010-talet

Staden har upplevt en snabb urbanisering med en ökande befolkning. Många informella bosättningar har byggts. Sedan slutet av 2000-talet har många moderna bostadskomplex byggts, varav många är inhägnade och säkrade, för att tjäna en växande afghansk medelklass . Några av dessa inkluderar Aria City (i distrikt 10) och Golden City (distrikt 8). Vissa komplex har byggts utanför staden, som Omid-e-Sabz township (distrikt 13), Qasaba/Khwaja Rawash township (distrikt 15) och Sayed Jamaludin township (distrikt 12).

Genom åren bildades en högsäkerhets " Grön Zon " i centrum av staden. År 2010 togs en serie bemannade checkpoints som kallas Ring of Steel i drift. Betongsprängväggar dök också upp i hela Kabul på 2000-talet av säkerhetsskäl.

Trots frekventa terrorattacker i staden, främst av talibanupprorsmän, fortsatte staden att utvecklas och var den femte snabbast växande staden i världen från och med 2012. Fram till augusti 2021 hade de afghanska nationella säkerhetsstyrkorna (ANSF) ansvarat för säkerhet i och runt staden. Kabul var periodvis skådeplatsen för dödliga bombdåd som mestadels utfördes av talibanerna men också av Haqqani-nätverket, ISIL och andra antistatliga grupper. Statsanställda, soldater och vanliga civila har alla varit mål för attacker. Den afghanska regeringen kallade terroristernas agerande för krigsförbrytelser . Den dödligaste attacken hittills var en lastbilsbombning i maj 2017 . Sedan augusti 2021 har talibanerna haft kontroll över staden efter att den greps under talibanoffensiven 2021 .

Geografi

Nattscen i Kabul 2016 ser nordost, med Koh-e 'Aliabad till vänster och Koh-e Asamai till höger
Qargha- dammen och sjön
En vy över några av bergen som omger Kabul

Kabul låg i den östra delen av landet, 1 791 meter (5 876 ​​fot) över havet i en smal dal, inkilad mellan Hindu Kush- bergen längs Kabulfloden . Omedelbart söder om den gamla staden ligger de gamla stadsmurarna och berget Sher Darwaza, med Shuhadayi Salihin- kyrkogården bakom sig. Lite längre österut ligger den antika fästningen Bala Hissar med Kol-e Hasmat Khan-sjön bakom sig.

Dess läge har beskrivits som en "skål omgiven av berg". Några av bergen (som kallas koh ) inkluderar: Khair Khana-e Shamali, Khwaja Rawash, Shakhi Baran Tey, Chihil Sutun, Qurugh, Khwaja Razaq och Sher Darwaza. Det finns också två berg mellan stadsområden i väster: Koh-e Asamai (lokalt känd som TV-kullen ) och Ali Abad. Kullar i staden (som kallas tapa ) inkluderar Bibi Mahro och Maranjan.

Logarfloden rinner in i Kabul från söder och ansluter sig till Kabulfloden inte långt från stadens centrum.

Staden täcker en yta på 1 023 kvadratkilometer (395 sq mi), vilket gör den till den överlägset största i landet. De närmaste utländska huvudstäderna fågelvägen är Islamabad, Dushanbe, Tasjkent, New Delhi och Bishkek . Kabul är ungefär lika långt mellan Istanbul (västra Asien) och Hanoi (östra Asien).

Klimat

Kabul har ett kontinentalt, kallt halvtorrt klimat ( BSk ) med nederbörd koncentrerad på vintern (nästan uteslutande som snö) och vårmånaderna. Temperaturerna är svala jämfört med stora delar av Sydostasien, främst på grund av stadens höga höjd. Sommaren har mycket låg luftfuktighet, vilket ger befrielse från värmen. Hösten har varma eftermiddagar och kraftigt svalare kvällar. Vintrarna är kalla, med ett dagligt genomsnitt i januari på -2,3 °C (27,9 °F). Våren är den blötaste tiden på året. Soliga förhållanden dominerar året runt. Den årliga medeltemperaturen är 12,1 °C (53,8 °F), mycket lägre än de andra stora städerna i Afghanistan.

Klimatdata för Kabul (1956–1983)
Månad Jan feb Mar apr Maj jun jul augusti sep okt nov dec År
Rekordhöga °C (°F) 18,8
(65,8)
18,4
(65,1)
26,7
(80,1)
28,7
(83,7)
33,5
(92,3)
36,8
(98,2)
37,8
(100,0)
37,3
(99,1)
35,1
(95,2)
31,6
(88,9)
24,4
(75,9)
20,4
(68,7)
37,7
(99,9)
Genomsnittlig hög °C (°F) 4,5
(40,1)
5,5
(41,9)
12,5
(54,5)
19,2
(66,6)
24,4
(75,9)
30,2
(86,4)
32,1
(89,8)
32,0
(89,6)
28,5
(83,3)
22,4
(72,3)
15,0
(59,0)
8,3
(46,9)
19,5
(67,1)
Dagsmedelvärde °C (°F) −2,3
(27,9)
−0,7
(30,7)
6,3
(43,3)
12,8
(55,0)
17,3
(63,1)
22,8
(73,0)
25,0
(77,0)
24,1
(75,4)
19,7
(67,5)
13,1
(55,6)
5,9
(42,6)
0,6
(33,1)
12,1
(53,8)
Genomsnittligt låg °C (°F) −7,1
(19,2)
−5,7
(21,7)
0,7
(33,3)
6,0
(42,8)
8,8
(47,8)
12,4
(54,3)
15,3
(59,5)
14,3
(57,7)
9,4
(48,9)
3,9
(39,0)
−1,2
(29,8)
−4,7
(23,5)
4,3
(39,7)
Rekordlåg °C (°F) −25,5
(−13,9)
−24,8
(−12,6)
−12,6
(9,3)
−2,1
(28,2)
0,4
(32,7)
3,1
(37,6)
7,5
(45,5)
6,0
(42,8)
1,0
(33,8)
−3,0
(26,6)
−9,4
(15,1)
−18,9
(−2,0)
−25,5
(−13,9)
Genomsnittlig nederbörd mm (tum) 34,3
(1,35)
60,1
(2,37)
67,9
(2,67)
71,9
(2,83)
23,4
(0,92)
1,0
(0,04)
6,2
(0,24)
1,6
(0,06)
1,7
(0,07)
3,7
(0,15)
18,6
(0,73)
21,6
(0,85)
312,0
(12,28)
Genomsnittliga regniga dagar 2 3 10 11 8 1 2 1 1 2 4 3 48
Genomsnittliga snöiga dagar 7 6 3 0 0 0 0 0 0 0 0 4 20
Genomsnittlig relativ luftfuktighet (%) 68 70 65 61 48 36 37 38 39 42 52 63 52
Genomsnittlig månatliga soltimmar 177,2 178,6 204,5 232,5 310,3 353,4 356,8 339,7 303,9 282,6 253,2 182,4 3 175,1
Källa: NOAA

Miljö

Kabulfloden rann genom stadens hjärta och delade de centrala basarerna. Det finns flera broar ( pul ) som korsar floden, de viktigaste är Pul-e Shah-Do Shamshira, Pul-e Bagh-e Omomi, Pul-e Khishti och Pul-e Mahmoud. På grund av klimatförändringarna, sedan 2000-talet, rinner floden torr större delen av året och fylls bara upp under de blötare vinter- och vårsäsongerna.

En stor sjö och våtmark låg strax sydost från den gamla staden som heter Kol-e Hashmat Khan . Kärret ger en kritisk viloplats för tusentals fåglar som flyger mellan den indiska subkontinenten och Sibirien . 2017 förklarade regeringen sjön som ett skyddat område . Några sällsynta fågelarter har upptäckts vid sjön, såsom den östra kerliga örnen och den dalmatiska pelikanen . Kabuls andra stora sjö är Qargha, som ligger cirka 9 km nordväst från centrum. Det är en stor attraktion för såväl lokalbefolkningen som utlänningar.

Luftföroreningar är ett stort problem i staden under vintersäsongen, då många invånare förbränner bränslen av låg kvalitet.

distrikt

Kabuls kommuns läge i Kabulprovinsen

Staden Kabul som ligger i Kabuldistriktet, ett av de 15 distrikten i Kabulprovinsen . Som provinshuvudstad bildar den en kommun ( shārwāli ) som vidare är indelad i 22 administrativa distrikt som kallas kommunala distrikt eller stadsdistrikt ( nāhia ), som sammanfaller med de officiella polisdistrikten (PD). Antalet stadsdistrikt ökade från 11 till 18 år 2005 och sedan till 22 år 2010 efter införlivandet av distrikt 14 och 19–22 som annekterades av Kabul kommun från omgivande landsbygdsdistrikt. Stadsgränserna har alltså ökat avsevärt . På grund av gränsdragningstvister med landskapsförvaltningen är några av dessa nya distrikt mer administrerade av landskapsdistrikten än kommunen.

Distrikt 1 innehåller det mesta av den gamla staden. Centrala Kabul består till största delen av distrikt 2, 4 och 10. Dessutom rymmer distrikt 3 och 6 många kommersiella och statliga intressepunkter. Stadens norr och väster är de mest urbaniserade, till skillnad från söder och öster.

Tabellen nedan visar de 22 stadsdelarna och deras bosättningar, med information om dess markstorlek och användning, korrekt från 2011.


Stadsdelar i Kabul
namn Plats Avräkningar Område Tätort Jordbruksområde Ledigt område Platskarta
Distrikt 1
ناحیه ۱
Central Chindawol
Kharabat (gata)
Jadayi Maiwand (gata)
Mandawi (gata)
Rika Khana
Shur Bazar
4,67 km² 65,3 % ~0 % 18,9 % Kabul stadsdistrikt 1.png
Distrikt 2
ناحیه ۲
Central Andarabi
Baharistan
Deh Afghanan
Karte Ariana
Karte Parwan (del)
Murad Khane
Shash Darak (del)
6,76 km² 72,6 % 0 % 7,3 % Kabul stadsdistrikt 2.png
Distrikt 3
ناحیه ۳
Väst Deh Bori
Deh Mazang
Deh Naw
Jamal Mina
Karte Char
Karte Mamorin (del)
Karte Sakhi
Silo (gata, del)
9,22 km² 82 % 0,6 % 8,8 % Kabul stadsdistrikt 3.png
Distrikt 4
ناحیه ۴
Nordväst Karte Parwan (del)
Kolola Pushta
Shahrara
Shahr-e Naw
Taimani
11,63 km² 83,1 % 1 % 6 % Kabul stadsdistrikt 4.png
Distrikt 5
ناحیه ۵
Väst Afshar
Fazel Baig
Karte Mamorin (del)
Khushal Khan Mena
Kote Sangi / Mirwais Maidan
Silo (gata, del)
Qala-e Wazir
29,2 km² 49,6 % 14 % 30,9 % Kabul stadsdistrikt 5.png
Distrikt 6
ناحیه ۶
Sydväst Darulaman
Karte Seh
Qala-e Shada
49,1 km² 32,5 % 13,5 % 50,8 % Kabul stadsdistrikt 6.png
Distrikt 7
ناحیه ۷
söder Aqa Ali Shams
Chihil Sutun
Deh Dana
Gozar Gah
Wassel Abad
32,5 km² 46,8 % 17 % 31,6 % Kabul stadsdistrikt 7.png
Distrikt 8
ناحیه ۸
Sydöst Beni Hisar
Karte Naw
Rahman Mina
Qalacha
Shah Shahid
48,4 km² 33,7 % 33,9 % 25,1 % Kabul stadsdistrikt 8.png
Distrikt 9
ناحیه ۹
Nordost Karte Wali
Mikrorayon (2:a, 3:a, 4:a)
Shash Darak (del)
Yaka Tut
24,5 km² 48,4 % 29,7 % 13,7 % Kabul stadsdistrikt 9.png
Distrikt 10
ناحیه ۱۰
Norr Bibi Mahro
Char Qala
Qala-e Fathullah
Qala-e Musa
Sherpur
Wazir Akbar Khan
13,0 km² 75,3 % 10,8 % 5,6 % Kabul stadsdistrikt 10.png
Distrikt 11
ناحیه ۱۱
Nordväst Hazara-e Baghal
Khair Khana
Qala-e Najara
17,4 km² 75,4 % 0 % 21 % Kabul stadsdistrikt 11.png
Distrikt 12
ناحیه ۱۲
Öst Ahmad Shah Baba Mina /Arzan Qimat
Bagrami
Men Khak
Shina
34,8 km² 33,2 % 42,8 % 21,7 % Kabul stadsdistrikt 12.png
Distrikt 13
ناحیه ۱۳
Sydväst Bist Hazari
Dashte Barchi
Omid-e Sabz (township)
46,6 km² 32 % 23,5 % 40,2 % Kabul stadsdistrikt 13.png
Distrikt 14
ناحیه ۱۴
Nordväst Paghman 120,1 km² 8,6 % 47 % 24,6 % Kabul stadsdistrikt 14.png
Distrikt 15
ناحیه ۱۵
Norr Hamid Karzai Int'l (flygfält)
Khwaja Bughra
Khwaja Rawash
Qasaba (township)
32,1 km² 32,2 % 7,5 % 33 % Kabul stadsdistrikt 15.png
Distrikt 16
ناحیه ۱۶
Öst Mikrorayon (1:a/gammal)
Qala-e Zaman Khan
Sement Khana
25,2 km² 37,1 % 33,2 % 24,1 % Kabul stadsdistrikt 16.png
Distrikt 17
ناحیه ۱۷
Nordväst Shakar Dara 56,0 km² 16,7 % 9,5 % 72 % Kabul stadsdistrikt 17.png
Distrikt 18
ناحیه ۱۸
Nordost Bakhtiaran
Deh Sabz
Tara Khel
33,9 km² 19,4 % 40,2 % 29,2 % Kabul stadsdistrikt 18.png
Distrikt 19
ناحیه ۱۹
Nordost Pul-e Charkhi
141,4 km² 8,1 % 0,05 % 77,4 % Kabul stadsdistrikt 19.png
Distrikt 20
ناحیه ۲۰
söder Char Asiab 143,6 km² 4,1 % 17,7 % 71,1 % Kabul stadsdistrikt 20.png
Distrikt 21
ناحیه ۲۱
Öst Hudkhel 63,9 km² 1,5 % 2,7 % 88,1 % Kabul stadsdistrikt 21.png
Distrikt 22
ناحیه ۲۲
Sydöst Shewaki 79,0 km² 6,5 % 24,6 % 62,2 % Kabul stadsdistrikt 22.png

Demografi

Unga afghanska män och kvinnor på en rockmusikfestival inne i Gardens of Babur

Kabuls befolkning uppskattades 2020 till cirka 4,6 miljoner. Stadens befolkning har länge fluktuerat på grund av krigen. Avsaknaden av en aktuell folkräkning gör att det finns olika uppskattningar av befolkningen.

Kabuls befolkning beräknades ha varit omkring 10 000 år 1700, 65 000 år 1878 och 120 000 år 1940. På senare tid var befolkningen omkring 500 000 år 1979, medan en annan källa hävdar att 337 715 steg med 6 till 8 miljoner från och med 19 miljoner., innan den sjönk dramatiskt på 1990-talet. Kabul blev en av de snabbast växande städerna i världen med en fyrdubbling av befolkningen från 2001 till 2014. Detta berodde dels på att flyktingar återvänt efter talibanregimens fall, dels på att afghaner flyttade från andra provinser främst på grund av krig mellan talibanupprorsmän och afghanska regeringsstyrkor i sina hemtrakter samt på jakt efter arbetskraft. Den resulterande snabba urbaniseringen gör att många invånare idag bor i informella bosättningar. Kåkhus i lertegel på bergssidorna och branta kullar har byggts av dem och dessa är vanligtvis fattiga, inte anslutna till vatten- och elnätet. Även om bosättningarna är olagliga har de tolererats av myndigheterna. År 2017 startade Kabul kommun ett projekt för att måla bostäderna i dessa bosättningar i ljusa färger i ett försök att "pigga upp" invånarna.

Hus byggda på berg

Kabul är och har historiskt sett varit den mest etniskt mångfaldiga staden i landet, med befolkningen inklusive afghaner från hela landet. Cirka 45 % av Kabuls befolkning är tadzjikiska. En fjärdedel är hazara, ytterligare 25 % är pashtun, och etniska minoritetsgrupper inkluderar baloch, uzbek, turkmen och afghansk hindu. Nästan tre fjärdedelar av befolkningen i Kabul följer sunniislam, och omkring 25 procent av invånarna är shiiter. Andra religioner i staden inkluderar sikhism och hinduism. [1]

År 1525 beskrev Babur regionen i sina memoarer genom att skriva att:

Elva eller tolv tungor talas i Kābul, - 'arabī, persiska, turkī, Mughūlī, hindī, Afghānī, Pashāī, Parājī, Gibrī, Bīrkī och Lamghānī. Om det finns ett annat land med så många olika stammar och en sådan mångfald av tungomål är det inte känt.

—  Baburnama, 1525
Afghanska flickor i Kabul 2012

Tillsammans med pashtuniska, tadzjikiska och hazariska samhällen, som utgör majoriteten av befolkningen i staden, fanns det en betydande befolkning av uzbekiska, turkmeniska, kuchi, qizilbash, hinduer, sikher och andra grupper. Den bredare provinsen Kabul domineras dock av pashtuniska och tadzjikiska grupper. Språken dari (persiska) och pashto används ofta i regionen, även om dari fungerar som lingua franca . Flerspråkighet är vanlig i hela området, särskilt bland pashtunerna.

Termen "Kabuli" (کابلی) hänvisas till stadsborna. De var etniskt neutrala, talar vanligtvis dari (persiska), var allmänt sekulärt utbildade och favoriserar västerländskt mode. Många kabuliter (särskilt eliter och överklassen) lämnade landet under inbördeskriget och är nu underlägsna av landsbygdsfolk som flyttat in från landsbygden, mestadels flyktingar men också arbetssökande.

Cirka 68% av stadens befolkning följer sunniislam medan 30% är shiiter (främst hazarerna och Qizilbash). De återstående 2% är anhängare av sikhism och hinduism, såväl som en känd kristen invånare (First Lady Rula Ghani ) och en judisk invånare ( Zablon Simintov ) på 2010-talet. Det uppskattas att det fanns 500–8 000 afghanska kristna i landet som helhet; på grund av restriktioner för religionsfrihet tillber de ofta i hemlighet, vilket gör det svårt att specifikt uppskatta antalet kristna i Kabul. Hundratals icke-muslimer finns fortfarande kvar efter talibanernas återtagande i Afghanistan. Kabul har också små indiska (som sikherna och hinduerna tillhör) och turkiska samhällen (främst företagare och investerare), och hade på 1980-talet en betydande rysk gemenskap under den sovjetiska kampanjen i landet.

sporter

Cricket har historiskt sett varit den dominerande sporten i Kabul, med 2 av 3 sportarenor reserverade för den.

Professionella idrottslag från Kabul
Klubb Liga Sport Mötesplats Etablerade
Kabul Zwanan Afghanistan Premier League Cricket Sharjah Cricket Stadium 2018
Kabul örnar Shpageeza Cricket League Cricket Alokozay Kabul International Cricket Ground
Ayoubi Cricket Stadium
2015
Shaheen Asmayee FC Afghanska Premier League Fotboll Ghazi Stadium 2012

regering och politik

Arg, presidentpalatset i Kabul

Kommunens administrativa struktur bestod av 17 avdelningar under en borgmästare . Liksom andra provinskommuner i Afghanistan tog Kabuls kommun hand om stadsärenden som konstruktion och infrastruktur. Stadsdelarna ( nāhia ) samlade in vissa skatter och utfärdade bygglov. Varje stadsdel hade en distriktschef utsedd av borgmästaren och ledde sex stora avdelningar på distriktskontoret. Grannskapsorganisationsstrukturen på nahianivå kallades en gozar . Kabul har delats in i 630 Gozarer. En wakil-e gozar var en person som valts ut för att representera ett samhälle i en stadsdel.

Kabuls polischef var generallöjtnant Abdul Rahman Rahimi. Polisen var en del av den afghanska nationella polisen (ANP) under inrikesministeriet och organiserades av stadsdistrikt. Polischefen valdes ut av inrikesministern och är ansvarig för all brottsbekämpande verksamhet i hela Kabulprovinsen.

Ekonomi och infrastruktur

Marknadsplats i centrala Kabul

Kabuls huvudprodukter inkluderade färsk och torkad frukt, nötter, drycker, afghanska mattor, läder- och fårskinnsprodukter, möbler, antika repliker och hushållskläder. Världsbanken godkände 25 miljoner USD för Kabul Urban Reconstruction Project som avslutades 2011. Under det senaste decenniet har USA investerat cirka 9,1 miljarder USD i urban infrastruktur i Afghanistan. Krigen sedan 1978 har begränsat stadens ekonomiska produktivitet, men efter etableringen av Karzai-administrationen sedan slutet av 2001 har den lokala ekonomiska utvecklingen inkluderat ett antal inomhusköpcentra . Den första av dessa var Kabul City Centre, som öppnades 2005. Andra har också öppnat de senaste åren, inklusive Gulbahar Center, City Walk Mall och Majid Mall .

Mandawi Road på södra sidan av floden, som ligger mellan stadsdelarna Murad Khani och Shur Bazaar, är en av Kabuls främsta basarer. Denna grossistmarknad är mycket populär bland lokalbefolkningen. I närheten finns penningväxlingsmarknaden Sarai Shahzada. Chicken Street är kanske mest känd för utlänningar.

Kabuls största industrinav låg i distrikt 9, på norra stranden av floden Kabul och nära flygplatsen. Cirka 6 km (4 mi) från centrala Kabul, i Bagrami, hade ett industrikomplex på 9 hektar (22 tunnland) färdigställts med moderna faciliteter, vilket gjorde det möjligt för företag att driva företag där. Parken hade professionell ledning för det dagliga underhållet av allmänna vägar, interna gator, gemensamma utrymmen, parkeringsområden, 24 timmars perimetersäkerhet, passerkontroll för fordon och människor. Ett antal fabriker verkade där, inklusive Coca-Colas tappningsanläggning för 25 miljoner dollar och juicefabriken Omaid Bahar.

Inuti en antikaffär i Kabuls berömda Chicken Street ( Kochi Murgha )

Enligt Transparency International var Afghanistans regering den tredje mest korrupta i världen, från och med 2010. Experter tror att afghanska politikers dåliga beslut bidrog till oroligheterna i regionen. Detta förhindrade också utländska investeringar i Afghanistan, särskilt från västländer. Under 2012 betalades det enligt uppgift 3,9 miljarder dollar till offentliga tjänstemän i mutor som bidrog till dessa frågor.

Da Afghanistan Bank, landets centralbank, hade sitt huvudkontor i Kabul. Dessutom finns det flera affärsbanker i staden.

Varje år besökte omkring 20 000 utländska turister Afghanistan.

Utvecklingsplanering

Ett kontrakt på 1 miljard USD undertecknades 2013 för att påbörja arbetet med "Nya Kabul City", som är ett stort bostadsprojekt som skulle ta emot 1,5 miljoner människor. Under tiden byggdes många höghus för att kontrollera överbefolkningen och även för att modernisera staden.

En första konceptdesign kallad City of Light Development, som Dr. Hisham N. Ashkouri föreställde sig, för utveckling och implementering av ett privatbaserat investeringsföretag har föreslagits för multifunktionell kommersiell, historisk och kulturell utveckling inom gränserna för Gamla staden i Kabul, längs den södra sidan av Kabulfloden och längs Jade Meywand Avenue,

Kommunikationer

Studio av Radio Kabul på 1950 -talet

I november 2015 fanns det mer än 24 tv-stationer baserade från Kabul. Markbundna TV-sändare fanns på toppen av Koh-e Asamai .

I Kabul förde minister Amir Zai Sangin från ministeriet för kommunikation och informationsteknologi statistik om telekommunikation i den islamiska republiken Afghanistan. Afghanistan Information Management Services (AIMS) tillhandahöll mjukvaruutveckling, kapacitetsutveckling, informationshantering och projektledningstjänster till den afghanska regeringen och andra icke-statliga organisationer, och stödde därigenom deras verksamhet på plats.

GSM / GPRS mobiltelefontjänster i staden tillhandahölls av Afghan Wireless, Etisalat, Roshan, MTN och Salaam . Från och med 2012 tillhandahöll alla 3G- tjänster också. I november 2006 undertecknade det afghanska kommunikationsministeriet ett avtal på 64,5 miljoner dollar med ZTE om upprättandet av ett landsomfattande fiberoptiskt kabelnät för att hjälpa till att förbättra telefon-, internet-, tv- och radiosändningstjänster inte bara i Kabul utan i hela landet. Internetkaféer introducerades 2002 och har expanderat över hela landet. Från och med 2012 fanns även 3G- tjänster tillgängliga.

Det fanns ett antal postkontor i hela staden. Paketleveranstjänster som FedEx, TNT NV och DHL var också tillgängliga.

Hotell och annat boende

Större hotell i Kabul ingår; Serena Hotel, Inter-Continental och Safi Landmark Hotel ovanför Kabuls centrum . De flesta besökare föredrog att bo på pensionat, som fanns över hela staden. De bättre och säkrare fanns i kvarteret Wazir Akbar Khan där ambassaderna låg.

Kultur och landmärken

Kabuls fågelmarknad ( Ka Foroshi )

Den gamla delen av Kabul var fylld av basarer inbäddade längs dess smala, krokiga gator, exempel är Mandawi och fågelmarknaden ( Ka Foroshi ). Kulturella platser inkluderade: Afghanistans nationalmuseum, särskilt visar en imponerande staty av Surya utgrävd vid Khair Khana, ruinerade Darul Aman Palace, graven av Mughal kar Babur i Bagh-e Babur, och Chihil Sutun Park, Minar-i- Istiqlal (Självständighetskolumn) byggdes 1919 efter det tredje afghanska kriget, Timur Shah Durranis grav, Bagh-e Bala-palatset och den imponerande Id Gah-moskén (grundad 1893). Bala Hissar var ett fort som delvis förstördes under det andra anglo-afghanska kriget, sedan återställdes som en militärhögskola. Det fanns också Kolola Pushta- fortet, som garnisonerades av den afghanska armén, och det närliggande Shahrara Tower - fortet från 1800-talet, som förstördes 1928. Koh-e Asamai- berget hade ett tempel som ansågs viktigt för hinduismen .

Andra intressanta platser inkluderar Kabuls centrum, som var Kabuls första köpcentrum, butikerna runt Flower Street och Chicken Street, Wazir Akbar Khan-distriktet, Kabul Golf Club, Kabul Zoo, Abdul Rahman-moskén, Shah-Do Shamshira och andra berömda moskéer, National Gallery of Afghanistan, National Archives of Afghanistan, Afghanska kungliga familjens mausoleum, OMAR Mine Museum, Bibi Mahro Hill, Kabul Cemetery och Paghman Gardens, mest kända för den berömda Taq-e Zafar- bågen. Aga Khan Development Network (AKDN) var också involverat i restaureringen av Bagh-e Babur (Babur Gardens).

Maranjan Hill ( Tappe-i-Maranjan ) var en närliggande kulle där man har hittat buddhistiska statyer och grekisk-baktriska mynt från 200-talet f.Kr. Utanför själva staden låg den buddhistiska Guldara-stupan och en annan stupa vid Shewaki . Paghman och Jalalabad var intressanta dalar väster och öster om staden. På den senare vägen, cirka 16 mil öster om staden, låg Tang-e Gharu- ravinen.

Kabul brukade ha så många som 23 biografer, men hade för närvarande bara fyra, inklusive den statligt ägda Ariana Cinema . Nedgången för filmen i Afghanistan sedan 1990-talet, både på grund av krig och förtryckande regimer, hade inneburit att många av dessa har stängts. Nandari, eller Kabuls nationalteater, var en av de största teatrarna i Asien innan den förstördes i inbördeskriget och har inte restaurerats. Bristen på investeringar innebar att sektorn inte återhämtade sig efter 2001, och särskilt den nedgångna Park Cinema revs kontroversiellt 2020.

Afghanistans nationella arkiv
Bibi Mahro Park

Arkitektur

Italiensk barockstil av Shah Do Shamshira

Kabuls olika arkitektoniska utformningar återspeglade de olika kopplingarna som det har haft med imperier och civilisationer, särskilt på den gamla handelsvägen som förbinder Indien och Kina med Persien och väst.

Den buddhistiska Chakari-minareten byggdes sannolikt under Kushan -eran och hade spår av grekisk-baktrisk och Gandhara-konst . Den hade buddhistiska hakkors och både Mahayana och Theravada- kvaliteter. Efter den islamiska erövringen dök en ny tidsålder av arkitektoniska riken upp i Kabulregionen. Baburs trädgårdar var kanske det bäst bevarade exemplet på islamisk och mogularkitektur . Kar Babur hade också byggt sju andra stora trädgårdar i Kabul vid den tiden. Baburs nuvarande trädgårdar återspeglar också Afghanistans traditionella arkitektur genom träsnideri, pressad stuckatur, dekorativt stenmurverk och andra detaljer. Ett annat fint exempel på Babur-eran är Id Gah-moskén, med stenar från Punjab och Sindh och designade av perser.

Tomb of Timur Shah Durrani (tidigt 1800-tal återuppbyggt)

Ahmad Shah Durranis uppgång som afghansk härskare medförde förändringar i Kabul och nationen, med ett mer inåtriktat och självskyddande samhälle som speglar arkitekturen som inte var annorlunda mellan de rika och fattiga folken. mausoleet av Timur Shah Durrani, den afghanske härskaren fram till sin död 1793, var ett annat exempel på islamisk design, byggd i en åttakantig struktur. Det följde centralasiatiska traditioner av dekorativa murverk av tegel tillsammans med ett färglöst utseende. Efter det andra anglo-afghanska kriget kom landets emir Abdur Rahman Khan med europeiska stilar för första gången. Bagh -e Bala Palace designades i en blandad Mughal och brittisk indisk stil, den första betydande förändringen från traditionella afghanska och islamiska stilar. Men palats byggdes fortfarande med centralasiatisk islamisk design i hjärtat. Många påkostade byggnader skapades under denna tid, kombinerat med stora trädgårdar. Dilkusha-palatset i Arg var det första som skapades av en brittisk arkitekt. Dess medföljande klocktorn, cirka 1911, var också en brittisk skapelse.

Husen i Kabul under denna tid bestod i allmänhet av muromgärdade byggnader, byggda runt gårdar och med smala passager till platser.

På 1920-talet påverkades nya stilar starkt av europeiska arkitektoniska stilar på grund av kung Amanullah Khans besök i Europa, särskilt Berlin och Paris. Darul Aman Palace var det mest kända exemplet på modern västerländsk design. Shah-Do Shamshira-moskén byggdes i en ovanlig stil för en moské i västerländsk och italiensk barockstil . Taq -e Zafar i Paghman och andra landmärken där var också baserade på europeiska mönster. Husen blev också öppnare, utan att ha många av väggarna. Senare under århundradet kom flera sovjetinspirerade designs in i Kabul. Mest anmärkningsvärda av dessa var de olika mikroraionerna som byggdes i staden på 1960-talet och efteråt. En annan smak av modern stil sågs på Hotel Inter-Continental Kabul och Serena Hotel .

Under 2000-talet blev modern design baserad på glasfasader populär. Exempel på denna moderna västerländska stil var Kabuls centrum och Golbahar centrum . Nationalförsamlingens byggnad som öppnades 2015 hade inslag av modern islamisk Mughal- arkitektur, som anses ha den största kupolen i Asien. Den indiska arkitekturen kan också påverkas av det faktum att den byggdes av Indiens regering, men dess snideri och stora veranda representerar afghanska traditionella arkitektoniska former. Den nya försvarsministeriets byggnad följde traditionell, islamisk och västerländsk design inspirerad av Pentagon . En annan blandning av dessa mönster dök upp på slottet Paghman Hill, färdigt 2014. Ett ökande antal höghus har byggts under denna period, där Kabul Markaz-tornet 2020 blev stadens första att bryta den 100 meter höga barriären. Byggboomen med moderna höghus under hela 2010-talet hade lett till en stor förändring av stadens silhuett.

Transport

Flightline på Hamid Karzai International Airport (Kabul International Airport), 2012

Kabul har ingen tågtrafik.

Luft

Hamid Karzais internationella flygplats (Kabuls internationella flygplats) låg 25 km (16 mi) från Kabuls centrum, som alltid hade fungerat som landets huvudflygplats. Det var ett nav för Ariana Afghan Airlines, Afghanistans nationella flygbolag, såväl som privata flygbolag som Afghan Jet International, East Horizon Airlines, Kam Air, Pamir Airways och Safi Airways . Regionala flygbolag som Air India, SpiceJet, flydubai, Emirates, Gulf Air, Mahan Air, Pakistan International Airlines, Turkish Airlines och andra hade också regelbundna flygningar till flygplatsen. En ny internationell terminal byggdes av Japans regering och togs i drift 2008.

Väg

Trafik i Kabuls centrum 2013

Motorvägen AH76 (eller Kabul-Charikar Highway) förband Kabul norrut mot Charikar, Pol-e Khomri och Mazar-i-Sharif (310 km (190 mi) bort), med ledande vägar till Kunduz (250 km (160 mi) bort) . Motorvägen AH77 gick västerut mot Bamiyan-provinsen (150 km (93 mi) bort) och Chaghcharan i de centrala bergen i Afghanistan. I sydväst gick motorvägen Kabul-Ghazni till Ghazni (130 km (81 mi) bort) och Kandahar (460 km (290 mi) bort). I söder förband Kabul-Gardez Highway den till Gardez (100 km (62 mi) bort) och Khost . I öster gick Kabul-Jalalabad Highway till Jalalabad (120 km (75 mi) bort) och över gränsen till Peshawar .

Mycket av vägnätet i centrala Kabul bestod av kvadratiska eller cirkelkorsningar ( char-rahi ). Huvudtorget i staden var Pashtunistan Square (uppkallat efter Pashtunistan ), som hade en stor fontän i sig och som låg intill presidentpalatset, centralbanken och andra landmärken. Massoud Circle låg vid den amerikanska ambassaden och hade vägen som ledde till flygplatsen. I den gamla staden låg Sar-e Chawk-rondellen i mitten av Maiwand Road ( Jadayi Maiwand ). En gång ledde alla vägar dit, och kallades på 1500-talet "Kabuls navel". I Shahr-e Naw- distriktet fanns flera stora korsningar: Ansari, Haji Yaqub, Quwayi Markaz, Sedarat och Turabaz Khan. Den senare, uppkallad efter Turabaz Khan, förband Flower Street och Chicken Street . Det fanns också två stora korsningar i västra Kabul: Deh Mazang- cirkeln och Kote Sangi . Salang Watt var huvudvägen i nordväst, medan Asamayi Watt och Seh Aqrab (även kallad Sevom Aqrab) var huvudvägen till västra Kabul.

Den kraftiga befolkningsökningen under 2000-talet hade orsakat stora trängselproblem för stadens vägar. I ansträngningarna att ta itu med detta problem godkändes en 95 km yttre ringväg som kostar 110 miljoner USD 2017. Byggandet skulle ha tagit fem år och det kommer att gå från Char Asiab via Ahmad Shah Baba Mina, Deh Sabz ("Kabul New City" utvecklingsområde ), motorvägen AH76, Paghman och tillbaka till Char Asyab. Under 2018 planerades också en ny kollektivtrafiktjänst för buss (se nedan). I september 2017 meddelade chefen för Kabuls kommun att 286 meter av gångbroar för fotgängare kommer att byggas i åtta livliga områden "inom en snar framtid".

Under Kabul Urban Transport Efficiency Improvement Project som undertecknades 2014 och stöddes av Världsbanken, har staden sett omfattande förbättringar av vägförhållandena, inklusive byggandet av nya gångtrottoarer, dräneringssystem, belysning och asfalterade vägytor. Projektet pågår till 31 december 2019.

En Toyota Corolla (E100) vid en säkerhetskontroll 2010

Privata fordon hade ökat i Kabul sedan 2002, med cirka 700 000 bilar registrerade 2013 och upp till 80 % av bilarna rapporterades vara Toyota Corollas . Antalet återförsäljare hade också ökat från 77 år 2003 till över 550 år 2010. Bensinstationer var huvudsakligen privatägda. Cyklar på vägen var en vanlig syn i staden.

Kollektivtrafik

Taxibilarna i Kabul var målade i vitt och gult liv . Majoriteten av dessa var Toyota Corollas av äldre modell. Några ryska hytter från sovjettiden var också fortfarande i drift.

Långa vägresor gjordes med privata Mercedes-Benz bussar eller skåpbilar, lastbilar och personbilar. Även om en rikstäckande busstjänst var tillgänglig från Kabul, var flygningen säkrare, särskilt för utlänningar. Stadens allmänna busstrafik ( Millie Bus / "National Bus") etablerades på 1960-talet för att ta pendlare på dagliga rutter till många destinationer. Tjänsten hade cirka 800 bussar. Kabuls busssystem hade upptäckt en ny intäktskälla för helbussreklam från MTN liknande "bus wrap"-reklam på kollektivtrafik i mer utvecklade länder. Det fanns också en expressbuss som går från centrum till Hamid Karzai International Airport för Safi Airways passagerare.

Ett elektriskt trolleybussystem drevs i Kabul från februari 1979 till 1992 med Škoda- flotta byggd av ett tjeckoslovakiskt företag (se Trolleybussar i Kabul för mer). Trolleybusstjänsten var mycket populär främst på grund av dess låga pris jämfört med Millie Buss konventionella busstjänst. Den sista trolleybussen stannade i slutet av 1992 på grund av krigföring – mycket av koppartrådarna plundrades senare men några av dem, inklusive stålstolparna, kan fortfarande ses i Kabul idag.

I juni 2017 presenterade Kabuls kommun planerna för ett nytt snabbtransportsystem för bussar, det första stora kollektivtrafiksystemet i städerna. Det förväntades öppna 2018, men byggandet hade försvårats. I mars 2021 lanserades en ny stadsbusstjänst i Kabul med amerikanska fordon byggda av IC Bus och åtfö av nybyggda busshållplatser i hela staden. Fem bussar togs i trafik på en sträcka som förväntas utökas till en flotta på 200 bussar på 16 olika sträckor.

Internetbaserad deltagande planering

Kabul stad tillkännagav öppna uppmaningar via Kabul kommuns HP och dess Facebook-sida för att delta i stadsmöte och planeringsprocess
Kabuls borgmästare Mohammad Daud Sultanzoy talar med ligaledningen under invigningsceremonin av den första internetbaserade diskussionsligan för fast avfall någonsin 2021
Ett samförståndsavtal undertecknat av Kabuls borgmästare Ahmad Zaki Sarfaraz och Nagoya Institute of Technologys verkställande direktör 2019

Under 2019 enades Nagoya Institute of Technology, i samarbete med Kabuls kommun, gemensamt om att distribuera en digital plattform, kallad D-Agree i stadsplanering för att ge stöd till intressenter för att främja meningsfullt allmänhetens deltagande och hjälpa till att nå konsensus i Kabul stadsplanering bearbeta.

Från september 2019 fram till Kabuls fall (2021) i augusti 2021 användes plattformen på uppdrag av Kabul kommun för att moderera mer än 300 stadsrelaterade planeringsdiskussioner i Kabul. I dessa diskussioner deltog mer än 15 000 medborgare i planeringsaktiviteter som hölls av D-Agree och genererade mer än 71 000 åsikter som katalogiserades i ett frågebaserat informationssystem om stadsrelaterade tematiska områden. Trots talibanernas övertagande kommer D-Agree att fortsätta att spela en viktig roll för att underlätta stadsplanering och infrastrukturrelaterade samråd.

År 2022 rapporterade FN att D-Agree Afghanistan används som en digital och smart stadslösning i Afghanistan .

D-Agree, är en diskussionsstödjande plattform med artificiell intelligens -baserad facilitering. Diskussionsträden i D-Agree, inspirerade av problembaserat informationssystem, innehåller en kombination av fyra typer av element: frågor, idéer, för- och nackdelar. Programvaran extraherar en diskussions struktur i realtid baserat på IBIS, och klassificerar automatiskt alla meningar.

Utbildning

Utbildningsministeriet under ledning av Ghulam Farooq Wardak ansvarade för utbildningssystemet i Afghanistan. Offentliga och privata skolor i staden har öppnat igen sedan 2002 efter att de stängdes ner eller förstördes under strider på 1980-talet till slutet av 1990-talet. Pojkar och flickor uppmuntrades starkt att gå i skolan under Karzais administration, men många fler skolor behövdes inte bara i Kabul utan i hela landet. Det afghanska utbildningsministeriet hade planer på att bygga fler skolor under de kommande åren så att utbildning gavs till alla medborgare i landet. Gymnasieskolor i Kabul inkluderade:

universitet

Universiteten inkluderade:

Sjukvård

Sjukvården i Afghanistan var relativt dålig. De rika afghanerna åkte vanligtvis utomlands när de sökte behandling.

Anmärkningsvärda människor

Tvillingstäder – systerstäder

Se även

Referenser

Vidare läsning

externa länkar