Mordet på Ayman al-Zawahiri -Killing of Ayman al-Zawahiri

Från Wikipedia, den fria encyklopedin

Mordet på Ayman al-Zawahiri
En del av det globala kriget mot terrorismen
President Biden träffar sitt nationella säkerhetsteam angående Ayman al-Zawahiri.jpg
President Biden träffar sitt nationella säkerhetsteam för att diskutera terrorismbekämpningsoperationen för att ta ut al-Zawahiri.
Datum 31 juli 2022 ( 2022-07-31 )
Tid c.  06:18 ( UTC+04:30 )
Plats Sherpur, Kabul, Afghanistan
Koordinater 34°32′03″N 69°10′33″E / 34,53417°N 69,17583°E / 34,53417; 69,17583 Koordinater: 34°32′03″N 69°10′33″E / 34,53417°N 69,17583°E / 34,53417; 69,17583
Typ Drönaranfall
Avrättad av Central Intelligence Agency

Ayman al-Zawahiri, ledaren för den salafiska jihadistgruppen al -Qaida, dödades av ett USA:s drönarangrepp den 31 juli 2022 i Kabul, Afghanistan. Han var efterträdare till Usama bin Ladin, som dödades av amerikanska styrkor i Pakistan den 2 maj 2011. Al-Zawahiri, som hade hjälpt till att planera 11 september-attackerna mot USA, hade gömt sig efter attackerna och lokaliserades av Central Intelligence Agency (CIA) månader före hans död. Efter att ha fått tillstånd från USA:s president Joe Biden att inleda strejken, avfyrade CIA två Hellfire-missilerpå balkongen till al-Zawahiris hus och dödade honom.

Strejken kom nästan ett år efter avslutandet av kriget i Afghanistan . Amerikanska tjänstemän kallade al-Zawahiris närvaro i Afghanistan ett brott mot avtalet om tillbakadragande av amerikanska styrkor från landet, enligt vilket talibanerna inte skulle tillåta al-Qaida-medlemmar någon fristad. Efter strejken försökte medlemmar i Haqqani-nätverket dölja al-Zawahiris död, även om USA kunde bekräfta det. Som svar på strejken släppte Biden ett uttalande som tillkännagav al-Zawahiris död och kallade strejken för en "rättvisans befrielse".

Bakgrund

Ayman al-Zawahiri var ledare för den extremistiska militanta organisationen al-Qaida och ställföreträdare för dess ledare Usama bin Ladin . Han hade planerat attackerna den 11 september, utförda mot USA den 11 september 2001, tillsammans med bin Ladin. Efter attackerna släppte den amerikanske presidenten George W. Bush en lista över Federal Bureau of Investigation 's Most Wanted Terrorists, och utpekade al-Zawahiri som den näst mest eftersökta bakom bin Ladin. Medan bin Ladin ledde al-Qaida såg många observatörer al-Zawahiri som ansvarig för dess operationer. Han undvek dock en internationell jakt och mordförsök under presidenterna Bush, Barack Obama och Donald Trump .

I slutet av 2001 undgick bin Ladin och al-Zawahiri de amerikanska styrkornas grepp under deras invasion av Afghanistan, som al-Qaida använde som bas under talibanernas styre . Bin Laden dödades i en amerikansk räd i Abbottabad, Pakistan, 2011, där al-Zawahiri tog över ett försvagat al-Qaida efter år av militära operationer mot det. 2016 rapporterades det att han hade gått till extrema ansträngningar för att undvika amerikanska styrkor och amerikanska tjänstemän trodde att han gömde sig i området längs Durand-linjen, gränsen mellan Afghanistan och Pakistan, med hjälp av en grön skärm för att maskera sin omgivning medan han levererade video meddelanden.

Efter nästan 20 år av krig förhandlade den amerikanska regeringen fram ett tillbakadragandeavtal med talibanerna enligt vilket talibanerna gick med på att inte ge en fristad för individer som är involverade i al-Qaida och andra terroristorganisationer. När amerikanska styrkor började dra sig tillbaka återerövrade talibanerna snabbt Afghanistan 2021. Ett drönaranfall i Kabul, utfört av USA under evakueringen, orsakade tio civila dödsfall. Medan USA till en början förnekade felet, tvingades man erkänna det efter en avslöjande av The New York Times . Administrationskällor sa till Times att de sedan dess "har vidtagit fler försiktighetsåtgärder för att förhindra civila offer i strejkerna."

Förberedelse

Efter Kabuls fall till talibanerna flyttade al-Zawahiris familj till ett säkert hus i staden enligt amerikanska tjänstemän, som hade fått reda på det 2022. De började spåra hans familj sex till sju månader före mordet och fick så småningom reda på att al-Zawahiri själv hade också flyttat dit från Pakistan. Han lämnade aldrig det säkra huset efter att ha kommit dit, och hans dagliga vanor spårades av US Intelligence Community i månader, så de kunde bekräfta att det verkligen var han. Byggnaden ligger i Sherpur, en stadsdel i centrala Kabul som brukade vara övergiven, men omvandlades till ett välbärgat och hårt kontrollerat område efter att det togs över av det afghanska försvarsministeriet .

Jonathan Finer, Bidens biträdande nationella säkerhetsrådgivare, och Elizabeth Sherwood-Randall, rådgivare för hemlandets säkerhet, var de första som informerades om al-Zawahiris plats i början av april 2022. Senare informerades andra tjänstemän och den nationella säkerhetsrådgivaren Jake Sullivan informerades om Biden kort därefter. Under maj och juni verifierade amerikanska tjänstemän informationen och förberedde olika alternativ för Biden för att genomföra mordet.

Efter att ha fått veta att al-Zawahiri gillade att sitta på balkongen i sitt hus, konstruerade amerikanska tjänstemän en skalenlig modell av byggnaden för att förbereda sig för strejken och undvika att skada de andra boendena. Den visades för Biden den 1 juli. Tjänstemän inklusive William J. Burns, chef för Central Intelligence Agency, Avril Haines, chef för National Intelligence, Christine Abizaid, chef för National Counterterrorism Center, diskuterade strejken med Biden under dagen. Den 25 juli fick han en sista genomgång och alla tjänstemän som var involverade i beslutet att genomföra strejken gav sitt enhälliga godkännande.

Ge sig på

Den 31 juli 2022, klockan 06:18 lokal tid, avfyrade en amerikansk drönare två AGM-114 Hellfire- missiler mot al-Zawahiri medan han stod utanför på balkongen i sitt hus. Al-Zawahiri dödades, men de andra invånarna i huset var oskadda. Hellfire-varianten spekulerades ha varit R9X, beväpnad med en kinetisk stridsspets med utfällbara blad istället för sprängämnen, och använd mot specifika mänskliga mål för att minimera sidoskador ; den har kallats "Ninja-bomben" och "Flygande Ginsu ".

The New York Times, som citerar en amerikansk analytiker, rapporterade att huset som drabbades ägdes av en toppassistent till Sirajuddin Haqqani, en hög tjänsteman i talibanregeringen . Amerikanska tjänstemän sa inte från vilket land eller plats drönaren lanserades, enligt NPR, men den lanserades troligen på långt avstånd innan den nådde Kabul .

Nyheten om händelsen kom två dagar efter att strejken genomfördes, efter att underrättelsetjänsten bekräftat att al-Zawahiri var död. En hög tjänsteman i Biden-administrationen bekräftade för reportrar att ett drönareanfall hade ägt rum i Afghanistan och att det hade eliminerat ett al-Qaida-mål. Biden bekräftade att han hade godkänt strejken en vecka innan och att den amerikanska underrättelsetjänsten hade spårat al-Zawahiri i början av 2022 när han flyttade in i Kabul.

Reaktioner

amerikanska politiker

President Biden avger uttalanden som bekräftar att amerikansk militär utförde ett riktat dödande av al-Zawahiri.

USA:s president Joe Biden uttalade i ett tv-sänt tal att "rättvisa har levererats" och amerikanska styrkor skulle hitta och eliminera alla som var ett hot mot USA, samtidigt som han citerade al-Zawahiris inblandning i attackerna den 11 september som en motivering.

Utrikesminister Antony Blinken anklagade talibanerna för att "grovt bryta" mot utträdesavtalet genom att ge tillflykt till al-Zawahiri. Nationella säkerhetsrådets talesperson John Kirby varnade talibanerna att följa avtalet om de vill ha internationellt erkännande och finansiering.

Utrikesdepartementet utfärdade en "Worldwide Caution Alert" den 2 augusti och varnade för en högre potential för al-Qaida-sympatisörer att attackera amerikaner efter strejken och uppmanade amerikanska medborgare som reser till andra länder att vara försiktiga.

Medlemmar av det demokratiska partiet berömde aktivt Bidens agerande, inklusive representanthusets talman Nancy Pelosi, senatens majoritetsledare Chuck Schumer och olika kongressmedlemmar.

Senatorer som tillhör det republikanska partiet berömde Bidens agerande, inklusive Marco Rubio och Joni Ernst . Senatens minoritetsledare Mitch McConnell uppmanade Bidens administration att anta en omfattande säkerhetsplan i Afghanistan.

Förre presidenten Barack Obama applåderade mordet på Twitter och proklamerade att "kvällens nyheter också är ett bevis på att det är möjligt att utrota terrorism utan att vara i krig i Afghanistan. Och jag hoppas att det ger ett litet mått av fred till familjerna 9/11 och alla andra som har lidit i händerna på al-Qaida."

Talibanernas reaktioner

Ett uttalande från talibanerna fördömde operationen och sade att strejken genomfördes på ett bostadshus i Sherpur-området i Kabul. En talesman för talibanerna sa: "Sådana handlingar är en upprepning av de senaste 20 årens misslyckade erfarenheter och strider mot Amerikas, Afghanistans och regionens intressen".

Enligt en hög amerikansk tjänsteman hade medlemmar av Haqqani-nätverket, som är en del av talibanregeringen, försökt dölja att al-Zawahiri hade varit vid huset och begränsat tillgången till det, men USA kunde bekräfta hans död från flera underrättelsekällor. Han uppgav också att gruppen flyttade al-Zawahiris familj till en annan plats efter strejken.

Talibanerna bekräftade inte al-Zawahiris död efter strejken. Medan talibanernas tjänstemän initialt bekräftade attacken, hävdade de att huset var tomt. Organisationen rapporterades vara i ett politiskt dilemma efter strejken på grund av dess önskan att bli erkänd av det internationella samfundet, vilket skulle kunna utsättas för risker om den vidtog några aggressiva handlingar, och den möter påtryckningar från sina led att svara på USA

Suhail Shaheen, chefen för talibanernas politiska kontor i Doha, sa att de inte var medvetna om närvaron av al-Zawahiri i Kabul och en utredning pågår för att verifiera anklagelserna. Zabiullah Mujahid, talibanernas främsta talesman, försäkrade att Afghanistan inte skulle bli en tillflyktsort för terrorism mot något land och insisterade på att organisationen skulle respektera utträdesavtalet, samtidigt som han varnade USA för att sluta bryta mot det. Han hävdade senare att de inte hittat en kropp på platsen.

Internationella regeringar

Förenta staternas allierade inom och utanför Nato berömde al-Zawahiris död. Australiens premiärminister Anthony Albanese sa att han hoppas att offer för terroristattacker hittar någon "liten tröst" i döden av al-Zawahiri, medan Kanadas premiärminister Justin Trudeau twittrade "Ayman al-Zawahiris död är ett steg mot en säkrare värld. Kanada kommer att fortsätta arbeta med våra globala partners för att motverka terroristhot, främja fred och säkerhet och hålla människor här hemma och runt om i världen säkra."

Saudiarabiens utrikesdepartement sa att "al-Zarahwi anses vara en av ledarna för terrorism som ledde planeringen och genomförandet av avskyvärda terroristoperationer i USA och Saudiarabien."

Kinas utrikesdepartement reagerade på al-Zawahiris död och menade att det är emot alla former av terrorism, men samtidigt motsätter sig dubbelmoral för terrorismbekämpning och att "samarbete mot terrorism ska inte bedrivas på bekostnad om andra länders suveränitet."

Individer

Greg Barton, ordförande för Global Islamic Politics vid Alfred Deakin Institute for Citizenship and Globalization vid Deakin University, sa på Sky News Australia att al-Zawahiri kan ersättas av en "mer effektiv och skickligare ledare".

Strejken kritiserades av den konservative kolumnisten Marc Thiessen för att ha genomförts på distans, i jämförelse med aktionen från US Navy SEALs som dödade Usama bin Ladin i Pakistan. Thiessen skrev att drönarattacken inte lämnade någon möjlighet att få handlingskraftig information, som den tidigare operationen i Pakistan hade, och jämförde Bidens motivering av aktionen med Blinkens kommentarer i augusti 2021 om Afghanistans fall till talibanerna, där han kallade de återstående Al-Qaida-operativa "rester".

Den tyske professorn i internationell rätt Christoph Safferling på Tagesschau ansåg att mordet strider mot internationell rätt, eftersom han inte anser att Al Qaida är en "väpnad organisation". Rättsexperten Robert Chesney har hävdat att strejken var laglig enligt inhemsk amerikansk och internationell lag, eftersom lagen om väpnad konflikt skulle gälla för Zawahiri på grund av Al Qaidas fortsatta inblandning i planering av våldsamma attacker mot USA.

Al-Qaida har ännu inte utsett en efterträdare till al-Zawahiri. Strejken har ifrågasatt säkerheten för Mark Frerichs, en 60-årig civilingenjör som tros hållas av Haqqani-fångare och den enda kända amerikanska gisslan i Afghanistan. Antiamerikanska protester bröt ut i Afghanistan den 5 augusti, där hundratals afghaner fördömde USA för strejken.

Se även

Referenser