Huvudsida -Main Page

Från Wikipedia, den fria encyklopedin

Från dagens artikel

Springbok

Springbock ( Antidorcas marsupialis ) är en medelstor antilop som främst finns i de torra områdena i södra och sydvästra Afrika. En smal, långbent nötkreatur, den når 71 till 86 cm (28 till 34 tum) vid axeln och väger mellan 27 och 42 kg (60 och 93 lb). Båda könen har ett par långa svarta horn som böjer sig bakåt, ett vitt ansikte, en mörk rand som går från ögonen till munnen, en ljusbrun päls med en rödbrun rand och en vit bakdel . Främst när den surfar i gryning och skymning kan den leva utan dricksvatten i åratal och livnära sig på saftig vegetation . Häckning toppar under regnperioden, när maten är rikligare. En enda kalv avvänjas vid nästan sex månaders ålder och lämnar sin mamma några månader senare. Springbokflockar i Kalahariöknen och den halvtorra Karoo brukade migrera i stort antal över landsbygden. Denna antilopart är en av få med en växande population. Springbocken är Sydafrikas nationaldjur. ( Hela artikeln... )

Visste du ...

Gdańsks flagga
Gdańsks flagga

På nyheterna

Ayman al-Zawahiri 2001
Ayman al-Zawahiri

På denna dag

7 augusti : Tasu'as dag (shiaislam, 2022); Tisha B'Av (Judaism, 2022); Assyriska martyrernas dag ( 1933 )

Amerikanska marinsoldater vadar iland på Tulagi Island
Amerikanska marinsoldater vadar iland på Tulagi Island
Fler årsdagar:

Dagens utvalda bild

1793 franskt 24-livers mynt

Livre ( franska för ' pund ') var valutan för kungariket Frankrike och dess föregångare i Västfrankien från 781 till 1794. Flera olika livre fanns, några samtidigt. Livren avsåg både beräkningsenheter och mynt. De sista sedlarna och mynten i livren gavs ut år II av den revolutionära franska första republiken (1794). 1795 infördes francen , och det första enfrancsmyntet slogs 1803. Ordet livre levde kvar; fram till mitten av 1800-talet användes det likgiltigt vid sidan av ordet franc, särskilt för att uttrycka stora belopp och transaktioner kopplade till egendom (som fastigheter, egendomsinkomster eller boskap). Detta 24-livre mynt präglades i Lille 1793, under den första republiken, och är nu en del av den nationella numismatiska samlingen vid Smithsonian Institution . På framsidan finns en skildring av ett bevingat geni av den franske skulptören Augustin Dupré .

Myntdesignkredit: Paris Mint och Augustin Dupré ; fotograferad av National Numismatic Collection

Andra delar av Wikipedia

  • Gemenskapsportal – Det centrala navet för redaktörer, med resurser, länkar, uppgifter och meddelanden.
  • Village pump – Forum för diskussioner om själva Wikipedia, inklusive policyer och tekniska frågor.
  • Sajtnyheter – Källor till nyheter om Wikipedia och den bredare Wikimedia-rörelsen.
  • Teahouse – Ställ grundläggande frågor om att använda eller redigera Wikipedia.
  • Helpdesk – Ställ frågor om att använda eller redigera Wikipedia.
  • Referensdisk – Ställ forskningsfrågor om encyklopediska ämnen.
  • Innehållsportaler – Ett unikt sätt att navigera i uppslagsverket.

Wikipedias systerprojekt

Wikipedia är skriven av frivilliga redaktörer och är värd för Wikimedia Foundation, en ideell organisation som också är värd för en rad andra volontärprojekt :

Wikipedias språk