Marilyn Monroe -Marilyn Monroe

Från Wikipedia, den fria encyklopedin

Marilyn Monroe
Monroecirca1953.jpg
Monroe 1953
Född
Norma Jeane Mortenson

( 1926-06-01 )1 juni 1926
Los Angeles, Kalifornien, USA
dog 4 augusti 1962 (1962-08-04)(36 år)
Los Angeles, Kalifornien, USA
Dödsorsak Överdos av barbiturat
Viloplats Westwood Village Memorial Park Cemetery
Andra namn Norma Jeane Baker
Ockupation
  • Skådespelerska
  • modell
  • sångare
Antal aktiva år 1945–1962
Makar)
Föräldrar)
Släktingar Berniece Baker Miracle (halvsyster)
Hemsida marilynmonroe .com
Signatur
Marilyn Monroe Signature.svg

Marilyn Monroe (född Norma Jeane Mortenson ; 1 juni 1926 – 4 augusti 1962) var en amerikansk skådespelerska, sångerska och modell. Känd för att ha spelat komiska " blond bombshell "-karaktärer, blev hon en av 1950-talets och början av 1960-talets mest populära sexsymboler, såväl som ett emblem för erans sexuella revolution . Hon var en skådespelerska i ett decennium och hennes filmer tjänade 200 miljoner dollar (motsvarande 2 miljarder dollar 2021) vid tiden för hennes död 1962. Långt efter hennes död är Monroe fortfarande en stor ikon inom popkulturen . 1999 rankade American Film Institute henne sjätte på sin lista över de största kvinnliga filmlegenderna från Hollywoods guldålder .

Född och uppvuxen i Los Angeles, tillbringade Monroe större delen av sin barndom i fosterhem och ett barnhem ; hon gifte sig vid sexton års ålder. Hon arbetade i en fabrik under andra världskriget när hon träffade en fotograf från First Motion Picture Unit och började en framgångsrik pin-up-modellkarriär, vilket ledde till kortlivade filmkontrakt med 20th Century Fox och Columbia Pictures . Efter en rad mindre filmroller skrev hon på ett nytt kontrakt med Fox i slutet av 1950. Under de följande två åren blev hon en populär skådespelerska med roller i flera komedier, inklusive As Young as You Feel och Monkey Business, och i dramerna Clash by Night och Don't Bother to Knock . Hon mötte en skandal när det avslöjades att hon hade poserat för nakenbilder innan hon blev en stjärna, men historien skadade inte hennes karriär utan resulterade istället i ett ökat intresse för hennes filmer.

1953 var Monroe en av de mest säljbara Hollywoodstjärnorna; hon hade ledande roller i filmen noir Niagara, som öppet förlitade sig på hennes sexappeal, och komedierna Gentlemen Prefer Blondes och How to Marry a Millionaire, som etablerade hennes stjärnbild som en "stum blondin". Samma år användes hennes nakenbilder som mittvikt och på omslaget till det första numret av Playboy . Hon spelade en betydande roll i skapandet och förvaltningen av sin offentliga image under hela sin karriär, men hon blev besviken när hon blev typcast och underbetald av studion. Hon stängdes av för en kort stund i början av 1954 för att ha tackat nej till ett filmprojekt, men återvände till huvudrollen i The Seven Year Itch (1955), en av de största kassaframgångarna i hennes karriär.

När studion fortfarande var ovillig att ändra Monroes kontrakt, grundade hon sitt eget filmproduktionsbolag 1954. Hon ägnade 1955 åt att bygga upp företaget och började studera metodskådespeleri under Lee Strasberg i Actors Studio . Senare samma år gav Fox henne ett nytt kontrakt, vilket gav henne mer kontroll och en större lön. Hennes efterföljande roller inkluderade en kritikerrosad föreställning i Bus Stop (1956) och hennes första oberoende produktion i The Prince and the Showgirl (1957). Hon vann en Golden Globe för bästa kvinnliga huvudroll för sin roll i Some Like It Hot (1959), en kritisk och kommersiell framgång. Hennes sista färdiga film var dramat The Misfits (1961).

Monroes oroliga privatliv fick mycket uppmärksamhet. Hon kämpade med missbruk och humörstörningar . Hennes äktenskap med den pensionerade basebollstjärnan Joe DiMaggio och med dramatikern Arthur Miller blev mycket publicerade, men slutade i skilsmässa. Den 4 augusti 1962 dog hon vid 36 års ålder av en överdos av barbiturater i sitt hem i Los Angeles. Hennes död ansågs vara troligt självmord.

Liv och karriär

1926–1943: Barndom och första äktenskap

Monroe som spädbarn, klädd i en vit klänning och sittande på en fårskinnsmatta
Monroe som spädbarn, ca.  1927

Monroe föddes som Norma Jeane Mortenson den 1 juni 1926 på Los Angeles County Hospital i Los Angeles, Kalifornien. Hennes mor, Gladys Pearl Baker (född Monroe) föddes i Piedras Negras, Coahuila, Mexiko, till en fattig familj i Mellanvästern som hade migrerat till Kalifornien vid sekelskiftet. Vid 15 års ålder gifte Gladys sig med John Newton Baker, en missbrukande man nio år äldre. De fick två barn som hette Robert (1917–1933) och Berniece (1919–2014). Hon ansökte framgångsrikt om skilsmässa och ensam vårdnad 1923, men Baker kidnappade barnen strax efter och flyttade med dem till sitt hemland Kentucky .

Monroe fick inte veta att hon hade en syster förrän hon var 12 och träffade Berniece för första gången som vuxen. Efter skilsmässan arbetade Gladys som filmnegativskärare på Consolidated Film Industries . 1924 gifte hon sig med Martin Edward Mortensen, men de separerade bara några månader senare och skilde sig 1928. 2022 visade DNA-tester att Monroes far var Charles Stanley Gifford, Gladys medarbetare som hon hade en affär med 1925.

Även om Gladys var mentalt och ekonomiskt oförberedd på ett barn, var Monroes tidiga barndom stabil och lycklig. Gladys placerade sin dotter hos evangeliska kristna fosterföräldrar Albert och Ida Bolender i lantstaden Hawthorne . Där bodde hon också det första halvåret, tills hon tvingades flytta tillbaka till staden på grund av jobbet. Hon började sedan besöka sin dotter på helgerna. Sommaren 1933 köpte Gladys ett litet hus i Hollywood med ett lån från Home Owners' Loan Corporation och flyttade in till henne sjuåriga Monroe.

De delade huset med boende, skådespelarna George och Maude Atkinson och deras dotter, Nellie. I januari 1934 fick Gladys ett mentalt sammanbrott och fick diagnosen paranoid schizofreni . Efter flera månader på ett vilohem blev hon inlagd på Metropolitan State Hospital . Hon tillbringade resten av sitt liv in och ut från sjukhus och var sällan i kontakt med Monroe. Monroe blev en avdelning i staten, och hennes mammas vän, Grace Goddard, tog ansvar över hennes och hennes mammas angelägenheter.

Monroe med sin första make, James Dougherty, ca.  1943–44 . De gifte sig när hon var 16 år gammal.

Under de kommande fyra åren förändrades Monroes livssituation ofta. Under de första 16 månaderna fortsatte hon att leva med Atkinsons och kan ha blivit sexuellt utnyttjad under denna tid. Alltid en blyg tjej utvecklade hon nu också stamning och blev tillbakadragen. Sommaren 1935 stannade hon kort hos Grace och hennes man Erwin "Doc" Goddard och två andra familjer. I september 1935 placerade Grace henne i Los Angeles Orphans Home. Barnhemmet var "en mönsterinstitution" och beskrevs i positiva ordalag av sina kamrater, men Monroe kände sig övergiven.

Uppmuntrad av personalen på barnhemmet som trodde att Monroe skulle bli lyckligare att bo i en familj, blev Grace hennes lagliga vårdnadshavare 1936, men tog henne inte ut från barnhemmet förrän sommaren 1937. Monroes andra vistelse hos familjen Goddards varade bara några få månader för att Doc anställde henne. Hon bodde sedan korta perioder med sina släktingar och Graces vänner och släktingar i Los Angeles och Compton .

Det var Monroes barndomsupplevelser som först fick henne att vilja bli skådespelare: "Jag gillade inte världen omkring mig eftersom det var ganska dystert ... När jag hörde att det här var skådespeleri sa jag att det är vad jag vill bli. ... Några av mina fosterfamiljer brukade skicka mig på bio för att få mig ut ur huset och där satt jag hela dagen och långt in på natten. Längst fram, där med skärmen så stor, ett litet barn helt ensam, och jag älskade det."

Monroe hittade ett mer permanent hem i september 1938, när hon började bo hos Graces moster, Ana Lower, i Sawtelle . Hon var inskriven i Emerson Junior High School och gick till Christian Science -tjänster varje vecka med Lower. Monroe var annars en medioker elev, men utmärkte sig i att skriva och bidrog till skoltidningen. På grund av den äldre Lowers hälsoproblem återvände Monroe för att bo hos familjen Goddards i Van Nuys i början av 1941.

Samma år började hon gå på Van Nuys High School . 1942 flyttade företaget som anställde Doc Goddard honom till West Virginia . Kaliforniens barnskyddslagar hindrade familjen Goddards från att ta Monroe ur staten, och hon stod inför att behöva återvända till barnhemmet. Som en lösning gifte hon sig med deras grannars 21-årige son, fabriksarbetaren James Dougherty, den 19 juni 1942, strax efter hennes 16-årsdag.

Monroe hoppade därefter av gymnasiet och blev hemmafru. Hon fann sig själv och Dougherty missmatchade och uppgav senare att hon "dö av tristess" under äktenskapet. 1943 tog Dougherty värvning i handelsflottan och var stationerad på Santa Catalina Island, dit Monroe flyttade med honom.

1944–1948: Modellering och första filmroller

Porträtt av Monroe 20 år, taget på Radioplane Munitions Factory
Ett foto av Monroe taget av David Conover i mitten av 1944 på Radioplane Company

I april 1944 skeppades Dougherty ut till Stilla havet, och han skulle stanna där under större delen av de kommande två åren. Monroe flyttade in hos sina svärföräldrar och började jobba på Radioplane Company, en ammunitionsfabrik i Van Nuys. I slutet av 1944 träffade hon fotografen David Conover, som hade skickats av US Army Air Forces First Motion Picture Unit till fabriken för att fotografera moralhöjande bilder på kvinnliga arbetare. Även om ingen av hennes bilder användes, slutade hon arbeta på fabriken i januari 1945 och började modellera för Conover och hans vänner. Trots sin utplacerade make, flyttade hon på egen hand och skrev på ett kontrakt med Blue Book Model Agency i augusti 1945.

Byrån ansåg att Monroes figur var mer lämpad för pin-up än high fashion modellering, och hon visades mest i annonser och herrtidningar. För att göra sig mer anställningsbar rätade hon ut håret och färgade det blont. Enligt Emmeline Snively, byråns ägare, blev Monroe snabbt en av dess mest ambitiösa och hårt arbetande modeller; vid tidig sort 1946 hade hon synts på 33 tidskriftsomslag för publikationer som Pageant, US Camera, Laff och Peek . Som modell använde Monroe ibland pseudonymen Jean Norman.

En leende Monroe som sitter på en strand och lutar sig tillbaka på armarna. Hon är klädd i bikini och kilasandaler.
Monroe poserar som en pin-up-modell för ett vykortsfotografi c.  1940-talet

Genom Snively skrev Monroe på ett kontrakt med en skådespelarbyrå i juni 1946. Efter en misslyckad intervju på Paramount Pictures fick hon ett screentest av Ben Lyon, en chef för 20th Century-Fox . Chefen Darryl F. Zanuck var inte entusiastisk över det, men han gav henne ett standardkontrakt på sex månader för att undvika att hon skulle signeras av rivaliserande studio RKO Pictures . Monroes kontrakt började i augusti 1946, och hon och Lyon valde artistnamnet "Marilyn Monroe". Förnamnet valdes av Lyon, som påmindes om Broadway-stjärnan Marilyn Miller ; det sista var Monroes mors flicknamn. I september 1946 skilde hon sig från Dougherty, som var emot hennes karriär.

Monroe tillbringade sina första sex månader på Fox med att lära sig skådespeleri, sång och dans, och i att observera filmskapandeprocessen. Hennes kontrakt förnyades i februari 1947 och hon fick sina första filmroller, bitroller i Dangerous Years (1947) och Scudda Hoo! Scudda Hay! (1948). Studion skrev också in henne i skådespelarlaboratorieteatern, en skådespelarskola som undervisar i gruppteaterns tekniker ; hon uppgav senare att det var "min första smak av vad verkligt skådespeleri i ett riktigt drama kunde vara, och jag var hooked". Trots hennes entusiasm tyckte hennes lärare att hon var för blyg och osäker för att ha en framtid inom skådespeleriet, och Fox förnyade inte sitt kontrakt i augusti 1947. Hon återgick till modellarbete samtidigt som hon gjorde enstaka ströjobb på filmstudior, som att arbeta som dansant. "pacer" bakom kulisserna för att hålla leads on point vid musikuppsättningar.

Monroe på ett reklamfoto taget 1948

Monroe var fast besluten att göra det som skådespelerska och fortsatte att studera på Actors' Lab. Hon hade en liten roll i pjäsen Glamour PreferredBliss-Hayden Theatre, men den tog slut efter ett par föreställningar. För att nätverka besökte hon producenternas kontor, blev vän med skvallerkrönikören Sidney Skolsky och underhöll inflytelserika manliga gäster på studiotillställningar, en praktik som hon hade börjat på Fox. Hon blev också en vän och enstaka sexpartner till Fox-chefen Joseph M. Schenck, som övertalade sin vän Harry Cohn, chefschefen för Columbia Pictures, att signera henne i mars 1948.

På Columbia var Monroes utseende modellerad efter Rita Hayworth och hennes hår var blekt platinablond. Hon började arbeta med studions huvuddramatränare, Natasha Lytess, som skulle förbli hennes mentor till 1955. Hennes enda film i studion var lågbudgetmusikalen Ladies of the Chorus (1948), där hon hade sin första huvudroll som en refrängtjej som uppvaktas av en förmögen man. Hon testade också för huvudrollen i Born Yesterday (1950), men hennes kontrakt förnyades inte i september 1948. Ladies of the Chorus släpptes månaden därpå och blev ingen succé.

1949–1952: Genombrottsår

Monroe i Asfaltdjungeln. Hon är klädd i en svart klänning och står i en dörröppning, vänd mot en man klädd i trenchcoat och en fedora
Monroe i The Asphalt Jungle (1950), en av hennes tidigaste föreställningar som fick uppmärksamhet från filmkritiker.

När hennes kontrakt på Columbia tog slut, återvände Monroe till modellering igen. Hon spelade in en reklamfilm för Pabst- öl och poserade i konstnärliga nakenbilder av Tom Kelley för John Baumgarth-kalendrar (med namnet "Mona Monroe"). Monroe hade tidigare poserat topless eller klädd i bikini för andra artister som Earl Moran, och kände sig bekväm med nakenhet. Kort efter att ha lämnat Columbia träffade hon också och blev skyddsling och älskarinna till Johnny Hyde, vicepresidenten för William Morris Agency .

Genom Hyde fick Monroe små roller i flera filmer, bland annat i två kritikerrosade verk: Joseph Mankiewiczs drama All About Eve (1950) och John Hustons film noir The Asphalt Jungle (1950). Trots att hennes skärmtid bara var några minuter i den senare, fick hon ett omnämnande i Photoplay och enligt biografen Donald Spoto "flyttades effektivt från filmmodell till seriös skådespelerska". I december 1950 förhandlade Hyde fram ett sjuårskontrakt för Monroe med 20th Century-Fox. Enligt dess villkor kunde Fox välja att inte förnya kontraktet efter varje år. Hyde dog av en hjärtattack bara några dagar senare, vilket gjorde Monroe förkrossad.

1951 hade Monroe biroller i tre måttligt framgångsrika Fox-komedier: As Young as You Feel, Love Nest och Let's Make It Legal . Enligt Spoto visade alla tre filmerna henne "i huvudsak [som] en sexig prydnad", men hon fick lite beröm från kritiker: Bosley Crowther från The New York Times beskrev henne som "superb" i As Young As You Feel och Ezra Goodman från The New York Times Los Angeles Daily News kallade henne "en av de ljusaste kommande [skådespelerskorna]" för Love Nest .

Hennes popularitet bland publiken växte också: hon fick flera tusen fanbrev i veckan och förklarades som "Miss Cheesecake of 1951" av armétidningen Stars and Stripes, vilket speglar soldaternas preferenser i Koreakriget . I februari 1952 utsåg Hollywood Foreign Press Association Monroe till "bästa unga kassapersonlighet". I sitt privata liv hade Monroe en kort relation med regissören Elia Kazan och dejtade också kort flera andra män, inklusive regissören Nicholas Ray och skådespelarna Yul Brynner och Peter Lawford . I början av 1952 inledde hon en mycket publicerad romans med den pensionerade New York Yankees - basebollstjärnan Joe DiMaggio, en av tidens mest kända sportpersonligheter.

Monroe med Keith Andes i Clash by Night (1952). Filmen gjorde det möjligt för Monroe att visa mer av sitt skådespelarutbud i en dramatisk roll.

Monroe befann sig i centrum för en skandal i mars 1952, när hon offentligt avslöjade att hon hade poserat för en nakenkalender 1949. Studion hade fått reda på bilderna och att hon offentligt ryktades vara modellen några veckor tidigare, och tillsammans med Monroe bestämde sig för att för att inte skada hennes karriär var det bäst att erkänna för dem samtidigt som hon betonade att hon hade varit pank vid den tiden. Strategin fick hennes offentliga sympati och ökade intresset för hennes filmer, som hon nu fick toppfakturor för . I kölvattnet av skandalen var Monroe med på omslaget till Life som "Talk of Hollywood" och skvallerkrönikören Hedda Hopper förklarade henne som "cheesecake queen" som blev "box office smash". Tre av Monroes filmer — Clash by Night, Don't Bother to Knock och We're Not Married! — släpptes kort därefter för att dra nytta av allmänintresset.

Trots sin nyfunna popularitet som sexsymbol, ville Monroe också visa upp mer av sitt skådespelarutbud. Hon hade börjat ta skådespelarkurser med Michael Chekhov och mima Lotte Goslar strax efter att hon började på Fox-kontraktet, och Clash by Night och Don't Bother to Knock visade henne i olika roller. I den förstnämnda, ett drama med Barbara Stanwyck i huvudrollen och regisserad av Fritz Lang, spelade hon en fiskkonservarbetare; för att förbereda tillbringade hon tid i en fiskkonservfabrik i Monterey . Hon fick positiva recensioner för sin prestation: The Hollywood Reporter uttalade att "hon förtjänar huvudrollsstatus med sin utmärkta tolkning", och Variety skrev att hon "har en enkel leverans som gör henne till en cinch för popularitet". Den sistnämnda var en thriller där Monroe spelade huvudrollen som en mentalt störd barnvakt och som Zanuck använde för att testa sina förmågor i en tyngre dramatisk roll. Den fick blandade recensioner från kritiker, där Crowther ansåg att hon var för oerfaren för den svåra rollen, och Variety skyllde på manuset för filmens problem.

Monroe, klädd i en genomskinlig spetsrock och diamantörhängen, sitter vid ett sminkbord och ser utanför kameran med ett chockat uttryck
Monroe i Don't Bother to Knock (1952)

Monroes tre andra filmer 1952 fortsatte med hennes typcasting i komiska roller som framhävde hennes sexappeal. I Vi är inte gifta! , hennes roll som tävlande i skönhetstävlingen skapades enbart för att "presentera Marilyn i två baddräkter", enligt dess författare Nunnally Johnson . I Howard Hawks Monkey Business, där hon agerade mot Cary Grant, spelade hon en sekreterare som är "en dum, barnslig blondin, oskyldigt omedveten om den förödelse hennes sexighet orsakar omkring henne".

I O. Henrys kåk med Charles Laughton framträdde hon i en förbigående vinjett som en gatuvandrare från 1800-talet. Monroe utökade sitt rykte som en ny sexsymbol med publicitetstrick det året: hon bar en avslöjande klänning när hon agerade som Grand Marshal vid Miss America Pageant- paraden, och berättade för skvallerkrönikören Earl Wilson att hon vanligtvis inte bar några underkläder. I slutet av året utsåg skvallerkrönikören Florabel Muir Monroe till " it girl " 1952.

Under denna period fick Monroe ett rykte om att vara svår att arbeta med, vilket skulle förvärras allt eftersom hennes karriär fortskred. Hon var ofta sen eller dök inte upp alls, kom inte ihåg sina repliker och krävde flera omtagningar innan hon var nöjd med sin prestation. Hennes beroende av sina skådespelarcoacher – Natasha Lytess och sedan Paula Strasberg – irriterade också regissörer. Monroes problem har tillskrivits en kombination av perfektionism, låg självkänsla och scenskräck.

Hon ogillade sin bristande kontroll på filmuppsättningar och upplevde aldrig liknande problem under fotograferingar, där hon hade mer att säga till om över sin prestation och kunde vara mer spontan istället för att följa ett manus. För att lindra sin ångest och kroniska sömnlöshet började hon använda barbiturater, amfetamin och alkohol, vilket också förvärrade hennes problem, även om hon inte blev allvarligt beroende förrän 1956. Enligt Sarah Churchwell, en del av Monroes beteende, särskilt senare i karriären, var också ett svar på nedlåtenhet och sexism från hennes manliga medstjärnor och regissörer. På samma sätt har biografen Lois Banner sagt att hon blev mobbad av många av sina regissörer.

1953: Rising star

Monroe i Niagara. En närbild av hennes ansikte och axlar; hon är klädd i guldbågeörhängen och en chockerande rosa topp
Monroe i Niagara (1953), som uppehöll sig vid hennes sexappeal
Monroe i Gentlemen föredrar blondiner. Hon är klädd i en chockerande rosa klänning med matchande handskar och diamantsmycken och är omgiven av män i smoking
Monroe i How to Marry a Millionaire. Hon är klädd i en orange baddräkt och sitter bredvid Betty Grable, som är klädd i shorts och skjorta, och Lauren Bacall, som har en blå klänning.
Monroe, Betty Grable och Lauren Bacall i How to Marry a Millionaire, hennes största kassaframgång 1953

Monroe spelade huvudrollen i tre filmer som släpptes 1953 och framstod som en stor sexsymbol och en av Hollywoods mest bankable artister. Den första var Technicolor film noir Niagara, där hon spelade en femme fatale som intänkte mörda sin man, spelad av Joseph Cotten . Då hade Monroe och hennes makeupartist Allan "Whitey" Snyder utvecklat sin "varumärke" sminklook: mörkt välvda bryn, blek hud, "glittrande" röda läppar och ett skönhetsmärke . Enligt Sarah Churchwell var Niagara en av de mest öppet sexuella filmerna i Monroes karriär. I vissa scener täcktes Monroes kropp endast av ett lakan eller en handduk, vilket ansågs chockerande av samtida publik. Niagaras mest kända scen är en 30-sekunders lång bild bakom Monroe där hon ses gå med svängande höfter, vilket användes flitigt i filmens marknadsföring.

När Niagara släpptes i januari 1953 protesterade kvinnoklubbar mot det som omoraliskt, men det visade sig populärt bland publiken. Medan Variety ansåg att det var "klyschigt" och "morbid", kommenterade New York Times att "fallen och Miss Monroe är något att se", som även om Monroe kanske inte är "den perfekta skådespelerskan vid det här laget... så kan hon vara förförisk "även när hon går". Monroe fortsatte att dra till sig uppmärksamhet genom att bära avslöjande kläder, mest känd vid Photoplay- utmärkelserna i januari 1953, där hon vann priset "Fastest Rising Star". En veckad "sunburst" midjetight, djup decolleté-guld laméklänning designad av William Travilla för Gentlemen Prefer Blondes, men knappt sett alls i filmen, skulle bli en sensation. På grund av sådana bilder kallade veteranstjärnan Joan Crawford offentligt beteendet "olämpligt en skådespelerska och en dam".

Medan Niagara gjorde Monroe till en sexsymbol och etablerade hennes "look", cementerade hennes andra film från 1953, den satiriska musikkomedin Gentlemen Prefer Blondes, hennes skärmpersona som en " dum blondin ". Baserad på Anita Loos roman och dess Broadway-version fokuserar filmen på två "guldgrävande" showgirls spelade av Monroe och Jane Russell . Monroes roll var ursprungligen avsedd för Betty Grable, som hade varit 20th Century-Fox mest populära " blonda bombshell " på 1940-talet; Monroe översköljde henne snabbt som en stjärna som kunde tilltala både manlig och kvinnlig publik.

Som en del av filmens reklamkampanj pressade hon och Russell sina hand och fotspår i våt betong utanför Graumans kinesiska teater i juni. Gentlemen Prefer Blondes släpptes kort efter och blev en av årets största kassasuccéer. Crowther från The New York Times och William Brogdon från Variety kommenterade båda positivt om Monroe och noterade särskilt hennes framträdande av " Diamonds Are a Girl's Best Friend "; enligt den senare demonstrerade hon "förmågan att könsbestämma en låt samt peka upp ögonvärdena för en scen genom sin närvaro".

I september gjorde Monroe sin tv-debut i Jack Benny Show och spelade Jacks fantasikvinna i avsnittet "Honolulu Trip". Hon spelade tillsammans med Betty Grable och Lauren Bacall i hennes tredje film för året, How to Marry a Millionaire, som släpptes i november. Den presenterade Monroe som en naiv modell som slår sig ihop med sina vänner för att hitta rika män, och upprepar den framgångsrika formeln Gentlemen Prefer Blondes . Det var den andra filmen som någonsin släppts i CinemaScope, ett bredbildsformat som Fox hoppades skulle dra publiken tillbaka till biograferna när tv började orsaka förluster för filmstudior. Trots blandade recensioner var filmen Monroes största kassaframgång vid den tidpunkten i hennes karriär.

Monroe listades i den årliga Top Ten Money Making Stars-undersökningen både 1953 och 1954, och enligt Fox-historikern Aubrey Solomon blev studions "största tillgång" tillsammans med CinemaScope. Monroes position som en ledande sexsymbol bekräftades i december 1953, när Hugh Hefner presenterade henne på omslaget och som mittvikt i det första numret av Playboy ; Monroe samtyckte inte till publiceringen. Omslagsbilden var ett fotografi som togs av henne vid Miss America Pageant-paraden 1952, och mittvikningen visade ett av hennes nakenbilder från 1949.

1954–1955: Konflikter med 20th Century-Fox och äktenskap med Joe DiMaggio

Monroe hade blivit en av 20th Century-Fox största stjärnor, men hennes kontrakt hade inte ändrats sedan 1950, vilket innebar att hon fick mycket mindre betalt än andra stjärnor av hennes storlek och kunde inte välja sina projekt. Hennes försök att medverka i filmer som inte skulle fokusera på henne som en pin-up hade omintetgjorts av studions chef, Darryll F. Zanuck, som hade en stark personlig motvilja mot henne och inte trodde att hon skulle tjäna studion lika mycket intäkter i andra typer av roller. Efter påtryckningar från studions ägare, Spyros Skouras, hade Zanuck också beslutat att Fox enbart skulle fokusera på underhållning för att maximera vinsten och avbröt produktionen av alla "seriösa filmer". I januari 1954 stängde han av Monroe när hon vägrade att börja spela in ännu en musikalisk komedi, The Girl in Pink Tights .

Närbild av Monroe och DiMaggio kysser; hon har en mörk kostym med vit pälskrage och han en mörk kostym.
Monroe och Joe DiMaggio efter att ha gift sig i San Franciscos stadshus i januari 1954

Detta var förstasidans nyheter och Monroe vidtog omedelbart åtgärder för att motverka negativ publicitet. Den 14 januari gifte sig hon och Joe DiMaggio i San Franciscos stadshus . De reste sedan till Japan och kombinerade en smekmånad med hans affärsresa. Från Tokyo reste hon ensam till Korea, där hon deltog i en USO -show och sjöng sånger från sina filmer för över 60 000 amerikanska marinsoldater under en fyradagarsperiod. Efter att ha återvänt till USA tilldelades hon Photoplays pris " Most Popular Female Star". Monroe gjorde upp med Fox i mars, med löftet om ett nytt kontrakt, en bonus på $100 000 och en huvudroll i filmatiseringen av Broadwaysuccén The Seven Year Itch .

I april 1954 släpptes Otto Premingers västra River of No Return, den sista filmen som Monroe hade filmat innan avstängningen. Hon kallade det en " Z-grade cowboyfilm där skådespeleriet slutade tvåa efter sceneriet och CinemaScope-processen", men den var populär bland publiken. Den första filmen hon gjorde efter avstängningen var musikalen There's No Business Like Show Business, som hon starkt ogillade men studion krävde att hon skulle göra för att ha släppt The Girl in Pink Tights . Den var misslyckad när den släpptes i slutet av 1954, med Monroes prestation som anses vulgär av många kritiker.

Monroe poserar för fotografer, iklädd en vit halterneckklänning, vars fåll blåses upp med luft från ett tunnelbanegaller som hon står på.
Monroe poserar för fotografer i The Seven Year Itch (1955)

I september 1954 började Monroe filma Billy Wilders komedi The Seven Year Itch, med huvudrollen mot Tom Ewell som en kvinna som blir föremål för sin gifta grannes sexuella fantasier. Även om filmen spelades in i Hollywood, bestämde sig studion för att skapa förhandsreklam genom att iscensätta inspelningen av en scen där Monroe står på ett tunnelbanegaller med luften som blåser upp kjolen på hennes vita klänningLexington Avenue på Manhattan. Fotograferingen varade i flera timmar och lockade nästan 2 000 åskådare. "Scenen för tunnelbanan" blev en av Monroes mest kända och The Seven Year Itch blev en av årets största kommersiella framgångar efter lanseringen i juni 1955.

Publicitetstricket placerade Monroe på internationella förstasidor, och det markerade också slutet på hennes äktenskap med DiMaggio, som blev upprörd över det. Facket hade från början besvärats av hans svartsjuka och kontrollerande attityd; han var också fysisk misshandel. Efter att ha återvänt från NYC till Hollywood i oktober 1954 ansökte Monroe om skilsmässa, efter bara nio månaders äktenskap.

Efter att ha filmat för The Seven Year Itch som avslutades i november 1954 lämnade Monroe Hollywood för östkusten, där hon och fotografen Milton Greene grundade sitt eget produktionsbolag, Marilyn Monroe Productions (MMP) – en action som senare har kallats "instrumental" i studiosystemets kollaps . Monroe uppgav att hon var "trött på samma gamla sexroller" och hävdade att hon inte längre var under kontrakt med Fox, eftersom den inte hade fullgjort sina skyldigheter, som att betala henne den utlovade bonusen. Detta började en årslång juridisk strid mellan henne och Fox i januari 1955. Pressen förlöjligade Monroe till stor del och hon parodierades i Broadway-pjäsen Will Success Spoil Rock Hunter? (1955), där hennes lookalike Jayne Mansfield spelade en dum skådespelerska som startar sitt eget produktionsbolag.

Monroe, som är klädd i kjol, blus och jacka, står under en skylt för Actors Studio och tittar upp mot den
Monroe i Actors Studio 1961

Efter att ha grundat MMP, flyttade Monroe till Manhattan och tillbringade 1955 med att studera skådespeleri. Hon gick kurser med Constance Collier och deltog i workshops om metodskådespeleri i Actors Studio, som drivs av Lee Strasberg . Hon växte nära Strasberg och hans fru Paula, fick privatlektioner i deras hem på grund av sin blyghet, och blev snart en familjemedlem. Hon ersatte sin gamla skådespelarcoach, Natasha Lytess, med Paula; familjen Strasberg förblev ett viktigt inflytande under resten av hennes karriär. Monroe började också genomgå psykoanalys, eftersom Strasberg trodde att en skådespelare måste konfrontera sina känslomässiga trauman och använda dem i sina framträdanden.

Monroe fortsatte sin relation med DiMaggio trots den pågående skilsmässoprocessen; hon dejtade också skådespelaren Marlon Brando och dramatikern Arthur Miller . Hon hade först introducerats för Miller av Elia Kazan i början av 1950-talet. Affären mellan Monroe och Miller blev allt allvarligare efter oktober 1955, när hennes skilsmässa slutfördes och han separerade från sin fru. Studion uppmanade henne att avsluta det, eftersom Miller undersöktes av FBI för anklagelser om kommunism och hade ställts av House Un-American Activities Committee, men Monroe vägrade. Förhållandet ledde till att FBI öppnade en fil om henne.

I slutet av året skrev Monroe och Fox på ett nytt sjuårskontrakt, eftersom MMP inte skulle kunna finansiera filmer ensam, och studion var angelägna om att Monroe skulle arbeta för dem igen. Fox skulle betala henne 400 000 dollar för att göra fyra filmer och gav henne rätten att välja sina egna projekt, regissörer och filmfotografer. Hon skulle också vara fri att göra en film med MMP per varje färdig film för Fox.

1956–1959: Kritisk hyllning och äktenskap med Arthur Miller

Beskuren bild av Monroe och Miller som skär tårtan på sitt bröllop. Hennes slöja lyfts från hennes ansikte och han är klädd i en vit skjorta med mörk slips.
Monroe och Arthur Miller vid deras bröllop i juni 1956

Monroe började 1956 med att tillkännage sin vinst över 20th Century-Fox. Pressen skrev nu positivt om hennes beslut att slåss mot studion; Time kallade henne en "slug affärskvinna" och Look förutspådde att vinsten skulle bli "ett exempel på individen mot flocken i många år framöver". Däremot ledde Monroes förhållande till Miller till några negativa kommentarer, som Walter Winchells uttalande att "Amerikas mest kända blonda rörliga bildstjärna är nu den vänstra intelligentsians älskling."

I mars började Monroe spela in dramat Bus Stop, hennes första film under det nya kontraktet. Hon spelade Chérie, en saloonsångerska vars drömmar om stjärnstatus kompliceras av en naiv cowboy som blir kär i henne. För rollen lärde hon sig en Ozark -accent, valde kostymer och smink som saknade glamouren från hennes tidigare filmer, och gav medvetet medioker sång och dans. Broadway- regissören Joshua Logan gick med på att regissera, trots att hon till en början tvivlade på hennes skådespelarförmågor och visste om hennes rykte om att vara svår.

Filmningen ägde rum i Idaho och Arizona, med Monroe "tekniskt ansvarig" som chef för MMP, då och då fattade beslut om film och med Logan som anpassade sig till hennes kroniska sena och perfektionism. Erfarenheten förändrade Logans uppfattning om Monroe, och han jämförde henne senare med Charlie Chaplin i hennes förmåga att blanda komedi och tragedi.

Monroe och Don Murray i busshållplatsen. Hon är klädd i en trasig kappa och en liten hatt bunden med band och bråkar med Murray, som är klädd i jeans, jeansjacka och cowboyhatt.
Monroes dramatiska framträdande i Bus Stop (1956) markerade ett avsteg från hennes tidigare komedier.

Den 29 juni gifte sig Monroe och Miller vid Westchester County Court i White Plains, New York ; två dagar senare hade de en judisk ceremoni hemma hos Kay Brown, Millers litterära agent, i Waccabuc, New York . I och med äktenskapet konverterade Monroe till judendomen, vilket fick Egypten att förbjuda alla hennes filmer. På grund av Monroes status som sexsymbol och Millers image som intellektuell, såg media facket som en missmatch, vilket framgår av Varietys rubrik, "Egghead Weds Hourglass".

Bus Stop släpptes i augusti 1956 och blev kritisk och kommersiell framgång. The Saturday Review of Literature skrev att Monroes framträdande "effektivt skingrar en gång för alla föreställningen att hon bara är en glamourpersonlighet" och Crowther proklamerade: "Håll i era stolar, alla, och gör dig redo för en skramlande överraskning. Marilyn Monroe har äntligen visade sig vara skådespelerska." Hon fick också en Golden Globe för bästa kvinnliga nominering för sin insats.

I augusti började Monroe även filma MMP:s första oberoende produktion, The Prince and the Showgirl, i Pinewood Studios i England. Baserat på en scenpjäs från 1953 av Terence Rattigan, skulle den regisseras och samproduceras av, och medskådespelaren, Laurence Olivier . Produktionen komplicerades av konflikter mellan honom och Monroe. Olivier, som också hade regisserat och spelat huvudrollen i scenpjäsen, gjorde henne arg med det nedlåtande uttalandet "Allt du behöver göra är att vara sexig", och med hans krav replikerar hon Vivien Leighs scentolkning av karaktären. Han ogillade också den ständiga närvaron av Paula Strasberg, Monroes tillförordnade tränare, på inspelningsplatsen. Som vedergällning blev Monroe inte samarbetsvillig och började medvetet komma för sent, och påstod senare att "om du inte respekterar dina artister kan de inte fungera bra."

Olivier och Monroe

Monroe upplevde även andra problem under produktionen. Hennes beroende av läkemedel eskalerade och enligt Spoto fick hon ett missfall. Hon och Greene bråkade också om hur MMP skulle drivas. Trots svårigheterna slutfördes inspelningen enligt schemat i slutet av 1956. The Prince and the Showgirl släpptes till blandade recensioner i juni 1957 och visade sig vara impopulär bland den amerikanska publiken. Den mottogs bättre i Europa, där hon belönades med italienska David di Donatello och de franska Crystal Star -priserna och nominerades till en BAFTA .

Efter att ha återvänt från England tog Monroe en paus på 18 månader för att koncentrera sig på familjelivet. Hon och Miller delade sin tid mellan NYC, Connecticut och Long Island . Hon hade en utomkvedshavandeskap i mitten av 1957 och ett missfall ett år senare; dessa problem var troligen kopplade till hennes endometrios . Monroe var också kortvarigt inlagd på sjukhus på grund av en barbituratöverdos. Eftersom hon och Greene inte kunde lösa sina meningsskiljaktigheter om MMP, köpte Monroe hans andel av företaget.

En ukulelespelande Monroe med en cross-dressing Lemmon i basen och Curtis i saxofonen. Det finns även tre andra kvinnor som spelar olika instrument.
Monroe med Lemmon och Curtis i Some Like It Hot (1959), för vilken hon vann en Golden Globe

Monroe återvände till Hollywood i juli 1958 för att agera mot Jack Lemmon och Tony Curtis i Billy Wilders komedi om könsroller, Some Like It Hot . Hon ansåg att rollen som Sugar Kane var en annan "dum blondin", men tackade ja till den på grund av Millers uppmuntran och erbjudandet om tio procent av filmens vinst utöver hennes standardlön. Filmens svåra produktion har sedan dess blivit "legendarisk". Monroe krävde dussintals omtagningar och kom inte ihåg hennes repliker eller agerade enligt anvisningarna – Curtis sa berömt att kyssa henne var "som att kyssa Hitler " på grund av antalet omtagningar.

Monroe själv liknade produktionen vid ett sjunkande skepp och kommenterade hennes medstjärnor och regissör och sa "[men] varför skulle jag oroa mig, jag har ingen fallisk symbol att förlora." Många av problemen berodde på att hon och Wilder – som också hade rykte om sig att vara svår – var oense om hur hon skulle spela rollen. Hon gjorde honom arg genom att be att få ändra många av hennes scener, vilket i sin tur gjorde hennes scenskräck värre, och det föreslås att hon medvetet förstörde flera scener för att spela dem på sitt sätt.

Till slut var Wilder nöjd med Monroes framträdande och konstaterade: "Vem som helst kan komma ihåg repliker, men det krävs en riktig artist för att komma på inspelningsplatsen och inte kunna hennes repliker och ändå ge den prestation hon gjorde!" Some Like It Hot blev en kritisk och kommersiell framgång när den släpptes i mars 1959. Monroes framträdande gav henne en Golden Globe för bästa kvinnliga skådespelerska och fick Variety att kalla henne "en komiker med den kombinationen av sexappeal och timing som bara kan" inte bli slagen". Den har röstats fram som en av de bästa filmerna som någonsin gjorts i opinionsundersökningar av BBC, American Film Institute och Sight & Sound .

1960–1962: Karriärnedgång och personliga svårigheter

Monroe och Montand står bredvid ett piano i en studioliknande miljö och tittar på noter.
Monroe med Yves Montand i Let's Make Love (1960), som hon gick med på att göra endast för att uppfylla sitt kontrakt med Fox

Efter Some Like It Hot tog Monroe ytterligare ett uppehåll till slutet av 1959, då hon spelade i den musikaliska komedin Let's Make Love . Hon valde George Cukor att regissera och Miller skrev om en del av manuset, som hon ansåg vara svagt. Hon accepterade rollen enbart för att hon låg efter på sitt kontrakt med Fox. Filmens produktion försenades av hennes frekventa frånvaro från uppsättningen. Under inspelningen hade Monroe en utomäktenskaplig affär med sin motspelare Yves Montand, vilket rapporterades mycket av pressen och användes i filmens reklamkampanj.

Let's Make Love misslyckades när den släpptes i september 1960. Crowther beskrev Monroe som "ganska stökig" och "saknad ... den gamla Monroe-dynamiken", och Hedda Hopper kallade filmen "den mest vulgära bilden [Monroe's] någonsin gjort" . Truman Capote lobbad för att Monroe skulle spela Holly Golightly i en filmatisering av Breakfast at Tiffany's, men rollen gick till Audrey Hepburn eftersom dess producenter fruktade att hon skulle komplicera produktionen.

Den sista filmen som Monroe fullbordade var John Hustons The Misfits, som Miller hade skrivit för att ge henne en dramatisk roll. Hon spelade en nyligen frånskild kvinna som blir vän med tre åldrande cowboys, spelade av Clark Gable, Eli Wallach och Montgomery Clift . Filmningen i Nevadas öken mellan juli och november 1960 var återigen svår. Monroe och Millers äktenskap var i praktiken över, och han inledde ett nytt förhållande med scenfotografen Inge Morath .

Monroe håller i en hatt och står mitt i en folkmassa, vänd mot kameran. Till höger om henne är Gable och till vänster Winwood. Det finns en skylt som säger "BAR" i bakgrunden.
Monroe, Estelle Winwood, Eli Wallach, Montgomery Clift och Clark Gable i The Misfits (1961). Det var den sista färdiga filmen för Monroe och Gable, som båda dog inom två år.

Monroe ogillade att han hade baserat hennes roll delvis på hennes liv, och tyckte att den var underlägsen mansrollerna. Hon kämpade också med Millers vana att skriva om scener kvällen innan inspelningen. Hennes hälsa sviktade också: hon hade ont av gallsten och hennes drogberoende var så allvarligt att hennes make-up vanligtvis måste appliceras medan hon fortfarande sov under påverkan av barbiturater. I augusti avbröts inspelningen för att hon skulle tillbringa en vecka på en detox på sjukhus . Trots sina problem uppgav Huston att när Monroe skådespelade "låtsades hon inte för en känsla. Det var den äkta varan. Hon skulle gå djupt ner i sig själv och hitta den och ta upp den till medvetande."

Monroe och Miller separerade efter att filmningen avslutats, och hon fick en mexikansk skilsmässa i januari 1961. The Misfits släpptes månaden därpå och misslyckades vid biljettkassan. Dess recensioner var blandade, med Variety som klagade över ofta "hacklig" karaktärsutveckling, och Bosley Crowther kallade Monroe "fullständigt tom och outgrundlig" och påstod att "tyvärr för filmens struktur vänder allt på henne". Den har fått mer gynnsamma recensioner under det tjugoförsta århundradet. Geoff Andrew från British Film Institute har kallat det en klassiker, Huston-forskaren Tony Tracy har beskrivit Monroes prestation som den "mognaste tolkningen av hennes karriär", och Geoffrey McNab från The Independent har berömt henne för att vara "extraordinär" när det gäller att gestalta karaktärens " empatins kraft".

Monroe var nästa med i en tv-anpassning av W. Somerset Maughams Regn för NBC, men projektet gick igenom eftersom nätverket inte ville anställa hennes val av regissör, ​​Lee Strasberg. Istället för att arbeta tillbringade hon de första sex månaderna 1961 upptagen av hälsoproblem. Hon genomgick en kolecystektomi och operation för sin endometrios och tillbringade fyra veckor på sjukhus för depression. Hon fick hjälp av exmaken Joe DiMaggio, som hon återupplivade en vänskap med, och dejtade hans vän, Frank Sinatra, i flera månader. Monroe flyttade också permanent tillbaka till Kalifornien 1961 och köpte ett hus på 12305 Fifth Helena Drive i Brentwood, Los Angeles i början av 1962.

Monroe klädd i en figursydd vit klänning med blommor och öppen rygg. Hon står och ler över axeln mot kameran.
Monroe på uppsättningen av Something's Got to Give . Hon var frånvarande under större delen av produktionen på grund av sjukdom och fick sparken av Fox i juni 1962, två månader före hennes död.

Monroe återvände till allmänhetens ögon våren 1962. Hon fick en "World Film Favorite" Golden Globe Award och började spela in en film för Fox, Something's Got to Give, en nyinspelning av My Favorite Wife (1940). Den skulle samproduceras av MMP, regisserad av George Cukor och medskådespelare Dean Martin och Cyd Charisse . Dagar innan inspelningen började, fick Monroe bihåleinflammation . Trots medicinska råd att skjuta upp produktionen började Fox den som planerat i slutet av april.

Monroe var för sjuk för att arbeta under majoriteten av de kommande sex veckorna, men trots bekräftelser från flera läkare, pressade studion henne genom att offentligt påstå att hon fejkade det. Den 19 maj tog hon en paus för att sjunga " Happy Birthday, Mr. President " på scenen vid president John F. Kennedys tidiga födelsedagsfirande på Madison Square Garden i New York. Hon väckte uppmärksamhet med sin kostym: en beige, smal klänning täckt av strass, vilket fick henne att se naken ut. Monroes resa till New York orsakade ännu mer irritation för Fox-cheferna, som hade velat att hon skulle avbryta den.

Monroe filmade sedan en scen för Something's Got to Give där hon simmade naken i en pool. För att generera förhandsreklam bjöds pressen in att fotografera; dessa publicerades senare i Life . Detta var första gången som en stor stjärna poserade naken på höjden av sin karriär. När hon återigen var sjukskriven i flera dagar, bestämde sig Fox för att den inte hade råd att ha en annan film efter schemat när den redan kämpade med de stigande kostnaderna för Cleopatra (1963). Den 7 juni sparkade Fox Monroe och stämde henne på $750 000 i skadestånd. Hon ersattes av Lee Remick, men efter att Martin vägrat göra filmen med någon annan än Monroe stämde Fox honom också och lade ner produktionen. Studion anklagade Monroe för filmens bortgång och började sprida negativ publicitet om henne, och påstod till och med att hon var psykiskt störd.

Fox ångrade snart sitt beslut och återupptog förhandlingar med Monroe senare i juni; en uppgörelse om ett nytt kontrakt, inklusive att återuppta Something's Got to Give och en huvudroll i den svarta komedin What a Way to Go! (1964), nåddes senare samma sommar. Hon planerade också att spela huvudrollen i en biopic av Jean Harlow . För att reparera sin offentliga image engagerade Monroe flera reklamprojekt, inklusive intervjuer för Life och Cosmopolitan och hennes första fotografering för Vogue . För Vogue samarbetade hon och fotografen Bert Stern för två serier av fotografier, en en vanlig moderedaktion och en annan av hennes poserande naken, som publicerades postumt med titeln The Last Sitting .

Död och begravning

Monroe (tredje från vänster) poserar med flera skådespelare på inspelningsuppsättningen av The Exterminating Angel under sitt besök i Mexiko 1962, ett av hennes sista medieframträdanden

Under sina sista månader bodde Monroe på 12305 Fifth Helena Drive i Brentwood- kvarteret i Los Angeles . Hennes hushållerska Eunice Murray övernattade i hemmet på kvällen den 4 augusti 1962. Murray vaknade klockan 03.00 den 5 augusti och kände att något var fel. Hon såg ljus från Monroes sovrumsdörr men kunde inte få något svar och fann dörren låst. Murray ringde sedan Monroes psykiater, Ralph Greenson, som kom till huset strax efter och bröt sig in i sovrummet genom ett fönster för att hitta Monroe död i sin säng. Monroes läkare, Hyman Engelberg, anlände runt 03:50 och förklarade henne död på platsen. Klockan 04:25 underrättades LAPD .

Monroe dog mellan 20.30 och 22.30 . den 4 augusti och den toxikologiska rapporten visade att dödsorsaken var akut barbituratförgiftning . Hon hade 8 mg% ( milligram per 100 milliliter lösning) kloralhydrat och 4,5 mg% pentobarbital (Nembutal) i blodet och 13 mg% pentobarbital i levern. Tomma medicinflaskor hittades bredvid hennes säng. Möjligheten att Monroe av misstag hade överdoserat uteslöts eftersom doserna som hittades i hennes kropp var flera gånger över den dödliga gränsen.

Framsidan av New York Daily Mirror den 6 augusti 1962. Rubriken är "Marilyn Monroe dödar sig själv" och under står det: "Funnet naken i sängen... Handen i telefonen... Tog 40 piller"
Första sidan av New York Mirror den 6 augusti 1962

Los Angeles County Coroners Office fick hjälp i sin utredning av Los Angeles Suicide Prevention Team, som hade expertkunskap om självmord. Monroes läkare uppgav att hon hade varit "benägen till svår rädsla och frekventa depressioner" med "plötsliga och oförutsägbara humörförändringar", och hade överdoserat flera gånger tidigare, möjligen avsiktligt. På grund av dessa fakta och avsaknaden av någon indikation på fult spel klassificerade biträdande rättsläkare Thomas Noguchi hennes död som ett troligt självmord.

Monroes plötsliga död var förstasidesnyheter i USA och Europa. Enligt Lois Banner, "sägs det att självmordsfrekvensen i Los Angeles fördubblades månaden efter att hon dog; upplagan för de flesta tidningar ökade den månaden", och Chicago Tribune rapporterade att de hade fått hundratals telefonsamtal från medlemmar i allmänheten begär information om hennes död. Den franska konstnären Jean Cocteau kommenterade att hennes död "bör tjäna som en fruktansvärd läxa för alla dem, vars främsta sysselsättning består av att spionera på och plåga filmstjärnor", hennes tidigare motspelare Laurence Olivier ansåg henne vara "det fullständiga offret för ballyhoo och sensation", och busshållplatschefen Joshua Logan uttalade att hon var "en av de mest ouppskattade människorna i världen".

Foto av Monroes krypta, taget 2005. "Marilyn Monroe, 1926–1962" står skrivet på en plakett. Kryptan har några läppstiftsavtryck lämnade av besökare och blommor placeras i en vas fäst vid den.
Monroes krypta som ligger på Westwood Village Memorial Park Cemetery i Westwood Village

Hennes begravning, som hölls på Westwood Village Memorial Park Cemetery den 8 augusti, var privat och deltog endast av hennes närmaste medarbetare. Tjänsten arrangerades av Joe DiMaggio, Monroes halvsyster Berniece Baker Miracle och Monroes affärschef Inez Melson. Hundratals åskådare trängdes på gatorna runt kyrkogården. Monroe gravsattes senare vid Crypt No. 24 vid Minneskorridoren.

Under de följande decennierna har flera konspirationsteorier, inklusive mord och oavsiktlig överdos, introducerats för att motsäga självmord som orsaken till Monroes död. Spekulationerna om att Monroe hade blivit mördad fick först mainstream-uppmärksamhet med publiceringen av Norman Mailers Marilyn : A Biography 1973, och blev under de följande åren tillräckligt utbredd för att Los Angeles County distriktsåklagare John Van de Kamp skulle genomföra en "tröskel". utredning" 1982 för att se om en brottsutredning borde inledas. Inga bevis på fult spel hittades.

Skärmpersona och mottagning

1940-talet hade varit storhetstid för skådespelerskor som uppfattades som tuffa och smarta – som Katharine Hepburn och Barbara Stanwyck – som hade tilltalat kvinnodominerad publik under krigsåren. 20th Century-Fox ville att Monroe skulle bli en stjärna under det nya decenniet som skulle dra män till biografer, och såg henne som en ersättare för den åldrande Betty Grable, deras mest populära "blonda bombshell" på 1940-talet. Enligt filmforskaren Richard Dyer skapades Monroes stjärnbild mest för den manliga blicken .

Skådespelerskan Jean Harlow 1934 tog Monroe inspiration från henne för att utveckla sin stjärnbild.

Från början spelade Monroe en betydande roll i skapandet av hennes offentliga image, och mot slutet av hennes karriär utövade nästan full kontroll över den. Hon utarbetade många av sina publicitetsstrategier, odlade vänskap med skvallerkrönikörer som Sidney Skolsky och Louella Parsons och kontrollerade användningen av hennes bilder. Förutom Grable jämfördes hon ofta med en annan ikonisk blondin, 1930-talets filmstjärna Jean Harlow . Jämförelsen föranleddes delvis av Monroe, som namngav Harlow som sin barndomsidol, ville spela henne i en biografi och till och med anställde Harlows hårstylist för att färga hennes hår.

Monroes skärmpersona fokuserade på hennes blonda hår och stereotyperna som var förknippade med det, särskilt dumhet, naivitet, sexuell tillgänglighet och konstgjordhet. Hon använde ofta en andig, barnslig röst i sina filmer, och gav i intervjuer intrycket att allt hon sa var "fullständigt oskyldigt och okalkylerat", och parodierade sig själv med dubbla meningar som kom att kallas "monroeismer". Till exempel, när hon tillfrågades vad hon hade på sig i nakenfotograferingen 1949, svarade hon: "Jag hade radion på".

Som framgår av detta reklamfoto för The Seven Year Itch (1955), bar Monroe figurnära outfits som förstärkte hennes sexuella attraktion

I sina filmer spelade Monroe vanligtvis "the girl", som definieras enbart av hennes kön. Hennes roller var nästan alltid körflickor, sekreterare eller modeller; yrken där "kvinnan är på utställning, där för mäns nöje". Monroe började sin karriär som en pin-up-modell och blev känd för sin timglasfigur. Hon placerades ofta i filmscener så att hennes kurviga siluett visades och poserade ofta som en pin-up på reklambilder. Hennes distinkta, höftsvängande promenad uppmärksammade också hennes kropp och gav henne smeknamnet "flickan med den horisontella promenaden".

Monroe bar ofta vitt för att framhäva sin blondhet och väckte uppmärksamhet genom att bära avslöjande outfits som visade upp hennes figur. Hennes reklamjippon kretsade ofta kring att hennes kläder antingen var chockerande avslöjande eller till och med inte fungerade, som när en axelrem på hennes klänning gick av under en presskonferens. I pressberättelser porträtterades Monroe som förkroppsligandet av den amerikanska drömmen, en flicka som hade rest sig från en eländig barndom till Hollywood-stjärnstatus. Berättelser om hennes tid i fosterfamiljer och ett barnhem var överdrivna och till och med delvis påhittade. Filmvetaren Thomas Harris skrev att hennes arbetarrötter och brist på familj fick henne att framstå som mer sexuellt tillgänglig, "den ideala lekkamraten", i motsats till sin samtida, Grace Kelly, som också marknadsfördes som en attraktiv blondin, men på grund av hennes överklassbakgrund sågs som en sofistikerad skådespelerska, ouppnåelig för majoriteten av manliga tittare.

Även om Monroes skärmpersona som en dunkel men sexuellt attraktiv blondin var en noggrant utformad handling, trodde publiken och filmkritiker att det var hennes verkliga personlighet. Detta blev ett hinder när hon ville utöva andra sorters roller, eller bli respekterad som affärskvinna. Akademikern Sarah Churchwell studerade berättelser om Monroe och har sagt:

Den största myten är att hon var dum. Det andra är att hon var skör. Den tredje är att hon inte kunde agera. Hon var långt ifrån dum, även om hon inte var formellt utbildad, och hon var väldigt känslig för det. Men hon var verkligen väldigt smart – och väldigt tuff. Hon var tvungen att vara båda för att slå Hollywoods studiosystem på 1950-talet. [...] Den dumma blondinen var en roll — hon var skådespelerska, för guds skull! En så bra skådespelerska att ingen nu tror att hon var något annat än vad hon porträtterade på skärmen.

Biograf Lois Banner skriver att Monroe ofta subtilt parodierade hennes status som sexsymbol i hennes filmer och offentliga framträdanden, och att "Marilyn Monroe"-karaktären hon skapade var en lysande arketyp, som står mellan Mae West och Madonna i traditionen från 1900-talet. könslurar." Monroe själv uppgav att hon var influerad av West och lärde sig "några trick av henne - det där intrycket av att skratta åt eller håna sin egen sexualitet". Hon studerade komedi i klasser av mimen och dansaren Lotte Goslar, känd för sina komiska scenframträdanden, och Goslar instruerade henne också om filmuppsättningar. I Gentlemen Prefer Blondes, en av filmerna där hon spelade en arketypisk dum blondin, fick Monroe meningen "Jag kan vara smart när det är viktigt, men de flesta män gillar det inte" till sin karaktärs repliker.

Monroe anländer till en fest för att fira Louella ParsonsCiros nattklubb 1953

Enligt Dyer blev Monroe "praktiskt taget ett känt namn för sex" på 1950-talet och "hennes bild måste ligga i det flöde av idéer om moral och sexualitet som präglade femtiotalet i Amerika", såsom freudianska idéer om sex, Kinsey-rapport (1953) och Betty Friedans The Feminine Mystique (1963). Genom att framstå som sårbar och omedveten om sin sexappeal var Monroe den första sexsymbolen som presenterade sex som naturligt och utan fara, i motsats till femme fatales på 1940-talet . Spoto beskriver henne likaså som förkroppsligandet av "efterkrigsidealet om den amerikanska flickan, mjuk, transparent behövande, dyrkande av män, naiv, erbjuder sex utan krav", vilket återspeglas i Molly Haskells uttalande att "hon var femtiotalets fiktion, lögnen att en kvinna inte hade några sexuella behov, att hon är där för att tillgodose eller förbättra en mans behov." Monroes samtida Norman Mailer skrev att "Marilyn föreslog att sex kunde vara svårt och farligt med andra, men glass med henne", medan Groucho Marx karakteriserade henne som " Mae West, Theda Bara och Bo Peep rullade ihop sig". Enligt Haskell, på grund av hennes sexsymbolstatus, var Monroe mindre populär bland kvinnor än bland män, eftersom de "inte kunde identifiera sig med henne och inte stödde henne", även om detta skulle förändras efter hennes död.

Dyer har också hävdat att Monroes blonda hår blev hennes avgörande kännetecken eftersom det gjorde henne "rasmässigt otvetydig" och exklusivt vit precis när medborgarrättsrörelsen började, och att hon borde ses som emblematisk för rasism i 1900-talets populärkultur. Banner höll med om att det kanske inte är en slump att Monroe lanserade en trend med platinablonda skådespelerskor under medborgarrättsrörelsen, men har också kritiserat Dyer och påpekat att Monroe i sitt mycket publicerade privatliv umgicks med människor som sågs som " vita ". etniska grupper ", som Joe DiMaggio ( italiensk-amerikansk ) och Arthur Miller (judisk). Enligt Banner utmanade hon ibland rådande rasnormer i sina publicitetsfotografier; till exempel, i en bild som presenterades i Look 1951, visades hon i avslöjande kläder medan hon övade med den afroamerikanska sångcoachen Phil Moore .

En huvudbild av Monroe som håller en flaska schampo, medföljande textruta säger att "LUSTRE-CREME är favoritschampot för 4 av 5 främsta Hollywoodstjärnor...och du kommer att älska det i dess nya Lotion Form också!" Nedan visar tre mindre bilder en brunettmodell som använder schampot. Bredvid dem finns bilder på de två olika behållarna som schampot kommer i.
Monroe i en Lustre-Creme schamporeklam från 1953

Monroe uppfattades som en specifikt amerikansk stjärna, "en nationell institution lika väl känd som varmkorv, äppelpaj eller baseball" enligt Photoplay . Banner kallar henne symbolen för populuxe, en stjärna vars glada och glamorösa offentliga bild "hjälpte nationen att klara av sin paranoia på 1950-talet om det kalla kriget, atombomben och det totalitära kommunistiska Sovjetunionen". Historikern Fiona Handyside skriver att den franska kvinnliga publiken förknippade vithet/blondhet med amerikansk modernitet och renhet, och så kom Monroe att symbolisera en modern, "befriad" kvinna vars liv utspelar sig i den offentliga sfären. Filmhistorikern Laura Mulvey har skrivit om henne som ett stöd för amerikansk konsumentkultur:

Om Amerika skulle exportera glamourens demokrati till efterkrigstidens fattiga Europa, skulle filmerna kunna vara dess skyltfönster... Marilyn Monroe, med sina alla amerikanska attribut och sin strömlinjeformade sexualitet, kom att i en enda bild beskriva detta komplexa gränssnitt av det ekonomiska, det politiska och det erotiska. I mitten av 1950-talet stod hon för ett märke av klasslös glamour, tillgängligt för alla som använder amerikanska kosmetika, nylon och peroxid.

Twentieth Century-Fox tjänade ytterligare på Monroes popularitet genom att odla flera lookalike skådespelerskor, som Jayne Mansfield och Sheree North . Andra studior försökte också skapa sina egna Monroes: Universal Pictures med Mamie Van Doren, Columbia Pictures med Kim Novak och The Rank Organization med Diana Dors .

Arv

Monroe på ett reklamfoto för Photoplay magazine 1953

Enligt The Guide to United States Popular Culture, "som en ikon för amerikansk populärkultur inkluderar Monroes få rivaler i popularitet Elvis Presley och Musse Pigg ... ingen annan stjärna har någonsin inspirerat ett så brett spektrum av känslor - från lust till medlidande, från avund till ånger." Konsthistorikern Gail Levin påstod att Monroe kan ha varit "den mest fotograferade personen på 1900-talet", och The American Film Institute har utsett henne till den sjätte största kvinnliga filmlegenden i amerikansk filmhistoria . Smithsonian Institution har tagit med henne på sin lista över "100 mest betydelsefulla amerikaner genom tiderna", och både Variety och VH1 har placerat henne bland de tio bästa i sin rankning av 1900-talets största populärkulturikoner.

Hundratals böcker har skrivits om Monroe. Hon har varit föremål för filmer, pjäser, operor och sånger och har påverkat artister och underhållare som Andy Warhol och Madonna. Hon förblir också ett värdefullt varumärke: hennes image och namn har licensierats för hundratals produkter, och hon har varit med i reklam för märken som Max Factor, Chanel, Mercedes-Benz och Absolut Vodka .

Monroes bestående popularitet är knuten till hennes motstridiga offentliga image. Å ena sidan är hon fortfarande en sexsymbol, skönhetsikon och en av de mest kända stjärnorna i klassisk Hollywood-film . Å andra sidan är hon också ihågkommen för sitt oroliga privatliv, instabila barndom, kamp för professionell respekt, samt hennes död och de konspirationsteorier som omgav den. Hon har skrivits om av forskare och journalister som är intresserade av genus och feminism; dessa författare inkluderar Gloria Steinem, Jacqueline Rose, Molly Haskell, Sarah Churchwell och Lois Banner. Vissa, som Steinem, har sett henne som ett offer för studiosystemet. Andra, som Haskell, Rose och Churchwell, har istället betonat Monroes proaktiva roll i hennes karriär och hennes deltagande i skapandet av hennes offentliga person.

Vänster panel från popartisten James Gills målning Marilyn Triptych (1962)

På grund av kontrasten mellan hennes stjärnstatus och oroliga privatliv är Monroe nära kopplad till bredare diskussioner om moderna fenomen som massmedia, berömmelse och konsumtionskultur. Enligt akademikern Susanne Hamscha har Monroe fortsatt relevans för pågående diskussioner om det moderna samhället, och hon är "aldrig helt placerad på en tid eller plats" utan har blivit "en yta på vilken berättelser om amerikansk kultur kan (re-)konstrueras", och "fungerar som en kulturell typ som kan reproduceras, transformeras, översättas till nya sammanhang och förverkligas av andra människor". På samma sätt har Banner kallat Monroe för "den eviga formskiftaren" som återskapas av "varje generation, till och med varje individ... efter sina egna specifikationer".

Monroe är fortfarande en kulturell ikon, men kritikerna är oeniga om hennes arv som skådespelerska. David Thomson kallade hennes verk "osubstantiell" och Pauline Kael skrev att hon inte kunde agera, utan snarare "använde sin brist på en skådespelerskas färdigheter för att roa allmänheten. Hon hade kvickheten eller grymheten eller desperationen att förvandla cheesecake till skådespeleri - och vice versa; hon gjorde vad andra hade den "goda smaken" att inte göra". Däremot skrev Peter Bradshaw att Monroe var en begåvad komiker som "förstod hur komedi uppnådde sina effekter", och Roger Ebert skrev att "Monroes excentriciteter och neuroser på uppsättningar blev ökända, men studior stod ut med henne långt efter att någon annan skådespelerska skulle ha gjort det. blivit blackballed eftersom det de fick tillbaka på skärmen var magiskt”. På liknande sätt uttalade Jonathan Rosenbaum att "hon subtilt undergrävde det sexistiska innehållet i sitt material" och att "svårigheten som vissa människor har att urskilja Monroes intelligens som skådespelerska verkar vara rotad i ideologin från en repressiv era, när superfeminina kvinnor inte var tänkta att vara smart".

Filmografi

Monroe i Some Like It Hot (1959)

Anteckningar

Referenser

Källor

externa länkar