Oecophylla smaragdina -Oecophylla smaragdina

Från Wikipedia, den fria encyklopedin

Oecophylla smaragdina
Röd vävmyra, Oecophylla smaragdina.jpg
O.smaragdina7.jpg
Vetenskaplig klassificering redigera
Rike: Animalia
Provins: Arthropoda
Klass: Insecta
Ordning: Hymenoptera
Familj: Formicidae
Underfamilj: Formicinae
Släkte: Oecophylla
Arter:
O. smaragdina
Binomialt namn
Oecophylla smaragdina
Fabricius, 1775
Karta som visar utbudet av Oecophylla
Oecophylla räckviddskarta. O. longinoda i blått, O. smaragdina i rött.

Oecophylla smaragdina ( vanliga namn inkluderar asiatisk vävmyra,, grönmyra, grön trädmyra, semut rangrang, semut kerangga och orange gaster ) är en art av trädmyra som finns i tropiska Asien och Australien. Dessa myror bildar kolonier med flera bon i träd, varje bo är gjord av löv som sys ihop med silke som produceras av myrlarverna .

Beskrivning

Arbetare och större arbetare är oftast färgade orange. Arbetarna är 5–6 millimeter (0,20–0,24 tum) långa; de tar hand om larver och lantbruksfjäll efter honungsdagg . Stora arbetare är 8–10 millimeter (0,3–0,4 tum) långa, med långa starka ben och stora underkäkar. De söker, sätter ihop och utökar boet. Drottningar är vanligtvis 20–25 millimeter (0,8–1,0 tum) långa och normalt grönbruna, vilket ger arten dess namn smaragdina ( latin : smaragd ).

Utbredning och livsmiljö

Oecophylla smaragdina har en utbredd spridning i tropiska Asien och Australien, dess utbredning sträcker sig från Indien genom Indonesien och Filippinerna till Northern Territory och Queensland i Australien. Det är en trädlevande art som gör sina bon bland trädens lövverk. Bo byggs under natten, med större arbetare som väver mot utsidan och mindre arbetare som slutför den inre strukturen. Myrkolonin kan ha flera bon i ett träd, eller bon kan vara spridda över flera intilliggande träd; kolonier kan nå upp till en halv miljon individer. I ett fall ockuperade en koloni 151 bon fördelade på tolv träd. Varje koloni har en enda drottning, i ett av dessa bon, och hennes avkomma bärs till andra bon i kolonin. Den genomsnittliga livslängden för en mogen koloni kan vara åtta år.

Ekologi

Vävmyror av denna art är viktiga delar av ekosystemet i trädkronor i fuktiga tropiska områden. Den här artens bon är konstruerade av arbetarna, med löv som vävs samman och säkras av silke som produceras av larverna. Först ställer en rad myror upp längs kanten på ett grönt löv och grip ett närliggande löv och dra ihop de två löven kant i kant. Andra arbetare på bortre sidan av bladen, som var och en bär en larv i munnen, applicerar i tur och ordning spetsarna på larvernas mage på varje bladkant. Detta ger en sutur av fina sidentrådar som håller ihop bladen. Fler löv fästs på liknande sätt för att förstora boet.

Vävermyror livnär sig på insekter och andra ryggradslösa djur, deras byte är främst skalbaggar, flugor och hymenopteraner . De svider inte, men har ett smärtsamt bett som de kan utsöndra irriterande kemikalier i från underlivet. I Singapore finns kolonier ofta i havshibiskus och stora morindaträd som lockar myrorna med nektar, träden i gengäld får skydd mot växtätande insekter. I Indonesien inkluderar träden som stödjer kolonierna banan, kokosnöt, oljepalm, gummiträd, kakao, teak, jackfrukt, mango, kinesisk lagerbär, petai, jengkol, duku, rambutan, jambu air och kedondong .

Myrorna deltar också i bladlöss, fjällinsekter och andra homopteraner för att livnära sig på honungsdaggen de producerar, särskilt i trädkronor som är sammanlänkade av lianer. För detta ändamål driver de bort andra myrarter från de delar av krontaket där dessa saftsugande insekter lever. En annan association är med larverna av vissa blå fjärilar . I Australien är den vanliga ek-blå, den ljusa ek-blå och den lila ek-blå obligatoriska associerade och förekommer endast i delar av landet där vävmyran är etablerad. Skyddsrum kan byggas av myrorna nära deras bon speciellt för att skydda dessa tillgångar.

Vissa arter av hoppande spindlar, såsom myrmecophilic associate Cosmophasis bitaeniata, jagar de gröna trädmyrorna genom att efterlikna dem med bedrägliga kemiska dofter. Detta är ett exempel på aggressiv mimik . Förklädda till en av dem kommer de hoppande spindlarna till sina bon för att konsumera larverna och lägga sina egna ägg vid sidan av boet, så att spindlar lätt kan nå myrlarverna. Hoppande spindel Myrmaplata plataleoides är en batesisk härma av denna art . Denna spindel härmar visuellt denna myra, via sammandragna kroppsdelar för att skapa en illusion av en hymenopteran kroppsstruktur. Den har också två svarta fläckar för att efterlikna ögon på sidan av huvudet. Denna spindel stjäl också myrans yngel för att få doften av kolonin. Trots detta håller de sig i allmänhet undan från vävmyrbon.

Används

Vävermyror kan bita människor när de blir störda. Angkor Wat, Kambodja

Larverna och pupporna samlas in och bearbetas till fågelmat och fiskbete i Indonesien, används i kinesisk och indisk traditionell medicin och konsumeras som en delikatess i Thailand och andra länder.

I Java, Indonesien, är larverna och pupporna av dessa myror kända som kroto och skördas kommersiellt för användning som fången mat för sångfåglar och som fiskebete. Sångfåglar är mycket populära på Java och myrlarverna ger en bra balanserad kost av proteiner, mineraler och vitaminer. Kroto kan köpas i djuraffärer eller hämtas färskt från landsbygden. Som bete för fisk blandas larverna med kycklingägg, m, bönor och honung.

I vissa delar av Indien används de vuxna myrorna i traditionell medicin som ett botemedel mot reumatism, och en olja gjord av dem används för maginfektioner och som afrodisiakum . I Thailand och Filippinerna äts larverna och pupporna och sägs ha en smak som på olika sätt beskrivs som krämig, syrlig och citronaktig.

I vissa delar av den här myrans sortiment används kolonier som en naturlig form av skadedjursbekämpning . Grödor som har skyddats på detta sätt har inkluderat cowpea, cashew, citrus, mango, kokos, kakao och kaffe . Den äldsta skriftliga registreringen av användningen av dessa myror för att bekämpa skadedjur är deras användning i Kina år 304 e.Kr. för att bekämpa skadedjur i citrus.

Myrorna är aggressiva mot människor, och på Sri Lanka har myrskyddet övergetts i kaffekulturen, eftersom plockningen av grödan visade sig vara för "smärtsam".

Galleri

Referenser

externa länkar