Världen före syndafloden -The World Before the Flood

Från Wikipedia, den fria encyklopedin

Världen före syndafloden
Stort antal halvnakna människor
Världen före syndafloden, 1828, 140 gånger 202,3 cm (55,1 gånger 79,6 tum)
Konstnär William Etty
År 1828 ( 1828 )
Medium Olja på duk
Mått 140 cm × 202,3 cm (55 tum × 79,6 tum)
Plats Russell-Cotes konstgalleri och museum

The World Before the Flood är en målning med olja på duk av den engelske konstnären William Etty, utställd för första gången 1828 och för närvarande i Southampton City Art Gallery . Den skildrar en scen från John Miltons Paradise Lost där han, bland en serie framtidsvisioner som visas för Adam, ser världen omedelbart före den stora syndafloden. Målningen illustrerar stadierna av uppvaktning som beskrivs av Milton; en grupp män väljer ut fruar från en grupp dansande kvinnor, drar sin utvalda kvinna från gruppen och slår sig till ro med livet som gift. Bakom den uppvaktande gruppen skymtar en kommande storm som förebådar den förstörelse som dansarna och älskarna är på väg att ta över sig själva.

När den först ställdes ut på Royal Academy Summer Exhibition 1828 lockade målningen stora folkmassor och starkt delade kritiska åsikter. Den fick mycket beröm av många kritiker, som räknade den till de finaste konstverken i landet. Andra recensenter fördömde den som rå, smaklös, stötande och dåligt genomförd.

Målningen köptes på sommarutställningen av markisen av Stafford . Den såldes 1908, långt efter att Etty hade fallit ur modet, för en betydande förlust, och såldes igen 1937 för en ytterligare betydande förlust till Southampton City Art Gallery, där den finns kvar. Ett annat verk av Etty, sålt som A Bacchanalian Scene 1830 och senare omdöpt till Landscape with Figures, identifierades 1953 som en preliminär oljeskiss för The World Before the Flood och köptes av York Art Gallery . De två målningarna ställdes ut tillsammans som en del av en stor retrospektiv av Ettys verk 2011–2012.

Bakgrund

man som står vid ett staffli
William Etty, 1844

William Etty föddes 1787, son till en bagare och mjölnare i York . Den 8 oktober 1798, vid 11 års ålder, gick han i lärling som skrivare hos Robert Peck från Hull, utgivare av lokaltidningen Hull Packet . Efter att ha avslutat sin sjuåriga lärlingsutbildning flyttade han vid 18 års ålder till London, med avsikten att bli en historiemålare i traditionen av de gamla mästarna . Starkt influerad av verken av Titian och Rubens lämnade han in målningar till Royal Academy of Arts och den brittiska institutionen, som alla antingen avvisades eller fick ringa uppmärksamhet när de ställdes ut.

1821 accepterade och ställde Royal Academy ett av Ettys verk, The Arrival of Cleopatra in Cilicia (även känd som The Triumph of Cleopatra ). Målningen mottogs mycket väl och många av Ettys konstnärskollegor beundrade honom mycket. Han valdes till fullvärdig kunglig akademiker 1828, på den tiden den mest prestigefyllda äran som fanns tillgänglig för en konstnär. Han blev väl respekterad för sin förmåga att fånga kötttoner exakt, och för sin fascination av kontraster i hudtoner. Under decenniet efter utställningen av Cleopatra försökte Etty replikera dess framgång genom att måla nakna figurer i bibliska, litterära och mytologiska miljöer.

Även om vissa nakenbilder av utländska konstnärer hölls i privata engelska samlingar, hade landet ingen tradition av att avbilda obeklädda figurer och visningen och distributionen av sådant material till allmänheten hade förträngts sedan 1787 års proklamation för avskräckande av last . Etty var den första brittiska konstnären som specialiserade sig på målningar av nakenbilder, och den outbildade publikens reaktion på dessa målningar väckte oro under hela 1800-talet. Många kritiker fördömde hans upprepade skildringar av kvinnlig nakenhet som oanständiga, även om hans porträtt av män i ett liknande tillstånd av avklädda allmänt togs emot väl.

Ämne

De på Slätten
Länge hade inte vandrat, när från tälten såg
en beavie av vackra kvinnor, rikt gay
I ädelstenar och hänsynslös klädsel; till Harpan sjöng de
Soft amorous Ditties, och i dans kom:
Männen fastän allvarliga, ey'd them, och lät deras ögon
sväva utan tyglar, tills i det amorösa nätet
Fast fångas, de gillade, och var och en hans smak. valde;
Och nu av kärlek de behandlar tills th'Eevning Star
Loves Harbinger appeerd; sedan alla i värme
De tänder bröllopsfacklan, och bjuder åkalla
mödomshinnan, sedan först till äktenskap Riter åberopa't;
Med Fest och Musik låter alla tält.
En sådan lycklig intervju och rättvis händelse
av kärlek och ungdom som inte förlorats, sånger, kransar, mjöl
och charmiga symfonier fäste Adams hjärta
, som snart fick erkänna glädje,
Naturens böjda; vilket han sålunda uttryckte.

Paradise Lost, Bok XI, raderna 580–597

The World Before the Flood illustrerar raderna 580–597 från bok XI av John Miltons Paradise Lost . Bland framtidsvisionerna ärkeängeln Mikael visar för Adam är världen efter utvisningen från Edens lustgård men före den stora syndafloden . Detta avsnitt av Paradise Lost återspeglar en passage från sjätte kapitlet i Första Moseboken : "Att Guds söner såg människors döttrar att de var sköna, och de tog sig hustrur av allt som de utvalde", en handling som skulle snart få Gud att ångra att skapa mänskligheten och att rena jorden i den stora syndafloden.

Målningen visar stadierna av uppvaktning som beskrivits av Milton, när män förförs av kvinnor och övergår från att njuta av andra mäns sällskap till ett giftliv. Etty arbetade igenom olika konfigurationer för karaktärerna i målningen innan han bestämde sig för sin slutliga design.

Sammansättning

The World Before the Flood är starkt influerad av A Bacchanalian Revel Before a Term of Pan (1632–1633) av Nicolas Poussin, som Etty beundrade mycket och av vars verk han tidigare gjort flera exemplar; denna målning hade köpts av National Gallery 1826. Adam och Michael syns inte på målningen. Istället ser betraktaren scenen från Adams synvinkel.

barbröstad kvinna på en båt, omgiven av nakna och halvnakna människor
Etty återanvände figuren av den sittande svarta soldaten från hans The Triumph of Cleopatra (1821).

Ettys målning är en bacchanalisk scen, centrerad på en grupp av sex lättklädda kvinnor som dansar, medan en grupp män tittar på. Kvinnornas kinder blossar både av ansträngningen av sin dans och av sina lustfyllda försök att förföra de iakttagande männen. Männen "lät blicken röra sig utan tyglar", var och en väljer den kvinna han vill vara med.

Till vänster tittar fem män på de sex dansande kvinnorna. Tre av männen diskuterar sitt val av kvinnor, medan de andra två tittar på dansgruppen ensamma. Den manliga figuren närmast betraktaren, en sittande svart man, hade tidigare dykt upp som soldat i Kleopatras triumf . En sjätte man har gjort sitt val och kastar sig fram för att ta tag i armarna på en barbröstad dansande kvinna.

I centrum dansar kvinnorna. Deras sammankopplade armar och händer skapar ett mönster i mitten av duken, som fungerar som målningens fokus. Till höger om den centrala gruppen dansare drar en ung man bort en annan kvinna från gruppen dansare, för att ansluta sig till ett par älskare som lägger sig tillsammans till höger om målningen.

Över hela bakgrundens bredd förebådar en mörknande himmel och kommande stormmoln den förstörelse som dansarna omedvetet är på väg att ta över sig själva.

I en förstudie för The World Before the Flood nu i York Art Gallery liknar den breda strukturen det färdiga verkets, men fokus ligger starkare på den centrala gruppen kvinnor. I Ettys oljeskiss och i preliminära teckningar är de dansande figurerna längst till höger, iklädda en grön kjol, vända utåt med armarna bakom ryggen och bildar en sluten cirkel tillsammans med den centrala gruppen av dansare. I det färdiga verket gestikulerar hon utåt från cirkeln och skapar ett tydligt berättande flöde i figurernas positioner: från de ensamstående männen till vänster, till mannen som väljer fru, till gruppen dansande kvinnor, till paret som lämnar kretsen av dansare att ansluta sig till de liggande älskare längst till höger.

Stort antal halvnakna människor, grovt målade
Preliminär oljeskiss, c.  1828
Stort antal halvnakna människor
Världen före syndafloden, 1828
Det färdiga verket visar subtila men viktiga förändringar från förberedande skisser, från fokus på den centrala gruppen kvinnor i tidiga versioner till ett narrativ över duken i det färdiga verket.

Som var fallet med de flesta av hans verk gav Etty ingen titel till målningen. Den ställdes till en början ut som A Composition, hämtad från den elfte boken av Miltons Paradise Lost och kallades av Etty själv som The Bevy of Fair Women och The Origin of Marriage . År 1862, när den visades på den internationella utställningen, hade den fått sin nuvarande titel.

Reception

grupp av dansande figurer
A Bacchanalian Revel Before a Term of Pan, Nicolas Poussin, 1632–1633. Etty var en stor beundrare av Poussin, och The World Before the Flood är starkt influerad av hans arbete.

De kritiska åsikterna om världen före floden var delade när målningen, tillsammans med två andra av Ettys verk, ställdes ut på Royal Academy Summer Exhibition 1828 . Vissa recensenter var intensivt kritiska till stycket. En författare i Literary Gazette kallade målningen en "dödssynd mot den goda smaken", och beskrev bakgrunden som "onödigt hård och grov" med "mycket att skylla och beklaga" och de dansande figurerna "upprörande", och klagade över att kvinnorna påminde honom inte av Paradise Lost, utan av de lättklädda häxorna i Robert Burns Tam o' Shanter .

En anonym kritiker i Monthly Magazine föraktade "vridningarna och vridningarna" av målningens ämnen, och beskrev dem som "så nära de oförlåtliga gränserna som allt som på sistone har tilltalat allmänhetens ögon". Samma författare ogillade de mörka hudtonerna hos några av figurerna, och hävdade att "det bruna ansiktet på zigenaren bara ger en snurrig bild av rosor och liljor som sedan urminnes tider har gjort brittisk skönhet till charmen." Korrespondenten för The London Magazine ansåg att även om målningen var "i många avseenden värd beundran ... [finns det en anda, en djärvhet och en häpnadsväckande effekt", så var arbetet totalt sett dåligt utfört. Dess skildring av kvinnor väckte särskild upprördhet: "ansiktens uttryck är otäckt; dragen ganska hemtrevliga; lemmar, även om de inte är illa dragna, har inte den finish och spel av musklerna, som ensamt ger lätthet och elasticitet. De verkar lyfts upp med svårighet och redo att falla." Recensionen anklagade Etty för att vara en konstnär som hade "avancerat halvvägs på vägen till klassisk excellens; och där, när han borde ha gått vidare med ökad glöd och mer noggrannhet från att vara med tanke på sitt föremål, har han stannat till kort." Ettys medkonstnär John Constable beskrev privat verket som "en fest av Satyrs och lady bums som vanligt".

Om Milton nu levde, besatt av syn,
Och hans förkroppsligade skönheter här att se,
Denna scen skulle han se med stolt förtjusning,
Och äga att Etty också är en poet.

Men om Poussin kunde uppstå ur graven, skulle
hans hjärta genast känna en avundsjuk tagg,
han skulle se verket med svartsjuka ögon,
Och vridande, önska att Etty aldrig var född.

Konstnär! det är ditt att nå den heroiska sfären,
Eller sporten där Graces and the Loves presiderar;
Upphöjda eller vackra framträder dina former,
Av Genius värmd, med naturen stilla din vägvisare.

På en bild som illustration av några passager i Paradise Lost, målad av William Etty, Esq., RA Elect, John Taylor, september 1828

Andra kritiker gav ett mer positivt intryck av stycket. Examinatorn firade att Etty hade "överträffat sitt forna jag och de flesta av sina samtida". En recensent i The Mirror of Literature, Amusement, and Instruction sa: "Få bilder har väckt eller förtjänat mer uppmärksamhet än denna mästerliga produktion", och beskrev figurerna som "graciösa och eleganta". Athenaeum ansåg att det var "avgjort den mest attraktiva bilden i hela utställningen", och noterade att deras granskning försenades eftersom under öppningsveckan av utställningen, "massorna som ständigt stod framför den gjorde det helt omöjligt att få en sådan utsikt. av det som skulle göra det möjligt för oss att göra det rättvisa." Colburn's New Monthly Magazine ansåg att det var "ett annat exempel på de snabba framsteg som denna framstående artist gör mot perfektion". Det mest översvallande beröm erbjöds i poetisk form av John Taylor, som i september 1828 föreställde sig att om Milton och Nicolas Poussin båda var vid liv för att se målningen, skulle Milton se den med "stolt förtjusning", medan Poussin skulle drabbas av en "avundsjuk tagg " med insikten att Ettys förmågor hade överträffat hans egna.

Senare historia

The World Before the Flood köptes på sin utställning 1828 av The Marquess of Stafford för 500 guineas (cirka 46 000 pund i 2022 termer), för att lägga till hans samling av nakenbilder av Titian. Etty gladde sig över sin framgång på utställningen, där alla tre målningar han hade ställt ut framgångsrikt såldes till prestigefyllda köpare.

Jag vet att ni kommer att glädja er med oss ​​alla, när jag berättar för er att huvuddelen av lasten på fartyget "William Etty" (vars ankomst du hade informerats om), nu landat vid Royal Academy Wharf, har sänts till Höger ärade markisen av Stafford, för femhundra guineas: resten av lasten ägs redan av Lord Normanton och Digby Murray, Esq. ... Efter att ha röjt ut ska vi återigen ge oss ut på havet och hoppas på lika gynnande kuling nästa resa.

—  Brev från William Etty till sin kusin Thomas Bodley om försäljningen av The World Before the Flood .

Från 1832 och framåt, med upprepade attacker från pressen på hans förmodade oanständighet och smaklöshet, gjorde Etty ofta ett medvetet försök att projicera en moralisk dimension i sitt verk, även om han fortsatte att vara en framstående målare av nakenbilder. Han dog 1849 och arbetade och ställde ut fram till sin död trots att han konsekvent betraktades av många som en pornograf. Charles Robert Leslie observerade kort efter Ettys död: "... [Etty] själv, som tänkte och menade inget ont, var inte medveten om det sätt på vilket hans verk betraktades av grovare sinnen." Intresset för hans verk minskade när nya rörelser kom att prägla måleriet i Storbritannien, och i slutet av 1800-talet hade kostnaden för alla hans målningar sjunkit under deras ursprungliga priser.

The World Before the Flood såldes till FE Sidney 1908 för 230 guineas (cirka 26 000 pund 2022) och såldes vidare till Southampton City Art Gallery 1937 för 195 guineas (cirka 13 000 pund 2022) 2016 återstår det. Efter den första utställningen 1828 visades målningen på ett antal betydande utställningar under hela 1800-talet. Ettys preliminära oljeskiss kom in i samlingen av Ettys tidigare mentor Sir Thomas Lawrence . Efter Lawrences död 1830 såldes den som A Bacchanalian Scene för 27 guineas (cirka 2 600 pund i 2022-termer), och såldes vidare som Landscape with Figures 1908. 1953 identifierades den som en studie för The World Before the Flood, och köpt av York Art Gallery, där den finns kvar från och med 2016. Båda versionerna av målningen visades tillsammans som en del av en stor retrospektiv av Ettys verk på York Art Gallery 2011–2012.

Se även

Fotnoter

Referenser

Anteckningar

Bibliografi

 • Burnage, Sarah (2011a). "Etty och mästarna". I Burnage, Sarah; Hallett, Mark; Turner, Laura (red.). William Etty: Konst och kontroverser . London: Philip Wilson Publishers. s. 154–97. ISBN 978-0-85667-701-4. OCLC 800599710 .
 • Burnage, Sarah (2011b). "Historismåleriet och kritikerna". I Burnage, Sarah; Hallett, Mark; Turner, Laura (red.). William Etty: Konst och kontroverser . London: Philip Wilson Publishers. s. 106–154. ISBN 978-0-85667-701-4. OCLC 800599710 .
 • Burnage, Sarah (2011c). "Livsklassen". I Burnage, Sarah; Hallett, Mark; Turner, Laura (red.). William Etty: Konst och kontroverser . London: Philip Wilson Publishers. s. 198–227. ISBN 978-0-85667-701-4. OCLC 800599710 .
 • Burnage, Sarah (2011d). "Att måla naken och "tillfoga gudomlig hämnd på de onda"". In Burnage, Sarah; Hallett, Mark; Turner, Laura (red.). William Etty: Art & Controversy . London: Philip Wilson Publishers. s. 31–46. ISBN 978-0-85667-701-4. OCLC 800599710 .
 • Burnage, Sarah (2011e). "Porträtt". I Burnage, Sarah; Hallett, Mark; Turner, Laura (red.). William Etty: Konst och kontroverser . London: Philip Wilson Publishers. s. 228–250. ISBN 978-0-85667-701-4. OCLC 800599710 .
 • Burnage, Sarah; Bertram, Beatrice (2011). "Kronologi". I Burnage, Sarah; Hallett, Mark; Turner, Laura (red.). William Etty: Konst och kontroverser . London: Philip Wilson Publishers. s. 20–30. ISBN 978-0-85667-701-4. OCLC 800599710 .
 • Farr, Dennis (1958). William Etty . London: Routledge och Kegan Paul. OCLC 2470159 .
 • Green, Richard (2011). "Etty och mästarna". I Burnage, Sarah; Hallett, Mark; Turner, Laura (red.). William Etty: Konst och kontroverser . London: Philip Wilson Publishers. s. 61–74. ISBN 978-0-85667-701-4. OCLC 800599710 .
 • Jameson, Anna (1844). Följeslagare till de mest berömda privata konstgallerierna i London . London: Saunders och Otley.
 • Robinson, Leonard (2007). William Etty: Livet och konsten . Jefferson, NC: McFarland & Company. ISBN 978-0-7864-2531-0. OCLC 751047871 .
 • Smith, Alison (2001a). Exponerad: The Victorian Nude . London: Tate Publishing. ISBN 1-85437-372-2.
 • Smith, Alison (2001b). "Privata nöjen?". I Bills, Mark (red.). Konst i drottning Victorias tid: En rikedom av skildringar . Bournemouth: Russell–Cotes konstgalleri och museum. ISBN 0-905173-65-1.
 • Smith, Alison (1996). Den viktorianska naken . Manchester: Manchester University Press. ISBN 0-7190-4403-0.