Segerdagen (Kroatien) -Victory Day (Croatia)

Från Wikipedia, den fria encyklopedin

Seger dag
16 obljetnica vojnoredarstvene operacije Oluja 05082011 Kninska tvrdjava 155.jpg
Officiellt namn Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja
Observerad av Kroatien
Betydelse Operation Storm
Datum 5 augusti
Nästa gång 5 augusti 2022 ( 2022-08 )
Frekvens årlig
En banderoll som markerar Victory Day på en byggarbetsplats i Zagreb, 5 augusti 2010
Segerdagen i Knin, 5 augusti 2015

Seger och hemland Thanksgiving Day och de kroatiska försvararnas dag ( kroatiska : Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja ) är en allmän helgdag i Kroatien som firas årligen den 5 augusti, till minne av det kroatiska frihetskriget . På det datumet 1995 intog den kroatiska armén staden Knin under Operation Storm, som effektivt satte ett slut på den serbiska protostaten Krajina . 2008 tilldelade det kroatiska parlamentet även namnet Day of Croatian Defenders ( kroatiska :Dan hrvatskih branitelja ) till semestern, som hedrar de nuvarande tjänstemedlemmarna och veteranerna från Kroatiens väpnade styrkor .

Firande

Huvudfirandet är centrerat i Knin där det finns festligheter för att fira händelsen, som börjar med en mässa och nedläggning av kransar för att hedra de som dog i kriget, och fortsätter med parader och konserter. Evenemanget besöks av tusentals, inklusive landets ledande politiker. Kroatiens flagga på Knin fästning hissas ceremoniellt som en del av firandet.

2015 års parad

En speciell militärparad för de väpnade styrkorna för att hedra Victory Day hölls den 4 augusti 2015 i Zagreb, för att fira tjugoårsdagen av Operation Storm. Paraden öppnades av hedersvaktbataljonen på gräsmattorna i National- och Universitetsbiblioteket, med tre MiG-21 :or som flög över staden. " Lijepa naša domovino " framfördes av den 12-åriga Mia Negovetić, ackompanjerad av den kroatiska väpnade styrkans band och den kroatiska flottans vokalensemble. Det väckte stort allmänintresse med tanke på att den sista militärparaden i Kroatien anordnades 1997. Cirka 100 000 åskådare deltog i paraden, ytterligare ljudsystem installerades i sista minuten fram till korsningen mellan gatorna Vukovar och Savska. Redaktionen för den Zagreb-baserade Jutarnji-listan gav en positiv recension av paraden och krävde införandet av regelbundna parader för Victory Day. Militäranalytikern Igor Tabak berömde händelsen, samtidigt som han kritiserade oäktheten hos vissa "historiska enheter".

Silverjubileum

silverjubileet 2020 deltog firandet för första gången någonsin av en etnisk serbisk politisk representant, vice premiärminister Boris Milošević, ett drag som applåderades över hela det politiska spektrumet, där bland annat premiärminister Andrej Plenković uppgav att det kommer att "skicka ett nytt budskap till det kroatiska samhället". Utöver detta sände Plenković, liksom president Zoran Milanović, budskap om fred till Serbiens folk . Motståndet från vice premiärministern kom från medlemmar av den politiska extremhögern som Homeland Movement och de kroatiska försvarsstyrkorna, såväl som från politiker från Serbien och Republika Srpska .

Se även

Referenser