Wisconsin Sikh tempelskjutning -Wisconsin Sikh temple shooting

Från Wikipedia, den fria encyklopedin

Wisconsin sikh tempel skjutning
Del av masskjutningar i USA
Wisconsin Sikh tempelskytte är beläget i Wisconsin
Oak Creek
Oak Creek
Wisconsin Sikh tempelskjutning (Wisconsin)
Wisconsin Sikh tempelskjutning pågår i USA
Wisconsin sikh tempel skjutning
Wisconsin Sikh tempelskjutning (USA)
Plats Sikh-templet i Wisconsin
7512 S. Howell Avenue
Oak Creek, Wisconsin, USA
Koordinater 42°54′29″N 87°54′39″W / 42,90806°N 87,91083°V / 42,90806; -87.91083 Koordinater: 42°54′29″N 87°54′39″W / 42,90806°N 87,91083°V / 42,90806; -87.91083
Datum 5 augusti 2012 kl. 10:25 ( CDT ) ( 2012-08-05 )
Mål Tillbedjare vid ett sikhiskt tempel
Attack typ
Massskjutning
Mord-självmord
Inhemsk terrorism
Hatbrott
Vapen 9 mm Springfield XD(M) halvautomatisk pistol
Dödsfall 8 (inklusive förövaren och ett offer som dog 2020)
Skadad 3
Förövare Wade Michael Page
Motiv vit överlägsenhet

Den 5 augusti 2012 ägde en masskjutning rum vid gurdwara ( sikh- templet) i Oak Creek, Wisconsin, USA där 40-årige Wade Michael Page sköt sex personer till döds och skadade fyra andra. Ett sjunde offer dog av sina sår 2020. Page begick självmord genom att skjuta sig själv i huvudet efter att han sköts i höften av en svarande polis.

Page var en amerikansk vit supremacist och arméveteran från Cudahy, Wisconsin . Förutom skytten var alla döda medlemmar av sikhernas tro. Händelsen fick svar från president Barack Obama och Indiens premiärminister Manmohan Singh . Dignitärer deltog i ljusvakor i länder som USA, Kanada och Indien. First Lady Michelle Obama besökte templet den 23 augusti 2012.

Skjutning och polisinsatser

Efter nödsamtal runt 10:25 CDT, reagerade polisen på en skottlossning mot en sikhisk gurdwara i Oak Creek, Wisconsin. Vid ankomsten förlovade de beväpnade mannen, senare identifierad som Wade Michael Page, som hade skjutit flera personer vid templet och dödat sex. Page skadade en officer; efter att ha blivit skjuten i magen av en annan sköt han sig själv dödligt i huvudet. Han var beväpnad med en 9 mm Springfield XD(M) halvautomatisk pistol . Page hade lagligt köpt pistolen i Wisconsin. Fyra personer dödades inne i templet och tre personer, inklusive Page, dog utanför. Page dödade fem män och en kvinna, i åldern 39 till 84.

Tre män fördes till Froedterts sjukhus, inklusive en av de svarande poliserna.

De första rapporterna sa att beväpnade mannen hade dött av att ha blivit skjuten av poliser på platsen, men FBI klargjorde senare att Page, efter att ha blivit skjuten av en polis, dog av en självförvållad skottskada i huvudet.

Myndigheterna släppte en ljudinspelning av händelsen, under vilken den första svarande officeren, löjtnant Brian Murphy, sköts av beväpnade mannen. Den innehöll orden "Jag har någon som går ut på uppfarten mot mig. Man med en pistol, vit t-shirt", följt av ljudet av skottlossning. I september 2012 släppte myndigheterna videoinspelningar tagna av truppbilar under incidenten, inklusive ögonblicken när Murphy sköts och beväpnade mannen sköts av en annan officer. Murphy sköts femton gånger av Page, men överlevde.

Templet förberedde langar, en sikhisk gemensam måltid, för senare på dagen. Vittnen föreslog att kvinnor och barn skulle ha varit i templet och förberedde måltiden vid tidpunkten för händelsen, eftersom barnlektioner var planerade att börja klockan 11:30.

Joint Terrorism Task Force undersökte platsen, och Oak Creeks polischef John Edwards sa att hans styrka behandlade händelsen som en " inhemsk terrorismincident " i "början av den här utredningen". Oak Creek-polisen lämnade över utredningen till FBI . De undersökte också möjliga band till vita supremacistiska grupper och andra rasmotiveringar . FBI sa att det inte fanns någon anledning att tro att någon annan var inblandad i attacken, och de var inte medvetna om något tidigare hot mot templet. USA:s justitieminister Eric Holder beskrev händelsen som "ett terrordåd, ett hatbrott, ett hatbrott ".

Offer

De sex dödade offren inkluderar en kvinna: Paramjit Kaur, 41; och fem män: Satwant Singh Kaleka, 65, grundaren av gurdwara; Prakash Singh, 39, en Granthi ; Sita Singh, 41; Ranjit Singh, 49; och Suveg Singh, 84. Alla de manliga offren bar turbaner som en del av sin sikhiska tro. Fyra av offren var indiska medborgare, medan resten var amerikaner.

Bland de skadade fanns en tilltalande officer, Lt. Brian Murphy, som sköts femton gånger på nära håll, inklusive en gång i ansiktet och en gång i bakhuvudet. Han skrevs ut från sjukhuset den 22 augusti 2012. Sikhs for Justice, en New York-baserad grupp, utlovade ett pris på $10 000 till Murphy. Två sikhiska invånare i Yuba City, Kalifornien, donerade ytterligare 100 000 $ till löjtnant Murphy och berömde hans tapperhet.

Inkluderad bland de skadade var Baba Punjab Singh, en sikhisk präst som sköts i huvudet. Han lämnades delvis förlamad av såret i mer än sju år och dog den 2 mars 2020.

Förövare

Wade Michael Page (11 november 1971 – 5 augusti 2012) var en amerikansk vit supremacist bosatt i Cudahy, Wisconsin . Page föddes och växte upp i Colorado . Han tjänstgjorde i den amerikanska armén från april 1992 till oktober 1998. I armén hade Page lärt sig att reparera Hawk-missilsystemet innan han blev en psykologisk operationsspecialist . Han degraderades och fick en allmän utskrivning för "missbruksmönster", inklusive att vara berusad när han var i tjänst och att vara frånvarande utan ledighet .

Efter sin utskrivning återvände Page till Colorado, som bodde i Denver-förorten Littleton från 2000 till 2007. Page arbetade som lastbilschaufför från 2006 till 2010, men fick sparken efter att ha fått en anmälan för nedsatt körning på grund av alkoholpåverkan.

Page hade band till vita supremacister och nynazistiska grupper, och var enligt uppgift en medlem av Hammerskins . Han kom in på white power- musikscenen 2000 och blev involverad i flera nynazistiska band. Han grundade bandet End Apathy 2005 och spelade i banden Definite Hate och Blue Eyed Devils, alla betraktade som rasistiska white-power-band av Southern Poverty Law Center .

Pages tidigare styvmamma bad sikhernas offer om ursäkt och sa att hon inte hade varit i kontakt med sin styvson under de senaste tolv åren, efter att ha skilt sig från sin far. En tidigare vän beskrev honom som en "ensamvarg" och sa att han hade talat om ett "annat förestående rasistiskt heligt krig ". Enligt hans grannar bodde Page ensam, lämnade sällan sin lägenhet och undvek ögonkontakt med dem.

Page köpte lagligt pistolen som användes vid skottlossningen den 28 juli 2012 i en vapenaffär i West Allis, Wisconsin. Page klarade de nödvändiga bakgrundskontrollerna och betalade kontant för pistolen, tillsammans med tre 19-runders tidningar . Ägaren till vapenbutiken sa att Pages utseende och uppträdande i butiken "inte höjde några som helst ögonbryn".

Efter skottlossningen dök fotografier av Page upp i mediarapporter som visade honom med en rad tatueringar på armarna och överkroppen, som sägs visa hans kopplingar till vita supremacistiska organisationer.

Oak Creek polischef John Edwards avböjde att spekulera i motivet bakom attacken och sa "Jag vet inte varför, och jag vet inte att vi någonsin kommer att veta, för när han dog, dog det med honom vad hans motiv var eller vad han tänkte."

Reaktioner

President Barack Obama framförde sina kondoleanser och kallade sikhiska samfundet "en del av vår bredare amerikanska familj" och beordrade flaggor vid federala byggnader att flyga på halv stång fram till den 10 augusti för att hedra offren. Obama efterlyste "själarannsakan" om hur man kan minska våldet. Wisconsins guvernör Scott Walker och andra tjänstemän utfärdade också sympatiförklaringar för offren för skottlossningen och deras familjer. Nancy Powell, USA:s ambassadör i Indien, deltog i böner för offren i Gurudwara Bangla Sahib i New Delhi. Indiens premiärminister Manmohan Singh sa att attacken vid ett sikhiskt tempel ökade smärtan och sade att Indien stod till stöd för alla fredsälskande amerikaner som fördömde skjutningen. Efter incidenten var det vakor och några protester mot USA av sikher i Indien . Den 9 augusti anslöt sig indiska parlamentsledamöter i New Delhi till parlamentet för att framföra kondoleanser till offrens familjer. Jathedar Giani Gurbachan Singh, den högst rankade prästen inom den sikhiska tron, kallade skjutningen en "säkerhetsbortfall" av den amerikanska regeringen och rekommenderade att sikher i USA vidtar alla möjliga säkerhetsåtgärder vid sina tempel. Oak Creek Sikh-invånare sa att händelsen hade chockat deras samhälle.

Många sikhamerikaner godkände inte protesterna i Indien mot USA, och fördömde starkt de handlingar, såsom flaggbränning, som demonstranterna vidtog. USA-baserade sikhiska grupper utlovade hjälp till offren och deras familjer och uppmanade sikhiska amerikaner att organisera interreligiösa vakor. De organiserade också för att skicka ett räddningsteam till Wisconsin.

Många andra amerikaner höll ljusvakor för att stödja sikherna, och dignitärer som guvernör Walker deltog. Kongressledamoten Paul Ryan presenterade ett lagförslag i kongressen som fördömde tragedin, där det stod att kammaren "fördömer den meningslösa attacken". Den 19 september 2012 behandlade en kongressutfrågning hatbrott som svar på tragedin, inför senatens rättsutskotts underkommitté för konstitutionen, medborgerliga rättigheter och mänskliga rättigheter sammankallad av senator Dick Durbin .

I efterdyningarna av skottlossningen blev Amar Kaleka, son till Satwant Singh Kaleka, involverad i politiken och stödde vapenkontroll och ny lagstiftning för att minska hatbrott . Kaleka kritiserade Obama, som besökte platserna för andra masskjutningar, men inte Sikhtemplet. Som medlem av det demokratiska partiet ställde Kaleka utan framgång i den demokratiska primärvalen för Förenta staternas representanthus i Wisconsins första kongressdistrikt i valet 2014 .

Statsvetaren Naunihal Singh kritiserade mediaresponsen och påpekade att skottlossningen fick mindre uppmärksamhet i media än andra liknande skottlossningar. Han föreslog att detta berodde på skyttens och offrens ras och religiösa identiteter.

Se även

Referenser

externa länkar